Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-26 09:20:33

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#93351) ftamas0201 válasza Alex91 (#93350) üzenetére


ftamas0201
senior tag

Akkor majd utána járok ennek, nem vagyok naprakész a témában nagyon.

(#93352) Scale válasza Gubek-Einste (#93338) üzenetére


Scale
őstag

Köszi!

Amúgy egy lehet amatőr kérdés:
Az hogy mekkora lefedettséget ad egy routert az mitől függ? Mert pár napja pont volt olyan hsz-váltás, hogy pl nem az antennák számától. Itt persze most nem a helyi adottságokra (falak típusa, stb) gondolok ami egyértelmű hogy sokat számít de ha tegyük fel egy ideális helyen van a router akkor melyik jellemzője árulja el, hogy mekkora helyet tud lefedni?
Ezt azért is kérdezem mert pl nekem sose a wifi sebességével volt bajom a jelenlegi felálással sem, hanem hogy egy adott ponton nincs wifi egyáltalán, nyilván ha nagyon lassú az se annyira jó. :U

(#93353) BB9000 válasza Scale (#93352) üzenetére


BB9000
senior tag

A "mekkora területet fed be" kérdés örökké visszatér. A lefedettségi terület nagysága szempontjából nincsenek csodák!

Összesen három (+1) dolog befolyásolja:
- az adott hely jellemzői,
- az adásteljesítmény és az
- az antennák karakterisztikája.
A +1-ről később írok, mert itt zavaró lenne.

Az adásteljesítményt 100 mW-ban maximálta az EU. Ezt minden gyártó igyekszik betartani. Vannak módszerek az adásteljesítmény növelésére alternatív firmware-ekkel, de ezt nem javaslom. Elsősorban azért, mert a teljesítmény növelésének hátrányai nagyobbak, mint az előnyei: a környező WiFi hálózatok zavarása és a sugárzás egészségügyi kockázatainak növekedése.
Az adott hely jellemzőiről kevés szó esik, pedig itt lenne a legtnagyobb "játéktér" A Router optimális elhelyezésével sokat lehet nyerni.
Az antennákról: Az a router amelyiknek külső antennái vannak, az előnyben van a belső antennás kivitelekkel szemben, mert az antennák helyzetén is múlhat, hogy a lakás adott helyén milyenek lesznek a WiFi vételi viszonyok. A belső antennával rendelkező routert el kell forgatni , vagy meg kell dönteni ahhoz, hogy az optimális lefedettséget adja. A külső antennákat pedig "csak" megfelelő szögbe kell állítani. Az antennák "nyeresége" egy számértékkel jellemezhető. Ez a legtöbb routernél 5 dbi. A külső antennás eszközöknél lehetőség van "nagyobb nyereségű" azaz hatékonyabb antennára cserélni ezeket: (8-10, vagy akár 12 dbi-s darabokra), de ettől se válik valóra a "csoda", tehát nem nő meg jelentősen a lefedettségi terület, mivel a vevőegységek antennái ugyanazok maradnak. A laptop, a telefonban, vagy a tablet antennáira gondolok, amik cseréje nem olyan egyszerű, mint a router antennáinak cseréje. Ha azokat is kicserélnénk nagyobb nyereségű antennákra a router antennáival együtt, akkor már észrevehető javulást tapasztalhatnánk.
Végül a +1 dolog!
Ha a WiFi kliens és a WiFi router közti kapcsolat több csatornás és több antennán keresztül folyik a kommunikáció, akkor a jobb routerek képesek arra, hogy észleljék a kliens irányszögét abból, hogy az egyes antennákra érkező jelek nem egyszerre futnak be. A beérkező jelek időelcsúszásának megfelelően bocsájtja ki a kimenő jeleket a kliens felé. Ez az eltolás kliensenként eltérő, mivel nem ugyanott vannak az eszközök és más-más irányból érkeznek a jelek. A gyengébb routerek ilyet nem tudnak, emiatt a jobb routereken jobb sebességek mérhetők, ha minden más paraméter azonos.

(#93354) Scale válasza BB9000 (#93353) üzenetére


Scale
őstag

Köszi a részletes leírást! :R

(#93355) Kaci84


Kaci84
őstag

Üdv, adott Vodás net a fehér belső antennás hozzá kapott midenki által ismert routerrel. Volt, hogy többször elment a net pár percre, illetve a falu fórumában is mindig van aki beírja, hogy nála nincs net miközben másoknál meg van. Most kaptam a fülest, hogy nem valami jó ez a router, mert modem és router egyben és hurka a vezérlője, ezért könnyen lehet, hogy amiatt vannak alkalmankánt net hibák. Javasolták cseréljem ki. Volt itthon korábbról egy TL-WR841N routerem, próbaképpen beüzemeltem. A régit meghagytam modemnek és a TP linkről megy a net. Na most ez próba volt csak, könnyen lehet, hogy ez nem jobb mint ami volt is símán 6-7 éves már.
Nagy elvárás nincs, a netem max 100-as a hatótáv is elfogadható volt, oké nem lenne baj ha az udvaron messzebre is elhordana, de csak ez végett nem cserélnék. 2-4 telefon YT nézéssel és 4-6 PC alacsony netforgalommal és 4 IP kamera, 4 okoscsatlakozó. Illetve a gamer gépem ami UTP kábellel csatlakozik az online game miatt.
Mi a javaslat? Hagyjam a régit vagy jobb lesz ez a most beüzemelt TP link vagy vegyek egy drágábbat?

(#93356) Gubek-Einste válasza Kaci84 (#93355) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Mindenképpen vegyél egy új típust, lehetőség szerint egy AX-es típust.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#93357) Kaci84 válasza Gubek-Einste (#93356) üzenetére


Kaci84
őstag

Értem. Az mivel fog többet tudni mint most? Itt a faluba, de nekünk pláne nem lesz 1000 net. Csak mert kb egy 20-as a legolcsóbb. Nem a Wifi 6 drágíttja meg nagyon, mert az most menő? Pl. 12-ért egy Archer C6 az nem elég jó?

(#93358) Gubek-Einste válasza Kaci84 (#93357) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Jó lehet de a jövőre tervezés okán jobban megérné egy AX-es eszköz beszerzése.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#93359) _q


_q
addikt

AX-es router mellett AC router mesh hálózatban megfelelően tud együtt működni?

(#93360) Gubek-Einste válasza _q (#93359) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Igen de az AC eszköz lesz a hálózatban a szűk keresztmetszet.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#93361) _q válasza Gubek-Einste (#93360) üzenetére


_q
addikt

A gyakorlatban ez mit jelent? AX lenne a fő router, AC meg a node.

[ Szerkesztve ]

(#93362) Fall-N válasza BB9000 (#93353) üzenetére


Fall-N
veterán

A +1-es: Magyarul tudnia kell a routernek a MU-MIMO és a Beamfording funkciókat. Lehet az ac vagy ax router. Sajnos még mindig az olcsó vackok nem ismerik ezeket.

Szóval érdemes nézni az adatlapot, boltban a router dobozát. Bár ha valaki bizonytalan jobb ha kérdez itt.

A Tp-Link "vitához" meg én azt vallom, hogy ha van jobb alternatíva azonos vagy kicsit nagyobb áron, akkor inkább NE. A hibajavítás és firmware frissítés sem az erősségük. Egy maximum kettő javítás jön ki utána marad ahogy marad. Ha bugos akkor is. Inkább Asus, Xiaomi, MikroTik stb.

(#93363) takitibi


takitibi
tag

Sziasztok!
Helyszín: tanya ; van egy DiGi-s SIM kártyám.
DiGi-s kérdésem lenne. Tudtok ajánlani jó árban olyan 4G (LTE) modemet, amelynek van RJ45 aljzata, és UTP-vel be tudom kötni a rendes Routerem WAN portjába?
Köszi előre is a tapasztalati válaszokat!

Üdv: TakiTibi

(#93364) tlecso válasza Gubek-Einste (#93255) üzenetére


tlecso
csendes tag

Asztali gépből szerinted mekkora teljesítmény kellene, ami elroutolja ezt a sebességet?

Amim most van:
I5-3470 + 12GB Ram, valami Fujitsu szerver alaplapban.
Azon gondolkodom, hogyha veszek bele egy 10Gbit-es kártyát (ami tud 2.5Gbit-en linkelni), még akkor is jóval olcsóbban kijövök. Gép így is megy éjjel-nappal, ez nem számít.

Ha ez elég lenne, akkor csak kábelt cserélnék a falban Cat6-ra és már repeszthetne is :D

(#93365) bpmcwap válasza Kaci84 (#93355) üzenetére


bpmcwap
senior tag

én csak kibic vagyok, hallgass a szakikra, DE C6-ot NE VEGYÉL!!!!! Ha jól számolom 15-18 eszköz is csatlakozna egy időben.... Nekem C6U-m van, konkrétan lehasal ha a három gyerek hazajön és elkezdenek youtubozni, miközben ketten homeofficeban dolgozunk... dobálja el az eszközöket a router... Gyárival és OpenWrtvel is.... Az is lehet hogy csak konkrétan az én routerem selejtes és nem szabadna messze menő következtetéseket levonnom, de ahogy a fórumokat olvasgatom - mert megoldáscentrikus vagyok és próbáltam kihozni az eszközből amit lehet -, nem biztos, hogy ez lenne számodra a megfelelő vétel....

szerk: ha ilyen xar a net, ellenben viszonylag sok a kliens és a feladat, de széles net nincs, akkor én talán a RAM/ROM utján közelíteném meg a dolgot nem AC/AX.... 16mb flash szvsz kevés lesz.... min 128...RAM meg adja magát.... ha rám hallgatsz átnyálazod az összefoglalót ami nagyon profi! és pénztárcádnak megfelelő eszközt keresel

[ Szerkesztve ]

Túrista vagyok

(#93366) Gubek-Einste válasza takitibi (#93363) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Mennyit szánnál a beszerzésre?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#93367) Kaci84 válasza bpmcwap (#93365) üzenetére


Kaci84
őstag

Átnyálaztam az összefoglalót, de nekem kínai. Amennyire pro vagyok PC alkatrészekbe annyira hurka vagyok a hálózati részbe. Ilyen "masz" meg olyan "mac" meg mindenféle "XY" még a fejem is megfájdul. Pl. oké flash memória. Nem találtam a spec között, melyiknek mennyi van, termékszűrőben sem.

Most akkor melyik lenne megfelelő?
TP Link AX23 18e (garis, használt) talán ez lenne az alja? ,
Picit többért van ami sokkal jobban megéri esetleg? Ügye a bet sebesség annyira nem fobtos nekem. Max több gép a neten ahopgy írtam, esetleg később hálózatba kötni.

[ Szerkesztve ]

(#93368) osonte válasza Kaci84 (#93367) üzenetére


osonte
senior tag

Szia!

Amennyiben egy eszközzel szeretnél nagyobb hatótávot, jó teljesítménnyel és a legolcsóbban a TP-Link AX20-at ajánlom: link. Kifutó modell, egyre jobban felmegy az ára, lehet van használt is Hardveraprón.

Ez 4 magos processzorral és 1.5Ghz sebességgel, 256MB memóriával rendelkezik és tudja az AX-es szabványt. Itt tudsz olvasni technikai információkat a routerről: link

Az AX23 egy energiatakarékos modell: kisebb hatótáv, 2 magos processzor.

Xiaomi 14

(#93369) konyi79


konyi79
addikt

Sziasztok,

nem kifejezetten router kérdés, de talán tudtok segíteni.
Külső hálózattól függetlenül kötök össze két eszközt (fényképezőgép és Surface pro) LAN kábellel, ehhez mindenképp gigabites kapcsolat kell.
A direkt kapcsolat így működik, de a helyzettől függő 10-50m Cat5e kihelyezése körülményes, szívesen megválnék tőle. Szóval keresek valami eszközt, ami két végpont között képes ezt a kapcsolatot vezeték nélkül továbbítani, célszerűen ne csak 3-5m távolságon belül, mint a beépített wifi. Ha nagyon nincs más, megoldható lenne két routerrel is, de valami kisebb eszközre lenne szükség, amit persze tudok tápolni mindentől, leginkább villamos hálózattól messze, 5-12V-ról.
Köszi, ha valakinek van egy jó tippje!

(#93370) sony309 válasza sony309 (#93345) üzenetére


sony309
őstag

"Köszönöm" a választ!

S3x, hifi & rock and roll

(#93371) dudika10 válasza konyi79 (#93369) üzenetére


dudika10
veterán

Gigabites kapcsolatot akarsz vezetek nelkul 10-50m-en?
Hat kivamcsi vagyok a tobbiek valaszara, mert nem talalkoztam ilyen consumer eszkozzel. Hatha tanulok valami ujat. :)

#93370:
Egy olyan featuret kersz, ami egyaltalan nem altalanos manapsag, es kizartad az asust. Az osszes hasznalhato eszkozt ajanlottak neked amivel van tapasztalat a topikban es megfelel az igenyeknek (mind a 0 darabot).

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#93372) konyi79 válasza dudika10 (#93371) üzenetére


konyi79
addikt

A Surface-en nincs Ethernet, ott egy USB3-Gigabit adapterrel váltom ki. Próbáltam USB2-100Mbps eszközzel, nem állt fel az élőkép. Szóval gyanítom az lassú hozzá. De igazából működik a beépített Wifi-vel is, valami 2-3fps frissítéssel. Ami nem jó, de valami. Az sem lehet túl acélos, bár 5GHz-es wifi modul van benne, szóval tudhat párszáz megabitet...
Én sem találtam, ezért dobtam be. Itt sok hozzáértő megfordul, hátha...
Ha nem lesz semmi, valami nagyon kicsi ac-s routerrel bepróbálkozok, hátha nagyobb távra átmegy, mint a beépített modul. Vágy az 50m, de ha 20 lesz is tudok örülni :)

[ Szerkesztve ]

(#93373) MaCS_70 válasza takitibi (#93363) üzenetére


MaCS_70
félisten

Mikrotik LTE SXT vagy a durvább LHG.

Nálam egy SXT megy főüzemben az Asus routerem előtt.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#93374) Fall-N válasza Kaci84 (#93355) üzenetére


Fall-N
veterán

Én a Xiaomi IoT eszközeit nézném meg a helyedben. Az AX3600-as például igen jól teljesít és 35ezer Ft körül van az ára. Tp-Linket én is hanyagolnám. Én is tervezem lecserélni az Archer C20-at. Nálam is sok okoseszköz van (Sonoff cuccok), így nem rossz ha van az eszköznek külön IoT antennája meg stabil, mint a beton.

[ Szerkesztve ]

(#93375) riki válasza Fall-N (#93362) üzenetére


riki
senior tag

Most vitába szálnék veled,én egy ax73 tulaja vagyok,ilyen stabil routerem még nem volt. Nálunk ketten is home office ban dolgoznak ,folyamatos Wowifi több telefonon ,média lejátszók ,netflix,hbo go ,xiaomi robotporszívó,és még egy panaszt nem hallottam a családban,nem úgy mint a régi n18 nál ,pedig azt is támogatta egy Tenda a18. A frimware frissitésről ma is jött ki új [link] ,de mivel auto-n van ,már ott figyel rajta.A homeshield /igaz 13 ezer egy évre/de védi a linuxos gépeket is a hálózaton .Nekem semmi problémám az egyedi csatornákkal, nem vált vissza, a Tenda 48-on az ax73 64 -en szórja az 5g-t. :U

[ Szerkesztve ]

(#93376) Orgi válasza szpigi73 (#93333) üzenetére


Orgi
őstag

Egy amatőr (én) szigorúan magánvéleménye következik: én UPC Connectbox wifis átlag képességei bővítése miatt vettem egy Asus AX-55-öt. Pár eszközöm van csak, de wifi hatótáv, meg random teló leszakadások voltak a fő indokaim. Akciósan behúztam karácsony előtt a routert, pofás, meg minden, de igazából semmiféle különbséget nem tapasztalok. Az AX55 wifi hatótávja semmivel sem jobb, mint a Connectboxé és ugyanúgy vannak random teló-leszakadások, és wifi sebességben sem látok különbséget. Szóval szigorúan az én elképzeléseim alapvetően nem teljesültek a saját router beszerzésével, illetve azért biztonsági szempontok miatt nem vagyok csalódott, de maradéktalanul elégedett sem. Persze a teló is lehetne ludas, de sokat vagyok máshol és ott nincsenek pl random leszakadások.

(#93377) Fall-N válasza riki (#93375) üzenetére


Fall-N
veterán

Egy 40+ ezer Forintos eszköznél ez el is várható, viszont az olcsóbb szegmensben nem ez a jellemző.

(#93378) Kaci84 válasza Fall-N (#93374) üzenetére


Kaci84
őstag

Értem. Az olcsóbb változat esetleg nem lenne megfelelő? AX3200? kicsit keveslem is a 3 LAN helyet.

Minden márkának vannak negatív véleményezői. Nekem most fura, hogy többen mondjátok, hogy a TP link nem olyan jó. Miközben évek óta úgy tudtam a hálózati termékek esetén jó választás szinten bármit is veszünk. Van itthon egy tucat wifi stick 2 swich, 1 router, 3 okos konnektor és mind jól üzemel.

Az AX 3600 párja TP és Asus oldalon? Illetve egyel kisebb/olcsóbb pl. AX3200 modell párja TP és Asus oldalon?
Mi a külömbség? Vajon kihasználnám? Ne feledjük, nekem 100-as netem van, az 1000-res 10+ év a sok PC ami meg rá van kötve alig van netforgalma.

(#93379) FireKeeper válasza Kaci84 (#93378) üzenetére


FireKeeper
nagyúr

TP link-ből az AX55 és AX72 van 35 körül. mindkettőn 4 LAN port van, +USB megosztáshoz. AX72 talán jobban megéri, mivel csak kicsit drágább de jobb a Wifije.

[ Szerkesztve ]

steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 V || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill

(#93380) blakey válasza Kaci84 (#93378) üzenetére


blakey
titán

Az AX 3600 párja TP és Asus oldalon? - TP-LINK AX73 és felfelé, Asus AX58U és "felfelé", nem akarom a Xiaomit ekézni, de ha beleolvasol a topikjába akkor minden világos lesz számodra és tudni fogod, hogy szükséged van-e rá vagy sem.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#93381) dudika10 válasza riki (#93375) üzenetére


dudika10
veterán

TPLink jo hardvert ad relative olcson, de az extra funkciok csak a felhasznalok 99%-anak felelnek meg, a topikba meg jellemzoen a maradek 1% irogat rendszeresen, akik az egzotikusabb funkciokat is hasznalnak. :)
Ezek mellett a mesh kepesseg durvan limitalt, szoval olyan helyre ahol tobb eszkozos mesh lenne az optimalis, nem lehet ajanlani.

#93376:
A wifi celja egy pici, lokalis halozat letrehozasa. Ennek megfeleloen van szabalyozva is es pont ezert minden gyarto arra torekszik, hogy a szabalyoknak megfelelve a leheto legnagyobb hatotavolsagot erje el. Mivel ez nem hatalmas kihivas manapsag, a legtobb keszulek hatotavolsaga nagyjabol azonos (kivetel ahol iranyitott az antenna). Miutan Kinaban kevesbe szigoruak a szabalyok, egy kinai verzios keszulek tud nagyobb hatotavot, termeszetesen Europaban szabalytalanul.
A leszakadozas mas kerdes, annak komolyabban utana kellene jarni.

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#93382) Haart


Haart
addikt

Hi,

Érdeklődnék én csak sima UPC routert használok 2 sávval.
Viszont isminél láttam tplink ax10-en hogy van egy smart wifi opcio vagy mi amivel a 2.4 és 5g hálózatot egynek látja igy nem kell több SSID csak 1 és minden eszköznek megelelő sávszélt ad.
Ezt hogy hivják egyébként? Minden AX cucc tudja ? Vagy csak a tplinkek?

Bocs a triviális kérdésért de nem követem mostanáb a hálózati trendeket. Legutoljára N-es routhert használtam.
Baromira idegesít otthon hogy bizonyos dolgok csak 2.4g-t tudnak viszont ha a telefonnal 5g-n vagyok nem érem el őket, mindig át kell mennem 2.4-re :W

[ Szerkesztve ]

(#93383) Fall-N válasza Haart (#93382) üzenetére


Fall-N
veterán

Amiket néztem az mind smart bandnek írja a funkciót, de ac-s routereknél is láttam. Tenda, Mercusys, TP-Link, Asus, Xiaomi is tudja. Én mondjuk nem biztos, hogy bekapcsolnám. Jobb ha külön van a két sáv. A kliens amúgy is vált magától hálózatot ha kell. Bár jobb megoldás a Mesh, így nem kerül ki a hatósávból és nem kell váltogatni. Okosotthon cuccoknál is fölösleges, mert úgyis csak a 2,4 GHz-et ismerik.

[ Szerkesztve ]

(#93384) Haart válasza Fall-N (#93383) üzenetére


Haart
addikt

nekem jobb lenne mert pl a xiaomi robotporszívó 2.4g-t tud, én meg telómmal nem azon akarok lógni mert lassu. És ha 5g-n lógok nem tudom vezérelni, át kell lépjek 2.4g-re. Ez sztem tök gáz. :K
És félreérted mert a hatótávnak ehhez semmi köze, minden hatótávban van mind 2.4 mind 5g-nek. nem azért kérdeztem mert a kliens nem látja távolról az 5g-t erről szó sincs. Egyeszerüen nem tud 5g-t a kliens.

[ Szerkesztve ]

(#93385) Alex91 válasza Haart (#93384) üzenetére


Alex91
félisten

En csak azt nem ertem, hogy az 5 GHz-rol miert nem latni a 2,4 GHz-re csatlakoztatott eszkozoket :F Ennek nem igy kellene lenni...

[ Szerkesztve ]

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#93386) Fall-N válasza Haart (#93384) üzenetére


Fall-N
veterán

Te nem érted. Jobb ha manuálisan osztod szét a sávokat. A smart band meg arra jó, amit írtam. Ha kikerülsz az ac/ax hatótávjából, akkor átvált az n-re.

A robotporszívó akkor nagyon gagyin van megoldva, mert egyedül eszköz párosításnál kell lenni az n sávon. Utána bárhonnan lehet vezérelni. Akkor az csak LAN vezérlés. Elvileg az n sávon a porszívó cloud szolgáltatása közt van a kapcsolat, amit bármilyen hálózatról el kell tudni érni. Egyébként is router ad neki egy IP címet, amivel a szerverrel kommunikál. Te meg az alkalmazással éred el a szervert.

Szép is lenne ha így működne, mivel a legtöbb okosotthon eszköz 2,4-en megy csak, de általában nem azt használja az ember. Nézz utána, mert ott valami nem jól van beállítva! Egyébként is honnan tudná a router, hogy te a porszívó miatt váltanál sávot? Mert nagyon nem az a prioritás hálózati szempontból.

[ Szerkesztve ]

(#93387) Haart válasza Fall-N (#93386) üzenetére


Haart
addikt

Így már értem akkor megnézem még1x. Köszi :R

(#93388) MaCS_70 válasza Haart (#93382) üzenetére


MaCS_70
félisten

Band steering.

Eléggé lutri.

Az egyik helyen nálunk tökéletesen működik, a másikon meg folyamatos WAN-oldali leszakadásokat produkál. Mindenkettő AX Asus routerrel.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#93389) Fall-N


Fall-N
veterán

Ez a Mercusys MR60X AX1500 miféle szerzet? Az MR70X-et ismerem, az elvileg AX1800, de az MR60X-ről semmi nincs a hivatalos honlapon sem. Helyi PC-s boltban láttam egyedüli AX-es routernek. Valami régi kifutott széria lehet?

[ Szerkesztve ]

(#93390) Fall-N válasza Fall-N (#93389) üzenetére


Fall-N
veterán

Közben megtaláltam. Román nyelven feldobja az adatlapját. Gondolom budget változat szegényebb országokba.

(#93391) nullpoint


nullpoint
senior tag

Milyen routert ajánlotok, egy légtérben, három darab 2.4ghz eszköz és három darab 5ghz eszköz kiszolgálására?

(Asus ax5400-nál jobb kell, az 3 eszközt sem tud párhuzamosan kezelni, pedig csak youtube 1080p szintű sávigény volt, a router 2 méteres körzetében)

[ Szerkesztve ]

kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt

(#93392) dudika10 válasza nullpoint (#93391) üzenetére


dudika10
veterán

Biztos a router erekevel van ott a baj?
Nagysagrendekkel rosszabb eszkozokkel is gond nelkul megy 3 eszkoz YT 1080p tartalommal. :F

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#93393) nullpoint válasza dudika10 (#93392) üzenetére


nullpoint
senior tag

Nem tudom, kábelen mérve jön a gigabit. Ma egész nap vesződtem a beállításokkal, lehet hogy defektes eszközt vettem, de feladtam, megy vissza és keresek mást, Asus szerintem kilőve.

kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt

(#93394) Cifu válasza nullpoint (#93393) üzenetére


Cifu
nagyúr

A Youtube 1080p sávszélességigénye 5 Mbit/s. Még a pattintott kőkorszakból itt maradt, OpenWRT-t futtató TP-Link TL-WR1043NDv3 routerem is megugorja ezt 2 eszköznél (Nálunk csak ennyi wifi eszköz van a házban, a párom és a saját telefonom, annak kell wifi youtube, 9gag, facebook, levelezést és a VoWifi kapcsán, és mivel konkrétan nincs olyan SOHO Wifi router, amin legalább 3db 2.5Gbps+ csati van, így nem is erőltetem a lecserélését).

Ott valami nagyon meg van törve...

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#93395) Kroni1 válasza nullpoint (#93393) üzenetére


Kroni1
veterán

Előtte UPC Connectbox volt? Azon se ment a 3 YT eszköz vagy miért lett az ASUS beszerezve?

Szerintem ott valami mással lesz gond és nem a routerrel, (bár ettől függetlenül lehet, hogy hibás darab) ezt az igényt egy régi TP-Link is röhögve tudja, a Connectbox is.. A TUF meg ezeknél sokkal jobb cucc, még AC-s vagy 2.4-es eszközökkel is tudja ezt, valami banális hiba lesz a háttérben szerintem..

[ Szerkesztve ]

(#93396) Haart válasza Kroni1 (#93395) üzenetére


Haart
addikt

egyébként a fehér UPC connect box milyen mai router sebességének felel meg?

(#93397) MaCS_70 válasza Haart (#93396) üzenetére


MaCS_70
félisten

Szerintem nem lehet ilyen megfeleltetést számolni. Eleve: milyen szempontból, meg aztán milyen körülmények között. Túl sok az ismeretlen...

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#93398) szpigi73 válasza Orgi (#93376) üzenetére


szpigi73
csendes tag

Köszönöm az infót.
Nálam is előfordulnak wifi ledobások, leginkább a laptopnál veszem észre, Lan-on nem jellemző. Nemsokára lecserélem valamire a fehér C. boxot én is, azt meghagyom modemnek, az új routert meg beállítom fő kiszolgálóként.
Kíváncsi leszek mi lesz az eredménye.

(#93399) Haart válasza MaCS_70 (#93397) üzenetére


Haart
addikt

Úgy értem hogy mennyi a névleges teljesítménye, valami számnak csak kell lenni, csak hogy tuja valaki hogy pl N-es routert ne nagyon tegyen mögé senki mert pl annál jobb.
Muteroméknál pl van egy Huaweii Tcom modem ami csak 2.4g-t tud és azon is csak 80megabit ami max jön wifin. Ennél azért egy low budget router is nagyobb sebességet tud.
Mindezt úgy hogy a bejövő net 250mbit.

[ Szerkesztve ]

(#93400) blakey válasza Haart (#93399) üzenetére


blakey
titán

A UPC Connectbox AC1300-nak felel meg, tehát 5GHz-n 3X3-as, azaz 1300Mbps linksebességre képes,

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.