Hirdetés

2024. június 6., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-05-23 08:56:57

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#35137) Danika256 válasza tomcica (#34546) üzenetére


Danika256
aktív tag

Sziasztok!

Még lógok nektek egy kis beszámolóval az éves versenyemről, hogy végül mi lett a vége és mit is ért a cékla kúra, de mostanában nagyon kevés szabadidőm volt, ami van akkor meg az az edzésre, vagy az alvásra kell / kellett!
Szóval akkor most hetekkel később leírnám mi lett a vége... Egy biztos, nagyon tanulságos volt, sokat tanultam ezen a versenyen!
Biztos többen emlékeztek, hogy fél éve sérüléssel küzdök, sípcsont és igazából mint kiderült komoly achilles-ín gyulladás volt az oka, ami nagyon megnehezítette a mindennapjaimat! Nem csak az edzéseket, hanem a munkát is, mivel rengeteget kell gyalogolnom a melóban is.. Így ment el a nyár, amikor a legrosszabb volt a fájdalom, volt egy hónapos bringás felkészülés, résztávozás, spinning stb, ami igazából jó ha szinten tartásra volt elegendő! Ez is meglepő volt számomra, Te meghallhatsz a bringán akkor sem fog annyit érni mint egy futás, a vádlikat szinte nem is használja olyankor az ember.. A kis betétversenyeimen ez meg is látszott sajnos!
Tavasszal még 4:18-as- 5K-t és 4:30-on belüli 10K-t tudtam, de örülhettem augusztus elejére, ha 5:00-án belüli időt tudtam menni, annyi erőt vesztettem..
Aztán augusztustól indult be a dolog ahogy javulgatott a lábam, hát volt mit behozni az edzésekkel.

Aztán versenyre egész tűrhető állapotba kerültem, de igazából nem tudtam mire számítsak, mert a felmérő edzés nem sikerült, illetve voltak igen ramaty és jobb napok is.. Azt tudtam, ha 20 fok alatt lesz az időjárás, akkor lesz némi esélyem és megpróbálhatok csapatni!
Tényleg mindent bevetettem, céklakúra volt 2-3 hétig, napi majd fél kiló céklával, tomcica javaslatára toltam némi L-carnitine-t is ilyen izotóniás löttyök formájában..
Eljött a verseny napja, szénhidráttal feltöltve, a kiimádkozott hűs időt megkapva állhattam a rajtvonalhoz!

Aztán itt jöttek be a tanulságos dolgok!
Be akartam rendesen melegíteni, mert nekem az nagyon fontos, anélkül csak szenvedés van, ezt tudtam is, de nagyon rosszul, erőtlenül éreztem magam a repülők közben, 1km után le is álltam, mert annyira nem éreztem magamban az erőt! Ez nagy hiba volt!
A következő nagy hiba, meg az volt, hogy beálltam a sor végére, hogy nehogy motivációt vesszek azzal, hogy mindenki leelőz, de így meg a keskenyebb célegyenes miatt nem tudtam haladni normálisan az első km-en.. Meg lehetett volna nyomatni akár 4:20-al is, de 4:45-lett, szóval itt buktam 30 másodpercet.

Aztán 3.km környékén az emelkedő elején beütött a krach!! A lábaim izmai elkezdtek visítani, mindenem égett, azt hittem itt kell feladnom a versenyt, így visszább vettem a tempót, ezzel intettem búcsút az 1:39:59-es célidőmnek! Alig bírtam elhinni, győzködtem magam, hogy ezt nem hagyhatom, nem ezért szenvedtem.. Eltelt 2km, lement az emelkedő, de ahogy az emelkedőn lefelé felgyorsultam, valahogy fel is tudtam venni azt a tempót! BEMELEGEDTEM!! :)

A szenvedéses 2km alatt 5:10-eket mentem, ezzel is legalább 40-50 másodpercnyi időt dobtam el magamtól..
Ezután egyre jobban éreztem magam, be tudtam állni egy 4:40 körüli tempóra, voltak 4:30-as és 4:4:45-ös km-ek is, de igazából ment a dolog!
A két körös verseny 2. körére sem vesztettem el a motivációmat, próbáltam megtolni és élveztem a csapatást, versenyzést! Közben ment a szőlőcukor, powerrade és a második körben nyomtam egy shot-ot is!

Itt is csináltam egy hibát, az volt a terv, hogy a félig megtöltött két kis palackomat kidobom a 2. kör előtt, és kicserélem a kikészített másik kettőre, de ehelyett cipeltem őket tovább és végül el sem fogyott a bennük lévő lötty!! :( Tehát potyára cipeltem a súlyt, túl lett tolva!! Fele annyi is elég lett volna és akkor a cserét beiktatva jóval kevesebb súlyt kellett volna cipelnem.. Ebben is volt biztos egy kis eldobott idő!
Az utolsó kört már erőből lenyomtam, de tudtam, hogy az elrontott bemelegítés és a sor végére állás miatt, hiába leszek közel, nem lehet meg a célidő!

Így végül 1:41:07-lett, az anaerob pulzus sávom legalján teljesítve, ha nem hibázok, akkor ugyanekkorra energia befektetéssel befértem volna az 1:39-es tartományba is!
Nem voltam elégedetlen, mert tényleg bennem volt, csak nagyon elamatőrködtem az egészet! Ilyen szinten, így kiélezve a célidőt ezek a hibák már tényleg nem férnek bele! Gondolom ez ezután egyre inkább így lesz!

És hogy mennyit segített a hetek alatt megevett fél mázsa :DDD cékla? Szerintem sokat!
Bár nem csodaszer, biztos van egy kis placebo hatása is, de én nagyon éreztem, hogy jobban bírom a terhelést! Persze az edzést nem fogja helyettesíteni senkinél, de hogy a Vo2maxot jól megnyomja a rengeteg benne lévő vasnak hála az 100%!! Lehet nem kellett volna ennyit betolnom, jól ki is pattogott az arcom tőle, 33 évesen egy ragyás tininek néztem ki :)
Szóval én nagyon ajánlom, de picikét okosabban felhasználva!

Szóval végül elégedetten zártam a szezont, a sz@rból ennyit lehetett kihozni, szerintem ez így egy ilyen évben elfogadható! Ha nincs a sérülés és mehettek volna a komolyabb edzések, közel lehettem volna az 1:35-höz is akár.. De így is sikerült 7 percet javítanom!

Azóta a lábam még jobb az achillesre kapott kezeléseknek hála, tudok normálisan edzeni, de azért a teljes gyógyuláshoz ilyen terhelés mellett több idő kell!

Ennek is megvan a tanulsága, a nyújtásokat, hengerezést soha, de soha ne sumákoljátok el, mert ez lesz a vége!! Higgyétek el, mindenki jobban jár, ha futás után rászánja azt a 15-20 percet, minthogy fél éves gyötrelmet kelljen kibírni, az anyagi következményekről nem is beszélve!

Picit hosszú lett, Köszönöm, hogy végigolvastátok!

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.