Hirdetés

2024. június 24., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog

Nincs is ezzel semmi baj, ha az ár pariban van a szolgáltatás nívójával. A kutya a haszonkulcsban van elásva. Amit szépen leírtál, hogy van egy szerszámköltség, kiszállási díj és munkabér. Ez így összeadva kiadhat egy borsosabb összeget, de ha az elvégzett munka kellően minőségi, akkor az ügyfél is szívesen fizet, mert van látszata. Probléma, konfliktus két okból következik: az egyik a mohó vállalkozó, a másik a buta kuncsaft. A vállalkozó látván, hogy tekintélyesebb összeget is ki tud sajtolni a vásárlóból, feltornázza az árat. Teheti ezt azért, mert egyedül van a piacon, vagy valóban minőségi munkát ad ki a keze közül. Ezért visszaélhet a helyzettel, és irreálisan nagy pénzt is kérhet. Hogy ez mennyire etikus, abba most nem kívánok belefolyni.
A buta ügyfelet meg nem kell bemutatni. Joga van hozzá hogy hülye legyen, neki nem kell érteni semmihez, és ezt egyre inkább támogatja a társadalom, a modern világ. Lényeg, hogy az adott terméket, szolgáltatást azonnal megkapja, lehetőleg ingyen, de úgyis jó, ha még fizetnek is érte.

[ Szerkesztve ]

(#2) potyautas válasza Jack Hunter (#1) üzenetére


potyautas
csendes tag
LOGOUT blog

Mind igaz, amit leírtál. Sajnos többnyire csak utólag derül ki, hogy átvágtak. A szomszédom tetőfelújítása 4,5 millióról indult, aztán nyolc lett a vége. Ebből annyit hasznosítottam, hogy ne őket bízzam meg az én tetőmmel.

(#3) updog válasza potyautas (#2) üzenetére


updog
senior tag

"4,5 millióról indult, aztán nyolc lett a vége."

Mondjuk ez tipikus ügyfélhiba (is). Volt szerződés, ahol le volt írva tételesen az anyag- és munkaköltség? Mert azért 2024-ben ha egy "szakember" nem tud ilyet virítani, akkor jónapot kívánok :U Ja hogy nem is elvárás, ahogy a számla sem, mert akkor olcsóbb (hahahaha).

A témáról tudnék mesélni fotósként (hát fényképezőgéped amúgy is van, meg hát csak néhány kattintás az egész, neked milyen jó referencia lesz ha ezt a fotózást megcsinálod...).

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#4) potyautas válasza updog (#3) üzenetére


potyautas
csendes tag
LOGOUT blog

Az a trükk, hogy lebontják a tetőt, aztán kezdik emelni az árat. Persze feltételezem, hogy a végére is maradt még fizetnivaló. Na, azt már nem adtam volna oda.

(#5) UnA válasza updog (#3) üzenetére


UnA
Korrektor

Lehet, hogy én leszek a nép ellensége, de ez a két dolog egyszerre létezik: a pénzéhes vállalkozó és a zsugori ügyfél. Szinte kötelező, hogy a fillérb*szó hozzáállás mellett csak az ügyeskedők élnek túl a legtöbb esetben.

Én azt tartom, hogy a rendes munkát rendesen meg is kell fizetni, ez vezethet csak egy élhetőbb rendszerhez.

(#6) Jack Hunter válasza UnA (#5) üzenetére


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog

Ebben is van igazság, de honnét tudod, hogy rendes lesz az elvégzett munka, ha még neki sem állnak? Nem a fillérbaszás, nem is a zsugoriság a baj, hanem a kölcsönös bizalmatlanság. Pl.: üfél: meg kéne csinálni az ereszcsatornát. Szólok valakinek,aki olcsón megcsinálja. Vállalkozó: csak dobjuk össze fiúk valahogy, addig álljon amíg kimegyünk a kapun. Úgysem fizetik meg.
Puff, lehet ujjal mutogatni a másikra. Ha valamit jól akarsz megcsinálni, csináld magad. Ha nem megy, akkor nyilván szólni kell egy szakinak, de ebben a rohanó, hamar meggazdagodni akaró világban nagyítóval kell keresni a rendes szakembert. Még az elkért magasabb összeg sem garancia a minőségi munkára sajnos. Tapasztalat alapján érdemes elbeszélgetni a szakival egy kávé mellett. Udvariasan kikérdezni hogy mit, hogy merre. És ha sunyiskodik, hamukál, őőőőő- zik, akkor jobb mást keresni.

Emlékszem rá, régen rengeteget fűkaszáltam maszekba. Nyilván nem voltam egyedül, hamar összetűzésbe kerültem a konkurenciával. Erősen a megszokott ár alatt dolgoztam, bár ez nem volt nehéz. Egy átlagos,fával, bokrokkal, virágágyással tarkított kb 6-700 m² portát elhanyagoltságtól függően 3-5 ezerért vállaltam. Ugyanezt, más, ugyanezzel a felszereléssel a tripláját kérte el. Egy tank benzin, egy bund,kb 5 méter damil és egy óra meló. Mindez nyolc évvel ezelőtt. Szép órabér. De ezzel is csak kiszúrtam magammal, annyi munkám lett, hogy már nem győztem. Normális segítséget nem találtam, nem is érte volna már meg, tehát szögre akasztottam a kaszát.

(#7) updog válasza UnA (#5) üzenetére


updog
senior tag

Vagy félreértjük egymást, vagy ugyanazt mondjuk :K

(#6) Jack Hunter itt azért kavarog pár gondolat a fejemben, de nem akarok túl okosnak látszani úgy, hogy alig pár éve vállalkozom. De ahogy látom számodra is kiderült, a piaci ár - nem mindig, főleg itthon, de tegyük fel hogy "normális esetben" - nem véletlenül alakul ki. Vállalkozás 101 hogy ha olyan sok a munka hogy már nem bírod, akkor árat emelsz... (vagy abbahagyod persze, csak akkor minek kezdesz bele)
Persze, órabérnek szép, ha egyébként nem hat segédmunkást szervezel ki kaszáltatni, akiknek a fizetését, járulékait ki kell termelni, be kell fizetni az adókat, a saját jövedelmed alig veheted ki a cégből... szóval ilyen irányból is nézzünk néha rá, hogy miért nem nehéz egy ügyeskedőnek a "megszokott ár" alá mennie :R

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#8) totron


totron
addikt

Ez valami sci-fi lesz; zajos munkához füldugót? Teljességgel hiányzik a magyar kultúrából ez. Örülök, hogy azon kevesek közé tartozol, akik felismerik a saját érdeküket.

(#9) Kisgépkezelő


Kisgépkezelő
senior tag

A múltkor kiszámoltam, hogy mennyibe került az öregemnek, hogy megjavítottam nála egy kést. A nyél anyaga volt kerek 0 forint, mert azt az erdőben szedtem. Szerszámköltség (satupad, fűrészek, fúró, csiszoló, reszelő, kalapács stb...) kb. 150 000, meg átlagos négyzetméteráron számolva a helység ahol tartja ezeket, kb. 6,5 millió.

(#10) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

Mindennek elszálltak a költségei, az emberek pedig továbbra is sz.r-húgy/8 fizetéseket kapnak. Vállalkozói oldalról neked is drágább mindent beszerezni + neked is drágább a megélhetés, családfenntartás = te sem 1998-as árakon dolgozol - és még komolyabb haszonkulcsod nincs is. VISZONT van, aki ha nem is '98-as, de kb 2010-es szintű fizetésekből él, abból kéne kiperkálnia az új számokat. Munkavállalóként meg nemigen tud "árat emelni".

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#11) t72killer válasza Kisgépkezelő (#9) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

A szerszám+ingatlanktg-et azért illik leosztani a szerszámok életében elvégzett munkadarabok számával. VISZONT meg is fogtad a lényeget, INGATLAN: na ennek irtózatosan felfújták az árát az elmúlt évtizedben állami közreműködéssel és valóban mindenbe IS belejátszik az ára. A pék, autószerelő, stb mind-mind helyet igényel, ami egy pesten, debrecenben, győrben, stb igencsak húzós tétel. Akkor is, ha már "zsebben van", mert aki odafigyel a kötlségvetésére elgondolkodik rajta, hogy eladja-e 70x annyiért, mint amennyiért 25éve vette/átalakíttassa kiadó üzletté/lakásokká amik havi milliókat hoznak, stb-stb. Agyatlan világ van, ahol minden korábbinál ütősebb isten lett a (pillanatok alatt értéktelenedő!) pénz.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#12) UnA válasza t72killer (#11) üzenetére


UnA
Korrektor

Ingatlan témához: ezt még megfejeli a rezsi ára is, mert ha egy helyen vállalkozásod van, ott a cégek azon akarják behozni a lakossági rezsicsökkentés veszteségeit.

És persze közben vásárlók / ügyfelek morognak, hogy miért emelkednek az árak :N

(#13) t72killer válasza UnA (#12) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Noigen, el is felejtettem: egy pékség marhára nem ugyanazt az áramszámlát fizeti, mint a szomszédban lakó Mancinéni.

sikerült egy jó szoros szűk keresztmetszethez navigálni a gazdaságot (igazából nem csak a magyart): elszállnak a költségek a gyártók/szolgáltatók számára kontra a fizetőképes kereslet alsóhangon stagnál, de inkább csökken. Ez már rövidtávon durva makró teljesítménycsökkenéshez fog vezetni.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#14) nuke7 válasza t72killer (#10) üzenetére


nuke7
veterán

át kellene menni máshova, tud emelni...
persze, csakhogy mindig lesz olyan aki megcsinálja olcsón? Itt jön be a képbe a dolgozók érdekképviselete, minden iparágban. Ha elég sok munkavállaló áll össze (ország) akkor nem lesz olyan, hogy mindig lesz aki megcsinálja olcsón.
csakhát az állam - aki a munkavállalók iparágakon átívelő érdekképviselete lenne - pont rossz oldalt képvisel :DDD (mert az hiszi, hogy a cégek fogják megválasztani...)

[ Szerkesztve ]

https://youtube.com/user/nuke7

(#15) t72killer válasza nuke7 (#14) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Itt UK-ben sem működik ez, úgy törlik fel a padlót a dolgozókkal, ahogy nem szégyellik. És nem szégyellik. Itt is simán lement a 40-50% körüli infla-hullám, amire még rájött idén is egy kicsi, a fizetéseket meg b.sztak emelni. Ráadásul dolgozók millióit szivatják mindenféle spórolgatós intézkedésekkel, pl óraszám csökkentése, de rohangálj 2x annyit, céges nyugdíjhozzájárulás megnyirbálása, stb-stb.

Ráadásul már az szupersztár ájtís se ugrabugrál ám olyan könnyen A-ból B-be, mint 3-4évvel ezelőtt, az egyszeri Tesco árufeltöltőről nem is beszélve.

Sztrájkot egyedül a postások (szintén minimálbéresen fizetett bunch) és a tanárok (ők ugyan jól keresnek, csakhát a bekokszolt Jócikát kell egész nap kerülgetniük) részéről láttam.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#16) nuke7 válasza t72killer (#15) üzenetére


nuke7
veterán

nem írtam, hogy melyik állam pontosan - de a világon a legtöbb így csinálja, különösen europaban népszerű a baloldali újraelosztásos, szocialista irány amire igazából nem lenne szükség, ha jól dolgoznának :U
de rosszul dolgoznak és csak rontják a helyzetet :( (a legtöbb helyen)

[ Szerkesztve ]

https://youtube.com/user/nuke7

(#17) t72killer válasza nuke7 (#16) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

A baloldal drogtanyákat üzemeltet a beszedett adópénzekből, a jobboldal pedig stadionokat épít tanyára illetve ingatlanlufit fúj a haveri zsebek kitömése céljából. Mindkettő természetesen a középosztály kárára és mindkettő nagyívben lesz.rja a Human Development faktort (pontosabban ELLENÉRDEKELT benne, ugyanis hülye népet könnyű megvezetni).

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#18) nuke7 válasza t72killer (#17) üzenetére


nuke7
veterán

hát figyu, én nem tudok egyetlen jobboldali kormányról se - te melyikre gondolsz? :F
(ugye magyarországon nem tudom mennyire van meg neked UK-ból, MZP-nek volt egy jobboldali kikacsintása az állam csökkentésével, de nem nagyon jött be az ötlet a kádárkori, szocialista szavazóközönségnek, úgyhogy senki más nem jött hasonlóval azóta, talán Magyar Péter, de ő is nagyon óvatos ezzel mert tudja, hogy magyarországon a szavazók 95%-a nem is tudja, hogy a szocializmuson kívül van másfajta működési elve egy államnak... :( )
attól még, hogy valaki hangosan kiabálja, hogy ő jobb oldali, de közben nemzeti (maffia)szocializmust épít, és központosít és folyamatosan belenyúl a piacgazdaságba még nem lesz jobb oldali :DD

[ Szerkesztve ]

https://youtube.com/user/nuke7

(#19) t72killer válasza nuke7 (#18) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Jó kérdés elsőre azokat értelmeztem jobboldalinak, akik ilyen címke alatt futnak. Persze pl a kárpát medencei 'stenhazacsalád brancs inkább kamujobboldali bőrbe bújtatott MSzMP. Itt nálunk a toryk papíron jobboldal, de ők meg inkább nevezhetnek a feudalista-imperialista párt címre 1880-as évekbeli ábrándokkal.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#20) nuke7 válasza t72killer (#19) üzenetére


nuke7
veterán

hát igen, erre gondolok én is, hogy a poitikai jobb-oldal nagyon gyéren van jelen bárhol is... :(

https://youtube.com/user/nuke7

(#21) t72killer válasza nuke7 (#20) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Kb Reagan-el és idősebb Bush-al kijelentkeztek a világtörténelemből. Mára maradtak a kőtard antivaxxer csoportok, nettó fizetett ruszkitéglák (Le Pen, Trump, Orbán) és a baloldalba többé-kevésbbé belemosódott formációk.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#22) nuke7 válasza t72killer (#21) üzenetére


nuke7
veterán

:K

https://youtube.com/user/nuke7

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.