Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#12564) kolosanyi válasza beltram (#12557) üzenetére


kolosanyi
veterán

Ezt saját magamon is tapasztaltam. 2 éve nyáron az L4-L5 csigolyák között porckorongsérvet diagnosztizáltak. Abba kellett hagynom a nehéz súlyos emeléseket, kettlebellezést, minden ilyesmit. Akkor kezdtem el komolyabban ráállni a saját súlyos gyakorlatokra. Először Gflexeztem (olyan, mint a TRX), aztán Fegyencedzés szerű programot csináltam otthon, majd egy éves nyáron kezdtem el torna erőgyakorlatokra edzeni. Azóta olyan szinten megerősödött a törzsizomzatom, hogy teljesen tünetmentes vagyok, visszahúzódott a kiboltosodás. Mindenem rengeteget erősödött, illetve optikailag is átalakultam.

Ez azért van, mert a tipikus gyúrós, tömegnövelő edzéstervek közepes ismétlésszámmal (pl 4*10) és sok gyakorlattal dolgoznak. Ez azt eredményezi, hogy a raktárkészletek kiürülnek edzés végére, emiatt a szervezet ehhez adaptálódik és az izompólya körüli szarkoplazma megnagyobbodik nagyon pongyola megfogalmazás, ezért egy anatómia vizsgán tuti kivágnának, de már a nyolcadikas biológia témazáró se lenne kettesnél jobb. Ez lehetne jó dolog is egy állóképességi sportoló szempontjából, de ez elég jelentős tömegnöveledéssel is jár, teltebbek, nagyobbak lesznek az izmok.

Ezzel szemben egy erőspecifikus edzésrogram nagy intenzitásra és kis össz volumenre, azaz a maximális erőkifejtésre koncentrál. Ezzel az összehúzódásra képes fehérje rostokat dolgoztatja meg leginkább, na meg az idegrendszert. Az ugye tiszta sor, hogy az erő és az állóképesség két ellentétes pólus, de én időszakosan, tavaszi kigyorsításnál látnám értelmét az erőedzésnek futóknál is. De ezt sokkal jobban tudják nálam tapasztaltabbak.

Mindenesetre törzsre nem lehet eleget edzeni, minden sportágban nagyon fontos szerepe van az edzett törzsizomzatnak. :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.