Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#38301) danielsz válasza Agony (#38299) üzenetére


danielsz
tag

Olyat is tudok, akinek van órája, de mostanában versenyen nem használja, mert csak idegesítené, főleg amikor nem érzi magát formában. Meg a profik érzésre elég jól nyomják, nem is nézegetik állandóan, mint én. Nekem pont versenyre kell a céltempó tartásához, mert vagy elfutnám, vagy kiengednék. Az "elvisz az elején az adrenalin" ellen is elég jó, látom hogy nálam bőven lassabbak megindulnak 4 perces vagy azon belüli km-ekkel (pedig nekik is van órájuk), aztán persze elég hamar utolérem őket.

Amúgy a Strydet nekem írtad? Olyanom tuti nincs :D

[ Szerkesztve ]

(#38302) dabgergo válasza Agony (#38299) üzenetére


dabgergo
őstag

Örülök h pontos! GPS+GALILEO módban használod?
Majdnem 945-öt vettem de végül pont fele annyiért volt új állapotú, magyar garis 935 és úgy döntöttem h a zene és a térkép (meg még pár apróság) nem ér meg nekem 100e Ft-ot. De amúgy a térképet irigylem eléggé. 935-re is van minden féle megoldás, de nem az igaziak (dwMap stb.), leglábbis eddig nem találtam igazán jót.

Szeretem én is ezeket a statisztikákat és technikai cuccokat de tisztába vagyok vele h ettől nem leszek jobb futó.

(#38303) dabgergo


dabgergo
őstag

Erősen gondolkodom azon h komolyabbra fordítsam a futó edzséseimet és elsősorban a heti km adagot emeljem. Eddig olyan 35-40km volt a heti átlag, többnyire 10km-es futásokból jött össze.
Októberi maraton még messze van, de szeretnék rá lassan elkezdeni készülni és akár heti 65-70km-ig emelni a mennyiséget, de kicsit félek a sérülésektől. Gondolom heti 10%-nál ne emeljek többet, ugye? És gondolom nyújtsak sokat, meg melegítsek alaposan.

Egy ilyesmi terv milyennek tűnik? Mármint ide akarok fokozatosan eljutni a jelenlegi 35-40 helyett, ez így kb heti 70km lenne (az utolsó hónapokban a 21-et sztem felváltanám 30-al):

H 10 Tempo
K 10 Light
SZ 5 Interval
CS 10 Light
P 10 Tempo
SZO 21 Light/Tempo
V 5 Interval

(#38304) tomcica válasza dabgergo (#38303) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ez igy sok lesz minosegileg.Meg lehet csinalni,de csak ha sokkal tobb light-nak nevezett futas van koritesnek.Sokkal.
Szoval vedd ki oket,egyik heten 2x tempo + rovid interval,masik heten ket tempo es semmi mas,harmadik het egy tempo es egy interval.Negyedik het csak egy hosszu tempo (ezen a heten pihensz).Igy mar tarhato.
A mennyiseget is emeled es fent tartod ket-harom hetig azutan visszalepsz a regire.

[ Szerkesztve ]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#38305) dabgergo válasza tomcica (#38304) üzenetére


dabgergo
őstag

Köszi! Akkor pár tempot lecserlek light-ra :)

(#38306) ígyvanferi


ígyvanferi
addikt

Olyat tapasztaltatok már, hogy kattog a térdetek? Vagyis inkább pattan valamelyik szalag, mintha egy gitárhúrt pendítenék meg, lépcsőn felfelé vagy ha leguggolok, szóval amikor behajlítva terhelés van rajta. Fájdalom vagy instabilitás nincs (még), de elég para. Kinek mutassam meg?

(#38307) tomcica


tomcica
Topikgazda

Addig viccelodtunk itt azzal,hogy egyszer ugy fogok futni,hogy kozben valaki idegesito es demoralizalo xart mond a fulembe,hogy az egyik ultrasnak akinek irom az edzeset,kapott egy ilyen SPECIALIS blokkedzest tolem.
Igaz csak rogtonoztunk,de 24H OB-re keszul (azon futunk mi is csak mi 6H valtot) es kapott egy verseny sepcifikus vasarnapot,amelyikben a szamos extran kivul van egy ilyen:
10km hulla labra es testre 6:00-5:30 (ha megindulna a lab akkor SEM szabad,erzodjon farasztoan lassunak) kozben vigyen ki olyan zenet,amit tudja h nagyon idegesiti mittomen szerb nepzenet,horgos metalt,lagzi lajcsi stb. kinek epp mi.
Ugy erzem kozeledik az amikor lerendelem a hobbiallatos webshopbol a kutyara szerelheto nyakorvet taviranyitasu "motivaloval" ;]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#38308) titetoyz válasza ígyvanferi (#38306) üzenetére


titetoyz
tag

ilyesmi volt nálamis, elmúlik magától kis pinhetetés/nyújtás/hengerezéstől, aztán megint előjön. :D ne az én példámból indulj ki, de én ezért nem mentem el orvoshoz, nem is tervezek

(#38309) vans?


vans?
őstag

Sziasztok!

Mennyire ketsegbeejto, ha a futasaim (raadasul rovidek, 3km korul) atlag 175-os pulzussal zajlanak? M430 csuklos meres, szoval gondolom nem pontos, de varhato, hogy ez heti 2-3 edzessel lejjebb fog menni drasztikusan?

Koszi :)

hábm bábm

(#38310) parandroid válasza vans? (#38309) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Nem. Ha ezen a tartományon edzel, akkor pedig biztosan nem. Hónapok kérdése, hogy a pulzus einduljon lefelé, és ahhoz is korrekt aerob alapozás kell - rengeteg hosszabb, de alacsony pulzusos futással - mondjuk hetente 3x1 óra 140 körüli pulzussal. De lehetőleg még több. És akkor 3-4-6 hónap után jönnek az igazi eredmények. Tipikus kezdő hiba, amikor megpróbálsz minden futáson gyorsabb lenni, mint az előzőn. Been there, done that.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#38311) vans? válasza parandroid (#38310) üzenetére


vans?
őstag

Koszonom a valaszt, sajnos ettol feltem... Nem szeretek lassan futni (oke, tudom, itt az en gyors tempom is lassunak szamit :) ), az a baj, meg igazabol egy orat sem. :( Pedig muszaj lenne ahhoz, hogy legyen allokepessegem es ne csak 180 felett tudjak egyaltalan 5:30-6:00 kozt futni...
Amugy ma probaltam lassabban menni, 6:00 korul, es igy is felment eleg hamar 170-180 magassagaba a pulzus, ket napja nagy szelben, zuhogo esoben 5:20 koruli idonel sem volt sokkal magasabb.

Koszi a tanacsot, probalom megfogadni es nem elfutni a dolgokat.

[ Szerkesztve ]

hábm bábm

(#38312) parandroid válasza vans? (#38311) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Vagy hallgass zenét, vagy próbálj valakit találni, aki partner az alapozásban is - beszéld rá az asszonyt, én is csak vele tudok regenerálót, meg lassú hosszút futni, egyedül mindig elfutom. :D Futócsoportos közös futások is nagyon jók, nézd meg, van-e ilyen társaság a közeledben.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#38313) vans? válasza parandroid (#38312) üzenetére


vans?
őstag

Az a baj, hogy az o tempoja emlekeim szerint gyakorlatilag a kicsit lenduletesebb setalasomnak felel meg. :) De kiprobaljuk majd ujra, koszi a tippet!

hábm bábm

(#38314) inf3rno válasza tomcica (#38307) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Szerintem kezdd el összeállítani a szöveget hozzá. Kell valaki egy minimális színészi tehetséggel, aki alázó módon fel tudja mondani a felvételre, aztán lehet árulni. Lehetőleg többnyelvű legyen. Felolvasó program se rossz, de nem az igazi, nincs benne a megfelelő hangszín... ;] ;] ;]

Buliban hasznos! =]

(#38315) inf3rno válasza vans? (#38309) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem olyan nagy baj, ha heti 1-2 ilyen becsúszik, te túlnyomó többségben lassút kellene csinálnod, hogy javuljon a pulzus. Ha nincs rá egyszerű magyarázat (edzetlen vagy, elhíztál, stb.), akkor nézesd meg egy kardiológussal, hogy nem e billentyű hiba miatt magas.

Buliban hasznos! =]

(#38316) inf3rno válasza ígyvanferi (#38306) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Bátyámnak kattog, neki részleges keresztszalag szakadása van, valszeg később teljesen el fog szakadni neki. Lehet, hogy laza a keresztszalagod, passz.

Buliban hasznos! =]

(#38317) ígyvanferi válasza inf3rno (#38316) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Nekem is el van szakadva, csak a másik térdemben. :DDD
Na nem tom, akkor hagyok neki időt, hátha megjavul magától, ahogy a kolléga írta.

(#38318) inf3rno válasza ígyvanferi (#38317) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hát nem tudom mit veszíthetsz, ha elmész orvoshoz vele. Max egy kis pénzt meg időt. Szerintem nézesd meg.

Buliban hasznos! =]

(#38319) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Július 7 vasárnap lesz Herenden "Bakonyi betyár félmaraton". Most nem hegyes, mint a Hajag kupa, hanem viszonylag sík lesz 1-2 nagyobb dombbal. Azt hiszem nem lesz nevezési díj, de még egyeztetünk. 3db 7km-es kör lesz a horgásztavakhoz és vissza a városba.

Buliban hasznos! =]

(#38320) vans? válasza inf3rno (#38315) üzenetére


vans?
őstag

Utoljara kb. 3 eve volt teljes koru kardiologiai vizsgalatom, szerintem varok par honapot, ha sikerul kitartoan lassan edzeni, hogy javul-e, es utana megnezetem. Mindenkepp edzetlen vagyok, az utobbi idoben csak heti 1 foci ment, egyebkent 10-12 orat biztos ulok egy nap.

hábm bábm

(#38321) adalbert1


adalbert1
veterán

Sziasztok,

nemrég elkezdtem futni, és mivel jobban megtetszett, vettem is egy megfelelő cipőt hozzá - a szaküzletben a lábam felmérése és pár megfelelő cipő felpróbálása után egy Asics GT-2000 7-et választottam.

A problémám, hogy túl rövid a fűzője ahhoz, hogy meg tudjam úgy kötni a legfelső lyukakat is kihasználva, hogy ne csúszkáljon benne minimálisan a sarkam fel-le (ott helyben nem tudtak hosszabb fűzőt adni, amit kicsit viccesnek tartok, elvégre egy direkt futásra szakosodott bolthálózatról van szó, na mindegy).
Igaz, még egyelőre bejáratás alatt van, de ez nem hiszem, hogy változna (mindegyik ajánlott modellnél éreztem ezt a minimális csúszkálást mivel az egyik lábam erősebb, mint a másik, így a kisebb méret már szoros lenne).

Tehát, a kérdésem az lenne, hogy minőségi cipőfűzőt, ami futócipőhöz megfelel, hol lenne érdemes keresnem hosszabb méretben?

(#38322) inf3rno válasza vans? (#38320) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem hiszem, hogy 3 év alatt bármi változott volna. Ha nem volt szív problémád, akkor csak az edzetlenség miatt magas. Nekem ha sokat kihagyok, akkor én is magassal kezdek újra, aztán az első hónapban 20-30 ütést is tud esni pl: 170->145 ugyanolyan tempóban. Ha előtte nem edzettél komolyabban, akkor több hónap is lehet, mire érdemben le tudod csökkenteni. Ha van súly felesleged, az is felnyomhatja rendesen.

Buliban hasznos! =]

(#38323) Chuck Norris válasza adalbert1 (#38321) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Lehet nem erre gondolsz de a felső kettőből amik egymás mögött vannak lyukak csak az egyiket kell befűzni. Ezt még tudom ajánlani: [link]

(#38324) adalbert1 válasza Chuck Norris (#38323) üzenetére


adalbert1
veterán

Közben sikerült annyira befűzni, hogy éppen csak, de meg tudom úgy is kötni (erre a módra gondolok) - viszont egy minimális mozgást így is érzek, illetve ha nagyon meghúzom, akkor szorít is a cipőfűző.
Minimális sarok fel-le mozgás megengedett lenne? Nem volt még rendes futócipőm, így csak amit olvasok, arra tudok hagyatkozni, de eddig talán csak 1-2 olyan cikket találtam, ahol annyit írtak, hogy ez ok, a többiben inkább azzal foglalkoznak, hogy mivel szüntesd meg.

(#38325) Chuck Norris válasza adalbert1 (#38324) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Nem tudom mennyit futsz benne de ha sokat akkor egy idő után kidörzsölődik, vízhólyagos lesz, megvastagodik a sarkadon a bőr, aztán akkor fáj. A fűzögetéssel én hiába játszottam, soha semmit nem segített, inkább a vastagabb esetleg dupla zokni oldotta meg a problémát.

(#38326) zaskar válasza adalbert1 (#38321) üzenetére


zaskar
senior tag

Az elmúlt 15 évben elnyűttem min. 50 pár futócipőt, viszont jóformán egyiknél sem használtam a legfelső lyukakat, úgyhogy nálam általában az ellenkezője volt a probléma: túl hosszú volt a cipőfűző, volt amelyikre 5 görcsöt is tudtam kötni...:)
De miért nem? Azért, mert én irtózok attól, hogy a sarkam kicsit is megmozdul a cipőben futás közben. A frászt hozza rám, ha nem együtt mozog a lábam a cipővel. Ezért aztán ha ilyen cipőt sikerült vennem, vagy eladtam vagy visszaküldtem. Ha az adott modellből a kisebb már szorított, akkor kerestem másik modellt, olyat, amiben nem mozdul meg a sarkam. Lehet, hogy hülyén hangzik, de inkább együtt éltem azzal, hogy egy picit nyomta elől valamelyik lábujjamat, mint hogy a sarkamnál bő legyen.
Nekem ezek a megoldások, hogy vastag vagy dupla zokni ill. a felső lyukak használata a fűzőnél, sosem voltak alternatívák. Én normál vastagságú zokniban szeretek futni, a másik megoldás esetén meg a fűző már szorítja a bokámat. A boltokban inkább a nagyobb méretet beszélik rá a vásárlóra, de az gyakran ezzel jár együtt. Valakit zavar, valakit nem.

(#38327) inf3rno válasza adalbert1 (#38324) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Szvsz kidörzsölődik, ha nagyon mozog. Ezért sem szeretem ezt a +1 méret szabályt futócipőknél. Mászócipőknél meg a -3 méret szintén nem jön be.

Buliban hasznos! =]

(#38328) Vertigo18


Vertigo18
addikt

Nos, akkor én is írok egy kis élménybeszámolót, ami inkább beszámoló csak, mint élmény.

Anno rájöttem tavaly, hogy nem feltétlenül fekszik nekem a "Trail"-móka, de azért, mivel majdnem hazai terep, jómagam is beneveztem az "Ezüst erdő trail"-re Mozsgóra. Az első gond ott volt, hogy 2 héttel ezelőtt volt egy "hosszú hétvégém", 4 nap pihenőt kaptam, mivel 3 versenyt futottam péntek-szombat-vasárnap-hétfőn. Ugye ebből az következik az én "szakmámban", hogy ha sok a pihenőd, utána folyamat jössz. Ez történt most is, az elmúlt 12 napból egyetlen egyszer sem futottam, de cserébe 11 darab 12 órás "műszakot" toltam le, amiből az az egy pihenős az egy dupla éjszaka után volt, felkelni nem tudtam, nemhogy futni. Konkrétan pl. a szerda-csütörtök-péntekem így nézett ki: 07-19; 07-19; 06-18... És akkor elmentem a mai versenyre...

... ahol első hibaként egyből konstatáltam (az edzetlenség és fáradtság mellett) a harmadik km-en, hogy lehet, hogy terepcipőt kellett volna húzni? Valahogy végigdolgoztam az elmúlt két hetet, de nem esett le, hogy ezidő alatt cirka 14 napot szakadt az eső, itt meg erdőben futunk majd egy húszast... Tehát, míg azt láttam, hogy egyes saras utakon a haverom simán sétál felfelé, nekem addig minden centiért meg kellett szenvednem. kb. 60 centis lépés, amiből a sáron olyan 30 centi visszacsúszás. Borzalom volt. Aztán jött az, hogy az elejét elfutottam. Hamár fáradtan álltam rajthoz, akkor igazán megtehettem volna, hogy egy kicsit spórolok, beosztom az erőmet, lekocogom, de nem, nekiugrottam a távnak, mint hülyegyerek a lego-várnak, amivel azt értem el, hogy a második km-en már felkúszott a pulzusom 180 fölé, pedig a max. pulzusom 186. Node nekem 186-nál már halálközeli élményem van, beszűkül a látásom, a periférián már csak szürke foltokat látok. De az 5. km-en már 190-es volt a max., amikor is a szervezet úgy döntött, hogy akkor ennyi, elég és sorra kezdték felmondani a "dolgaim" a szolgálatot. 12-n a bal combom görcsölt, 13-on már mind a kettő és az egyik vádlim is. Ekkor már csak a belemet húztam, többet sétáltam, mint futottam. Aztán, amikor a végén már elöl-hátul görcsölt mind akét combom, meg mind a két vádlim is, akkor már tényleg az életben maradásért futottam.

Sok dolgot vontam le következtetésként, de a legjobban az maradt meg a fejemben, hogy ezért a befutóéremért aztán én tényleg mindent beleadtam....

[ Szerkesztve ]

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#38329) Agony válasza Vertigo18 (#38328) üzenetére


Agony
aktív tag

Keményen megszenvedtél érte... grat! :R

Start with a whisper, end with a scream!

(#38330) parandroid válasza adalbert1 (#38324) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

1. Azt a cipőt felejtsd el, ha nem tartja a lábad. Futás közben csak rosszabb lesz.

2. Fűtőt én meg szoktam tartani, amikor azétmegy egy cipő, ezt már azelőtt is csináltam, mielőtt elkezdtem futni, szóval mostanra tele van egy cipősdoboz mindenféle méretű, és színű cipőfűzővel. Ez most ugyan nem segít rajtad, csak egy ötlet hosszabb távra.

Verti: Ügyes gyerek vagy, jár a taps. :C Tanulni is lehet az ilyenből, de azért legközelebb se hagyd ki a móka kedvéért. :D Videó nincs? Ha már úgyis sétáltál, legalább filmezhwttél volna... ;]

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#38331) Vertigo18 válasza parandroid (#38330) üzenetére


Vertigo18
addikt

Amikor sétáltam, haldokoltam... :D

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#38332) inf3rno válasza Vertigo18 (#38328) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Grat! :C
Verseny előtt érdemes magnéziumot szedni. Nekem is szokott görcsölni nélküle néha.

Buliban hasznos! =]

(#38333) inf3rno válasza Vertigo18 (#38331) üzenetére


inf3rno
nagyúr

"Amikor sétáltam, haldokoltam... :D" - Biztos, hogy ez nem egy walking dead casting volt? :D

Buliban hasznos! =]

(#38334) adalbert1


adalbert1
veterán

Köszi a válaszokat mindenkinek.

Chuck Norris: nagyon rövid távokat futok (kb. 2 km alkalmanként), még csak most szoktatom magam a folyamatos mozgáshoz.

zaskar: engem nagyon zavar, ha egy cipő nyomja a lábujjamat, anno általánosban be is gyulladt tesi órán, így inkább a kicsit lazább fazonokat preferálom a mindennapokban, futócipőnél ez nem tudom mennyire gond.

inf3rno: pont ez az, hogy csak minimálisan érzem, hogy mozog, és ezt nem tudom megítélni, hogy vajon ez még elfogadható, vagy teljesen stabilan kellene állnia a saroknak, semennyi mozgást nem megengedve.

Ma sétáltam benne 3 km-t a gyereket ide-oda tologatva, és jobbnak tűnt a dolog - persze kérdés, hogy ez most csak kognitív disszonancia, vagy tényleg kezdem jobban megszokni/betörni a cipőt (de már azon is gondolkoztam, hogy túl ocd-s a hozzáállásom a témához)

peterkeT: köszi, ez a cipőfűző elrakás jó tipp :) Hát, ha tényleg nem jó, akkor szomorú leszek, mert egy rakás pénzt kidobtam a kukába, ennyi erővel azzal is jobban jártam volna, ha megveszem a legolcsóbb cipőt, ami tényleg faszán tart, és majd később nézek valami komolyabbat. Illetve az egészben az a zavaró, hogy laikusként direkt egy szaküzletbe mentem, és ennek ellenére lehet, hogy mégis egy olyan megoldással távoztam, amivel nem leszek hosszú távon elégedett (persze ebben benne van az én felelősségem is, csak többet várnék egy ilyen helytől, elvégre a szakértelmük miatt fordulok hozzájuk).

Egyelőre úgy döntöttem, hogy használom, és meglátom, hogy 1-2 hónapos időtávon milyen tapasztalataim lesznek.

Vertigo18: grat., ez így kemény lehetett (és biztos emlékezetes :) )

(#38335) tomcica válasza Vertigo18 (#38328) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Papas szulesnek hangzik :K :R :DDD

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#38336) bencze válasza Agony (#38290) üzenetére


bencze
senior tag

Stryd pontos.
Gps galileoval vagy anélkül pontatlanabb szokott lenni mint a sima gps, és az sem feltétlen túl jó, a-ból b-be mérni jó kellene legyen. Nekem a Stryd volt eddig toronymagasan a legpontosabb. Akkor nem az ha gyári hibás. Érdemes lemérni atlétikai pályán - végig belső kör közepe, mondjuk 10 kör. Margitszigeten is néztrem egy időben, egy kört kb pár 10 méter pontossággal mért.
A stryd mér akkor is ha elhal a gps. Plusz pacelni ha dimbos a terep akkor érdemes wattra vele.

Időközben vettem cipőt.

[ Szerkesztve ]

-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

(#38337) parandroid válasza adalbert1 (#38334) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Alapszabály, hogy ha egy cipőt felpróbálsz, és nem élsz át egy kisebb orgazmust, hogy ez olyan, mintha a lábadra öntötték volna, valamint olyan kényelmes, hogy le sem akarod venni, akkor az apró kényelmetlenségek, amiket hajlamos az ember elhessegetni, mert amúgy a cipő mocsok jól néz ki, vagy mert szakember szerint ez a legjobb, vagy mert akcióban éppen olcsó, mind hatványozottan fognak előjönni, és olyan problémákat, sérüléseket tudnak okozni, ami utána hetekre-hónapokra megnehezíti a futást. Ha sokat futsz, akkor még a tökéletes cipőben is lesz egy rakás víz-, ill. vérhólyagod, bőrkeményedésed, bütyköd, ha ezt még tetézed azzal, hogy a cipő is problémás, akkor ezek nemcsak rosszabbak lesznek, de jön hozzá még némi boka-, térd-, csípőprobléma is. Hogy a sérülésveszélyt ne is említsük. Én ezért veszek mindig csak akciós cipőt. Egy 40-50-60 eur-s cipőt is fáj kidobni 50 km után, de inkább, minthogy az egészségemet kockáztassam. Amúgy meg a kettővel korábbi modell semmivel nem rosszabb, mint a 150 eur-s áron promózott aktuális csúcs. Ha jövőre megint jön egy új, addigra akcióban már ez is féláron lesz.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#38338) emvy válasza parandroid (#38337) üzenetére


emvy
nagyúr

Más téma: Katica nem érkezik túlságosan a sarkára? A Strava-s fotókon úgy tűnik, hogy előrenyújtott, egyenes lábbal érkezik sarokra. Nem annyira térdbarát.

while (!sleep) sheep++;

(#38339) Vertigo18 válasza inf3rno (#38332) üzenetére


Vertigo18
addikt

Nem jó, fosok tőle! :D

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#38340) dabgergo


dabgergo
őstag

GPS pontossághoz:

Kb bő hete van meg a Garmin FR 935. Állítólag az egyik legpontosabb óra jelenleg a piacon, ezért vettem ezt, de most nagyon meg vagyok kavarodva, állandóan kevesebbet mér mint kéne. Versenyen és lemért pályákon is.

Tehát futottam már vele 5-6x és másik kezemen mindig ott volt a Polar M430, s volt h mobillal is mértem a távot. Futottam vele versenyen, Margitszigeten a körpályán és több nem hivatalosan lemért pályán is, mindegyik jó viszonyok között (nulla nagy épület, vagy sűrű fák).

Bármit csinálok pár %-al kevesebbet mér mint a kimért táv és bármelyik másik eszköz amelyikkel párhuzamosan végzem a mérést.

Bár ez nem verseny volt, de ma a 4 kör a szigeten 300 méterrel kevesebb volt mint félmaraton, másik órám 21,14-et mért, mobil 21,3-at, 935 pedig kevesebb mind 20,80-at.

Annyi látszik a térképen való ránagyításból h kanyarokból többet levág mint ahogy a satellite view alapján kéne, illetve mint amit mondjuk a másik óra levág. Bal kézen hordom és az is van beállítva a personal info-nál. (Próbáltam jobb kézen is - ahogy futok így az lesz a "körön" kívül eső tehát nagyobb sugara lesz picivel a körnek -, és ez kicsit segít ha nem állítom át és azt hiszi h balon hordom).

Technikai háttérinfók:
Smart módot átállítottam már every sec-re.
GPS és GPS+GALILEO módban használtam, mindegyik esetben kevesebbet mért.
SW: tegnap este frissítettem a 13.30-ra így a mai futás már azzal zajlott, előtte lévő héten 13.00 volt fent.

Van itt valakinek 935? Valami ötlet? Ma eléggé felhúztam magamat h a 4 kör után még futhattam tovább h meglegyen a FM....

(#38341) emvy válasza dabgergo (#38340) üzenetére


emvy
nagyúr

Erdekes, nekem egy picit tobbet mer, de nem sokkal. Milyen firmware van rajta? 13.30 a legfrissebb. Kerestem egy olyan futast, ahol 1 kort mentem csak a szigeten -- itt egy map. Tied hogy nez ki?

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#38342) parandroid válasza emvy (#38338) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Produkálja magát, ha tudja, hogy fényképezem. :D Ha mögöttem jön, és csak az apró lábak dobogását hallom, akkor azt mondanám, hogy ketten futnak mögöttem. Olyan 20-25%-kal lép többet nálam azonos távon (olyan 10 cm a magasságkülönbség), szóval a túlzottan előrenyújtott láb, és a sarokra érkezés nem lesz probléma.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#38343) dabgergo válasza emvy (#38341) üzenetére


dabgergo
őstag

Köszi a gyors választ!
Tegnap frissítettem 13.30-ra szóval a mai már azzel volt, előtte 13.00.

A mai így néz ki a sarkokon, egész nagyokat levágott, főleg a délin, de így sem értem h jön össze a 300m veszteség :(

Ez egyébként GPS+GALILEO volt.
Neked mennyit mért amúgy 1 körre?

[ Szerkesztve ]

(#38344) inf3rno válasza Vertigo18 (#38339) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Melyiktől? Én sima Béres magnéziumot és kalciumot szoktam, nem ilyen flancos magnosolvokat. Sosem volt semmi bajom tőle. Én a versenydrukktól fosok. :D

Buliban hasznos! =]

(#38345) parandroid válasza inf3rno (#38344) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Magnéziumot én egészen apró, hosszúkás papírtasakban szoktam szedni, finomra őrölt por formában. Az biztosan nem okoz gonodt gyomorügyileg, olyan viszont már volt, hogy tüdőre ment (futás közben nem olyan egyszerű azt a finom port bevenni), és majd megfulladtam. :D

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#38346) Vertigo18 válasza inf3rno (#38344) üzenetére


Vertigo18
addikt

Vitapaletta filmtabletta. Ettől fosok, nálam sosincs versenydrukk, nem azért futok, hogy szarul érezzem magam, meg ronyózzak :D

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#38347) Agony válasza bencze (#38336) üzenetére


Agony
aktív tag

Nekem a Stryd kevesebbet mért, mint amennyi a táv valójában és ezzel a pacet is eltolja.

Két hete teljesen le voltam halva, hogy valami elsz*ródott.. alíg vánszorogram 4:30-on, a pulzusom viszont az egekbe. VO2Max beesett, már az óra is pihenőre küldött és totál értetlenül áltam előtte, mert toltam neki becsülettel és a lábaim full fáradtak voltak. Aztán UB-n tűnt fel ugyanez az első szakaszon, hogy 500 méterrel kevesebbet mért a Stryd és a tempóm is a chippes 3:54 helyett 4:11 lett. A második 16 km-es szakaszra már visszaálltam GPS+GALILEO-ra és valóban 16.1 km lett a szakasz, amire az óra 4:01-es tempót adott, a chipes mérés pedig 4:00-t. Utána már a 3. és 4. szakaszra is maradtam a GPS-es mérésnél és megegyeztek az eredmények a chippel.

Most héten kimentem a helyi atlétikai pályára, de egy full leharcolt salak kör még csak vonalak sincsenek rajta... Minden esetre a kör belső peremétől 1 méterre futottam 10 kört és 3.9 km lett a 4.0 helyett, valamint a pace megint jelentősen elmaradt. Ebből számoltam egy 102.38 -as kalibációs számot, beállítottam és azóta kb. megegyezik a Stryd mérése a GPS-ével. Van egy helyi foci pálya, amiről tudom hogy 111x72 méteres, csak ahányszor arra jártam, mindig meccs volt... minden esetre majd ennek a felfestett alapvonalán akarok futni 10 kört és meglátjuk 3660 méter lesz-e. :)

Amúgy Stryd valóban nagyon jó tempó mérésre, mert azonnal reagál, de a wattokkal még csak most ismerkedek. Lenyomtam a 3M/10M critical power tesztet, az 306W lett 3:47-es tempón, ebből jött az rFTPw ami 295W és 3:58-as pace, ami nagyjából fedi is a valóságot, mert jelenleg kb. 60-70 percig tudom fenntartani a 4:00-ás tempót. Jövő hétvégi 25K-s versenyre is számoltam egy célt, az 290W és 4:10-4:15-ös pace lett. Az eredeti terv is 4:10-4:15 volt, úgyhogy kíváncsi leszek a verseny után, hogy ez valóban 290W körüli értéken történt-e, mert akkor idővel tényleg el lehet kezdeni csak a wattra figyelni és akkor biztos nem fogyok el a végére.

[ Szerkesztve ]

Start with a whisper, end with a scream!

(#38348) bencze válasza Agony (#38347) üzenetére


bencze
senior tag

Nekem valahol fél és egy % közt van a hiba, inkább fél asszem, és sok ember így van ezzel a Strydes facebook csoportok szerint. Nyilván lehet ennél több is, az már inkább anomália de hallottam ilyet.
Igazából a konzisztenciája a nagy előnye, a Margitszigeten pl gps-el telefon is, óra is problémás a pesti oldal közepe táján egy részen valamiért.
Wattos edzést én sem csinálok de tavalyi UB-n dombos részt paceltem wattra és tök jól kijött asszem 4:38-ra és nem nyírt ki, amikor síkon 4:30 pace volt a tervem. Szóval engem meggyőzött, hogy dombos pacelésre nagyon jó erőt beosztani, oda ugye pulzust használtak régebben csak az lassabban reagál így nem tökéletes. Versenyen időre szoktam pacelni mert síkon futok, de ha ez változik pl terepre megyek akkor tuti watot fogok nézni.
Ugyancsak tavalyi utt-n, ub-n voltak nekem eltérések a hivatalos mérésnél, úgy értem ilyen fél perc, perc is. Arra spekuláltam valami wifis, lte-s kapcsolatot használhattak és nem volt rendes térerő, én legalábbis azóta ezért nem veszem komolyan a szakaszidőket. Most nem tudom a pontos példát de végigbogarásztam a szakaszokat a méréseimmel és tökre nem egyeztek egyes szakaszok.

[ Szerkesztve ]

-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

(#38349) Agony válasza bencze (#38348) üzenetére


Agony
aktív tag

Kár, hogy a wattos részét nem használod, kíváncsi lettem volna a tapasztalataidra. Annyi érdekes adatot ad, ami tovább lehet fejtegetni képletek meg excel táblák segítségével. Nekem pl. tök jól rámutatt arra (ami eddig is nyilvávaló volt :D ), hogy nagyon sz*rul futok és egy csomó teljesítmény megy el feleslegbe. Mondjuk amióta tolom a Tom féle sarokemelést, azóta érezhetően "pattógósabb" lett a futás, de ezt még sok idő lesz megszokni, mert egyelőre nagyon kikészíti a csülköm. :)

Start with a whisper, end with a scream!

(#38350) bencze válasza Agony (#38349) üzenetére


bencze
senior tag

Hát nem vagyok népszerű Stryd körökben mert egyszer kifejtettem, hogy szerintem kb ugyanaz mint más metrikák csak ennek dombon esetleg szélben van értelme. Ha az ember ismeri magát akkor szerintem pacere simán lehet és érdemes edzeni, versenyen időt mérnek nem wattot vagy pulzust.
Ezt mondom arra, hogy mindenféle okos terveket raknak össze teljesítmény alapon, őszintén nem hiszem, hogy ez sokkal jobb lenne mint egy rendes pace vagy akár pulzus alapú terv (na ebben végképp nem hiszek, sokmindenre jó de erre pacelni teljes edzéstervet biztos nem). Nálam a pulzus verseny pacelésre jó (tudom kb hol a teteje, hol van baj, ezt pulzusra tudom legpontosabban), watt meg dombra fel és le, ennyire használom. A control center vagy mifene megmutat csomó más számot de ahogy utánaolvastam érdekes számok de nem feltétlenül hasznosak, mint a garmin advanced futó mérőszámai - ugye a lépéshossz, repülési idő - érdekesnek érdekes statisztikára geekeknek én is nézegettem meg néha hasonlítgatok régebbi értékeket, de ezekre úgysem edz az ember mert értelmetlen.
Ez erősen szubjektív vélemény, nem olvastam el még a vele kapott könyvet csak belenéztem.
Nekem a Stryd eredetileg arra kellett, hogy a f@stalicska Garmin gps-e helyett legyen valami normális pacelő meg távmérő eszközöm, erre bevált :)

[ Szerkesztve ]

-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.