Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37651) inf3rno válasza Peterhappy (#37649) üzenetére


inf3rno
nagyúr

;)

Buliban hasznos! =]

(#37652) parandroid válasza zaskar (#37650) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Szerintem nagy különbség a bp-ihez képest már nincs. Persze az elitfutóknak más kérdés, de mezei halandónak a 3 óra fölötti idejével már olyan mindegy. Frankfurt viszonylag kis verseny nemzetközi viszonylatban, de így is több tízezres, van egy hangulata, ha rászánod magad, és mindenféle emberekkel elbeszélgetsz a pályán. Persze errefelé az a furcsa, ha 1-2 ezer alatt van egy versenyen a résztvevők száma, nekem az a fura, ha csak párszázan vannak, az azért néha elég magányos tud lenni egy félmaratonnál már.

No meg errefelé mindig van egy-két jobb futó, aki ilyen-olyan indokkal ezekre is benevez (szponzoráció, jótékonyság, vagy csak lokálpatriotizmus, esetleg klubtagság révén), nemigen van verseny, ahol 1:30 körül dobogóra lehet állni. Bőven van, hogy 1:20-szal sem... 10k-n uganez, simán a 30-as időtartomány elején van az élmezőny. Nem mondom, hogy nem fehér embernek való, de tény, hogy általában ott van nyúlnak egy-két etióp/eritreai/kenyai is. Valószínű, hogy a németeknek ez is moriváció, hogy velük mit tudnak kezdeni. :DDD

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#37653) LanyUs válasza parandroid (#37652) üzenetére


LanyUs
senior tag

Nálam hobbi szinten mindig jelen volt a futás. Amit írsz a motivációról az nálam visszafelé sül el. Ha pl. egy versenyen látok egy hasonló alkatú srácot, mint én, akkor szívesen erő próbázok. Viszont abszolút érdektelen számomra egy beedzett triatlonista futóalkat, mert az esélytelenség ténye nullára redukál versenyen ( edzés az más, ott fejlődésre serkent ). Itt a kisebb településeken gyakori az 50-100-as létszám. Az indulók fele visszatérő arc, ezért már be tudom lőni ki mennyit edz és hová lehet belőni a teljesítményét. Előfordul, hogy a 21 km fele egyedül megy. Ezért szeretem néha a "tömeg" futásokat is, bár ez a borvidéki sem futás, inkább tömegséta hegymászás :)

(#37654) zaskar válasza parandroid (#37652) üzenetére


zaskar
senior tag

Én Budapesten sosem futottam maratont, csak a Nike félmaratonon voltam 5x. Talán az riaszthatott el tőle, hogy a nyugati versenyeken sosem láttam vicsorgó autósokat az útlezárások miatt, a nem futó állampolgárok is képesek voltak feldolgozni, hogy aznap néhány órán keresztül nem tudnak az érintett szakaszokon autózni. Máig bennem van a kép, amikor az egyik Nike-n egy mellékutcából akart kihajtani egy őrjöngő autós, és egy rendőrnek a kocsi elé kellett állni, hogy ne hajtson a futók közé, az meg direkt bőgette a motort. Külföldön ilyet nem tapasztaltam, pedig pl. Bécs is nagy város, az ottani verseny is sok lezárással jár. Egyébként a nagy létszámú versenyeken azt szerettem (itt kb. az 5000 főt meghaladó rendezvényekre gondolok), hogy több energiát tudtam spórolni, ebből kifolyólag ha okosan futottam, az eredmény is jobb lett. Bolyról bolyra haladtam előre, fokozatosan növelve a tempót, bár tény, hogy még a viszonylag nagy létszámú Nike-n is voltak olyan szakaszok, ahol egyedül maradtam, pedig a szembeszeles rakparti részeken ez sokat kivett az emberből. Nekem az első futóversenyem a kassai félmaraton volt, kb. 700 fővel. Rá 6 hétre elcsábítottak (bár kissé korai volt, ma már tudom) a firenzei maratonra, az ottani kb. 5000 fő már hatalmas tömegnek tűnt.

(#37655) dabgergo válasza zaskar (#37654) üzenetére


dabgergo
őstag

Wow te akkor elég tapasztalt vagy ezekben a külföldi versenyekben!
Budapesti is nagy volumenű, de hangulatban azért egy bostoni nem semmi (a beszámolók szerint), minden csak futókkal van tele, az egész város :)
Ennek a londoni sorsolásnak utánanézek, az is baj h nehéz bejutni, nagyon sokat meg nem akarok fizetni.
Mondjuk én akkor mennék ilyen nemzetközi versenyre ha sikerülne a 3 órához nagyon közel kerülni.

(#37656) zaskar válasza dabgergo (#37655) üzenetére


zaskar
senior tag

Az én eredményeim az említett versenyeken 3:11 és 3:43 közé estek. Tény, hogy ezek is jelentős rendezvények voltak, de azért nem hasonlíthatók a több tízezres Berlin, London, New York, Boston, stb. maratonokhoz. Azoknak valóban nagyon egyedi hangulata lehet. Ellenben a kisebbek is érdekesek lehetnek bizonyos okokból. Pl. a kassai maraton a bostoni után a legrégebbi a világon, 1924 óta rendezik meg, ezt kevesen tudják. Itt vettem részt életem első futóversenyén, egy félmaratonon. Utána két maratont is futottam itt.

(#37657) tomcica


tomcica
Topikgazda

Vannak napok,amikor gyonyoru az ido,szelcsend van es szinte repul a lab,meg vannak olyan napok,amelyek ugy vagnak szajon,mint vasari kurvat a ringlispil.

10km 34:55 minden egyes lepes egy orokkevalosagnak tunt.Eros szel+szitallo eso.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#37658) inf3rno válasza tomcica (#37657) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én inkább áttettem holnapra. Már az fájt, hogy kinéztem az ablakon. :N

Buliban hasznos! =]

(#37659) tomcica válasza inf3rno (#37658) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Most azt nem birom,mert vasarnap meg mar megint eros edzes van es ezeket nem lehet osszevonni,mert az kikeszit.Muszaj holnap egy regeneralosat menni,szoval ez van,de ha az UB-n esetleg olyan ido lesz,mint par eve akkor nem az lesz,hogy varatlanul er :P

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#37660) inf3rno válasza tomcica (#37659) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hát az tuti. Én elaludtam a buszban a nyári melegben, aztán felkeltettek és kidobtak a fagyos esőbe meg a viharos szélbe, hogy melegítsek be, amíg a másik futó odaér. Gondolhatod mennyire szerettem. :N Ezerszer jobb volt utána maga a futás, mint ott várni fél órát, amíg valahogy bekocog a srác. Remélem idén jó időtök lesz hozzá. Lehet, hogy letekerek megnézni a futókat.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#37661) seadrone válasza tomcica (#37657) üzenetére


seadrone
őstag

Próbálom kitalálni, hogy mi az a 34:55

(#37662) #78687232 válasza seadrone (#37661) üzenetére


#78687232
törölt tag

Ennyi idő alatt lett meg a 10K.

(#37663) seadrone válasza #78687232 (#37662) üzenetére


seadrone
őstag

Ez földi perc? :)
Te jó ég, ez nagyon erős

(#37664) inf3rno válasza tomcica (#37657) üzenetére


inf3rno
nagyúr

"Eros szel+szitallo eso." és a frizura még mindig tart :DD

Buliban hasznos! =]

(#37665) #78687232 válasza seadrone (#37663) üzenetére


#78687232
törölt tag

Úgy nézd hogy a fórum legjobbja, biztos ki tud préselni magából jobb időt is.
Egyszer összeszedhetnénk minden távon a pb időket akár az összefoglalóba, kis motiváló rész lenne.

(#37666) seadrone válasza #78687232 (#37665) üzenetére


seadrone
őstag

Benne vagyok. Jaj,kiestem ;]

(#37667) tomcica válasza inf3rno (#37660) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Nekem csak meseltek azt az evet,de jo ultras,hiszek neki,h cudar lehetett.
Az oreg edzom mindig ugy tanitott,h a kedvezotlen korulmenyek kozott is hozzam ki magambol maximumot.Vonatkozik ez kulso es belso korulmenyekre egyarant.Jo formaban,pihenten mindenki tud jol futni.Szar idoben,faradtan,vagy hascsikarassal stb. mar valoban jo futo kell egy-egy rendes eredmenyhez.Az elet meg altalaban tesz rola,h az idealis korulmenyek ne legyenek tobbsegben.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#37668) parandroid válasza #78687232 (#37665) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Ott a strava, az elvileg tudja * ezt (garmin connect biztos). Bár én még mindig bizonytalan vagyok néha némelyik stravás profil fórumozóhoz kapcsolásával.

* Hm, nem tudja, csak alap statokat, most ahogy nézem.

Amúgy ezzel is az a gond, hogy amíg valaki formában van, akkor ok, de nem lehet mindig azonos intenzitással, vagy azonos távra edzeni. Úgy értem, biztos jól mutat, hogy valakinek 18 perc az 5k PB-je, de ha az 5 éve volt, aztán sérülés, vagy élethelyzet-változás miatt kihagyott egy-két évet, és most éppen maratonra készül, akkor ez a szám megtévesztő lehet. Vagy egyszerűen mellé kell kerülni egy dátumnak. De erre nem az összefoglaló lenne az ideális hely, az biztos.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#37669) tomcica válasza seadrone (#37661) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Nehany 5k es 10km TimeTrial = felmero edzes van beiktatva az UB elezesbe (6het az iden).Ezek 90-95%-os futasok,ez volt a masodik,mult heten is ment egy hasonlo 10km,csak szebb idoben,hat eg es fold volt erzesre a ket futas.Idoben meglepoen hasonlo,valszeg ez volt 98% a tegnapi szelben,a multkori meg 90 kornyeke.
Ezek a felmerok mutatjakeg h 10-21km-es tavokon milyen irammal kezdjen be az ember es hova gyorsuljon az elso 1/4-2/3 reszen.Utana mar ugyis tudod hol is van a tempo felso hatara. (legzes,lepes,ritmus es napi forma behatarol).
Jovo heten 5km lesz picit gyorsabbra.
Ezek melle megy hetente meg ket eros edzes,az egyik 400-ak de combos mennyiseg,ha kell szettekre bontva,koztuk emelkedozes rovid es gyors.
Vlamint a hosszu futas,amiben szinten eros munka van beiktatav 10x1000m 8-10k sebessegen kozte 400m kozepesen.Az az edzes naaaagyon durva.Az preseli ossze a sebesseget a kitartassal,nagyjabol ugy is erzed magad,mint amikor egy samuraj kardnal a kovacs hajlitgatja es veri ossze a kulonbozo retegeket.
Az osszes tobbi edzes regeneralo a heten,van ket rovid felsotest erosites,meg ketszer futotechnika,de azok inkabb csak szintentarto jelleggel,nem extra terheles.
Nehez volt a teli 13 edzes/het is,mert ott ejjel-napal ehes es almos vagy.Ez meg mashogy nehez 7+2erosites a heti edzes,de mint latod eleg durva tempokkal.
Az iden minden eddigi UB felkeszulesi hibat ki akarok javitani (pl. tavalyi tul eles es rovid tavos kigyositas 5x1000m,vagy negy evvel ezelotti vasarnapi 25-30km lehagyasa,mindketto oriasi hiba volt).
Ha meglesz a tokeletes kombo,majd irok rola egy osszefoglalot alapozas,atment es kigyorsitas.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#37670) tomcica válasza parandroid (#37668) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Egyezem,nekem telen magas heti km-en egy 10k 36koruli idore ugy erzodik,mintha maxon futnek.Kielesitve pihenten kepes 33-34 koze esni.

[ Szerkesztve ]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#37671) parandroid


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Holnap van egy 25 k-s verseny, társaság miatt mindenképoen megyünk. A márciusi félresikerült félmaraton óta nem is intervallumoztam, meg résztáv sem volt, talán egy két fokozó csúszott be, meg hosszabb-rövidebb szakaszokon félmaratoni tempó, szóval tutira lassultam. Cserébe 80-100 km közötti hetek mennek, 2 hosszúval, egyik fm, másik 30 körül, előbbit kipróbáltam a minap a tervezett maratoni tempón, egészen jól ment. A holnapi versenyen azon gondolkoztam, hogy vagy a fordítóknál, vagy a befutó után kihúzom még 5k-val, és megpróbálom a maratoni tempón végigtolni, mintegy felmérőként. 4 hét van még a maratonig. Elvileg tök sík a terep, folyópart végig, 2 fordítóval, mára-holnapra 18-19 fokot ígérnek, frissítés meg ugye adott. A 4 óra alatti maraton a cél (lol, még mindig itt tartok, igen :DDD), szóval olyan 5:3x-es tempót céloztam meg, ez ideális körülmények között 150-160 közötti pulzus, szóval a matek kiadja, aztán majd meglátjuk...

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#37672) tomcica válasza parandroid (#37671) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ez jo kis eros hosszu tempo maratoni felkeszules utolso 4hetere.Tetszik.
Ket verzio is mukode: vagy ahogy irod h kitolod 30-ra es 30km @M sebessegen,vagy hagyod 25-on es 18-20-ig @M sebesseg,majd az utolso 5-7km-t felkapod FM sebessegre,vagy a legveget 1-2km akar 10K sebessegre.Ergo preciz valtasokkal torteno fokozo.
Mindkettonek mas a celja.Ez az utobbi inkabb a sebessegeet javitja,az elobbi a kitartast.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#37673) parandroid válasza tomcica (#37672) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Na, akkor tekintve, hogy most az utóbbi a cél, a'sszem ez el is döntötte. A maratoni tempón szerencsére nincs problémám, a félmaratonom elvileg jó fél perccel gyorsabb ennél km-enként, a gond ott van, hogy ki kell tartani 42 km-en keresztül, szóval...

A május 5-i maraton után csinálok egy rövid pihenőt (2 laza hét, vagy ilyesmi), aztán elkezdek kicsit gyorsítani, de a laza 25-30 közötti hosszúak vasárnapra megmaradnak, hogy az állóképességet őszre ne kelljen megint nulláról felépíteni, de nyilván a heti mennyiség a gyorsulással leesik majd (reményeim szerint azért nem 70 km alá). A szerdai hosszúból lesz egy hosszabb laza tempó (15-16k fm tempó körül), kedden egy laza résztáv (2-3-5 km 10 k tempón, ha rövidebb, akkor többször, ha hosszabb, akkor csak egyszer), csütörtök-péntekre meg egy erősebb intervallumos nap (párszor ezer 5-10k tempó között), a többi laza regenerálás, vagy ami jólesik.

A következő négy hétben viszont marad a két hosszú, meg sok 10-12-es laza, értelemszerűen a verseny hetén már leengedve a mennyiséget.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#37674) tomcica válasza parandroid (#37673) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Amit irsz kigyorsitas az ugy sok lesz,ha a hosszu is bent marad.
Javasolnam h a hosszuba tedd bele egyik eroset,pl. 25-30km amiben 5km laza,10km maratonos tempo,5km laza,5km felmaratonos tempo,2-5km laza.Ez egyik heten,a masikon 30km amibol 10km maratonos+15mp iram,10km maratonos+8-10mp iram es 10km maratonos v m+5mp iram.Ezt a ket verziot cserelgetnem hetente,amig tart a kigyositas.
Ez melle egy gyorsabb,de rovidebb intervalos edzes, 800-1200m-ek,de kb 8-10km ossz minosegi mennyiseg (lazakat kozte nem szamolod).En szetbontanam szettekre es az elso elott is mennek 5-10db tempos rovid emelkedot,meg a szett kozott is es az utolso utan.
A harmadik edzesed 8-12km fm tempo (ez lehet fokozo maratonosrol-10k tempora).
Minden mas regeneralo,a hosszu nap utan mehet teljes piheno.
Uszas,szauna,masszazs,japan szulany stb. mind ide tedd a 4-6het elesitodbe.4.hetnel a fm tempo helyett mehet edzoverseny 8-14km kozotti tavokon v 21 is okes,de az ne legyen gyorsabb a maratonos tempodnal,mert nem tudod regeneralni.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#37675) tomcica válasza tomcica (#37674) üzenetére


tomcica
Topikgazda

A 800-1200m intervalos kb 10K iramon menjen,nem kell gyorsabb,inkabb legyen rendes menyiseg.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#37676) parandroid válasza tomcica (#37674) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Tehát gyorsításkor a hosszút legalább maratoni tempón kéne tolni? Na _az_ biztos sok lesz minden héten. :DDD Persze nyilván beedzés kérdése, egyelőre 30k-n a maratoni tempó kicsit még megerőltető nekem, (félmaratoni meg aztán pláne, bár az utolsó 5k-n a fokozót fm tempóig néha el szoktam játszani, ha van még kraft). 21k-n nagyjából könnyedén megy, valószínűleg 25-ön sem lenne gond vele, de afölött már gond a regenerálás, még úgy is, hogy a heti egy pihenőnapot rendszeresen hétfőre, a hosszú utánra teszem. Amit írsz, az nagyjából a 21-25 közötti távokkal megy, hogy tudok még játszani a tempóval, ezért is szeretném most inkább az állóképességet fejleszteni a magasabb heti km-számmal, meg a két hosszúval. Amúgy érdekes kérdés a regeneráció is, így három hónap emelt mennyiség után is viszonylag gyorsan megy, szerencsére, persze ha a mennyiségbe tempót is keverünk, ahogy javasoltad, az megint más kérdés.

Intervallumról megint nem tudok mit mondani, hogy most hogy menne, legutóbb (még a félmaratonra készülve) 10k tempón ment a 8x1000. Ehhez hozzátartozik, hogy a 10k-val több, mint fél éve nem foglalkoztam, akkor csináltam egy 48 perc körüli PB-t, ehhez képest a 8x1000 is már 4:30-as tempón ment, szóval ha kimondottan 10k-ra készülnék, valószínűleg a 45 perc fogható lenne, de így, a sok hosszúval, illetve kevés tempóval kb ezt a PB-t tudnám stabilan hozni kb ezen a távon. Félmaratont terveztem 5:00-ra pedig, papíron megvolt, de versenyen nem ment (sok minden összejött akkor, valahol érthető), aztán utána meg rögtön átálltam a hosszabb távra, mert az a 7-8 hét, ami akkor hátra volt, így is szűkös a maratonig. Május közepétől/végétől visszatérek a gyorsításra, csak tényleg nem szeretném leengedni az állóképességet sem, mint legutóbb.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#37677) tomcica válasza parandroid (#37676) üzenetére


tomcica
Topikgazda

nem maratoni hanem m+15mp elso harmad,m+7-10masodik harmad es csak a vege maratonos v m+5mp.Szoval ez egy hosszu fokozo,ami a maratonos iramot csak a vegen eri el.Az nem ugyanaz mint maratonoson futni 30km-t !!!

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#37678) tomcica válasza tomcica (#37677) üzenetére


tomcica
Topikgazda

A masik hosszuba 10km csak a maratonos,az 5km az elejen laza,a masodik resz elotti 5km is laza,az 5km fm tempo utan megint laza.Ez sem vegig eros.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#37679) tomcica válasza tomcica (#37678) üzenetére


tomcica
Topikgazda

A metodologia az h a gyorsito periodusba egyre jobban kozelited a versenyspecifikus sebessgedet.Lassabb felerol mennyiseggel,a gyorsabb sebesseggel minoseggel.De ez egy satu,nem lehet a ket fele tul tavol attol amire keszulsz.Legalabbis a gyorsitasod utolso 2heteben mar nem.
Itt mar nem segit a laza hosszu es a rovid eles,foleg ha 10-21km a cel.Maratonnal meg plane.

[ Szerkesztve ]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#37680) parandroid válasza tomcica (#37677) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Ok, így már értem, ez viszont jól hangzik, köszi!

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#37681) inf3rno válasza tomcica (#37667) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nekem messze nem voltak ideálisak a körülmények azon a versenyen, és nem csak az időjárás miatt. Ha egyéni lett volna, akkor biztosan feladom, így végigcsináltam a csapatért, de még mindig nincs sok kedvem újra UB-ra menni. Gondolom majd az idő megszépíti. Vagy nem. :))

Buliban hasznos! =]

(#37682) inf3rno válasza parandroid (#37668) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Többet mondana, ha grafikonon néznénk a PB-ket, hogy hogyan változtak, de akkor meg bejönne, hogy milyen távon nézzük, mert valaki inkább rövideket fut, valaki meg ultrázik...

Buliban hasznos! =]

(#37683) inf3rno válasza tomcica (#37669) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Fájdalmasan hangzik. Majd egyszer kipróbálom ezt a Hattori Hanzo edzést, ha lesz alapom hozzá.

Buliban hasznos! =]

(#37684) tomcica válasza inf3rno (#37683) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Jol latod,az igazi ketelu kard,ha nincs megfelelo allokepesseg,akkor visszanyal 1-2 alkalom utan de nagyon :P

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#37685) flash-


flash-
veterán

Udv
Eddig csak bringaztam_bringazok, de szeretnék elkezdeni futni
Mennyivel kezdjek, honnan tudom hogy a tempo es a táv nem tul sok de nem is nagyon keves?
Tehat hogy kezdjem? Egyatalan nincs futo múltam..

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#37686) inf3rno válasza flash- (#37685) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Mérni kell a pulzust, és az alapján lehet eldönteni. Ha tudod, hogy hol van nálad az anaerob küszöb, akkor érdemes az alatt maradni alapozásnál, résztávoknál meg föléje lehet menni. Ha nincs pulzusmérőd, akkor vegyél egyet. Anélkül maximum abból tudod eldönteni, hogy mekkora a terhelés, hogy mennyire kapkodod a levegőt közben, tudsz e beszélni, elmosódik e a táj a sebességtől ;] , stb.

Kellene egy felmérő pulzusban, sebességben, távban. Anélkül max azt lehet mondani, hogy kezdj 3km laza kocogással (6:30 min/km vagy még lassabb), aztán fokozatosan növeld a távot és/vagy a sebességet.

Buliban hasznos! =]

(#37687) tomcica válasza flash- (#37685) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Fokozatosan vezesd at 3-4 honap alatt a bringas edzest futosra.Elsore en nem is km-ben neznem az edzest,hanem laza/kozepes futasok idore 30-40perc kesobb 45-60perc.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#37688) flash- válasza inf3rno (#37686) üzenetére


flash-
veterán

köszi a tippet!

hát az van hogy továbbra is a kerékpár maradna a fő, csupán az olyan idő amikor hidegebb van, stb. és nem ülnék bringára,v.mert este van,stb,akkor otthonülés helyett most már elmennék futni:) meghát futással mindig könnyü volt elérni hogy kifulladjak,kerékpárral már nehezebb...(márha a kifulladásik tartó edzés egyáltalán vmit fejleszt? talán vo2maxot?nem tudom,ezen a téren nagyon zöldfülü vagyok)

pulzusmérő: hát most kerékpáros comuptert tervezek venni, pulzusmérő övvel.
bryton 330T lenne,ez ugyebár ant+ -os.. na most vajon össze lehet hozni egy ilyen övet stravás okostelefonnal?vagy az okostelefonok kezelik az ilyen övet? vaagy az övet a brytonnal a brytont pedig a telefonnal amin fut a strava?(futás közben)..

mindenestre napokon belül meglesz akkor kerékpáron már a max pulzus értéket meg fogom tudni.
az futásra is igaz? vagy futással is külön vhogy le kéne mérni?

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#37689) inf3rno válasza flash- (#37688) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A telefonok inkább bluetooth-osak, abból is a BTLE (BT4), amivel lehet ilyesmikhez kapcsolódni.

Elvileg ugyanaz a max, gyakorlatilag én bringán 170 körül mértem, és akkor már kezdtem leszédülni róla, futásnál meg kb 200-ig tudtam elvinni. Szerintem attól is függhet, hogy milyen mozgásformához vagy hozzászokva, hogy ki tudod e hajtani magadból. Becsülhető képlettel is, de túl tudod lépni idővel, ami ott kijön.

Aminek több értelme van az az anaerob küszöb kimérése lenne. Azt meg tudod csinálni bringán is, ha írja a wattot meg a pulzust. Elkezded lazán amíg beáll a pulzusod, aztán növeled a wattot egy kicsivel, és vársz megint, amíg beáll, és így tovább. Utána az egészből tudsz egy grafikont csinálni, hogy melyik watt értékhez melyik pulzus érték tartozott, és az alapján látni fogod, hogy hol van az anaerob küszöb, mert látványosan letörik a pulzus emelkedése, miután elérted. Görgőn egyszerűbb megcsinálni, mert ott nincs terep, bár gondolom nincs görgőd, ha futni akarsz inkább. Most, hogy így mondom, én is ki fogom mérni magamnak, mert eddig mindig halogattam a futópálya hiánya miatt, de idén vettem egy görgőt. :-)

Attól függ mit jelent nálad a kifulladás. Ha nem kapsz levegőt, akkor hozzászoksz idővel a magas pulzushoz, és jobban fogod bírni. Ha eléhezel, akkor meg a frissítő nélküli edzéshez szoksz hozzá valamennyire, és talán növekednek a raktáraid. Ha izomban fogysz el, mert túl nagy a megterhelés, akkor erőt fogsz növelni vele, ha meg túl hosszú a táv, akkor meg állóképességet. Igazából egyik sem annyira jó, ha nem ésszel csinálod, és hagysz időt a regenerációra. Itt a legtöbben először alapot építenek aerob tartományban, aztán kigyorsítanak úgy, hogy bele belekóstolnak az anaerobba is résztávokkal, fokozókkal, stb. Az alapozás általában a télre esik, de van, aki kezdésnek letol 1-2 évet úgy, hogy szinte csak alapozókat fut, és csak utána tér rá erre az évenkénti pár hónapra.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#37690) flash- válasza inf3rno (#37689) üzenetére


flash-
veterán

hát sajna wattmérőm nincsen, az már nekem kicsit nagy összeg lenne(még)

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#37691) inf3rno válasza flash- (#37690) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Akkor sík terepen nézd a sebességet. Az is elég.

Buliban hasznos! =]

(#37692) flash- válasza inf3rno (#37691) üzenetére


flash-
veterán

rendben, köszönöm a segítséged!:)

jó megtapasztalni hogy milyen segítőkész közösségek vannak itt ph-n!

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#37693) Danika256 válasza inf3rno (#37689) üzenetére


Danika256
aktív tag

Én tapasztalatból azt tudom mondani, hogy a max pulzus az kb. ugyanott van mint futásnál, de a sávok azért változnak.. Bringához FTP tesztet kell csinálni, nem muszáj wattmérő.
Már eleve törvényszerű, hogy bringán lejjebb csúsznak a sávok a futáshoz képest, persze kinél mennyire...
Nálam átlagban 5-10 ütéssel lentebb van minden, de ezt az érzet is visszaadja.
Egyszóval futásnál a magasabb pulzuson savasodik az ember.. Ha megvan bringán, akkor borítékolható a futáshoz is elég nagy pontossággal minden érték, de ez fordítva is igaz.

Jártatok már úgy, hogy a "fáradtságtól" leszabályzott a szervezetetek?? ;] Ma csak laza karozós, core izmos regeneráló tekerést csináltam, + egy két kisebb gyakorlattal. De a sima alapállóképességi pulzus tartása is nehézségekbe ütközött :O Nem nagyon tudtam 140 fölé feltolni erőlködve sem... Igaz erőm sem volt.. :U
Amint abbahagytam a tekerést már szinte egyből be is állt a normál állapot, holott nyújtás közben is 100 felett szokott lenni.. Elég érdekes..

(#37694) seadrone


seadrone
őstag

Mindenkinek jó futást mára ;)

(#37695) tomcica válasza Danika256 (#37693) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Volt am vagy keves a glikogen az izmokban vagy idegrendszeri faradtsag miatt tesz a test "biztonsagi" zonaba.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#37696) dabgergo válasza zaskar (#37656) üzenetére


dabgergo
őstag

Wow a 3:11-es maraton az nagyon szép, grat!
Igen, azért ezek a kisebb környéki versenyek is vonzóak, de az álom valamelyik a legnagyobbak közül lenne :)

Kíváncsi vagyok mi lesz jövő vasárnap a vivicittán... nem vagyok a legjobb passzban, szerintem túl erőltettem a lábamat/szervezetemet még pár hete és valahogy nem tudok top szintre regenerálódni... így az utolsó héten már csak 1x10km-t meg 2x5km-t tervezek pörgősebb tempoban. Inkább rövidebbet de gyorsat, állítólag ez éri meg az utolsó héten.

(#37697) parandroid válasza tomcica (#37672) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Na, sikerült elbaszni. :DDD Eleve gyorsan kezdtem bele, vitt a tömeg, gyakorlatilag automatikusan beállt a láb a tervezett 5:35 (+/- 5) helyett 5:20-ra, aztán ha már ott voltam, akkor ezzel a tempóval végigtoltam a 25-öt (+/- 5 sec, kivéve frissítőpontos km-ek, ott frissítésenként 10 sec extra még. Pulzus szép stabilan 160, érzésre lazán ment, de az 5 extra km-hez már nem volt meg a kedv. Nap durva lett a végére, illetve persze rámjött megint a szapora a verseny előtt, de sikerült elnyomni. Nem mondom, hogy némelyik csikarós rohamnál nem gondolkoztam bokortúrán, de megúsztam. 5:20 lett az átlag is a végén, ez ígéretes. Innét most 3 hétvége jön 28-30+5 km-es futásokkal, ahol az első 28-30 laza 6-os tempó, az utolsó 5 pedig a maratonra tervezett 5:35.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#37698) tomcica válasza dabgergo (#37696) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Nem lesz sok egy heten 10km es 2x5km? Foleg h mar erzed h faradt vagy?

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#37699) bandus


bandus
veterán

toltunk ma mi is egy félmaratont ráckevén egy barátommal, meglepően jól sikerült magamhoz képest, 1:50:50 lett a hivatalos időm. az óra sajnos nem talált jelet időben, kb 5 km-nél kezdett mérni rendesen. pulzus is jó egyenletes lett, nem szállt el,ebben úgy gondolom, hogy maradt még: [link]

sajnos meg kellett állnom kétszer is, nagyon szúrt az oldalam, nem tudtam mit kezdeni vele.

viszont, 6 hét múlva van egyújabb verseny tatán, amire szeretnék felkészülni és betolni ezt az időt 1:45 alá. van esetleg tippetek (ez ilyen ártatlan kérdés, tomcica, tudom, hogy van ;] ) hogyan sikerülhet lefaragni ezt az 6 percet, hogyan építsem fel ezt a 6 (vagyis inkább 5) hétnyi edzést, hogy legyen rá esélyem? reálisan 50 km körül tudokfutni hetente, 3-5 edzésből, de most nagyon rápörögtem a dologra, belenyomom az extra effortot ha kell. május 10 ugye UB, de azt edzésre veszem, ott egy jó 16-17 tempót gondoltamfutni egyben, a tervezett 5 perc körüli versenytempón. köszi minden tippet, segítséget :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#37700) danielsz


danielsz
tag

Na megvolt a bajai félmaraton. Agony és klubtársam, Csabi behúzták a férfi páros váltó győzelmet, 1:28:35-ös idővel. Agony egyéniben is nagyon jól ment, 1:26-os félmaratont futott. Fura volt teljesen kívülről szemlélni egy futóversenyt, de örülök, hogy nagyon jó pótlást sikerült a helyemre találni :) Kissé meleg volt, nem is ment 1:20-on belülre senki, egyéni FM-on, hazai győzelem született, a kiváló bajai triatlonos Flander Márton 1:20:08-cal nyert (ez szerintem az egyéni csúcsától bazi messze van), mindössze 8 mp-cel előzve a 2. helyezettet.
A nő győztest, Elek Zitát kiemelném, tavaly többször is sikerült megelőznöm, viszont most már semmi esélyem nem lenne megközelíteni se, pár másodperccel 1:25-ön belüli idejével rommá verte a női mezőnyt.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.