Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#26007) tomcica


tomcica
Topikgazda

Beszeljunk egy kicsit bizonyos pszihologiai tenyezokrol.Tegyuk fel az ember felkeszult a megmerettetesre,becsuletesen lerakta az alapokat.Elerte,hogy optimalis korulmenyek kozott akar 1-2orat is le tud futni anelkul,hogy az alapozos pulzusa jelentosen elmozdulna.Ezutan mindezt kielezte tempokkal,dombedzessel es resztavokkal.A terheles mennyiseget szepen leszedte,de az intenzitas megmaradt,es rapihent a versenyre.
A verseny napjan a szokasos lampalazat leszamitva idealis formaban van.Bemelegit es ellovik a rajtot,amint az elso adrenalin loket hatasa lecsen megindul a fej-jatek.Ertem ez alatt az ilyen gondolatokat,hogy "tul feszes ez a tempo erre az egesz tavra","kicsit tobbet kellett volna meg csinalnom az X fajta edzesbol" stb.Ahhoz,hogy le tudjuk adni a valodi teljesienyunket,helyen kell kezelni ezeket.
Sok helyen emlitik,hogy a profi sportolok nem probaljak ezeket a gondolatokat es erzeseket eluzni,nem probalnak elmenekulni eloluk.Nem helyettesitik be elterelo gondolatokkal,mint a "bar csak mar vege lenne","csak birjam ki X tavig es az mar jo lesz resz PB-nek" es meg sorolhatnank.Helyette elfogadjak a megjeleno,felbukkano erzeseket es gondolatokat,a figyelmuket a jelen pillanatban tartjak.Lesz akinek a legzes ritmusa a fogodzkodo ehhez,masnak a test nyujtotta erzetek.Ezzel mintegy valos ideju biofeedbek tortenik a jelen allapotokrol.Igy tud a zonaba,a flow-ba,a jelenbe maradni.
Ez nem azt jelenti,hogy nincs faradtsagerzet,vagy konnyu az egesz.Azt jelenti,hogy a tudatunk fokusza a jelen levo tortenesekbe koncentralodik.
Mint sok minden mast is (ivas,eves,iram,ruhazat) ezt is edzeseken kell tokeletesitenunk,gyakorolnunk.Az alapozos sebessegen egyszerubb,mert kevesebb a feszultseg es nyomas,de kesobb a tempo,a fokozo tempo es a resztavok alatt is jelen tudunk maradni.
Egyik edzesen az jutott eszembe,hogy keszitek egy hangfelvetelt,amely vegig ilyeneket fog ismetelni: "egyre gyengulsz","a feszultseg kibirhatatlan","nem neked valo ez","oreg vagy mar ehhez","kell ez neked?!" stb.A nehezebb edzeseken feltennem repeat-re es ugy edzenek :) mintegy nehezitesnek,hivjuk ezt mentalis dombedzesnek.Most az gondolod ez a legvadabb otletem,hat nem.Van egy olyan is,hogy a tanitvany nyaka kore tennek egy elektromos nyakorvet,mint amit a kutyaknal hasznalnak,ezt beallitanam ugy hogy ha eltavolodik tolem 10m-re akkor megrazza.
A masik sci-fibb otlet,hogy szintetikusan allitsunk elo egy olyan stimulanst,amit ha befecskendezunk egy halando emberbe,akkor pontosan azt a savkoncentraciot es vele jaro fajfalmat erezze,mint amit a versenyzo most valos idoben,ezt persze a nezok kapnak :P

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.