- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
FehérHolló
veterán
válasz
Alex91 #107199 üzenetére
Először megszorozzuk tízzel, majd elosztjuk ugyanannyival.
Csak egy random keresés eredménye: [link] Ennek tudásban kb. a fele elég.
Pár éve szereztünk be hálózati eszközök tesztelésre a legkevesebb portos, 10Gbps-es ubiquiti switcheket, akkoriban nettó 25k-ért. Emlékeim szerint 12 portosak voltak, de most nem találok 24 portosnál kisebbet.Multibit: külső IP = egy németországi proxy szerverre kell irányítani a teljes internet forgalmat erről a 2 portról mindenféle egyéb szűrés nélkül.
Custom firmware-es megoldást ismerek rá, de nem bízom annyira bennük. -
Mauzes
addikt
válasz
Alex91 #107068 üzenetére
Sziasztok, mesh témára még visszatérve:
Ha van 2 routerem meshben, akkor jól gondolom, hogy mindkét routerből tudok kábelen is tovább vinni netet, és minden eszköz ugyanazon a hálózaton lesz? (értsd: tehát nem az van, hogy van egy fő router és csak abból lehet kábelen is osztani)
-
coolpet
senior tag
válasz
Alex91 #107068 üzenetére
Szia,
Úgy néz ki, hogy muszáj lesz vennem egyet, egy 62m2-es panellakást kell lefedni laptop + telefon a Wifivel, de a lakás 2 végében is lesz wifi.
Az N18U jó volt erre a célra és az 3 antennás N-es router volt.
Az AX3000 Mbps RT-AX57 szerintem tökéletes lenne a célra.
Van vele tapasztalat? Stabilitás, szolgáltatások?Van hozzá telefonos szoftver, hogy lehessen managelni?
Köszi!
-
-
tibbike01
őstag
válasz
Alex91 #107056 üzenetére
Köszi, ez sokat segített! Iphone 16 pro és Galaxy S24 van a családban. Azt látom, hogy az Iphone támogatja a 4x4-et, de a Galaxy S25 mindenhol csak annyi van írva, hogy MIMO.
Habár nem tudom, hogy egy mobil esetében ennek mennyi jelentősége van.
Illetve azt értem, hogy pl 4x4 esetében stabilabb, gyorsabb kapcsolatra lehet számítani, de a hatótávra ez lehet bármi hatással?Tehát pl egy 4x4-es router távolabb és több falon keresztül "lát el", mint egy 2x2-es?
U.i.: céges laptopomban Intel Wifi 6 AX201 van, amit, ha jól látok csak a 2x2-őt tudja.
-
Alex91
félisten
válasz
Alex91 #107029 üzenetére
A Ubiquiti Dream Router 7 (UDR7) egy UniFi eszköz, így a mesh hálózat bővítéséhez bármelyik UniFi Access Point (AP) hozzáadható.
Néhány népszerű UniFi Mesh AP:
U6-Mesh: Beltéri és kültéri használatra is alkalmas, kompakt méretű Wi-Fi 6 mesh AP.UAP-AC-M: Kompakt, beltéri/kültéri Wi-Fi 5 mesh AP. Külső antenna csatlakoztatására is van lehetőség a jobb lefedettség érdekében.UniFi Express 7 (UX7): Ez az eszköz önmagában is egy cloud gateway, de mesh node-ként is funkcionálhat egy meglévő UniFi hálózatban. Támogatja a Wi-Fi 7-et és a 10 GbE vezetékes hálózatot.
A legjobb választás az Ön igényeitől és a lefedni kívánt terület méretétől függ. Javaslom, hogy tekintse meg a Ubiquiti weboldalát a legfrissebb termékválasztékért és a részletes specifikációkért. -
LeventeV
senior tag
válasz
Alex91 #106912 üzenetére
A nappaliban van a konzol, mellette a router. A konzol kábelen csatlakozik a routerhez. Kint a konyhában (3-4m) tökéletesen működik a remote play. De a hátsó szobában már nem. Viszont ott nem csak a telefonnal van baj, hanem minden eszközömmel. Telefonon elindítva a speedtestet már csak 5 megabitet mérek.
-
Petrell1
csendes tag
válasz
Alex91 #106633 üzenetére
Sikerült üzembe helyeznem a routert, és nagyon elégedett vagyok vele. Eleinte kicsit féltem, mert ismeretlen márka, de semmi gond nincs vele.
A kezelőfelületet meg kell szokni, de ha rájössz a logikájára, nagyon szépen testre lehet szabni a beállításokat. Az aktív hűtés halk, és semmit nem lehet hallani, hacsak nem hajolsz 10 centire az eszközhöz. A sebesség és a stabilitás még nagyobb terhelés alatt is megbízhatóan működik. Azóta már beszereztem egy switch-et is tőlük, mert a kamerákat erre fogom rákötni.
Tényleg minőségi eszköz fogásra anyaghasználatra és szoftveres részéről meg nem is beszélve.
Elég szép kínálatuk van, a következő vásárlásom 2 kamera lesz tőlük,Két dolgot azonban:
A magyar nyelv támogatását a kezelőfelületen nincsen.
Az ár ugyan borsos, de úgy érzem, azt kaptam, amiért fizettem.Köszönöm az ajánlást!!
-
tibbike01
őstag
válasz
Alex91 #106711 üzenetére
Köszi, ha 120ezerért vennék routert biztosan nem ezt venném.
Akkor már inkább ez a TP link 85ezerért (pont volt róla szó nemrég).Onnan indultunk, hogy 45ezerért van most aprón GT-AX6000, erre te ajánlasz 120ezerért egy nem túl közismert routert. Szerintem inkább hagyjuk. Köszi a helpet.
-
Kobe
veterán
válasz
Alex91 #106178 üzenetére
teljesen felesleges a wifi 7-et erőltetni, mert nem 3 sávon fogja megváltani a világot, főleg úgy hogy a szolgáltatók által adott legnagyobb sávszél épphogy karcolja a gigabitet, a teljes géppark meg még wifi 6-ot sem éri el.......tv-kben meg legtöbbször 100mbites hálózati csatlakozó van, max ac-s wifivel, a klímának meg ay iot eszközöknek meg aztán végképp nem kell
-
memorix
senior tag
válasz
Alex91 #106149 üzenetére
Nézd 1 Gbps optikám van és elegendő a Wifi a sebessége is a telek végében ahhoz amire használom.
Szülői felügyelet, protection, vpn bekapcsolva és nincs problémám és időnként torrent is megy, plusz pár játék is szaladgál az éterben.... Meg kell említenem, hogy a szomszédok távolabb vannak... és nincs zavaró jel. Több kamera, 4K csatlakozik a router-a Wifin és még az se tudta kifektetni a routert és elegendő volt a 512 Mb ram...
-
-
-
Kobe
veterán
válasz
Alex91 #106077 üzenetére
A nappaliban az ethernet vegen mar alapbol van egy switch, az osztja szet a netet az androidos tv es a telekom iptv box kozott
ugy logikaztam hogy ha a switchre egy harmadik eszkozkent rakom a routert aminek egyebkent 2 szobaval arrebb szinten at kene lonie 2 db 16 cmes betonfalat akkor nem biztos hogy barmivel elorebb vagyok mint most…..
a kozepso szoba es a router mostani helye kozott kb majdnem szabad ralatas van az eszkozok kozt, ha oda raknek egy wifi repeatert akkor annak csak 1 falat kene atlonie -
-
Blaster
junior tag
válasz
Alex91 #106008 üzenetére
Sima 6-os rendszer elegendő lenne szerintem. Meg nem ismerem egyáltalán a cuccot, nem is tudtam, hogy az Acer gyárt routereket. Vagy ez most ilyen hiperjó ajánlat? Jó az adminja? Firmware-rel sokáig támogatott? Mondjuk utóbbi szempontból bármi csak jobb lehet az ASUS-nál.
-
HoTDoG
tag
válasz
Alex91 #105654 üzenetére
+1
Pár hete teszteltem az Asus XP4 -et. Ugyanazon a kismegszakító körön tudott hozni csak powerline backhaul összekötéssel az 500Mbps netből 400-410Mbps körül.
Ezzel megúszod, hogy adaptereket kelljen pluszban venni, ami szintén nem pár ezer Ft.Érdemes megnézni milyen powerline szabványt használnak, akkor is ha az adapter felé mozdulsz. Az Asus XP4 a Homeplug AV2-t.
Ettől fejlettebb a g.hn szabvány. Elvileg ez már kiszűri az interferenciát, szóval stabilabb, erősebb jelet produkál. A TP-Link Deco PX50 ezzel van szerelve, de majdnem 2x annyiba kerül.
-
Fall-N
veterán
válasz
Alex91 #105635 üzenetére
Ha kipurcan az AX-s router - amit nem hiszek, előbb hanyagolja el a gyártó - akkor is egy olcsó AX-est érdemes venni (Mercusys MR60X/70X, TP-Link AX1x/2x/5x, ASUS AX-5x stb.), mint egy kiforratlan WiFi7-est drágán. Főleg mire lehet kapni hozzá eszközöket, addigra sokkal jobb routerek lesznek majd, olcsóbban. Persze ha kell(enek) a 2,5 Gbps WAN és LAN csatlakozók, akkor más kérdés, mert itt már nem olcsó az AX sem, de a WiFI7 még drágább.
Én inkább a nagy sietést nem értem. A WiFi6 elterjedése sincs még sehol, de már kijött a 6E és a 7. Hasonló az egyre újabb Android verziókhoz, amik sokszor kimaradnak a gyártóknak, vagy mire kijön a frissítés már megint újabb van.
Kell a fejlődés, de a gyártóknak is be kéne már építeni a technológiájukba. Például a Qualcomm és a MediaTek is az olcsó SoC-jébe már WiFi6 modul kellene, nem az AC-vel szarakodni.
-
-
ToBeY
nagyúr
válasz
Alex91 #104347 üzenetére
Hát nem tudom,deco m4 hánysávos,de szerintem biztos nem három sávos
A másik szobában be van dugva a másik egység a tv mellé van lerakva,mert ott van az okos tv..
Igazából panelban szerintem az elhelyezés mindegy,mivel van vagy 20 wifi a házban és mindenhol vasbeton falak vannak körbe...
Azért kellett tplink Deco mesh router mert egy sima router jele már nem nagyon ment át a másik szobába és a laptopon nem lehetett dolgozni se. -
Noxy
veterán
válasz
Alex91 #104280 üzenetére
Csak azért reagáltam, mert nem először olvasom, hogy nem úgy működik a mesh ahogy elvárnák.
Nálam pld a fszt csak magában lóg a falon a táp kábellal.
Ha meg a fszt-re tudtam volna kábelt varázsolni mesh sem kellene. Elég lett volna 1 Cudy. A fúrás faragás, takarítás árán jobban jöttem ki, ha veszek még egy Cudy-t. -
Mentolka
senior tag
válasz
Alex91 #103512 üzenetére
Értem, csak nem fúrnám szét a két épületet a kábelezés miatt (azt az ubiquity parabolát is hová tenném?)...
Most is van nagyon gyenge wifi jel a melléképületben, csak ezen kéne kicsit stabilizálni - ezért gondoltam, hogy Xiaomi AX1800 helyett beszerzek valmi combosabb antennákkal rendelkező AX routert, oszt kész. -
memorix
senior tag
válasz
Alex91 #102701 üzenetére
A TUF AX4200 router kis helyen elfér és jól el lehet rakni olyan helyre, hogy ne legyen szem elött.
Ami picit jobban kinéz az a Asus AX88U. Azonban annak az ára nem baráti.
Sajnos a AX92U kivonták. Annak a kinézetével nem volt semmi gond.
Utóbbi időben a feltűnő . hivalkodó, Ledes karácsonyfa kinézetű routerek vannak divatban. A Wifi 7 -l remélem ezek a divat hóbortok is elmúlnak majd.
Mostanában a TP Link hoz ki érdekes dizájn routereket plTP-Link Archer BE550,
TP-Link Archer GE800 Review: Gaming Optimized Wi-Fi 7,
TP-Link Deco BE65 Review: WiFi 7 BE11000 Mesh WiFi System ezek legalább nem ledes futófények.
-
murdock25
tag
válasz
Alex91 #102605 üzenetére
Köszi, ez jó megoldásnak tűnik. Az injector része a meglévő fszt-i switch-ből viszi az adatot, meg a mellette lévő aljzatból áramot és átrakja az egészet LAN-ra, az falon belül felmegy az emeletre, ott pedig a splitter szétszedi és ad tápot meg adatot egy sima switchnek, miközben megúszom a fali aljzat kiépítését, ami eleve sok rombolással járna, nem beszélve a villanyszerelő díjáról.
-
B.Ricsike
őstag
válasz
Alex91 #102440 üzenetére
A szakember sem olcsó, aki kivési és bekábelezi!
Aztán egy festő, aki lejavítja és lefesti újra.
Nem beszélve idő és energia!
Nem az ár a legfontosabb, 100eFt-ot ma mások egy havi cigire is elköltenek.
Ha ez működik, akkor nem sajnálom azt a pénzt, mert rengeteg energiát és dühöt spórolna meg! Az meg megfizethetetlen.
Ráadásul egy már bútorozott házban most festés után nekiállni vésni..... halál!Csak az riszt meg, hogy itt is mindenki a vezetéked megoldásra esküszik!
Ha van jó megoldás vezeték nélkülibe, ami tényleg jó és jól működik, akkor nem sajnálom rá a pénzt! Csak mondja valaki, hogy ez a legjobb és tuti beválik! Akkor már rendelem is!
-
BitRider
senior tag
válasz
Alex91 #102354 üzenetére
Olvasd el legyél szíves az előzményeket! A 3.0.0.4-gyel instabil volt a rendszer, ezzel meg, amit az ASUS-osok küldtek, rendbejött a hálózat, cserébe lassú. Ezzel kezdtem. Nem poénból fogom lecserélni, és nem kívánom hatodjára is leírni.
Tompika777: Nem baj, egyhelyben dolgozás van a felső szinten, nem lesz váltás.
Viszont azt hogy érted, hogy csak egy router lehet a rendszerben? Akkor két EasyMesh képes AX23 pl. nem jó megoldás?
-
Spec
őstag
válasz
Alex91 #102262 üzenetére
Igen, ez valóban lehet egyéni preferencia kérdése. Mondjuk nálunk otthon 3 wifi ssid is van (2,4G, 5G hálózat, + repeater is külön). Még sosem éreztem hogy átállni egyikról a másikra akkora érvágás lenne, hogy ezért megérje beruházni egy 70e-s routerra pluszban, de biztos van akinek ez megéri.
Ha gyenge/nincs jel, akkor eleve átáll magától a repeterre, ha meg a 2,4G-5G között akarok váltani, azt meg kézzel is el tudom végezni.
Egyébként az itt rendszeresen ajánlgatott Asus routerek többsége tudja is ezt szépen szabályozni, ízlés szerint be lehet állítani, hogy mikor melyik hálózatra álljon át automatikusan, milyen jelszinten. Magukon az okoseszközökön is lehet állítnai, hogy milyen wifi hálózathoz kapcsolódjanak automatikusan. -
memorix
senior tag
-
HdRew
őstag
válasz
Alex91 #101776 üzenetére
Korábban nekem pl. volt egy Linksys E2000-em, amit imádtam, és formára is bejött, nem lógtak ki belőle az antennák legalább. Nagyon szerettem, sajnos egy áramszünet a tápját tönkretette, 7 évesen pedig inkább lecseréltem és akkor vettem egy AC66U B1-et.
Azóta is évek óta gondtalanul üzemel Merlinnel.
Majd jött egy AX82U, az is tökéletes számomra, nincs vele és a nettel gond, főleg azóta, amióta a telekom a koax után bekötötte az optikát ide. Jön is majd velünk, és megy Meshbe. Van pár eszköz, ami rá van csatlakoztatva, jó szolgálatot tesz.
A GT-AX6000 pedig egyelőre arra a kevés időre teljesen oké volt, amíg kellett, az lesz majd az alsó szinten, bár természetesen nagyobb teljesítményre még nem volt rákényszerítve.
Szóval amíg nem lesz az Asussal valami égbekiáltó problémám, nem fogok máshol nézelődni. Az mondjuk számomra szomorú, hogy lényegében a router piac kétszereplős lett, régen szerintem sokkal több gyártó volt, bár jó kérdés, hogy azok közül hány adott ki minőségi termékeket a kezeik közül.
-
válasz
Alex91 #101788 üzenetére
Mindezzel együtt szerintem nem rossz az Asus terméktámogatása. (Bár jó okuk van erre...)
Az ő piaci pozíciójukban szerintem nagyon komoly panasz nem lehet rá. Bár tudom, hogy ez nem sokat jelent, de én nem ismerek jobbat, más területről sem, legalábbis a magyar piacon nem.
MaCS
-
válasz
Alex91 #101786 üzenetére
Nagyon is tisztában vagyok vele, éppen ezzel szívok, amint itt is erről írtam az elmúlt órákban.
De az, hogy Merlin számára nem elég stabil a fw ahhoz, hogy a saját nevén egy hatalmas számban használt rendszert adjon ki erre alapozva, nem jelenti azt, hogy a végfelhasználó ebből az instabilitásból bármit is érzékelne.
Két vagy három (+
12) 3.0.0.6-os router van a "felügyeletem alatt", kétegy(a +21) szintén 3.0.0.6-os mesh node-dal szimbiózisban, hisztis kamaszok által játékra is használva, a legkisebb probléma nélkül.MaCS
-
válasz
Alex91 #101782 üzenetére
Komoly problémákról nem tudok az Asusnál.
Te milyen "egy csomó FW hibáról" tudsz?
A jelenlegi asusos időszakom kb. 10 éve tart. Ezalatt az időszak alatt a saját, családi, ismerősi és második vonalbeli ismerősi körben számtalan Asus router ment át úgy a kezemen, hogy utána kvázi én nyújtottam hozzájuk a segítséget, illetve a barátokkal a tőlem független Asus routerek tapasztalatait is megvitatjuk. Ez így több, mint 30 Asus router.
Közben van saját Mikrotik és TP-Link eszközöm, meg még három TP-Link a szomszédban, amelyre gond esetén én nézek rá. Ezekkel így többszörösen több gondom volt, mint az Asusokkal összesen.
Ki merem jelenteni, hogy ma Magyarországon csomagként nézve, igényesebb otthoni felhasználásra az Asus messze alegjobb választás.
PErsze más márkák is lehetnek jók, lehetnek egyedi esetek, amelyekben én sem az Asust ajánlom. De a jelenlegi saját és ismeretségi köri használatra, beltérre több helyiségre, nem korlátlan költségvetéssel nem tudok jobbat az Asusnál.
MaCS
-
kpityu2
őstag
válasz
Alex91 #101782 üzenetére
Inkább az, hogy a mai igényeket mesh nélkül nehéz kielégíteni. És az AiMesh az aminél először bejött, hogy gyakorlatilag bármelyik AiMesh képes eszközt használhatod vezetékes backhaullal node-ként. Tehát nincs az, hogy most akkor kísérletezel, hogy van-e elég szufla a wifiben, egyik felhasználónál jó a lefedettség másiknál meg nem, ki mire esküszik. Átfogó tesztet meg senki sem csinál. Az AiMesh kockázatmentesen hozza az alapot, az extra igényeknél szoktak problémák lenni, amikor NAS-ként vagy torrentszerverként szeretné valaki használni.
-
kutymorg
tag
válasz
Alex91 #101236 üzenetére
Ha megfelelően működik a modem, akkor elegendő szokott lenni a lefedettség (napelem szokott panaszkodni a nagyobbik szoba mellett.
Egy TP-LINK Archer AX55 vagy ASUS RT-AX57 Router-t mivel lenne érdemes kiegészíteni?
Vagy olcsóbb megoldás egy dupla csomagos XIAOMI Mesh ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- iPhone-t használók OFF topikja
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Torrent meghívó kunyeráló
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Linux kezdőknek
- Automata kávégépek
- BestBuy ruhás topik
- Kuponkunyeráló
- További aktív témák...
- HP Zbook 15 G3 laptop (15,6FHD/I7-G6/16GB/256SSD/AMD2GB/MagyarVilágítós/Win11)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új csak kipróbált Smartech 55 139cm Qled 4K UHD Quantum tv google assistant,Netflix, stb
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett +128GB SanDisk SD
- Felújított számítógépek/merevlemezek Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Bomba ár! Dell Latitude E6500 - Intel P8600 I 3GB I 160GB I DVDROM I 15,4" WXGA+ I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest