Hirdetés
- Bambanő háza tája
- 5¼ floppy meghajtó izzítás 30 év pihi után
- Mindent a StreamSharkról!
- Szólánc.
- ID&Trust létezik vagy csak álcég?
- MárkaLánc
- Szárítógép szösszenet (hogy Te ne járj pórul)
- Szabad e használt OLED televíziót venni?
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT.hu
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
Én is tömegnövelésre értettem.
Szvsz. inkább valamilyen elektrolit zavar vagy ásványi anyag hiány okozza a fejfájásodat. Nem iszol eleget, nem pótlod a kiizzadt sót, esetleg kalcium, magnézium kifogy az edzéstől. Próbáld ki egyszer, ha van kedved, hogy ezeket pótlod, és nem fehérje porozol edzés után, hanem csak valami normál kaját eszel. Kíváncsi vagyok, hogy ugyanúgy fáj e a fejed másnap.
Buliban hasznos! =]
-
atok666
őstag
válasz imyourfriend #19292 üzenetére
Uff, akkor jo lassan tekerhetsz, mert atlagos (~90rpm) pedalfordulatnal az 50x13 az mar boven 40+ tempo...
Atok
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
válasz ígyvanferi #19283 üzenetére
akkor már csak azt kellene kitaláli, hogy ma mit csináljak ezek tükrében
deicide:
az azért nem rossz honnan van bringás edzésterved? vagy mi alapján döntöd el, hogy mikor milyen edzést csinálsz?
Alg:
check #19280[ Szerkesztve ]
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
borix
őstag
válasz inf3rno #19301 üzenetére
Használok multivitamint+kalcium-magnézium,c-vitamin,omega3.
Futás után szoktam enni levest azzal pótolom a só veszteséget vizet is iszom eleget.
Amit írtál az matematikai számításokon alapuló kimutatás.
Ha teljesen igaz lenne akkor sokan nem kívánnák edzés után brutálisan az édeset és nem kezdenének el enni 1000.[ Szerkesztve ]
-
deicide
veterán
válasz bandus #19303 üzenetére
Nincs edzésterv, heti 2x résztávozok, 10x1 perc ~600W, ez olyan 70-72es 400 méternek felelhet meg futásban nálam. Aztán van comberősítő alacsony fordulatos hosszú menet, dombokkal, meg van pörgetős hosszabb 300W körül, 38-40km/h-s tempóval is. Szóval ilyen vegyesfelvágott, szimulálva a futást minden téren.
Live fast - On high - Repentless - Let it ride
-
Alg
veterán
válasz bandus #19303 üzenetére
Láttam, köszi - hétfőig eldől, bár szerintem nem lesz meg a 101 csapat...
Szerk: úgy néz ki hogy akkor nevezünk, aztán majd kiderül indul-e végül meg hogy lesz felosztva meg hányan leszünk összesen
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz Polacheck #19313 üzenetére
Király, kell valaki aki kicsit többet tud menni mert nekem a 25 a max szerintem . Elvileg beneveztünk, majd kereslek ha lesz bővebb info (ugyebár még az se biztos hogy meg lesz rendezve idén).
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
Nincs véletlenül valakinek tavalyról Wizzair kuponja a fiók mélyén?
[ Szerkesztve ]
-
margithid
veterán
Szerintetek egy NIKE ZOOM FLY 2 jó vétel 15k-ért?
Van olyan jó mint egy lunartempo vagy egy pega?[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
vagyok is,tegnap feljutottam Pestre,lecsereltem a Polar M400-at egy Garmin FR230-ra (csuklon meros nem erdekelt) a regi oramat a futo kollegam vette meg igy jott ossze,ma toltam egy crossfittet az uj oraban,tetszik,toltottem ra par appot (tabata,stopper,data fields-be pulzus zonak vizualisan stb.) egesz jol tunningolhato
ez mellett voltunk a Multivaniba is,az Inov8 X220-as le volt arazva 40rol 24.900-ra volt meretem is,elhoztam meg az utolso ket par Inov8 Mud-socs merinoi zoknit,amit sajnos mar nem gyart tobbet a ceg,marad a Nike dri-fit elite
holnap 70-100km bicaj alacsony pulzuson,utana OFF egy napig es indul az uj het (ezen a heten a 100x100 emelkedo azert meg erzodik,az olyan mint a 10x400m eros,nem igazan lehet megszokni barmilyen kondid is van)
Nike Zoom Fly jo cipo,Pegat veri (ha kemenyebb porgos kell) Lunartempot nem,az igazi mualkotas
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
inf3rno
nagyúr
Én is tekergőztem tegnap egy kicsit [link], hát azt kell, hogy mondjam, nagyon elszoktam már ettől a sporttól, a futás most jobban megy. Viszont nagyon hasznosnak találom, mert viszonylag gyengék a csípő környéki izmaim, és bringával nagyon jól lehet erősíteni őket. Ha magasan akarok futni, akkor nagyon hasznos az ilyesmi.
Másnaposan kialvatlanul élmény volt ma hazatekerni. Majdnem behánytam út közben. [link]
Overall szerintem én is bringázni fogok legalább 2 hetente a nyáron, mert több értelmét látom így az aerob edzéseknek, mintha 6:00-s pace-el kocognék.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
tomcica
Topikgazda
válasz tomcica #19319 üzenetére
100km lett gorgon,hat ez eleg fajdalmasan monoton cucc 2ora 54perc (144pulzus atlag) azert fajnak egy kicsit a combjaim,holnap masszazs es TELJES PIHENONAP (ismet tuleltem egy hetet)
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
ígyvanferi
addikt
Én ma pihentem, tegnap meg kipróbáltam a (inkább egy, mert millióképp lehet variálni, ahogy olvasom) fartleket avagy iramjátékot. Futas.netes példát vettem alapul, 3 sorozat: 30 gyors - 90 dzsog - 30 gyors - 75 dzsog - 30 gyors - 60 dzsog - 30 gyors 45 dzsog - 30 gyors - 30 dzsog - 30 gyors - 15 dzsog. Már mint másodpercek. Annyit csaltam, hogy az első két sorozatnál gyakorlatilag elhagytam a 15 mp lazát, ott volt 3-4 perc laza helyette. Az utolsónál viszont még nyomtam a 15 mp után egy 30-as sprintet. Kicsivel több, mint 10 km lett az egész, a bemelegítő, levezető futással.
Azt hittem nem lesz nagy különbség egy résztávozáshoz képest (pláne hogy így előre meghatározott időket futottam, nem csak a lámpaoszloptól sarokig sprint, saroktól kocsmáig laza, kocsmától árokig sprint, stb. módon random futottam). De egészen feldobott maga a futás, lehet csak mert hiányoztak a sprintek, azt egy ideje nem csináltam. Illetve most a laza futás tényleg laza volt, nem 4:40-4:50 körüli, mint résztávnál.
Szóval arra mindenképp jó egy ilyen, hogy az edzések monotonitását megtörje.[ Szerkesztve ]
-
parandroid
félisten
Bátorkodom én is megjelenni a topikban, a héten megvolt a premier-futásom, első alkalommal merészkedtem ki az edzőterem meghitt biztonságából. Korábban csak szalagon futottam, szóval ez egy teljesen új műfaj volt. Viszont eleve akkora mókának ígérkezett, hogy nem tudtam kihagyni. Igaz, hogy a tavalyi 76k körüli résztvevő helyett idén csak valamivel 68k fölött álltak rajthoz (egész nap szar idő volt, esett, fújt, de estére kisütött a nap, mire elindult a program), de így is annyian voltak, hogy gyakorlatilag akadályfutásnak is lehetne minősíteni. A cél előtti utolsó száz-százötven méteren pl. annyira feltorlódott a tömeg a célkamera és a szelfizgetések miatt, hogy már csak sétálni lehetett, szóval az időeredményen lehetne még javítani egy szellősebb mezőnnyel is akár. Elfáradni csak amúgy kellemesen sikerült, köszönhetően annak, hogy az utóbbi időben ennél jóval nagyobb távokat futottam hasonló tempóban edzés gyanánt.
Pillanatnyilag hetente kétszer futok szalagon, általában olyan 13-16 km-t 70-90 perc alatt, attól függően, hogy mennyi időm van, vagy hogy hogyan bírom. Emellett heti további két napon van súlyzós/gépes erőedzés, amihez általában 15 perc elliptikussal szoktam bemelegíteni, és lehetőség szerint 2-3 alkalommal jógázom is.
Hogy hogyan tovább, azt egyelőre nem tudom még, az biztos, hogy leállni nem fogok. A legjobb egy egészséges, 1:50 körüli félmaraton lenne, de hogy idén be merjem-e vállalni, vagy próbáljak csak javulni még (ami ehhez is mindenképpen kelleni fog), azt nem tudom. Azt mindenképpen látom, hogy az erőedzés marad (már csak a hát-, has-, és core-erősítés miatt is), de a futás kap priót, egyszerűen jobban élvezem. A kérdés az, hogy hogyan tudok még gyorsulni, meg hogy hogyan lenne célszerű edzeni. Eddig nem variáltam túl, a régi beidegződések szerint stabil, de hónapról hónapra gyorsuló tempóban futok egyenletesen egy órát (most 11,5-11,7 km körül tudok egyenletes tempóban egy óra alatt), majd csinálok egy kis pihenőt, amikor tudok inni, meg hagyom leesni kicsit a pulzusom (az is stabil 175 körül szokott végig lenni, 180 fölé még szerencsére sosem mentem), aztán visszagyorsítok fokozatosan 11 kmph körülre, és úgy elfutok 1,5 óráig. Kicsivel 16 km fölött szoktam egy ilyen komplett körrel zárni, meg egy legalább két napos regenerációs igénnyel.
Az egészet kb egy éve kezdtem, de eleinte annyira rútul ment, hogy nem erőltettem túl, emlékszem, az első teljes egy órás futópados tartózkodásom, amikor már többet kocogtam, mint sétáltam, az 8,16 km volt, és nagyon örültem magamnak. Valahol ott kezdtem el élvezni a dolgot, amikor már stabilan 10 km fölött tudtam futni az egy órát, ekkoriban 2-3 db 2-3 perces lassú kocogással/gyors sétával még mindig meg kellett szakítanom a futást, aztán a következő lendület akkor jött, amikor rendszeresen egyben le tudtam futni az egy órákat. Azóta szolidan emelgetem a tempót, kb hetente egy-másfél tized km-rel, igyekszem magam nem túlterhelni, lassan 40 leszek, szóval azért vigyázni kell magamra, nem regenerálódok úgy, mint egy húszéves.
Igazából csak annyi, hogy a passzív olvasgatás után egyrészt beköszönnék, másrészt szívesen veszek ötleteket, amiket esetleg sikerülhet beilleszteni az amúgy az utóbbi időben sajnos elég zsúfolt napjaimba - egy kevés extra energiám még van azért munka és suli után (illetve tipikusan a kettő között), de sajnos ezt, és az időt is nagyon be kell osztani...
Az egészet úgy kezdtem, hogy 40 előtt még le kéne futni legalább egy félmaratont, egyelőre ott tartok, hogy 2:00 körüli idővel képesnek is érzem magam rá, ha neki mernék állni, de mivel van még addig másfél évem, lehet, hogy egy teljes maratonnak is bele kellene férnie a megadott időkeretig.
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
bandus
veterán
válasz parandroid #19324 üzenetére
üdv a futók között
ami egészen biztos, hogy az a 175-ös pulzus nagyon magas. a legfontosabb a megfelelő állóképesség felépítése ami viszont meglepő módon nem úgy érhető el (marha érdekes az emberi szervezet), hogy a mostani tempódon ahol ennyi a pulzusod növeled a távot, hanem bizony vissza kell venni a sebességből, és lassabban, alacsonyabb pulzus mellett futni minél többet, sokszáz km-t. az egész koncepciót nagyon jól összefoglalja ez a blogbejegyzés egy itteni kolléga tollából: [link]
-
borix
őstag
válasz parandroid #19324 üzenetére
Szerintem túlreagálod ezt a 40 év körüli dolgot.Az ultrafutók életkora mondhatni 35-40 körül kezdődik és versenyen 100-200km futnak.
Azért meglepő,hogy senki nem mondta el a teremben,hogy kezdő futónak tartósan a 175 körüli pulzus az eszetlen mondhatni már káros.140 körül legyen a max pulzus úgy nyomjál 10-15km távokat.[ Szerkesztve ]
-
func93
senior tag
Sziasztok!
Polar órákkról mi a vélemény? Vásárlás előtt állok. Terepfutáshoz kellene a masina.
Nem mindenáron a drágábbat akarom, inkább bestbuy félét. HRM + GPS."Nem lehet összekötni a pontokat a jövőt fürkészve, az összefüggések csak utólag visszanézve látszanak." - Steve Jobs
-
bandus
veterán
válasz func93 #19327 üzenetére
én szeretem az m400-am, de ha nem sajnálnám most rá a pénzt, akkor én is lecserélném egy garmin fr230-ra több és jobb funkcióval rendelkeznek a garmin órék, meg már fancy színes kijelzőjük is van. nekem a webes felületük is jobban tetszik.
plusz 3 óra után megadja magát az órám akksija, de lusta voltam elvinni gariztatni az egyéves időtartam alatt pedig elvielg 8 órát kellene bírnia gps-szel.
-
parandroid
félisten
válasz bandus #19325 üzenetére
Nem vagyok benne biztos, hogy jól értem a blogbejegyzést. Az egész annyiban nem is feltétlenül releváns, hogy ő betegség/sérülés után kvázi nulláról kezdte, én a nulláról kezdős szakaszon már szerencsére túl vagyok.
Amit levontam belőle magamnak, hogy inkább az edzéseket veszi lassabbra (alacsonyabban tartott pulzussal), és havonta csinál egy felmérést max pulzusszám közelében.
Ez alapján:
Vonjuk ki az életkorunkat 180-ból
Módosítsuk a kapott értéket az alábbi kategóriák szerint:◦Ha komolyabb betegségünk van, vagy éppen túl vagyunk rajta (szívbetegség, bármilyen operáció, kórházi kezelés), vagy ha rendszeres gyógyszerezés alatt állunk, vonjunk le tízet.◦Ha korábban nem edzettünk, illetve edzettünk, de megsérültünk, romlottak az eredményeink, vagy ha gyakran vannak megfázásos betegségeink, allergiás panaszaink, vonjunk le ötöt.
◦Ha legalább két éve edzünk komoly problémák nélkül, nincsenek megfázásos, influenzás panaszaink évi egy-két alkalomnál gyakrabban, ne vonjunk le semmit.
◦Ha több, mint két éve edzünk problémamentesen, versenyeredményeink javulnak, sérülés nem fenyeget, adjunk hozzá ötöt.nekem 180-39+5, azaz 145 körül kéne tartanom a pulzusomat edzéseknél, és így futni 5 km-eket? Egyrészt kevesellem az 5 km-t, másrészt kicsit alacsonynak tartom a 145-ös pulzust, ez még nagyon komfortzónának tűnik. De holnap úgyis futónap, lehet, hogy kipróbálom, hogy milyen tartós sebesség jön ki 145 körüli pulzussal...
Re borix #19326: Közben olvasom a szerkesztett hozzászólásod, ebben megerősíted, amit fentebb írtam. Akkor gondolom hosszabb távon ahogy egyre jobban bírom a terhelést, úgy lesz egyre nagyobb az alacsonyabb pulzussal elérhető sebesség is, illetve havonta lehet egy nagyobbat (mondjuk egy órát) rohanni tesztként magasabb pulzusszámmal?
A kort illetően csak annyi, hogy a hétköznapokban bizony észreveszem, hogy hamarabb fáradok, mint boldog fiatalkoromban, hiába vagyok most fittebb fizikailag, mint valaha, illetve több, és rendszeresebb alvásra is szükségem van - utóbbiban a jelenlegi munkám és beosztásom sajna nem segít az állandó koránkelésekkel, meg a hosszú napokkal. Ezen az állandó fáradtságon kívül alapvetően egészségesnek és fittnek érzem magam, beteg sem voltam már évek óta, szóval komoly para nincs.
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
bandus
veterán
válasz parandroid #19330 üzenetére
majdnem, majdnem
amit látsz 5 km-es futások, azok csak a felmérők eredményei (mindig 151 körüli pulzuson, nem pedig max pulzus közelében), ami mutatja, hogy az alacsony pulzuson végzett munka (hosszú 10-15-20 km-es futások) következtében hogyan javul a szervezet állóképessége. azaz azonos terhelés mellett mennyivel gyorsabban tudsz futni. ez elengedhetetlen és megkerülhetetlen ahhoz, ha maratont, félmaratont szeretnél futni a későbbiekben.
-
borix
őstag
Nem tudom,honnan jön neked a vágy,hogy mennél a max pulzus irányába állandóan ami nem jó.Alacsonyabb pulzussal fussál 10-15km heti 4 alkalommal majd később jöhetnek a gyorsító edzések.Szerintem hasztalanul beszélünk róla 1-2 hétig talán megállod majd utána ismét eszetlenül nyomod majd a saját fejed után menve.
Te nem viccelsz egyből a laktátküszöb-re mentél rá kimaxol amíg lehet vagy amíg el nem visz a mentő.
[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
Tolj egy mini alapozo 3-4 hetet heti 3 kulcs futassal : ket kozepes 130-150 kozotti pulzussal (5-8km-ek ha jol megy 12ig) a harmadik pedig hosszu kitarto alacsony pulzussal 120-138 koze (de ez legyen 1.5ora ha jol megy fel 2ig) ezen edzeseken kivul barmikor lehet egy atmozgato 4-5km-t (szigoruan regeneralo jelleggel beszelgetos totyoges) a koztes napokon,azert 1-2 szabad nap legyen hetente...az atkoto napok lehetnek tura,edzoterem,foci,uszas barmi mas mozgas is!
A mini alapozasod utan,a harom minosegi napod hetente: 1x tempo (ez 150-160as pulzus,de 160 inkabb a vege fele legyen mar csak) 5-7km
masodik eros nap iramjatek (ez nagyjabol 500m felkapva porgosre (NE MAX) 170es pulzusig a vegen maximum,es 500m laza totyoges h visszaalljon 140 kornyekere mehet egy 6-10x szepen (nem muszaj preciz 500m csak iranymutato)
harmadik pedig egy fokozo tempo ez elesebb a vegen mint a sima tempo,de rovidebb picit 3-5km ugy kezded ahogy a sima tempot fejezted es porgeted fel egyre jobban 95%-ig
ezek melle mehet egy negyedik hosszu kitartos 1.5ora (itt ne legyen 2ora,mert elkeszulsz a tobbitol) 120-140kozetobbi atkoto konnyu nap
4-6honap utan az iramjatek helyett megjelennek a resztavok,minden mas marad,csak gyorsul es nyulik ovatosan ki hosszabbra,az mar a 10K -felmaratonodat celozza minosegileg (ott mar siman ki tudod futni,a kerdes milyen tempoval szeretned,azt gyakorlni kell es levinni a pulzust 160-165 kornyekere azon a tempon )
szoval roviden igy
-
bencze
senior tag
Én mindig csodálkozva olvasom ezeket a magas pulzusokat. Nálam a laza futás 130-135, 145-ig elmegy az már nem annyira laza, utóbbi félmaratonon az első pár km után olyan 150-155 környékére álltam be. Próbáltam az utolsó 5km-en meghúzni 160 fölé menni de egyszerűen nagyon szarul esett, nem tudtam tartani.
Az tény, hogy nem vagyok hozzászokva mert eddig szinte csak kocogtam de nem tudom, lehet csak ennyi az oka? A maximumom 180 környékén kellene elvileg legyen, ha jól emlékszem Cooper teszten 182-t láttam, de mérve nem volt rendesen. Mindenesetre 170 vagy 180 az már egykutyának tűnik, halálközeli állapot amikor a lépéseket számolni sem tudok koncentrálni rendesen-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-
-
inf3rno
nagyúr
Nektek vannak hát problémáitok?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz ígyvanferi #19323 üzenetére
Jaja, én is ezért szeretem, általában hegymenetnek szoktam megküldeni, de pont ez a jó benne, hogy mindenki a saját ízléséhez igazíthatja, vagy az aktuális hangulatához.
Buliban hasznos! =]
-
parandroid
félisten
válasz tomcica #19333 üzenetére
Basszus, késő is van, hosszú is volt a nap, de ennek kb a felét értem így sokadik átolvasásra is.
Holnap megnézem, mit tudok futni 145-ös pulzus környékén, de mindenképpen 150 alatt, utána kicsit pihentebb aggyal megint nekiesek a hozzászólásodnak.
Az mindenesetre biztos így az eddigi reakcióitok alapján, hogy lassítanom kell egy kicsit, úgyhogy inkább maradok annál a felállásnál, hogy hétfő-szerda-péntek futás a fentiek szerint, kedd-csütörtök erőedzés, hétvégén meg egyik nap vagy egy hosszabb, de könnyed kocogás, vagy elmegyek egyet bicajozni.
p
-
inf3rno
nagyúr
Szerintem olyan 6:30 körüli vagy még kocogósabb, amit ilyen 145-ös pulzussal tudsz menni. Nem tudom te hogy vagy vele, de nekem az eszeveszett lassú. Egyébként én is ugyanezzel küzdök, hogy nem olyan rosszak az eredményeim, de a pulzusom viszont magas. Attól tartok, hogyha túl sokat edzek ilyen tempóban, akkor a végén még sebességet is vesztek, ami nagyon nem tetszene. Van valami info arról, hogy pontosan mi történik, ha valaki hosszú távon magas pulzussal edz?
Buliban hasznos! =]
-
tomcica
Topikgazda
válasz inf3rno #19339 üzenetére
Altalaban az tortenik,hogy gyorsan tuledzesbe kerul a szervezet,aminel megjelenik a reggeli magas pulzus (ergo nem regeneralodtal) az edzes soran a magas pulzusnal LASSULSZ (ergo tul faradt vagy) valamint kesobb,ha meg igy sem allsz le,elkezd a magas pulzus lejjebb menni (nem tudod maxra felporgetni) kesobb pedig az alacsonyra nem esik le a pihenok kozott sem (pl konnyu temponal tul magas lesz az
"alacsony" pulzus)Ez utan mar ejjel sem alszol jol,az idegrendszer kezd szeesni,ingerlekeny vagy,faradt,minosegtelen az alvas,kesobb az etvagy is ingadozik (neha elveszik,neha indokolatlanul zabalhatnekod van foleg gyors szenhidratra) vegul pedig elmegy a kedved a sportolastol,mert a test pihenne (mind mentalisan,mind fizikailag)
diohejban ennyi,hormonalis zavarok is lehetnek,nokenl kimarad a havi,ferfiaknal potencia gondok stb. konnyen megbetegedhet az ember,belazasodik,megfazik,immunrendszer gyalazatos allapotba kerul
-
inf3rno
nagyúr
válasz bencze #19334 üzenetére
Nálam elsősorban a gyenge hőelvezetés miatt magas. Állandóan kiszáradok meg melegem van. Tekerésnél is nagyon látszik, ha meleg az idő, akkor ugyanolyan átlag tempónál 15-el több az átlag meg a max pulzusom is mint hidegben mérve. Gondolom ezen kívül lehet még magas a pulzus amiatt, hogy gyenge a tüdőd és nem tud elég oxigént tenni a vérbe, vagy gyenge a szíved, és csak több ütésre tud ugyanannyi vért pumpálni, mintha erős lenne. Na legalábbis józan paraszti ésszel én így látom. Ha nem bírod a magas pulzust, akkor vagy tüdőből vagy lábból készülsz el szvsz. Általában tüdőből szoktak, legalábbis akikkel én futkároztam nemrég félmaratonon, azok eléggé kapkodták a levegőt.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz tomcica #19340 üzenetére
Hmm ez érdekes. Úgy látszik egyik ismerős pont ezzel küzd, azt mondta lement a max pulzusa 170-re, és nem tud annál többet futni. Majd elküldöm neki ezt, hátha tényleg ilyen baja van.
Én csak heti 2x edzettem eddig kedden és szombaton, valszeg velem azért nem történt ilyen és sikerült regenerálódni a következő edzésre. Legalábbis sebességen nem látszik meg, hogy lassultam volna, és a pulzusom is ugyanúgy max 185 körül szokott lenni. Komolyan szoktam venni, amit a gép ír, hogy mennyit pihenjek rá. Viszont ami nekem gondnak tűnik, hogy reggel mindig érezni szoktam munkába menet (futólépésben), hogy a lépcsőn elfogy az erőm. Délutánra ez teljesen el szokott múlni. Ez valami olyasmi lehet, mint amit írsz. Nézni fogom órával este, hogy a regenerálódás mennyire működik. Egyébként pont most gondoltam, hogy végre van normális cipőm, kellene gyakrabban futni, de akkor ezek szerint neki kellene feküdnöm az alapozásnak, hogy mégiscsak lemenjen a pulzus legalább 170 alá ugyanezzel a tempóval.
Belefér az edzéstervedbe, amit felvázoltál egy-egy éles verseny, ahol 170-180 környékén futok? Egyelőre csak ilyen havi egy versenyre neveztem, júl 10, aug 27, szept 18, aztán talán még október közepén egy, ha engedi az idő. Nem kimondottan fontos nekem, hogy gyorsítsak, a jelenlegi 1:50:00 megfelelő tempó idénre, veszíteni belőle viszont nem szívesen vesztenék...
Buliban hasznos! =]
-
Mercutio_
félisten
Sziasztok!
Adidas Revenergy Techfit M cipőről mi a vélemény, futáshoz mennyire ajánlott?
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Alg
veterán
válasz func93 #19327 üzenetére
Terepre inkább néznék egy akciós Suunto Ambit2-t (ősztől jön az új csúcsmodell szóval lassan jönnek lehet Ambit3 leárazások is) vagy egy Fenix2-t (facebook csopiban láttam eladót 60ért)
-
parandroid
félisten
válasz inf3rno #19339 üzenetére
Hát, megvolt a próba, a 6:30-aknak már eléggé örültem volna. 5 perc fokozatos felvezetés után feltettem a tempót 9,5 kmph-ra, de kb 10 percet bírtam pulzussal, utána folyamatosan kellett lefelé vennem a tempót, ahogy kúszott felfelé az a rohadék. A terv az volt, hogy 145 körül maradok, végül nagylelkűen megengedtem magamnak egy 150-es limitet, az idő 90+ %-ában sikerült is ez alatt maradni. A végén még csináltam egy szintén 5 perces fokozatos lassítást, bár nemigen volt már honnét lassulni, 90 percnél 12,3-at mutatott a távolságmérő.
Akkor most az jön, hogy továbbra is pulzuslimitesen reménykedek benne, hogy előbb-utóbb, úgy néhány hónapon belül, szép lassan javulni fog a megtett táv, azaz gyorsulok kicsit? Elég keserves időszak lesz, de igyekszem kihúzni. Azt nem mondom, hogy nem fáradtam el kellemesen, de az eddigi futásokhoz képest ez nagyon kocogás volt, volt bennem még bőven tartalék, de a pulzus erősen limitált.
p
-
Alg
veterán
válasz parandroid #19346 üzenetére
Az ilyen edzéseknek általában nem úgy van vége hogy teljesen kifulladsz és lépni sem tudsz többet, sőt! Azt mondják akkor jó, ha a végén úgy érzed simán meg tudnád csinálni még egyszer.
-
concret_hp
addikt
egy 3-4 hónap kell neki, ha heti átlag 3* tudsz futni.
vagy fullba vagy sehogy :D
-
tomcica
Topikgazda
Jo ez igy,ahogy az angol mondana: "rinse and repeat"
Apropo,ha a jovoben nem km/h sebessegben irnad,hanem perc/km akkor nagyon megkoszonnem,piszkosul nehez atalakitgatni folyton.Azert van mini alapozas felirva,hogy igy csinald 2-3 honapig (igazabol tovabb kellene,de minimum eddig) utana epitesz ra.Igen a cel,hogy magatol gyorsuljon (vagy ezen a tempon meg alacsonyabb legyen a pulzusod,ergo idovel tovabb ki bird tartani).
-
ígyvanferi
addikt
Van valami jó megoldás, hogy menet közben be tudjam lőni nagyjából kb.-ra a pulzusom? Futás közben nem kimondottan könnyű ujjbeggyel kitapintani, de mondjuk ha el tudom szavalni hangosan az Anyám tyúkját, akkor mennyi lehet a pulzus saccra? Vagy amikor egy összetett mondatot, esetleg már csak pár szót sikerül? Egyszerűbb lenne legalább egy övet vennem, tudom, de folyamatosan monitorozni nem akarom, anélkül is megy. Csak mégis jó lenne tudni, hogy széthajtom-e magam feleslegesen vagy rendben van a helyzet.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest