Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15848) inf3rno válasza ígyvanferi (#15834) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én jobb szeretek egyszerre egy dologra koncentrálni, és az valószínű, hogy inkább a futás lesz, mint az, hogy időben nyomkodjam a gombokat minden körnél.

@tomcica:
Progression run-ra (fokozó) azt mondják hogy arra jó, hogy az eltérő izomrostok munkáját összehangolja különböző sebességeken, így sokkal jobban lehet gyorsulni, mert ha már összeszoktak, akkor nem egymás ellen dolgoznak.
A hétfő - szerda nagyjából állandó, hogy mi lesz: short interval (200-400 résztáv), illetve long interval (600-1.5k résztáv), ha már jó tempóban tudok 600-at futni (amíg nem, addig mindkettő short interval). A pénteket most úgy gondolom, hogy rotációban tolom eltérő távokkal (3-15k). Szóval a péntekbe simán belefér, hogy néha futok progressive-et is.
Persze egyetértek, de már írtam is, hogy mire a 15k felgyorsul 4:00-ra, addigra a 200-400m-ek már valahol 3:30 környékén kell, hogy legyenek. Az a terv, hogy mindig először a short interval-on csavarok a sebességen, aztán azt vezetem át fokozatosan az egyre nagyobb távokra. Pl most 4:00-val kezdek 200-on, aztán növelem a távot 400-ra, ha már megy, utána meg növelem a távot 600-ra. Ha a 600 megy 4:00-n, akkor a hétfői edzésen újra 200-at futok, de már 3:50-el, a szerdai edzésen meg viszem tovább a 600-at 4:00-val, és kitolom 800-ra, majd 1k-ra, majd 1.5k-ra. Ha odáig eljutok, akkor megpróbálom kitolni long-ra: 3k-ra a 4:00-t. Ha elég az állóképességem hozzá, akkor egy idő után menni fog az is, és a long interval-t újra tudom kezdeni 600m-ről. Eddigre a hétfői 3:50-es edzést már remélhetőleg át tudom vezetni 600m-re, és így megint tudok csavarni a hétfőn 200m, 3:40-re. Nem tudom érthető e. :D Gond akkor lehet, ha elakadok, és mondjuk a long interval-t nem tudom átvezetni 3k-ra, közben meg a short interval-t már vezetném át long interval-ra. Ez könnyen benne van a pakliban, úgyhogy erre majd kidolgozok valamilyen forgatókönyvet, amit követni tudok.
Az 5 percesnél mekkora távokra és milyen rendszerességre gondoltál? Esetleg jobban járok, ha alapozok a télen, és addig szüneteltetem a résztávozást? (lehet, hogy amúgy is erre kényszerülök, ha mindent elborít a hó)
Aha, akkor ezek szerint a progression run még arra is jó, hogy a tartalék izomrostokat is megvastagítsa, és nagyobb tempón is tovább bírjad velük. Mindig tanulok valami újat. Ezt a Canova módszert sem ismertem. Futok most pénteken egy 5k-t, aztán abból nagyjából látni fogjuk, hogy honnan kell indítani a progression-t, hogy még menjen. Szvsz 4:15-ről indulva még biztosan nem menne, úgy tippelem, hogy 4:45-ről, esetleg még fentebbről lesz majd jó. Nagyjából már értem, hogy miért írják mások, hogy nem érzik annyira a sebességet, ha 5 sec-enként kell léptetni, akkor nekem sem biztos, hogy érzésre megy.
Persze, elég egyértelmű, hogy a 200m nem 1k, azért kell átvezetni fokozatosan nagyobb távokra. Azért sem összehasonlítható a kettő, mert más izomrostok dolgoznak.
Eléggé egyetértek mindennel, amit írtál, úgyhogy azt hiszem jó lesz ez az edzésprogram. :-)

Pulzusra leszek még kíváncsi, lehet, hogy nekem sincs ott a keringésem, és muszáj lesz halasztani ezt az egész sebesség növelős edzéstervet, amíg felépítem. Nem szívesen futnék újra állandóan longokat, meg úgy néz ki, hogy ízületből/szalagból sem bírok heti 40k-nál többet.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.