Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#31451) Danika256


Danika256
aktív tag

Sziasztok!

Ötleteket szeretnék kérni, hogy erős vádli (mindkettő) és talp (jobb) fájdalomra ismertek e valami jól bevált csodaszert, módszert? Vasárnap a versenyemet ezért buktam el úgymond, mert már az elején a 3. km-nél egy emelkedőn hirtelen bekrepált.. Majdnem feladás lett, de végül "csak" olyan 8 perc maradt emiatt bennem.. Tegnap pihentem, ma regeneráló futás közben is előjött és most már a talpam is fáj.. Elég kegyetlen!

Jó lenne valami gyors megoldás! :O Köszi!

(#31452) inf3rno válasza Danika256 (#31451) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A talpad hol fáj? Nekem fut hosszirányban egy ín rajta, azt szoktam érezni, nem nagyon működött eddig semmi rá, igazából még a pihentetés sem. A vádli milyen jellegű fájdalom? Izomláz, görcs, ilyesmi?

Buliban hasznos! =]

(#31453) Danika256 válasza inf3rno (#31452) üzenetére


Danika256
aktív tag

A talpam úgy az egész szerkezet, de ez visszatérő, tudvalevő nem kicsit lúdtalpas vagyok.. A vádli meg inkább görcsszerű, égő, mint amikor nagyon izomlázad van és ki akar szakadni...
Egyből megroggyantam a versenyen is, örültem ha 7:00-kat tudtam menni több km-en át..
Egy hete nem volt még semmi gondom, a tesztfutáson 4:30-akat toltam, erre fel a versenyen meg bekrepált, pedig pihentettem előtte! Az biztos, hogy keveset, ez már tuti, tanultam belőle, de nem múlik most sem! Az már biztos, hogy a versenyen is csak a fájdalomcsillapító mentet meg és úgy tudtam az uccsó 5 km-en menteni a menthetőt..

(#31454) Chuck Norris válasza Danika256 (#31453) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Nem egy gyors megoldás de ha lúdtalpad van minél előbb csináltatsz betétet annál jobb lesz, már ha kibírod azt azt egy hónapod amíg megszokja a lábad.

(#31455) inf3rno válasza Danika256 (#31453) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ha esetleg be van dagadva a vádlid meg piros, akkor menj kórházba vele, de nem jellemző, hogy egyszerre mindkettőn legyen trombózis. Szerintem csak izomlázad lehet, pár nap és kipihened.

Buliban hasznos! =]

(#31456) Danika256 válasza inf3rno (#31455) üzenetére


Danika256
aktív tag

Ok köszi, remélem tényleg csak annyi és elmúlik..
Igen a betét jó lenne, biztos hosszabb távon segítene, ajánlották is, csak még nem volt eddig egy kukázható hónapom, de még heteim sem.. :)

(#31457) Peterhappy válasza Danika256 (#31456) üzenetére


Peterhappy
őstag

Pesti vagy? Akad pár komolyabb betétkészítő (pl. Lábászat, Salus), olyan is, ahol kimondottan futókkal-sportolókkal is foglalkoznak, így pl. a bemérés része egy futópados teszt is. (ha jól tudom, pár nagyobb városban is van ilyen, pl. Szegeden, talán a Nyúlcipőben)
Pesten több ilyen is van. Én a PodiArt-ban voltam, elégedett voltam velük, de persze akad még hasonló cég, talán még jobb is. Hozzám ez volt közel és a 7.00-s nyitás, hogy meló előtt el tudtam intézni, nekem nagy segítség volt.
Lényeg, hogy a specializált helyeken nem csupán hagyományos talpbetét készíttethető (a mindennapi használatra), de kimondottan futáshoz való betét is.

Én megelégedtem annyival, hogy a munkahelyi cipőmben ilyen betét van (heti 5x8 órát) és stabil futócipőre váltottam, de én nem is vagyok egy futógép. Viszont a beméretést mindenképp javaslom és ahogy a Kollégák is mondják, minél előbb, annál jobb.

Nem lennék meglepődve, ha kiderülne, hogy valójában bokasüllyedésed van. Ami persze javarészt azonos a lúdtalppal (legalábbis sztk-s ortópédus szemmel feltétlen - elnézést az általánosításért), de azért mégsem ugyanaz :)

[ Szerkesztve ]

(#31458) Danika256 válasza Peterhappy (#31457) üzenetére


Danika256
aktív tag

Köszi! Győri vagyok, de sokat vagyok Szombathelyen is, azt hiszem van mindkét városban ilyen hely, ahol ezzel foglalkoznak!
Egyre inkább kezdem érezni a szükségességét, főleg, hogy többen javasoljátok..
Igen elég komoly bokasüllyedésem is van, meg persze lúdtalp is..

Mennyire volt nehéz megszokni a betétet? Gondolom az elején nem lehetett kellemes.. Meg kérdés, hogy a cipő méretét ez mennyire befolyásolja, maradhat e ugyanaz a méret, mint amit alapból használok??

Amúgy nekem már jó ideje stabil a futócipőm, a lehető legstabilabb! :D Asics Gel Foundation 2E- Ez az ami nagyon bevált! :B

[ Szerkesztve ]

(#31459) Peterhappy válasza Danika256 (#31458) üzenetére


Peterhappy
őstag

A Spuri győri boltjában szoktak diagnosztikát végezni, de csak alkalmanként. Csörögj rájuk. Február 7-én volt legutóbb...

Én kb. két hét alatt szoktam meg. Szerintem cipő- és kialakításfüggő. Nekem a talp kialakítását illetően két, totálisan egyforma cipőm van bent, de amíg a magasszárú cipővel kényelmes a betét, addig a bokacipőmnél már pár nap után fáj a lábfejem (pedig nagyon lazára kötöm a cipőfűzőt). Attól is függ, milyen vastag a talpbetét, elég-e kivenni a cipő eredeti talpbetétét (szükséges-e egyáltalán kivenni), vagy sem. A Salus pl. nekem nem igazán jött be, de Ők csinálnak borzasztóan vékony talpbetéteket, ahhoz nem kell méretet váltani.

De ezek csak a saját tapasztalataim, ahány ház láb, annyi szokás :)

(#31460) tomcica válasza ígyvanferi (#31446) üzenetére


tomcica
Topikgazda

hat ja,amugy ma elkenyeztetem magam,mert az este megszaritottam a cipot a kalyha mellett :P egyebkent csak ujsagpapir bele,ha nagyon vizes es 2-3napot amennyit szarad kint a garazsban annyi.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31461) Chuck Norris válasza Peterhappy (#31459) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Nekem is Péter ajánlotta a podiartot -nem tudok elég hálás lenni neki- ezért mentem oda a központjukba. Ráállítottak két szkennerre és otthagytam a futócipőmet, mivel sürgősséggel kértem pár nap alatt meg is volt a betét. Azt mondták, hogy nem is kellett volna a központba menjek hanem itt kinézed a hozzád legközelebbi boltot és ott is fel tudják venni a rendelést.

Ha megvan akkor a cipő gyári betétjét ki kell venni és egy picivel lesz talán magasabb mint volt de ettől még nem kell nagyobb cipőt venni ezt teszteltem mindegyik futócipőmön amit használok.
Ott ahol nyomja a boltozatot irdatlanul feltöri az első időkben, nagyon nagy vízhólyagjaim lettek. Utána kiszúrtam és leleukoplasztoztam úgy próbáltam futni de nem volt az igazi inkább kihagytam pár napot amíg gyógyult valamennyit aztán kezdtem újra a futást. Nekem nagyjából egy hónap volt a megszokni, de most már az a furcsa ha nincs benne a cipőmben.

(#31462) Danika256 válasza Chuck Norris (#31461) üzenetére


Danika256
aktív tag

Nagyon köszönöm mindegyikőtöknek!! Most már nem fogom halogatni, kell az a betét :)

(#31463) tomcica


tomcica
Topikgazda

1 ora emelkedozes hoban (igazi bokaforgatos) + egybol ra 4km tempo a palyan (3:50-rol 3:40-re) a tobbi laza,ez a negyedik emelkedozos edzes az utobbi ket hetben,alakul :K

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31464) norby_42


norby_42
aktív tag

Februári egyenleg: 23/28

Bevallom férfiasan, a végével kicsit elúsztam. Annyi minden összejött, hogy csak éjszaka tudtam volna futni a héten, de azt ebben a hidegben nem láttam értelmét bevállalni. Így is lett 200 km. Jó érzés volt, jót tett az önbizalmamnak is.
Márciusban marad a hét közbeni 2 futás, hétvégén meg megyek hegyet futni, 25-én verseny.

Eat pasta, run fasta

(#31465) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Olvasgatok a fogyásról, találtam egy elég érdekes dolgot. Egy cikk azt állítja, hogy érdemes edzés/verseny előtt rátölteni szénhidrátot, mert akkor a májban és izmokban lévő glikogén több lesz, és jobban bírja az ember a gyűrődést: [link]. Ez a pozitív hatás legalább 6 óráig eltart, viszont a dolog árnyoldala, hogyha 3-4 órán belül elkezdünk edzeni, akkor a magas inzulin szint miatt még felhalmozó üzemmódban van a szervezet, és pl a zsír bontás nem fog olyan hatékonyan menni, ezért a kajálásnak negatív hatása lesz az edzésünkre/versenyünkre. Ahogy várható ez függ attól is, hogy milyen szénhidrátot eszünk:

Keményítőnél már 1-1.5 órával evés után lehet edzeni, cukroknál viszont 3 órát is várni kell, mire használható állapotba kerül a szervezet.
Érdekes kérdés, hogy vajon a frissítőpontokon elfogyasztott dolgok is ugyanilyen negatív hatással vannak e. Na majd utánanézek, hogy edzés közben is csináltak e ilyen inzulinos mérést.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#31466) inf3rno válasza inf3rno (#31465) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Találtam még egy pár cikket. Nekem végső soron az jött le, hogy a magas inzulin a trigliceridek hasznosítására (konyhanyelven zsírégetés) van negatív hatással, a cukor felhasználásra viszont nincs akkora hatása. Ezek alapján én azt mondanám, hogy a cukros dolgok fogyasztása csökkenti az állóképességet cirka három óráig, az erőre viszont nincs hatással. Ha ez tényleg így van, akkor maratonon vagy hosszabb távon nem érdemes cukros lötyikkel frissíteni. Helyette inkább keményítőt kell tolni verseny előtt másfél órával, és ha fogy a kraft, akkor közben is, lehetőleg kevés rosttal, hogy ne hajtson meg. Ez végülis lehet sós keksz vagy zsíros kenyér a frissítőponton is, vagy viszel magaddal egy szelet fehér kenyeret vagy rizsát. Sokat ezekből sem szabad egyszerre bevinni, csak mértékkel. A félmaratonoknál nincs ilyen megkötés, én legalábbis azokat keményen anaerob tartományban szoktam futni, amihez cukor kell. Bár feltűnt már, hogy frissítőpontról frissítőpontra futok a cukros lötyimért azon is, annyira kevés ideig adnak energiát. Ezek alapján téli alapozásra, fogyásra sem ajánlott a cukros frissítő. A gél, izo, gyümölcs érdekes kérdés. Ezeknél az alacsony glükóz, szacharóz és magas fruktóz tartalmúak, amik nincsenek komoly hatással az inzulinra, viszont a fruktóz nagy mennyiségben való fogyasztása hozzájárul a cukorbetegség és az elhízás kialakulásához, szóval talán jobb csak végszükség esetén nyúlni ezekhez. A koffein+fruktóz (gél) ad egy energialöketet alacsony terhelésen szóval állóképességi sportoknál hasznos, ahol a maximális erő a cél, ott viszont rontja a teljesítményt, mert rontja a szív működést. A koffeinnél a mennyiségre is érdemes figyelni, nehogy a toi-toi-ból kelljen végigszurkolni a versenyt. Nagyjából ennyi a tavaszváróm. :-)

Buliban hasznos! =]

(#31467) concret_hp válasza inf3rno (#31466) üzenetére


concret_hp
addikt

2 óra meg az alatt ezzel azért olyan nagyon nem kell foglalkozni :)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#31468) inf3rno válasza concret_hp (#31467) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Persze, én is azt írtam, hogy félmaratonnál nem téma, de ha 2 óra alatt futod a maratont, akkor sem. ;] ;)

Amúgy vannak furcsaságok, pont most futottam bele egy olyan írásba, ami azt taglalja, hogy 15 percnél több HIIT-et nem lehet csinálni, mert annak nincs értelme, hogy 1 percet sprintelsz utána meg 5 percet rápihensz, és hát fél óra az már baromi sok ebből. És ő a szakértő... Nem tudom mit szólna tomcica 100x100-aihoz. :DD

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#31469) tomcica válasza inf3rno (#31468) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Hat ha olyan maxos HITT-et megy az ember,mondjuk 20mp max es 30mp piheno (vagy 20mp piheno) esetleg 30-30mp,akkor a fel ora boooven sok.Beszelunk itt pl. 150 max es 50m kocogasrol,vagy 200max 100m kocogas,na ezeknel 4-6db es mentel haza ugy beallnak az izmok.Ha az intenzitast leszeded a 800m-es sebessegedre akkor megy 10-15db ha jo az allokepesseged es savas beallt izomzattal is tudod folytatni 5-6(!)db utan (ergo jo kis 800-as ember vagy).
A 100x100 az mar temposabb atlagot ad ki,osszido nincs messze a felmaratonos tempodtol,de azert az nem HITT.
Amugy a resztavoknal a sebesseg,a piheno ideje (es sebessege) valamint a volumen (darabszam-ossz ido) mind egy-egy varians amivel akar egy 400-as v 800-1000m-es resztavozast at tudsz alakitani az alapozashoz,az alapozas es erosites aenethez,a kigyorsitashoz (anaerob munka mennyisegi) valamint a verseny elotti elesiteshez.Az a rovid eles HITT ide a kigyorsitas vevgere es verseny elotti elesitesre tokeletes.Magas intenzitas,alacsony darabszam(ossz ido) ad egy megfelelo eles impulzust,de nem faraszt ki annyira,h ne birj megfeleloen versenyezni.
A klasszikus anaerob kigyorsitos fazisnal tul gyors es tul keves amit adna,ha oda is be akarja tenni az ember(mert mondjuk dolgozni akar a vegsebessegen es finishen) akkor a lassabb,tobb pihenovel futott resztavok utan be lehet tenni pl 2-3x200m (R200) vagy 150-120-100-80m vissza kocogassal,vagy hasonlo

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31470) norby_42 válasza inf3rno (#31466) üzenetére


norby_42
aktív tag

Próbálom ezt magamra alkalmazni. Félmaratonon semmi bajom, még ha csak iszok is közben, de 25 felett kifogyok. Tavaly többször futottam 28-30-at, ettem közben (csoki, keksz, aszalt gyümölcs) és futásnál nem volt bajom, de utána belázasodtam, rosszul voltam. Ezek alapján nem cukorral, hanem gabonafélével kellene közben után töltenem?

Eat pasta, run fasta

(#31471) tomcica válasza norby_42 (#31470) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Lehet a tuleroltetestol is a tav miatt.Na,de barmi valtoztatast is probalsz a visszatoltesnel azt mind tobbszor be kell gyakorolni a hosszu edzesnel (mondjuk havi egyszer 30km amiben 10km maratonostol lassabb tempo,10km maeatonos tempo az utolso 10km pedig maratonos vagy hajszallal erosebb,ez mintehy felmero,utana boveeen ki kell pihenni) de ha "csak" 30km maratonostol 10-15mp-vel lassabb iram akkor is okes,de annak a vegen az utolso 5-8km menjen maratonos sebessegre picit gyorsabbra gyorsul.Ezeknel az edzeseknel le kell szimulalni az evest-ivast,valamint azoknak hianyat.Utana a szervezet eeegesz mashogy fog mukodni a versenyen.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31472) tomcica


tomcica
Topikgazda

Ja es mivel ez mar extran igenybevesz igy az alapozasod tulso vegen tudod csinalni,mert utana lehet kell tobb extra laza es rovid regeneralo nap,ami meg elvenne az alapozasodbol,ha vegig csinalnad (teszem fel 3honap az alapozas es havonta megcsibalod,az ugy sok).Alapozas vegenel es az aenetnel valamint a kigyorsitas vegen felmerobek(ez 4-5hettel a verseny elott kb abban az oraban es napon,gyakorlottabbaknak 3-4hettel verseny elott)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31473) inf3rno válasza tomcica (#31469) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Aha. Közben utánaolvastam én is a HIIT-nek, ezek szerint nem minden gyors résztáv HIIT, csak amit maxon futsz. Te eltérő időszakokban hogyan változtatod a résztávokat pl alapozás, kigyorsítás, verseny időszak, stb.? Csökkented vagy növeled a távokat, intenzitásokat, ismétlésszámot?

Buliban hasznos! =]

(#31474) inf3rno válasza norby_42 (#31470) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Valószínűleg jobban járnál, mert a cukor amúgy is "baktérium táptalaj" meg a komolyabb állóképességi edzéseknél gyengül valamennyit az immunrendszer az energia hiánytól, stressztől, ami ezzel jár. Ha törvényszerű ez a lebetegedés, akkor lehet a háttérben valami probléma, ami okozza, nekem legalábbis a nagyon hosszú anaerob futásoktól se szokott ilyesmi lenni, csak pár napig fáradt vagyok, meg néha nap közben rám jön fél percre, hogy össze akarok esni, de az el szokott múlni hamar. :D

Buliban hasznos! =]

(#31475) tomcica válasza inf3rno (#31473) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Alapozasnal nem is szoktam resztavozni,ha csak a 10x 80-100 repulot vagy 10x emelkedot nem szamoljuk annak,de ezek sok pihenovel mennek abban a periodusban.
Az erosites nekem emelkedozes,az mar nevezheto resztavnak,az mennyiseg es atlagosan ugye egy tempo jon ki,ez azert nem tul gyors.
A kigyorsitasnal van rendes resztavozas,mennyiseggel indul a minoseg fele (csokkentve a mennyiseget).A verseny kozedtevel ismet megjelenik a mennyiseg,de ott mar minoseggel egyutt es versenytav specifikusabb. (pl felmaratonnal itt a specifikus edzes 3x5K celtempon R500 kocogassal,vagy 4x4k,esetleg 10x 1K v. 5x 2K de ugy hogy ezeknel a piheno konnyu tempos 500m tehat nem rendes piheno).
Utolso elesitesnel a mennyiseg ismet lecsokken,de a minoseg marad (sot) itt lehet 50-50m ON-OFF 16-20db,vagy 2-3km eros tempo + 2-3x 200m eles.

A resztavokkal ugy kell terelni a versenyspecifikus fele az intenzitast,mintha egy egyre szukulo kurto lenne.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31476) norby_42 válasza inf3rno (#31474) üzenetére


norby_42
aktív tag

Sokat gondolkodtam rajta, és biztos vagyok benne, hogy a futás közbeni visszatöltés a kulcsa. Soha nem szoktam közben enni, de itt lehet a határ, amit kibír a szervezetem, felette egyszerűen kimerültem. Reggelre semmi bajom se volt, a fáradtságon kívül.
Idén megpróbálom 'kigyakorolni' ezt is, aztán emelem a távot 30 környékére.

Eat pasta, run fasta

(#31477) inf3rno válasza tomcica (#31475) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Az az 500m pihenő mit számít egy 3x5k résztávnál? Valahogy nehezen hiszem el, hogy bármi lényegi hatása lenne, de lehet, hogy én vagyok laikus. Tudsz mondani intenzitásokat ehhez? Kipróbálom valamikor.

Buliban hasznos! =]

(#31478) inf3rno válasza norby_42 (#31476) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én idén megpróbálkozok a fehér kenyérrel. Egyelőre csak kenyérbéllel (mert azt nem nagyon kell rágni) a hosszabb távokon. Kíváncsi vagyok, hogy víz mellé mennyire hatékony ezzel frissíteni. Próbálkoztam már egyébként aszalt gyümölccsel meg teljes őrlésű lisztből készült saját kenyérrel, de eddig bármivel frissítettem nagyobb mennyiségben versenyen, mindig hasmenés lett a vége. Általában már csak isot iszom, amit adnak a pultnál, a szilárd kajákat feladtam. Ez egy félmaratonon rendben is van, de egy maratonon vagy UB-n nem tartható. Legutóbb is részben ezért élvezhetetlen volt nekem az egész. Idén jó lenne lefutni egy maratont, de a frissítés az egyik nagy korlátja a dolognak nálam (a másik meg persze a lustaság).

Buliban hasznos! =]

(#31479) tomcica válasza inf3rno (#31477) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Az csak arra eleg,h ne legyen a 15K munka teljesen versenyszeru.Epp egy picit segit ebben,ezert is van a versenyhez mar igen kozel (kb. 8-6hettel elotte).
Beszelunk itt FM versenytempos intenzitasrol,vagy kb. az 1oras max tempodrol.
Az alapozasnal ez lassabb egy sebesseggel (kb 15-20mp nalam) es ott jobb ha egyben van a 15-16km.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31480) inf3rno válasza tomcica (#31479) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Aha, szóval minden ilyen apróság egy kicsi pluszt ad, amivel tudsz gyorsulni a versenyen.

Buliban hasznos! =]

(#31481) inf3rno válasza tomcica (#31479) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Olvasok most egy cikket az IMTG-ről, izmon belül tárolt zsírról konyhanyelven. [link] Azt írják, hogyha ketogén diétán vagy, akkor az 1-es és 2a izomrostok teljesen ráállnak az IMTG fogyasztásra, és ez lesz a fő energiaforrásuk, a glikogént pedig szinte egyáltalán nem használják. Nyilván a 2b a nagy intenzitáshoz ugyanúgy glikogénből fog élni. Nagyjából ennek annyi a következménye, hogy alacsony és közepes intenzitás elmegy paleozással, a magas intenzitás, amikor már kezd fellépni az oxigénhiány viszont elég gyors kifáradással jár, mert alacsonyak a glikogén raktárak. Azt hiszem ez nagyjából összecseng azzal is, amit te tapasztaltál.

Baromi sok hasznos info van egyébként ebben a cikkben, még mindig nem értem a végére. :-) Pl így átgondolva teljesen értelmetlen az a fitnesz hóbort, hogy ürítsük ki a glikogén raktárakat kemény edzéssel, mert a zsír majd csak utána kezd el fogyni. Sőt ez káros is, mert ha kimerül a glikogén, akkor elkezdi bontani az izmokat a szervezet, hogy a fehérjét cukorrá alakítsa, miközben persze mi bontjuk a zsírt is, amíg el nem ájulunk a leesett vércukor szinttől. Fogyáshoz sokkal több értelme van alacsony intenzitáson tolni. A HIIT meg erősebb résztávok sem megfelelőek zsír leadásához, talán a pihenő szakaszokon igen, de ha valamit maxon futsz az glikogénből fog menni, és 2b izomrostokat erősít. Amivel nem sokra mész, ha a fogyás a cél.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#31482) inf3rno


inf3rno
nagyúr

A fal jelenséget is magyarázza valamennyire a cikk. Mármint a cikk konkrétan nem foglalkozik vele, csak annyit ír, hogy 65% intenzitásnál az IMTG-ből megy a felhasznált zsír 50%-a, 25%-os intenzitásnál viszont csak 10%-a megy IMTG-ből, a többi a vérből. Szóval valószínűleg közepes intenzitásnál már limitál, hogy a vérből nehezen tudja felvenni az izom a zsírt, és ezért a helyi tartalékokhoz nyúl, amik elfogyhatnak. Én ennek alapján arra gondolok, hogy az IMTG elfogyása lehet a fal jelenség hátterében. Ilyenkor mivel nem tud a vérből elég zsírhoz jutni az izom, valszeg elkezdi cukorból pótolni a kieső energiát, ami miatt kiürülnek a glikogén raktárak is, és elájul. Vagy jó esetben észreveszi, hogy rohamosan esik vissza a teljesítménye, és feladja.

Ezen kívül arra is magyarázatot ad a dolog, hogy a maratonisták miért baszott soványak. Nem pótolnak elég zsírt két edzés között. Nekik kevésbé kéne a szénhidrátokra alapozni, helyette az IMTG feltöltésével kellene foglalkozniuk versenyek előtt és ha ultramaratonról van szó, akkor közben is. A glikogént a 2a izomrostok el tudják használni, de közel sem tud annyi energiát letárolni, mint az IMTG, úgyhogy ha hosszabb távú erő kifejtés van, akkor nem lehet teljesen rá hagyatkozni. Félmaratonhoz az alapozást ezért is hasznos, mert növeli az IMTG raktárakat. A kigyorsítás meg valószínűleg az izmon belüli glikogénre van hasonló hatással. Töltekezéskor mindkettőre oda kell figyelni, frissítéskor elég csak a glikogénre, mert az IMTG-t úgyis csak a pihenő időszakban tudod újratölteni, verseny közben túl lassan veszi fel a keringésből a zsírt az izom hozzá.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#31483) tomcica válasza inf3rno (#31481) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Valoban igy van,ha nincs szenhidrat akkor nincs magas intenzitasu teljesitmeny,de ultrakra jol mukodhet.
Az edzesnel egyszerre fogy zsir es szenhidrat is,meg alacsony intenzitason is fogy valamennyi szenhidrat,az aranyok persze tolodnak (anaerobnal nincs ido a zsirhoz nyulni). Ezert jobb a fogyashoz az alacsony intenzitas.
Viszont,ha nem csak lecsoffadni szeretnel,akkor hetente nehany edzesen tolsz erositest (ami ha sulyzas az egybol anaerob,barmennyire is megy fel a pulzus).
A leurites megtanitja a szervezetet arra,hogyan mukodjon hatekonyan üres glikogen raktarral.Ugyanis,ha eleted legjobbjat akarod hosszabb tavon futni,akkor epp ott kell azon a tempon tancolni,ahol a verseny legvegere fogy el az uzemanyag,itt pedig le fogsz lassulni,ha ezt az allapotot nem gyakorlod be.Beszelunk most arrol,amikor nem fogyott le teljesen,de a szervezet mar jelzi es fekez a maga modjan,te meg tolod tovabb.

[ Szerkesztve ]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31484) inf3rno válasza tomcica (#31483) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja így van, ha nem szoktatod magad a leürítéssel járó stresszhez, akkor feladod ha versenyen találkozol vele, viszont ha csak a fogyás és izom növesztés a cél, akkor semmi előnye nincsen, ami miatt érdemes lenne csinálni.

A fenti cikk pont azt támasztja alá, hogy van ideje a zsírhoz nyúlni a szervezetnek, mert ott van helyben az izomsejteken belül a mitokondriumok mellett 2000kcal zsír, ami tárolt energiában kb a teljes glikogén raktárnak felel meg. Ez gyakorlatilag az első perc után hozzáférhető, annyi kell az enzimeknek az aktiválásához. Az igazán nagy intenzitású edzéseknél ez azért kevésbé hangsúlyos, mert nagyobb részt 2b izomrostok dolgoznak, amikben kevés a mitokondrium, és ezek inkább csak cukor erjesztéssel mennek. A másrészt meg a 2a izomrostok is arányaiban több cukrot, mint zsírt használnak el egy olyan embernél, akinek nincs kiépítve állóképességi alapja. Ettől függetlenül ebből az izmon belüli zsírból ugyanúgy valamennyi fogyni fog a mozgás aerob részére, szóval amennyire a szállított oxigén engedi. Ha már erőállóképességről van szó, mondjuk olyan 80-85%-os intenzitásról hosszabb távon, ott már jelentősebb az izmon belüli zsír felhasználása, és valószínűleg kevésbé hangsúlyos a glikogén, de ez is lehet edzésmúlt függő. Ha valaki nem épített állóképességi alapot, az valószínűleg ennél az intenzitásnál is erősebben hagyatkozik a glikogénre, mint a zsírra. A 2a izomrost egyébként mindkettőt felhasználja.

A HIIT-es cikknél, amiről írtam korábban azt állítja a szerző, hogy fogyásra jó lehet az is, mert a vele járó sokk felpörgeti az anyagcserét több napig is. Afterburn-nek írják ezt a fitneszes berkekben. Nem néztem még utána, hogy valóban létező jelenségről van e szó, vagy csak ezt is kitalálták.

Amúgy ezzel az izmon belüli zsírral kapcsolatban nem nagyon végeztek méréseket, hogy arányaiban mennyi energia jön izmokban tárolt glikogénből és mennyi ebből nagy intenzitású edzésnél. Én személy szerint olyan 50-50 és 70:30 közötti értékre saccolok, nyilván a glikogén javára, ahogy megyünk alacsonyabb intenzitás felé, ez úgy tolódik el a zsír javára. Ugyanúgy, ahogy a használt izomrostok is 2b->2a->1 irányba. Nyilván a kettő összefügg.

Buliban hasznos! =]

(#31485) tomcica válasza inf3rno (#31484) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Jol latod ezeket.
HITT-nel is igen berobbantja az anyagcseret,de egy 2oras alapozos 120-140 pulzusu edzes is igen aktivan tartja az anyagcseret,sot van h enyhen meg is emeli a testhot,lehet nem olyan intenziven mint a HITT,de tovabb is all fenn.Ha fogyni kellene en ezt csinalnam:
- alapozas (4het alatt lassan felemelve a cel heti kilometerre)
- full keto etrend
ez menne 2honapig utana
- heti 1x betoltenem a szenhidratot es masnap csinalnek egy hosszu fokozo tempot (felepitve 20percrol 60percre szepen)

5-6 honap utan visszaallnek szokasos szenhidratos etkezesre (figyelve a makrokat napi aktivitastol fuggoen)
es elkezdenem a heti 2-3x eros edzest,tobbi edzes regeneralas

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31486) inf3rno válasza tomcica (#31485) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ha így van a HIIT-el, akkor nem lenne értelme egy edzésbe sűríteni a kettőt, és egy edzésen tolni egy óra alapozósat, és utána lezárni a végét egy 15 perces HIIT-el? Vagy a fokozód is valami hasonló célt szolgál?

Buliban hasznos! =]

(#31487) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Amúgy ez az egész fogyás dolog abból jött, hogy írta itt másik topicban valaki, hogy fogyni akar, és hogy úgy tudja, hogy 30 perc után indul csak meg a zsírégetés. Tényleg van egy ilyen legenda, gondolom amiatt, mert a vérben csak 30 perc körülre ér el egy rendes mennyiséget a zsír. Azért utánajártam, mert mindenki csak úgy tudja, de bizonyítékot senki nem mutatott fel. Nehéz megtalálni ezeket a cikkeket, de azért 1-2 nap alatt sikerült. Ezek alapján én valószínűnek tartom, hogy nagyon széles intenzitás tartományban 50-50% energia jöhet szénhidrátból és zsírból függetlenül attól, hogy az edzés elején vagy végén járunk e. Azért nem teljesen állandó ez, eltolódhat egy 5-10%-ot edzés végére, illetve a diéta, edzésmúlt és persze a nagyon magas intenzitás is eltolhatja ilyen vagy olyan irányba. Myth busted. :-)

Buliban hasznos! =]

(#31488) tomcica válasza inf3rno (#31486) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Dehogynem van ertelme,sot amikor mar nem annyira fiatal az ember es van het,h "csak" 2x eros napja van a tobbi regeneralas,akkor ezen a ket napon durva melysegekig kell elmenni.Tavaly az emelkedozes volt a komplett eros edzes,most tobbszor is elofordul h egybol ra megyek fokozo tempot (tegnap is ez volt,sot csavartam rajta,mert palyan 4km fokozo ment 3:40-rol 3:30-ra DE egyik egyenesben meghuztam,masikban engedtem tehat az atlag lett ennyi,ez egy nem teljes HITT,de extenziv - ergo mennyiseg).
A napi 2x eros edzes is hasonlo,csak most nem ugy adja a munkaido.Ami utan par nap regeneralos megy.
Szoval 5x200m vagy 10x100m sprint keves pihenovel eros edzesen a versenyhez kozeledve (tehat 8-16hettel elotte,amikor mar nem klasszikus alapozas megy) nagyon is jo.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31489) tomcica válasza tomcica (#31488) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Klasszikus alap epitesnel sokkal tobb pihenovel kell csinalni,megy az eros nap is csak kozepes tempo (mondjuk abbol mennyiseg azer lt van!).
Szoval 8-12het alapozasnal en nem csinalnek HITT-et,nem porgetnem oda a pulzust es a tejsavat se.Inkabb meg tobb mennyiseg menne alapozosbol,ott az tobbet er.
Kesobb mar csokken a mennyiseg es nol az ntenzitas.Oda okes,sot a sebesseg erintese,kis anaerob (10x100m v 5-6x200m nem tul sok anaerob,de keves pihenovel igen intenziv terheles,foleg edzes vegen faradtabban) kell kulonben "lassu hosszu" futo lesz beloled. (ami bem baj,de csak ha az a cel)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31490) borix válasza inf3rno (#31487) üzenetére


borix
őstag

Leírom egyszerűen.Havonta -3kg kb 21000kcal ez napi -700kcal ami kb egy óra kocogás?

(#31491) Danika256 válasza borix (#31490) üzenetére


Danika256
aktív tag

Elolvasgattam, sok okosság le lett írva, de tapasztalatból mondom, havi 3 kg sok lesz! Lehet itt elemezni, hogy futás során miből mennyi megy, én nem szoktam, az össz égetés számít igazán, de ez úgy is mindenkinél más. Ha jók a pulzustartományaid, akkor amit ír az óra, az nagyjából okés. 1 óra alapállóképesség feletti laza tempó kb 700 kca körül van, ebből 25-30% lehet zsírégetés.
De fogyáshoz a legfontosabb a kaja, mégpedig a rendezett, rendszeres étkezés! Mindenből lehetőleg cukormentes, teljeskiőrlésū! Napi 4-5, egy komolyabb ebéddel és egy laza vacsival.És a lényeg, ha több kca-t égetsz napi szinten mint amit beviszel, fogyni fogsz! De figyelve az edzésekre, és ha kell szénhidráttal rákészülve! Én nagyon ajánlom a kalóriabázist, nekem rengeteget segít.De a fogyás mértékét eléggé alábecsüli, ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia még megfelelően beállított adatok mellett is.Nállam ez kb hosszan elosztva -4000 kca/ -1kg.Én havi 2kg- ot javaslok, mert különben kifaszulás lesz a vége, ahogy nálam is volt! Én 8 kg- ot adtam le 3.5 hónap alatt, ami sok volt! Illetve tudni kell megállni, mert különben védelmi módba kapcsol a szervezet, és akkor éhség / zavállási rohamok jöhetnek, amiből nehéz kikerülni. Én most a héten kezdem összeszedni magam, próbálva beállni a célsúlyomra egyenletesen. Az izmok védelmében kellenek az erősítések és a + fehérje bevitel!! A kockás hasról ne is beszéljünk, edzés nélkül nem lesz az igazi! :)

(#31492) #78687232 válasza Danika256 (#31491) üzenetére


#78687232
törölt tag

"...rendezett, rendszeres étkezés! "

Sose fogok akkor lefogyni, mert ennél lehetetlenebb dolog nem létezik a világon.

(#31493) Danika256 válasza #78687232 (#31492) üzenetére


Danika256
aktív tag

Nekem is nehéz, a lényeg, hogy napi 4 minimum meglegyen. Nincsenek kőbe vésve a szabályok.. Most a héten pl én is 3-4 evést csinálok, mert muszáj, hogy tele legyen a pockom! A legnehezebb azt megszokni, hogy ne azért egyél, mert jólesik, hanem csak akkor és amennyit éppen szükséges. Persze idővel összébb húzódik talán az ember gyomra, de kegyetlen kibírni és még ez nekem is hátra van sajnos..

(#31494) #78687232 válasza Danika256 (#31493) üzenetére


#78687232
törölt tag

Szar kajákat eszek, ráadásul össze-vissza. Ezen nem igazán tudok változtatni, pedig már sokszor gondolkoztam rajta.

(#31495) Danika256 válasza #78687232 (#31494) üzenetére


Danika256
aktív tag

Az lehet, de minden csak elhatározás és akarat kérdése.. Célok kellenek hozzá!! Én 3 éve 86kg-ról indultam 165cm mellett, és most próbálom beállítani a fenntartható súlyomat kb 63kg környékén! Nem mondom, hogy könnyű, sőt, nálam 66kg alatt nagyon is nehéz! De betartva szépen lassan fokozatosan, ami nálam az utolsó 8kg-nál nem volt meg, meg lehet csinálni hosszú távra! Remélem hamarosan túllendülök a nehézségeken és akkor nem lesz ez az állandó éhség..
Ha nekem megy, bárkinek menne..

(#31496) inf3rno válasza borix (#31490) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Szerintem nem jött át a lényeg. Az volt a mítosz alapja, hogy az első fél órában szinte csak szénhidrátot égetsz, mert a zsír még nem hozzáférhető, és ezért kell mindig egyszerre fél óránál többet mozogni, ha fogyni akarsz, különben csak a szénhidrátot meríted meg töltöd fel, a zsír marad állandó (tudni kell ehhez, hogy a szervezetben nincs zsír -> cukor konverzió, csak cukor -> zsír, illetve fehérje -> cukor/zsír). Ez mint kiderült nem igaz, mert nem csak a zsírsejtekben, hanem az izomsejtekben is tárol zsírt a szervezet, és ehhez nyúl az első fél órában, amíg a zsírsejtek is elkezdik leadni a vérbe az anyagot. A fenti napi 1 óra vs 2x fél óra csak egy példa volt, nem a fogyáshoz ajánlott tuti recept, mert az folyamatosan változik attól függően, hogy éppen milyenek az illető adottságai, céljai.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#31497) inf3rno válasza Danika256 (#31495) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Azt mondják minél közelebb vagy a célhoz, annál nehezebb fogyni. Ebben lehet valami, mert minél nagyobb a súly, annál több energia fordítódik a fenntartásra, és ahogy csökken a súlyod, úgy egyre kevesebb a fenntartási költség, csökken az ez irányú energia igény. A másik, hogy az edzések is egyre kevesebb energiát fogyasztanak, mert egyre kevesebb plusz súlyt kell cipelned. A harmadik meg hogy az izomrostjaid, idegsejtjeid megtanulnak együtt dolgozni, és sokkal jobb hatékonysággal tudod csinálni velük az edzést, ami megint csak kevesebb energia ráfordítással jár így azonos tempó mellett. Erre csak az lehet megoldás, ha többet edzel, vagy elveszel valamennyit a kalóriából, amit azért komolyan ki kell számolni, mert bármilyen makróból túl kevés van, már nem fog menni miatta az edzés.

Buliban hasznos! =]

(#31498) borix válasza inf3rno (#31496) üzenetére


borix
őstag

Ilyen és hasonló elterjedt legendákkal,mítoszokkal már egy ideje nem foglalkozom tanulmányok ide vagy oda jó megélnek belőle bizonyos emberek mi meg mindent elhiszünk mert hát a tanulmányok...
Akkor mivel?
Pl régebben olvastam arról,hogy egy 13 éves kislány lefutott egy 80km maratont.Most ne menjünk bele,hogy ez mennyire volt okos dolog egészséges számára.[link]
A lényegre,hogy valószínű ehhez a teljesítményhez nem volt drága órája a feje nem volt tele edzés elméletekkel,mítoszokkal anyagcsere működésekről stb..

[ Szerkesztve ]

(#31499) Danika256 válasza inf3rno (#31497) üzenetére


Danika256
aktív tag

Minden szavad igaz sajnos, ezt tanusíthatom! Ezért is írtam, hogy nálam 66-65kg alatt, vagyis azóta kemény a helyzet! Ez már lassan 2 hónapja tart, de mondanom sem kell fejben nehezebb ezt tartani, mint idáig 86-ról eljutni..
Az edzések és versenyek előtt muszáj is készülnöm kajával. Persze amúgy is minden grammra és kca-ra ki van mérve, de nem ettől nehéz, másként ez nem tud működni.
Amit írtál a teljesítményre, az is igaz, hihetetlen sokat ugrottam fejlődésben az idén, gondolom tényleg nagy része volt a súlynak benne a komoly edzésterv mellett is..
A pulzus és a kca égetés drasztikus csökkenése még idegesítő is, nem éppen könnyíti meg a dolgokat! A megnyíló új tempókat meg szokni kell, sokat kell dolgozni rajtuk :)

Egyetlen egy dolog, a néha feltörő éhségérzetet nehéz kordában tartani, mindig okosnak kell lenni, hogy mikor mit eszik az ember, de remélem ha jobban összeszűkül a gyomrom, akkor könnyebb lesz. Persze ehhez nem szabadna egyszerre sokat vedelnem sem.. Mégha csak ilyen édesítős löttyről van is szó..

[ Szerkesztve ]

(#31500) inf3rno válasza borix (#31498) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Persze futni kell hozzá, a nagyobb része azon múlik, de én biológus is vagyok, és szeretem az élettant...

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.