Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#25701) concret_hp válasza bandus (#25697) üzenetére


concret_hp
addikt

hát pedig fulltávra öltözök, azért lendít a komfort érzeten a 2x száraz ruha :K

vagy fullba vagy sehogy :D

(#25702) bandus válasza bencze (#25698) üzenetére


bandus
veterán

nekem a logisztika része külön tetszett. a csapatkapitány hölgy nagyon jól kitalált mindent, profin meg volt szerveze mindeki eljuttatása, kocsik, bringás kísérők transzportja. le a kalappal előtte :R

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#25703) Aristeus válasza bandus (#25660) üzenetére


Aristeus
tag

Gratula minden UB-t teljesítőnek! Nem semmi időjárásunk volt, az egyszer biztos. Az esőt nekem sikerült megúsznom, de a szél az nagyon durva volt! A 6 fős csapatunk 20óra 30perc alatt ért körbe.

A magam részéről pedig sikerült majd 45km-ert összehozni, közel 400m szinttel, egész jó tempóban... :)

Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.

(#25704) beltram


beltram
tag

Én is gratulálok mindenkinek! :)

pace be with you

(#25705) inf3rno válasza bandus (#25702) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nálunk is nagyon jó volt a logisztika és a tervezés is. A helyi BSI nagykövet megcsinálta nekünk előre a szakasz beosztást, és csak egyszer borult meg egy kicsit, amikor véletlenül rossz váltópontra mentünk. Az is csak plusz 3km-t jelentett a futónak. Menet közben 1-2 szakaszt kicseréltünk, ha valaki úgy érezte, hogy nem bírja annyira, de nagy vonalakban nagyon jól bevált a terv. A szervezés, logisztika is jó volt, az egyik tagnak van kisbusza, azzal mentünk. Komolyabb 1-2-3 emberes történethez már kell a dedikált sofőr, esetleg plusz egy-két ember supportnak, szurkolónak.

Buliban hasznos! =]

(#25706) inf3rno válasza Aristeus (#25703) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Gratula, jól toltátok ti is! :C

Buliban hasznos! =]

(#25707) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Gratulálok én is mindenkinek, akit esetleg kihagytam! :C :R

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#25708) Chuck Norris válasza Chuck Norris (#25644) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Megvolt nekem is a "futásom" 104Km több mint 2800 szinttel. Kicsit alábecsültem a távot mert csak a profik értek be éjfél előtt, én hajnali 2-re bandukoltam be, pont mielőtt elkezdett esni. Egyszer megint elestem, ezért is jobb terepen futni mert sokkal kevésbé sérültem meg mint a hét elején az aszfaltos esésemnél :)
Gratulálok minden UB teljesítőnek, kétszer kereszteztem az útvonalukat, kicsit értetlenkedve néztek, hogy miért visszafelé megyek.

[ Szerkesztve ]

(#25709) kk831228


kk831228
addikt

Gratula mindenkinek, szèpeket mentetek... :R

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#25710) bandus válasza Chuck Norris (#25708) üzenetére


bandus
veterán

az nem semmi :R te merre futottál?

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#25711) inf3rno válasza Chuck Norris (#25708) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ez milyen verseny, hogy ennyi szint van benne? Amúgy gratula, durva lehetett így!

Buliban hasznos! =]

(#25712) Chuck Norris válasza inf3rno (#25711) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Tanúhegyek 100 Idáig csak alulról nézegettem ezeket a hegyeket, hogy milyen szépek de nagyon jó volt felmenni, olyan panoráma volt, hogy csak tátottam a számat.

(#25713) LanyUs válasza Chuck Norris (#25712) üzenetére


LanyUs
senior tag

Vártam már, hogy jelentkezz!!! :) Ha a közelben lett volna szívesen bandukoltam volna én is :( Szép volt :C Izomláz? Energia nem fogyott el? Remegés nem volt? Kemény lehetett azért...

Mindenkinek gratulálok szépet mentetek a hétvégén :R :C

(#25714) Peterhappy


Peterhappy
őstag

Gratulálok az UB-seknek :C

(#25715) Peterhappy


Peterhappy
őstag

Voltam ma a XI. kerületi Nyúlcipőben.
Egy - ha szabad ezt mondanom - idősebb hölgy szolgált ki, aki amellett hogy roppant segítőkész volt, lerítt róla, hogy ezer éve fut és sugárzott róla, hogy imádja is a futást.

Amit megtudtam: 1200 km-re vannak a cipők hitelesítve. Kezdőként úgy 10-12 km-et bíró cipőkre érdemes lőnöm. 275 mm a belső talphossz (majd egy számmal nagyobb a jobb lábam, mint a bal...), olyan 290 környéki, stabil cipőket érdemes néznem, ez típustól függően 45-46-t jelent.

Több kérdésem is volna hozzátok:

1)
- a Polar H7-hez képest megéri-e a H10 az 5-6 ezer forintos felárat?
- a Polar V800 két-három év múlva még elég jó órának fog-e számítani?

Most csak övre költenék, hogy maradjon pénzem cipőre, de lehet hogy idővel beneveznék egy V800-ra, használtan egész jó áron lehet már egyet-egyet találni.
Vagy ne a Polar vonalban gondolkodjak?

2) Eljutottam végre eddig a kérdésig :) Kezdőknek való (heti 2, 3 majd 4 futás max. 10km) stabil cipőt úgy 15K (max 20K) értékben tudtok-e javasolni, vagy ennél csak olcsóbban (Decathlonos alap) vagy drágábban (~30K-s Nike, Asics?)

3) Upo Kolléga ajánlotta a Chi Running technikát. Kicsit utánanézve sok jó és néhány nagyon rossz véleményt olvastam róla. Kicsit bizonytalan vagyok. Más is fut ilyen technikával? Mik a tapasztalatok? Esetleg alternatíva?

Illetve találtam egy ilyet: Chi Running tanfolyam
Van esetleg erről tapasztalatotok, véleményetek, vett már részt valaki ilyen tanfolyamon? Vajon megéri?

Előre is köszönöm a türelmeteket a válaszadáshoz és elnézéseteket kérem a rengeteg kérdésért.
Az életmódváltásomban kiemelt szerepet szánok a futásnak és mint olyan, nem hagy nyugodni és sorra jönnek a kérdések és a gondolatok.

Szép estét kívánok!
Péter

(#25716) inf3rno válasza Peterhappy (#25715) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Elvileg a V800-at folyamatosan frissítik még mindig, de van itt tulaj, aki többet tud mondani. Jó óra egyébként.

A mellkaspántról itt van összehasonlítás, nekem nincs kedvem elolvasni: [link]

A helyedben én a tanfolyamra szánt pénzt összedobnám a cipőre szánttal, aztán alkudnék egy kicsit a Nyúlcipős nénivel, és vennék 30k körül egy normális cipőt. De ez én vagyok, és nálam nem csak az ár számít, hanem az is, hogy fenntartsuk az olyan boltokat, mint a Nyúlcipő, vagy a Spuri. Nem találkoztam még azzal a kategóriával, hogy kezdőknek szánt cipő, szerintem egy cipő vagy jó, vagy rossz a lábadra. Szokták írni a többiek, ha találtak valami nagyon megérőset, néha van 15k-ért is jó cipő valamelyik outletben, vagy akcióban, de ki kell várni az ilyet.

Részemről ennyi.

Buliban hasznos! =]

(#25717) Chuck Norris válasza LanyUs (#25713) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Nekem sem volt a közelemben, összeszerveződtünk telekocsira :) Energia nem fogyott el, olyan jó volt az ellátás, hogy a két szendvicsem közül hazahoztam az egyiket és még pár csokit is. Izomlázam az egyáltalán nincs, a térdem lett tropa; nagyjából az utolsó 30Km-en lefelé már csak úgy tudtam menni, hogy az egyik lábamat előre raktam a fájóssal meg mögé léptem, ezt leszámítva csak a szokásos fájdalmak, kidörzsölődések amik előjönnek a hosszabb távoknál szinte mindenkinél és nem szabad róluk tudomást venni menet közben. Egyszer próbálj ki te is egy százast, mindenképpen nagy élmény lesz, ha viszonylag simán megy azért, ha nehezen akkor meg azért :)

[ Szerkesztve ]

(#25718) inf3rno válasza Chuck Norris (#25717) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ha a térd külső része fáj, akkor valszeg az IT szalag dörzsölődött csak ki a sok lejtmenettől. Nekem is volt nem olyan régen ilyesmi, visszavettem a futásból, meg kenegettem árnikával, és 1-2 hét alatt elmúlt.

Ha már eü témánál tartunk, volt valakinek itt olyan, hogy magas pulzusnál szúrt a mellkasa?

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#25719) margithid válasza Peterhappy (#25715) üzenetére


margithid
veterán

Szerintem kezdőként semmi másra nincs szükséged, csak egy jó cipőre! 5-10k-s távra elég ha méred az idődet, aztán ha növekszik a táv és marad a kitartás is, akkor ruházz be órára, meg minden egyéb dologra.
Cipőben meg ha tudod a méreted, akkor külföldről rendelj, szinte mindig vannak akciók, sweetshop, sportsdirect stb, nagyon jó áron vannak cipők!
De itthon is vannak jó akciók, Pest mellett valamelyik Nike outletben 10en pár ezer Forintért szokott lenni Nike Lunartempo, ami egy iszonyat kényelmes cipő!

(#25720) parandroid válasza Peterhappy (#25715) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

1. Az órák az elmúlt 1-2 évben annyit fejlődtek, hogy megjósolhatatlan, hogy innét hova tovább. Egy dolog állandó csak évek óta, az a Polar M400, ami egy remek óra volt 4 éve, de kicsit elment mellette az iparág. V800 már az új generáció végre, de ahogy az előzőt húzták, én a gyártóval óvatos lennék. Másik véglet a Garmin, ahol szinte félévente jönnek az új modellek, és a rengeteg típussal minden igényszintet le tudnak fedni. Legjobb vétel most költségérzékenyen talán egy fr225 optikai pulzusmérővel, illetve fr220, vagy fr620, ha inkább övvel használnád. Természetesen használtan.

Stabil cipőknek nézz utána, hogy melyik modellek azok, és rendelj a netről egy akciós régi modellt valamelyikből, vagy ugorj be egy outletbe. Mindenképpen érdemes legalább 2 pár cipőt cserélgetned, meghálálja a lábad már középtávon is. Az elején sajnos ez egy nagyobb beruházás, később már tudni fogod, mire figyelj, melyik vált be, hol érdemes venni. Persze látod, rutinos futók is itt toporognak néha cipővásárlás előtt, szóval ez egy örök dilemma. Ugyanazt mondom erre egyébként, amit a futóstílusra: ne tudományoskodd túl, nem a tizedmásodpercekre hajtasz, hanem arra, hogy jól érezd magad közben. Hobbifutóknál a legfontosabb, hogy kényelmes, fájdalommentes legyen a sport, az amatőrök és a profik más kérdés, ők megnyomorítani is hajlandósk magukat egy új legjobb időért. :(

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#25721) concret_hp válasza parandroid (#25720) üzenetére


concret_hp
addikt

szerintem tökre nem fejlődött sokat az egész az utóbbi években, a talajérintési idő meg a függőleges oszcilláció mérés lett új feature az utóbbi 7-8 évben. optikai pulzusmérés ugyanúgy pontatlan, ezeken kívül meg mindent tudott a 310xt, amit most egy 920xt, a kettő közt meg azért eltelt pár év.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#25722) LanyUs válasza inf3rno (#25683) üzenetére


LanyUs
senior tag

Az 1. 15 km 150 szint toltad rendesen :) Aztán jött 8 óra múlva a 10km. Éjjel háromkor jött egy 3 km szakasz :) Arra rápörögni... :) És a végén újra 13 km. Szép volt :C Szembeszél? Tűző nap? Én a megjegyzéseket nem látom az endomondon, hol vannak?

ITB-re sarkazásos technika alatt vettem térd feletti itb pántot [link], de erre nincs szükség a helyesebb technikával és ezzel a kulcs fontosságú nyújtással!!!!!!!! [link] 03:40-től nagyon bevált.

Tegnap teszteltem 17.00-kor egy napos 21-et a dög melegben. Előtte direkt nem ettem már 5 órával, mert 130-140 pulzussal terveztem a hepe-hupás, poros, árnyék nélküli földesen zsírt égetni. Na igen egyenesben és lejtőn nem is gond, de a domb tetejére felpörög a motor 170-ig ( betettem 420 szintet is 6 domb - Grábóc Mária kilátó ). Viszont nem gyalogoltam bele. 17 km-nél elfogyott az energia és kezdtem "eléhezni", az 1 liter víz szinte mind elfogyott... [link] 02:20 lett, amin meglepődtem, mert csak 10 perccel rosszabb a Borvidékitől ( igaz ott 580 szint volt ), de a kulcs ebben van. Ott meghaltam, itt viszont messze nem. Erre kell építenem, ha dombozásról van szó. Annyira fejleszteni az állóképességet, hogy egyenesben ne kelljen 160-170-es pulzussal "retkelni" ( legyen elég a 135-140 ), mert akkor egy 100m domb nem gyilkol le és nem lesz 09:30 felfelé gyaloglás a vége. Bluetooth hangszóró bal első zseb, telefon jobb első, paprika spray hátsó :) Jó kis táska ez.

vighpeter: nekem beváltak ezek [link] , [link] de ez nem jelenti azt, hogy másnak is jó. A technikát szedd ki belőle, a sok okosság nem mindegyik része kell, viszont a túlerőltetés, mint sérülés okozója megfontolandó tanács.

Chuck Norris: rendben van :) . Első körben elmegyünk a párommal a Mecsekbe 40-50-re túrázni 1000 szinttel, de ha vért izzadunk, akkor még tovább edzünk, mert az a 2800 tiszteletet parancsol :C Gratulálok!

[ Szerkesztve ]

(#25723) parandroid válasza concret_hp (#25721) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

User interface, kapcsolódási módok, okosóra funkciók, jobb gps, üzemidő, kijelző-minőség, szoftveresen folyamatosan csiszolgatott szenzorok, adattárolás-, és elemzés, maga az app, vagy webes felület, és ha a profikra gondolunk, akkor az övek és podok is egyre jobbak.

Persze lehet futni óra nélkül, vagy egy stopperes alap Casioval is, meg a fentiek jó része tényleg nélkülözhető, de az azért tény, hogy egy egykor középkategóriás M400-nál most már egy belépő Garmin is jobb vétel FR35 pl), hogy egy használt fr220-ról ne is beszéljünk, árban meg ugyanott vannak.

Arról nem is szólva, hogy a Garmin pont a háttérszolgáltatásokkal (app, webes felület) nyújtja talán a legtöbbet. A hozzám hasonló adat-junkieknak ez is elég komoly motiváció a rendszeres sportoláshoz, akármilyen fölösleges hívságokról beszélünk.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#25724) k5.20 válasza Peterhappy (#25715) üzenetére


k5.20
senior tag

Üdv,

nem tudom milyen természetű ember vagy: díjazom a lelkesedést, de szerintem ne dimenzionáld túl a dolgokat egyelőre.

Egyáltalán nem könnyű hetente 3x futni menni. Az elején még talán jobban, de majd kialakulnak a futóutak, amerre jársz, kiismered a kutyusokat, a kátyúkat, és akkor kicsit majd unalmas kezd lenni a dolog...no akkor majd nehezebb lesz elindulni. Szóval a nagy beruházások előtt próbáld meg magad.
(Egy felmérés szerint azok maradnak meg nagy százalékban a rendszeres sport mellett, akik legalább 2 évig kitartanak az adott ág mellett. Az emberek többsége ezelőtt abbahagyja, feladja.)

A próbához csak egy jó cipő kell. Én egyelőre csak erre költenék és egy jó cipőt vennék, mert az a későbbiekre (folytatásra) nézve meghatározó lehet. (telefonod gondolom van, azzal tudsz mindent regisztrálni, az alapján elemezni...)

Ha nem versenyszerűen (élsport) akarsz futni (ahhoz talán már el is késtél), akkor csak fuss természetesen. Az ember úgy van megteremtve, hogy képes futni, ahogyan jól esik neki. (1-2 dolog persze kontroll alá kerülhet: sarokra érkezés, láb odavágás, de ennél tovább én nem mennék) Élvezd a mozgást, ne erőltesd túl magad, legyen meg a megfelelő pihenés. Az emberi szervezet nem egy robot, amit átprogramozunk és attól kezdve aztán az új program szerint működik. Itt idő kell ahhoz, hogy a változások beépüljenek, látható, mérhető formában megjelenjenek. A türelmetlenek panaszkodnak a legtöbbet, majd adják fel végül, mert: itt fáj, ott fáj.

Szerintem ma (sajnos) az élsport sokféle okossága befertőzi az amatőrök világát.
Amatőrök alatt azokat értem, akik csak úgy örömükre, egészségük megőrzésére kezdenek el futni.

Még a V800-ról, mert 2,5 éve használom.
Úgy tartják még ma is, hogy a legpontosabban rögzítő sportóra. Ezt megerősítem.
Ahogy rögzít, az elképesztő. A kerékpár út jobb és bal oldala közötti különbséget is képes érzékelni.
Nem úgy, hogy "ökör-hu...zás" jelleggel keresztezgetik egymást a vonalak, hanem azt rögzíti, amit valójában futottál.
A szoftvere szépen fejlődött a 2,5 év alatt, az órán és a weben, illetve a telefonos applikációban is.
Azt mondanám: így kellett volna kiadni eredetileg. (sajnos ez a legtöbb sportórára nézve igaz: kiadnak egy erős hardvert, a szoftvert meg utána fejlesztgetik és te vagy a tesztalany, aki fizettél érte százezreket...)
Ha van pénzed és alkalmi vételbe futsz, nyugodtan megveheted, nem fogsz csalódni.

Csak hozzávetés képen: van egy LG okosórám, amelyben Strava-val rögzítek. A különbség magáért beszél (tegnapi futás, órák jobb és bal csuklómon):
V800
LG W200E

No, nem húzom tovább, szigorúan a magánvéleményemet írtam le, amatőr vagyok.

(#25725) Chuck Norris válasza inf3rno (#25718) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Nem a külseje fáj hanem inkább belül, próbáltam már, hogy két hétig nem sportoltam semmit akkor sem lett jobb. Igazából az a baj, hogy elmegyek egy orvoshoz azzal a szöveggel, hogy 50Km után elkezd fájni a térdem, akkor 100%-ban azt mondja, hogy menjek kevesebbet. Valami specialista sportorvost kellene megtaláljak talán ő tudna érdemben válaszolni. Pár hete elkezdtem ipari méretekben szedni a kurkumát a gyömbért, meg a porcerősítőt nagyon remélem valamelyik csak segít.

@vighpeter nem tudom mekkora lehúzás ez a tanfolyam, de ha azt tesszük fel, hogy tényleg hasznos dolgokat mondanak, akkor sokkal jobb egyből egy jó technikát megtanulni, mint a már begyakorolt rosszról átszokni a helyes módszerre. Persze azt meg nehéz megmondani, hogy érdekel-e majd a futás 1-2 év múlva is, mert ha nem akkor meg tényleg csak kidobott pénz. Mindentől függetlenül meg mindenképp vegyél egy jó cipőt, pl. GT2000, saucony guide.

@LanyUs köszönöm. Ha meglesz 8-10 50+Km-es utána már lesz elég tapasztalatotok, jövő tavasszal simán meg tudtok ti is csinálni egy százast, a nagyobbik rész úgyis fejben dől el.

(#25726) Vertigo18 válasza Peterhappy (#25715) üzenetére


Vertigo18
addikt

Szerintem sem kell az elején sokat költeni rá. Viszont abba a hibába se ess, hogy c@rt vásárolsz. Ha veszel - itteni tanácsra - két pár drágább cipőt, aztán meg egy hónap után inkább a sakk mellett döntesz, akkor viszonylag sok pénzt kidobtál az ablakon. Ha viszont megveszed az első dorkót, ami köszön a polcról, mert olcsó és az első pár futásnál elcseszi a bokádat, folyamatosak lesznek a fájdalmaid, akkor meg azért hagyod abba (jó esetben, rossz esetben le is sérülsz).

Az én véleményem, hogy vegyél egy 10-15k-s normálisabb futócipőt. Felesleges egy újabb Asics Gel, vagy drágább Nike. Valami normális, viszonylag olcsó (tudom, ez is relatív...) cipőt vegyél és abban kocogj kicsit. Vigyél magaddal egy telefont egy övben (300 Ft - ebay), ami nézi Gps-en az időt, meg a távot. Az elején ennyi elég, de ne lepődj meg, ha a telefon Gps-e alapján néha átugrálsz háztetőkön, vagy kerítéseken - nem erre találták ki.

Aztán, kb. 1-2 hónap múlva, ha érzed, hogy nah, ez tetszik, akkor vegyél egy tök átlagos órát, még akár használtan is ki lehet fogni olcsókat, amik nagyon jók tudnak lenni. Sok "futó" úgy kezdi, hogy van gempa, jól bevásárol, aztán egy hónapon belül rájön, hogy "há' bazz', itt fáradni is fogok", és abbahagyja, a felszerelést meg töredék áron eladja. Egy 920Xt már BŐŐŐVEN jó lenne. Nah ha a második hónap végén ez is megvan, akkor az óra miatt kapsz majd egy iszonyatokan nagy lökést, mert marhára új lesz minden, látod majd a pulzusodat, meg PONTOSAN a távot, huhh, de jó! Ezzel elleszel még 2 hónapot. HA még mindig szeretnél futni, akkor újabb lökést az adhat, hogy ez pont az az időszak lesz, amikor folyamatosan írja majd az összes netes felület minden második, harmadik futásodra, hogy "Personal Best", mert itt elég nagy a fejlődés. Van, hogy kilométerenként 5-10 másodpercet is javolsz majd. Ami valljuk be, tényleg egy nagy lökés, tomcica-mentorunk vagy 4 hónapot edz, hogy vagy 5 másodpercet javítson az összidején... Mondjuk Ő UFO! ;]

Ha megvan ez a folyamat, amit leírtam, akkor ne légy rest, közöld velünk folyamatosan, hogy hol tartasz, hogy az okosabbak tanácsokkal láthassanak el, hiszen olyan dolgok is számíthatnak, amikre nem is gondolnál.

Sok kitartást! :C

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#25727) borix válasza Peterhappy (#25715) üzenetére


borix
őstag

Cipőknél úgy tudom,hogy a gyártók 800-1000km számolnak élettartamnak annyira ajánlják az hogy kinek mennyit mennek az más kérdés.
Asics Kayano 45E cipőre lehet,hogy 1200km számolnak de egy átlagos 20-25E cipőnél jó lesz az 800km-nek.

Óra kérdésre pl egy Garmin Forerunner 910XT (FR920XT az utódja) órával jól el lehet lenni még ma is 6 éve jelent meg megértem aki nem vált azt mondja,hogy neki bőven elég a kinézettel pedig nem foglalkozik.
Most azért kevesen vennének már Fr910XT szerintem de akinek megvan jól ellehet vele.

Chi Running futáshoz nem értek de aki favorizálja az elárulhatja,hogy pl elit maratoni vagy ultrafutók közül hányan alkalmazzák?

[ Szerkesztve ]

(#25728) concret_hp válasza parandroid (#25723) üzenetére


concret_hp
addikt

user interface sztem szinte semmit nem változott az órán (310 v 920), a garmin connectnek me glett egy modern nézete, ami szerintem pont olyan, mint a régi :DDD)
310 ugyanúgy wireless volt, mint a 920, csak kell hozzá az usb ant stick
okosóra nem köll :DDD
gps talán egy hajszállal jobb lett, távolságra elég pontos volt a 310 is, magasságra meg a mostaniak is pontatlanok.
okosóra funkciók nem kellenek egy sportórára, de ez persze csak szerény véleményem :DDD

maga az óra fele akkora, mint a ~10 éves technika, ha szőrös szívű vagyok, ebben kimerül :DDD

vagy fullba vagy sehogy :D

(#25729) inf3rno válasza LanyUs (#25722) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ahogy nézem a commenteket csak akkor látod, ha bejelentkezel. Nagyjából annyi történt, hogy 5:15-5:30 körüli tempót terveztem be, 15-10-15 körüli távokra, amit hoztam is, úgyhogy elégedett vagyok. Végig igyekeztem 180 alatt tartani a pulzust, mert újabban beszúr a mellkasom valamiért max intenzitásnál. Majd elugrok orvoshoz vele valamikor, így elsőre azt mondta belgyógyász ismerősöm, hogy nem gondolja, hogy szív probléma lenne. Már rohadtul unom amúgy ezeket az egészségügyi gondokat, most pl az első emelkedős futás után a jobb lábfejemen jött ki valami visszér szerűség, 3x akkora volt néhány ér, mint a másik lábfejemen, meg csípett, mint állat. Elég kiakasztó, de úgy voltam vele, hogy inkább megdöglök, minthogy a csapatnak miattam kelljen feladnia. Egyedül tutira nem folytattam volna. Visszatérve a futásra az egyedüli igazán kemény rész nekem a nagy emelkedő volt az első 15km vége felé. Ott egy kicsit elkészültem, meleg is volt, ki is száradtam, meg nekem túl meredek volt. Azért valahogy felcsorogtam 7:30 körüli tempóban. Amúgy készültem rá annál a résznél, hogy belassulok, ha komolyabb emelkedő jön, úgyhogy előtte igyekeztem a síkon előnyt gyűjteni, hogy kompenzáljak. Utána jött a Szigliget, aminél tök jó hátszelet kaptam, meg emiatt már meleg sem volt annyira, azt nagyon szerettem. Utána meg bealudtam egy kicsit, és onnantól eléggé szétesett, hogy mi történt, fáztam, meg nem voltam túl jól. Mire összekaptam magam valahogy, addigra megint én jöttem. Kiraktak, hogy jön a váltás, úgyhogy 15-20 percet melegítettem, mert késett a futónk a szembeszél miatt. Addigra rendesen felébredtem, úgyhogy elég jól át tudtam venni tőle a chipet. Én szerencsére inkább oldalról kaptam a szelet, mint szemből, úgyhogy nem volt akkora baj. Azért voltak érdekességek, pl volt olyan rész a Balaton parton, aminél a levegőben arrébb tett fél métert egy széllökés a következő lépésig. Eleredt az eső is menet közben, ami annyira nem zavart, mert melegem volt, de azért rendesen szétáztam a végére. Azt a részt már nem futottam maxon, mert nem tudtam, hogy rosszabbodik e a lábam. Inkább arra mentem, hogy ezzel az 5:30 körüli tempóval beérjek, és ne kelljen lecserélni. Pont találtam menet közben valakit, akivel együtt toltunk kb. 10k-t, meg tudtam tőle gélt kunyerálni, mert kezdtem eléhezni. Az sokat segített. A végét megpörgettem kicsit, így pont tervezett tempón belül végeztem. Az utolsó 3k-t együtt kocogtuk le büntiből az egyik csapattárssal, mert benéztünk egy váltópontot még az elején, az azért lett olyan lassú, de végülis így volt jó, hogy együtt értünk be. Ma este edzés helyett összeülünk a herendi csapatokkal élménybeszámolózni, gondolom mindenkinek megvan a sztorija a versenyről.

Tavaly nekem is 17k körül szokott elfogyni a kraft. Ha többet futsz 20-25-30k-s távokat alapozó tempóban, akkor az sokat tud segíteni ezen. Idén már gond nélkül megy végig a félmaraton, leszámítva ha terepről van szó, mert ahhoz nekem dupla erőfeszítés kell. Szóval én ezt tudom javasolni, ha ilyen téren fejlődni szeretnél. Nekem frissítő nélkül ment múltkor 28-ig tűrhetően, utána száradtam ki annyira, hogy elszállt a pulzusom, de akkor még hűvösebb volt egy fokkal. [link] Nyilván a dombok nekem is odatették még HR-ben, ahhoz szerintem nagyon sok idő kellhet, hogy ne látszódjon meg ennyire. Ha csak vizet iszol, akkor érdemes 9g sót beletenni 1L vízbe, hogy pótold azt is. Nagyjából az a fiziológiás mennyiség.

Buliban hasznos! =]

(#25730) Vertigo18 válasza concret_hp (#25728) üzenetére


Vertigo18
addikt

Még annyi a különbség, hogy megállapítást nyert itt az elmúlt időszakban, hogy erősen órafüggő az, hogy a Garmin weboldal mit mér PB-nek. Háromféle variáció van.

1., régi óráknál "semmit" sem mér (610-zel tolom - nem röhög - egyetlen egy rekord sincs a Garmin oldalamon, valszeg a régebbi technológia miatt)

2., kicsit "újabb" óráknál előfordult, hogy csak akkor mér PB-t, ha ahhoz közelit futsz (pl. ha 11km-t futsz és abban van egy legjobb 10-esed, azt már nem számolja, de ha csak 10.140 méterben van a legjobb, azt már regeli)

3., Újabb óráknál mindegy mit futsz, regisztrálja, ha PB-d van. (Tehát futsz egy 20km-t, amiben volt egy 10km-es szakasz, ami PB, azt kiemeli és beregeli, mint PB-d).

Az első pont számomra teljesen érthetetlen, a Garmin Connectet szinkronizálja az Endomondom, ami ugyanúgy a 610 alapján kiszámolja a PB-ket. Volt olyan 16km-em, amiből kijött egy 10-es, egy 5-ös és egy 3km-es PB-m és mindhármat kiemelte és betette az Endomondo a saját adatbázisába. A Garmin meg nem tudta a Garmin Forerunner 610-ből. Nevetséges.

Tehát még kb. ez változott. Elenyésző szerintem.

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#25731) Upo válasza Peterhappy (#25715) üzenetére


Upo
addikt

Nem azért írtam hogy ilyen 24000 ft-os tanfolyamokat nézegess, ezt az összeget inkább a jó cipőre költsd. Érdemes inkább egy futásvizsgálatra elmenni, ahol bemérik hogy mennyivel kell korrigálnia a cipőnek hogy az ízületek síkban mozogjanak, ne legyen futás közben csavarodás. Nem mindegy, hogy a cipőnek mekkora a lejtése (lábujjaktól sarok felé), illetve oldalirányban mekkora a dőlése. Jó cipővel egész más a futás, helyre kerül minden. És a jó cipő alatt azt értem, hogy a te lábadhoz legyen megfelelő! Hiába írja valaki hogy a gt2000 milyen jó vagy gt1000 a legjobb vagy x y cipő a legjobb, azt kell választanod ami neked a legjobb. Azt a vizsgálaton tudják megmondani hogy mekkora legyen a lejtése, a támasztás keményebb vagy puhább legyen, és hogy milyen mértékű, hogy futás közben ne csavarodjon a boka-térd ízület. [link]
A #25722-ben neked írt linkek szerintem is jók, a sarkazáshoz képest más izomcsoportokat mozgat a lábban az a technika. Fokozatosan kell átszokni, nem szabad erőltetni, hogy ne legyen belőle sérülés, de ha hozzáerősödött a láb akkor már simán megy a technika. Először nekem is jó kis izomlázaim voltak, de beleszoktam. Eleinte nem spóroltam a pihenéssel ha szükség volt rá, inkább kihagytam 1-2 napot minthogy sérülés legyen belőle, az én koromban már nem olyan egyszerű felépülni, inkább jobb megelőzni a bajt.
Egyenes testtartással kell futni, enyhén előredőlve, épp csak hogy vigyen előre a testtartás. Nem keverendő össze a görnyedt testtartással, az nem jó! Gyerekkorom óta lábfájós voltam, de most már kezdek úgy kinézni mint aki valamikor majd futni is akar... A sarkazással csak döcögtem, nem is volt kedvem futni, nem is csináltam. Aztán beütött a szerelem, és hogy közelebb kerüljek hozzá, elkezdtem én is futni. Fájt, kellemetlen volt eleinte, de megérte minden szempontból, már 20 éve együtt vagyunk, és a futást is megszerettem, különösen mióta pár éve technikát váltottam.
Most már elég jól automatikusan megy a dolog, hosszabb távon vagy ha fáradtabb vagyok akkor azért figyelmeztetni kell magam a koordinált mozgásra, ne legyen nyegle a mozgásom, ne csavarodjak össze-vissza, mert rengeteg energiát elvisz. Erre is jó volt a kamerás futásvizsgálat, mondták hogy szépen futok, annyi, hogy a jobb sarkam a leghátsó pozícióban kicsit befordítottam. Tényleg éreztem is utána, kimondottan figyeltem is rá, ha fejben rendben van az ember akkor sokkal jobban megy a futás, és egyre inkább nem kell hogy azon járjon az eszem hogy helyesen fussak.
Ezen a bizonyos első félmaratonon is amikor esembe jutott, akkor örömmel konstatáltam hogy jó amit csinálok, nem is volt gondom a lefutásával. Sebességben tudtam volna jobbat is, de együtt maradtunk a párommal, nem szaladtam el tőle. Kétszer meg is kellett állnia, 16 és 19 körül, de végül berángattam a célba. Megyünk még félmaratonra, ha majd ő is stabilan végigmegy akkor én is futok egy saját tempót majd, itt azért a vége felé már inkább a lassabb tempó miatt szenvedtem jobban.
Javaslom, hogy menj el te is versenyekre. Nem a helyezés és az időeredmény a cél, nekünk se az volt, hanem hogy végigmenjünk. De olyan energiákat lehet megtapasztalni, visz a hangulat, a tömeg, nagyon jó érzés, sokat segít abban is hogy ne hagyd abba a futást. Nyilván először a legkisebb távokra érdemes nevezni, 5-7-10 km, ami van, aztán ha jobban megy akkor lehet lépni fölfelé.
Mondjuk én csak egy kedvtelési gagyifutó vagyok, nem hajszolom a másodperceket, kikapcsolódásként futok. Ha időeredményekre akarsz rámenni, akkor meg keresni kell valakit aki ellát személyre szabott tanácsokkal.

Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"

(#25732) inf3rno válasza Chuck Norris (#25725) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A kurkumáról meg gyömbérről még nem hallottam, hogy jó lenne ízületre, de ártani nem ártanak. A porc erősítőt sokáig kell szedni, hogy bármi érdemi változást tapasztalj, adj neki 2-3 hónapot.

Orvosban valaki olyat keress, aki csapatoknál sportorvos. Én róla tudom, hogy jó: [link], de készülj fel rá, hogy még ha el is tudod intézni, hogy kivizsgáljon, valszeg este 6 körül fogsz sorra kerülni nála. Unokatesómmal már végigültünk pár napot Fehérváron, amikor foci sérülése volt. Igazán nem tudom, hogy ilyen fáradásos jellegű témában mennyire jó, szerintem inkább traumás jellegű sérülésekre specializálódott.

Közben találtam letöltött anyagot erről a chi témáról, szóval tényleg volt itt régebben. Még mindig nem olvastam el, már azt is elfelejtettem, hogy van. Én valahogy kevés kivételtől eltekintve szkeptikus vagyok az ilyen nevesített divatirányzatokkal.

Buliban hasznos! =]

(#25733) borix válasza concret_hp (#25728) üzenetére


borix
őstag

Nem jó az összehasonlítás a 920Xt-hez a 910XT kellene hasonlítani nem a 310XT.
A FR920XT barometrikus magasságmérés,VO2max,regenerációs idő becslés,függőleges oszcilláció,talajérintési idő egyensúly,pedálütem,edzéshatás jelzés,okosóra funkciók,beépített Wifi a gyors feltöléshez,Connect IQ ezeket mind nem tudja a 310xt komolytalan 920xt-hez képest.

(#25734) LanyUs válasza inf3rno (#25729) üzenetére


LanyUs
senior tag

Te aztán átéltél mindent, amit csak lehet. Fent-lent, jóban-rosszban :) Köszi a beszámolót. Összességében lejön, hogy élvezted a problémák ellenére is. Azért bosszantó, hogy eddig "nem létező" problémák pont ilyenkor jönnek elő - rohadt Murphy törvénye. Gratula! Köszönöm a só tippet. Kipróbálom!

(#25735) inf3rno válasza Upo (#25731) üzenetére


inf3rno
nagyúr

+1, a versenyek tényleg nagyon sok motivációt adnak, ha válságban van az ember.

Buliban hasznos! =]

(#25736) inf3rno válasza LanyUs (#25734) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Néha úgy érzem, hogy azzal, hogy egészségügyi pályára mentem, magamra húztam ezt a karmát. Rohadna meg. :D

Buliban hasznos! =]

(#25737) Vertigo18 válasza borix (#25733) üzenetére


Vertigo18
addikt

A kolléga kicsit fentebb azt is részletezte, hogy ez az Ő véleménye, ráadásul nagyon nagy igazságok vannak abban, amiket mond. Ha nem akar "öszvr-megoldást" valaki, akkor ugyan, mi értelme van az okosóra-funkcióknak? Mi lesz a következő? 930Xt, amiben van kamera, hogy a lihegő fejemről csinálhassak selfiet? Hidd el, vannak olyanok (vagyunk egy páran, nah), akiknek nincs szükségük ezekre a feature-ökre... Talajérintési idő, függőleges oszciláció... mi van? Az egész abból indult el, hogy milyen órát vegyen egy kezdő. Nem biztos, hogy ilyen adatokra nagyon szüksége van, majd 1-2 év múlva... "Beépített Wifi a gyors feltöltéshez"? Jajj, hazaérek, be van kapcsolva a gépem, a 16km-es futásomat az Ant+ majdnem 10 másodperc alatt szinkronizálja... Szóval ennél gyorsabb lenne? 6mp? Ejjha, az a 4mp aztán tényleg nagy "fejlődés" a két technológia és a 4-5 év között/alatt.

No offense, peace! :R

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#25738) Upo válasza borix (#25727) üzenetére


Upo
addikt

Kicsit félve is dobtam be ezt a chi running kifejezést, de könnyű rá keresni. Top futóknál nyilván nem így van nevesítve, de a lényeg, hogy egyik sem a sarkon gördülős technikát csinálja.
Dibaba futása tetszik, számomra mintaszerű: [link]
Mo Farrah elemzés: [link]
Mosop: [link]
De az sem ártalmas ha jó helyre születünk: [link]

Összehasonlítás: [link] Nagyjából ez a lényeg, mindegy hogy milyen divatos neveket adunk neki.

Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"

(#25739) borix válasza Vertigo18 (#25737) üzenetére


borix
őstag

Volt egy kérdés,hogy a v800 2-3 év múlva jó órának fog e számítani ami most felső kategóriás óra.
A 310XT-re re az volt a véleményem,hogy nem jó az összehasonlítás mert a 920XT egy csomó plusz funkcióval rendelkezik hozzá képest.
Hogy jött ide az neked,hogy egy kezdőnek ez is meg az is felesleges funkciók amik benne vannak?
Egy kezdő nem vehet felső kategóriás órát mert a többi kezdő majd mit szól majd hozzá?
Van akinek az okostelefon funkciók alap,hogy legyen az órában és kezdő.

(#25740) Chuck Norris válasza inf3rno (#25732) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Ezt a cikket olvastam, tudom nem egy tudományos oldal :)
Úgyis úgy kezdődik az egész, hogy háziorvostól kell kérjek beutalót, ha nyár közepéig nem javul a helyzet meg is teszem, kösz a tippet.

Mivel azért alapjában optimista vagyok, vettem hirtelen felindulásból egy fujitrabuco-t, egész jó árban van.

[ Szerkesztve ]

(#25741) borix válasza Upo (#25738) üzenetére


borix
őstag

A sarkon gördülős futás egy tévesen begyakorolt futótechnika ami alá a gyártók futótechnikai irányzatot megfelelő cipőkkel kreáltak.
Mezítláb földes úton senki nem tudna sarokra érkezne mert marhára fájna elég hamar a pici kövek ráébresztenék, hogy változtasson mondjuk kövek nélkül is szétverné hamar a sarkát sántítás lenne a vége.
Akkor a szabályos futást nevezték el chi futásnak?

[ Szerkesztve ]

(#25742) Vertigo18 válasza borix (#25739) üzenetére


Vertigo18
addikt

Okés, nyuuugiii... :)

Számomra úgy tűnik/tűnt, hogy az egész óra/cipő hasonlítgatás ott kezdődött, amikor az egyik kolléga megkérdezte, milyen felszerelést vegyen. Erre jöttek válaszok, ott volt az öv-telefon kombó, majd az óra... Arra jött, hogy milyen óra legyen, de lehet én néztem be. Itt lett egy kis összehasonlítás, hogy vajon megéri-e megvenni a drágább órát, mikor lehetséges, hogy egy hónap múlva rájön, hogy inkább marad a fedettpályás véraláfutás sportágnál. Akkor meg a nyakán marad a Fenix 5... :B És de, vehet felső kategóriás órát, nem nézi ki senki sem érte. :N

Szóval az én válaszaimat erre az idővonalra építettem fel, így válaszolgattam, ez volt a háttere.

De respektálom a véleményedet! :R

Magamat ismétlem: peace! :R

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#25743) inf3rno válasza borix (#25741) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Bennem mondjuk az a kérdés merült fel ezekkel a mezítlábas technikákkal kapcsolatban, hogy most akkor nincs is értelme sarkazós futócipőt venni, mert úgysem sarokra érkezem? A profik mégis ilyen cipőt hordanak.

Buliban hasznos! =]

(#25744) inf3rno válasza Chuck Norris (#25740) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Teljesen nem szabad elhagyni a mozgást, mert az ízületi keringést az tartja fenn. A túlterheléstől és az alulterheléstől is ugyanúgy "kopik" az ízület. Szóval még ha úgy döntesz, hogy pihenteted, meg nem futsz, akkor is érdemes áttekerni, tornászni, vagy bármi ilyesmi. Egy próbát megér ez a kurkuma, gyömbér kombináció, hátha nálad is használ. Nekem vannak kétségeim, de sosem lehet tudni.

Ha esetleg nem jönne össze, még a krioterápia, amit reumás ízületi gyulladásokra ajánlanak, ami autoimmun betegség, szóval tök más, de végülis az is ízületi probléma. Szerintem az is megér egy próbát, legalábbis biztosan élmény számba megy, ha becsuknak -60°C-ra. :D [link] Ha kedvet kaptál hozzá, akkor mindenképp valami olyasmit keress, ami rendes kamrás megoldás. Van egy csomó wellness jellegű hülyeség, de azok semmit nem érnek.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#25745) Upo válasza inf3rno (#25743) üzenetére


Upo
addikt

Vannak olyan cipők amiknek nem annyira erősen párnázott a sarka. Aki meg annyira profi, annak maximum kívülről néz ki úgy a cipője mint a bolti, azt a laborban gyakorlatilag a lábára öntik. Nem gondolod, hogy a 2 órás kísérletet bolti polcról leemelt nájkicipőben futották a srácok, ugye? :U

Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"

(#25746) LanyUs válasza Vertigo18 (#25742) üzenetére


LanyUs
senior tag

Köszönöm az információkat, mert hasznosak. Ne félj, mert mások építkeznek ebből :)) Én még mindig telefonnal futok :)
Terepen kell a telefon!!! Fő a biztonság!!! Amíg ezt nem tudja az óra nekem felejtős. Ha meg viszem a telefont, akkor mi a tökömnek óra? No mindegy. Rövid távra ott van a 2500 Ft-os decathlonos öv, hosszabbra zsák. Ennyi...
Erősen telefonkészülék függő a GPS pontossága. Nekem mindig ugyanannyit mér és egyszerre futtatom rajta a Sport trackert és a Strava-t. Strava auto-pause funkciója ipari hulladék, ezért ha nagyot téved sport trackerből importálom a gpx-et. Jól elvagyok vele. Xiaomi Redmi Note 3 pro dual simes a telcsi. Elég nagy, de vállalható. Karpánt és a háromszög tartót már utálom.

Chuck Norris: megelőzésképpen szedem: Arthro Guard [link] és kúraszerűen Collagen Liquid [link]. Mindkettő bevált nekem. Állítólag az Arthroxon Plus is jó kiegészítve a többivel, de sok pénz az tuti. Ja igen és ellipszis tréner nagyon jó a térdemnek és az egész testnek is.

[ Szerkesztve ]

(#25747) borix válasza inf3rno (#25743) üzenetére


borix
őstag

Csillapítás miatt szükséges a többségünknek, az aszfaltos utakat nem tudjuk elkerülni nem olyan országban élünk ahol többségben még földút található.
A gond inkább a 10mm vagy a fölötti droppal van szerintem amiatt nehezebb a szabályosan előre talppárnára érkezést az amatőr futóknál (mondjuk komoly futóknál is látni még be lassítva,hogy valójában sarkazik).

LanyUs
Terepre hosszabb versenyeknél telóhoz kellene akkupakk is 10 óra vagy a fölötti folyamatos GPS-t nem biztos,hogy kibírna + folyamatos térerő keresést ahol gyenge a vétel.

[ Szerkesztve ]

(#25748) parandroid válasza Vertigo18 (#25742) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Én például korábban már írtam, hogy smart notificationok nélküli órát nem vennék. Csatlakozásnál szerintem a bt is alap kell már, hogy legyen. Leállítom az órát, azonnal szinkronizál minden mindennel. De nyilván mind-mind mások vagyunk. Csak aztán ne panaszkodj, hogy a telefonok gps-e pontatlan, ha olcsó vackot veszel. Érdekes módon nekem soha nem volt vele gondom, sem autós navigációnál, sem runtastic-kal, akár bicajos, akár futós, akár túrás menetről volt szó. Nem mondom, hogy hadászati pontosságú cucc, de sarkokat nem vág le, és mindig az úton maradok, valamint a megtett távok is pontosak. Magasságmérés barométer híján persze nem 100-as, az a térképadatokból jön, az meg a használt online verziókban eleve nem részletes. De ez szerintem csak komolyabb terepfutóknál lesz gond, ott meg eleve mások az elvárások.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#25749) LanyUs válasza borix (#25747) üzenetére


LanyUs
senior tag

Igen ismerős probléma a lemerülés a Samsung Galaxy Note 1-esem 2500mah akksijánál, DE a Redmi energiagazdálkodás + a 4000mah akksi 100%-on indulva versenyen már kiszolgál mindenkit. Te nagyobb túrázó vagy, mint én, biztos van már ilyened vagy hasonló, de beruháztam én is egy Asus ZenPower univerzális vésztöltő, külső akkumulátor 10050mAh-ra[link] . Teszteltem és a lead 8000-et ténylegesen, szemben a lidl-s szeméttel, ami 30%-ot töltött :Y Vittem is azonnal vissza azt a szart...

(#25750) inf3rno válasza LanyUs (#25749) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nekem Xiaomi 10400-as van, elég rá, hogy a tabletem teljesen feltöltsem 10 óra üzemidőre, meg elég jó áron is volt geekbuying-on. Manapság már itthon is lehet olcsón jókat venni.

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.