Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#38951) fragola.6035 válasza Deadzone41 (#38936) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

Az 1:2.5 már szerintem is jó, az 1:2 nekem nekem már elég tömény, de két ember sem egyformán érzi az ízeket. Én inkább a 9.5-10 grammos szimplákat szeretem 22-25 ml-re húzva.
Újhullámra lehet, hogy jó az 1:2 is, de nem nagyon írja itt senki, hogy folyamatosan újhullámos kávét használna. 16 grammból szimplát pedig legkevésbé adnak az újhullámos kávézókban.

https://caffe35.webnode.hu/

(#38952) Surda- válasza killerjohn (#38950) üzenetére


Surda-
őstag

Addig jó míg nem az inkontinencia lehetőségét hordozza magában.

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#38953) fragola.6035


fragola.6035
aktív tag

Csak érdekességképpen, Tariati veterán Faema gépének a kazánvég eleme. Jobb oldalon az eredeti, teljesen szétrohadt. A bal oldalit most gyártattam le, mert nem volt ehhez a típushoz utángyártott. Találtam egy lézervágó műhelyt, ahol egy utángyártott kazánvég töredékéért megcsinálták, 5 mm-es rozsdamentes acél lemezből.

[ Szerkesztve ]

https://caffe35.webnode.hu/

(#38954) tariattila válasza fragola.6035 (#38953) üzenetére


tariattila
veterán

:C lézervágó szaki?

[ Módosította: radi8tor ]

(#38956) Bazsee71 válasza Bazsee71 (#38909) üzenetére


Bazsee71
őstag

Kellett tegnap leírnom, ma reggel túl lezser voltam, és a Reneka is körbeöntözte a kávégépet. :U

(#38957) Illesvik válasza killerjohn (#38945) üzenetére


Illesvik
csendes tag

Egy K6-Iberital összehasonlító videót lehetne kérni?
Az érdekelne hogy egy komolyabb daráló mennyivel halkabb.

V.

(#38958) jolti válasza Illesvik (#38957) üzenetére


jolti
senior tag

Nekem a Macap néma levente a Graef-hez képest.
Persze a magának a darálásnak, a babok recsegésének van hangja, de, ha ettől eltekintünk és mondjuk üresjáratban összehasonlítjuk, akkor is eszméletlen nagy a különbség.
A graef hangosan vinnyog, a macap meg alig hallhatóan mormol.

Surda a Pacific új kávéja milyen vonal? A Costa.
Gyümis nagyon? Vagy hagyományosabb? Meg akarom maj kóstolni.

(#38959) ronin s8 válasza Illesvik (#38957) üzenetére


ronin s8
senior tag

Amennyivel egy vényóc az egykettesnél: semennyivel. :DDD Ill. más hangtartományban szólnak. Az egyik mélyen gurgulázik, a másik üveghangon vinnyog. :O

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#38960) Illesvik válasza ronin s8 (#38959) üzenetére


Illesvik
csendes tag

:DD

(#38961) pacuha69 válasza adriankoooo (#38929) üzenetére


pacuha69
csendes tag

Szűrő választásnál az is fontos mekkora mennyiséggel iszod a kávét. Tehát ha 20 gramm őrleménnyel iszod akkor a H26-os már nem is olyan mély. Ha 18 grammal iszod ahhoz jó a 24,5-es is. Az is fontos, hogy milyen tampered van. Nekem van több IMS szűrőm is, nemrég össze hasonlítottam őket.
"Az egyik (B70 2T H26.5 M) az teljesen sík aljú, ezt használtam eddig a sík tamperrel. A másik (B68 2TC H26.5 E) az egy domborúbb aljú szűrő. Ezt néhányszor próbáltam a síkkal tömöríteni, de nagyon nem volt jó. A széleit nagyon megnyomta, közepe meg puhább volt. A konvex tampert az első próbáknál még a sík aljú szűrőnél próbáltam ki, és meglepő módon már ott is mutatkozott javulás a lefolyást illetően. A megfelelő időben egy szempillantás alatt az egész felületén a szűrőnek megjelent a kávé, és rövidebb idő alatt összeállt középre. A crema színe és mintázódása is sokkal tetszetősebb lett. Eddig mindig a szélein kicsit hamarabb indult meg a kávé, úgy hogy egyébként minden előkészítésemben szitálom (rostálom) az őrleményt. Következett a domborúbb aljú szűrő + konvex tamper. A jelenség ugyanaz volt, mint a sík szűrőnél, sőt némiképp még jobb ízűnek is éreztem ezzel a kávét. Ennek örömére csináltam a két szűrő között egy kis tesztet. Mindkettőnél a konvex tampert használtam. Jelentős különbséget éreztem a két szűrő között. A domború aljú szűrővel egészen kinyíltak ízben a kávék, jobban domborítottak a gyümölcsös jegyek, izgalmasabb, íz gazdagabb, számomra kellemesebb ízvilágot produkált. A sík aljú szűrőre visszatérve ellaposodtak az ízek, unalmasabb lett a végeredmény."

Szerintem minden szűrőnek meg van a maga előnye, csak mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia melyik produkál olyan ízt a rendszerében, ami neki jobban ízlik.

(#38962) Surda- válasza jolti (#38958) üzenetére


Surda-
őstag

A Costa Rica jó volt. Semmi nagy extra, de ízlett. Friss volt. Nem annyira gyümölcsös vonal.
Az etiop yirgat ma bontottam ki, az is finom. Nem annyira intenzíven gyümölcsös,mint PY yirga,de meglepően finom.

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#38963) Illesvik válasza pacuha69 (#38961) üzenetére


Illesvik
csendes tag

IMS hez mekkora tampert használsz?

(#38964) zolnagy válasza pacuha69 (#38961) üzenetére


zolnagy
őstag

Mindehhez csak annyit tennék hozzá, hogy az is szempont, hogy a felsőszűrő mennyire nyúlik le a szűrőbe. A volt Brasilia Ladynél pl. jobban, mint a Gaggiaknál. Így a Brasilianál a18g-hoz is kicsi volt a 24,5 magasság. 26,5 ims pont jó volt hozzá (a fent említett b70 2t... típus)

(#38966) Bazsee71


Bazsee71
őstag

Csak annyit a témához, hogy szerintem érdemes élőben megnézni VST és IMS szűrőt is. Amikét én láttam duplákat - kóstolás nélkül -, az alapján inkább VST, még ha 2x annyiba is kerül. De hangsúlyozom, ezt szigorúan a megmunkálás minősége alapján írom, ilyen téren szerény véleményem szerint a Renekát is lekörözik, de ugye annak más adja a különlegességét.

Szerk.:
Kocogtatással mi a probléma? Tömörítés közben egy minimális mennyiség nekem is feltapad a szűrő falára, de kétszer megkoccintom a tamperrel a szűrőtartót, az lehullik, és csak azután zömítem a kellő mértékben a pogácsát.

[ Szerkesztve ]

(#38967) pacuha69 válasza Illesvik (#38963) üzenetére


pacuha69
csendes tag

Van egy 58,55-ös sík tamperem, ezzel teljesen a széléig tudok tömöríteni, és van egy 58,4-es konvex tamprem, de ez is gyakorlatilag teljesen jó bele.

(#38968) pacuha69 válasza zolnagy (#38964) üzenetére


pacuha69
csendes tag

Ebben teljesen igazad van, ezt is vizsgálni kell. Sőt, ha a szűrőhöz választunk tampert, akkor a felső szűrő formáját ilyenkor is figyelembe kell venni.

(#38969) killerjohn válasza Illesvik (#38957) üzenetére


killerjohn
addikt

simán ugyanolyan rohadtul hangos mindkettő :)

(#38970) pacuha69 válasza Bazsee71 (#38966) üzenetére


pacuha69
csendes tag

A külcsín az egy mellékes dolog szerintem (főleg, hogy az IMS sem néz ki gyártás technológiailag rosszul) Az hogy ízben melyik ízlik jobban, az a döntő. És ez teljesen szubjektív. Ezt mindenkinek magának kell kipróbálni. Ezzel kapcsolatban illetve annak kapcsán, hogy nálam állomásozik Hifis egyik Combat próba példánya, megosztanám veletek a darálóval kapcsolatos tapasztalataimat, illetve az ezzel egy időben történt IMS/VST szűrő összehasonlítás eredményeit. Előre szólok, nem lesz rövid, de ezt nem lehet néhány szóban leírni:

"Pár hete nálam vendégeskedik a Combat egyik próbapéldánya Hifis jóvoltából. Két ok is vezetett ahhoz, hogy elkérjem. Az egyik, hogy már baromi kíváncsi voltam rá, mind technikailag, mind tudás tekintetében, hogy milyen. A másik ok, és számomra ez volt most a vezérelv, a fordulatszám szabályozott Majorommal való összevetés. Természetesen minden tekintetben igyekeztem alapos munkát végezni. Mivel a Majornál már bemértem az adott frekvenciákhoz tartozó fordulatszámot egy lézeres fordulatszám mérővel, így a Combatot is bemértem, hogy melyik állásban mennyit forog. Majd a potméteréhez csináltam egy skálát, amit 5 részre osztottam fel. Az elején soknak tűnt ez a felosztás, mivel nem olyan tág határok között lehet állítani a fordulatot mint a Majornál, de közben beigazolódott, hogy volt értelme. A Combatnál az alábbi forgási sebességek vannak:
1. 112 rpm (min)
2. 183 rpm
3. 260 rpm
4. 320 rpm
5. 346 rpm (max)

Technikai tapasztalatok: A felső garat kialakítása és a külső kés forgatása miatt (ami egyébként nagyon látványos, és szerintem védjegye lehetne a gépnek) a külső kés látszó peremén megül a nagyobb szemcséjű darálmány, amit leállítás/ráindítgatással lehet a kések közé terelni. Ennek egy világosabb pörkölésű kávénál az volt az eredménye, hogy lefogta a motort. Miután megküzdött vele, akkor viszont lassan tudott felpörögni ugyan arra a sebességre. Így viszont nem túl stabil az a darálási sebesség, amit beállítottunk. Gondolkodtam, hogy miként lehetne a forgó kés peremét eltűntetni, de aztán arra jutottam, hogy akkor meg olyan zugok alakulnának ki, amit meg aztán lehetetlen kisepregetni.

Több szempontból közelítettem a dolog felé. Természetesen a legfontosabb az egy újabb visszaigazolás, hogy megérte bíbelődnöm ezzel a szabályozgatással a Majornál. A többi vizsgálatom célja az, hogy a két darálónál ha megtalálom a számomra legjobban tetsző ízt akkor milyen mértékű különbséget fedezek fel bennük, illetve ha a Combat tetszetősebbet produkál, akkor az számomra is tetsző íz e. Továbbá ha ez így van, akkor a Major ízét rá tudom e állítani (finomítani) a Combat ízére pusztán a fordulatszám állításával. Azért is érdekes ez az összevetés, mivel a 83mm-es Mazzer sík tárcsa van összehasonlítva a 83mm-es Mazzer kúpossal.

A vizsgálódásaim közé beesett egy IMS vs. VST párbaj is, mivel közel egy időben érkezett meg a VST szűrőm a Combattal, de erre most kevésbé koncentráltam.

Az első két féle kávét még az ismerkedés fázisára szántam.
El Salvador Pacamara El Carmen (IMS szűrő) 03.26.-i pörkölés
Pall&Yotz El Salvador (IMS szűrő) 03.21.-i pörkölés
Ennél még a Combat állítgatását próbáltam elsajátítani, de így elsőre azt tapasztaltam, hogy eléggé hasonlóan reagál a sebesség változtatására mint a Major. A leggyorsabbnál ugyan úgy mint a Majornál a karcosabb, citrusosabb ízek emelődtek ki, a leglassabbnál meg túl vékonykára sikeredett a kávé, presszónak nem a legideálisabb ez az állás szerintem. De lehet, hogy filterhez viszont tökéletes. Ezt nem vizsgáltam. Fél úton, 260 rpm-en volt a legoptimálisabb, ott ízlett a legjobban.

A Pall&Yotz féle El Salvadornál tapasztalt eredmények:
Major 22Hz 636Rpm: Több csoki íz, elmosódottabb, de jó ízű gyümölcsösség, testesebb íz.
Combat 346 Rpm: Határozottabb gyümölcsösség, kisebb test, hosszabban lecsengő íz.

A második körre jutó kávék:
Pall&Yotz Guatemala San Miguel (IMS szűrő) csoki, meggy. 04.04.-i pörkölés
Ez már egy számomra ismert kávé, nemrégiben Jveres-el ez volt az egyik tesztkávénk a HG One-nal való összevetésnél. Nekem nagyon bejön ez a kávé.
Major 22Hz (636 rpm): Korábban itt éreztük a legjobbnak ezt a kávét. Ez most is így volt. Jól elkülönülő csoki majd meggyes íz kiegyensúlyozottan, semmi karcos utóíz.
Combat leggyorsabb sebesség (346 rpm): kevesebb csoki, de még a gyümölcs íz sem hasonlított a meggyre, érzésem szerint inkább karcosabb citrusos íz uralkodott az italon. Nem volt bántó, csak nekem nem jött be.
Combat fél állás (260 rpm): Sokat javult, eltűnt a karcosság, intenzív vibráló gyümölcs hegy. Itt nagyon jót produkált. Ez egyre inkább nálam a Combat „joker” állásának tekinthető.
Combat leglassabb sebességénél (112 Rpm) ugyan azt éreztem mint a leggyorsabb sebességnél, csak vékonyabb, laposabb ízzel. Ez a fordulat továbbra sem kedvez a presszónak. Itt jelentősebb mértékben kellett durvítanom ez őrleményt. Viselkedésben ebben is hasonlít a kúpos a síkra.

Mivel ezt a kávét már jól kiismertem, jöhetett egy kis VST-IMS összevetés a Majorral. Az alanyok:
- IMS B68 2T h26.5 E perem nélküli (ezt már korábban összevetettem egy másik IMS szűrővel, és ez volt a „gyümölcsösebb” ízű szűrő)
- VST 20g perem nélküli
Az IMS-sel készítve egy kicsit lekerekítettebb, kissé olajosabb, testesebb ital lett. Ezt utólag elneveztem „meggy kompót” íznek.
A VST-vel sokkal élénkebbek voltak az ízek, ennek összefüggésében talán analitikusabb ez a szűrő. Ezt az utólagos elnevezésemben „friss meggy” ízűnek neveztem el.

A teszt kapcsán az volt az érzésem, hogy a Majornak kifejezetten jót tett a VST, mivel kiemelte egy kicsit az ízek intenzitását, így egyre jobban megközelítette a kúpos által biztosított élénkebb ízvilágot. A Combatnál is hasonló képpen viselkedett, tehát például a leggyorsabbnál kiemelte azt a számomra bántóbb, citrusosabb ízt. Viszont természetesen a többi sebességen is hasonló kiemelést biztosított. Több italt elkészítése után azt kell mondjam, hogy mindkettővel fenséges ital készíthető, de mindkettőnek meg van a maga erőssége. Továbbra is azt gondolom, hogy egy hifis világból vett példából élve, az ízlésünknek megfelelő rendszert kell kialakítanunk. A szűrő is egy nagyon fontos komponense a rendszernek, így ha valami nem stimmel még az összképben, akkor adni kell egy esélyt a szűrő cserének. Továbbiakban a VST-t használtam, mert ezzel jobban össze tudtam hozni íz szempontjából a két darálót

Casino Mocca Plan del Guayabo (VST szűrő) 04.08.-i pörkölés
Gyakorlatilag ugyan azokat az íz élményeket tapasztaltam mint a korábbiaknál, viszont most a köztes sebességekkel is játszottam. 183 rpm-n, ami a „joker” és a leglassabb között van, még hasonlóan ízletes italt kaptam. Tehát kezd beigazolódni, hogy ez a fordulatszám szabályozás nem csak durva állításra jó, hanem finom szabályzásra is kiválóan alkalmas.

A továbbiakban a Major és a Combat íz összehozására fogok koncentrálni, őrlemény mennyiség változtatásával, vagy az elkészített ital mennyiség változtatásával, illetve a Major fordulatszámának finom hangolásával."

(#38971) jolti válasza pacuha69 (#38970) üzenetére


jolti
senior tag

Köszi a leírást! Érdekes volt olvasni.
Még egy renekát hozzá csaphattál volna a teszthez, hogy teljes legyen a kép. Hogy mit mutat ebben a mezőnyben.
Már vagy másfél éve vetyengek a vásárláson és még mindig nem tudom eldönteni, hogy megéri a befektetett pénzt. Foleg a 10 ezer körülit. Mondjuk a ma olvasottak alapján inkább a vst a legszimpatikusabb. A reneka hálójától' kicsit félek, hogy mennyire bírja a kiképzést, meg tisztán tartásától.

Surda. Köszi!

(#38972) Deadzone41 válasza Bazsee71 (#38966) üzenetére


Deadzone41
őstag

Kocogtatással az a gond, hogy megrepeszti a pogácsát, vagy elválasztja a pogácsát a szűrő oldalától, így a víz könnyebb utat talál magának, rosszabb kioldást eredményezve. Nem utolsó sorban a tampernek se tesz jót. Erősen kerülendő.

(#38973) Bazsee71 válasza Deadzone41 (#38972) üzenetére


Bazsee71
őstag

Ezen már gondolkodtam én is, ezért úgy szoktam csinálni, hogy először csak kicsit nyomom le a tampert, kocogtatok, és utána tömörítek rendesen. Viszont tényleg mindig a szélén kezdődik a lefolyás, úgyhogy most hanyagolni fogom ezt a mozzanatot, kíváncsi leszek mit mutat. :)

(#38974) Parci válasza Deadzone41 (#38972) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

"és csak azután zömítem a kellő mértékben a pogácsát"

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#38975) soldier2 válasza pacuha69 (#38970) üzenetére


soldier2
őstag

Csak irigykedni tudok, hogy miket csináltok :) Ez a fordulatszám szabályozás lehet, olyan lesz a darálóknál mint a nyomásprofilozás a gépeknél. Pár év és a felső kategóriában már meg sem lehet jelenni nélküle.
Bazsee: én nem kocogtatok, és mégis a szélén jelenik meg először a kávé (néha már az előáztatás alatt), majd szépen egyenletesen jön előáztatás után.

[ Szerkesztve ]

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#38976) jveres válasza pacuha69 (#38970) üzenetére


jveres
csendes tag

Igen érdekes volt, élvezettel olvastam.

(#38977) Deadzone41 válasza Bazsee71 (#38973) üzenetére


Deadzone41
őstag

Próbáld meg azt inkább, hogy az őrlemény szintbe hozása után valamihez nekiütöd a kar alját, persze moderáltan, a konyha munkapultját nem kell szétverni :) így az őrlemény szintje alapból lejjebbről indul tamperelés előtt.

Én így csinálom: tejfölös poharas perem magasító segítségével karba őrlök, őrleményt összerázom, tenyérrel finoma ütögetve szintbe hozom, kiveszem a peremmagasítót, lekoccintom a kart, így az őrlemény összébb megy, majd a kart finoman tenyérnek ütögetve, jó szögben mozgatva (ezt kicsit gyakorolni kell) szépen szintbe hozható, (nem kell ujjal simogatni a tetejét) majd tamperelés.

(#38978) Deadzone41


Deadzone41
őstag

Próbáltatok már espresso-t hideg cappuccino-s, vagy konyakos pohárból inni? Teória: a hideg pohár és a beleérkező forró ital kb testhőre hűl a pohárban, így az ízek könnyebben érzékelhetőek, a szélesebb pohár pedig jobban az orrba irányítja az illatokat.

Nekem bejött.

(#38979) pacuha69 válasza soldier2 (#38975) üzenetére


pacuha69
csendes tag

Pont ezen gondolkodtam én is, hogy egyszer valamelyik gyártó megjelenik a "fordulatszám profilozással" :) .
Egyébként alapvetően én is azt gondolom, hogy egy bizonyos szint felett, e nélkül a funkció nélkül nem lesz érdemes kiadni darálót. De úgy érzem ez megmarad a home baristák szintjén.

Egyébként ha már van hőmérséklet profilozás amit a Rancilio megoldott, akkor igazán lehetne fordulatszám profilozás is :)
https://www.youtube.com/watch?v=oufHxDyNLwg
https://www.youtube.com/watch?v=N1AWmstSHpM

(#38980) jveres válasza Deadzone41 (#38977) üzenetére


jveres
csendes tag

Én is ezt a módszert javaslom.
Az oldal kocogtatásánál "felborul" az egyenletes eloszlás, mert elmozdul az őrlemény

(#38981) jveres válasza pacuha69 (#38979) üzenetére


jveres
csendes tag

Az LWW "csodadarálója" már ebbe az irányba halad a fordulatszám szabályozással

(#38982) Parci válasza jveres (#38980) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

én is alul kocogtatom meg finoman, kétszer, aztán végső tömörítés. de a legjobb a perem nélküli szűrő egyébként, rendeltem is egy DC Pro felsőszűrőt, újra rápróbálok a gyári vízterítőre (ahhoz van perem nélküli kosaram).

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#38983) killerjohn válasza jveres (#38980) üzenetére


killerjohn
addikt

Én tömörítés előtt kétszer, nagyon finoman a konyhapulthoz ütöm a nakedet (felülről, nem oldalról). Aztán tömörítés, egy fújás a tetejére, és már húzom is. Ez így jó? :)

szerk: az ütögetés által tökéletesen vízszintes lesz az őrlemény szintje a szűrőben (ha jól csinálom), így a tamperolás már faszántosan egyenletes.

[ Szerkesztve ]

(#38984) ronin s8 válasza killerjohn (#38983) üzenetére


ronin s8
senior tag

Hát spriccel, hugyozik, vagy szépen egyenletesen folyik...? ;)

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#38985) Parci válasza killerjohn (#38983) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem jó, mert azt írtad, hogy neákeádet :)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#38986) jveres válasza killerjohn (#38983) üzenetére


jveres
csendes tag

Szerintem alapvetően minden jó, aminél a produktum neked ízlik.
Ez az asztalhoz ütögetésnek csak annyi a lényege, hogy egyenletesebb lesz az őrlemény elosztása, ami jó eséllyel egyenletesebb kioldást eredményez, ami jó eséllyel finomabb kávét produkál. DE ez még lehet, hogy valakinek épp nem jön be.

[ Szerkesztve ]

(#38987) soldier2


soldier2
őstag

Itt is téma volt nem rég, és Abi hasznát is veheti még (beszorult allító csavar a Pharosnál - úgy tűnik tényleg nem örök élet ez az alkatrész. [link]

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#38988) Ábi válasza soldier2 (#38987) üzenetére


Ábi
tag

A gyári csavar nem a legjobb minőségű, azt tervezem lecserélni. Utána nem lesz gond.

(#38989) looser


looser
addikt

Én állati kezdő vagyok a DeLonghi + Hario szettemmel, de végignéztem a múltkor belinkelt angol barista videóit a Korzón és mintha ő nagyon le akart volna beszélni mindenkit az ütögetésről. De lehet, hogy csak a tamperral való kocogtatásról beszélt. Persze kinek-hogy :-)

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#38990) Kávé Kálmán válasza fragola.6035 (#38953) üzenetére


Kávé Kálmán
tag

"Találtam egy lézervágó műhelyt, ahol egy utángyártott kazánvég töredékéért megcsinálták, 5 mm-es rozsdamentes acél lemezből."

Érdemes rákérdezni a lézervágó szakira, hogy milyen anyagból dolgozott. A "food grade" rozsdamentes anyagot nem szívesen használják a fémmegmunkálók, mert macerásabb. A lézervágásnál fogalmam sincs okoz-e problémát.

Szerencsétlen anyagválasztás esetén, nagyobb egészségügyi rizikót raksz a felhasználó nyakába, mintha 10 azbesztes Creminát nyúzna szimultán a konyhapultján.

Ha vitrinbe készül, akkor kevesebb a kockázat. Ha kávézóba, akkor idővel ki ki maradozhatnak a törzsvendégek....

[ Szerkesztve ]

(#38991) tariattila válasza Kávé Kálmán (#38990) üzenetére


tariattila
veterán

lol

egyébként az egyéb (kisgépek) kategóriáknál használt alu vagy acél anyagok mind mind food grade ??

a vízhálózatban használt anyagok most szintén érdekesek lehetnek, hogy ahhoz a pár cm2-es acélhoz képest mekkora felülettel rombítanak a vizedbe....

(#38992) Kávé Kálmán válasza tariattila (#38991) üzenetére


Kávé Kálmán
tag

Persze. A vizhálózatban használt anyagok masszív fejfájást okozhatnak. Kérdezd meg Soldier-t! Azbeszt témában többet kutakodott, mint én. Azt átlag fejlett országbeli és balkáni nagyvárosi ember akkora azbeszt"terhelésnek" van kitéve, hogy ha a jelenlegi riogatásnak alapja lenne, voltaképp tömve kéne lennének a kórházak "tüdőbajos" agonizáló emberekkel. Ne legyenek illúzióid!

Rozsdamentes: ne feledd, hogy a bojlered 20 és 120 közötti állapotban ingadozik. Amikor iszol, gőzölsz belőle, akkor leginkább ez utóbbi a jellemző. Azt itt nem kell elismételni, h a magas hőmérsékletek milyen irányban befolyásolják a kioldódást.

Kérdezzetek rá a szakira. Ha tudta, hogy élelmiszerrel kapcsolatba kerül az anyag, és jó szakember, akkor nincs ok a homlokráncolásra. Ha valamelyik kérdésre nem a válasz, akkor előfordulhat, hogy rosszul választott anyagot.

Akkor van az inkább "Játszd újra Sam!".

[ Szerkesztve ]

(#38993) tariattila válasza Kávé Kálmán (#38992) üzenetére


tariattila
veterán

értelek...

but... továbbra is kérdés az alu/acél bojleres gépek de még a Caravel nyitott bojlerének anyaga is.... vaj'h ezeknél figyelembevettek bármit is?
van egy gondolatom.... mégpedig, hogy NEM

[ Szerkesztve ]

(#38994) paljoc válasza tariattila (#38993) üzenetére


paljoc
tag

40 éve tuti jobban odafigyeltek, az anyagválasztás, megmunkálás és élelmiszerbiztonság terén is fényévekkel előbbre jártak mint manapság, úgyhogy nyugodtan lehet Caravelezni! :DD

Csináltam az előbb két Tanzania eszpresszót a kis motoros kúpossal meg a Hg One géppel darálva, az előbbi kicsit vibrálóbb, gyümisebb volt. Viszont egész könnyen megdaráltam a tekerőssel.
Szakértő segítséget hívtam, független /na jó nem teljesen mert neki is HG-je van :-)/ hozzáértő bevonásával folytatom a kóstolgatást. /ha maradhat még jövő hét elejéig/

[ Szerkesztve ]

(#38995) tariattila válasza paljoc (#38994) üzenetére


tariattila
veterán

ezt jószívvel el is hinném :D .... de akkor nézzük a fórumos géppark javarészét a 70 de inkább 80-90-es évekből....

a Faemára visszatérve...
szépen fogalmazva 'nagy volt náluk az improvizációs faktor' a gyártásban, fejlesztésben... egyazon modellben, évjáratban is variáltak ('szükségmegold_tak') :DDD
szerintem ennél a gépnél is valami hasonlóba futottak amikor nem rézből hanem valami horganyzott VASféleségből készítették el a bojler zárófedelét...
ami idővel persze szétrohadt s kilyukadt... itt sem vokt sok élelmiszeripari figyelmesség... ehhezképest a rozsdamentes anyag miben lehet rosszabb? több az ólom vagy egyéb nehézfémtartalma??? (komolyankérdem)

(#38996) fragola.6035 válasza Kávé Kálmán (#38990) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

Érdemes rákérdezni a lézervágó szakira, hogy milyen anyagból dolgozott.

Az első dolog, amire rákérdezek minden szakinál. Még a tampereim is élelmiszeripari acélból vannak.

A "food grade acél" kifejezést pedig valószínűleg a Te agyadban született.
Az anyag, amiből a bojlervég készült EN 1.4301. Az eredeti pedig horganyzott vas volt.

Kb. 35 évvel ezelőttig horganyzott csövekben vezették az ivóvizet, de még most is használják és engedélyezett. De a nagyvárosokban még akár ólomcső vezetékek is lehetnek, lehet, hogy Te is ólomcsőből szívod az innivalódat, vagy valami kemény anyagot szívsz, mert elég sok hülyeséget hordasz itt össze.

[ Szerkesztve ]

https://caffe35.webnode.hu/

(#38997) ronin s8 válasza Kávé Kálmán (#38992) üzenetére


ronin s8
senior tag

Besza-behu, Kálmán, mennyire körültekintő vagy! :R

(Ezek után végképp nem tudom elhelyezni a tavalyi, saját magad főzte kávédat... :P )

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#38998) Kávé Kálmán válasza fragola.6035 (#38996) üzenetére


Kávé Kálmán
tag

"A "food grade acél" kifejezést pedig valószínűleg a Te agyadban született."

Kitől idéztél? "Food grade acél" az Tőled származik.

Miért vagy ingerült? Olvass vissza kérlek. Nem volt feltételezés. Mindössze észrevétel, amire érdemes figyelni. Az 1.4301 az fasza :-).

Miért vagy ingerült? Vagy ez az alap?

http://www.bssa.org.uk/topics.php?article=45

Számtalanszor masszívan személyeskedők a hsz-id. Nincs ez másként most sem. Az ezt megelőző aláírásod jól jellemzett Téged. Te írtad, Magadról.....

[ Szerkesztve ]

(#38999) Kávé Kálmán válasza ronin s8 (#38997) üzenetére


Kávé Kálmán
tag

Ronin papa! Te is olvass vissza! 2015 február :-).

A lovacskás hsz-od különösen odaver.

[ Szerkesztve ]

(#39000) fragola.6035 válasza Kávé Kálmán (#38998) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

Attól vagyok ingerült, hogy hisztit keltesz az idióta feltételezésed miatt.

Szerintem a legkörültekintőbb vagyok a felhasznált anyagokat illetően. Mind élelmiszeripari, mind érintésvédelmi szempontból.

Remélem jól látszik:

https://caffe35.webnode.hu/

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.