Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-11 13:42:24

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#55201) Tyrel válasza Gubek-Einste (#55157) üzenetére


Tyrel
őstag

Hmm, már épp készültem bevásárolni erre (különösebb előzetes bejelentés nélkül) hozzám vágott a Telekom egy D-Link DIR-842-t.

Estefelé kipróbálom mit tud, most csak az admin felületén néztem körül gyorsan... az kifejezetten vérszegény. :U

Turenkarn

(#55202) Dupree válasza MaCS_70 (#55194) üzenetére


Dupree
csendes tag

Akár még jó is lehet, gondolom ez már felső kategóriás. Csak kíváncsiságból kevesebb rendelkezésre álló kerettel mit ajánlanál az ac68u helyett?

(#55203) MaCS_70 válasza Dupree (#55202) üzenetére


MaCS_70
félisten

A TP-Linkekkel nincs friss tapasztalatom, legalábbis nem routerek terén.

Az AC58u is jó lehet --de csak innen, hírből ismerem, de az adatlapja alapján kisebb a tudásbeli hátránya, mint az árelőnye.
A MIMO-ja csak 2×2:2-es, de őszintén szólva nem hiszem, hogy ez érdemi hátrány lenne. A RAM kevesebb (bár más a struktúrája), de ez sem feltétlenül fog bántani, ha nem terheled agyon pl. torrenttel.

Igazából csak annyi lehet a gond, hogy még mindig csak alig fél éves modell, elég kevés vele a tapasztalat, hosszú távú meg ugye nincs.

De nem tudok róla rosszat mondani, gondolom, a használói se nagyon... :)

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#55204) bluemirage válasza daneex (#55196) üzenetére


bluemirage
őstag

Végre... valaki akinek van kábelezése is és nem kis pénzből egy eszközzel akar mindent.
Neked a leírásod alapján egy masszívabb router pl. egy archer C7 vagy C9-es (Asus-ban ac68, ac87) kell a földszintre (a 2,4 ghz és 5Ghz eltérő SSID-n). Ez a Router végez majd mindent. Osztja a címeket (DHCP) és megy rajta át a teljes forgalom.
Majd ennek a földszinti lehetőleg nem a ház szélén elhelyezett router egyik LAN portjából fel kell menni az emeletre egy CAT6-os kábellal és oda kell egy egy Acces Point vagy egy olyan Router ami Acces Point-ként is tud működni. Ez már lehet olcsóbb eszköz. Ha az emeletre is kell 5Ghz a jövőben akkor Asus N56U, ha nem kell, akkor Asus N18U. Ezek AP-ként is működni tudó routerek. Ha az emeletre is kell a jövőben kábeles dolog, akkor a szabad portjaik miatt erre is lesz lehetőséged.

A távolságot a 2,4Ghz fogja szolgáltatni, de a router közelében az 5Ghz-es kapcsolat jó lesz, egy arra alkalmas kliens gyors netezéséhez a jövőben is. Ez egy otthoni kiépítés, otthoni eszközökkel.
Itt a fórumon is van olyan topik, ahol tudnak segíteni a beállításban, hogy egy router mögé hogyan kell egy AP-t beállítani.

Meliora sunt bono inimica

(#55205) Tyrel válasza Tyrel (#55201) üzenetére


Tyrel
őstag

Na hát ez kb. ugyan azt a 700-750 Mbps-t tudja PPPoE-n mint az RT-N16. Nem tudom hogy hardveresen van-e hasonló teljesítményük mert nem találom sehol hogy ebben a DIR-842-ben milyen CPU lehet, vagy maga a Telekom hálózat tud ennyit itt nálunk...
RT-N16 esetén azért gyanakodtam a routerre mert egy Speedtest (Ookla) futtatás közben 100%-on pörög a CPU-ja, a hálózatról meg nehéz úgy elhinni hogy "csak" ennyit tud, hogy konkrétan bent van a szobában az üvegszál vége. (tudomásom szerint egy ilyen optikai kapcsolatból a végpontok minőségétől függően 10+ Gbps-t is ki lehet hozni, nemhogy 1-et...)

Visszakanyarodva a DIR-842-re, bár egész jól néz ki, de tapintásra és súlyra is bazári benyomást kelt, a Firmware-e meg kritikán aluli. 5000 forintos ipari hulladékokon is láttam már sokkal jobb FW-t.

Talán 5GHz-es AP-nek még jó lesz egyszer, de fő routernek semmiképp. Repül a szekrény tetejére. Mondjuk nekem ingyen adta Telekom, de amúgy kb. 15 ropit elkér egy ilyenért a D-Link, háááát... van bőr a képükön.

Turenkarn

(#55206) Gubek-Einste válasza Tyrel (#55205) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

A T szórja most 1 HUF-ért a gigabites net mellé, alap feladatokra jó lesz de komolyabb igényekre már kevés, tényleg csak AP használatra ideális egy erősebb router mellé és/vagy távoli területek lefedésére.
Ráadásul úgy tűnik még egyedi firmware is van rajta.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#55207) Spartaqs


Spartaqs
csendes tag

Sziasztok. Hozzáértők véleményét szeretném kérni. Van egy irodai hálózatunk, két emeleten 5 iroda, irodánként switchek, összesen 10 munkaállomás kábellel csatlakozik egy wifis routerre, plusz van kb 5 telefon tablet, plusz van 2 hálózati nyomtató egy nas és egy ap szintén kábelen. A kérdésem az lenne hogy ez már az a kategória ahova célszerű már komolyabb routert switcheket telepíteni, vagy ez még elmegy az otthoni felhasználásra szánt olcsó eszközökkel? A legolcsóbb hálózati eszközökkel működik jelenleg a hálózat kb félévente kell egyegy switchet vagy routert cserélni. Vannak a hálózatban belassulások leállások, router újraindítás után általában megoldódnak. Köszi előre is...

(#55208) TeeJay válasza MaCS_70 (#55203) üzenetére


TeeJay
félisten

64MB RAM-os TP-Link 1043ND-t sem lehet megfektetni masszív torrentezéssel akkor 128MB RAM nehogy kevés legyen már :D :D :D

Asus AC58U tud 940megabitet NAT-olni?
vicces lenne ha 4magos ARM proci nem bírná a kiképzést HW NAT-al együtt amikor az elődjei meg sima QCA procikkal meg Broadcom procival vígan ment
lassan már routerbe is mindenki 4-8magos procit akar majd csak tudnám mire :D

[ Szerkesztve ]

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#55209) Gubek-Einste válasza Spartaqs (#55207) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ide már mindenképpen komolyabb kategóriás eszközök kellenek.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#55210) bluemirage válasza Spartaqs (#55207) üzenetére


bluemirage
őstag

"A legolcsóbb hálózati eszközökkel működik jelenleg a hálózat kb félévente kell egyegy switchet vagy routert cserélni. Vannak a hálózatban belassulások leállások, router újraindítás után általában megoldódnak." :Y :N
Offtopik. De pl. ezt egy router és egy switch kiszolgálja... 10+ éven keresztül 7/24-ben... úgy, hogy kvázi nem kell hozzányúlnod. Ha hely kiterjedtsége igényli, akkor még ehhez hozzájön 1-2 Acces Point a WiFi-hez.
Fordulj szakemberhez, hogy ne költs feleslegesen. Mindezt nemcsak azért írom, mert kliens szám és a felhasználás jellege miatt ez nem otthoni terület, hanem azért..., mert ha akár 1-2 évente cserélgetni kell ilyen területen hálózati eszközt, akkor ott komoly döntési problémák vannak. Lehet, hogy már a kábelezéssel is gond van. Egy normális switch-nek 10+ éveket kell bírnia.

Meliora sunt bono inimica

(#55211) bambano válasza Spartaqs (#55207) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

5 telefon két wifi ap-re az vicc. 10 gép egy switchre önmagában vicc.
nem ebben látom a problémát.

a fő kérdés az, hogy a két emeleten elhelyezkedő irodák ugyanarról a fázisról kapják-e a 230-at. mert ha nem, akkor én nem húznék közéjük rezet. én vennék két mikrotik switchet, mindkét emeletre egyet-egyet, húznék közéjük optikát és abba kötném bele az összes gépet.

az sem biztos, hogy jó ötlet, hogy minden szobában van egy switch. ezt csak erős kényszerből csinálnám, ha nincs több vezeték a szobák között. de akkor se vennék irodába filléres otthoni switcheket, mert azok nem menedzselhetők és a megbízhatóságuk is kérdés. főleg a táp megbízhatósága, nekem pukkadt már el dlink switch tápom.

a helyi switchcsel az is lehet még a baj, hogy rápakolnak, befedik a szellőzését. ezért azt úgy kell elhelyezni, hogy ezt ne tudják megtenni.

én a komplett rendszert lecserélném mikrotikre. nem jön ki annyiból, mint egy tplink, de nem is annyit tud.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#55212) Spartaqs válasza bambano (#55211) üzenetére


Spartaqs
csendes tag

Köszi segítséget. Sejtettem, hogy ez a helyzet. Úgynéz ki, hogy egy pályázat keretébe a teljes rendszert le tudjuk cserélni. Utánanézek a mikrotik eszközöknek és szakemberhez fordulunk.

(#55213) Rolly


Rolly
veterán

Sziasztok, új házunkba most kötik be a netet és össze kéne raknom a hálózatot:
- jelenleg 100mbes net lesz később lehet gigabitre is esély
- garázsban van a net kiállás a földszinten a lakas szélén. Lent 1 falon kell tudni át lőni a jelet. A födém monolit, de a fenti szobákba megy utp kábel.
- a lakás területe 11x6 méter

Lentre gondoltam egy routert (valami ac1200 körülit - bar mivel 4 szoba van igy a 4 utp mar foglalt plusz kellebe egy a home szervernek is)
- az emeletre access pointot gondoltam (ez is lehetne valami daul acs cucc)
- routerrel kapcsolatban nem artana, ha tudna ket openvpn kapcsolatot kezelni klienskent.

Mit ajánlatok?

Én asus párti vagyok de befurodtem a 1200+szal... Igy most linksys wrt1200at nezek

(#55214) Gubek-Einste válasza Rolly (#55213) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Vedd meg lentre a Linksys-t ha gondolod.
30k alatt az Asus AC55U/AC58U, TP-Link Archer C5/C7 lenne ajánlott mint AC eszköz.
Ha kell plusz LAN port akkor egy sima switch lesz a megoldás.
Fentre egy wifi router AP módban, oda jó lesz egy olcsóbb cucc is, mondjuk egy D-Link DIR-842, router-nek nem éppen a legjobb de AP-nak jó lesz.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#55215) kiki22


kiki22
senior tag

sziasztok!valaki tudna nekem sim kartyas modemet ajanlani ami lte kompatibilis ?es persze az is jo volnah minnel olcsobb lenne.Kulfoldon tartozkodnek par honapig escsak igy tudom megoldani az internetet.Igy nem kell husegidot kotni.

(#55216) Valkűr válasza Rolly (#55213) üzenetére


Valkűr
őstag

Nekem a harmadik frissités óta az 1200 hibamentes...Ugy néz ki javitottak mindent amit kellett. Azota nem indult újra, minden tökéletesen működik, nálam legalábbis.

iPhone 15 Pro Max, iTab Air 5

(#55217) DEJVID


DEJVID
őstag

Sziasztok!
Egy Asus routert szeretnék. Ami fontos: AP mód, ac wifi, gigabites portok. Melyik típust ajánlanátok?

(#55218) Gubek-Einste válasza DEJVID (#55217) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?

AP mód mindegyikben van.

Ajánlott Asus AC-s eszközök: AC55U/AC58U/AC68U/AC87U

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#55219) Piazza


Piazza
tag

Sziasztok,

Talán itt valaki tud segíteni.
Vettem egy N18U-t 3G/4G stick-el szeretném használni, de valamiért nem akar működni.

Itt írtam róla bővebben: [link]

Van még alatta egy két hsz és kép is.

Ha van valami ötlet szívesen veszem.
Köszi.

(#55220) Gubek-Einste válasza Piazza (#55219) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

IDE való kérdés.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#55221) morpheus133


morpheus133
tag

Sziasztok!
Van jelenleg három routerem:

TP-Link TL-WR1043ND v1 (most 1 openvpn server fut rajta)
TP-Link TL-WDR3600 (Samknows mérésekhez volt de nem tud mérni 1Gbs-t igy ki lett véve a programból) jelenleg openwrt van rajta.
Dlink DIR-842 AC1200

A rendszert a következő dolgok használják:
Wifin: 1 Tablet, 2 mobil, 2 laptop
LAN- on 1 Desktop 1 Rasbery pi (Videolejátszáshoz)

Úgy gondolom fölösleges ennyi. A kérdés, hogy ezek közül melyiket lenne érdemes fő routerként használni?
Vagy adjam-e el mindet és vegyek a 3 árából valami jobbat. (Ha igen mit?)

Köszi

(#55222) Gubek-Einste válasza morpheus133 (#55221) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ezek közül a D-Link a legújabb így azt lenne érdemes használni.
A 1043NDv1-t ad el, a 3600 még jó lehet másodlagos eszköznek.
Vagy
A két TP-Link-et eladod és vegyél egy AC-s eszköz, a D-Link másodlagos lesz a szükséges.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#55223) bandi20


bandi20
aktív tag

Sziasztok! Bongezgettem a neten es ezt találtam , esetleg van valami vélemény a routerrol? Mert szerintem best ilyen áron! [link]
Koszi a választ ! Ez lenne a telekomos neten a huawei ONT bol csinálnék modemet ! Es ez lenne a router !

bandi

(#55224) DEJVID válasza Gubek-Einste (#55218) üzenetére


DEJVID
őstag

Egy tp-link wr1043nd v1-et váltana. A lényeg, hogy ne legyen gyengébb a wifije, az ap mód úgy menjen, hogy a 4 lan port szabad maradjon, gigabit, ac wifi.

(#55225) Gyurka6 válasza bandi20 (#55223) üzenetére


Gyurka6
őstag

Itt írnak róla.

Gyurka

(#55226) Gubek-Einste válasza DEJVID (#55224) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Mivel az Asus eszközeiben dedikált AP mód van így WAN portba kell majd csatlakoztatni a bejövő kábelt.

A wifi kommunikáció nem csak a router-en múlik, "vissza is kell kiabálni" elv miatt, hanem a környezeti tényezők (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok), beállítások, használt kliens eszközök/adapterek, egyéb zavaró/befolyásoló tényezők (vezeték nélküli billentyűzet/egér/telefon, fém tárgyak, nagyobb bútorok, stb) függvénye is. Emiatt semmit sem lehet garantálni, csak helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy mi is lesz a helyzet mivel minden környezet más és más.
Hatótávot/sebességet nem lehet megmondani előre, csak a helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy mekkora is lesz, minden környezet más és más, rengeteg dolog befolyásolja az elérhető eredményt, többek között a használt kliens eszközök is.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#55227) daneex válasza bluemirage (#55204) üzenetére


daneex
csendes tag

Halas koszonet a tanacsokert, igy fogok eljarni!

:R

Udv,
Dnx

(#55228) renamed


renamed
csendes tag

sziasztok,

Digis Huawei hg8247h készülék mekkora maximális wifi sebességgel rendelkezik?

(#55229) Gubek-Einste válasza renamed (#55228) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ezt a Digi Net topikban kérdezd meg.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#55230) Tyrel válasza Gubek-Einste (#55206) üzenetére


Tyrel
őstag

Igen, saját cuccuk van rajta... Gyártó oldalán 2.02 a legfrissebb FW erre a DIR-842-re, amit T adott azon meg 2.03MT van, amiből az MT gyanúsan a Magyar Telekom-ra utalhat... :(

Turenkarn

(#55231) maxima válasza Tyrel (#55230) üzenetére


maxima
tag

Szia!

Próbáltad a gyárit felrakni?
Amiatt érdekel, hogy van-e valami eltérés a kettő között?
Jó lenne tudni.

Üdv.

(#55232) Gubek-Einste válasza maxima (#55231) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Én azt az információt kaptam, hogy az MT-s többet tud mint a sima gyári firmware.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#55233) -KP-


-KP-
addikt

hali,

jelenleg egy tp link wr841N routert használok. Upgradeltem a netem 200mbitre, így kellene egy másik router. Néztem az összefoglalóban ajánlott típusokat. Kinéztem magamnak a TP Link TL WR1043ND-t. Esetleg van más típus ami ajánlott és nem drágább? 18-20 ezreket most nem akarnék routerre kiadni.

(#55234) Multibit válasza -KP- (#55233) üzenetére


Multibit
veterán

Jó lesz. Igaz, nem túl nagy az igénylistád :)

(#55235) renamed válasza Gubek-Einste (#55229) üzenetére


renamed
csendes tag

Köszönöm az észrevételt, már előtte megtettem és mivel nem kaptam választ ezért próbálkoztam itt is .... :R

(#55236) -KP- válasza Multibit (#55234) üzenetére


-KP-
addikt

Mert nincs igénylistám :) Netezek, letöltök, játszok. Néha wav/flac fájlokat streamelek dlna-val a pc-ről a hálózati audio lejátszómra. Ennyi. Ezeket bőven tudta a wr 841 is. Csak ugye kevés a mostani netsebességhez.

Köszi :)

(#55237) Hephaisztosz


Hephaisztosz
tag

Sziasztok,

500Mb-os internethez (DIGI) kellene nekem egy Gigás router. Ami menne róla egy asztali PC (ez a legfontosabb), aztán két laptop meg néha mobil.
Panelben lenne használva, ahol a fő működtetni kívánt eszközök egy szobában vannak.
Ár az max olyan 30k HUF.
Egy TP Link WR841N-t szeretnék lecserélni.
Ki is néztem 2 routert:
Asus RT-AC1200G Plus vezeték nélküli router
ASUS RT-AC58U vezeték nélküli router

Szerintetek melyik érné meg a pénzét + ajánlhattok mást is. Előrre is Köszönöm.

[ Szerkesztve ]

(#55238) Remiel válasza Hephaisztosz (#55237) üzenetére


Remiel
őstag

Az Asus RT-AC58U olcsóbb az edigitalnál, nem tudom ez e a jobb neked, de majdnem -4k, én is pont ezen gondolkozom, csak ezért láttam

[ Szerkesztve ]

"Never stop dreaming" - Freddy Krueger

(#55239) Intruder2k5 válasza Remiel (#55238) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Ezen kívül az RT-AC1200G+ nem ajánlott, sajnos random újraindulgat, van akinél naponta többször is. A topikjában lehet erről olvasni bővebben.

(#55240) feketegergo


feketegergo
tag

Router helyett megfelelő a lenti összeállítás?

Van egy mini itx alaplapom, aminek 2 LAN csatlakozása van. [Itt a specifikációja] Arra gondoltam, hogy beteszem gateway-nek, utána teszek egy 8 portos gigabites switch-et (Ilyenem van és nem használom), és 2 régi routert beállítok acces point-nak (ilyen tipusúak vannak: asus wl 520gu, és wl500g Premium v2).

Gateway-t még sajnos sosem láttam, de gondolom fogok egy debian linuxot, teszek rá PPPoE klienst, tűzfalat, DHCP szervert, aztán működnie kell.

Később még szükségem lesz VPN-szerverre, ftp-szerverre, meg szeretném a belső hálózat felé DLNA ksizolgálónak is használni a mini-itx gépet. Gondolom ezt bírnia kell.

Az a gyanús, hogy a nagy átmenő adatforgalommal valyon megbirkózik-e, amikor a belső hálózatban lévő gép elkezd letölteni, és az egész adat átfolyik a gateway-en. Mi a véleményetek?

Vagy jobb ötlet valami célhardvert használni?

(#55241) bluemirage válasza feketegergo (#55240) üzenetére


bluemirage
őstag

Hálózatépítés...
Ne haragudj, de ez szerintem ide vagy ehhez hasonló helyre való.

Meliora sunt bono inimica

(#55242) Gubek-Einste válasza -KP- (#55236) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ennyiért csak ez az ajánlott gigabites eszköz.

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?

Ajánlott eszközök 20k-s határral:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3/v4
Dual band wifivel: Asus N56U

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#55243) Gubek-Einste válasza Hephaisztosz (#55237) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?

Ajánlott típusok 30k-s határral:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3/v4 (panelos/társasházi környezetben a 2,4 GHz-s sáv telítettsége okán nem annyira ideális)
Dual band wifivel: Asus N56U/AC55U/AC58U, TP-Link Archer C5/C7

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#55244) Gubek-Einste válasza feketegergo (#55240) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ha megfelelően van beállítva akkor nem lesz gond, ez az összeállítás jóval erősebb mint egy router.
Inkább a másik topikban kellene ezt a témát folytatni.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#55245) KubanitoS


KubanitoS
veterán

Sziasztok!

A router hiba topikból irányítottak át ide. Meglepő módon új routerre lenne szükségem. :DDD

Családi házba kellene otthoni használatra. Az épület két szintes, illetve található benne egy emelet és plusz egy emelet beépített padlástér. A "számítógépszoba" is a második szinten található, sajnos a ház nincs rendesen bekábelezve és szinteltolás miatt nehézkes is lenne ezt megvalósítani falfurkálás nélkül. Ebből kifolyólag a router mindenképpen a második szinten lenne elhelyezve a szolgáltatótól kapott modem mellett.

A jelenlegi elhalálozott routerem egy kétantennás Belkin volt, ez elég jelet biztosított, hogy legyen wifi a router függőleges vonalában a földszinten is. A földszint átellenes végében azonban már nem volt net. Ezt egy Access pointtal oldottam meg.

A gyárilag kapott modem alapból router is. Eddig úgy volt belőve a rendszer, hogy a szolgáltatós modemben le volt tiltva a wifi, a router pedig access pontként volt üzemeltetve a ddns szerver letiltásával (remélem jól mondom), mivel a router wifi jeladója sokkal erősebb volt.

1. Mindenképpen "erős", nagy hatótávú routert szeretnék venni. A régi Belkin 7-10 éves is lehetett, gondolom azóta azért fejlődött a technika. 3-5 eszköz lenne wifiről használva az új routeren keresztül.

2. Időtálló megoldás legyen, jelenleg 120 megás netem van, de gondolom ez növekedni fog az évek során, jó lenne ha azt is bírná a router.

3. Nem annyira lényeges szempont, de néha játszanék is wifin keresztül, esetleg filmstream is menne. Gondolom ehhez stabil jel kellene. Bár lehet abszolút nincs jelentősége a dolognak. A mostani router is megfelelő volt erre a célra.

4. Még egy dolog: az sem lenne hátrány, ha olyan routert vennék, amely tudná az IPTV elosztást (nem tudom a technológia pontos nevét), ekkor egy szinttel lejjebb is kerülhetne az eszköz és nem lenne gond a jelerősséggel sem. Persze, ha ilyen technológiájú elosztó nem megbízható, vagy nem kiforrott technika, akkor nincs jelentősége, de ez is egy opció lenne. Talán a legjobb.

Egyéb extra szolgáltatásra nincs szükségem.

Kérlek benneteket javasoljatok számomra megfelelő "sima" routert és olyat is, amely tudja az IPTV elosztást (vagy mit - elnézést :DDD)

Előre is köszönöm!

Nothing will stand in our way. I will finish what you started.

(#55246) KubanitoS válasza KubanitoS (#55245) üzenetére


KubanitoS
veterán

Utánanéztem az IPTV dolognak, a funkciót IGMP-nek hívják. Olyan router érdekelne elsősorban, amely ezt támogatja. Feltéve persze ha nem jelentősen drágábbak.

Nothing will stand in our way. I will finish what you started.

(#55247) Gubek-Einste válasza KubanitoS (#55245) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

A gyárilag kapott modem alapból router is. Eddig úgy volt belőve a rendszer, hogy a szolgáltatós modemben le volt tiltva a wifi, a router pedig access pontként volt üzemeltetve a ddns szerver letiltásával (remélem jól mondom), mivel a router wifi jeladója sokkal erősebb volt.
Milyen típusú a szolgáltatói eszköz?

Az ajánlott router-ek mind IGMP kompatibilisek.

Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?

Ajánlott eszközök 20k-s határral:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3/v4
Dual band wifivel: Asus N56U
20k felett: Asus AC55U/AC58U/AC68U/AC87U, TP-Link Archer C5/C7/C8/C9

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#55248) feketegergo válasza Gubek-Einste (#55244) üzenetére


feketegergo
tag

Köszönöm!
Megpróbálkozom a hálózatépítés topickban.
G

(#55249) KubanitoS válasza Gubek-Einste (#55247) üzenetére


KubanitoS
veterán

A szolgáltatós (telekomos) eszköz egy Cisco EPC3925.

A router ismét access pointként funkcionálna. Az asztali számítógépem vezetékkel csatlakozna, ezen kívül 3-4 laptop, 2 androidos telefon, 1 tablet és szükség esetén a már említett plusz wifis elosztó (bár ha IGMP-s a router és menne rajta keresztül az IPTV, akkor utóbbi elosztóra tutira nem lenne szükség).

Olyan 20 ezer forintot szánnék rá, de ha kicsit többért van jelentősebben komolyabb router, akkor nem sajnálnám rá a pénzt.

A linkeltek közül az Asus RT-N56U kinézetre nagyon tetszik, bár nem lenne jobb egy olyan eszköz amúgy, amelyen jól látható batár nagy antennák vannak?

Mit jelent az, hogy Dual band wifi?

A linkeltek közül ha egyet kellene választani, melyik lenne az és miért? :B

Nothing will stand in our way. I will finish what you started.

(#55250) Gubek-Einste válasza KubanitoS (#55249) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Dual band = 2,4 és 5 GHz-s wifi-t ismerő eszköz
Ha nem szükséges a dual band wifi akkor akkor az Asus N18U jobb választás, hardveresen erősebb mint az N56U, van benne dedikált AP mód így egyszerűen be tudod azt állítani és IGMP kompatibilis is.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.