Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-28 06:29:07

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#39742) Alteran-IT válasza RicsiSuly (#39741) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Aha, szóval nem csak a NAS-t akarod megosztani, mert eddig úgy tudtam, hogy csak azt.
Ha meg így akarod, akkor úgy kell megcsinálnod, ahogy előzőleg leírtam. Két különböző hálózatot hozol létre, vagyis két különböző címtartományú hálózatot (pl tiéd 192.168.0.1, övék meg 192.168.1.1 osztályt megtartva) és fix IP címeket használsz, vagyis minden eszközt beregisztrálsz a routerekbe és hozzájuk rendelsz egy fix IP címet és csak annyi címet hagysz neki kiosztani, amennyi a hálózaton szokott lenni, többet nem és így aktív lesz mindkét router-en a DHCP, viszont két külön hálózat lesz egybekötve. Ja igen, mindkét hálózaton külön-külön kell beregisztrálnod az adott háztartáshoz tartozó eszközöket, de ezt gondolom tudod.
A netet meg cím alapon korlátozhatod, persze csak akkor, ha a router képes rá, viszont ha nem csinálod meg ezt, akkor előfordulhat, hogy te a szomszéd netét használod, vagy ő a tiedet, hiába van két külön hálózat létrehozva, attól még előfordulhat ilyen, viszont így eléritek egymást és látjátok egymás gépeit is, hacsak nem külön munkacsoportba nem rakjátok őket, de cím szerint még is így lehet egyikről a másikra csatlakozni (játék).

Egyébként a másik kérdésedre válaszolva igen, attól hogy fix IP címeket osztasz ki, attól még aktív marad a DHCP, már ha a routerben adsz meg fix címeket, mert attól még ő ugyan úgy oszt, csak mindig ugyan azt a címet osztja ki a gépnek, mint ami meg van adva.
Na meg ha ugyan arra a routerre van kötve a nas, akkor felesleges, legalább is terhelés szempontjából, bár ha mindkét portnak külön címet tudsz megadni, akkor egyiknek megadhatsz, egy a te hálózatodban szereplő címet, a másik portnak pedig a szomszéd hálózatban lévő címet, de szerintem egy címmel és porttal is elfogjátok tudni érni, ha meg Gigabites portja van, akkor nem hiszem, hogy túl nagy terhelés lenne neki, ha 2-3-an néznétek egyszerre filmet, még ha HD filmről is van szó. Valószínűleg inkább a merevlemezek írási/olvasási sebessége az, ami inkább a bibit okozhatja és nem a port :D

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.