Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#29101) tomcica válasza beltram (#29100) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Koszi,penteken megyek is at Szegedre,megfogdosom ezt a kalenji-t.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#29102) borix válasza tomcica (#29101) üzenetére


borix
őstag

Ha nem akarsz nagy táskát venni ez most nem rossz vétel csak a 2 (minőségi)soft kulacs 12E körül magában.
[link]

(#29103) parandroid válasza borix (#29102) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Én is mostanában szerelkeztem fel, már nagyon kellett pár új cucc. Övből végül a kisebbik Salomon Agile lett, pont sikerült beleszaladnom egy leárazásba amazonon, az 50 eur-s ár azért fájt volna. Néztem azt is, amit, Bandus linkelt, de ahelyett inkább két flip beltet vettünk asszonnyal, neki egy xs-est, nekem egy m-est. Azokat az egyik helyi sportáruházban sikerült kifogni 20 eur-ra leárazva. Elég jó cucc, szoros, de észre sem veszed, abszolút nem mozog, és gyakorlatilag az egész egy nagy zseb körben, négy bevágással, ahol lehet bele pakolni, a kulcsot meg rá tudod csattintani a kis műanyag karabinerre is még. A hosszú fuátsokhoz én hosszas keresés után az intersportban találtam ivós hátizsákot Pro Touch H6 néven 30 eur-ért, de aztán második darab nem volt nekik, úgyhogy rákerestem amazonon, és ott is árulják még olcsóbban. Aonijie mellényt most láttam valakin a hétvégi versenyen, és megmondom őszintén, örülök, hogy nem érkezett meg a rendelés (állítólag sérült a csomag, és visszaküldték a feladónak), mert annyira nem néz ki minőséginek a cucc élőben. Kalenjiket is nézegettem Decathlonban (be kellett ugrani a héten zokniért, mert fogynak), de az árukhoz képest azért azok sem túl acélosak. Akkor már inkább ez az intersportos cucc. Ok, ez sem egészen Salomon minőség, de sokkal közelebb van hozzá, mint akármelyik Kalenji, és olcsóbb, mint azok némelyike.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#29104) #78687232


#78687232
törölt tag

UB, azt hiszem nemrég volt róla szó.

(#29105) inf3rno válasza emiki6 (#29085) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Állóképességgel kapcsolatban még szóba jöhet a bringa, úszás, favágás, crossfit jellegű dolgok is, amiket végülis már mindenki ismer tesióráról, azzal a különbséggel, hogy ott nem helyeztek hangsúlyt a helyes kivitelezésre. Ilyen alap gyakorlatokra gondolj, mint fekvő, tolódzkodás, húzódzkodás, guggolás, ugrálás, hasprés, lábemelések, stb. De akár súlyzóval is lehet állóképességre edzeni, elég csak annyi, hogy alacsony intenzitáson sokat. Persze az ilyesmitől óhatatlanul gyengülnek az erőedzésre való izomrostok és erősödnek az állóképességre valók, amivel számolni kell. A rotálás, amit írtál ezt hivatott megakadályozni. Ha ügyesen csinálod és sokféle sportot beleviszel, akkor egész izgalmas edzésterv is kijöhet belőle.

Buliban hasznos! =]

(#29106) emiki6 válasza inf3rno (#29105) üzenetére


emiki6
veterán

:R
Na! A terv a következő, ha valakit érdekel: 2 módszerrel kezdem. Van ez:

Meg ez:

Előbbit tervezem heti 2x (hétfő és szombat). Utóbbit pedig 3x konditeremben, avagy kedd: toló, szerda: húzó, csütörtök: láb+váll nap.
Ez fog menni 3 hétig, aztán 2 hét átfedés a block második szakaszával, de majd később gondolom tovább.
Rögtön itt az első alkalom: [link] A kiugró értékek lehet mérési hibák, mert mellkaspánttal mértem és a mellizom mozgása, esetleges beremegése lehet bezavart.
Fontos megjegyezni, hogy az izomnövekedést előidéző edzés utáni 1-2 napban nem ajánlott hosszabbat futni, mert az izomnövekedést leszabályozza. Nálam az 1 nap kihagyás tűnt a legjobb elrendezésnek.

[ Szerkesztve ]

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Quad Era-1, Grado Hemp & Neumann NDH-30 "salesman"

(#29107) bandus válasza parandroid (#29103) üzenetére


bandus
veterán

meglátom mennyire válik ez be, és hogy kell-e egyáltalán a zsák. 15 km-ig szerintem elvagyok fél liter vízzel még a legnagyobb melegben is, de ha esetleg szeretnék hosszabbakat futni, akkor elképzelhető, hogy beruházok még arra is. az is szimpatkus amit beltram linkelt, illetve lehet érdemes az intersportban is körülnézni. már többször említetted, de nekem valahogy kiesik, mindig csak a deca. bár a síaláöltözőim onnan vannak, és azokkal meg vagyok nagyon elégedve.

btw kísérletezni is akartam, ezért vettem új zoknikat, egy moose-t 1,8k-ért és egy agyondícsért compressportot 4,8k-ért, kíváncsi vagyok ér-e ennyit ez utóbbi, nekem nagyon profinak tűnik ez a márka, meglátjuk bizonyít-e.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#29108) bandus


bandus
veterán

Forbes: Akkora buli lett körbefutni a Balatont, hogy már százak maradnak le róla

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#29109) zaskar


zaskar
senior tag

Ha valaki könnyű zsákot vagy mellényt keres, ezt is tudom ajánlani. Kulacsot ugyan nem adnak hozzá, de azt mindenki tehet bele, amilyet szeretne. Szükség esetén belefér hátul egy víztartály is. Rövidebb versenyekre ezt használom, minősége is korrekt. Kétféle méretben kapható.

(#29110) inf3rno válasza tomcica (#29101) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Téli alapozásra milyen arányokat javasolsz különböző edzés formákból? Igazából időre érdekelne, és talán edzés típus (résztáv, tempó, kocogás) vagy pulzus zónák szempontjából. Azt hiszem november közepe felé kezdem az alapozást idén.

szerk:
Kimaradt, hogy sok helyen azt olvasni, hogy télen nem szabad megemelni a pulzust, mert hát az milyen káros az alapra, és úgy emlékszem pont te írtad, hogy nem szabad a gyorsabb edzéseket is teljesen elhanyagolni, mert akkor sokkal nehezebb lesz tavasszal kiélezni.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#29111) ígyvanferi válasza inf3rno (#29110) üzenetére


ígyvanferi
addikt

"nem szabad a gyorsabb edzéseket is teljesen elhanyagolni" - tök laikusként én biztos érinteném legalább egyszer valami tempófutással a magasabb pulzust (illetve érintettem is eddig). Egyrészt halál unalmas lenne hónapokig csak csoszogni, másrészt szezonban is van alacsonypulzusú futás, fordítva miért lenne ez hibás? Pláne, hogy tomcica is ezt mondja mindig, jól emlékszel.

[ Szerkesztve ]

(#29112) tomcica válasza inf3rno (#29110) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Nezd csak,heti 1x tempo 80-85%-on (legalabb 20perc) melle ket konnyu iramos nap 70-75%-os pulzussal,ezek lehetnek 1-1orasak,valamint egy hosszu.Minden mas regeneralo jellegu edzes ezekhez koritve.
Amikor mar megszoktad,akkor nem art a hosszu vegen felkapni konnyu tempora egy 5km-t.
A sebesseget erinteni kell heti 2x 8-10db repulo 70-100m,lenduletbol,porogjon a lab,de ne feszitsd teljes sprintre.
Ez melle heti 1x futoiskola (mondjuk a hosszu hetvegi futast koveto nap,ott ugyis rovid regeneralo jon sorba).Jog,skip,magas terd,indian szokdeles,egylabazas,sarok hatracsapas,valtott labu szokdeles (ha kell a youtubeon talalsz videot kb 20perc ez).
Valamint egy 10x rovid dombfutas egyik tempo utanra,de csak konnyeden ez is,inkabb legyen szbalyos mint gyors (lefele amiy kivan a test).
Ha sok a futas a regeneralo napokat csereld le eloszor mas kardiora,a tempok es hosszu maradjon.
Ha ez igy sok akkor 1 tempo,1 konnyu tempo es a hosdzu,igazabol ez mar eleg.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#29113) tomcica válasza tomcica (#29112) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Amikor beallt a megszokott heti terheles akkor havonta 1x menjen 3-7percax kozeli pulzussal (mondjuk lehet a 80-85%-os tempod legvegen,mert akkor mar ugyis elegge fent van a pulzus,egy 700-1500m felkapsz erosre).Valamint havi 1x 20db 60mp porgis tempo es 60mp laza futas valtogatva.A pulzus szepen elkezd felfele kuszni 8-10utan az okes,az utolso nehanyat fel szabad kapni erosre (vagy legalabb a legutolsot) ez az edzes mehet az eros tempo HELYETT.
Szoval havi 2x megrangatod kicsit.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#29114) tomcica válasza tomcica (#29113) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Idore pl: eros tempo 20perc (elotte ami kell melegites kb 10-15p valamint egy 5-15p laza levezetes),konnyu tempo kb. 1ora,ez mehet ugy h elindulsz es szepen alap pulzusrol egy 5pulzussal emeled minden 10percven,amig elered az a 155-165-os konnyu tempo zonat ( a te max pulzusodhoz kepedt ugye,masnak ez alacsonyabb),a hosszu pedig 1.5-2ora.A regeneralo napok 30-40p minimum, ahogy a tested engedi,lehet tobb is,de laza.

[ Szerkesztve ]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#29115) tomcica válasza tomcica (#29114) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Az eros tempod 170-177 koze,ha az elejen csak 160-165 esik jol egy par percig akkor meginditod onnan es szepen csavarod.180-as pulzus es felette csak a 3-7perces havi egyszeri alkalommal menjen fel,valamint a havi 20x 60mp ON-OFF soran,de ott is csak az utolsonehany darabnal.Csibalhatod ugh,h 1-2db 155p,7-8db 160-165p,kivetkezo 5db 170p es az utolso 5db mehet feljebb.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#29116) Vertigo18


Vertigo18
addikt

Nos, akkor javaslatra megvolt a mai napon a térdszoktatós, alapozós 10 km. Egészen pontosan 10.02 km lett 54:39-es idővel, ami 5:27p/km-es, szötymörgős köridőket jelentett. Kicsit olyan érzésem volt, mintha tél közepe lenne, utoljára akkor voltam ilyen alapozós tempóban. Az átlagpulzus 139 bpm lett, a max. pulzus 146, ez 7 ütés különbség, ami, ha számoljuk a dombocskákat, lejtőket is, szerintem belefér. Barátok között ez 5 különbség... :)

És akkor a térd. Kb. az első km- felénél jobb elő a jobb térdben a fájdalom, megpróbáltam előszörkizárni, aztán a második km-en úgy döntöttem, hogy a pulzus mellé a térdfájásra fogok összpontosítani. Annyira jól ment, hogy a végére teljesen megszoktam, hogy fáj, így beérkezve kicsit lenyújtottam és most egyáltalán nem is érzem.

Kiváncsi vagyok, hogy mit mond majd a térdem a holnapi, vagy holnaputáni fokozón, vagy utána...

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#29117) DZs


DZs
senior tag

Sziasztok!
Sebességmérést szeretnék futáshoz. Használ valaki olyan karórát, ami csak sebességet mér? Mindegyik gps jelet használ? Ha csak pulzus mérővel létezik az csuklón mér, vagy ha mellkas övvel, akkor öv nélkül csak sebességmérésre alkalmas?
Csak sebességet szeretnék mérni, de az órák, amiket találok pulzust is számlálnak, de én nem akarok mellkas övet magamon.
Van megoldás? Köszönöm!

(#29118) Vertigo18 válasza DZs (#29117) üzenetére


Vertigo18
addikt

Van olyan óra (pl., Fr235), ami optikai módszerrel méri a pulzust (értsd: csuklódon), és Gps. alapján számolja a sebességedet. Ez esetben nem kell mellkaspánt a pulzusod méréséhez, bár nem olyan pontos, mint a pántos megoldás.

[ Szerkesztve ]

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#29119) bandus válasza DZs (#29117) üzenetére


bandus
veterán

mindegyik gps jelet használ. van olyan ami optikailag is méri a pulzust, van olyan ami nem.

ha tényleg csak a sebesség érdekel, akkor vegyél egy gps-es sportórát olyan csomagban, amelyhez nem jár puzusmérő öv, ez a legolcsóbb megoldás. vagy bármilyen telefonos app :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#29120) Vertigo18 válasza DZs (#29117) üzenetére


Vertigo18
addikt

Azt elárulod, mi értelme csak a "sebességet" mérni?

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#29121) inf3rno válasza tomcica (#29115) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Okés, köszi! Majd összeszórok egy táblázatot ez alapján, hogy könnyebben követhető legyen.

Buliban hasznos! =]

(#29122) DZs válasza Vertigo18 (#29118) üzenetére


DZs
senior tag

Ez a forerunner nem olyan rossz ötlet, ha tényleg működik egészségpénztárral.

bandus Igen, az okosteló is egy megoldás, de az nem óra.

(#29123) Haugland válasza inf3rno (#29121) üzenetére


Haugland
aktív tag

egyből mehet google táblázatokba, megosztási linkkel :B :R

[ Szerkesztve ]

(#29124) parandroid válasza DZs (#29122) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Garminból pl az FR230, és az FR235 tök ugyanaz, de előbbiben nincs optikai pulzusmérés, utóbbiban van. Azért ezt hozom példának, mert ez az a tipikus mainstream modell, amiből jelenleg biztosan elérhető mindkét verzió. Tipikusan régebbi (mostanra kifutó) gps-es futóórák (mint amilyen a Polar M400 is pl) “csak” sebességet mérnek önmagukban, de kezelnek pulzusmérő övet is. Én ezzel együtt mindenképpen pulzusmérőset vennék már, ha már új óra, árban elenyésző a különbség, zavarni nem zavar, ellenben hasznos tud azért lenni.

p

[ Szerkesztve ]

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#29125) tomcica válasza inf3rno (#29121) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Rendben,a heti tervezett kilometereidet nem tudom,az intenzitas attol fuggetlenul ez lenne,annyi h ha 4-5edzes van hetente akkor az 1-1-1 (1 eros t,1 konnyu t es 1 hosszu a vegen t legyen) ha 6-7edzes akkor az 1-2-1 (1 eros,2 konnyu es 1 hosszu aminek csak akkor van felkapva a vege,ha azon a heten jol vagy es adja).
Dupla nap ha kerul bele,akkor ugye annak egyik futasa okvetlen laza legyen,ket egymast koveto nap ne legyen tempo.
Szoval ez a vaz,a pontos reszleteket te dolgozod ki.
Nem tudom jovore mi a fo csapasvonal,de ha 5-10K es nem sok FM akkor majd ugy kell ebbol kigyorsitani.
Ha inkabb csak FM,akkor az eros tempo napod meg is marad es az kore epul a kigyorsitas (beemelve 1 v 2 resztavos napot melle).

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#29126) inf3rno válasza tomcica (#29125) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Heti 30km-ről indulok, a végére 50-ig szeretnék felmenni fokozatosan, hogy szokják az ízületek. Az 1-1-1 kezdésnek jó lesz futós edzéseknek, a maradékban meg crossfit jellegűt tolok majd. Amíg jó idő van, az elé esetleg be lehet iktatni bemelegítésnek kocogást. Később esetleg ki lehet tolni 1-2-1-re a futást ha nő a km, de minél több az edzés, annál valószínűbb, hogy kimarad valamelyik. Nagyjából vegyes a terv jövőre is, nem akarok most ráfeküdni egy-egy távra, mint régebben, inkább mindegyikben szeretnék fejlődni egy kicsit. Talán logikusabb, ha félmaratonokkal esetleg maratonnal kezdem a tavaszt, és utána megyek a kisebb távok felé, ahogy gyorsulok, passz.

Buliban hasznos! =]

(#29127) Haugland válasza inf3rno (#29126) üzenetére


Haugland
aktív tag

Ugy latom, hogy megtalaltam a kovetendo embereket/peldakat itt a forumon! :)
A multkori sz@r hangulatom mar mulik es csak gyujtom, gyujtom itt az infokat es kovetendo peldakat!
Infernohoz hasonloan nekem is ez a cel (inkabb futas es kozte egy kis sulyzos mozgas a pinceben)
Plusz sarkany urasag beteg maratonja es celjai is erdekesek (havi 1FM is jol hangozna 2018as celkituzesnek, megha ez embernek a pihehonapokon be is kellene iktatni nehany 3perces "keresztedzest" otthon)
Mindehhez hozzajon egy ufo lelki tamogatasa es szakertelme, aki anatomialilag is elmagyarazza, hogy nem csak a gyenge akaratod miatt vagy sz@r :)

...ugy latom kelloen 'beteg' tarsasagot fujt itt ossze a szel.....es akkor meg "csak" ket embert meg'a topicgazdat emlitettem :D

Joooooo ez igy! Most pedig mindenki huzzon ki futni!!
En meg lefurdetem a gyerkocot es megvarom, hogy a varos kietlen utcain megjelenjenek a portyazo vadak, hogy jobban menjen az alapozas nekem is ;)

(#29128) Vertigo18 válasza Haugland (#29127) üzenetére


Vertigo18
addikt

A stílus alapján úgy látom simán ideillesz! :D ;]

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#29129) tomcica válasza Haugland (#29127) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Alapozasnal a napi felmaraton siman hozhato :P

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#29130) Haugland válasza tomcica (#29129) üzenetére


Haugland
aktív tag

Ertem en, ertem... De mi legyen akkor az eros vagy a hosszu napokon? Egyik heten csak a bal masik heten pedig a jobb labbal csinaljam ? :)

Keresztedzesnek pedig felvaltva tolom majd a sportagakat:
-3perces talajgyakorlat illetve a
-200noi mell szamokat

(#29131) mukibuci válasza tomcica (#29129) üzenetére


mukibuci
MODERÁTOR

a hétvégi hosszú pedig egy Balaton kör

Nem vagyok hős, egész nap internetezek.

(#29132) Haugland válasza mukibuci (#29131) üzenetére


Haugland
aktív tag

Az lesz az eros napokon (95% max HR-felett).
A hosszu napokra vagy a Tisza vagy pesig a Duna megkerulese. (Hidon atmenni, athajozni nem er! Esetleg a mederben atkuszni de azt is csak atlosan ;) )

(#29133) parandroid válasza Haugland (#29130) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

200 női mellet szigorúan regenerációs céllal. Fel is kéne iratni orvossal, hogy a párkapcsolati konfliktus is elkerülhető maradjon.

Amúgy az alapozást én is úgy tervezem, hogy heti
- 2 x 16 km laza, pulzuskontrollal, de a végét kicsit felkapva, ahogy bírom,
- 1 x 10-12 km, benne 6-8 km 10k, vagy legalább félmaraton tempó,
- 1 x félmaraton, lazán, pulzuskontrollal.

Novembertől indul, de februárban kis variálás kell már majd bele, mert márc. 11. a szezonnyitó félmaraton. Tudom, korán van... A jövő évet meg majd annak a versenynek a függvényében meglátjuk, de az elsődleges cél egy értékelhető őszi maraton lenne.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#29134) emiki6 válasza emiki6 (#29049) üzenetére


emiki6
veterán

Kiegészítés:
Csak akkor megy, ha samu kábellel dugom a gépbe ÉS a FlowSync-et rendszergazdaként futtatom... :U

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Quad Era-1, Grado Hemp & Neumann NDH-30 "salesman"

(#29135) tomcica válasza Haugland (#29130) üzenetére


tomcica
Topikgazda

200 noi mell :) ez milyen jol hangzik

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#29136) Vertigo18 válasza parandroid (#29133) üzenetére


Vertigo18
addikt

Igen, azt azért ne feledjük, hogy az alapozást meg kell bontani, amennyiben az alapozó időszak alatt van valamiféle verseny, vagy kitűzött cél. Arra célirányosan kell edzeni az eredmény elérésének érdekében.

tomcica: csajomé 400 cm3 női mell... :P

[ Szerkesztve ]

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#29137) ígyvanferi válasza tomcica (#29135) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Pláne, ha 100 db nőhöz tartoznak.

(#29138) tomcica válasza Vertigo18 (#29136) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ha nem valami extra PB-t celzo verseny,hanem pillanatnyi szintfelmero,akkor jol elhelyezett edzesnek is haszbalhato a tavaszi FM.Mondjuk az utolso hosszu futas 10-12 nappal legyen elotte.A konnyu tempok es laza ugyanugy megmarad,csak picit leroviditesz beloluk egy 25-30%-ot hosszban,eros tempot nem futsz hanem a 10.-12.-ik bapra idozited es egybevont eros tempo-hosszu futas lesz a FM verseny.Kifutod tartasz 2-3 regeneralo futasu napot es ugyanugy visszaepited 10-12nap alatt csak 70-75%-at futod a szokasosnak,majd folytatod ahol tartottal.Foleg ha a valodi kigyirsitas csak keso tavasz v kora nyarra van tervezve.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#29139) tomcica válasza Vertigo18 (#29136) üzenetére


tomcica
Topikgazda

400? Neked meg mindig csak harom perced jut ra ?! :P

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#29140) Vertigo18 válasza tomcica (#29139) üzenetére


Vertigo18
addikt

Maximum... ;]

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#29141) Peterhappy válasza Vertigo18 (#29140) üzenetére


Peterhappy
őstag

Ha három percen belül tudod a négyszáz mellet, akkor sportágat tévesztettél :)

(#29142) Peterhappy


Peterhappy
őstag

(#29143) Peterhappy


Peterhappy
őstag

És hogy végképp teljesen szétszpemeljem a fórumot... megint én.
Szeretném kikérni a véleményeteket. Tanácstalan vagyok.

UB18. Kolléganőm említette kedden, hogy a cégtől összeálltak kilencen és beneveztek. Noha eszem ágában sem volt indulni (maximum veletek :) ), de azért húztam kicsit az agyát és poénból játszottam a nagy sértődöttet, hogy nem gondoltak rám.

A produkció olyan jól sikerült, hogy ma felkértek, hogy ugorjak be az egyik srác helyett, aki mégsem indul. :Y
20 kilométert kellene futni, de ebben benne van az, hogy mindenki többet vállalna. A srác aki helyett indulnék, 40-t vállalt volna.
Nem tudom eldönteni, merjem-e elvállalni a felkérést, azt viszont tudom, hogy ha igent mondok, kizárólag úgy vállalom, ha maratoni távot futok. Máshogy nem látnám értelmét.

Viszont nem tudom, van-e annak realitása, hogy maratont fussak szűk hét hónap múlva (főleg valami vállalhatóbb idővel) úgy, hogy a mai napig alapozó futásokat csinálok átlag 9-11 km-t (70-80 perc). Hetente két-három alkalommal, ahogy épp sikerül és időm engedi. Ritka, hogy 7(!) perc alá be tudom szorítani a tempómat, igaz igyekszem 142 fölé nem nagyon engedni a pulzusom, szóval tartalék biztosan van még benne, de fogalmam sincs, mennyi.
Nyáron többször futottam 1:50-1:55 órákat, 16,5 km a legtöbb, amit egy huzamban futottam (6:57-es átlaggal).
6:43-as átlag a legjobbam (1:16 alatt 11,3 km).
Mióta nyáron elkezdtem futni és megvettem a cpőm (Asics Gel Phoenix 8) alig kb. 300 km-et raktam bele.

Most még bírom a hideget, van aláöltözetem, pár fokkal hűvösebbet még biztosan el tudok azokban viselni, de ha beüt a hűvösebb, biztos hogy nem merészkednék ki, sajnos elég sok balesetem/törésem volt, nagyon sérülékeny vagyok, viszont van elliptikus itthon (keresztedzésként azt használom), azon tudok totyogni, ha nem tudok elmenni futni.
Az elmúlt bő egy hónapban ledobtam négy kilót (most kb. 82,5 vagyok), úgy 77-78-ig szeretnék lemenni úgy bő három hónapon belül.

Nagy álmom a maraton és még nagyobb az iron man (amihez még mindig nem tudok tíz méternél nagyobb távot egyhuzamban leúszni :) ), az biztos, hogy a motivációmmal nem lenne gond. Viszont épp azért, mert nem hajt a tatár, nem vagyok benne biztos, hogy fel kellene mindazt rúgnom, amit az elmúlt hónapokban apránként felépítettem és túlságosan ráfeszülnöm valamire, ami az eredeti elképzeléseim szerint egy szépen, fokozatosa(bba)n felépített út vége lenne csupán.

A nagy kérdés tehát. Merjek igent mondani? Van értelme, van realitása? Vagy 42,2 km, vagy semmi.
Ha igen, hogyan tovább? Apránként emeljem a pulzusom, vagy folytassam még egy darabig 142 mellett, esetleg kicsit emelt érték mellett (pl. 146?). Kigyorsításokat, váltott futásokat stb. soha nem csináltam, sajnos a környéken igazán ideális hely erre nincs is, a Bókay-kertben inkább terep futópálya van, a SZAC-pályát pedig épp most újítják fel (az meg salak volt).

Mit mondjak még? 32 éves múltam (pulzus miatt lehet érdekes).

Nagyon hirtelen ennyi. Előre is köszönöm az okosságokat és a véleményeket! Legyen szép estétek,
Péter

szerk: ha esetleg indulok is, videó nem lesz :D

[ Szerkesztve ]

(#29144) bandus válasza Peterhappy (#29143) üzenetére


bandus
veterán

én nem erőltetném. már csak azért sem, mert kicsi az esélye, hogy találsz pont olyan szakaszokat, amik 42,2 km-t adnak ki. ez egy közösségi esemény, buli. akiknek verseny azok a 2-3-4-5 fős csapatok. menj el, érezd jól magad, fusd le tisztességgel a rád osztott távot és nyomj be pár sört a kollégákkal. én is ezt fogom tenni. nem itt van a helye az egyéni álmok megvalósításának, ezért csapateseméyn, szerintem.

[ Szerkesztve ]

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#29145) borix válasza Peterhappy (#29143) üzenetére


borix
őstag

Maratonnal sokan megszenvednek még az edzettebb emberek is eleinte,nálad gondok lennének szerintem a teljesítésével is.25-30km valahogy még le is futnál utánna meg le gyalogolod a többit ahol jól megfáznál.Megfelel így neked?

(#29146) parandroid válasza Peterhappy (#29143) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Magamból kiindulva ennyi alappal addigra lefutható a 40k, ha rendesen csinálod, fel tudsz ennyi idő alatt készülni. Világbajnok idő persze nem lesz, hacsak nem vagy valami született őstehetség. A távot illetően szerintem fixek a váltópontok, szóval nem hiszem, hogy te mondod meg, pontosan mennyit futsz, de ahogy Bandus is írta, ez nem arról szól, hogy hivatalos maratont fuss, azzal inkább várd meg az őszi budapesti maratont. Addigra kicsit még jobban rá is tudsz gyúrni a távra.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#29147) inf3rno válasza Peterhappy (#29143) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Szerintem ha maratont akarsz futni 7 hónap múlva, akkor keményebben oda kéne tenned magad. Heti 40-50km minimum kell hozzá. Ha több szakaszban futod, akkor is kell hozzá hasonló alap. Plusz ki kéne gyorsítanod tavasszal, mert kevés ez a tempó. Írtuk itt talán tegnap, hogy az alapozásnál is azért heti 1x érdemes megrángatni egy kicsit 80-85%-on a pulzust.

Buliban hasznos! =]

(#29148) tomcica válasza Peterhappy (#29143) üzenetére


tomcica
Topikgazda

7 honap alatt fel lehet ra keszulni,a kerdes h egyben fogsz lefutni 42.XX km hosszu szakaszt? Egybol egymas utani szakaszok? Igy ertsuk a 42.2km-t,vagy tobb fuggetlen szakasz egesz nap,ami osszesen ennyi km.
Mert nem mindegy.

Az alapozasba en bele raknek legalabb 1x tempot es 1x egyre hosszubb hosszu futast hetente.Ez a minimum,h kilokjon a "csoszogasbol".Ha jon a hideg akkor en is az alap pulzussal az elliptikuson dolgoznek minden nap,a hosszut is,es heti 1-2x elmennek egy jol felszerelt konditerembe futopadon tolni 1x rovidebb felmaratonos tempot es egy hosszabb 12-16km maratonos tempot.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#29149) Vertigo18 válasza Peterhappy (#29143) üzenetére


Vertigo18
addikt

Ha van időd és kitartásod, szerintem a körülmények alapján simán meglehet! Többen is írták előttem, hogy nem vérre menő küzdelem lesz, tehát a tisztes helytállás a cél "csupán"! Tartsd be a tanácsokat az edzésekkel kapcsolatban és meglesz simán. És nagyon okos ötlet volt szerintem, hogy ennyivel előre tudni lehet már a távot, valóban rá lehet készülni direktbe.

Én azért rápróbálnék, hogy mennyi, amennyit most tudsz távban, csak hogy képben legyek ezzel kapcsolatban, a nyár azért már nem most volt (16.5km.) És elmondták már a nagyok, hogy a maraton "fele" az a 30km., 35-nél dől el minden.

A videó meg kötelező lesz, akár akarod, akár nem, anélkül nem kapsz több tanácsot a topikban senkitől! :D

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#29150) parandroid válasza Vertigo18 (#29149) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Ezzel a videóval egyébként beleültettétek a bogarat a fülembe, most egy ideje gondolkodom valami akciókamerán. Van esetleg valakinek ezzel tapasztalata, vagy keressek egy 'szakmai' topikot? Persze nyilván a gopro hero, vagy a garmin virb az igazi, de annyi pénzért és inkább tükörrefelexes gépet veszek, amennyibe ezek kerülnek.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.