Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [Tüzi:] Geek-hatarozo
- [Re:] [Szevam:] Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- [Re:] [bitpork:] Balatoni autós tali 2024
- [Re:] [Mr Dini:] Ha szeretnéd rootolni az LG Smart TV-d, tedd meg most!
- [Re:] ZUK Z2 - Kicsi a bors, de erős!
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
bl4ze
veterán
Ilyen sok tapasztalatom nincsen a CM kávékkal,de biztos,hogy stabil gép,stabil tudás kell hozzá ha ki akarod hozni a maximumot.
Én most trükközéssel,nagy odafigyeléssel ebből a decaf-ból kicsalogattam egy citrusos-narancsos ízt,a papírt megnéztem és ez volt ráírva is. (+ még valami de az nem rémlik talán tejcsoki)
.:. bl4ze .:.
Deadzone41
őstag
finomabb őrlemény->finomabb kávé. röviden Ezért jó a VST is.
bajnokpityu: Ha a kávé a 200+ fokos pörkölőben nem égett meg, akkor a 100fokos víztől sem fog, mikor megégésről beszélünk az inkább olyan ízek kioldódása, ami már keserű.
soldier2
őstag
Volt egy másik post is, csak nem emlékszem a a címre. Több örlőt vizsgáltak, szitálásos módszerrel szétválasztva az egyes frakciókat. A Robur és a HG-1a sor végén volt ami a szórást illeti, alap örlők sokszor jobban teljesítettek, így gyorsan abba az irányba ment a vita, hogy van-e értelme ez alapján osztályozni. Egy darabig követtem, de kezdett hitvitává válni, így otthagytam.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
(#38404) bajnokpityu válasza Deadzone41 (#38402) üzenetére
bajnokpityu
félisten
nem mindegy, ugyanúgy égett ize van.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
Deadzone41
őstag
Minél egységesebb az őrlemény, annál egységesebben lehet kivonatolni, ez tény.
bajnokpityu: De tényleg mindegy, csak a megégett kifejezés olyan fals következtetésekhez vezethet, minthogy egy adott ital pusztán a túl forró víztől lett keserű, és nem egyéb tényezők együttesétől. Szerintem.
paljoc
tag
Kipróbáltam a Variót a fekete pörkölésű amcsi kávé meg egy világos Apricot Illusion csereberélésével, lali.hu is így nézte, a szín változás gyönyörűen mutatja mennyi kávét kapok az előző darálásból úgy, hogy közben mindig 11 megy be meg annyi is jön ki. 2 gramm ami az előzőből származik.
soldier2
őstag
Nem hagyott nyugodni a kisördög: [link] . Most megyek, és szégyellem magam, és keresek valakit, aki vas (alumínium) árban átveszi a HG-1-t, ugyanitt bejáratott Robur kések eladók - a Ditting viszont fenomenális.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
bajnokpityu
félisten
áluminium nem kell, meg akarsz ölni minket?
de 1:1ben jollyt cserélek rá
[ Szerkesztve ]
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
Wolfy999
tag
Paljoc, ezt a tesztet nem akarod a másik örlődön is eljátszani? Nagyon jó teszt!
paljoc
tag
Melyiken, mert 4 van!:-) Vegulis fekete anyagom van még, akár mindegyiken megcsinálom, nagyon jol latszik.
[ Szerkesztve ]
jveres
csendes tag
Talán még sem kell leírni a HG-One-t: 3. poszt szerint újak voltak a kések. Ez is bizonyítja, hogy ennél az őrlőnél kell a 8-10 kg "bemelegítés"
[ Szerkesztve ]
soldier2
őstag
Ami szabad szemmel, és az otthoni szitámmal is tisztán látszik, hogy több a nagyobb szemcse, mint a korábbi Imat Luxon. A 400 um és nagyobb szemcsék vsz már inkább hulladék, nem adnak hozzá az ízélményhez (kvázi mennyiségileg elveszett, kidobott kávé a sok), de nagyon gyorsan esik is a görbe, a 250 um-es szemcseméretből már a legkevesebb van. Hogy hol van a határ, ami felett már inkább csak plusz súly azt nem tudom. Ezt leginkább vitaindítónak szánom, ha már előkerült hallgassuk meg minél többek véleményét. Egy kis brainstormingra hívnám a tisztes társaságot. Ugyanakkro a teszt "profizmusát" aláássa, hogy egy olyan darálónál, ahol közismerten óriási a jelentősége a bejáratásnak, nem egy régebbi modellt kerestek, hanem egy majdnem újat.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
mufi
senior tag
Ki az a Simi fórumtárs? Esetleg valaki győr/szombathely környékéről aki tud kávégépeket szerelni?
Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
Deadzone41
őstag
ez a cikk mondjuk azt taglalja, hogy akkor van értelme ennek a tesztnek, ha az őrlőket úgy lőjük be, hogy a legjobb kivonatolást adják. Tehát nem biztos, hogy releváns az az infó, hogy melyik őrlőnek milyen a részecske eloszlása ugyan olyan gyors lefolyással.
kk831228
addikt
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
mufi
senior tag
Kösz. Utánanéztem, és a gépemben 54 mm-es portafilter van. Akkor mekkora a valószínűsége, hogy más, 54mm-es portafilterek kompatibilisek lennének?
Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
Bazsee71
őstag
Mint korábban is írták itt a fórumtársak, más 54mm-es szűrőtartóval a Gastroback nem lesz kompatibilis.
Ábi
tag
Na, az a fura, hogy az ebéd utáni 2 dupla ugyan úgy ütött a Pharos-Caravel párossal, mint tegnap, pedig megint csak érzésre húztam, hőmérő nélkül a Sidamot.
Egyenletesebben csapolásaim (minimális eltéréssel) vannak a Caravellel, mint a Bricolettával, vagy az Ascasoval voltak.
Gábor (Kálmán), te hogy tapasztaltad?
mufi
senior tag
Korábban feltöltöttem egy videót, ahol azt mutattm, hogyan folyik a víz a kávéra, most láttam ezt a videót [link] én esetleg tudok valamit csinálni, hogy ilyen szépen és egyenletesen jöjjön ki a víz a kávéra?
Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
Bazsee71
őstag
Felső szűrő cseréjével, a videón egy IMS-t látsz. Hogy a tiedre melyik passzol, azt nem tudom megmondani.
magyarán a bricolettával nem egyenletesek a csapolásaid?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Ábi
tag
Igen, zsinorban nem tudok hajszálra egyformákat húzni a Bricoval. Kényesebb 1-2 fok eltérésre, mint a Caravel.
Ez volt a PID-es Ascasoval is...
And06
aktív tag
a gaggia ezt alapból tudja kb
jveres
csendes tag
Erre egy megoldás: [link]
soldier2
őstag
Olvastam róla, de az önszopatásnak is van csúcsa, ez szerintem már annál is több Vagy mondhatnám úgy is, hogy eddig, és netovább Bár ha kijön. és lesz róla pozitív tapasztalat, akkor lehet kipróbálom, de valamiért szkeptikus vagyok ezzel a termékkel kapcsolatban.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
jveres
csendes tag
Miért vagy szkeptikus?
mufi
senior tag
Lehet ez is tudja, csak ki kellene tisztítani...
Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
mufi
senior tag
Ja és fiúk, szerintetek az lehetséges, hogy ez az alkatrészt tönkrement a gépen, ha a kar nem derékszögben hanem mondjuk 120-130 fokos szögben szorul rá teljesen a kifolyófejre?
Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
de miért lenne 1-2 fok eltérés (pláne egy pid-es gépen)?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Ábi
tag
A PID az Ascason a gyári termosztát helyén, a kazán közepén volt elhelyezve, így a pogácsára érkező vízhőhöz nem sok köze volt. A Bricoletta fejhőmérője már pontosabb képet ad, ott inkább a pontos berepülés a nagyobb kihívás. Ezekhez képest tényleg megbocsátóbb a Caravel és jutalmaz a Sidamonál gazdagon. Érdekes, a robis blendeknél és pl. egy nicaraguai kávénál már kisebb a különbség az E61hez képest. Ez számomra jó hír, mert hamarosan lesz egy baráti összejövetel, ahova készülök vinni a szettet nespressosok térítése céljából.😇
[ Szerkesztve ]
y300fire
tag
Esetleg valaki meg tudná mondani hogy az Aldi-s kávékapszula melyik gépekkel kompatibilis?
Toobee
veterán
Szerintem a sajatjukba jo. Martello fantazianev alatt futnak.
https://barbieripnk.hu/
soldier2
őstag
Nem tudom megmagyarázni, de amíg legalább tapasztalatról nem olvasok, addig maradok kétkedő. Ha mégis beválik, lehet veszek egyet. Annyira nem drága.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Toobee
veterán
Ezzel aztan gyorsan fel lehet tornazni a kave netto arat 15-20k/kg-ig
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
Kávé Kálmán
tag
"Gábor (Kálmán), te hogy tapasztaltad?"
Uez. Nehany eve olvastam a home barista-n, hogy nagyon lamanak kell lenni vele, hogy eltold az eszpresszot. Lelkes onigazolasnak tartottam a tulajok reszerol. Aztan par honapja rajottem.
Megfejeljem a pozitiv tulajdonsagait? Most magammal hoztam Emmerichbe is. Vicces volt latni Ferihegyen a kezipoggyasz (!!!) atvilagitasakor a biztonsagiak arcat....
Sajnos fotot nem lohettunk a rontgen-keprol, pedig mindenfele sajtósnak hazudtuk magunkat...
[ Szerkesztve ]
pacuha69
csendes tag
Jó kis utazó szett . Egyre jobban érik bennem egy Caravel beszerzése
soldier2
őstag
Mondhatnám úgy is, hogy túl sok elméletet láttam megdőlni a gyakorrlatban.
"A tudomány legnagyobb tragédiája, hogy a gyönyörű elméleteket, romba döntik az ocsmány tények" Thomas Huxley (ő már régen rájött erre)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
paljoc
tag
Bentmaradő őrlemény a Catler 8030 esetén /természetesen papírpohár reklámmal egybekötve!!!/
Itt csak kb. 2,5 grammot "tüntet el" a gép.
A következő a "fekete" próba a cserélődő őrleménnyel kapcsolatosan: kb. 1 gramm jön az előzőből ha már nem üresre porszívózott géppel megyünk hanem a napi használat folyamán. A be-ki teszt ugyanaz mint a Variónál, ami bemegy 10 gramm, az ki is jön minimális kocogtatás és ráindítás után, de mint írtam bő egy grammot az előző darálásból kapunk, míg a Varionál ez inkább szűk két gramm volt.
Következő delikvens a Magister 12I ipari karba őrlős gép lesz.
[ Szerkesztve ]
Upo
addikt
A kartömítés vastagsága nem egyezik. Nem tudom hogy érted a 120-130 fokot, ha túltekered a derékszögön akkor vékony a tömítés, olyankor papírgyűrűket szoktak alátenni. Árulják is, de te is tudsz vágni magadnak annyit, hogy megfelelő vastagságú legyen. Ha nem megy be derékszögig, akkor túl vastag a kartömítés, lehet hogy nem belevaló, vagy esetleg ha vannak alatta papírkarikák akkor ki kell venni.
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
"A PID az Ascason a gyári termosztát helyén, a kazán közepén volt elhelyezve, így a pogácsára érkező vízhőhöz nem sok köze volt. A Bricoletta fejhőmérője már pontosabb képet ad, ott inkább a pontos berepülés a nagyobb kihívás."
ebből nem következik, amit állítasz, hogy csapolások között 1-2 fok eltérés lenne. a pid éppenséggel úgy tartja a hőfokot, mint a százas szög. teljesen mindegy, hogy szám szerint mit ír ki, ha 95 fokra állítod és csapolsz hármat, mindegyik ugyanazon a hőfokon készül (a kilépő vízhő meg lesz 95+x, ahol x egész szám. tökmindegy, hogy konkrétan mi). a bricoletta nem ilyen, az lottó , de aki kiismeri az e61-et, azzal is meg tudja csinálni jól.
"Ezekhez képest tényleg megbocsátóbb a Caravel és jutalmaz a Sidamonál gazdagon."
hogy ennek nem az az oka, hogy hőstabilabb a pid-es gépnél, az hétszentség. lehet, hogy inkább 4-5 baron készül a kofi vagy csapolás közben már nem esik úgy a hőfok, esetleg a kar miatti folyamatos nyomás, mittomén.
de odáig ne jussunk el még ebben a topikban sem, hogy a pid-es géppel az egymást követő csapolások között mindenféle hőlengés van (természetesen meg kell várni, amíg csapolás után újra hőstabil lesz a gép)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Deadzone41
őstag
De ez nem elmélet, hanem tény. A különböző szemcseméretek különböző gyorsasággal oldódnak. Otthon egyszerű cupping tesztel, szitával kipróbálható. Van egy hario mini mill-em, szitálás nélkül elég ihatatlan kávét lehet vele készíteni pont emiatt.
ronin s8
senior tag
Érdekes dolgot vetettél fel... Tavaly az Espresso Embassy-ben ittam pár kávét, a Mythos őrlővel. Volt is itt róla csevely. SiD-ék észrevették, hogy más ízeket hoz ki a kávéjukból, mint a többi (ez még nem újdonság), és van egy sajátos ízvilága. Én ezt akkor úgy fogalmaztam, hogy inkább a "középső" ízeket emeli ki, a savakat, és a "mélyekből" viszonylag kevés van/érzékelhető. Ez - úgy fogalmaztam meg magamnak - akkor jó, ha analizálni szeretnéd az ízeket, és nem egy kellemes, összemosódó benyomásra vágysz. Akkor nem annyira jó, sőt időnként kellemetlen is tud lenni.
Nekem lassan mániám lesz a pohár. Mióta saját konyakot készítek, és figyelem a fázisokat, nagyon nem mindegy, melyik pohárral tesztelem az italt. (Bort már régóta nem iszom alkalmatlan pohárból.) Az a pálinkafőző és brandyfőző mester, aki az első lépéseknél segített, egy bizonyos poharat adott, hogy abból érdemes kóstolni, mert szétszálazza az ízeket. Azóta másmilyen poharakat (is) használok, mert midegyik más-más ízre hívja fel a figyelmemet. A "legokosabb" pohár pont arra nem jó, amikor az ember ellazulva, "konzumfogyasztóként" inna egy jó italt. Oda más kell...
Visszatérve az őrlőkre, én lassan kezdek rájönni, nem biztos, hogy nekem ennyire mélyen bele kell ásnom magam a témába, mert könnyen beleesek abba hibába (amibe minden kutató), hogy leragad a részleteknél, és pozitívumnak tekint egy sajátosságot, ahonnan már csak egy lépés kikiáltani jónak azt, ami egyvalamit tud... A Mythos-nál állítólag az okozza ezt a sajátos ízvilágot, hogy nagyon kicsi a szórása, hiányzik a spektrumból a por, ami a mélyebb, olajosabb ízeket adná. Számomra viszont egy jó espresso sajátja az olajosság (ebből is kitűnik, hogy nem vagyok nagy rajongója az újhullámos espresso-nak. ), tehát egy ilyen típusú őrlő nem ideális számomra.
A lényeg, hogy értékválasztás kérdése az egész. Érdemes-e elmenni egy bizonyos irányba, vagy az arany középutat válsszuk? Egy átlagos, de megbízható őrlővel megelégedjünk-e, vagy ruházzunk be hol az egyik, hol a másik irányba..?
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
teljesen igazad van. marad a mini mazzer!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Bazsee71
őstag
Kezdek örülni, hogy nekem még csak alapvető elvárásaim lennének egy őrlőtől, mégpedig a következők:
- karba őrlős legyen,
- kiszámítható legyen a kiadott őrlemény mennyisége,
- csendesebb legyen, mint a CM702.
A Graef esetén a legnagyobb bajom, hogy hiába mérem le előre a kávészemeket, még paskolással és söprögetéssel is hektikus a kiadott mennyiség.
Egyelőre a Mahlkönig Vario-t és a Fiorenzato F4 E nano-t látom esélyesnek a feladatra, de nálam most a Reneka is annyit hozott a minőségen, hogy nem kapkodok a cserével, inkább szűrőre költök.
[ Szerkesztve ]
Ábi
tag
"de odáig ne jussunk el még ebben a topikban sem, hogy a pid-es géppel az egymást követő csapolások között mindenféle hőlengés van"
Én nem ezt mondtam. Azt az észrevételt osztottam meg, hogy minden kütyü nélkül stabilabban húzok jó kávét a Caravellel és 1-2 fok eltérést jobban tolerál, mint a 3,25ös Ascasom PID-del. Mivel ott a kazán közepén volt a szenzor, igenis esett csapolás közben a kijelző alapján a fok, de annak sok köze nincs a pogácsát érő vízhőfok változásához direktben, mivel a szenzortol nem messze ömlött be a tartály hideg vize. Kati is nagy kritikus, de ma már azt mondta, eddig a Caravel a legjobb gépünk.👍
Ábi
tag
A Pharos is karbaőrlős 😅, a legcsendesebb, 0,0 a pangó, és lényegesen olcsóbb a vetélytársaknál. 😖 (tudom, elektromosat akarsz)
[ Szerkesztve ]
Wolfy999
tag
Az nem karba, hanem karból őrlős.
Bazsee71
őstag
Párom lenne a legboldogabb, ha olyan szett lenne itthon, mint a tied.
Egyébként nem vetem el, csak még nem próbáltam. Jelenleg így is az őrléssel megy el a legtöbb időm, nem hiszem, hogy a Pharos többet venne el a reggelemből. Amúgy meg ha valaki nagyon ráér, arduinoval pár ezer forintból biztos megoldható a motorizáció is.
Ábi
tag
Az első napokban tovább tartott a Pharos-szal, mostanra kialakult a rutin és annyi, mint a Faemával kisöpréssel együtt. Most már nem agyalok sem a rögzítésen, sem a motorizáción. Még reggeli kómában sem nyűg. Ugorj ki Pécelre egy próbára!
nem tudom, hogy mit mondtál, mert egyelőre nem értem.
csapolás közbeni hőfokesésről beszélsz? az lehet más a caravelnél és a pid-es gépnél, sőt, biztos, hogy más és a gépen múlik. de hogy pid-es géppel minden csapolás ugyanazon a beállított hőfokon kezdesz, az hétszentség. az meg mindegy, hogy hol mér a szonda, ha egyszer hőstabil lett a cuccod, nem az a lényeg, hogy milyen számot látsz, hanem épp az, hogy 95 az mindig 95, akkor is, ha a pogira 95+x landol.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.