Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#31801) bencze válasza borix (#31800) üzenetére


bencze
senior tag

nem tudom a veganizmus mennyire követendő pálda mindenkinek vagy sem, inkább ideológiának tekintem, mindenki azt eszik amit akar és ami amennyi jó neki. viszont az a méregtelenítés szó az mindig facepalm, kihagynák kicsit hitelesebbnek hangzana az egész :)

[ Szerkesztve ]

-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

(#31802) borix válasza bencze (#31801) üzenetére


borix
őstag

Véleményt mondasz arról amit még nem próbáltál és nem éltél át nem hiszel benne ezért hiszem,gondolom stb... kioltod elveted.
A méregtelenítés a vezér fonala lényege a dolognak bocs hogy szóba hozták.

[ Szerkesztve ]

(#31803) inf3rno válasza borix (#31802) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ha engem kérdezel a méregtelenítés baromság. Úgyhogy inkább ne kérdezz. :D A vegán étrend is lehet jó, ha elég fehérjét és kalóriát viszel be. Ezen kívül oda kell figyelni nála bizonyos ásványi anyagokra és vitaminokra, amiket általában húsból szerez be az ember, pl vas és B12, de gondolom még vannak ezen kívül is.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#31804) Peterhappy válasza borix (#31800) üzenetére


Peterhappy
őstag

Köszi a cikket, olvastam délután. Amilyen pocsékul játszik idén Bellerín, nem biztos, hogy bevált neki a vega életmód :)

Viccet félretéve. Egy rakás sz.r a gyomrom. Hogy a többi kapcsolódó egészségügyi extrát már ne is említsem. Nem bírom a hüvelyeseket. Mivel alapjáraton nagyon szeretem, heti rendszerességgel eszek, de tisztában is vagyok a következményekkel. Ugyanez a helyzet a tej- és péktermékekkel is, az alkohollal is, a vörös hússal is. Marhát évente egyszer, ha eszem, röfit sem sokkal gyakrabban - leszámítva a reggelit (jobbféle sonka, Papritás szalámi).
Halat ehetnék gyakrabban, de annak tükrében, hogy életem első harminc évében talán háromszor ettem anélkül, hogy visszajött volna, szerintem a mostani hetente-kéthetente egy alkalommal már így is vállalható :)
Plusz napi rendszerességgel tolom a gyümölcsöt és/vagy a natúr zabpelyhet (másfél-két kg gyümölcsöt szoktam csak melóhelyen betolni), szóval nem mondom, hogy nincs mit bőven csiszolni a táplálkozásomon (teljesen elhagyni a péktermékeket), de azért jó eséllyel jobb, mint az átlag.

Bringás koromban akartam megállás nélkül májat zabálni és akkortájt ettem gyakrabban "természetes" porcerősítőként körömpörit. Innen jött csak az ötlet - de gyanítom, ennél nagyobb a gond.

Szerk: Feleségem kb. éve kezdett el húsmentese(bbe)n táplálkozni, nagy ritkán csábul csak el egy-egy falatra (halat eszik, illetve néha-néha pl. egy-egy szelet feketeerdei sonka, csípős libatepertőkrém vagy csabai). Nem életmódi szempontból, szimplán megundorodott a hústól. Azóta rengeteget volt beteg, nincs is kimondottan jó passzban, folyamatosan fáradt, sokkal feszültebb. Nem lehet persze csak ennek betudni, mivel elkezdte a főiskolát szeptemberben és volt most jó pár sz.rság az életünkben, de gyanítom, hogy sok kiesett tápanyagot egyszerűen nem tud fedezni a napi táplálékából. De ez persze az Ő döntése, én elfogadtam, támogatom.

[ Szerkesztve ]

(#31805) bencze válasza borix (#31802) üzenetére


bencze
senior tag

Elnézést ha megsért a véleményem, ez sosem szándék, de amit tudok róla az alapján nálam a méregtelenítés a laposföld, a homeopátia meg az oltásellenesség sötét szektáit idézi.
Arra való a májunk.

Zacher is egy nagy celeb, de ilyen témában hajlok arra, hogy azért tudja mit beszél...

-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

(#31806) inf3rno válasza bencze (#31805) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Valójában máj, vese és egyéb kiválasztó szervek. Egyébként annyi igazság van a dologban (szerintem), hogy érdemes sportolni és sok vizet inni, különben nem működik megfelelően a dolog. Én azt vettem észre, hogyha sokáig nem futok, akkor utána az első futáskor, ahogy beindul a keringésem, úgy egy fél óráig viszketni szokott végig az egész lábam, de leginkább a combom. Szóval szerintem valamennyi trutymó lerakódik ilyenkor a hajszálerekben, és az szabadul fel. A masszázsnak is úgy tudom vannak hasonló hatásai. A másik, amit észrevettem, hogy ha napi 3-4 litert iszok, akkor az első néhány liter mindig szinte azonnal ürül, és menni kell wc-re, és csak utána kezdi tényleg hidratálásra fordítani a vizet a szervezet. Szóval a vesének tényleg kell a sok víz, hogy rendesen tudja szűrni a szemetet a vérből. Ezeket a dolgokat viszont nem érdemes kúra szerűen csinálni, hanem csak életmód váltással ugyanúgy, mint a fogyást.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#31807) borix válasza bencze (#31805) üzenetére


borix
őstag

Nem sértettél meg csak úgy gondolom,hogy nem vágod a dolgokat csak összeolvastál róla mindenfélét és abból következtetsz.
Scot Jurek is beszélt erről a dologról,hogy mióta átált főképp vegetáriánus étkezésre egy csomó előnyét tapasztalta.
Majd tomcica kifejti a véleményét erről a dologról bővebben ha gondolja bár ő diplomatikus és többségben inkább hallgat így nem sért meg senkit nem indit vitát.

(#31808) bencze válasza inf3rno (#31806) üzenetére


bencze
senior tag

Na látod, azért nem kell kihagyni futást, nekem nem viszket jó ideje :)
A víz folgot próbáltam ilyen mesterséges limitek mentén, sosem jött be. Iszom, amikor szomjas vagyok. Ma egy regeneráló kocogás volt, 19km, egész délután nem volt semmi egy kicsit talán ittam, most estére megszomjaztam és megittam kb 2 liter vizet (a 0,75-ös palackom háromszor ürítettem ki szóval még többet). Versenyek előtt inkább nem iszom főleg ha reggeli verseny, mert nálam a futás kirázza a dolgot mindig kell wc-zzek ha ittam előtte. Pedig elvileg kellene, de volt olyan, hogy hidratáltam rendesen mert hosszú futás volt és a 35km alatt 4x álltam ki. Soha többé :D

[ Szerkesztve ]

-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

(#31809) inf3rno válasza bencze (#31808) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én nem érzem úgy a szomjúságot. Napi 2 liternél nem nagyon szoktam többet inni, ha nem figyelek oda rá, pedig kéne. Vasárnap - hétfő környékén kezdem újra 3 hónap kihagyás után. Tuti viszketni fog. :D

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#31810) borix válasza Peterhappy (#31804) üzenetére


borix
őstag

Feleségem kb. éve kezdett el húsmentese(bbe)n táplálkozni, nagy ritkán csábul csak el egy-egy falatra (halat eszik, illetve néha-néha pl. egy-egy szelet feketeerdei sonka, csípős libatepertőkrém vagy csabai). Nem életmódi szempontból, szimplán megundorodott a hústól. Azóta rengeteget volt beteg, nincs is kimondottan jó passzban, folyamatosan fáradt, sokkal feszültebb. Nem lehet persze csak ennek betudni, mivel elkezdte a főiskolát szeptemberben és volt most jó pár sz.rság az életünkben,

Test és a szellem összetartozik hiába rakja rendbe az ember a testét sportolással étkezésre figyel ha a tudatai szinten gáz van.
Itt vagy máshol írta valaki régebben,hogy főiskola mellet elég stresszes az élete és gyomorgörcsei vannak.Az már elég gáz mikor folyamatosan feszült stresszes nyugtalan az ember és testi szinten megjelennek tünetek panaszok mert ha tartósan fennmarad a kiváltó ok akkor később komolyabb betegségek is jönni fognak.
Meditációval egyszerű légzésgyakorlatokkal le lehet csendesíteni az elmét.
Takarítani Facebook,YouTube,internet,TV posztok lájkok,ki mit csinált hová ment mit mondott ezt írta azt mondta mindenhez hozzáfűzni véleményezni ezeket rendbe kell rakni.

(#31811) bencze


bencze
senior tag

2 hét múlva van a Vivicitta félmaraton és kellene egy becsületes eredményt hozni, amolyan szezonindító nem max forma verseny szóval no pressure. Hogy mi sikerül az aznap derül ki nem azelőtt, de szégyellni fogom magam ha nem hozok 1:40-et, 1:35 lenne a cél optimális esetben ha jól érzem magam és a pocakom is engedi (olyan 3 kilóval vagyok több a novemberi félmaratonomnál).
Vasárnap még szeretnék egy becsületes hosszút csinálni, hogy aztán elkezdjem a rápihenést szép óvatosan (jövő hét végén már csak könnyű futás lesz a hosszú, abból sem sok csak egy jóérzős félmaraton).

Egy fokozót néztem ki, szűk két órában:
- kb 18 perc bemelegítés (kimenni Margitszigetre, óvatos)
- 30 perc könnyű (5:30 - 5:15 környéke)
- 30 perc maratoni pace (mondjuk 4:45)
- 20 perc tempó (mondjuk 4:30)
Hazakocogás negyedóra, 18 perc laza.

Ez olyan 22-23km, szűk 2 óra, mennyiségben az átlagos, minőségben már érdekesebb. Vélemény?

Utána ha nem leszek lusta kellene edzéstervet rajzoljak a Sparra (októberi maraton) belekalkulálva a júniusi és szeptemberi FM-okat ahol ugyancsak szeretnék magamhoz mérten becsületes eredményeket futni.

-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

(#31812) Alg válasza borix (#31800) üzenetére


Alg
veterán

Körömpörkölt mindig jó ötlet :DDD

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#31813) bandus válasza bencze (#31791) üzenetére


bandus
veterán

ez melyik könyv egyébként?

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#31814) bencze válasza bandus (#31813) üzenetére


bencze
senior tag

Daniel's running formula

-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

(#31815) Peterhappy válasza borix (#31810) üzenetére


Peterhappy
őstag

Ez tény és ebben igazad is van.
Mondjuk ennél azért jóval összetettebb a kép, csak szerkesztési időn belül, gyorsan kapkodva írtam még azt a pár sort. Ráadásul rosszul is; nem egy éve, hanem fél éve kezdte elhagyni a húst.

Zasszony szimplán csak főállású anyuka és jobban elfárad estére, mint én aki hajnalban kel, viszi a Gyerekeket oviba, majd utazik egy órát a melóba és 8+ óra tömény monitorbámulás után még egy órát haza.
Hamarosan jobb lesz a helyzet, autó érkezik a Családba, így nem kétórás program lesz délután a Gyerekekért elszaladni az oviba, hanem kb. 40 perc, ősztől a legkisebb is oda fog járni, nem kell kétfelé szakadnia, könnyebb lesz a napi rutin. Ráadásul délelőtt egyedül lesz otthon, így talán több idő jut magára (bár sajnos benne van a pakliban, hogy kénytelen lesz négy órában elmenni dolgozni) - Ő is el tud végre kezdeni mozogni, tornázni, futni stb. Erre most egyszerűen nincs kapacitása.
A jóga, meditáció jó ötlet, próbálkozott vele anno, de nem járt sok sikerrel. Valószínűleg szintén akkor lehetne hatékonyabb, ha közösségben sajátítaná el legalább az alapokat, erre megint csak nem tudott eleddig sort keríteni.
Bárhogy is, reméljük legkésőbb szeptembertől jobb lesz a helyzet.

Egyébként a húsmentességet Ő kifejezetten élvezi és abból a szempontból én is, hogy új ételek kerülnek az asztalra. Tegnap épp szeitánt ettünk, a múlt héten humuszt (szenvedtem is utána, mint a kutya :) ).

(#31816) Peterhappy


Peterhappy
őstag

Persze az ivási igények életkor és testsúly függvényében eltérhetnek, de nagy általánosságban azért elmondható, hogy napi 2-2,5 liter jó minőségű folyadékot kellene bevinni. Ennek egy részét természetesen étellel visszük be, de azért nagyon minimum 1,5-2 lötyit illik inni.

És ez úgy a napi szükséglet, hogy jóformán a házból sem tettük ki a lábunkat.
Aktív életmód esetén, pl. ha futni járunk (és a topic elnevezéséből kiindulva tételezzük fel, hogy ez így van :) ) ez a szám még magasabb, ahogy még tovább nő, minél magasabbra kúszik a hőmérő higanyszála. S még tovább nő, vízhajtó italok fogyasztása esetén: kávé, alkohol stb.

A Runtastic szerint tegnap 12km alatt 1180 ml-t veszítettem, a múltkori 18 km-es futás alatt 1854 ml-t. Ez így nálam átlag 100ml/km, ami gyorsabb tempó és nagyobb szintkülönbség mellett lehet, hogy még tovább emelkedhet (márpedig én a Kollégák nagy részéhez mérten lassabban futok, kisebb szintemelkedések mellett és pláne nem terepen; arról nem is beszélve, hogy egyik alkalommal sem 30+ fokban futottam)

Ha ezek a számok nagyjából helytállóak, egy 19 km-es futás esetén bő két liter extra (napi szükségesen felüli) folyadékbevitel abszolút indokolt volna.

A tény az, hogy az emberi test kb. 60%-a víz. Ha huzamosabb ideig kevesebb folyadék kerül a szervezetbe, ez az arány csökken, ami szépen kihat az emésztésre, a veseműködésre, a vérkeringésre, és valószínűleg még további egy-másfél millió dologra.

Abban sem vagyok biztos, hogy egészséges az, ha valaki egész nap nem vagy alig iszik, majd egy ültő helyében két liter vizet beverve sokkolja a veséjét, de orvos sem vagyok és jogom sincs ahhoz, hogy erről véleményt formáljak :)
Azt tudom, hogy én sokkal egészségesebb vagyok, sokkal kevesebbet vagyok beteg, mióta tudatosan odafigyelek a napi vízfogyasztásomra. Mint írtam is, millió baja van a pocakomnak, mindentől bajom van, de így is jelentősen javult az utóbbi években az emésztésem, lényegesen jobb a helyzet, mint volt.

Valamilyen androidos alkalmazással kezdődött az egész - szólt, ha innom kellett, ittam. Ma már app nélkül is ez a természetes. Reggel amint kiborultam az ágyamból (és kikúsztam a szobából, miközben a sírás kerülget :) ) az első dolgom a fürdőszobába vezet és megiszok három kisebb pohár vizet (3-4 dl) és akkor még jóformán a szemem sem nyitottam ki addig. Felébresztem a testem, beindítom a működését, de legalábbis hatékonyabbá teszem.

Állítólag, ha szomjúságot érzünk, az már régen rossz, olyankor a test már-már segélykiáltásokat küld, hogy azonnal folyadékra van szüksége.

Nagy hirtelen ennyi, elnézést kérek az észosztásért, no offence, abszolút csak a segítő szándék vezérelt.

@Alg: :D

[ Szerkesztve ]

(#31817) tomcica válasza borix (#31807) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Jol latod,mar evek ota nem szolok bele,h ki mit eszik,mikor es mennyit.
En a vega (tejtermeket eszek) etrendet 94-95 ota "uzom",legzogyakorlatok es meditacio tarsasagaban.Egyutt jott ez a szett,a regeneracio egeszen mas,mint a hagyomanyos vajdasagi falusi etrendnel.
Az edzesperiodusoktol fuggoen,melyek kicsit ugye kapcsolodnak az evszakokhoz is,nehany dologra ugyelni kell.Alapozasnal extra mennyisegu szenhidrat kell,minden fajta felszivodasu.Kigyirsitasnal feherjegazdagabb es kevesebb.Ide idonkent megy a kulso plussz aminosav (Bcaa+glutamin).NKora nyartol-oszig egy termeszetes "meregtelenites" folyik,ez az idoszak mar szinte vegan nalam.Zoldsegek,levek,gyumolcsok (itt magvak,tejtermekek,sajtok nem nagyon vannak).
Telen 57-59kg-ig megy fel a suly,nyaron 55-56kg.Ezt mind magatol csinalja.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31818) Vertigo18 válasza tomcica (#31817) üzenetére


Vertigo18
addikt

Nah, most már tudom miért nem hívlak meg hozzánk soha! Éhen halnál, az biztos! ;]

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#31819) Peterhappy válasza Vertigo18 (#31818) üzenetére


Peterhappy
őstag

Viszont szó szerint el tudna a küszöbön is aludni ;]

(#31820) tomcica válasza bencze (#31811) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ez jo kis edzes,a ket felora utan tennek bele egy par perc ivas-pisi szunetet es ugy futnam a hatramaradt 20perc tempot.
Igy meglenne az az erzet,h az egy versenyblokk,allostarttal inditva.Persze fel ora maratonos iram utan mar nem lesz annyira pihent a lab,igy fejben figyelj oda,a celiram kozelebe legyen a 20perc elejetol a vegeig,az sokat hangol (foleg fejben a koncentralas faradtabban) h a versenyen borotvaeles legyen a figyelmed.Mert oda az is kell,nem csak a tudo/lab.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31821) tomcica válasza Vertigo18 (#31818) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Megeszem en a "lofejes" kaja MELLE jaro salatat es a desszertet is :P

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31822) tomcica


tomcica
Topikgazda

Latom mindenki tolja,ahogy azt illik,jo ezt olvasni!
Nalam tegnap 2k-s resztavok voltak,5km melegites mezitlab a fuvon,benne nehany repulo gyorsito,majd versenycipoben a palyan 2K resztavok,piheno 400m kocogas.A szep ido es a resztavos ritmusok hianya azt adta,h a 3.25-30-as kilik helyett az elso rogton 3.12 lett,mentem vele,de a tervezett ossz darabszamot azzal el is engedtem,ugy voltam vele,ha extra minoseg akkor a mennyiseget diktalja a test (ne a fej) 3x2K lett a vege 6.40-6.41-6.38,szep egyenletes.Meg egy 1000m v talan teljes 2k is ment volna,de visszafogtam magam,jovo heten folyt. kov.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31823) bandus válasza tomcica (#31822) üzenetére


bandus
veterán

még jó, hogy ez a visszafogás ;]

én a korábbi videó alapján próbálom polarizálni az edzést, azaz vagy alapozós futás vagy pedig résztáv, tempó futás igen ritkán, 3 hetente mondjuk. bár tudom, hogy te ennek nem vagy híve, és az mellett vagy, hogy minden zónában dolgozzunk, de ez így jelentősen megkönnyíti a tervezést, heti 1-2 résztávval. a cél versenytempó most 4:40 lesz a félmaratonra, ennek fényében próbálom belőni a 400-akat és a hosszabb, ezreket, de nem vagyok benne biztos, hogy itt milyen tempót kellene választanom, ti hogy látjátok?

mára pl ezt terveztem:
kb 3k bemelegítés. 8-10x400 m 4:15-4:30 körül / 2 min rest, és a végére még 1-2x1000 m versenytempón, aztán meglátjuk hogyan alakul. motivációként julien wanders mai edzése ;]
Au programme :
3km / 2km / 10x1km
(récup. 3' après les 3km et 2km et 2' entre les 1km)
8'47//5'50//2'49/2'48/2'45/2'49/2'46/
2'48/2'41/2'43/2'44/2'36

:U :U :U

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#31824) tomcica válasza bandus (#31823) üzenetére


tomcica
Topikgazda

varjaaa' a wanders gyereknek iden van 60alja felmaratonon,azaz 2:51-es ezrek.Neki ez amit irtal,olyan mintha nekem a sajat FM tempomhoz kellene 10:30 - 7:00 es 10x 1K (3:30-rol lefele 3:25ig,utolso 3:15) nem mondom h konnyu,de nem xarod ossze a bokadat edzes elott,h ezt kell menni...az a 3k es 2k szinte ramelegit.

apropo resztavozas,ha az alapod es a maratonos/felmaratonos iramod nem stabil (10-12km ugy h nem hullik szet a pulzus) akkor jobban jarsz fokozo tempoval es maratonos hosszabb tempokkal,mint a 400 es 1K ismetlesekkel.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31825) bandus válasza tomcica (#31824) üzenetére


bandus
veterán

hopp az igaz, hogy ő éppen kicsúszott most a 60 percből kb egy hónapja, akkor valóban ez neki kevéssé megterhelő, mint ahogy először gondoltam, de attól még brutál :K

nem tudom, hogyan állok tempóügyileg, pont ebből a megfontolásból már rég futottam tempót, tényleg kíváncsi vagyok hogyan válik be ez a megközelítés.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#31826) bencze válasza tomcica (#31820) üzenetére


bencze
senior tag

Szünet nem sikerült mert nem volt wc a közelben, de vizet vittem magammal, borzasztó lóbálni utálom de legalább volt.

Strava
Garmin

(apróbetű de rákatt kinyílik)

Megnéztem volna egy split pace grafikont de érdekes módon nincs se stravaban se garminban. Stravistixban sem látok ilyet. Trainingpeaks premium lehet tud, de az nincs. Golden cheetah volt a legközelebb hozzá de az csak speedet tud pacet nem (sztem azt biciklire találták ki nem futásra). Na mindegy, nagyjából egyenletes volt mert néztem az órát.

Pulzus talán kicsit mászott az a 20 perc gyorsabb alatt, nem tudom mennyit, 2-3 ütést, de nehéz megítélni mert nem teljesen sík a pálya meg néha kerülget az ember olyankor ment fel 153-4-re utána megint esett vissza 149 fele, asszem jó lesz. Ebből a kísérletből ítélve egy jó napon lehet, hogy ez a 4:30 belefér az FM-re ha a lábam és fejem is bírja.
Ha jól emlékszem a novemberi fm átlag 156 v 7 pulzus volt, 10km-ig 150 alatt próbáltam kis sikerrel (elszállt 155-ig is egy pillanatra de általában 150-152-n tartottam), 15-16-ig 155-ig próbáltam engedni utána elengedtem a maradék 2 ütésnyire, utolsó 2km volt meghúzva). Ehhez mérem a Vivicitta terveket.

disclaimer: elfelejtettem a pulzusmérő övet, az optikai mért, de elvileg nem mért mellé érzésre nem voltak most se spikeok sem totál hülyeségek.

[ Szerkesztve ]

-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

(#31827) tomcica válasza bencze (#31826) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ez igy jo.Ilyen kell minden heten.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31828) bandus válasza bencze (#31826) üzenetére


bandus
veterán

a szigeten erdemes magaddal vinni egy 200-ast ha nem este futsz es a mafc mosdot ennyier hasznalhatod :K este meg az egesz szigetet ;]

[ Szerkesztve ]

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#31829) tomcica válasza bandus (#31828) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Epp akartam irni,h a vizespalackba tud csurgatni,ha mar kiitta.( a sorrendre nagyon ugyelni kell :P )

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31830) bandus válasza tomcica (#31829) üzenetére


bandus
veterán

nalam az elmult ket nap termese 12 km a tervezett 30 helyett :D ez a 3-4 het off nagyon lehuzta a format es ezaltal a kedvemet is, remelem hamar visszamaszik a februari allapot mert lelkesedes nelkul eleg nehez ezt tolni :/

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#31831) bencze válasza bandus (#31828) üzenetére


bencze
senior tag

igen, a hosszú napok hátrányai :)

-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

(#31832) tomcica válasza bandus (#31830) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Sebaj toltam en helyetted is,szombat 25km benne konnyu iram a vegen,vasarnap 16km (ez volt a pihenonap) ma reggel 8km atmozgato,delutan 16km benne 10x400m 68-69mp-k szep ido volt,de szeles,jol ment,1-2db meg ment volna,de nem csavartam ki teljesen.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31833) bencze válasza tomcica (#31827) üzenetére


bencze
senior tag

Nekem a tervem az, kissé szabadon értelmezve JD által, hogy hét közben 2x minőségi edzés - egy tempó (inkább a cruise interval típusú, 4 x 2km, 3 x 3km mert összességében több időt tölt el az ember mint 1 x 25 perc), egy résztáv (néha a rövid erősek, máskor inkább csak az 1km a kettő közti pacen), a hét végén meg minden második héten egy erősebb edzés - ebből egy "extrém" hosszú (min. 25 km, esetleg 30 vagy kicsit több, mivel nem vagyok gyors e fölé nem vinném), a másik meg rövidebb, 20 környéke mint a tegnap, de feszesebb, pl olyan típusú hosszú amibe tempó is van belecsempészve vagyis a hosszú típusú versenyek tempójának teteje vagy kicsit több. A 2 közbülső hétvégén meg laza 20, 25km kocogás ahogy adja, hogy ne sérüljek bele mert az intenzitás mindeddig kifogott rajtam valahányszor próbáltam szóval igyekszem figyelni, hogy tanulja a test a minőséget de legyen regeneráció is.
Ez az a kotta amit követni próbálok annak ellenére, hogy nincs konkrét edzésterv jelenleg. A közöttük levő napokon meg 10km könnyű, illetve a 2 pihenőnapomon ami hétfő meg péntek (de van, hogy ez mozog) 5km regeneráló lenne.
A paceket a vdot táblázat szerint veszem utolsó versenyeredményből, esetleg érzésre módosítva ha érzem, hogy nem pont az a fittness, ha valami kicsit neccesnek tűnik darabolom vagy próbálok ekvivalenst választani amit meg tudok csinálni, pl eredetileg 400akat próbáltam és nehéz volt így maradt a pace és 200asokat csinálok 2x annyit, asszem pont te javasoltad. Pl a 'tempó' eredetileg 4:25 vagy picit az alatt lenne nekem, de most 4:30-ra mertem bevállalni, szóval finomítok rajta úgy, hogy közben túl engedékeny sem akarok lenni magamhoz :)
Ez a mondjuk úgy nagyon szabadon értelmezett "terv" amivel félmaraton, maratonra készülök de ha úgy alakul egy 10-esre is elmegyek, főleg ha van társaság akivel.
Most azért bátorodom fel mert a január-februári km alábbhagyás (egy kis makacs csonthártyagyulladás) meg a téli zabálás után végre megint a 80km alatti számokat mutatja a mérleg és nálam ez az a szint ahol már érzem az energiát gyorsabb edzésekre és jól is esnek. Ezért próbálok erre visszatérni, eddig főleg könnyű volt érzésre.
A hosszú futás sokáig csak egy hosszú kocogás volt, lehet nem is volt baj első években, de látom te is variálod meg azt olvasom, hogy az nem kell feltétlen végig egyenletes lassú legyen így hajlok én is arra, hogy a második fele lehet erősebb az fejben is erősíti az embert meg talán fizikailag is a versenyekre :)

Szóval ez az alapkoncepció.

-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

(#31834) tomcica válasza bencze (#31833) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Szep kerek ez amit felvazoltal,nem is rossz terv,csak gyozze az ember vegigcsinalni (es regeneralni).
Amikor a cruise intervalokat csinalod,meg mondjuk az 1000m-es resztavokat,akkor az milyen pulzussal megy olyankor?

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31835) bencze válasza tomcica (#31834) üzenetére


bencze
senior tag

Azt tudni kell, hogy ilyent az idén még nem nagyon csináltam, rendszeresen utoljára októberben és novemberben. 4:24-es cél pacen csinálva olyan átlag 152-155, a végére ez 157-159 pulzust jelent tipikusan (mondjuk a 3 x 3km utolsó részének a vége). Ezek 3x3 km esetén 2 perc, 4 x 2km esetén 1.5 perc szünettel mennek (minimál kocogás).
Az 1km-est csak párszor csináltam, ez 4:07 cél pace 3 perces szünetekkel. Ez a hosszabb pihenők ellenére valahol 160 fölött, tipikusan 161-165 környékére fut fel itt a pulzus az utolsó rep végére. Elvileg ez kellene vo2max-ban segítsen fejlődni. Ezt összesen 2 vagy 3 alkalommal csináltam a tavaly nyáron-ősszel.

Ezt a rendszert csak a tavaly kezdtem próbálgatni. Azért részesítettem a gyorsabb, kisebbeket előnyben eddig mert rájöttem mennyire elhagytam a gyors edzéseket az első években és nem bírom a magas pulzust, szokni akartam ezért amikor hébe-hóba gyors volt akkor sokszor 200 vagy 400asokat tettem be 45/90sec pace környékén, hogy szokjam a magasabb tartományokat. De ha ki akarnám egyensúlyozni minimum fele-fele arányban de talán 3/4 - 1/4 lenne a kilóméteresek javára a résztávos nap (félmaraton, maratoni célt figyelmbe véve), és gyorsnak rakok be repülőket valami könnyű végére. A 200 és 400m-eseket azért is tettem be mert azt gondoltam, izomzatban, erőben azok segítenek a leginkább (legalábbis sík terepen ha már guggolni stb nem akarok) és mivel versenyen nagy a cadencem azon spekuláltam, hogy nagyobb tolóerő kellene amihez izomzat kell, de ez már erős spekuláció. :)
Az én elképzelésem szerint a legfontosabb edzéseim a könnyű futás (elvileg 5:45 - 5:15 pace ahogy adja) és a tempó pace (laktátküszöb és hosszabb távon fenntartandó feszes tempó gyakorlása), de egy idő után muszáj erősödni (rövid pörgős vagy domb) és a vo2max edzés is biztos szükséges. A hétvégi hosszú legfontosabb hozzáadott értékét a fejben erősödésben látom (verseny végén tolni amit lehet szimuláció), de biztos ad az endurance-hoz. Unom őket az a legnagyobb bajom ezekkel, ennyiben hasznos ha feladatos nem csak kocogós... :)

Ehhez hozzátartozik, hogy ez az elmélet, a motivációm nem mindig töretlen különféle okokból tud hullámzani, de próbálom tutadosan lerázni a stresszt futáskor és aludni eleget, meg mostanában erősebb edzésre rákajálni is mert rájöttem éhgyomorra a könnyű tempó jó de másra nem mindig elég. Aztán az élet kiadja mikor így mikor úgy, persze.

p.s. az órám jelen pillanatban a max hr-em 178-ra, a pihenőt 46-ra számolja. (észszerű hibahatárral, de reális számoknak érzem, a max nem tudom ha van annyi). A könnyű futás pulzusa 5:15 környékén 125-127 tájéka így jó időben, ez most emelkedni fog a meleggel persze... a 6 perc környéke a regeneráló, 120 alatti mondjuk 115-117 pulzus.

[ Szerkesztve ]

-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

(#31836) tomcica válasza bencze (#31835) üzenetére


tomcica
Topikgazda

ez igy nagyon jo,akkor marad a turelem es szepen szezonrol-szezonra novelni a heti kilometert (eloszor a mennyiseg,utana ha stabil,akkor a minoseg is,de ne egyszerre)
nehany ev kell,mire az ember stabilan eler egy combos heti mennyiseget (amiben minoseg is van aranyosan)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31837) LanyUs


LanyUs
senior tag

Költözés, újszülött. Február heti 1, majd március heti 2x 50 perc. Áprilisban tudom ezt már heti 3x60 percre növelni. Ez a teteje, hosszú nem fér bele etetés végett. Május 05 ismét borvidéki. Mivel fele annyit edzettem idén, mint tavaly nem szeretnék rekordokat döntögetni, de mindent kipréselek magamból majd, ami bennem van ( Tavaly pl. egy 17 éves suhanccal versenyeztem az utolsó 2 km-en :) rohadtul végem volt már, de nyomtam neki, csak úgy fröcsögött az összeállt nyál a fogaim közül :DDD, kb. úgy, mintha egy medve kergetne ). Van értelme az edzések végét meghúzni vagy menjen alapozóban az egész és majd alakul újra a nagy halál :)

(#31838) Peterhappy válasza LanyUs (#31837) üzenetére


Peterhappy
őstag

Gratulálok és nagyon sok boldogságot kívánok!

(#31839) tomcica válasza LanyUs (#31837) üzenetére


tomcica
Topikgazda

gratula innen is :C nyomjad amennyit lehet,a semminel jobb,kesobb ha lesz tobb ido,majd visszaepited ;)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31840) Chuck Norris válasza LanyUs (#31837) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Gratulálok, sok kitartást!

(#31841) LanyUs


LanyUs
senior tag

Köszönöm szépen! A fórumról eltűnésnek láthatjátok nem csak a futás abbahagyása lehet az oka :)

Idevágó teszt, ami nem cipő :Y : 4 hetesen szerencsére jó idő van már, a párommal minden nap gyors sétálunk 4-5 km-ert a babakocsival. Fixálható első keréknek hála ( chicco trio activ 3 [link] ) alapozó kocogáshoz is használható. Vigyázni azért kell vele, mert nincs rajta hátul fék. Stabil kezekben ez nem hátrány. Természetesen tükörsima aszfalton teszteltem, mivel a gerincre nagyon vigyázunk. Rugózása végett nem sok rezgés megy át a párnázott mózesbe. Még egy városi 5 km-es vagy 10 km-es hobbi versenyre is elhurcolható. Ha lendületbe hozod, akkor szinte ellenállás nélkül gördülnek a csapágyak, dombon azért szokatlan, hogy a lendítős karmunka helyett nehezített fix toló mozdulatot kell felvenni. Gondolkodtam a Thule Urban Glide Stroller [link] kocsin is, ami nem kocogásra, hanem tényleges futásra tervezték, de az összes tartozékkal szíven ütött a csaknem 300.000 Ft szóval megfelelt egy "kedvezőbb" árú modell is.

(#31842) Vertigo18 válasza LanyUs (#31841) üzenetére


Vertigo18
addikt

Ne aggódj, lesz ez még rosszabb is... :D

"Ismerek" olyat, akinek 3 van, a legkisebb alig 3 hónapos. Ő is alig tud futni...

Szóval gratula és kitartás, sporttárs! :C

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#31843) tomcica


tomcica
Topikgazda

itt zajlik az elesites-kigyorsitas,van meg 17napom (heti 3x ergo meg 7 ilyen edzes).
Tegnap 4x1000m (r400) + 500m ment -> 3.08-3.06-3.04-3.03-1.26 (ki tudtam volna az otodiket is preselni 3.06 kornyekere,de inkabb megporgettem es felenel kialltam,ovatos duhajkent kicsit meg hagyva a tartalyban).
Kint voltak a helyi ifju focistak,epp egy meccsre gyulekeztek a szomszedos faluval,vegigneztek,de lattam rajtuk,h nem sok ilyet lattak eddig :P (le is baxtk volna oket Spartaban a sziklarol ugy meg szuletesnel aznap)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31844) LanyUs válasza Vertigo18 (#31842) üzenetére


LanyUs
senior tag

Emlékszem ám, hogy Mi beszéltük :) Már 3 hónap el is telt? :Y Nektek is gratulálok és kitartást! Átértékeltem az idő fogalmát, megtanultam jobban beosztani és mélyebben alszok :) Gyorsabb lett a futás előtti öltözködés, nem totyorgok annyit az érdemi futás hátrányára. Pillanatok alatt tudok választani, nem is értem eddig miért nem sikerült ez :D Könnyű letenni a sportot időhiányra hivatkozva, de akkor is belepréseljük valahová, mert nem csak magunkért, már a család egészségéért is futunk :)

tomcica: elszoktam a számaidtól 3:06 :))

[ Szerkesztve ]

(#31845) tomcica válasza LanyUs (#31844) üzenetére


tomcica
Topikgazda

jaja,jo a forma nagyon,meg egy kicsi es elerem a 18-20eves koromban csinalt 5x1000m 2:57-3:02 edzeseket.
Igaz akkor heti 5 edzes eleg volt es inkabb bulinak porgettuk,most ehhez heti 10-15edzes es elegge oda kell figyelni,kulonben kepes a test eltunyulni,de rohamosan.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#31846) Melorin


Melorin
addikt

Üdv!
Szeretném kikérni a tanácsotokat óra témában.
Úgy egy évig volt egy Garmin Vivoactive HR órám, amit teljes megelégedéssel használtam, hasznos társnak bizonyult a mindennapokban is nem csak sportolás közben, ami kb kimerült többórás sétákban és rövidebb futásokban. Nagyon szerettem az értesítéseket és egyéb okosfunkciókat rajta.
Sajnos anyagi okok miatt meg kellett válnom tőle, de most újra tudnék venni valami órát, kb 100k van rá.

Szerintetek nagy hülyeség lenne ugyanilyen típust venni, és inkább valami újabbat, mást kéne néznem?

(#31847) mukibuci válasza Melorin (#31846) üzenetére


mukibuci
MODERÁTOR

[link] itt az aktuális modell, 95 Mátyásért, vagy ha nem zavar a bumszli méret, akkor fenix3hr 99e

Nem vagyok hős, egész nap internetezek.

(#31848) bencze válasza Melorin (#31846) üzenetére


bencze
senior tag

Ha már Garmin akkor mostanában voltak akciók, 80 környékén fenix 3. Igaz, hogy 3 éves, előző széria de sok szoftver update volt rá, stabil és sokat tud. Nem a legjobb a gps-e de manapság egyiké sem jó, jóformán árfüggetlen. Amennyiben 100 alatt megkapható szerintem tudást figyelembe véve ez lehet a nyerő kategória.
Ha megfelelő áron van (nemtom) akkor ennél újabb az fr735 ami egy elég fullos óra, kezemben nem járt de papíron sokat tud és modernebb. A Suunto egyes verzióinak is utánanéznék, azt hiszem a Trainer nem touch screenes csak a 'nagyobb' modellek (én nem hiszem, hogy egy ilyen touch screenes kell legyen).
Kb ezeket nézném ha vásárolnék manapság. Külföldről sokszor olcsóbb, még ha a garancia kicsit macerásabb is de azért postával megoldható.

-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

(#31849) concret_hp


concret_hp
addikt

eus futásra már lehet regelni
[link]

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#31850) Melorin válasza mukibuci (#31847) üzenetére


Melorin
addikt

Még a 735XT külföldről boltból megáll 100 alatt. Ez is jóféle a tapasztalatok alapján?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.