Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#98651) hramon94 válasza Tapsi (#98650) üzenetére


hramon94
tag

Ha jól látom akkor ezt 4 évre vagy 7 évre lehet csak?

(#98652) sss válasza hramon94 (#98651) üzenetére


sss
senior tag

Nem, vissza tudod valtani barmikor.

(#98653) PredatorZoli válasza Hi!King (#98578) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Nem ennyire egyszerű a dolog, mint ahogy te írod.
Valójában ha összevetjük az ingatlan fedezetes jelzáloghitelt, az értékpapírfedezetes lombardhitelt, valamint a margin hitelt, akkor könnyen be lehet látni, hogy a kockázati szintek nagyon eltérőek, nem csak a mögöttes fedezet jellege miatt, hanem a hitelkonstrukció jellemzői miatt is.
Az ingatlanfedezetes jelzáloghitel jóval alacsonyabb kockázatú. Ennek az egyik legfőbb oka, hogy ez a típusú hitel úgynevezett non callable típus, vagyis a Bank nem teheti meg azt, hogy te rendben fizeted szerződés szerint, de azt mondja holnap, hogy kérem vissza azonnal az egész pénzt. Ezen túl a fedezet olyan, hogy az árazásában a változás mégha negatív irányba is változik, az borzasztóal lassan következik be, évek alatt. Itt is előfordulhat, hogy ha leesik az ingatlan értéke, akkor pótfedezetet kérnek, de egyedi extrém esetektől eltekintve (cibbó költözik a szomszédba és stb de erről úgyse tud a bank) az ingatlan ára mégha csökken is, azt csak hosszú évek alatt teszi meg ami alatt tudod törleszteni a hitelt és csökken a tartozás valamint fel tudsz készülni a dologra mert látod hogy mi a trend.
Ráadásul ennél a konstrukciónál lehetőség vagy a kamatot egy alacsony értéken hosszabb időre befixálni.

Ezzel szemben nézzük a másik végletet, a margin hitelt. Tételezzük fel hogy meg tudod tenni azt hogy az értékpapírjaidat fedezetül használva withdrawolod a pénzt és arra költöd amire akarod (ez egyébként így van, van erre egy trükk amivel megoldható).
Két fő oka van, ami miatt ez jóval rizikósabb. Az első, hogy a margin hitel úgynevezett callable típusú hitel, vagyis a hitelt nyújtónak jogában áll, hogy a teljes hiteltartozást néhány napos határidővel egyoldalúan visszakövetelje. Ha egy válság idején dönt úgy a bróker, hogy kockázatkezelési okokból visszahívja a hiteledet, akkor kénytelen vagy realizálni az eszközeiden a bukót, borzalmas veszteséget elszenvedve. A másik ok pedig az, hogy a fedezetül használt eszközök pillanatok alatt át tudnak árazódni és például egy válság alatt beesni, és ha egy pillanatra is a limit alá csökken a fedezettség, azonnal margincallolnak és realizálod a bukót. A helyzetet rontja, hogy a marginkövetelményeket rosszabb időkben még szigoríthatják is, szokták is.
A margin loan gyakorlatilag minden esetben változó kamatozású, nincs lehetőség alacsony kamatkörnyezetben a kamat alacsony befixálására, így ki vagy téve a kamatkockázatnak is.

A lombart az a kettő konstukció közt van valahol, inkább közelebb a margin loanhoz, megállapodástól függően ötvözi egyiknek és másiknak az előnyét meg hátrányát.

Tehát a kettő nem ekvivalens!

(#98654) Gallmix válasza Tapsi (#98648) üzenetére


Gallmix
aktív tag

oké, akkor úgy írom, hogy abban az árfolyamban (függetlenül milyen párról beszélünk) volt egy jó adag spekuláció és egyéb finomságok. Pusztán racionális alapon nem ennyit lett volna. Akár forint, akár euró, akár dolláról beszélünk. ezek inkább pénzügyi machinációk keverések. Kis média hisztivel meg spékelve. Ezért is buktak többen akik magas euró áron váltottak dollára, euróra, majd vissza forintra. volt már ilyen. Nem első és valószínűleg nem is utolsó.

Persze statisztikailag vannak érdekes dolgok...
Meg híres mondások :DD

Jah amikor ilyen olyan alakzatokat látnak bele... néh azt jut eszembe mit szívtak előtte :DDD

(#98655) skt


skt
tag

Sziasztok,

Van kb 500k-m amit befektetesre szannek. DKJ-ket nezegetve, a 0628-as, aminek kb egy honap van a lejarataig, hozna kb 7000 Ft-ot. Erdemesebb valami mast valasztani igy havi befektetesekre, vagy ilyen kis osszeghez pont idealis a dkj? :R

(#98656) sajtos365 válasza skt (#98655) üzenetére


sajtos365
tag

Ha én lennék a helyedben, te lebeszélnél róla?

(#98657) seven7


seven7
aktív tag

Várható mostanában új pmáp, vagy úgysem lesz jobb konstrukció, mint a mostani?

(#98658) Ra3 válasza seven7 (#98657) üzenetére


Ra3
őstag

Ehhez jósgömb kéne, kábé tippelni lehet csak, itt van olyan vélemény is hamarosan rosszabb feltételekkel vehetsz csak, jobb elég valószínűtlen.

''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''

(#98659) Tapsi válasza Ra3 (#98658) üzenetére


Tapsi
addikt

Voltunk bent az államkincstárnál, ott konkrétan mondta a nő, hogy be lesz szántva. Nyilván ő is csak pletykákból tájékozódik, egy ügyintéző hivatalosan nem tud semmit a termékfejlesztésről. Viszont az informális hírek gyakran beigazolódnak.

(#98660) Gallmix válasza Tapsi (#98659) üzenetére


Gallmix
aktív tag

:(

(#98661) robi212 válasza Tapsi (#98659) üzenetére


robi212
tag

Bocs, ha triviális vagy hülye kérdés, de maga a PMÁP, mint állampapír szűnik meg?
És ez azt jelenti, hogy még most érdemes pénzt beletenni?

Ha a Vasembert felcseréled Bádogemberre, már nem ugyanazt a filmet nézed.

(#98662) Morgenstern válasza robi212 (#98661) üzenetére


Morgenstern
junior tag

Nem szűnik meg, csak mondjuk az fogják mondani, hogy nem az előző évi infláció lesz a kamat alapja, hanem mondjuk az előző 3 hónap (ide tetszőlegesen hátrányos konstrukció behelyettesíthető). Abban biztos lehetsz, hogy rosszabb lesz, mint a mostani. Ha csak állampapírban gondolkodsz, fontold meg, hogy még most raksz bele pénzt, vagy úgy jársz, mint az eurós papír.

(#98663) robi212


robi212
tag

Néhány milliós összegnél van értelme diverzifikálni ~1-3 éves időtávon?
Gondolok itt arra, hogy mondjuk ne csak állampapírba (hiába mondjuk DKJ és PMÁP, de mégis csak magyar állampapír mindegyik), hanem másba is tegyem a pénzt?
Ha igen, mibe? Kriptoba nem szeretném :)
Köszi előre is.

Ha a Vasembert felcseréled Bádogemberre, már nem ugyanazt a filmet nézed.

(#98664) pictigjis válasza Tapsi (#98659) üzenetére


pictigjis
senior tag

jaj, hagyjuk mar... meg a bankok is tele vannak hulye ugyintezokkel, ez is lehetett full fogalmatlan kreten. en is hallottam valamit valakitol, akinek a szomszed macskaja meselte

(#98665) petike2014


petike2014
aktív tag

Sziasztok! Új bálozóként csatlakoznék tanácsért, tavaly év végén már kérdeztem egyet. Most konkretizálódott a helyzet, érdemes ~ 1éves futamidőben PMÁP -ban gondolkozni vagy marad a DKJ ? 10 milliós nagyságrendű megtakarításról lenne szó.
Ha igen, mivel még sose fektettem be, tudnátok pontos sorozatot mondani mibe érdemes betenni?

Köszönöm előre is.

(#98666) Tapsi válasza pictigjis (#98664) üzenetére


Tapsi
addikt

Persze, ezért írtam le, hogy pletyka. :) De ettől függetlenül itt is nagyjából konszenzus van arról, hogy ez a termék túl bőkezű ahhoz, hogy fennmaradhasson.

(#98667) pictigjis válasza Tapsi (#98666) üzenetére


pictigjis
senior tag

en egy uj sorozatot valtozatlan feltetelekkel, idoben eltolt kamatfizetessel meg siman elkepzelhetonek tartok. azt mar en sem, hogy mondjuk a nyar utan is induljon uj sorozat, de ezek tenyleg barmire kepesek

(#98668) KIA Ceed válasza .mf (#98605) üzenetére


KIA Ceed
csendes tag

Ez tiszta, de osztalék a TBSZ számlára is adólevonás után érkezik, nem? Tehát TBSZ-en úgy gondolom az a jó, ha eladom és az osztalékkal csökkentett értéken visszaveszem, nem?

(#98669) stingy2 válasza petike2014 (#98665) üzenetére


stingy2
senior tag

Itt az a kérdés, hogy bevállalod-e azt a minimális kockázatot, hogy PMÁP esetén változhat a visszaváltás most 1%-os díja?
A D240430 dkj most a legkésőbbi lejárat, ennek 13,65% hozama. A PMÁP éves kamata 16% - a jövő évit még nem tudjuk, de abból az 1 éves futamidő miatt túl sokat nem kapsz, így kb. 1,4 - 1,5% hozamkülönbség van a PMÁP javára éves szinten. Ez ugye 10M -nál már elég jól látható összeg. 150e körül. Szóval neked kell eldöntened, hogy ezért a plusz hozamért bevállalsz-e egy minimális, de nem 0 valószínűségű kockázatot?

INTJ

(#98670) Tapsi válasza pictigjis (#98667) üzenetére


Tapsi
addikt

Hja, lehet, hogy félreérthető voltam. Nem arról beszélt a nő sem, hogy azonnal megy a levesbe, hanem hogy a következő kamatfizetéskor nem lesz már pmáp ebben a formában.

(#98671) ngaba válasza stingy2 (#98669) üzenetére


ngaba
aktív tag

1 hete még 14.2% volt ez a DKJ hozam (EHM: 14.4% körül). Akkor nekem nem volt kérdés, hogy DKJ, vettem is. Most már kezd határeset lenni. (Igazából nekem minden hónapra van DKJ lejárat, ami kapható - a megtakarításom egy részét szétkentem puskapornak / fizetéskiegészítésnek, kivéve februárt, mert akkor van PMÁP kamatfizetés.)

(#98672) Llew válasza ngaba (#98671) üzenetére


Llew
senior tag

Én ültem a vásárláson egy hetet, így most már csak a rosszabból tudtam venni. Nem gondoltam. hogy ez lesz. Ez van. Kezdő tanulópénz.

Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.

(#98673) PredatorZoli válasza KIA Ceed (#98668) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Magyar részvény osztalékából nem vonnak le adót TBSZ-en. Amerikai papírnál a forrásadó már levonásra kerül, így ott mind1 hogy tbsz-en van-e vagy sem (jövőre már nem lesz mind1 a kettős adóztatás miatt)
Amúgy ha még vonnának is, akkor se érné meg, mert az eladás újravét kombó több mint az osztalék adója amit meg tudnál úszni.

(#98674) Gallmix válasza pictigjis (#98667) üzenetére


Gallmix
aktív tag

Tavaly amikor ugyanilyen lezárásról beszélgettetek itt, meglepődés volt, hogy jobb konstrukció jött. Majd kiderül mi lesz....

#98669 stingy2
Jövőre magasabbat várnak, mint amit idén fizet. Míg a DKJ-nél pedig pont fordítva.

(#98675) PredatorZoli válasza Gallmix (#98674) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Az ugye megvan, hogy már fél éve be lett jelentve, hogy amint megvan az infláció csúcsa, az állampapírok terén reform jön? És konkrétan elmondták azt is, hogy mi....

(#98676) Vesa válasza PredatorZoli (#98675) üzenetére


Vesa
veterán

Nekem leginkább az tetszik, hogy ennek ellenére az emberek jelentős része kivitte az országból a pénzét. :DDD Még így sem volt egy sikersztori ez az egész PMÁP, ha az állomány alakulását nézzük.
És ebből nekem az jön le amit kezdettől fogva mondok: itt a kamat egy dolog, a megbízhatóság, hitelesség meg a másik. És ez utóbbiban ez a rezsim nem vizsgázik túl jól, amit honfitársaink is díjaznak azzal, hogy nem hajlandóak finanszírozni az országot, inkább kiviszik a pénzt más országokba. Ezúton gratulálok a kiváló kormányzáshoz! :C

Aztán ha majd jön az a "reform", akkor ez a folyamat csak gyorsulni fog.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#98677) stingy2 válasza Gallmix (#98674) üzenetére


stingy2
senior tag

Ja, PEMÁP-nál is milyen jó konstrukció jött :D
Ezeknek azt sem hiszem el, amit kérdeznek. Ha vmi külső nyomás hatására olyan helyzet adódik, mint most a PMÁP-nál, azt ki kell használni.

"Jövőre magasabbat várnak, mint amit idén fizet. Míg a DKJ-nél pedig pont fordítva."- köszönöm, erre magamtól nem gondoltam volna :DDD

INTJ

(#98678) Vesa válasza stingy2 (#98677) üzenetére


Vesa
veterán

:))

A tudomány a valóság költészete!

(#98679) Gallmix válasza PredatorZoli (#98675) üzenetére


Gallmix
aktív tag

Hm, volt ilyen is, igaz. : (

stingy2
Én nem az €-ra gondoltam... ott évek óta rontották, ez meg már szóra sem érdemes :(

[ Szerkesztve ]

(#98680) KIA Ceed válasza PredatorZoli (#98673) üzenetére


KIA Ceed
csendes tag

Szuper, köszönöm az infót...

(#98681) tobias40


tobias40
veterán

PMÁP esetén ugye nem kell beírni az szja bevallásban a kamatot?(és nem is kell feltüntetni?)

(#98682) Brandynew válasza tobias40 (#98681) üzenetére


Brandynew
őstag

Egyrészt adómentes, másrészt a Kincstár intézné helyetted, ha nem lenne az, szóval semmit nem kell vele csinálnod.

(#98683) PredatorZoli


PredatorZoli
Topikgazda

A JPGL kezelt AUM-je ugrott egy nagyobbat hirtelen, elvileg bekerült valami említésre méltó fundba mint elem. Szépen növekedik azért annak ellenére, hogy egy rétegtermék, egyre több figyelmet kap.

(#98684) blg


blg
senior tag

Sziasztok,

Erste TBSZ számlán forintból, devizaváltaással együtt vettem eurós ETF-et. A számlán csak forint volt. A tranzakció végére mégis keletkezett 0,07 negatív euró egyenlegem.

A megmaradt forintot már elköltöttem, csak ennyit hagytam rajta, hátha kikompenzálják belőle az eurót, de eddig nem történt meg.
Mi a teendő? Van teendő?

(#98685) PredatorZoli válasza blg (#98684) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Az ersténél ez kerekítési probléma miatt van, ilyen apró tételnél nem kell vele foglalkozni.

(#98686) tobias40 válasza Brandynew (#98682) üzenetére


tobias40
veterán

OK,köszi! :R

(#98687) bandus válasza PredatorZoli (#98675) üzenetére


bandus
veterán

help me, en erre nem emlekszem :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#98688) PredatorZoli válasza bandus (#98687) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

2022 4. negyedévében több cikk is foglalkozott vele a PF-en, az AKK-sokat nyilatkoztatták róla... Sajnos nem tudtam most így hirtelen előguberálni mert előfizetés kéne a régi bejegyzésekbe beleolvasni....

(#98689) Ra3 válasza bandus (#98687) üzenetére


Ra3
őstag

Tavaly decemberi Varga nyilatkozatban volt ez:

Így alakul át a lakossági paletta
A lakossági paletta ferincét három fő terméktípus fogja képezni:
Egy fix kamatozású papír, ami majd jön valamikor az infláció tetőzésével.
A MÁP+, ami egy nagyon erős brand.
És az inflációkövető prémium papír.

''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''

(#98690) PredatorZoli válasza PredatorZoli (#98688) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Közben meglett, itt a teljes cikk:
[link]
Elmondásuk szerint az inflációkövető papír majd "dinamikusabban" fogja lekövetni a helyzet alakulását. Fordítok: Ez azt jelenti, hogy az infláció csökkenésével sokkal gyorsabban fog csökkenni a kamata, mint az a jelenlegi konstrukciónál lenne.

[ Szerkesztve ]

(#98691) bandus válasza PredatorZoli (#98690) üzenetére


bandus
veterán

koszi mindkettotoknek, igy tiszta :R

nincs mar sok penzem benne, de diverzifikacio jelleggel meg gondolkodom par millio betolasan. de aztan lehet, hogy marad az etf vonal.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#98692) Paxker315 válasza stingy2 (#98677) üzenetére


Paxker315
addikt

hát. Előzményekből kiindulva gyakorlatilag párnahuzat lehet a vége. Nem is vettem még belőle :U

https://dynotech.hu/ - Új, kultúrált környezet, könnyen megközelíthető : )

(#98693) fcjuveka


fcjuveka
csendes tag

Sziasztok! Régen volt olyan, hogy revolutra egy kedves fórum tagon keresztül regeljek, mert mind2-önknek meg fogja érni. Handball94 egy igazi korrekt ember. Jó féléve várom a felét. :)

(#98694) SzGee válasza fcjuveka (#98693) üzenetére


SzGee
aktív tag

Írj neki privit, lehet csak elfelejtette :B

If you leave me, can I come, too?

(#98695) bigdady


bigdady
nagyúr

Amit a kincstár feldob értékpapírokat ott van benne 2023B azzal mi is a gond? Nem adómentes? :R

[ Szerkesztve ]

(#98696) Paxker315 válasza bigdady (#98695) üzenetére


Paxker315
addikt

2019 június előtt kibocsátású papírok nem kamatadó-mentesek.

https://dynotech.hu/ - Új, kultúrált környezet, könnyen megközelíthető : )

(#98697) stingy2


stingy2
senior tag

Egy kérdés, mert TBSZ-ben nem vagyok otthon. Rokon TBSZ-e év végén lejár. Van rajta PMÁP, 2026, vagy valamikor utána jár le. Ilyenkor van vmi teendő, vagy simán átpakolja a kincstár normál számlára, és úgy megy tovább lejáratig? Köszi.

INTJ

(#98698) UberMutant válasza stingy2 (#98697) üzenetére


UberMutant
őstag

nincs teendő, átpakolja a sima számlára, majd idővel lejár.

(#98699) Ryder1


Ryder1
senior tag

Sziasztok!

MÁK-nál vezetett számlán lévő állampapírok öröklése hogyan működik pontosan?
A MÁK majd visszaváltja őket és kifizeti a pénzt az örökösöknek, vagy lehet kérni, hogy visszaváltás nélkül vezessék át a papírokat az örökösök MÁK-os számlájára, hogy az eddigi feltételek szerint kamatozzon tovább a pénz és ne kelljen másik papírt venni?
Erről így konkrétan sehol sem találtam infót...

(#98700) PredatorZoli válasza Ryder1 (#98699) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Az örökösök értékpapírt örökölnek, nem pénzt, a kincstár az értékpapírt adja át. Az örökösnek kell eladnia, ha pénzt akar belőle látni, de meg is tarthatják értelemszerűen.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.