Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#26101) LanyUs válasza Chuck Norris (#26093) üzenetére


LanyUs
senior tag

Két hete orvos szedte ki a kullancsot a térdem mögötti hajlatbol. Hat hétig nagyon figyeljem a helyet és ha kokárda színesedes alakul ki azonnal vissza. Egy ismerősöm egy életen keresztül szedi a bogyót miatta.

Kk831228: szép az 50 perc alatt már. Tudod miért jó a teljesítmény kényszer? Mert nem tudsz örülni az eredménynek :))

Amúgy pihent idegrendszer esetén 160-170 tartományban lenyomtam 50:30 alatt "lazán"nak érezve.
2 napra rá fáradt, melóba agymosott fejjel pedig haldokoltam 155-165 tartományban és marha rabszolgaságnak éreztem a futást. Az idő ugyanannyi volt, de az egyik félig fun, a másik full utálat :)

Inf3rno: bocs hogy dupla de mi is az optimális só mennyiség 1 liter vízhez?

[ Szerkesztve ]

(#26102) inf3rno válasza borix (#26098) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Cinkből van hogy 60-at is betolok egy nap, ha látom a nyelvemen, hogy kezdek hiányos lenni. Szelénből is 200 körül tolok vírusos időszakban, bár azt sem rendszeresen, inkább csak ha megfázom. A jód van a sóba keverve, azt csak ritkán szoktam szedni, bár vannak, akik szerint érdemes belőle sokat tolni. A mangán egyáltalán nem szükséges, nagyon ritka a hiánya. A krómra és a molibdénre ugyanez igaz. Sóból azért a többség túlfogyaszt, úgyhogy csak erősebb futás után, közben szoktam tolni. A+D-t szedek, úgy vettem észre, hogy egy kicsit javul a látásom tőle. E-vitamin van a Q10 koenzimben 300%, azt most kezdtem szedni. Igazából nem jó az A és az E olyan szempontból, hogy növeli a rák kockázatát, ha túl sok antioxidánst szedsz és túltolod. Ez a C vitaminra nem igaz, mert az vízben oldódó, és gyorsan kiürül. Azért abból is felesleges napi 0.5-1g-nál többet tolni. Ca 500, Mg 250, ezeket most kezdem el két naponta szedni, de ahogy nézem a magnéziumba bekevertek D vitamint is. Abból sem jó túllőni, de nagy dózis kell hozzá (50-100k NE), hogy érdemben nőjön a szívroham rizikója, esetleg hiperkalcémiád legyen miatta. Mondjuk így az A+D meg ez együtt (~14000NE) sok lenne hosszú távon. Igazából az A+D-t csak ritkán szedem, anélkül meg elmegy. A kalcium most problémás lesz, mert a vas felszívódását rontja, lehet, hogy jobban járok csak a magnéziummal a kalcium felszívódást meg a D vitamin úgyis segíteni fogja. Valszeg abból is hiányom van, mert nem sokat napozok meg alsó határon van a kalcium szintem. Ma egyelőre betolom mindet, holnaptól meg csak magnézium + D, esetleg komolyabb edzés előtt kalcium is. Utálom, amikor direkt úgy kérem, hogy csak magnézium legyen benne, erre idetolnak ilyen kevert szart. Tolok még B komplexet is általában a cinkkel együtt szedem piálás előtt és után, mert védik a májat. Ami új most a diozmin a vénámra, abból 4x-es dózist (2x2) javasolt az érsebészem az ajánlott napi 1 helyett. Meglátjuk hogy bírja a gyomrom, azt mondják okozhat hányingert. Elvileg 4 napon belül érezhetően hatnia kell. Ha nem, akkor nem megoldható a problémám vele. A vassal még nem voltam háziorvosnál, hogy írjon receptet, az a jövő hétre marad. Így átnézve a vashiány tüneteit, egy kicsit fáradékony voltam mostanában, de ez inkább olyan volt, hogy erőt vettem magamon, aztán onnantól nem érdekelt.

Buliban hasznos! =]

(#26103) inf3rno válasza ígyvanferi (#26100) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Szerintem rohadt jó, meg nekem nem bírja a túl zsírosat pl sajtos tejfölöset a gyomrom, a lekvárossal meg valahogy ez nem jelent gondot, úgyhogy abból sokkal többet tudok megenni egyszerre. :D

Buliban hasznos! =]

(#26104) LanyUs válasza inf3rno (#26102) üzenetére


LanyUs
senior tag

Vitamint multi sport profi ízület védővel? [link] Minden másnap 1 csomag így 120 napig elég a 60 egység. Akcióban 12.000 szokott lenni ami 2 naponta szedessel 4 havi adag. Szerinted van értelme?

(#26105) inf3rno válasza LanyUs (#26101) üzenetére


inf3rno
nagyúr

só: [link]

A kullanccsal hülyeséget csinálsz, nem mindig jelenik meg a Lyme folt, egyesek szerint 50%-ban nem jelenik meg. Érdemes elmenni vérvizsgálatra. Lehet kapni gyors tesztet is: [link] Ezek általában az antitesteket mutatják ki, laborban meg korábbi stádiumot is tudnak nézni, azon a baktérium is látszik úgy, hogy nincs még antitest termelés komolyabban.

A multivitamin nem tökéletes, a réz, mangán felesleges, C és E vitaminból meg nem kell ekkora dózis, egyébként a többi rendben van, szerintem nyugodtan szedheted.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#26106) LanyUs válasza inf3rno (#26105) üzenetére


LanyUs
senior tag

Köszönöm szépen a tanácsokat. Hazafelé veszek is egy tesztet és jövő héten irány vérvétel. Biztosra megyek 😁

(#26107) inf3rno válasza LanyUs (#26106) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Már csak a háziorvosod kell meggyőzni, hogy kell az a vérvétel. :D Azt mondják kullancs csípésnél nem szívesen küldenek el, csak ha kijön a folt. Egyébként ha régen volt már vérvételed és amúgy is szúratod magad, akkor csináltatnék a helyedben egy kis vagy nagy rutint is tájékoztató jelleggel meg vérnyomás, EKG-t is. Csak hogy teljes legyen a kép. Legalább 5 évente azért érdemes megnézetni, hogy rendben vannak e a belső szerveid. Ez a vashiány, amit nekem mértek még nem látszott a másfél éve készült vérképemen, akkor valahol a közepes alatt volt, de még bőven a referencia tartományon belül. Azért én csinálok még egy ellenőrző mérést vasra, mert Ca-oxalát kristályok voltak a vizeletemben, az oxalát meg köti a vasat, és az esetleg zavarhatta a mérést. Gondolom spenótot ehettem előző nap. Azért a tünetek így is megvannak, mindjárt leesek a székről kb, meg nincs étvágyam, de biztos ami tuti...

Buliban hasznos! =]

(#26108) Vertigo18 válasza inf3rno (#26099) üzenetére


Vertigo18
addikt

Sosem hallottam még lekváros lángosról... A lángos nálunk sós tészta... ami édes, az a fánk...

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#26109) inf3rno válasza Vertigo18 (#26108) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én sem. Ezt azt hiszem én találtam fel... Kóstold meg egyszer, utána mondj véleményt! :D

Buliban hasznos! =]

(#26110) Vertigo18 válasza inf3rno (#26109) üzenetére


Vertigo18
addikt

Jah nem, nem mondok véleményt soha, csak ha kipróbáltam...

Anno, a kollégiumban, amikor az ország minden tájáról voltak emberek, rájöttem, hogy ahány országrész, annyi szokás...

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#26111) parandroid válasza inf3rno (#26107) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

"Legalább 5 évente azért érdemes megnézetni, hogy rendben vannak e a belső szerveid."

5 év alatt simán elvisz egy kevésbé agresszív megbetegedés is, ha későn veszed észre... :( Felénk 40 alatt kétévente, fölötte évente, és még több vizsgálattal kötelez az egészségbiztosító egy kivizsgálásra (általános vizsgálat, szemrevételezés, elbeszélgetés, vérvétel, vérnyomás, ekg a 40 alatti program, fölötte ultrahangos belső vizsgálatok is). Évente egy fogorvosi, illetve szemorvosi vizsgálatot is fizetnek (előbbihez fogmegtartó beavatkozások - pl. tömés, fogkőeltávolítás -, is ingyenesek, utóbbi esetében a szükséges szemüveghez is adnak támogatást).

Nem mellesleg épp csináltunk náluk egy online félmaratoni felkészítő tréninget (olyan volt, amilyen, de elvileg a frissen futni kezdőket készítette volna fel 12 hét alatt egy félmaratonra), illetve most éppen minden versenyen pecsétet gyűjtünk, km-enként jár egy pont, minden pontért 1 EUR-t (max 100-at) jóváírnak év végén - ha úgy veszem, szép tőlük, hogy kifizetnek nekem egy fasza futócipőt évente. :K nem csak futással megy a dolog persze, jóga-, és fitneszbérletet, meg mittudomén még miket is elfogadnak.

Na, szóval egészségtudatosság, illetve megfelelő orvosi kontroll tekintetében van még hova haladni, hogy beérje a gyorsnaszád a hanyatló nyugatot (tudom, cserébe itt nem lehet verni a gyereket, de valamit valamiért).

A vicces meg az, hogy épp, mielőtt ránéztem volna a fórumra, ezt a cikket futottam át.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#26112) Chuck Norris válasza ígyvanferi (#26100) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Egy fokkal jobb lehet mint a nutellás :)

Ezt a gyorsteszt tippet nagyon köszönöm, ha van a gyógyszertárban ma meg is csinálom.

Találtam ezt az oldalt is, na ez a Dr. Lakos az igazi vérszívó az árakat nézve.

[ Szerkesztve ]

(#26113) Peterhappy


Peterhappy
őstag

Sziasztok,

Kondíció-építéshez milyen pulzusértékekre lőjek?

Tomcica írása számomra az etalon :) De aszerint 70-75%, azaz esetemben 150-156 közötti pulzustartományban kellene futnom (Karvonen metódusnál, a hagyományost illetően 132-141).

Ha 150 fölé tudnám magam valahogy tornászni, nem hogy kényelmesen tudnék futás közben beszélni, de azt hiszem fél percig sem bírnám anélkül, hogy összeesnék :DD márpedig épp ezzel ellentétes az építkezés-alapozás.
Olvastan máshol 60%-ot, illetve 50-60 vagy 60-70%-ot és természetesen mind totálisan eltérő számot hoz, pláne a hagyományos és a Karvonen formula összevetésében).

Szóval kissé bizonytalan vagyok, mire is lőjek valójában. Volna ötletetek?
EZT a kalkulátort használtam.

A héten "harminckét éves lettem én", 181 cm magas és 85kg vagyok (kb. 76-78 a cél fél éven belül), nyugalmi pulzusnak átlagosan 60-65 közötti értéket mérek (igaz nem közvetlen ébredés után, így ott esetleg lehetne még lefelé "csalni" egy keveset).

(#26114) inf3rno válasza parandroid (#26111) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Persze, nem azt mondtam, hogy nem jó gyakrabban. Én 2 évente szoktam, de nem szívesen megyek, mert utálom, ha szúrkodnak. Amúgy milyen országról van szó?

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#26115) inf3rno válasza Chuck Norris (#26112) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hát azért ezek kemény árak, lehet én is indítok egy ilyen céget. Mindig van 1-2 balek... :D

A gyorsteszteknél érdemes nézni, hogy mennyi a fals negatív meg fals pozitív. Az a jó, amiben alacsony a fals negatív, ha meg pozitív lesz, akkor úgyis elmész további vizsgálatra, ami megerősíti, vagy kizárja.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#26116) inf3rno válasza Peterhappy (#26113) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Próbáld ki ezt: [link]. Kimért nyugalmi és max pulzus nélkül nem nagyon lehet számolni. A max többé kevésbé becsülhető, a nyugalmi meg erősen edzettség kérdése. Nagyjából a 80% 160 ütés körül lehet, szóval 150 körül talán már lehet mondani, hogy "zsírt égetsz".

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#26117) inf3rno válasza Peterhappy (#26113) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én úgy gondolom, hogy 60-70% között kell, és a kiugró értékek (pl dombok miatt) jó ha laktát küszöb alatt maradnak ~80%. Szóval nálad 135-147 között, de mindenképp 160 alatt. Ezek persze becsült értékek.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#26118) tomcica válasza Peterhappy (#26113) üzenetére


tomcica
Topikgazda

A felso pulzus pontosabb ha lemered (meg ha nem is igazi max,csak akoruli) mint a 220-ev formula.
Az alapozod siman lehet lejjebb is,sot ha nem erzed magad jol 145-os pulzuson sem naprol-napra,foleg ha hosszabb edzeseket mesz,akkor nyugodtan alapozhatsz 135-145 kozott.Az egy dolog,hogy vannak leirt %-os zonak,meg egy masik dolog,hogy epp hogy erzed magad,milyen allapotban vagy.Elso par honapban hagyd ezeket a preciz zonakat,inkabb kovesd azt ahogy erzed magad.Utana mersz egy HADD-os terhelest kimerve a zonakat (vagy mas modszer is jo,ami ezt celozza,laborba nem muszaj menni) tudni fogod erzesbol,hogy hol kezd el jelentosen novekedni a tejsav es hol vagy meg jocskan aerob zonaban,meg persze az anerobot is.Lehet nem tokeletesen pontos,de az edzeszonakhoz elegendo.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#26119) tomcica válasza Peterhappy (#26113) üzenetére


tomcica
Topikgazda

188 a max pulzus,annak a 70%-a 131.6 a 75% pedig 141...szoval a 70-75% ahogy irtam az neked pontosan 131-141 kozotti tartomany.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#26120) Alg


Alg
veterán

Nah félmaraton előtt ma már csak egy laza kocogós 7km 150es pulzuson, 5:45 környékén... alakul ez, bár nem akarok most nagyot menni Vasárnap, meleg is lesz, por is, tömeg is. Azért egy 1:50-1:55 közé jó lenne betenni.

[ Szerkesztve ]

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#26121) Danika256 válasza Peterhappy (#26113) üzenetére


Danika256
aktív tag

Szerintem nagyon jól leírták a srácok! Én is ennyi idős vagyok, nekem 149 a bemért laktát küszöböm..
De általában 140-en tartom az alapozó edzéseket. Ez neked is vagy bárki hasonló korúnak megfelel szerintem..
Persze ha lejjebb csinálod kb 130 ig, akkor hatásosabb, főleg ha hosszan tudod tartani, de csak akkor ha van hozzá egy minimális "futó" tempó..
A lényeg, hogy azért bőven 150 alatt legyél, afölött már biztosan többségben szénhidrátos üzemmódban vagy!
És ha már állóképesség fejlesztés, nem elég csak alapozni!

Egyébként pont ilyen súllyal indultam én is picit több mint 2 éve.., most már 71 vagyok, de 69 kg lenne a cél, ami már tényleg megfelelne versenysúlynak is..:)

[ Szerkesztve ]

(#26122) Danika256 válasza Danika256 (#26121) üzenetére


Danika256
aktív tag

Egyébként ha már alapozás, tényleg egy idő után érzi az ember a határokat, nem csak a tempó miatt! Ha közel vagyok a zsírégető zóna tetejéhez, hirtelen olyan érzésem van, mintha belém szúrna valami. És ha ekkor ránézek az órára, ténylegesen a határnál is vagyok.. :) Szerintetek mi lehet ez?? Anaerob átmenetnél soha nem tapasztaltam ilyet..

(#26123) parandroid válasza inf3rno (#26114) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Germánia. A szurkálás nem érdekel, pár évvel ezelőttig rendszeres véradó voltam - tényleg, ideje lenne azt is újrakezdeni -, meg évente leszabdalnak rólam 1-2 anyajegyet, az kellemetlenebb, mint egy vérvétel. Tényleg, bőrgyógyász, sebész is ingyen van, gyerek fogszabákyzója is csak jelképes összegbe került, basszus, a végén még kiderül, hogy csak az egészségügyi ellátás miatt költöztünk ki. Mondjuk életemben nem jártam annyit orvosnál, mint itt az elmúlt 5 évben, pedig (vagy épp ezért) egészségesebb vagyok, mint valaha (kopp-kopp).

Algnak sok sikert, én is győzködöm még magam jövő hétvégi tempósabb félmaratonnal kapcsolatban. Csak két körös a nyomorult, ésvan benne körönként 120m szint. ;]

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#26124) Peterhappy válasza inf3rno (#26116) üzenetére


Peterhappy
őstag

Hű ezt elteszem későbbre, nekiesek majd, talán hétvégén. Illetve pár hónapja voltam egy terheléses vizsgálaton, megnézem hátha ott vannak hasonló információk felírva. Köszönöm!

(#26125) Peterhappy válasza tomcica (#26119) üzenetére


Peterhappy
őstag

Köszönöm. Én elsősorban a Karvonen számokat vettem figyelembe a hagyományos helyett, mert azok az értékek túlságosan alacsonynak tűntek. 132-141 vs. 151-156.

Itt tenném hozzá, a héten megkaptam az új cipőmet és ma először futottam pulzusórával, ráadásul szintén szakítva az eddigi hagyományokkal, nem javarészt terepen (el a Bókay-kertig majd az ottani hántolt fával és faforgáccsal felszórt futópályán néhány kör és végül haza) futottam, hanem végig aszfalton.

"Elso par honapban hagyd ezeket a preciz zonakat,inkabb kovesd azt ahogy erzed magad."
Amikor ezt a mondatodat olvastam este, el is dobtam mindent a kezemből és hirtelen ötlettől vezérelve el mentem gyorsan futni, pedig ma nem terveztem.

135 és 155 közé lőttem be az órát és csak arra figyeltem, hogy (magamhoz képest) szépen fussak és élvezzem a futást. 39,5 percig futottam (5,85km), folyamatosan 150-155 között mozgott a pulzusom, néha ment le 148-ig és néha fel 155 felé, de akkor lelassítottam.
Gyakorlatilag nem tudtam annyira lassan futni, hogy 145 alá bevigyem. Viszont és ellenben még soha életemben nem élveztem ennyire a futást. Ráadásul el is csak azért fáradtam, mert az Asszony írt, hogy jó lenne ha sietnék, mert fektetni kellene a Gyerekeket és megnyomtam az utolsó 1-1,5km-et.

Így azt láttam, hogy bírom, sőt kimondottan jól esett a Karvonen formulával kapott számok között futni. A kérdésem most már inkább (csak) az lenne, lőhetek-e bátran erre a tartományra vagy kondícióépítéshez az viszont már túl magas és erőszakoljam meg magamat és próbáljam tartani a 132-141-es tartományt?

Elnézést, ha nagyon problémás vagyok :)

(#26126) Peterhappy válasza Danika256 (#26121) üzenetére


Peterhappy
őstag

Neked is nagyon köszönöm a segítséget. Jó dolgokat írtál. Főleg olyanokat, amik homlokegyenest ellent mondanak annak, amiket az előbb megfogalmaztam... :) Ezek szerint a "szénhidrátos" üzemmód már abszolút zsírégetés, ellenben nem használ a kondíciónak?

(#26127) Danika256 válasza Peterhappy (#26126) üzenetére


Danika256
aktív tag

A szénhidrátos üzemmód is állóképességi tartomány, de abban inkább tempóedzéseket szokás tartani! Alapozáshoz a zsírégető tartomány javasolt, mert úgy a leghatékonyabb, úgy fejlődik legjobban az alap állóképesség!
Így vannak a zónák: Regeneráció-Zsírégető- Szénhidrátos-aerob, Anaerob átmenet- Anaerob- Erőállóképességi/gyorsaság fejlesztés

[ Szerkesztve ]

(#26128) Aristeus


Aristeus
tag

Nem tudom ki mennyire követi az Ultrafutás világát: Nyakunkon a WS100. Tavaly Jim Walmsley a 93. mérföldnél "szállt ki" (tévedt el) Pályacsúcson belüli idővel.
Idén nagyon készül a srác. [videó] Elképesztő a tempó, amit produkál (2 percig sem tudja követni a kamerás srác), és kb. tökéletes a talajfogási technikája is. :)

Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.

(#26129) inf3rno válasza Danika256 (#26122) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Passz, én csak azt szoktam érezni, amikor egy fokozat tetejéhez érek, hogy fárasztó meg túl gyors és gyorsabban már nem menne, aztán ritmust váltok és már át is lendültem ezen a gáton, úgymond sebességet váltottam.

Buliban hasznos! =]

(#26130) tomcica válasza Peterhappy (#26125) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Csinald igy az elso korben (1-2 honap) hogy erzes alapjan,es ha kuszik fel 150fole,akkor lassits (ha kell setalj bele).Kesobb szigorubbra veheted,es latni is fogod,hogy ahogy epul az alap a pulzus ezen a tempon kuszik lefele,nem lesz gond a 140 koruli pulzuson vigan utazassal.Ekkor majd szedd szet a zonakat,jo az h 130-140 alapozos,a tempos zonat meg megkezded 155nel es szepen epited felfele turelmesen.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#26131) tomcica válasza Aristeus (#26128) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Szoktam kovetni,igaz mindig utolag nezem meg a beszamolokat.A tavalyi UB ugrott be errol a videorol :DDD
Azt irjak kb 5min/mile ez a downhill tempo,azaz 3.10-es ritmus a mi perc/km alapjan....az mar emberes :R Nagyon szepen csurog rajta,van ott meg tartalekolt sebesseg :K

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#26132) Peterhappy válasza Danika256 (#26127) üzenetére


Peterhappy
őstag

Köszönöm!
A zónákat már nagyjából ismerem, a gondot nekem az okozta, hogy volt ahol a regenerációs zónát és volt, ahol a zsírégető zónát jelölték meg kondiépítő tartománynak. Ehhez jön még a Karvonen vs. hagyományos eltérés és már is ott tartok, hogy ~94 és 150 között fussak, ami ugyebár komolytalan.

(#26133) parandroid válasza Peterhappy (#26132) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Annyiban nem, hogy néhány év, és pártízezer megtett km után 100 alatti pulzussal tudsz majd alapozni, egyelőre, ahogy te is észrevetted, amint futómozgást végzel, le sem tudod vinni a pulzusod 150 alá. Ez ilyen, sajnos, kiábrándító, de ez van... Tavaly ilyenkor én is így kezdtem, mint most te, valami 7:00-s tempóval sem bírtam 150 alá menni. Aztán végigalapoztam a telet, a tegnapelőtti regenerációs 12 km 6:30-as tempóval 141-es átlagpulzuson maradt, és a végén sem ment fel 145-ig sem. Most gyorsabb futások mennek általában, de alig várom a következő alapozó szezont.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#26134) Peterhappy válasza tomcica (#26130) üzenetére


Peterhappy
őstag

Mindig csak akkor sétáltam futás közben, ha kipurcantam. Soha eszembe sem jutott, hogy azért is lehet sétálni, hogy helyrerázódjon a pulzus...
Van még hová fejlődnöm. Köszönöm szépen!

(#26135) Peterhappy válasza parandroid (#26133) üzenetére


Peterhappy
őstag

Azt hiszem alapvetően rosszul közelítettem meg eddig az egészet, abban bíztam, hogy idővel egyre lejjebb és lejjebb megy majd ugyanazon futásmennyiség/-időtartam mellett a pulzusom.

Akkor viszont mégis a 132-141-es tartományra fogok lőni és maximum nagyon "lightosan" kocogok és sétálok.

Köszönöm szépen a sok hasznos tanácsot és még inkább a türelmeteket!

(#26136) parandroid válasza Peterhappy (#26134) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Been there, done that. Az első alapozásom előtt felhúztam magam az 1 óra alatt 12 km-es szintre. 170 fölötti pulzus az alap, a végén megvolt a tartós 180+ is, és már levegőt is alig kaptam. Nem mondom, hogy nem fejlődtem, mert nyilván hónapok kellettek ahhoz is, és messze nem onnét indultam.

Ehhez képest most 165 körüli átlaggal tudok hasonló tempót, ami még mindig rengeteg, és van hova alapozni, de már nem öl meg a végére, és nagyságrendekkel gyorsabban regenerálódok. Az említett alacsony pulzusú regenerációs futás pl. egy 55 perces 10k (pulzus átlag 162) másnapja volt.

p

[ Szerkesztve ]

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#26137) Vertigo18 válasza Peterhappy (#26135) üzenetére


Vertigo18
addikt

Ugyanezt tudom mondani, amit itt megerősítettek... Az alapozás nagyon fontos (nem csak a totális kezdéskor...). Tavaly tél elején kezdtem, 10km-eket futottam 143 körüli pulzussal, olyan 06:20-as átlagokkal...

Ma 140-es pulzussal megy 05:45 alatt simán a 15-16 km...

Csak ne ragadj be alacsony pulzusra!

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#26138) Peterhappy válasza parandroid (#26136) üzenetére


Peterhappy
őstag

Jól van, akkor lötyögök pár hónapig. Hosszú távon gondolkodom a futásban (éveket és kilométereket illetően is), igyekszem türelmes lenni és szépen apránként építkezni. Köszönöm.

@Vertigo18: Huhhh gratula, ezt a szintet most látatlanban, bárhol aláírnám!

(#26139) Chuck Norris válasza inf3rno (#26115) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Csak ezt az egy fajtát lehet kapni de ezt is nagyon kevés helyen, volt ahol azt mondták, hogy nincs ilyen és vigyük el a kullancsot a kórházba, majd ott megvizsgálják.
91%-os valószínűséggel negatív lett az eredmény, örülünk.

(#26140) Vertigo18 válasza Peterhappy (#26138) üzenetére


Vertigo18
addikt

Annyi, hogy az elején ezt ne várd! Sőőőt, kicsit lelombozó volt, hogy az első három hónapban SEMMIT sem fejlődtem! Nagyon rossz érzés volt! Viszont az 5. hónap körül elkezdett lejjebb kúszni azonos tempón a pulzusom, vagy gyorsultam azonos pulzuson (kinek hogy jobb...).

Aztán, amikor magad mögött hagyod majd az alapozást, akkor az fog egy ideig nagyon tetszeni, hogy szinte hetente futsz egy PB-t! Ez óriási visszajelzés, nagyon nagy lökést jelent!

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#26141) inf3rno válasza Peterhappy (#26135) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A heti 30-40-50km, ami már kezd meglátszani a pulzuson ha hónapokig csinálod. Ha még nem tartasz ott, akkor csak fokozatosan növeld a távot ezen az alapozós tempón, mert a hirtelen növelést nem fogják bírni a lábaid. Ha fegyelmezetten csinálod, akkor a télen már fogsz tudni rendesen alapozni és jövő tavasszal meg kigyorsítani. Szerintem. :-)

A folyadékra visszatérve, tegnap egész nap ittam, sikerült valahogy bevinni 4L-t nagy küszködés árán. Hát érdekes lett volna előtte mérlegre állnom. Mindenesetre az este bemértem a víz%-ot így egész napos vedeléssel és 3 éve nem mértem ilyen alacsony értéket. Valami tényleg lehetett ebben a kiszáradás dologban ezek alapján, vagy a mérleg nem elég pontos. :-)

Buliban hasznos! =]

(#26142) inf3rno válasza Chuck Norris (#26139) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Na legalább akkor megnyugodtatok. :-) A szűrővizsgálatok és a megelőzés roppant fontos szinte minden betegségnél, sokkal könnyebb kimászni belőle ha kezdeti stádiumban vagy még...

Buliban hasznos! =]

(#26143) Peterhappy válasza Vertigo18 (#26140) üzenetére


Peterhappy
őstag

Mára kicsit elkedvetlenedtem, úgy beállt a nyakam délelőtt, hogy egész nap robotosat játszottam, üvölteni tudtam a fájdalomtól (meg káromkodni, de úgy istenesen...).
Holnapi futás így érdeklődés hiányában biztosan elmarad...

Köszönöm a bátorítást, azt hiszem jól fog jönni! Titkon abban reménykedem még, hogy a heti két-három futás (három a terv) plusz egy elliptikus mindenképpen testsúly csökkenést fog eredményezni és ha sokáig nem is lesz látható nyoma a fejlődésemnek, legalább addig is megszabadulok pár felesleges kilótól.
(Ehhez persze a kajára is fokozottan oda kell figyelnem, de ezen is rajta vagyok/leszek)

@inf3rno: sejtettem, hogy lassú folyamat és türelmesnek kell lennem, de ez így leírva kicsit fájt :)

Főleg, hogy nem lesz meg a heti 40-50km, talán a 30 igen.
3*45-60 percet tervezek most plusz a heti egy hasonló hosszúságú elliptikus.
(Feleségem főiskolára jár, 3 gyerek mellett sajnos ennyi fér bele). Most futottam úgy 6,5 perces km-eket, a jövőben sétával-kocogva szerintem ez óránként kb. 7-8km-et fog jelenteni, azaz heti kb. 20-22 km + az elliptikus, tehát kb. 30 km össz.

(#26144) bandus válasza Aristeus (#26128) üzenetére


bandus
veterán

Brutalis :R az a lazasag, konnyedseg kisgatyaban :Y egyre jobban izgat ez a terepfutosdi es ugy egy igazan jo fm ido, annyira ezen jar az agyam, hogy a triatlon most teljesen ki is kerult a fokuszbol, iden eddig 25 km-t tekertem es uszodat meg csak kivulrol lattam :)

[ Szerkesztve ]

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#26145) inf3rno válasza Peterhappy (#26143) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem baj az, valahol el kell kezdeni. 30 is elég lehet most a fejlődéshez. Később meg gyorsulsz is, meg talán el tudsz csípni innen-onnan még egy kis időt, aztán meg is van a 40. :-)

Buliban hasznos! =]

(#26146) bencze válasza bandus (#26144) üzenetére


bencze
senior tag

Biztos van akinél ez másként van. Habár régebben azt gondoltam jó lenne egy ironman, de mára arra a következtetésre jutottam, hogy az rengeteg idő lenne és nincs kedvem egy szar ironmant csinálni inkább futok jó maratont. Attól néha tuti nem árt biciklizni meg futni. Lényeg, hogy ha az ember hobbiból kezdi el későn mint itt sokunk, és mégis szeretné a határait feszegetni akkor a futásban rengeteg felfedezni való van. Megnézek egy-két videót, oké, hogy sosem leszek olyan mint ezek az emberek de arra jövök rá, hogy valószínűleg nagyon messze vagyok még a határaimtól pedig kíváncsi lennék, meddig lehet - ésszerű keretek közt - elmenni. :) hogy egy Bq menne-e? valószínű. Hát egy berlini? Az már kétes. És akkor még ott az ultra meg a terep... amikor 2.5 éve elkezdtem fogalmam sem volt, hogy a futás ennyire jó és komplex hobbi tud lenni.

szerk. Facebookon Garmin csoportban akciós 920 xt. Nem ismerem az árakat de nekem barátságosnak tűnik tekintve, hogy mégis helyi garancia. (lehet máshol még olcsóbb mert garmin promó, de tekintve az akció mértékét lehet, hogy ennyinél már megéri helyben venni)

Garmin Sport&Fun csoport PROMÓCIÓ
Óra: Garmin Forerunner 920XT TRI Bundle (HRM-Run és Swim pánt)
Ár: 109.900,- Ft (eredeti ár: 220.900,- Ft)
Elérhető darabszám a csoport részére: 10 db
Foglalható (2 munkanap erejéig): rendeles@navigate.hu
Átvehető: Navi-Gate Kft (garmin.hu)
Kód a rendeléshez: Sport&Fun (szerepeljen az e-mailben)
Rendelésenként és személyenként maximálisan vásárolható darabszám: 2
A rendeléseket a beérkező e-mailek sorrendjében teljesítjük.

[ Szerkesztve ]

-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

(#26147) Peterhappy válasza inf3rno (#26145) üzenetére


Peterhappy
őstag

Ha hosszú távon a lassabb futást is úgy fogom élvezni, mint tegnap a gyorsabbat, biztos hogy megoldom, hogy többet futhassak egy alkalommal :)

Hogy állsz az extra vízivással? :)
Próbálj ki esetleg valamilyen "vizes" appot, (ha még nem tetted).
Pl. EZ, EZ vagy EZ.
(ha ezen már rég túl vagy, vagy nincs erre szükséged, akkor elnézést :) )

[ Szerkesztve ]

(#26148) bandus válasza Aristeus (#26128) üzenetére


bandus
veterán

még egyszer-kétszer megnézve, annyira gyönyörűen emeli a sarkát (meg persze sokan mások is), nekem ez viszont nincs meg, alig emelem fel, sokszor még oldalra is kijár a lábam, ami elég bután néz ki és nem is hatékony. a sarokemeléses futáson kívül van bármi gyakorlat amivel ezt lehet javítani?

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#26149) kk831228 válasza bandus (#26148) üzenetére


kk831228
addikt

En is csámpázok, sajnos, meg nem is emelem a sRkam... :(

Az a baj en pont azt vettem eszre hogy ha kicsit emelem a sarkam sokkal hatékonyabb... :)) Legalábbis nem fáradok el annyira... :DDD Tudom hülyeség, de nekem nagyon fárasztò ha föntebb emelem a sarkam...

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#26150) inf3rno válasza Peterhappy (#26147) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Olyan nagy szükség nincs rá, azért köszi! Azt a stratégiát követem, hogy kirakom a napi adagot reggel az asztalra, aztán estig el kell fogynia, úgyhogy szinte állandóan iszok. Kivéve ma, mert ma kipróbáltam, hogy mi történik, ha nem, meg hogy pontosan mennyit iszom, ha a szomjúságra hagyatkozom. Talán 1L lehetett futással mindennel együtt, plusz fél liter a leves. Mire visszaértem a futásból a só kikristályosodott a homlokomon. Reggel úgy tűnt, hogy sokkal jobb a lábam, vagy a tegnapi ivástól, vagy a diozmintól vagy mindkettőtől, mindenesetre holnaptól folytatom a vedelést meg a diozmint is, aztán meglátjuk. Bizakodó vagyok. Laborba is megyek a jövő héten még egyszer, mert nem mértek le minden paramétert, amit vashiánynál le kéne, úgyhogy még az is bizonytalan, hogy van e vagy nincs. Akkor meg már csináltatok magánban még egy-két tesztet, leginkább vitamin hiányokat keresek még mellette, meg ki akarom zárni a vérrög lehetőségét végleg. Egyelőre ennyi. A lényeg, hogy a futás nem állhat meg, bármi van. :))

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.