Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-08-09 20:41:24

LOGOUT.hu

- kezdőknek infók itt: [link] és itt: [link]
- Drugs Bunny - A sárga kapszula (alapismereteket tartalmazó könyv .pdf formátumban) (alternatív letöltési link)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#74887) Radnix válasza Woodslave (#74884) üzenetére


Radnix
senior tag

Na hazaértem edzésből, akkor röviden összefoglalom.

Fontossági sorrend szerint taglalja az étrend legfontosabb jellemzőit.

1.: összkalóriabevitel: fogyás 0,5-1 kg / hét max 16 hétig. szintentartó energiamennyiség - 500 kcal (kb) naponta. tömegnövelés az ellenkezője, de szálkásítani nem feltétlen szabad elkezdeni egyből, kell egy kis idő szintentartó energiamennyiségen (na jó itt talán van egy kicsi empirikus rész, ami már lehet broscience)

2.: makrók: legfontosabb nyilván a fehérje testsúlyfontonként akár 2g, minimumnak súlyzósedzést végzőknek 1 g/ testsúlykg (kicsit még kevesebbet jelöl meg, de ezt jegyeztem meg, mert kicsit felé lőni nem árt fehérjéből)
ch: edzéstől, fizikai aktivitástól függ, ha pl nagy nagy volumenű edzés van ahhoz kell igazítani (többi makró marad, csak ch kell több, nyilván aznap többb kalória is lesz ezáltal...) nem minden nap azonos kalóriamennyiség van, azt elfelejtettem említeni. Vannak benne példa számítások és kalkulátorokra mutató linkek is.
zsírból megadja a minimumot, ahogy a többi makrónál is, de olyan alacsony szám, hogy kb lehetetlen elérni, csak ha tényleg brokkolin és vízben főzött csirkemellen élsz... felső határt nem ad meg, ha megvan a fehérjebeviteled, ch beviteled akkor a maradék kcal mehet zsírból (a forrásaira kitér a 4. részben..)

3.: időzítés ez már csak a harmadik a fontossági rangsorban, az étrend hatékonyságának kb 10%-át teszi ki, nagyon nagy hangsúlyt fektet a könyv az edzés körüli időpontokra, de itt azért észben kell tartani, amit az előbb írtam, hogy az időzítés elhanyagolható az első kettő ponthoz képest.

4.: Az étel "minősége", ezt nem részletezném, de nyilván szinte semmit nem befolyásol már a diéta sikerességét illetően, de ha igazán maximalista vagy inkább mazochista valaki akkor kihagyhatatlan rész. (egészség szempontjából azért lehet jelentősége)

Szóval nem a kalsszikus egyél csirkerizst brokkolival, de sokkal részletesebben fejti ki az étkezést mind 3 célra kitérve (tömegnöv, szálkásítás, szintentartás). Nem veti el az iifym-et, nem tagadja, hogy létezik izmosodás a zsírvesztés mellett speciális esetekben (pl koksz, totál kezdő, stb) Nemtartja nagy jelentőségűnek a kiegészítőket, csak a sok kutatással alátámasztott hatású dolgokat ajánlja (tejsavó, kreatin, ch por, stb)
A rostfogyasztásra nem tér ki részletesen, nem ad meg kiinduló számokat, hogy mégis kb mit célozzunk meg.

Összességében egy először belekezdő egyénnek jól leírja az alapokat, nekünk felfrissíti a tudásunkat, talán itt-ott ad pár jó ötletet. Ha valaki elkezdené a nyári forma kialakítását biztosan nem árt elolvasni előtte, és olcsóbban jön ki mintha bekogszolna (az eredmény nem feltétlen lesz jobb) :DDD

nem let rövid, de legalább csomó dolgon átsiklottam :D

(#74885) Cassidey: a tudomány már csak ilyen :D
Az nem rossz 100ezerből kapsz egy kilót :DDD

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.