Hirdetés

2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-05-05 18:35:36

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#63301) Energie X válasza Core2duo6600 (#63299) üzenetére


Energie X
őstag

Huhh ez így jó sok vacsi helyett :) Alapból nem dolgozom itthonról minden nap, pláne nem folyamatosan. Rendes srác vagyok és bemegyek a munkahelyemre :) Az alaptézis még mindig az lenne, hogy van itthon 2 laptop 1 ac-s, 1 n-es, 2 telefon 1 ac-s 1 n-es és egy ps4 slim. Idén váltanék diginet 500-ra. Kábelen max az elvileg okos TV-m csatlakozik a routerhez :) Alap itthoni felhasználók vagyunk. Internet, youtube online sorozat nézés esetleg 1-2 dolog letöltése,olvasás, ritkán ps4-en online game de inkább offline. Lehet lesz még véve idén egy wi-fi-s nyomtató is, amit megint csak ritkán de azért fogunk használni. Illetve néha átugranak tesómék is 5-en vannak + 5 mobile ami wi-fire akar menni n-es ac-s vegyesen. A kecó nem nagy, panel 2 szoba legmagasabbik emelet így nekem nem kell az utcára is sugároznia. A váltás amúgy nem sürgős azért fordult meg a fejemben a router csere mivel 22-26k között volt asrock g10 és elég erősen elgondolkodtam rajta, hogy kipróbáljam-e vagy van hasonló jó ajánlat amit itt a kollégák tudnak mondani. Az asrock most visszament 40k fölé úgyhogy felejtő utca.

Köszönöm mindenkinek aki segít illetve naivságomon segíteni akar de egy kicsit most összegeznem kell magamban mi a szitu.

Előre is elnézést mindenkitől ez most itt egy teljesen magánvélemény lesz nem támadok senkinek csak kicsit kiakadtam és kiadom a gőzt.
Ha abból indulok ki igazából a 2 éves 5000 Ft-os tp-link 841n is működik minden gond nélkül. Annyi a baj vele, hogy nem tud 5 ghz-et és kevés lesz diginet 500-hoz. Ahogy nézegetem az uuudejó routereket eléggé el vannak szállva az árak. Nekem egy picit nehéz megenni azt, hogy 30-40k egy normális router. És akkor mondjuk a Tp-linkekhez ahogy nézegettem nem nagyon van firmware frissítés így mi a helyzet a Wi-Fiket érintő vulnerabilitykkal? Pl.: Krack...
Valóban érezhetően többet tud átlagos felhasználás terén mint egy 20k-s? Ha meg egyszerre azt szeretném, hogy több eszköz is simán működjön egyszerre akkor meg mu-mimosat kell venni ami meg még drágább mondjuk 50k. Így már a 35-40k-s értelmét is vesztette mert azok csak SU_MIMO-sak. Lehet csak én keresek szarul és ezért nehéz megemészteni. Az ajánlott Ac-seknél is 4 márkát látok, pedig van több gyártó is, Tenda, Netgear, Linksys, stb ezek közül tényleg egyiknek sincs jó cucca? Ezt nem azoknak szántam akik készítették a topikot és az összefoglalót hisz minden tiszteletem az övék :R csak egy költői kérdés volt

Dolgozni csak akkor szoktam ha annyi volt bent amit már nem lehetett standard 8 óra +1-2 túlórába belezsúfolni. OpenVPN program és távoli asztal kombinációt is csak akkor használom ha 1-2 benti rendszerben kell piszkálódni. Ha nem szükséges akkor inkább nem. Ami még munkahelyi az max a vállalati levelezés amire a vállalati levelezőklienst használom a laptopomon illetve a telefonom gyári levelezőkliensét ha kell. Igazából nem élet-halál kérdése a munka itthon csak akkor ha valami ultra rövid határidős feladat.

Ezekhez is kell ennyi-féle fajta ultrabiztonságos eszköz? Már csak azért, mert ha ez ennyire bonyolult akkor nem lenne egyszerűbb az, hogy a router mellé teszem az asztalt és ha dolgozni akarok bedugom a lan kábelt a laptoba? :) Vagy WPA2-Enterprise-t használni?

[ Szerkesztve ]

>>> ÚJ dobozos Galaxy S21FE tokok és üvegfóliák! Lesd meg adatlapomon! <<<

(#63302) Agyzuzo válasza Core2duo6600 (#63287) üzenetére


Agyzuzo
addikt

Tyűha, beindultál. :D

Egy másik - lehet kicsit OFF - kérdés, de nem nagyon találok rá sehol konkrét választ.

Ha van egy Router-em amin van ugye alap esetben 4 port, ami nekem kevés, mindenképp kell egy Switch is. Most is ez a felállás (Router + gigabites switch 8 porttal). Viszont mi a jobb, ha a Router-be csak és kizárólag a Switch van dugva, vagy ha pl. a PC, konzol, NAS a Router 1-2-3-as portján van és a 4-esben a Switch, amire megy a többi cucc? Van ennek bármi jelentősége? Vagy jobb ha a Router-be kizárólag a Switch-et dugom, az meg oldja meg ahogy akarja? Nem igen találtam olyan oldalt ahol az optimális setup le lenne írva.

Listen up, maggots. You are not special. You are not a beautiful or unique snowflake. You're the same decaying organic matter as everything else. ::: http://meatytears.hu :::

(#63303) MaCS_70 válasza Julot (#63286) üzenetére


MaCS_70
félisten

Saját sk tapsztalat, ami alapján az AC87-es mellett döntöttem: gyári teljesítményen is sokkal nagyobb volt a wifi-hatótávja, mint az Synology 1900AC-é.

Egyébként nálam másfél éve megy gond nélkül, de a társaságban vannak régebbi, szintén jól teljesítő darabok is, nem mellékesen elég komoly torrentezési szolgálattal.

MaCS

[ Szerkesztve ]

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#63304) Core2duo6600 válasza Energie X (#63301) üzenetére


Core2duo6600
veterán

A wifi időosztással dolgozik, vagyis van egy max kliens amit ki tud szolgálni, hogy ez mennyi, az változó.
Van pl a jó öreg linksys 54g talán így hivták az a kék két antennás már vagy 20 éves technika.
Az volt talán ráírva, hogy max 64 kliens, ezzel szemben már 10 után kifeküdt.
A cégnél ilyen, és ujabban Zyxel AP ék volt eleinte. utobbiak N esek, a másik csak a G-ét ismerte elvi 54 Mbit/sec gyakorlatban ennek a töredéke.

Előfordult többször hogy a tárgyalóban jöttek vagy 10-en 30 -an, telo laptop stb.
És egyszerűen vége volt a wifinek.
Még az újabb N esnek is...
Nagyon kellemetlen volt, hogy a társaság fele nég akadozott az internet, de a legkinosabb az volt, hogy épp a tárgyaláson előadó emberke aki nem az asztali gépet használta, hanem a saját laptopját, az előadás közepén, megállt a tudomány, mert épp nem ment a wifi.
Ez még kinósabb ha nemzetközi a tárgyalás és esetleg még nagyobb tétje van.
No ez vállalati felhasználás a javából.
De a 10 ember az nem annyira vállalati felhasználás és már ott is voltak gondok, pedig a tárgyalóban a szekrényen volt az ap szabad ráláttással.

Ma már Unifi rendszer van, és egy panasz sem volt, egy Zyxell AP ma is kapni kb 10 000 körül lehet, az Unifi az 40 000 körül AC Pro-t választottuk.
Hát ennyi a különbség köztük.
Közben fent az egyik irodában ahol van 5 ember, semmi gond nem volt a soho eszközzel, ami szimulál egy kis családi felhasználást.
A wifi jelszó törésről nem beszélek, mert az mind a 2 esetben lehetséges.

A wifis router is elsősórban a wifi képesség miatt drága.
Van az Asusnak talán 100 000 HUF os routere is.
Nem éri meg, ettől olcsobban kijössz egy Edge router lite al, és a fent említett Unifiy AP val, de ha egy rendszert akarsz, akkor USG ét teszel elé, És ha a Lite AP vel is megelégszel, otthonra szerintem elég, az is AC és, csak nem 1750 az elvi, talán valamivel kevesenn 1200 as talán az 28 000 környékén van.
Igaz Unifi hez kell egy vezérlő is a cloud key 30 000 , de ez egy linux serverre,vagy akár a saját gépedre is tehető.
Egy ap esetében az sem gáz ha nem fut állandóan.

Ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy ne várjunk csodát egy 20 000 es eszköztől.

Én egy majdnem 80 000 es Mikrotiket választottam, úgy, hogy feldobtam egy érmét, hogy Edge router legyen, vagy ez, és az utobbi győzöt.
A soho routerekkel már több ízben befürödtem, és még csak nem is a wifi képesség miatt, mert az nem érdekel, kábelt használok.
Van ugyan AP de csak a telonak.

(#63302) Agyzuzo
A vállalati felhasználásnál a router/tűzfal csak routol, és arra vannak switch vagy swicthek kötve
Ha kevés az igényelt végpont, akkor csak egy megfelelő port számú switch, ha több kell, akkor egy vagy 2 Core Switch, és arra az acces switchek, általában nagy sebbességű optikával összekötve.
A Core switchen történik legtöbbször a vlanozás ha szükséges, ekkor a core switch a tűzfallal akár több kábellel is össze lehet kötni, de a tűzfal is vlanozhat, és akkor 1 kábel is elág lehet, ez mindig az adott rendszertől történő elvárásoktól fógg.

Tehát nyugodtan köss mindent a switchre ha elfér, és a lan oldali másolások sebességére jó hatással is lehet.
nem beszélve arról, hogy nem mindegyik routerben van switch chip.

[ Szerkesztve ]

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#63305) tomi888hun


tomi888hun
csendes tag

Sziasztok!

Digi1000-hez keresek routert. Alaphelyzet: tetőteres ikerház,a tetőtérben lenne fenn a router. Két okos tv,minimum 2 telefon,xbox és laptop van használatban nap mint nap. Igazából a wifi kapcsolat lenne a leglényegesebb,mert szinte mindent azon használunk.

(#63306) Agyzuzo válasza Core2duo6600 (#63304) üzenetére


Agyzuzo
addikt

Köszi! :R

Listen up, maggots. You are not special. You are not a beautiful or unique snowflake. You're the same decaying organic matter as everything else. ::: http://meatytears.hu :::

(#63307) Core2duo6600 válasza tomi888hun (#63305) üzenetére


Core2duo6600
veterán

A földszintre nagy valószínűséggel kell még 1 AP, a felső nem biztos, hogy kellően kiszolgál lent is,
ezt csak a helyszini teszt dönti el.
Én edge roternél rosszabban kevesebb szogláltatással rendelkezőt nem ajánlanék, ill a Mikrotik is ajánható, de mélyebben a pénztárcába kell nyúni, a nagy sebesség miatt, onnan is elsősorban az 1100 AHx4 80 000 környékén
Edge routerből elvileg valamikor tavasszal jön a 4 es verzió ami drágább lesz mint az Edge router lite ez 30 000 környékén , de a lite is viszi a gigabitet rendesen PPPOE esetében, de wiifi nincs benne, külön Ap -ét kell majd rákötni, ill a rákapcsolt switch után, mivel csak egy portja használható az edge router lite nak a LAN irányába, mert nincs benne switch chip.

Hogy milyen AP ? Ez is pénztárca fuggő, az AC -és AP-ék elég drágák, többek közt emiat tudnak drágák lenni a minden egyben routerek is.

Egyik sem plug and play, be kell konfigurálni.

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#63308) Brogyi válasza Agyzuzo (#63302) üzenetére


Brogyi
senior tag

Csak akkor van jelentősége ha a belső forgalmad nagyobb. Ha mindenki csak ki akar jutni akkor midegy.
Azért itt egy pl.
A NAS amin tárolod a mozit, és ma már lehet 4k-s is jelentős belső forgalmat generál. Főleg ha gyerek mesét néz, apuka a felvett F1-et, anyuka meg valami jó barátokat. Ez néhány soho NAS-t simán kiakaszt. A router switch sok esetben nem önálló chip. Tehát a routolást gátolja, terheli, melegíti.
A jó választás szerintem mindenki a switch-be. ez a helyzet a mostanába emlegetett Xiaomi 3g-nél is. Abban nincs külön switch chip. Ha mégis tévednék a profik úgyis kioktatnak majd. :)

(#63309) tomi888hun válasza Core2duo6600 (#63307) üzenetére


tomi888hun
csendes tag

Köszi :R És mondjuk egy olcsóbb egy routeres ,"félprofi" megoldás létezhet?

(#63310) Core2duo6600 válasza tomi888hun (#63309) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Edge Router lite , rá egy switch és arra egy AP
És már így ebben a felállásban is sokat tettél a biztonságért, persze a routert rendesen be kell konfigolni, találsz a neten segédleted akár video formájában is.
Ha sok idegen AP ét látsz akkor 5 Ghz es AP a javasolt, ezek a drágábbak, ha nincs sok akkor a sima is jó lehet, ez lasabb lesz nyilván.
Ezt a mókát AP függvényében akár 50 000 ből kihozod.
Ha sohot gondolsz, amit nem ajánlok, akkor olvass vissza egy kicsit, és találsz ajánlásokat.

[ Szerkesztve ]

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#63311) Soma01 válasza Core2duo6600 (#63307) üzenetére


Soma01
veterán

Ne ijesztgesd már szegényt! :DDD
Valami olcsóbb és egyszerűbb megoldást/routert is ajánlhatsz. Lehet nem is indokolt ekkora "tűzerő" az ő esetében. :))

(#63312) Soma01 válasza tomi888hun (#63305) üzenetére


Soma01
veterán

Core2duo6600 megközelítése elég professzionális. Nem kételkedek benne.

De azért nekem is lenne pár kérdésem, hogy a legjobban megtudhassuk az igényeidet.
A kérdések:
- van-e olyan eszköz ami kábellel csatlakozik,
- melyik eszköznek kell a legnagyobb sávszélesség a net felé,
- ... és LAN-on,
- a router áthelyezhető-e ideálisabb pozícióba, (az sokat szokott segíteni, ha lehetne)
- a két szint összeköthető-e kábellel, illetve a két szint közt van-e nagy adatforgalom,
- van-e sok idegen wifi hálózat (mindkét frekvencián)
- van-e most olyan eszközöd, ami felhasználható az új hálózatban is, vagy mindenből újat akarsz,
- van most működő rendszer ott, az megfelelően le tudja fedni a házat, ki tudja szolgálni a klienseket,
- mennyire jellemző, hogy a wifi-t használó eszközök egyszerre csatlakoznak és forgalmaznak adatot,
- mennyi pénzt szánsz erre,
- vannak-e plusz igények, vagy csak a netet kell osztani, meg persze lebonyolítani a LAN forgalmat?

Azt az érzést próbáld elengedni, hogy meglesz a gigabites sebesség wifi-n, azt meg pláne, hogy a ház teljes területén. (kábelen meglesz, az nem gond) Vehetsz nagyon jó szabvánnyal rendelkező, sok "gigabites" routert, de onnantól kezdve meg valószínű, hogy a kliensek gyengesége fog kibukni, meg a távolság növekedésével jelentkező sebesség csökkenés. Szóval azt kellene megtudni, hogy mekkora net-sebességgel lennél elégedett. Ne, azt nézd, hogy "1000 van, tehát kell mind"!! :U

(#63313) tomi888hun válasza Soma01 (#63312) üzenetére


tomi888hun
csendes tag

Kábellel csak az xbox csatlakozik a routerbe,mást nem használunk kábellel.A tetőtérbe lett behúzva az optikai kábel,így nem valószínű,hogy azt nagyon mozgatni lehetne,szerintem a fenti a fix helye :/ A lenti részen ,kb. csak a telefonoknak kell a wifi,meg max. a tv-nek ha youtubeozik valaki,így nagy adatforgalom nem generálódik.Nem igazán lehetne összekötni a két szintet,ezért is gondolkozom inkább egy erős routerben.Kb.3-4 wifi aktív wifi hálózat szokott lenni a közelünkben. Jelenleg egy Asus RT-N18U 2.4GHz 600Mbps routerem van.Ennél egy kicsivel jobb routerben gondolkodom :K

(#63314) Gubek-Einste válasza tomi888hun (#63313) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Sajnos akkor csalódnod kell, az N18U-nál nem nagyon van jobb választás hatótáv szempontjából.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#63315) Soma01 válasza tomi888hun (#63313) üzenetére


Soma01
veterán

Hát, igen. Mondjuk az a jó hit, hogy nem kell nagy sebességű összeköttetés a két emelet között. Tehát szinte csak böngészés lesz, abból is az online video oldalak jelentik a legnagyobb terhelést. EZ esetben szerintem elég lenne egy lefedettség nővelő is. (már ha ebben akarsz jobbat) De a jelenlegi routered antennáinak állítgatásával is javíthatsz az ügyön.

"Ennél egy kicsivel jobb routerben gondolkodom"
Miben egyen jobb? Lefedettségben? Ha igen akkor a következő lehetőségek vannak:
- egy fentebb említett profi rendszer kiépítése, router plusz két AP ezek össze kábelezve, így minden tökéletes lesz, itt az eszközökben lehet választani olcsóbb és drágább eszközöket is, de ez a feladat a leg munkásabb de a legjobb is lefedettség és átviteli sebesség szempontjából,
- a jelenlegi router antennáinak beállítása, esetleg helyének változtatása [link] A szolgáltató saját ONT-je maradhat, mert oda megy az optika, de utána már mehet egy hosszabb utp kábel és az Asus áthelyezése jobb pozícióba. Pl. kétszintes ház esetén pl. a lépcső feljáró kötelébe, mert ott egy légtér a két szint, nem árnyékol a födém.
- a kényelmes megoldás a hatótáv növelő (range extender), ezt az eszközt elhelyezed a lenti szinten ott, ahol még megfelelő a térerő pl. lépcső feljáróhoz közel, vagy a fenti szinten lévő router alatt és meg van oldva a lenti terület lefedettsége. Ennek az a hátránya, hogy kisebb sebesség érhető el lent, de netezni bőven elég lesz, 100 Mbps is összejöhet. A videóban említett pontokat vedd figyelembe a range extender elhelyezésekor is, plusz még azt is, hogy a fenti router jele jól fogható legyen ott.

(#63316) Dodeszh


Dodeszh
tag

Sziaszok!
Most költözünk egy 3 szobás (66 nm) panel lakásban, a felújítás közepén vagyunk.
A kérdés, hogy hova lenne érdemes elhelyezni a routert (alaprajz), és melyik típust válasszam?
Digi lesz a netszolgáltató, 2 PC, 2 mobil, 3 tablet, 1 TV ami használ netet (de ahogy nőnek a gyerekek, ez csak több lesz).
Az összefoglalóban olvasottak alapján az ASUS RT-AC87U vagy a TP-Link Archer C9 modelleket néztem. Ezek közül melyik a jobban ajánlott, vagy van-e más, amit kihagytam. Megbízható, mérsékelten geek hozzáállást igénylő megoldást keresek, lehetőleg hosszú távra. A keret kb 40 000 Ft +/- 20%.
Köszönöm a segítséget!

(#63317) Multibit válasza Dodeszh (#63316) üzenetére


Multibit
veterán

1. Tegyél a szobák előterébe egy Asus RT-AC66U B1 routert!
2. Amit lehet kábelezz!!! Felújítás alatt/előtt vagy, nem jöhet kifogás ;] csak az menjen wifi-ről, ami nem drótozható!

(#63318) 3L1T3


3L1T3
addikt

Sziasztok,

segítséget szeretnék kérni! Van egy TP-Link N750 TL-WDR4300 routerem, egy DiGi Gigabites internettel. Erre a routerre 3 PC , 1 Xbox One X van vezetékesen csatlakoztatva, ezen kívül WiFi-n 1 TV, 1 Xbox One X és egy PS4 Pro, 3 okos telefon van csatlakoztatva.

Az utóbbi időben a WiFi jelerőssége nem változott de a sebessége igen. Van, hogy semmit nem tölt be WiFi kapcsolaton keresztül, de vezetékes módon igen.

Ezért úgy döntöttem, hogy ideje a cserének. Valószínűleg haldoklik a routerem.

Nálam a játék és az online streaming a legfontosabb. Tudnátok egy hasonló kaliberű routert ajánlani? :R

ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI ֎ Intel® Core™ i9-14900K ֎ G.SKILL Trident Z5 RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6400MHz CL32 ֎ Arctic Liquid Freezer III 420 A-RGB Black ֎ ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC Edition 24GB GDDR6X ֎ SAMSUNG 1TB 980 PRO M.2 PCIe ֎ Lian Li O11 Dynamic EVO XL

(#63319) Core2duo6600 válasza 3L1T3 (#63318) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Milyen környezetben használod ?
lakás jelleg, falak stb ?

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#63320) 3L1T3 válasza Core2duo6600 (#63319) üzenetére


3L1T3
addikt

Tégla építésű lakás, és valószínűleg ha költözök is téglába szeretnék. 50m2

Az általam említett TL-WDR4300-val maximálisan megvagyok, voltam elégedve. De megérett a cserére, főleg így a folyamatosan rosszalkodó Wi-Fi miatt.

ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI ֎ Intel® Core™ i9-14900K ֎ G.SKILL Trident Z5 RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6400MHz CL32 ֎ Arctic Liquid Freezer III 420 A-RGB Black ֎ ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC Edition 24GB GDDR6X ֎ SAMSUNG 1TB 980 PRO M.2 PCIe ֎ Lian Li O11 Dynamic EVO XL

(#63321) Core2duo6600 válasza 3L1T3 (#63320) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Mennyi wifit látsz a környéken, mert ha nagyon telített a sáv, akár ez is okozhatja azt amit most tapasztalsz ?
A jövőre való tekintettel mindenképp az AC-és wifi lenne a cél, ez időtállobb, mint a csak 2.4 es, de drágább is.

[ Szerkesztve ]

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#63322) 3L1T3 válasza Core2duo6600 (#63321) üzenetére


3L1T3
addikt

8 db Wi-Fi hálózatot látok egyszerre egy iPhone 7 készülékkel az enyémen felül.

Dual Band-be használom, használtam a routerem, de most kikapcsoltam az 5GHz és csak a 2.4 GHz megy, hátha egyszerre a kettőt nem bírta már.

ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI ֎ Intel® Core™ i9-14900K ֎ G.SKILL Trident Z5 RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6400MHz CL32 ֎ Arctic Liquid Freezer III 420 A-RGB Black ֎ ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC Edition 24GB GDDR6X ֎ SAMSUNG 1TB 980 PRO M.2 PCIe ֎ Lian Li O11 Dynamic EVO XL

(#63323) Soma01 válasza 3L1T3 (#63318) üzenetére


Soma01
veterán

"Nálam a játék és az online streaming a legfontosabb."
Akkor gondolom, a játékra szánt gépek kábelen csatlakoznak. Vagy nem?
Az idegen wifi hálózatot meg ne egy telefon vagy táblagép gagyi wifi antennájával nézd, hanem laptoppal vagy routerrel, esetleg pc-vel. Sokkal többet fogsz találni. Így jobban el tudod dönteni, melyik csatornát válaszd.

(#63324) Bzzz válasza Core2duo6600 (#63304) üzenetére


Bzzz
senior tag

Szia! A TP-Link Archer C5 és C7 típusokba van switch chip? Azért kérdezem, mert nekem 8 UTP kábelt kellene bekötnöm a switchbe és ugyebár 1 kábelnek meg mennie kellene a routerből a switchbe (de 9 protos switch nincs, ez miatt meg nam akarok 16-soat venni), tehátarra gondoltam az egyik falból menő utp-t direktbe a routerbe dugnám be és így a switchen felszabadzul egy hely így összeköthetem a switchet a routerrel!

''Az amit a Világon szeretetnek hívunk, csupán önközpontú vágy arra, hogy élvezzük a szeretett tárgyat.Tehát hogy valakit szeretünk vagy nem, pusztán attól függ: Kielégíti-e az adott igényeinket vagy sem?''

(#63325) 3L1T3 válasza Soma01 (#63323) üzenetére


3L1T3
addikt

De vezetékesen vannak csatlakoztatva a gépek, de le is írtam! :B

ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI ֎ Intel® Core™ i9-14900K ֎ G.SKILL Trident Z5 RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6400MHz CL32 ֎ Arctic Liquid Freezer III 420 A-RGB Black ֎ ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC Edition 24GB GDDR6X ֎ SAMSUNG 1TB 980 PRO M.2 PCIe ֎ Lian Li O11 Dynamic EVO XL

(#63326) mitibi


mitibi
csendes tag

Sziasztok!

ASUS RT-AC66U B1, Asus AC58U,TP-Link Archer C7 jelen pillanatban ezek közül nem bírok választani. Valamiért az AC66U B1 fele hajlok, de túl kevés a vélemény róla. Használ valaki ilyet?

(#63327) Core2duo6600 válasza Bzzz (#63324) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Igen, van. jó az elképzelés.

[ Szerkesztve ]

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#63328) Bzzz válasza Core2duo6600 (#63327) üzenetére


Bzzz
senior tag

Köszönöm! Elnézést az elgépelésekért!

[ Szerkesztve ]

''Az amit a Világon szeretetnek hívunk, csupán önközpontú vágy arra, hogy élvezzük a szeretett tárgyat.Tehát hogy valakit szeretünk vagy nem, pusztán attól függ: Kielégíti-e az adott igényeinket vagy sem?''

(#63329) Gubek-Einste válasza 3L1T3 (#63325) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ajánlott típusok 30k-s határral: Asus AC58U, D-Link 860L B1 (csak CFW-vel ajánlott), TP-Link Archer C7
30k felett: Asus AC66U B1/AC68U/AC87U, Synology RT1900ac/RT2600ac, TP-Link Archer C8/C9
Külföldi rendeléssel: Xiaomi Mi Router 3G

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#63330) Gubek-Einste válasza mitibi (#63326) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Teljesen rendben van, nyugodtan megveheted.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#63331) MaCS_70 válasza mitibi (#63326) üzenetére


MaCS_70
félisten

Én is az Asus felé hajlanék, mert eleve jobbnak tartom az Asusok szoftverét, és a 66-osra tudtommal van Merlin is.
Közvetlen tapasztalatom egyetlen 66 B1-essel van: annyi, hogy nincs mit mondani róla, működik panasz nélkül úgy két hónapja. Nézz szét a saját topicjában!

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#63332) asus1


asus1
aktív tag

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy milyen simkártyás routert vegyek?

Miért kellene ilyen? Azért kellene ilyen, mert az utcában ahol lakom egy szolgáltató van és ő is csak 5mbit-et tud biztosítani, amit mondjuk ki nem túl sok, inkább semmire sem jó.
Arra gondoltam, hogy bemegyek a Telenorhoz és veszek egy korlátlan netet, havi 5990Ft-ért és boldog leszek.

Jelenlegi routerem egy Netgear N900 ami, mikor vettem egy nagyon nagyon jó routernek számított és még soha nem is volt vele problémám.

Arra gondoltam, akkor keresek mindjárt egy olyan routert ami ezt ki tudná váltani, ha esetleg jönne az utcába valamelyik szolgáltató nagyobb nettel.

Szóval itt jön a kérdés, hogy milyen simkártyás routert ajánlotok ami egy 2 szintes családi házat lefedne, mint a fent említett router is, illetve nem szakadozik és nagyon jó.

Árat direkt nem írok, mert a netgear sem a 30ezres kategória volt. Nyilván nem most itt keresek, ennyiért én személy szerint még nem vettem jó routert.

Előre is köszönöm a segítséget!

(#63333) mitibi válasza Gubek-Einste (#63330) üzenetére


mitibi
csendes tag

Mehet a saját szoftwerevel, vagy érdemes mindjárt az elején mással beüzemelni?

(#63334) Core2duo6600 válasza mitibi (#63333) üzenetére


Core2duo6600
veterán

A sajátját írták hozzá ...

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#63335) Gubek-Einste válasza mitibi (#63333) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Mehet gyárival is.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#63336) Gubek-Einste válasza asus1 (#63332) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Elég drágák a SIM kártyás router-ek így erre készülj fel.
Tapasztalat sincsen nagyon ilyen eszközökkel.
Ajánlható eszközök: TP-Link TL-MR6400/Archer MR200/MR400, Asus 4G-N12/4G-AC55U/4G-AC68U, D-Link DWR-921.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#63337) 3L1T3


3L1T3
addikt

Fentebb taglaltak alapján, ez számomra jó választás lehet? ASUS RT-AC88U

ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI ֎ Intel® Core™ i9-14900K ֎ G.SKILL Trident Z5 RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6400MHz CL32 ֎ Arctic Liquid Freezer III 420 A-RGB Black ֎ ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC Edition 24GB GDDR6X ֎ SAMSUNG 1TB 980 PRO M.2 PCIe ֎ Lian Li O11 Dynamic EVO XL

(#63338) Multibit válasza 3L1T3 (#63337) üzenetére


Multibit
veterán

Nem biztos. Lehet, hogy gyenge lesz. Meg hát a wifi-je sem tud sokat ;]

(#63339) kali válasza Multibit (#63338) üzenetére


kali
legenda

Ja, lehet, hogy a biztonság kedvéért egy GT-AC5300 kellene, abban azért négymagos 1.8 GHz proci és 1 GB RAM van, meg a wifi is 1000 + 2167 + 2167 Mbps és nem is túl drága :DDD

3L1T3: Jó az RT-AC88U, ha nem tartod túlzásnak és drágának.

[ Szerkesztve ]

(#63340) 3L1T3 válasza kali (#63339) üzenetére


3L1T3
addikt

4-6 évre veszek egy Routert, szeretném ha hosszútávon megfelelő teljesítményt tudna nyújtani, főleg, hogy én napi szinten streamelek, emellett letöltök,és multiplayer orientált játékokkal játszom. Ennek függvényében annyira nem sok ezért a routerért ez az ár, ha mindezt képes nekem megfelelően nyújtani.

ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI ֎ Intel® Core™ i9-14900K ֎ G.SKILL Trident Z5 RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6400MHz CL32 ֎ Arctic Liquid Freezer III 420 A-RGB Black ֎ ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC Edition 24GB GDDR6X ֎ SAMSUNG 1TB 980 PRO M.2 PCIe ֎ Lian Li O11 Dynamic EVO XL

(#63341) Agyzuzo válasza kali (#63339) üzenetére


Agyzuzo
addikt

Az komolyan úgy néz ki mint valami mutáns pók, sötétben meglátnám lehet még agyonütném. :D

Amúgy a 68U-hoz képest tényleg annyival jobb a 88U hogy megérje a 3x árat? :F

Listen up, maggots. You are not special. You are not a beautiful or unique snowflake. You're the same decaying organic matter as everything else. ::: http://meatytears.hu :::

(#63342) kali válasza 3L1T3 (#63340) üzenetére


kali
legenda

Egy ideig biztos elég lesz az RT-AC88U.

Agyzuzo: Jelentősen jobb hardveresen és szoftveresen is az RT-AC88U, de én csak kétszeres árat látok az RT-AC68U ellenében, annyit megér szerintem, ha valaki kihasználja a jobbat.

[ Szerkesztve ]

(#63343) Pew


Pew
tag

Sziasztok!
Routert szeretnék venni 10-20 ezer forint között, csak sajnos nem igazán értek hozzá, és jó lenne ár/érték arányban egy jót kifogni.
Egy 55m2-es tégla társasházba lenne, DIGI100/500 nettel, később ez még változhat felfele :)
Ami fontos nekem:
- stabil jel/működés
- egyszerre kb 8(+) eszköz lenne rajta
- felhasználóbarát menü/beállítasi lehetőségek
- USB, de ha az nem megy más rovására (egy esetleges minimál otthoni cloudhoz)
- ha önmagától tudna torrentezni nem lenne baj
Nyilván ennyiért tökéletes routert nem tudok venni, de evből kéne kihozni a maximumot :)

Előre is köszi a válaszokat!

(#63344) Soma01 válasza Pew (#63343) üzenetére


Soma01
veterán

TP-LINK Archer C5 (pont ezt a típust keresd). Állítólag nem könnyű már találni, de keresgess.
D-Link DIR-860L de ezen firmware-t érdemes vásárlás után cserélni.
Xiaomi Mi Router 3G (egy tízesből kijön) de külföldről kell rendelni, 3 hét amíg megjön. (kínai menü, de vannak megoldások amivel használható)

(#63345) Dodeszh válasza Multibit (#63317) üzenetére


Dodeszh
tag

Köszönöm! Miért a kisebb tudású Asust javaslod?
Természetesen minden kábel, ami lehet, és sokkal több végpont előkészítés lesz, mint ami kelleni fog valaha 😎

(#63346) Marvinyo


Marvinyo
aktív tag

Sziasztok!

Keresgéltem az összefoglalóban szerepeltek közt. D-Link routerek nem ajánlottak, vagy azok a listák csak a teljesség igénye nélkül készültek? Konkrétan a D-Link DIR-859 AC1750 típusról lenne szó.

Gigabites net mellé keresnék routert ami Wifin is tudja a gigabit környékét, illetve mind a két sáv egyszerre is tud működni.

[ Szerkesztve ]

(#63347) Multibit válasza Dodeszh (#63345) üzenetére


Multibit
veterán

Kisebb tudású? Mihez képest? Az AC87U-hoz képest? Miért lenne kisebb a tudása? Ugyanolyan szoftver van rajta. Az AC87U egy erősen túlárazott típus szerintem. Ár-érték arányban jobb az AC66U B1.
Wifi terjedés/sebesség tekintetében azonban nincs biztos tipp, csak vásárlás után derül ki, hogy a Te környezetedben melyik modell válik be.

Természetesen minden kábel, ami lehet
Helyes :K

(#63348) Gubek-Einste válasza Marvinyo (#63346) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

A D-Link gyári firmware-ére sok a panasz, ezért nincsen az ajánlott eszközök között.
Wifi-t a gigabit teljesen nem fog átmenni.
A szimultán dual band ma már általánosnak számít.

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?

Ajánlott típusok 30k-s határral: Asus AC58U, D-Link 860L B1 (csak CFW-vel ajánlott), TP-Link Archer C7
Külföldi rendeléssel: Xiaomi Mi Router 3G
Kicsivel 30k felett van az Asus AC66U B1

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#63349) F.B.I.


F.B.I.
veterán

Üdv! :R

Kis megerősítés kellene, mert még nem tiszta, hogy mikor kell dual wifi képes router?

Adott egy 3 szintes társasház 12 lakással (így 12 wifi eszköz), pár csatorna néha üres, van amikor a szomszéd ház wifi eszközei is láthatóak (általában este). A lakás, ahova az új eszköz kell, 50 nm, tégla és egy kisebb Asus-t kellene váltanom (jön a DIGI500).

Elég ide egy Asus N18U (több wifit sugárzó eszköz már nem lesz) vagy már ildomos dualt szerezni?

Amiket ki kellene szolgálni az 2 asztali és 2 db konzol (kábelen) + 4-5 eszköz wifin, ezek általában egyszerre mind. A keret sajnos maximum 20K. :F

Senki nem képes mindenre, de mindenki képes valamire! Segítő válaszokat köszönöm!

(#63350) Marvinyo válasza Gubek-Einste (#63348) üzenetére


Marvinyo
aktív tag

"A szimultán dual band ma már általánosnak számít."

Akkor jó. Amit a UPC-től kaptunk az nem tudja, és ők eddigi tapasztalatok alapján nem a leggagyibb cuccokat szokták adni, amiatt emeltem ki külön :-) Ez meg kell, mert van néhány eszköz ami bár ritkán (havonta 1-2-szer), de az még csak 2,4-et tud.
(de ami most a tárgy, az egy másik ingatlan, Digivel)

"Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?"
A lakás egy panel tömbház egyik "szélső/sarki" lakása. Távolság nem sok, úgy gondolom ezzel nem lehet probléma, de nagyon maximum 5-6 méter lehet a router és a legtávolabbi eszköz között.

"Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?"
Általánosságban 1 eszköz kábelen, 1 "passzív" eszköz (a mobiltelefon kommunikációjára gondolok, frissítések letöltésére meg ilyesmi, ez minimális fogyasztó szerintem), illetve 1 aktívabb eszköz, nevezzük multimédiának (részletek még kidolgozás alatt, de a cél az, hogy vagy a számítógépről küldött tartalmat és/vagy saját tartalmat jelenítsen meg)

"Mennyi lenne a beszerzésre?"
20 000 körül, nagyon maximum.

Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
A szimultán dual banden kívül: Alkalomadtán ez a lakás egy kisebb "fejlesztői" központtá alakulhat (ez szebb kifejezés, mint hogy átugranak hozzám kockulni :-D), 3-6 aktív eszközzel, és lehet most égek, mint ama bizonyos épület Berlinben, de ekképp gondolkoztam:

Gigabites kábel kell, ez egyértelmű. Egy ilyen routert én 13k-ért láttam legolcsóbbat,, de lehet csak béna vagyok. A pontos típusra nem emlékszem, de a szimultán dual-band-ről nem ejtettek szót, így nem kockáztattam, nézegettem tovább. 16-ért láttam az elsőt aminél biztosra mehettem a szimultán dual-bandre, de ez 300/~450-et tudott 2,4/5 GHz-en. És ezután láttam meg 20-ért ezt a típust, amely papíron 1200Mbit/s-et átvisz 5GHz-en, és annyival nem drágább, hogy ne férjen bele. Úgy gondolom, hogy a 450 nem kevés (bár lehet bottleneck lenne ennyi eszközzel), de minimális az a többletköltség amit egy ~800/1200-as jelentene.

Valóban, azt beismerem, hogy másik routert nem is kerestem, lehet van 20 000 környékén olyan, ami erre megfelel, de többet nem szeretnék rászánni, ugyanis - legalábbis körülbelüli számolással - az alap állapotot egy ~800Mbit-es router szerintem kiszolgálná, amihez képest a 30k majdnem kétszeres ár, míg a 20k csak minimális ráköltés.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.