Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8251) raggg válasza Alg (#8250) üzenetére


raggg
senior tag

És egyébként mondjuk egy 15-20 km-en nem elég ha izót viszel? Csak kérdezem, mert lassan én is belefutok ezekbe. :-)

Más: ha edéstervben ilyen van, hogy 2km; benne 200m könnyű/200m élénken az azt jelentené hogy 5-5x 200 métereket kell mennem cserélve a tempót (fartlek?)?

Harmadik más: esőkabátot keresnék, minél könnyebbet, minél kisebbre csomagolhatót. :-) A decathlonban láttam 4-5 rongy körüli poncsót de talán annál van olcsóbb is. Az ilyen időjárásban mindig benne van a pakliban az eső meg a zápor, eddig jobb híján kukába való zsákot húztam magamra (az utcában már megszokták hogy hülyevagyok, messzebb meg úgyse ismernek).

ragklaatPS

(#8252) Alg válasza raggg (#8251) üzenetére


Alg
veterán

Sosem géleztem, nem is izóztam, max. a boltos italokból(gato-/ powerade) jött néha egy üveg. Múltkori hosszún - terep 20/2:35 - semmit nem vittem, egyszer ittam pár korty vizet egy kútnál.

Túrára nem kell, oda elég a lassan felszívódós gyümölcs/szendvics is.

Poncho csak akkor ha nem akarsz mozogni benne, mert belülről hamarabb elázol...

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#8253) Polacheck válasza concret_hp (#8248) üzenetére


Polacheck
HÁZIGAZDA

powerbar.com-on találtam 30 usd-ért 24-es csomagot free shippinggel. nyilván csak az usa-ba :W

less qq more pewpew!

(#8254) raggg válasza Polacheck (#8253) üzenetére


raggg
senior tag

decathlonban mintha láttam volna 6-os csomagot olyan 1500 környékén. nem isostar hanem vmi más cucc.

esőben akkor miben érdemes tolni? sapka az alap mert különben telemgy a szemem (+szemüvegem) esővízzel, de alatta meg amikor már rettentően átáztam elég kellemetlen hideg meg nehéz a cuccom. Mondjuk gondolom a cipőnek sem tesz túl jót :D

[ Szerkesztve ]

ragklaatPS

(#8255) Cathfaern válasza raggg (#8254) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Cipőn nem fogsz tudni semmivel se segíteni. Illetve milyen ruhában szoktál futni? A kifejezetten futós (biciklis, sportolós, stb.) ruhák nem igazán tartják magukban a vizet, szóval nem is nehezednek el, illetve nem is fázol tőlük jobban. Kezdésnek szerintem próbálj ilyet beszerezni, eső nélkül is sokkal kellemesebb lesz bennük a futás, mint pamut cuccokban. Ha esetleg ilyenjeid vannak már, akkor nem szóltam.

De használhatod tomcica módszerét is: futás félmeztelenül és cipő nélkül, akkor biztos nem ázik át sem a pólód, sem a cipőd ;]

OFF, de talán még mindig itt van a legnagyobb esély rá, hogy találjak választ: Nordic Walkinggal kapcsolatos magyar fórumot tud valaki? Itt PH!-n nem találtam...

[ Szerkesztve ]

(#8256) Alg válasza raggg (#8254) üzenetére


Alg
veterán

Tomcica ha jól emlékszem egy saucony vízálló dzsekit vett hidegebb időre (melegben meg egy szál fürdőnadrág ;] :DDD ) - az olyan 15K (?) körül lehet.

Én esőben a focit legutóbb szintetikus aláöltözetben toltam, beleizzadsz, rádmelegszik és onnantól nem zavar az eső, ez olyan 12-15 fokban még jó.

Pamutot semmiképpen sem, annál rosszabb szinte nincs is. (elázik, nem szárad - nehéz és hideg lesz)

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#8257) raggg válasza Alg (#8256) üzenetére


raggg
senior tag

Á nem-nem, nyilván nem pamutban tolom, de azért azt hiszem a dri fit pólónál még van bőven jobb választás esőre. Nyáron nem para de ha ilyen hűvösebb időben (előző két hét pl.) elkap a zápor akkor nem ártana valami fölé. A saucony dzseki biztos k.jó, meg néztem az inov8 cuccokat is a multinavigátoron de mocsok drágák (meg ha veszek akkor egy ilyen lájtos hátizsákot is, marhára tetszenek!). :-(

Van egy ilyen aláöltözetem nekem is, de az meg annyira meleg, hogy olyan 2-3 fok felett felejtős. :D (pro combat). Viszont esőre kellemes, mert nem engedi át a vizet, vagy tényleg csak annyira bemelegszem alatta hogy nem érzem. Egyébként az nagyon jó vétel volt, nagyon szerettem a hidegben.

Lehet egy ilyen esőálló futófelső lesz a vége, csak akkor a cserépmalackába dobálni kell néhány hétig a pénzt, most nem akaródzik sokat kiadni hirtelen érte.

ragklaatPS

(#8258) Alg válasza Alg (#8256) üzenetére


Alg
veterán

közben lejárt a szerk, megtaláltam

Aláöltözetből nekem Ilyen van, mondjuk ennél jóval olcsóbban vettem akcoóban, és nem nagyon meleg magában (van rövid ujjú is hasonló) - az utóbbi hetekben ebben futottam/fociztam

[ Szerkesztve ]

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#8259) raggg válasza Alg (#8258) üzenetére


raggg
senior tag

Nem tűnik rossznak, bár ez se olcsó. :) (Mondjuk mi az)

Erre vki?
Más: ha edéstervben ilyen van, hogy 2km; benne 200m könnyű/200m élénken az azt jelentené hogy 5-5x 200 métereket kell mennem cserélve a tempót (fartlek?)?

ragklaatPS

(#8260) tomcica válasza Cathfaern (#8255) üzenetére


tomcica
Topikgazda

3om kabatom van: teli softshell Saucony 3az1-ben kabat (ez eso,szel,ho) de az meleg ilyenkor
egy decathlonos kalenji 4000ft szeldzseki (nem sok esot bir el,szemerkeloben meg ebben megyek,szeretem mert testhezallo) a harmadik dzsekim amit utoljara vettem az aranyaru Inov8 helyett (az 40K de veszett jol nez ki :P ) egy Saucony Epic Run,vizlepergeto boritassal,konnyu es mukodik,picit nagy meg az S-es is,lehet ala oltozni,de jobban szeretem ha testhezallobb mondjuk 17ezer ft-ert ez volt a best buy...ripstop anyag tehat be lehet menni vele az erdobe is,nem fog szetszakadni egykonnyen

ezek kitarto eros esoben MIND ataznak 1 ora utan,szoval ez van...az Inov8 bir komolyabb vizet,de melyen a zsebbe kell nyulni,egyelore nem vettem meg,inkabb vetkozok lefele ha meleg van,a "legjobb ruha a borod" elven

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#8261) tomcica válasza raggg (#8259) üzenetére


tomcica
Topikgazda

en igy ertelmeznem 200m eros 200m konnyu(ez a piheno) 5db utan esetleg van hosszabb piheno ha azt irjak,szokott lenni 5perc konnyu kocogas (seta felenk nincs :P )
ugyelj ra hogy az elso 1-2db 200at ne fusd el,hogy egyenletes legyen 2-3mp szorassal az elso es az utolso kozott,kulonben nem eleg a terheles (ha lassitod a 4-5ot) a masodik szett ugyanigy,es gondolj arra is hogy ket szett lesz,ott mar faradtabb a test :K

[ Szerkesztve ]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#8262) raggg válasza tomcica (#8261) üzenetére


raggg
senior tag

aha, én is így értelmeztem, előtte utána ír könnyű tempót.

köszi! :)

ragklaatPS

(#8263) ígyvanferi


ígyvanferi
addikt

Jé, nem is tudtam, hogy van ilyen topik is.

Pár szóban először is rólam és a futásról. Kb. 4 éve kezdtem futni, de rendszerességről csak inkább az utóbbi másfél évben beszélhetünk. Előtte volt egy térdszalagszakadásom, az egy időre kivont a forgalomból, de azóta 2-3-szor elmegyek egy héten futni tavasszal és ősszel. Télen nem, egyrészt teremben vagy padon nem szeretek futni, és papír vagyok, 7 fok alatt nem megyek kint sem. Továbbá nyáron sem szoktam, ha nagy a meleg. Na most az átlag táv olyan 8-10-12 km, 6-nál (5,6-nál) kevesebb nem szokott, és még konkrét félmaratont sem futottam, csak kb. 20 km-t néhányszor. Semmi tervszerűség nincs az "edzésekben", nem jegyzem föl a távot, időt, miegyebet, egy régi, leszakadt szíjú kvarcórával mérem az időt, a távot térkép és vonalzó segítségével mérem, ha itthon a városban futok, ha meg a Püspökerdőben Győrött, ott meg tudom, mennyi egy kör. Minden alkalom után kiszámolom a tempót, de ennyi.

Na most a gond az, hogy igazán fejlődést nem tapasztalok (konkrét adataim ugye nem lévén, csak az emlékezetemre hagyatkozhatok), mindig is 5-5,5 km/perces tempóba futottam, párszor sikerült 12 km-en is 5 alá menni, de jellemzően ennél rövidebb futásoknál van meg az 5, a hosszabbakat 5,5 körül teljesítem. Püspökerdő futáson (évente kétszer egyetemi rendezvény keretein belüli futóverseny, 5,6 km) a legjobb időm eddig 23:4x volt. Cooperen ~3200-at futok. De ezek az értékek igazából az évek során nem változtak. Nem lettem gyorsabb, nem bírok nagyobb tempót tartani huzamosabb ideig. Talán a hosszabb, 12 km fölötti futások mennek könnyedebben most, mint régen, persze azon a lassúcska 5,5-es tempóban.

Ezen hogy tudnék javítani? Konkrétan gyorsulni szeretnék. Mert bár nagyon szeretek futni, de időm viszonylag kevés, egy óra futás is már gyakran sok, plusz ugye az előkészületek, meg utána mire visszahűlök, lezuhanyzom, stb. Másrészt mellékprojektként konditerembe is járok, azon meg nem sokat segít a "hosszútávfutás", emiatt is jobb lenne a tempót fokozni rövidebb távon.

Ha esetleg számít, 178 centimhez 72-73 kiló tartozik, nincs semmi egészségügyi gondom tudtommal, szóval ilyen akadály nincs.
Mi lehet a megoldás? Vezessek valami futási naplót a pontos eredményekkel? Próbáljam erőltetni a nagyobb tempót, előbb-utóbb meglesz a siker? Lehet, hogy csak fejben van gond, mert nem akarok eléggé?
help plz! :)

[ Szerkesztve ]

(#8264) tomcica válasza ígyvanferi (#8263) üzenetére


tomcica
Topikgazda

szamos modon tudsz javulni,szamos megkozelites letezik en a kovetkezot javaslom:

heti 3om edzes ugye:

1.tempoedzes: bemelegites (kb 2km konnyu) + amit szoktal (en technikak,szokdelesek,gyorsitok) 4-6km tempo megpedig azon az iramon ahol epp fogy el a levegod (ugy hivjak savkuszob - lactate treshold) itt szaggatottan tudsz beszelni,de nem versenyiram annal lassubb azert,epp turheto de azert kenyelmetlen...ez nem kell hogy minden heten ugyanaz a sebesseg legyen,kovesd csak erzesbol,amikor jol megy akkor hosszabbat mesz 6km es esetleg a tulso felet megtolod picit,amikor docogosebb akkor jo iparos modon 4km 75-80% es kesz...kifutas 2km h a pulzusod lemenjen szepen a helyere

2.resztavos edzes: bemelegites ugyanaz, kimersz 200m-t ha picit emelkedik az se baj,ha nem-nem...egyenletesen futod oket 200m gyors (ez a ritmus a tempotol gyorsabb legyen,de nem sprint!) nagyjabol a 3-5K-es versenytempod(nagyjabol a Coopered irama) eloszor 4-5db-al kezdesz es szepen hetente-kethetente noveled 10ig kell,piheno kocogas vissza 200m (nem seta! a pulzus ne essen nagyon le) kifutas es kesz,ez eleg gyors edzes,ha megall a fejlodes mondjuk 6-7db-nal es elvagy rajta 4-6hetet az se baj,elofordul

3. mivel csak 3 edzesed lesz egy heten,igy ezt kethetente valtogatod: a. elso heten hosszu futas 1.5-2ora beszelgetos kenyelmes ritmus,mindegy mennyi kilometer csak idoben ennyi legyen,ha van valtozatos terep nyugodtan mehet,ne fusd el gyorsra,ennek az edzesnek nem az a feladata h tempot epitsen,csak labon vagy (ha barmi baj van a futassal ez helyett mehet bringa,uszas,barmi ami eltarthat 1-2oraig)
b. verzio: gyorsasagi edzes,bemelegitesz es 6-10db x 60m sprint (vissza seta) mivel nem vagy tul gyors valszeg nem tudod elfutni annyira erosre hogy 3-4db szetcsapjon,ezert mehet fel 10ig...utana keresel egy emelkedot es a tempos iramodban felfutsz rajta,lefele kocogas v. seta ahogy keri a szervezet kb legyen 2-3km ilyen munka (emelkedo hosszatol fuggoen - nekem pl 50m-es emelkedom van ha abbol akarok 2km munkat akkor az 40db a pihenoket ne szamold!)

ez a 3om edzes egy jo 5km-t rak ossze,azzal hogy kesobb szetvalhat,akar gyorsitva a rovidebb tavokat (1500-3000m) vagy elnyujtva es felmaratonra keszulve,ezt majd el kell dontened nagyjabol oszre,ha most nekiallsz tehat 5-6honap utan

(ha nekiallsz kesobb a gyorsasagi edzesedet at kell alakitani es rovid letraval kitoldani 60-80-120-150m (vissza seta) ez egy szett eloszor egy,kesobb ket szett...kozte seta amennyi csak kell! de ez nem erdekes igy elore csak ha odaertel,ugyanigy a resztavok is valtoznanak (400m a 200helyett,de elobb meg kell alapozni)

[ Szerkesztve ]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#8265) ígyvanferi válasza tomcica (#8264) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Hú, nem is gondoltam, hogy komplett edzéstervet fogok kapni. Örök hálám, köszönöm szépen!

Eddig a 1. és a 3.a pontok voltak meg, bár azok sem teljesen így, mert néha a rövidebbet is lassabban futottam, és a 1,5-2 óra is ritkán volt meg. De akkor mostantól pontosan betartom ezeket.
Ma már el is kezdtem az 1. tempóval, bő 1 km után jött egy tempós 5,8 km 28:29-as idővel, ez kb. 4,9-es perc/km. Meg a levezetés olyan 1,8 km. Itt gondolom már nem számít a tempó? Csak azért kérdem, mert nagyon lassan sem tudok futni, nem kényelmes. :) Utánaszámolva 6-os tempója volt a fel- és levezetésnek (külön nem tudom).

Szerdán jön a résztávos, meg is van már a színhely, emelkedővel. Kíváncsi leszek. Így elsőre a 4-5 kevésnek tűnik. Mennyire kell szétcsapnom magam? Most a télen (ja igen, néha azért mégiscsak futottam odabent, az egyetemi csarnok karzatán) csináltam ehhez hasonlót - így rövidebb táv is elég volt, egyrészt mert baromi unalmas ott körözni, és a vasbeton födém sem a legjobb terep hosszabb futásokhoz -, kb. 230-240 m egy kör, futottam mondjuk 10-et bemelegítésnek, aztán 1-et meghúztam, következőt kocogtam, megint meghúztam, stb. Bár már nem emlékszem, de 5-nél több lehetett, ha 10 nem is volt. Na mindegy, majd kiderül, itt ugye lesz emelkedő is.

A 3.a is tetszik, és nem is baj, hogy csak kéthetente kerül erre sor, ennyiszer azért belefér az időmbe ilyen hosszú futás.
3.b-hez: a sprintek között csak a visszaséta ideje teljen el, semmi plusz f.szverés, álldogálás közben?
Az emelkedőn futás meg az 1.-es edzés tempójával történjen (nyilván, hisz' a résztávos tempójával nem menne a 2-3 km), igaz? És itt is emeljem kicsivel hetente a távot? Addig is, amíg a létrázós szintjére érek.
Egyébként ilyen rövid távon azért elég gyors vagyok, számokat nem tudok, és biztos lassultam az évek során, de gimiben még a legjobbak között voltam 60-on. De majd mérek időt.
Levezető futást ennek, meg a 2-esnek a végére is iktassak be?
Azt mondjuk még nem tudom, Győrött hol találok a közelemben futásra alkalmas emelkedőt, de megoldom.

Na, ez így most nagyon tetszik, a lelkesedésem biztos, hogy meghozta, szóval a motiváció megvan. Nem nagyon akarok célokat kitűzni, egyrészt ki tudja, hogy fog menni, másrészt fogalmam sincs, hogy fél év alatt hova lehet ezzel eljutni, de mondjuk az őszi Püspökerdő-futáson 20 perc körüli eredményt elérni még túl nagy álom? Vagy mondjuk tavaszra. Persze nem ez a cél, nem érdekelnek igazán a versenyek, ezen az egyen kívül nem is járok versenyre, nem is nagyon fogok ezután sem, saját megelégedésemre csinálom, amit, de akkor is.

Azt meg majd addigra eldöntöm, hova tovább. Izgatnak a félmaratonok is (Borvidék elsősorban), meg az is, hogy legalább egyszer fussak egy teljes maratont is, de nem biztos, hogy ebbe az irányba akarok inkább elindulni. Na de majd ezt akkor.

Ja, és nem fogok én minden edzés után ekkora posztot rittyenteni ide, csak most még akadtak kérdéseim, hozzáfűznivalóim. Jegyezni fogok minden alkalmat mostantól, aztán majd időnként beszámolok a fejlődésről (már ha van :) ).

Még egyszer: nagyon köszönöm a segítséged!

[ Szerkesztve ]

(#8266) tomcica válasza ígyvanferi (#8265) üzenetére


tomcica
Topikgazda

a kifutas mar a regeneracio resze,foleg ha eljon az ido hogy majd valah napi duplat akarsz valami miatt futni (sose mondd h soha!) a lenyege h levezesd a pulzust egy nagyon konnyu kocogassal,ilyenkor a verkeringes
szepen elvezeti a salakanyagokat...esetleg tudsz funiman dolgozni a mozgasformadon ilyenkor,nekem a tanitvanyok ilyenkor szoktal a lab elejen torteno technikat gyakorolni,amihez a szandekosan lassu futas tokeletes :K

a temponal nem fontos h 5perces,4.30,4 vagy 3.45-3.30 sot gyorsabb,majd eljon az ido amikor pontosan kell futni,de ebben a szakaszban vedd le ezt a feszultseget,mert atmegy kenyszeritesi hajlamba,ennel a napnal NEM KELL,inkabb figyelj a legzesre es pulzusra,legyen a felso tartomanyban,de szandekosan nem kitolva a legfelsobbe! fontos,mert ha mindig feljebb tolod az kontraproduktiv

en egy napot pihennek a ket edzes kozott,a resztavos kb a Cooperod irama,azaz nem kell nagyon szetcsapnod magad,amikor a 10db egyenletes (ezeket megmerheted h mennyi meter es mindig ugyanott fusd oda-vissza,ha mondjuk 200m-t tudsz pontosan csinalni enyhe emelkedovel es 3200m kornyeke a coopered,akkor ugy nagyjabol 42mp-re kell oket futni legyen 39-40 az mar a 3500as cooperre kacsintgat....tudoooom biztos tudsz 35-ost is utni,sot valszeg gyorsabbat is,de ne tedd...amikor meglesz a 10db es par alkalommal mar birtoklod,akkor majd szepen lecsokkented 40rol 38ra es igy lefele
(ha rovidebb tavokra keszulsz mondjuk 800-1500m na akkor mashogy csinalod majd,akkor a 800as iramoddal kell ami elesebb!)

3.eleg a seta vissza,ha majd nagyon szet tudod csapni magad akkor kell +1perc vagy tobb pihenes,ehhez rutin kell (ahogy szoktam mondani: ha majd feledzed magad,akkor eljutsz arra a szintre,HOGY RENDESEN TUDJ EDZENI!) Az emelkedos tempo legyen,hagyd magatol gyorsulni,nem kell meregetni azt se,ha erositeni akarod,akkor a lefele piheno kocogas(seta) helyett sima futas legyen es az oszt a pulzusnak rendesen,de ennek is adj egy 2-3 sima edzest,utana hagyd meg mint nehezitesi opcio,a turelem itt fontos,a kevesebb az elejen = tobb,amikor eloszor belefutsz abba,hogy mar a masodik edzesen vagy hullafaradt es mondjuk resztavozos 38mp-k vannak es szeles napon akkor eszedbe fog jutni mit mondtam (vagy akar mar 32mp-nel leszel es tul gyorsan huztad fel a fejlodesi ivet)

majd neha ird meg miket futottal,az eleg lesz...19perces 5km siman futhato a mostani kondiddal,csak egy kicsit kell a szervezetedet szoktatni a tulso 2km feszultsegehez,igy latatlanba ezt mondanam

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#8267) Alg


Alg
veterán

Ezt most talán kicsit túltoltam, legalábbis az első 2 résztávot (vagy az utolsó kettőt engedtem ki túlságosan :F - átlagpulzusban nincs eltérés, 173-174 mind )

Bemelegítés után 4*5 perc 4:50, 4:50, 5:17, 5:13 tempóra, közben 5 perc kocogás 6:30-ra... Az utolsó résztáv utolsó fél percében éreztem egy "mintha talán kezdene picit savasodni a combom" érzést.

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#8268) Aristeus


Aristeus
tag

Tegnap megérkezett az ebay-ről nagyon jutányos áron beszerzett Garmin FR 210-esem. Rögtön meló után el is vittem egy tesztkörre. Egyszerű a kezelése, mint a faék, mindent könnyen, gyorsan be tudtam állítani rajta mindenféle doksi nélkül. :))

Egy apróságot tudok felróni csak, bár lehet én vagyok a hülye:
Edzés után feltöltöttem az Endomondora az edzést, ott szintemelkedésnek 33 métert ír.

Aztán feltettem a Garmin Connect-re is, ott meg csak 26-ot.

Ez hogy lehet, ha az óráról ugyan az a .fit fájl került feltöltésre? :F

[ Szerkesztve ]

Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.

(#8269) Cathfaern válasza Aristeus (#8268) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Garmin felületén ha jól tudom történik korrekció is (legalábbis külön biztos bekapcsolható). Illetve lehet Endomondo is próbálja korrigálni térkép adatokkal.

(#8270) raggg válasza Cathfaern (#8269) üzenetére


raggg
senior tag

Valószínűleg erről van szó, ezt én is észrevettem, bár a nike+-ba húzom át az adatokat (továbbra is csípem azt a funkcióját hogy számolja a cipőkbe a km-eket, ezt a garmin connectben nem találtam meg); a nike+ meg az elevation terén nagyon buta szóval én a garmint tartom mérvadónak (már amennyire az alföldön ez szükséges :D)

ragklaatPS

(#8271) tomcica válasza Alg (#8267) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Igy a grafikon alapjan ugy tunik,mintha nem lettel volna megfeleloen bemelegitve erre.Legalabbis az elejen.
Javaslom a resztavozas (es egyeb tempok) elott vidd fel 2-3x a pulzust a 160feletti tartomanyban,nem kell hosszan,de szetcsapos 80-150m-ek pont megfelelnek hozza.En ugy szoktam,hogy fokozo sprintet megyek,elso 10-20meter szepen gyorsul ott felkapom sprintre es a vegen hagyom csak porogni egy 50m-t de ott mar magatol lassul.Ezutan egy 400m kocogas,hogy visszaalljon a pulzus(neked amennyi kell,majd erzed) es indulhat a resztavozas.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#8272) tomcica válasza Cathfaern (#8269) üzenetére


tomcica
Topikgazda

en is ugy tudom h a Garminon be lehet allitani korrekciot.Nezd at a leirasat.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#8273) Aristeus válasza Cathfaern (#8269) üzenetére


Aristeus
tag

@Cathfaern, @raggg, @tomcica: Köszönöm a tippeket! :R
Meg is lett, csak szét kellene nézni alaposabban. :D

Legközelebb feltöltöm a Garmin-ba, megvárom, hogy korrigálja és visszaszinkronizálja az órával, majd utána feltöltöm az Endóra. :)

[ Szerkesztve ]

Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.

(#8274) Alg válasza tomcica (#8271) üzenetére


Alg
veterán

Pillanatnyi sebesség-grafikont ne nézd, az elég pontatlan... a footpod csinált szép lépcsőzetest, a tempókat is onnan néztem, csak most munkahelyről nem tudom beszúrni.

Bemelegítés úgy szokott menni hogy 10 perc nagyon lassan kezdve kis sarok-térdemelésekkel, picit gyorsítva amíg a pulzus be nem áll 150-160 közé, és onnan résztáv. De akkor majd beépítem ezt is :R

[ Szerkesztve ]

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#8275) tomcica válasza Alg (#8274) üzenetére


tomcica
Topikgazda

jaratom a pofamat itt,aztan ma elkovettem minden kezdo hibat (na nem mondom hogy nem volt benne egy kis szandekossag is ;) )

utolso hosszu tempoedzes a verseny elott,rovid eles melegites kb 2K,felkapva egy 500m erosre benne,de amugy semmi cifrazas (ez igy nagyon keves) utana 3K eros tempo,az elso es utolso 500m direkt elfutva tul erosre! 1.33 es 1.31,a kozepe berogyasztva,10.07 atlag 3.22,400m konnyu jog es 5K kozepes tempo,az elso 1500m picit lassabb de aztan szepen csurgatva 19.02 es 2K kifutas

mindezt 11tol 29fokos tuzo napon,arnyek zero,hidratalas zero,sapka vagy atleta zero :) ugy erzem adtam a szervezetnek impulzust a balatoni melegbol es kenyelmetlensegbol,a 3K azert lett elfutva ilyen ugyetlenul hogy ugy erezzem meg vagyok halva (ami meg is tortent a 2x500m szetcsapos lett) az ezt koveto 5K szepen adta annak az illuziojat mintha mar 20km-t lefutottam volna

reg voltam mar ilyen gumicukor es takony tempoedzesen,ez van...holnap meg atmozgatom penteken full pihenes es indul az utolso het az meg lejjebb csokkentve,majdcsak kipihenem mar magam rendesen :K

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#8276) Alg válasza Alg (#8274) üzenetére


Alg
veterán

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#8277) Newboy911


Newboy911
tag

Tegnapi edzés:
Bemelegítés Kb 15Km bringa, 3 kör futás 1200m, nyújtás.
10x400m 1-4-ig 1:35-ök 5. 1:27, 6-9-ig 1:38, 1:37,...10. 1:24.
Kifutás 4Km
Szétcsapott ahogy tomcica szokta mondani, de jól esett :)

(#8278) Newboy911


Newboy911
tag

Ja, és szombaton voltam egy kisebb versenyen.
Most nézem az eredményeket. A pihenés jegyében a 2,5Km-es
távot választottam. 9:39. Ez biztató a 20perces 5Km-hez :)

[ Szerkesztve ]

(#8279) tomcica válasza Newboy911 (#8277) üzenetére


tomcica
Topikgazda

errol van itt szo,itt derul ki kibol lesz ferfi es ki marad kisgyerek :P
mennyi volt es milyen piheno a 400ak kozott?

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#8280) Newboy911 válasza tomcica (#8279) üzenetére


Newboy911
tag

Én csak "szenvedő" alany voltam nem tudom pontosan :)
Szerintem olyan 50mp, később egyre több hogy mindenkinek visszaálljon a pulzus.
Zömében alsós triatlonos gyerekekkel edzettünk. 2-3 kicsinél eltört a mécses a végére.
Ha egymagam edzek mindig lassú kocogás, a triatlonba "álló pihenő van".

(#8281) Alg


Alg
veterán

Cipő téma, Asics akció egy maroknyi cipőre
[link]

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#8282) func93


func93
senior tag

Üdv!

Mi a véleményetek erről a cipőről? Most egy Asics T31QQ cipőm van, de töri a lábamat már rég.
[ez lenne a másik választott.]

[ Szerkesztve ]

"Nem lehet összekötni a pontokat a jövőt fürkészve, az összefüggések csak utólag visszanézve látszanak." - Steve Jobs

(#8283) Polacheck


Polacheck
HÁZIGAZDA

2 napos vízhólyaggal hogy szoktatok futni? Simán ragtapasszal leragasztom és go? Kiszúrtam, de még nem gyógyult be teljesen.

less qq more pewpew!

(#8284) TheMarci válasza Polacheck (#8283) üzenetére


TheMarci
addikt

Egy napossal is, ha úgy alakul, edzés, vagy verseny van, akkor muszáj. Viszont a sima ragtapasz nekem nem sokat tart, vagy ráragasztok leukoplastot ([Kép], nem hansaplast, megy egyéb kamut, azok fele annyit sem bírnak), vagy csak magában leragasztom leukoplasttal.

Do You Dream?

(#8285) Polacheck válasza TheMarci (#8284) üzenetére


Polacheck
HÁZIGAZDA

ilyesmi nincs otthon, kinesio szalaggal majd átragasztom, az elvileg tart :D

less qq more pewpew!

(#8286) tomcica


tomcica
Topikgazda

ha mar sebtapasz,vettem textil rugalmas sebtapaszt,ha baj van es le kell ragasztani a mellbimbot akkor legyen keznel,meg 20db 300mg-os gyorsan felszivodo magnezium port (kulon kis tasakokban van,praktikus) haver hoz ivoampullat,szoval ebbol is el leszunk latva ;) ja meg 30gr vazelint,az kell a honomaljan ahol a karom odaer,ha leizzadok akkor kepes sebesre dorgolni.

zajlik a keszulodes,kimostam minden olyan ruhat,zokni stb. amit viszek,nehogy itt nekem vlaami a szennyesben maradjon.Ket saucony cipot viszek,egy Kinvara 2-est es egy Ride-ot,meg az Asics DS Racerben utazom.Legyen valasztek ebbol is.

[ Szerkesztve ]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#8287) gombi01


gombi01
tag

Hi. Kékes csúcsfutásra jön valaki ? Sem a melegben sem az emelkedőben nem lesz hiány ;)

"Először megtanultam addig futni, amíg el nem fáradtam.Később bírtam tovább is." Muhammad Ali

(#8288) raggg válasza gombi01 (#8287) üzenetére


raggg
senior tag

Ejj de akartam menni, de sajnos kimarad (az előző hónapi sérülés miatt nem mertem nevezni). Jövőre :-)

ragklaatPS

(#8289) tomcica válasza gombi01 (#8287) üzenetére


tomcica
Topikgazda

beszamolot kerunk :P

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#8290) Alg


Alg
veterán

Balatonaliga, 50 perc beszélgetős "közösségi" futás, ennyi fért most bele... vasárnap valami hosszú lesz, erdőben

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#8291) Aristeus


Aristeus
tag

A tegnapi dombedzés, készülve a jövő heti UB-re. Majd 14K, semmi frissítés a teljes edzés alatt, 27 °C, 181m szint. Rég örültem már ennyire a hideg-meleg váltott zuhanynak és a frissen facsart grapefruit-nak. :DDD

[ Szerkesztve ]

Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.

(#8292) tomcica válasza Aristeus (#8291) üzenetére


tomcica
Topikgazda

egesz jol turted a terepet :P
tegnap full pihenot tartottam,ma atrazom egy 10 rovid eles dombbal es 5x200-al olyan szintentarto jelleggel,semmi arcoskodas...holnap 40 domb,azt pedig temposan,hetfo megint full piheno,kedd meg egy atmozgato aztan mar csak amit ker a test

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#8293) raggg


raggg
senior tag

Nekem is domb meg jobb híján lépcső a mai program. :-)

ragklaatPS

(#8294) concret_hp


concret_hp
addikt

jövő héten valamikor kipróbálom ezt a 150es pulzusos témát, kíváncsi leszek milyen tempót ad olyan 8-9 km után :D 160as avg pulzussal toltam ma 5:36os km-ket 9.1km-n

vagy fullba vagy sehogy :D

(#8295) Aristeus


Aristeus
tag

Versenytaktikával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni: 2014. június 15-én lesz a K&H félmaraton váltó, ahol is 7 kilométeres távon indulunk a céggel, de nem tudom milyen taktika szerint kellene futnom. Igazából fogalmam sincsen, hogy mi a 7 kilométeres tempóm.
Két lehetőségen gondolkodtam:
1) Elkezdem kb. a 10 kilométeres tempómban és a 3-4. kilométertől meg gyorsítok az 5 kilométeresre.
2) Nagyon közel kezdek az 5 kilométeres tempóhoz, aztán ameddig megy, legfeljebb visszaveszek.

Vagy van erre valami jó trükk, hogy hogyan tudnám ezt kitapasztalni? Még van 3 teljes hetem, szóval pár kísérlet belefér.

Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.

(#8296) deicide válasza Aristeus (#8295) üzenetére


deicide
veterán

Hopp. Én is ott leszek. :)
Nekem nagy taktikám nincs, első 5 kili 4:00 (10km-es tempó), a maradék kettő meg ami a csövön kifér, remélhetőleg olyan 3:45. Szóval inkább az 1-es pont.
De ha 30 fok lesz, akkor ez nyilván átértékelődik.

[ Szerkesztve ]

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#8297) gombi01 válasza tomcica (#8289) üzenetére


gombi01
tag

Kékes csúcs...

Jó sok ember és 27°C fogadott közel 3 óra kocsikázás után.
Elsőnek had említsem meg, hogy hatalmas respect a Suhanj!-os futóknak, hogy feltolták azokat a gyerekeket akik kerekes székben élik le az életüket, le a kalappal !!!! :R

Szóval, ahhoz képest, hogy Veszprémből viharban indultunk a napocska nem volt rest sütni a verseny alatt igencsak pirította a futókat. Már a 2. km-nél kész voltam, hogy valamiért nem megy, be voltak állva a lábaim az előző napi montizás miatt ahol szétcsaptam a tempóval a combomat. Elég lassan haladtam, a tömegben nehéz volt cikázni és persze emelkedett mint állat. 5km-nél betoltam egy gélt hátha segít, de nem turbózott fel mint szokott csak döcögtem és néztem az órám, hogy milyen szarul megy. Vártam a frissítőket ahol frankón meleg volt a víz :) fejre öntésre inkább alkalmas volt. Locsolókocsiból is nyomták a vizet, lehetett fürdeni.
8km től jött az igazi ahol már 10%-os volt a szintemelkedés. Igazából tüdőre fogytam el, egyeltalán nem fáradtam el. Célbaérés után bevárva a többieket le futottam az erdei ösvényen vissza a kocsiig, hogy gyűljön a km.
Tavalyhoz képes sikerült ugyan javítanom 13percet, de nagyon nem voltam megelégedve lehetett volna jobb is, talán a meleg, talán mentálisan nem tudtam rahangolódni nem tudom mi zavart..

Pályacsúcsot nem döntöttem (ami 43perc!) de a bemondott 1485 indulóból 68. lettem aminek utólag már örülök.

"Először megtanultam addig futni, amíg el nem fáradtam.Később bírtam tovább is." Muhammad Ali

(#8298) tomcica válasza Aristeus (#8295) üzenetére


tomcica
Topikgazda

en is az elsot javaslom,ha rovidebb lenne a tav akkor meg lehetne probalni a masodik taktikat (mondjuk ha 3K lenne csak) szerintem is fokozot menj,en felharmadolnam elso 3km visszafogott kozepes,3-5ig picit feszitenem,vagy ha nem megy akkor ugyanaz es a vegen az uccso 2K ami a csovon kifer.

gombi koszi a beszamolot :R

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#8299) deicide


deicide
veterán

Hát, most hétvégén meggyaláztam a lábaim, szombaton 200km bringa (31,5km/h átlag), ma meg 30km futás (2:29:49, 5p/km). Az állóképességgel nincs gond, pedig a 26 fok és a tűző nap nem volt a segítségemre.

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#8300) concret_hp válasza deicide (#8299) üzenetére


concret_hp
addikt

és délután már nem csinálsz semmit? ;]

vagy fullba vagy sehogy :D

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.