Hirdetés

2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#12951) deicide válasza bandus (#12949) üzenetére


deicide
veterán

Ez ilyen. Amikor én kezdtem, az aerob pulzusommal csak gyalogolni tudtam, mert amint futni kezdtem, az egekbe szökött. Aztán szép lassan jutottam el oda, hogy a 6:00 már normális szívverés mellett ment. Viszont ehhez angyali türelem kell, hosszú hónapok.

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#12952) bandus válasza deicide (#12951) üzenetére


bandus
veterán

nem is az a problémám, elfogadom, hogy ez ilyen és tudom, hogy van eredménye. csak akkor a különbség tempóban 3 ütés pulzus mellett, hogy a kettő között biztos van valaminek a határa, csak nem tudom minek :) szóval nem tudom, hogy a kettő közül az alacsonyabb vagy a magasabb pulzuson kell végezzem az ilyen jellegű edzéseket a jobb eredményért. ezt mondja meg nekem valaki :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#12953) tomcica


tomcica
Topikgazda

tarahumara viking,mi?! :P hehe

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#12954) deicide válasza bandus (#12952) üzenetére


deicide
veterán

Ez a különbség sok minden másból is összejöhet amúgy. Más időjárás, fáradtság, kipihentség. Mert amúgy 3 ütés között nem kellene ekkora tempókülönbségnek lennie, ebben igazad van. Mérd folyamatosan és nézd meg, hogy kipihenten, jobb időben, bekajálva, éhgyomorra, stb, hogy megy.

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#12955) kolosanyi


kolosanyi
veterán

Egyébként az ilyen alacsony pulzusnak mi értelme? Én például 160 körül megyek át az aerob/anaerob határon (kicsit még fölötte is van, érzem a légzésemből, meg a savasodásból), miért jó az nekem, ha 140-es pulzussal 7-7:30-as km-eket futok? Miért nem jó a 160-as 5:45-ös tempó (sík úton)?

És mi van akkor ha tényleg a futás magasabb pulzuson megy, és a keringési rendszert úszással, bringával edzem jobban? Vagy kell az alacsony pulzusos futás, hogy alacsony intenzitásnál gyorsuljak?

(#12956) deicide válasza kolosanyi (#12955) üzenetére


deicide
veterán

A hosszú, alacsony pulzusú edzések az alapot adják meg a tempóhoz. A legjobb az állóképességet felépíteni és onnan kigyorsítani, de együtt is megy a kettő, csak úgy nem annyira hatékony. Véleményem szerint azért tartok ott, ahol tartok, mert az első 1.5 évben nem is nagyon volt magas pulzusú edzésem, csak gyalogoltam, bringáztam, hétvégenként ugye akár 8-10 órán keresztül is. Gyorsítani csak kicsit több, mint egy éve kezdtem el, amikor már egy olyan brutális alapom volt, hogy gyakorlatilag ha reggel maratonhoz volt éppen kedvem, akkor azt kocogtam.

Egy ismerősöm fordítva csinálta, nem volt meg a megfelelő alapja, csak erőltette a gyors tempót, rárakta a tetőt a házra úgy, hogy falak nem voltak. Aztán ha nagyon jó volt, akkor 10-15km-ig bírta egy félmaratoni versenyen és ott megzuhant a teljesítménye. Neki újra kellett kezdenie nulláról, nyomta 4-5 hónapon keresztül a 130-140-es pulzusú tötyögést és most gyorsít ki megint, de most már tud 1:30-as félmaratont, nem fogy el félúton a kraft.

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#12957) kolosanyi válasza deicide (#12956) üzenetére


kolosanyi
veterán

Ezt értem, de miért pont 140-es pulzus, miért nem jó simán az aerob zónában maradni? Bocsi, nem kötekedek, csak érteni szeretném. Tehát ha én 155-160 körül futok hosszúkat, mert az az aerob zónám felső szegmense, akkor nem lesz hatékony az alapozásom?
És mi van akkor, ha télen alapozol és tavasztól őszig nyomod a résztávokat? Úgy gyakorlatilag egy szezonban edzettél mindenre, tehát nincs gond. Mindig kihoztad a téli alapozásodból a max tempót nyáron, majd a hidegebb idő beálltával mehet újra az alapozás, immáron egy magasabb szintről. Vagy ez nem így működik? :)

(#12958) deicide válasza kolosanyi (#12957) üzenetére


deicide
veterán

De, ez pont így működik. Nincs kizárva, hogy az aerob zónában mindegy, hogy az alján, vagy a tetején csinálod a munkát, nekem speciel a 140 már a teteje kb, mert a maxom is 179, ezért nyomom inkább 130 környékén.

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#12959) bandus válasza deicide (#12954) üzenetére


bandus
veterán

mondjuk ma ittam 2 kávét és egy energiaitalt, tehát alapból is magasan lehetett a pulzusom. holnap ismétlés, meglátom a dolgot. jó kérdés hogyan tudom ezt a módszert kiaknázni esetleg augusztusig, úgy, hogy mellette nem bonyolítom túl. szerintem belövöm ezt a 144-146 körüli pulzust elsőre és ennek a környezetében futok amennyit tudok, plusz heti egy 8 km körüli edzés 155 körüli pulzuson és lesz ami lesz :) a jövő évi alapozást meg sokkal pontosabban megtervezem.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#12960) kolosanyi válasza deicide (#12958) üzenetére


kolosanyi
veterán

Mondjuk én fiatal vagyok, a maxom 196 (bár 197-et mértem tegnap a 4*500-nál), szóval eleve magasabb pulzusról indulok. Bár mondjuk a tempófutásról írtak is érdekesek.

(#12961) bandus válasza kolosanyi (#12960) üzenetére


bandus
veterán

nekem elvileg 194, de mérni még nem mértem, lehet erre is a hétvégén kerül sor. a maffetone-féle könyv nincs esetleg meg valakinek véletlenül? :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#12962) ígyvanferi válasza deicide (#12956) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Nálam is ez a helyzet, mint az ismerősödnél volt. Az a baj, hogy türelmetlen vagyok, ritkán nyomok 15 fölötti távot, a 10-12 km-eket is 5-ös tempón belül futom, mert unom magam, ha lassabban megyek. De most április 22-ig, az 5,5-es versenyig már nem bolygatom a dolgot nagyon.
Majd most hétvégén ugrik a majom a vízbe, hogy hogy fogom bírni a cca. 100 km-es bringázást. Másnap 60-70 km, majd hétfőn vissza kicsit rövidebb útvonalon, az sem lesz már 100 km. Persze egy-egy egész nap lesz ezekre, de akkor is meg fog viselni, az fix.

(#12963) deicide válasza ígyvanferi (#12962) üzenetére


deicide
veterán

Na igen, ehhez hatalmas önuralom kell, hogy visszafogd a tempót. Most már nekem sem megy (de szerencsére nem is kell), múlt héten próbáltam 4:55-ös tempót és lábrázást kaptam, annyira lassúnak éreztem.

A bringa elsőre biztos kicsit meg fog viselni, de ha nem túl dombos a terep, akkor nem lesz vészes, gondolom kaja lesz nálad, talán az eléhezés a legnagyobb rizikó bringán, nem is a láb ereje.

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#12964) Cathfaern válasza kolosanyi (#12957) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Szerintem nem a pont 140-es pulzus a lényeg. Annál jobban különböznek az emberi szervezetek egymástól, meg a pulzus ugye pl. életkor kérdése is... szóval az a lényeg, hogy olyan tempót fuss, amivel nem erőlteted meg magad, és mindenképp aerob zónában maradj. Centizni ugye azért nem szabad, mert azért az aerob zóna felső határa se egy kőbevésett szám, csak egyszerűbb annak kezelni. Szóval lehet kiméred orvosi műszerekkel, hogy neked a felsőhatára 160. Igen, de mondjuk valamelyik nap fáradtabb vagy, vagy mondjuk van egy kis megfázásod, amit nem veszel észre, de picit nehezebben veszed a levegőt... na akkor már lehet csak 158 (persze ez fordítva is igaz lehet). Szóval ha mondjuk neked a felsőhatára 160, akkor jobb 150-eseket futni, és akkor biztos jó helyen leszel.

"És mi van akkor, ha télen alapozol és tavasztól őszig nyomod a résztávokat?"
Ez a klasszikus modell, általában ezt szokták használni.

(#12966) Aristeus válasza beltram (#12965) üzenetére


Aristeus
tag

Alg kolléga szavait tudnám erre idézni... "Állatok, A terepfutók mind állatok." :DDD

Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.

(#12967) ígyvanferi válasza deicide (#12963) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Banán, szőlőcukor, kóla, ilyesmi lesz mindenkinél, figyelünk majd, hogy ez ne okozzon gondot.
Most így előzetesen az időjárás miatt jobban aggódom. Hogy mit kéne felvennem, mit kéne csomagolnom?! 10 fok, szél, záporok. A futós cuccaimat leszek kénytelen igénybe venni, mert direkt bringázáshoz nincs ruházatom a gatyát leszámítva.

[ Szerkesztve ]

(#12968) bandus


bandus
veterán

tegnap az eddigi legrosszabb körülmények között vizsgázott az adidas hibrid softshellem, és azt kell mondjam nagyon megérte :K másfél óra a hol szitáló, hol szakadó esőben és erős szélben a folyóparton, de se át nem ázott, se nem fújt át raja a szél. nagyon remek cucc, Alg, ismét azt mondom, hogy nagyon sajnálhatod, hogy otthagytad :P

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#12969) tomcica válasza kolosanyi (#12957) üzenetére


tomcica
Topikgazda

eleg telen alapozni es nem a 140 a lenyeg hanem az aerob zonadban maradj,lesz akinel ez 150es pulzus

tavasztol oszig pedig resztavozas,progressziv tempok,anaerob edzes stb.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#12970) kolosanyi válasza tomcica (#12969) üzenetére


kolosanyi
veterán

:R

(#12971) Aristeus


Aristeus
tag

Megérkezett a Nomád sportba az első Hoka One One szállítmány, ha esetleg valaki ilyet keresne.

Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.

(#12972) Polacheck válasza Aristeus (#12971) üzenetére


Polacheck
HÁZIGAZDA

Az enyémet szerdán adta fel a sportsshoes. :C

less qq more pewpew!

(#12973) gombi01


gombi01
tag

Kíváncsi leszek mennyire jön be Nektek a Hoka. Én nem tudnék rá rosszat mondani, de mégis eladásra került. Maradtam a hagyományos cipőnél. Jöhetnek majd a beszámolók az első ultra után!

"Először megtanultam addig futni, amíg el nem fáradtam.Később bírtam tovább is." Muhammad Ali

(#12974) kolosanyi válasza gombi01 (#12973) üzenetére


kolosanyi
veterán

Egyébként hogy kell elképzelni működés közben ezt? Nekem elég bumfordinak tűnik, nem lesz labilis az egész, nem akar kifordulni a bokád benne?

(#12975) Polacheck válasza kolosanyi (#12974) üzenetére


Polacheck
HÁZIGAZDA

En ketszer futottam benne eddig, szokott lenni tesztnap ott ki tudod probalni, majd belinkelem legkozelebb. Szerintem szokni kell, mert a sulypontod kicsit magasabban van, viszont a csillapitasa kb olyan mintha parnakon gyalogolnal, vagy nem is tudom elmondani. Egyebkent pont a vtm-en volt alkalmam figyelni es az ultrasok kozul kb 50% ebben tolja (Lorincz Olivernek kb minden tanitvanya). Egy baratom aki 95+kg es evek ota faj a laba hosszabb tavoknal (felmaraton felett) telen beruhazott erre es azt mondta, hogy a bszm volt az elso olyan versenye az utobbi 5 evben ahol nem fajt a sarka, az achillese, semmi, pedig vegigtolta mind a 4 napot. En sokat varok tole, majd beszamolok par honap utan

less qq more pewpew!

(#12976) kolosanyi válasza Polacheck (#12975) üzenetére


kolosanyi
veterán

Köszi a visszajelzést. Lehet igazad volt a múltkor és 110+ kilónál érdemes lenne kipróbálnom egyet. Egyelőre elhasználom a GT2000 2-esemet, de lehet, hogy legközelebb hosszabb futásokhoz veszek egy ilyet. Viszont akkor felmerül a kérdés, hogy résztávozásokhoz mit vegyek, mert gondolom ez nem igazán alkalmas rá. Most lelki szemeim előtt megjelenik tomcica hozzászólása, ahogy egy minél minimalistább cipőt ajánl. :D

(#12977) Polacheck válasza kolosanyi (#12976) üzenetére


Polacheck
HÁZIGAZDA

Altra-t is lehet mar kapni itthon is egyebkent es az idei evtol a Salomonnak is lesz maximal modellje, ugyhogy szerintem erdemes meg varni, hamarosan feljon ez a vonal is nagyon.

less qq more pewpew!

(#12978) Aristeus válasza gombi01 (#12973) üzenetére


Aristeus
tag

Én még nem döntöttem el, hogy milyen cipő lesz az első igazi terepfutó cipőm, de inkább a minimalista vonal felé kacsintgatok. Lehet az Salomon, inov8, de még New Balance-ot is meg fogok próbálni, aztán azt választom majd amelyik a legjobban a 'lábamra fog illeni'.

Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.

(#12979) deicide


deicide
veterán

Megvolt a X. Böllhof tóparti Futóparty.
Nekem inkább előrehozott Vivicittáként funkcionált, miután az 5. kilométerben olyan brutális erőt éreztem, hogy lassúnak találtam az előttem futó Juhász Petiék 4:01-es tempóját és onnan elkezdtem 4 alattiakat tolni, még a dombokon is.
Végül 1:23:49 lett a félmaraton, onnantól elvettem a gázt, így is 3. lettem kb 1:53:00 alatt érve körbe a 28km-en. A 3 óra alatti maraton egész legyőzhető akadálynak tűnik ezek után.

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#12980) kolosanyi válasza Polacheck (#12977) üzenetére


kolosanyi
veterán

Érdekes amúgy, hogy nem rég a minél minimalistább, szinte már csak egy zokni kategória pörgött fel, most meg a totál ellenkezője. Van egy MBT cipőm, amit nem használok, talán majd egyszer jó lesz futni is. :D

________________________________

Én vagyok az egyetlen, aki totálisan kikapcsol futás közben és nem gondolkodik hülyeségeken? :D

(#12981) Aristeus válasza deicide (#12979) üzenetére


Aristeus
tag

Gratula! Nem semmit mentél!

Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.

(#12982) kolosanyi válasza deicide (#12979) üzenetére


kolosanyi
veterán

Elképesztő vagy! :Y :R

Ilyenkor azért elgondolkodom, hogy hol is a helyem. Fénykoromban 4 perc / km-es tempót 3 km-en keresztül tudtam tartani és az egy kiváló eredménynek számított nálunk cooperen. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#12983) concret_hp válasza deicide (#12979) üzenetére


concret_hp
addikt

alig 1 órát vertél rám :DDD :R

vagy fullba vagy sehogy :D

(#12984) deicide válasza concret_hp (#12983) üzenetére


deicide
veterán

Köszi srácok, hát, minden adott volt, jó idő, jó társaság, jó pálya. :DDD :R

Akkor Te nem siettél, az kb 6p/km. :)

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#12985) deicide válasza deicide (#12984) üzenetére


deicide
veterán

És a ruha sem lötyögött. :DDD

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#12986) tomcica válasza deicide (#12985) üzenetére


tomcica
Topikgazda

hehe,bravoo :P

ma en is porgettem,de csak egy 7km-t 3.40-es iram (masodik edzes,delelott 400-400-200-200 volt) jol ment 165-172-es pulzus kozott ingadozott

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#12987) deicide válasza tomcica (#12986) üzenetére


deicide
veterán

No, nézd csak, neked tud ennyit dobbanni percenként a szíved? :DDD
Nekem a mai, alacsonyabb tempóhoz, kb a 3:52-3:55-höz tartozik 170-es pulzus. :B

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#12988) tomcica válasza deicide (#12987) üzenetére


tomcica
Topikgazda

tud,persze masodik edzes,delelott 190en porgott,igy benne marad az emberbe a nyoma

de ereztem h ment volna siman meg ennyi kb 13-15km ezen az iramon,mondjuk pont nem hianyzik a kigyorsitasba,de ez a tel hozadeka :K

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#12989) deicide válasza tomcica (#12988) üzenetére


deicide
veterán

Viszont majd az igazán gyors, de hosszú versenyekre lehet kellene egy a GT-1000-nél könnyebb cipő, hátha az hozhat még valamennyit, mit ajánlanál kb, ami aszfaltra való és 21km/42km-re jó?

Egyébként az Amino12500 és az Energia Rapida, a koffeines, nagyon jók, tényleg adtak erőt a végére, hogy tudjak gyorsulni. Kicsit többet kell inni rá, mert picit megnyomta a hasam, de nem vészesen.

[ Szerkesztve ]

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#12990) tomcica válasza deicide (#12989) üzenetére


tomcica
Topikgazda

mi a Gombival az asics DS racer-el nagyon meg voltunk elegedve (h ajol remlik neki volt ez a modell) konnyu,porgos,asics feeling

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#12991) bandus válasza deicide (#12989) üzenetére


bandus
veterán

bár te nagy asics fan vagy, én versenycipőnek tudom ajánlani a lunaracer3-at.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#12992) deicide válasza bandus (#12991) üzenetére


deicide
veterán

Köszi, megnézem ezt is, meg a DS Racert is, aztán lehet kap mindkettő egy esélyt. :K

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#12993) tomcica válasza deicide (#12992) üzenetére


tomcica
Topikgazda

a DS Racer-be van egy csipet tamasztek,pont jol jon 15km utan :K de nem zavaro

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#12994) concret_hp


concret_hp
addikt

hm most kezdem érezni, nekem kajak leégett a fejem, nektek is? :D

vagy fullba vagy sehogy :D

(#12995) gombi01 válasza deicide (#12992) üzenetére


gombi01
tag

Jó a DS-Racer! Nekem annó úgy adták el a boltba, hogy 10percet javít egy félmaratoni távon!
Természetesen egyből megvettem :) :) :)
Nem hazudtak tényleg jobb időt mentem, csak közben eltelt egy év meg vagy 3000km-t futottam :DD
Jobban szeretem mint a Sayonara-t.
Most a 10-es széria van, de én még a 9-est nyúzom.

"Először megtanultam addig futni, amíg el nem fáradtam.Később bírtam tovább is." Muhammad Ali

(#12996) deicide válasza concret_hp (#12994) üzenetére


deicide
veterán

Sapkában voltam, megjártam a nappal már párszor, azóta óvatos vagyok. :DDD

gombi01: 10 perc jól hangzik. ;] De nekem az is elég, ha van még bennem 1-2 perc, amit le tudok majd faragni szép lassan.

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#12997) Rabbitf_24 válasza deicide (#12979) üzenetére


Rabbitf_24
őstag

Mit is modjak, van még ott tartalék, nagyon kemény vagy, remélem Vivicittán személyesen is gratulálhatok majd! :R

Sprui boltokban (Győr, Budapest) gondolom tudnak segíteni a cipőválasztásban. Nem azt várom, hogy "rámnéz és megmondja, hogy neked ez a cipő való", hanem egy kis szakmát belevive elmagyarázná, hogy mi lehetne nekem a megfelelő. Sajna a GT2000 nem jött be, a Nike Lunarlon még mindig jobb egy kicsit, de már lassan elkopik.... :D

(#12998) kolosanyi válasza Rabbitf_24 (#12997) üzenetére


kolosanyi
veterán

Mi volt a baj vele? :)

(#12999) Rabbitf_24 válasza kolosanyi (#12998) üzenetére


Rabbitf_24
őstag

Fájni kezdett benne a lábam ott, ahol eddig még nem, meg nehéz is a másikhoz képest. :(

(#13000) concret_hp válasza deicide (#12984) üzenetére


concret_hp
addikt

á 6:20-30 közt mentem szinte végig + frissítőkön megálltam + séta. 20km-ig 150 körül akartam tartani a pulzust, az egész átlaga 151 lett szóval kb. okés :)

vagy fullba vagy sehogy :D

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.