Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8401) Polacheck válasza Newboy911 (#8399) üzenetére


Polacheck
HÁZIGAZDA

2:05:14 :C, úgyhogy nyugodtan kihúzhatsz :)

less qq more pewpew!

(#8402) raggg válasza Aristeus (#8400) üzenetére


raggg
senior tag

Egyelőre nekem is túl előkelő lesz az a 4. hely, de jövő ilyenkorig még sok idő van. ;]

ragklaatPS

(#8403) tomcica válasza Integra (#8398) üzenetére


tomcica
Topikgazda

en rengeteget futok mezitlab,de csakis fuvon (megpedig olyan terepen ahol nincs elszort hulladek - uveg,szog stb.) soha nem futnek mezitlab ilyen korulmenyek kozott,ha az a feeling kell versenyen v. aszfalton akkor egy Fivefingerst valasztanek vagy hasonlo minimal cipot es esetleg ugy csinalnam....ertem en hogy regen mezitlab futottunk,de akkor nem letezett ilyen h rekontan,aszfalt,beton stb....dongolt foldon,mezon stb. egesz mas teszta a dolog

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#8404) tomcica válasza Newboy911 (#8399) üzenetére


tomcica
Topikgazda

azert en se tudok jelenleg 1.12-ot felmaratonon (plane nem dombos terepen) 1.18 az realisabb,na de van ido csak gyorsul az ember :P
UB2015 - a mostani csapat nagyon csabit meg egy kozos mokara (ugye teljes ellatast biztositottak csak menjek: ut,alvas,kaja) igy meg nem dontottem el hogy is lesz...majd osszel elovesszuk a temat megint

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#8405) Newboy911 válasza raggg (#8402) üzenetére


Newboy911
tag

"de jövő ilyenkorig még sok idő van"

Erről van szó, van még idő.
És nem tudom hogy lesz -e az egészből valami ?
Vagy hogy hol húzzuk meg a határt ?
De engem motivál !

(#8406) deicide válasza Newboy911 (#8399) üzenetére


deicide
veterán

Naaa, engem írj a vonal fölé az 1:27:47-emmel ;]
És szerintem inkább simán bulira is lehetne venni, az idő alapján nem kizárni senkit, mert csapatépítő és motiváló ereje van.

[ Szerkesztve ]

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#8407) Apollo17hu válasza Newboy911 (#8399) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Soha nem futottam két szigetkörnél többet. Lehet, hogy a 13. kilométernél eldőlnék, mint egy zsák krumpli. :D

(#8408) concret_hp válasza Newboy911 (#8399) üzenetére


concret_hp
addikt

1:30-ra ? :D jó vicc :C

Iván elég keményen nyomja amúgy, szerintem jövőre végigtolja mezitláb :)
Integra: készült rá, elhiheted, hogy nem a semmiből találta ki, sima betonúton végigtolta volna :)

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#8409) Stauffenberg


Stauffenberg
nagyúr

Sziasztok!

Kezdő futó kérdezi, hogy a Lidl-ben mától kapható Crivit futócipőről (5500 Ft) mi a vélemény? Nem versenyszerű futásra, nem is maratonra kell, hanem könnyed kocogásra a nyári estékre munka után.

Csak azért kérdem, mert eredendően kerékpáros vagyok, ennek a márkának a cuccai között meg nagy a minőségi szórás, van ami nagyon rossz, van ami meg nagyon jó a saját árkategóriájában.

Egyelőre csak belekóstolnék a futásba. Neten nem nagyon találtam véleményeket róla. Ha azt mondjátok kerülendő, akkor hagyom a fenébe, ellenben tanácsot szívesen fogadok hasonló árú cipőre (10k alatt) amivel bele tudok kóstolni ebbe a sportba is.

Köszi! :)

(#8410) concret_hp válasza Stauffenberg (#8409) üzenetére


concret_hp
addikt

meg kéne kérdezned egy szakit, hoyg milyen cipő kell neked, merre fele dől a lábad, ha dől.

amúgy kéne csinálni 1. hsz-ben vmi alapinfós hsz-t lassan :K

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#8411) Cathfaern válasza Stauffenberg (#8409) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Annyira nem vagyok benne a futás témában, de a topicot nagyjából követem, ez alapján a következőt tudom mondani:
Topicban ajánlott cipők a 15-20k-s árkategóriában mozognak, szóval igazából a 10k alatti kategóriában nagyjából mindegy mit veszel, amennyiben azért nem teljesen noname cucc. Én egy 8k-s decathlonos cipőben futok / futottam, igazából a sport kipróbálására tökéletes. Viszont amennyiben akár hosszabb távokat szeretnél futni, akár hosszabb ideig, akkor már ennél komolyabb cipő kell, mert hosszabb távoknál jó eséllyel érezni fogod, hogy nem tökéletes a helyzet.
Hogy analóg biciklis példát mondjak, most kb. azt kérdezed, ami minden 2. kérdés utóbbi időben biciklis topicban, hogy 80k-ért melyik cross-trekkinget vegye :) Gurulni mindegyik fog, és akár hosszú távon is el lehet vele lenni, de a minőségi cuccok egyszerűen más árkategória.

(#8412) raggg válasza Stauffenberg (#8409) üzenetére


raggg
senior tag

Ugyan én mindenkinek azt tanácsolom aki megengedheti magának, hogy vegyen egy jó cipőt 15-20k körül; azt hiszem, hogy ez jó tanács, sokan elsőre nem jó technikával futnak, túlsúlyosak és fogyni szeretnének és így tovább ... a lényeg, hogy egy jól megépített cipő megteszi, amit tud, hogy védje az ízületeid. Ugyanakkor sokan nem akarnak beleugrani a futásba úgy, hogy nem tudják, hogy csak két hétig fognak-e futni, vagy évekig... ilyenkor jó lehet egy egyszerűbb cipő, csak akkor óvatosan, lehetőleg nem aszfalton kellene futni szvsz. Ha pedig rájössz, hogy milyen krály futni és tényleg veszel egy "igazi" futócipőt, akkor csak kidobtál az ablakon 5-6 ezer ft-ot. Mondjuk egy kis nyáresti kocogáshoz, ha nem túl hosszú a táv és nem is gyilkos tempót mész akkor elég lehet.

Ja és amit még írtak, hogy célszerű megnézetni a lábad egy hozzáértővel, hogy stabil cipő kell-e, vagy neutrális.

Ez persze csak az én véleményem. :-)

ragklaatPS

(#8413) Stauffenberg


Stauffenberg
nagyúr

Na most akkor sorban válaszolok mindenkinek, köszi az eddigi tanácsokat! :)

(#8410) concret_hp: Én ezt a leírást nyálaztam át reggel. Zuhany alól kilépve megnéztem a talpam formáját, ami a normálnak felel meg, aztán nem hagyott nyugodni és levideóztam a lábam futás közben (nem tudom a mezítlábas szaladgálás a lépcsőházban elég jó alapanyag-e), ezen is azt szűrtem le, hogy neutrális. Talán csak egy nagyon enyhe kifelé dőlést láttam, de messze nem olyat mint a példa videókon amiket a neten találtam.

(#8411) Cathfaern: Nem akarok nagy távokat futni és megerőltetni sem szeretném magam, teljesen kezdő futó vagyok, jobban mondva még nem vagyok, utoljára 4 éve futottam, akkor is erődben, kemény terepen, katonai bakancsban (paintball, airsoft heti rendszerességgel). Gyanítom az nem számít a teljesen eltérő jelleg miatt.

Azóta csak gyalogolni szoktam, túrázni a hegyekben (10-20 km), meg kerékpározni (20-30 km). De a futásnál egészen más erőhatások érik a lábat.

Amit most szeretnék, hogy 2-3 naponta kijárnék a Margit szigetre, ott van futópálya, itt mennék 1-2 kört esténként. Az a tervem, hogy egyik nap kerékpár, másik nap futás, harmadik nap pihentetés (vagy csak gyaloglás, legalább a fotózásnak is hódolok a városban kóvályogva).

(#8412) raggg: Azért gondoltam erre a Lidl ajánlatra, mert elég nagy kedvezménnyel adják a dolgokat amik éppen akciósak, a kerékpáros topikban is sokan vannak akik direkt várják a kerékpáros ajánlatokat, hogy lecsapjanak valamire. Ezért bátorkodtam megkérdezni, hogy mi a helyzet vele, ára ellenére hátha eléri a kétszer ennyibe kerülő kategória minőségét (van rá bőven példa a kerékpáros cuccok között). De ha senki nem ismeri, senkinek nincs vele tapasztalata akkor mindegy.

Lehet megnézem én is azt a Dechatlonos 8k értékű cipőt.

(#8414) Newboy911 válasza deicide (#8406) üzenetére


Newboy911
tag

Ez az, senkit nem húzunk le vagy ki !
Bulira vesszük a figurát.

Idők javítva :)

1. Tomcica 1:18
2. Deicide 1:28
3. Gombi 1:33
4..Newboy 1:49
5. Aristeus 1:52
6. Polacheck 2:05
7. Ragg
8. Alg
9. Concret_hp
10. Apollo17

(#8415) Stauffenberg


Stauffenberg
nagyúr

Na befutott egy futó ismerősöm javaslata is. Ő pár éve kezdett futni és a Dechatlon egyik saját márkás cipőjével kezdett és elégedett volt vele.

Így akkor a két versenyző:

Kalenji Ekiden 50

Crivit

Utóbbiról semmi tapasztalatot nem találok neten, könnyen lehet, hogy hozza egy 10k értékű cipő tudását, de lehet, hogy rosszabbul járok vele, mint a Dechatlonos cipővel, amit nem csak az ottani kommentelők dicsérnek, de egy futó barátom is.

Ő is úgy volt vele mint én: Keresett egy új sportot és úgy volt vele nem költene rá sokat csak kipróbálás kedvéért, de bevált neki a cipő rövidebb távokra. Nekem is csak arra kéne, hogy heti kétszer kimegyek a Margit szigetre futni 1-2 kört, ha pedig bejön ez a futás dolog, szívesen áldozok rá többet is.

Vélemények? :)

[ Szerkesztve ]

(#8416) deicide válasza Stauffenberg (#8415) üzenetére


deicide
veterán

Ekiden 50-ben futottam már maratont, ebben futottam az 1:28-as félmaratonomat is. :K

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#8417) Stauffenberg válasza deicide (#8416) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Tehát ajánlott cipő? :)

(#8418) deicide válasza Stauffenberg (#8417) üzenetére


deicide
veterán

Részemről igen, nekem 2 pár is van, plusz egyet már elhasználtam, bringázáshoz is ez van rajtam, ha nem SPD-s bringával megyek.

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#8419) Apollo17hu válasza Stauffenberg (#8415) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Nekem Ekiden 100-asom volt régebben. Nagyon masszív cipő, amikor lecseréltem, utána aszfalton fociztam benne, és hónapokig bírta, amíg szét nem szakadt.

(#8420) Integra válasza tomcica (#8403) üzenetére


Integra
titán

olyan terület hol van? a kertedben? :))
sajnos a szemetelés nagy probléma.. még fivefingersben is néha necces, de már megtanultam leszokni, hogy állandóan bámulok a lábam elé, egyszerűen bízni kell magamban és abban hogy nem rúgok bele lábujjal semmibe :DDD
kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a felújított margit-szigeti futócsík és hogy fogok tudni ott ff-ben futni.

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#8421) Aristeus


Aristeus
tag

A Spar Budapest Maraton indulói idén is 1 főt nevezhetnek ingyen a Riska Minimaratonra vagy a Danone Maratonkára legkésőbb szeptember 28-ig leadott nevezés esetén. Így én is. Ezt az ingyenes nevezést szeretném felajánlani itt a fórumon.

Részletek:

Riska Minimaraton - 2014. október 12. - Rajt: 9:45 óra - 7000 m

Riska Minimaraton nevezési díj tartalmaz:
- részvételt a versenyen
- zárt- és biztosított útvonalat
- chipes nettó időmérést
- rajtszámot
- egyedi emblémázott technikai pólót
- támogatóink ajándékait
- frissítést
- orvosi szolgálatot
- befutócsomagot
- az eseményhez kapcsolódó egyéb programokat

Danone Maratonka - 2014. október 12. - Rajt: maratonka 10:30 - 2700 m

Danone Maratonka, nevezési díj tartalmaz
- részvételt a versenyen
- zárt- és biztosított útvonalat
- rajtszámot
- egyedi emblémázott pólót
- támogatóink ajándékait
- Spar ajándékot
- frissítést
- orvosi szolgálatot
- befutócsomagot
- az eseményhez kapcsolódó egyéb programokat

Ha valakit érdekel, írjon itt a fórumon! Csak egyetlen egy főt tudok nevezni, szóval több érdeklődő esetén a neveket bedobom egy kalapba és a kislányom fogja kihúzni a győztest. :)

[ Szerkesztve ]

Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.

(#8422) gombi01 válasza tomcica (#8395) üzenetére


gombi01
tag

(#8395) tomcica:
nah a 12x400m így alakult(86;86;88;87;89;90;87;90;88;93;90;93mp)
mára 8x800m van tervben szintén 3:30-as tempóra, de nekem ez már igencsak expert fokozat...talán 3:45-re menni fog.
A köv UB-ra ha összejön szerintem se pöcsöljünk ki milyen időt fut, ha kell legyen 2 csapat, hiszen nem vagyunk egyformák, de itt ahogy olvasgatom úgyis mindenki belead apait-anyait és ez a fontos.

[ Szerkesztve ]

"Először megtanultam addig futni, amíg el nem fáradtam.Később bírtam tovább is." Muhammad Ali

(#8423) tomcica válasza Integra (#8420) üzenetére


tomcica
Topikgazda

focipalya az atletika palyan belul,taccsvonalon kivul szabad futni es korbe-korbe-korbe...neha megforditom oramutatoval ellentetesen is,ne legyen egyoldalu a sok kanyar :P

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#8424) tomcica válasza gombi01 (#8422) üzenetére


tomcica
Topikgazda

en meg 15km benne 8x200m (piheno 90 csoffadt meter! :O ) 28.xx ...szel nuku,nap max..29fok...most fejeztem...lehet cseppet korai volt meg a mostani allapotra,az elso jol is esett a kovetkezo 7db fajt :K
azert ramentem 8km fokozot 4.30rol 4.15re a tobbi bemelegito es kifutas

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#8425) Integra válasza tomcica (#8423) üzenetére


Integra
titán

el ne szédülj :DDD

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#8426) tomcica


tomcica
Topikgazda

skacok 12.500ft az Adidas Duramo 5 a Hervisben,18.300-rol van lekapva...az a cipo altalanos futociponek tokeletes (nekem a 3as volt 1600km-t beletoltam osszel/telen)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#8427) Alg


Alg
veterán

Nincs még síkon félmaraton időm, terepen van egy 2:35 körüli, olyan 6-700m szinttel...

Apropó, kijött a Merrell glove 2 széria, lehet vadászni leakciózott 1-esekre :U

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#8428) tomcica válasza Alg (#8427) üzenetére


tomcica
Topikgazda

az jofele csukaaaaa

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#8429) ígyvanferi


ígyvanferi
addikt

Na, épp mostanában kezdtem barátkozni a gondolattal, hogy új futócipőt kéne beszerezni. Duramom van most, de már nem mai darab, igaz nem futottam benne sok ezer kilométert (igazából fogalmam sincs, mennyit tehettem bele). Még eléggé egyben van, viszont a talajfogási pontokon már kopottak a minták. Gyakran futok betonon, így gondolom már ajánlott is lenne cserélni.
Szét kell nézzek a Decathlonban, ha ezekre a most szóba került cipőkre azt mondjátok jók, sokkal többet úgysem akarnék erre költeni. A mostani is elég szépen kiszolgált 15 ezerért.

(#8430) concret_hp válasza Stauffenberg (#8413) üzenetére


concret_hp
addikt

én a sajátomról nem tudom megmondani, meg nem is próbáltam, bár 1-2 fotón látszik, hogy kifele döntöm a lábam ahogy ellépek.

Alg: 600m szint egy félmaratonban az simán jelent 20-25 percet a síkhoz képest szerintem.

1:59en belüli félmaratonom van amúgy, de jövő ilyenkorra lesz 1:50-en belüli :)

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#8431) DBAtti


DBAtti
aktív tag

Sziasztok!

Nem tudom volt-e már téma, de szerintem egész jó árak mennek a Hervisnél ebben a Countdown akcióban.

Kérdésem a következő:
Van-e valakinek tapasztalata a GT2000 és a GT 2000 2-vel kapcsolatban, van-e méretben, fazonban különbség. Lehet egy délután elszaladok megpróbálni.

A másik: a naturális irány felé (enyhén ;)) nyitva már van egy Zaraca II-m, de mozgatja a fantáziám a GEL Excel 33 / Volt 33, ami mostanában kifutó, emberibb árakon elérhető. Milyen viszony lehet a kettő között.

Mindenkinek sok kellemes kilométert!
Üdv!
Attila

"A szél fú, a zöld fű. A Föld kering, a Nap korong..."

(#8432) tomcica válasza DBAtti (#8431) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Excel33rol tudok szolni az szerintem egy nagyon porgos cipo

mas...a 30-as Pega is le van epp kapva,ha valaki epp maratonra keszul es erik a cipocsere akkor most 23.500ert nem rossz deal (tudom volt mar 19900is de akkor mar nagyon foghijas a meretkinalat)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#8433) concret_hp válasza tomcica (#8432) üzenetére


concret_hp
addikt

pegasusnál egy hajszállal kisebb csillapítású cipő az micsoda, ugyan úgy high arch, és neutrál/enyhén szuplimáló?
gondolom létezik ilyen, mert némi túlsúllyal, kezdőként ajánlották ezt, d emár érzem néha, hogy 1 picit lehetne könnyebb is az a cipő :)

másik, hogy ha mondjuk pega 29-ből adott méret kell, akkor nagyjából 99%, hogy a későbbiekből is jó ugyanaz ugye?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#8434) gombi01 válasza DBAtti (#8431) üzenetére


gombi01
tag

(#8431) DBAtti:
GT2000 jól csillapít de belül már kiszakadt egy helyen, 700km felett toltam bele.
a 2es verzióról itt tárgyalnak: link
Őszig félreraktam mert nekem már túl meleg, a Mizuno Inspire 9et koptatom az jóval szellősebb.

(#8427) Alg:
nekem van egy merrell glove, hát.... minden kavicsot meg lehet benne érezni :)
igazi talpmasszás feeling terepen. 10ért vettem, de kicsi nagy ezért nem is nagyon erőltetem, alszik a szekrényben :))

apropó minek is kell cipő???
van akinek nem kell még egy UB-ra sem:
ultrabalaton-mezitlab

"Először megtanultam addig futni, amíg el nem fáradtam.Később bírtam tovább is." Muhammad Ali

(#8435) Newboy911


Newboy911
tag

Idők javítva

1. Tomcica 1:18
2. Deicide 1:28
3. Gombi 1:33
4..Newboy 1:49
5. Aristeus 1:52
6. Concret_hp 1:59
7. Polacheck 2:05
8. Alg 2:35 Terep!
9. Ragg
10. Apollo17

(#8436) Polacheck válasza Newboy911 (#8435) üzenetére


Polacheck
HÁZIGAZDA

ráérünk ezen pörögni szerintem, nem kell hetente updatelni. :D
egyébként én valószínűleg haverokkal fogok indulni és inkább a táv és nem az idő növelésére gyúrok majd.

less qq more pewpew!

(#8437) tomcica válasza Newboy911 (#8435) üzenetére


tomcica
Topikgazda

aki nalam fut holgy az is tud most 1.45ot siman,oszre ki is akarok vele futtatni egy uj PB-t felmaratonon 1.42-44 koze ha igy halad

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#8438) szabop27 válasza DBAtti (#8431) üzenetére


szabop27
csendes tag

GT 2000 2-ben futok mostanában, 10-20km közti távokat. Kényelem és csillapítás szempontjából nagyon meg vagyok vele elégedve, de ez a márkára nálam mindig is jellemző volt.
Viszont.
300km van a cipőben, de a sarkánál már elkezdett belül kiszakadni (ezt vajon garanciálisan javítják/cserélik? ), valamint a talpa a lábujjak alatt már szinte teljesen lekopott. Aszfalt-rekortán 80:20, 70kg vagyok, ezt se gondolom normálisnak.
Ami a másik gondom vele, hogy elég meleg cipő. Néznék mellé egy másikat, ami jobban szellőzik. Ebben kérném a tanácsotokat, hogy pronáló futáshoz, 5:00p/km tempohoz hosszú futásokra mit ajánlotok?

(#8439) gombi01 válasza szabop27 (#8438) üzenetére


gombi01
tag

Szeva,pont nekem is a sarkánál kopott ki az Asics mint már régebben is írtam. Mizuno Inspire9 nagyon klafa csuka, szellősebb könnyebb gyorsabb. 600km felett van benne és semmi szakadás nincs. Pronaló, maratonra is ajánlott. Teszt a runningshoesguru.com -on.10-ből 10pont ;)

[ Szerkesztve ]

"Először megtanultam addig futni, amíg el nem fáradtam.Később bírtam tovább is." Muhammad Ali

(#8440) szabop27 válasza gombi01 (#8439) üzenetére


szabop27
csendes tag

Köszi az infot, megnézem majd a napokban! Te tudtad garanciálisan javíttatni a szakadást?

(#8441) Aristeus válasza Polacheck (#8436) üzenetére


Aristeus
tag

(#8436) @Polacheck: Kellene egy Google doksi, publikusan és abban mindenki update-eli magának. :) Bárki, bármikor rá tud nézni. Összerakjam?

(#8432) @tomcica: Hol van leárazva a Pega? A 29-es pegámban lassan 1400 kilométer lesz. Mondjuk ennek ellenére még nagyon jól szuperál, csak azzal volt eddig gond, hogy vízhógyagokat csinált 15-20k felett, de már ez is megszűnt, mióta a hálós teteje 2 helyen kicsit kiszakadt. :DDD
Gondolkodtam még a Mizuno Wave Rider/Enigma-n és az Asics Gel Nimbus-on. Ezekről személyes tapasztalat valakinek?

(#8421) Aristeus: Senki sem jelentkezik? A végén rá kell vegyem a feleségemet, hogy kezdjen el futni. :)) [link]

[ Szerkesztve ]

Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.

(#8442) raggg válasza concret_hp (#8433) üzenetére


raggg
senior tag

Próbálj rá a lunarglidera, talán az könnyebb, de amúgy a pega nem túl nehéz cipő szvsz (az általam próbált asicsok nehezebbek voltak)... a lunarglide picit stabilabb de az sem kifejezetten stabil cipő úgy tudom.

Én Nikeből vakon mindig ugyanazt a méretet veszem, még nem volt gondom (AF-1-et hordok utcára télen, abból is ugyanaz a méretem mint a futócipőkből, pl.).

Nekem mocskos jól bírja a pega 29 amúgy, olyan 800 körül van most benne de sehol egy szakadás, pedig résztávot tempót is abban futok (mondjuk az igaz hogy nem olyan temoóban mint tomcica :DDD) . Valszeg felkapok egy 30-ast most, hogy jön a 31.

ragklaatPS

(#8443) Stauffenberg


Stauffenberg
nagyúr

Na tegnap elmentem a dekába megnézni az Ekiden 50 cipőt. De azt figyeltem meg, hogy minden méret esetén volt egy pici csúszkálása a bokámnak. Csak ilyen 1-2 mm, de érezhető volt. Akkor is ha patent pontos méretet (43) és eggyel nagyobbat (44) próbáltam fel. Gondoltam ez nem lesz jó, mert nem fogja tartani a bokát rendesen, néztem a többi cipőt, de mindegyikben volt ennyi holtjáték (még a 30-40 ezres cipőkben is amit kíváncsiságból próbáltam fel).

Ez normális vagy az én bokám ilyen elcseszett? :D

Végül mégis megvettem az Ekiden 50-et, az eladó segített, azt mondta érdemes egy kicsit nagyobbat venni mint ami a próba során pont jónak tűnik (az a 43 lett volna), így egy 44-es cipővel gazdagodtam. Csak ez a nagyon pici bokalötyögés zavart kicsit. Az is megfordult a fejemben, hogy sportzoknival talán már nem fog lötyögni, mert amivel próbáltam az egy finom anyagú utcai zokni és talán az anyaga okozza a csúszkálást.

(#8444) Apollo17hu válasza Stauffenberg (#8443) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Ezen cipőfűzési technikákkal lehet segíteni, de szerintem futás közben úgyis több vér jut a lábfejedbe, amitől jobban ki fogja tölteni a szabad teret.

(#8445) Stauffenberg válasza Apollo17hu (#8444) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Erről van valami anyag, hogy miként érdemes fűzni? Nyakkendőt is Youtube videókból tanultam kötni. :D

(#8446) Cathfaern válasza Stauffenberg (#8443) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Vastagabb zokni + futás közben megdagad a láb. Szóval nem fog lötyögni az :)

(#8447) Stauffenberg válasza Cathfaern (#8446) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Kezdek megnyugodni, hogy jó lesz az méretben. :D

Amúgy tényleg jó lenne egy tartalmas első hozzászólást összehozni néhány linkkel írásokhoz a kezdő futóknak. Mennyit és hogyan érdemes futni, milyen a helyes technika, stb. :)

Bár nem tudom mikor avathatom fel a cipőt és eshetek át a futás tűzkeresztségen, mert már két napja baromira fáj a jobb bokám (lövésem sincs, hogy mitől, olyan mintha nagyon odavertem volna valahova, de ilyenre nem emlékszem), legszívesebben még a budira is bringával mennék ki, mert addig sem kell a bokámra támaszkodni.

(#8448) Newboy911 válasza Polacheck (#8436) üzenetére


Newboy911
tag

Rend a lelke mindennek :)
Ha már a többség bemondta az eredményeit összeszedtem egybe.
Majd visszanézzük 1-2 év múlva.
És kicsit azért pörgök rajta mert helyben nem nagyon tudok összeszedni egy csapatot.
Jövőre most már én is szeretném megtapasztalni az UB hangulatát.

(#8449) raggg válasza Stauffenberg (#8447) üzenetére


raggg
senior tag

Egyetértek.

Én így fűztem: [link] . Ez jobban tartja a bokád, de túl szorosra nem szabad kötni, mert ha dagad a lábad, akkor nem fog elég vér jutni a lábfejedbe, zsibbadt lábbal meg kellemetlen futni. :-)

Első körben szerintem bőven jó, ha érzésre futsz, nem kell legyilkolni magad, amennyi jól esik. Sőt, amikor az ember keringése hozzászokik még érdemes óvatosan tolni, mert az izomzat lassabban fejlődik fel a hosszabb távokhoz. Elég jó az a mérce szvsz, hogy a futás vége ott legyen, ahol még azt tudod mondani, hogy képes lennél mégegyszer megtenni ugyanazt a távot. Nyújtáshoz + bemelegítés kötelező program (mondjuk én azt hiszem ez egyértelmű, de rengeteg embert látok, akik csak kimennek a futópályára két karkörzés aztán zúznak előre...).

A futóstílust érdemes a "nagyoknál" megnézni: [link] . Nagyjából arra kell figyelni, hogy a hát egyenes (a súlypontod mindig a csípőd alatt legyen), a kezeid párhuzamosan (nem t-rex módon csapkodni a mellkasod előtt), és ne sarokra, hanem a lábfejedre érkezz. Mondjuk szvsz ehhez idő kell míg az ember rááll, nekem az első gyorsabb futások használtak sokat: lassan könnyebb botladozni, ha gyorsan kell menni, akkor muszáj helyesen csinálni. :)

Még egy dolog, a héten egyszer a core izmokat célszerű kicsit megdolgoztatni: planking, híd, ilyesmik.

Ja és egyébként vannak nálam itt jóval okosabbak is persze! :)

ragklaatPS

(#8450) Newboy911 válasza Aristeus (#8441) üzenetére


Newboy911
tag

Szerintem jó ötlet a google doksi, de akkor már ne csak a félmaraton idő legyen benne.
2,5 , 5 , 10km stb.

A 7.000 m -es versenyre kitérve én most még nem tudom hogy októberben mi lesz.
Szerintem dobd fel a témát augusztusban, akkor valaki, hátha.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.