Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#78601) SzGee válasza MasterMark (#78597) üzenetére


SzGee
aktív tag

de kell hozzá varázslás, hogy az évesített hozamot ki tudd számolni :) azért ez nem rocket science

If you leave me, can I come, too?

(#78602) MasterMark válasza SzGee (#78601) üzenetére


MasterMark
titán

Mit jelentene ebben az esetben az évesített hozam? Ha minden nap megvenném, és aztán eladnám, akkor 1 év alatt ennyit vesztenék?

Switch Tax

(#78603) aujjobba válasza Brandynew (#78598) üzenetére


aujjobba
addikt

Vannak ismeroseim, akik folyton huledeznek ez-meg-az a termek milyen draga a boltban, inkabb elkeszitik otthon.
Majd buszken jelentik - kizarolag a felhasznalt alapanyag aranak figyelembe vetelevel - hogy ok feleannyiert megoldottak.
Kozben nem szamolnak az elfogyasztott energiaval (leginkabb aram), az elkeszitesre elbacott idovel, de persze panaszkodnak mennyire faradtak mindig es semmire nincs szabadidejuk.
Mindezt parszaz forint megtakaritasert.

A masik amelyik mindig bacogat amikor bejelentenek 3Ft benzinar emelkedest (az arsapka elotti idokben), hogy szaladjak a kutra, alljak be a tobbi okos koze egy orara, hogy fogjak egy tank benzinen 150 Ft-ot.

Es nem ertik!

(#78604) SzGee válasza MasterMark (#78602) üzenetére


SzGee
aktív tag

konyhanyelven igen

a példánál maradva, napi 8 Ft veszteség x 360 az 2880 Ft veszteség, azaz -28,8% éves szinten

komolyan most hallotok évesített hozamról először?

If you leave me, can I come, too?

(#78605) 3800+ válasza aujjobba (#78585) üzenetére


3800+
őstag

Nem is kell nagyon visszamenni időben, anno a nyugdíj megtakarításoknak is huss... és én hallottam olyat olyantól aki mozog olyan körökben, hogy ha nem jönnek az EU-s pénzek és nagy gebasz lesz újra hozzányúlnak a betétekhez, állampapírokhoz. Én nem merek emiatt olyan megtakarításban gondolkodni amihez köze van az államnak. Persze ez csak pletyka... de számtalanszor bizonyították már, hogy bármit megtehetnek és meg is tesznek, de ez már offtopik.

MSI Z370-A PRO, XFX 6700XT, Intel i7-8700, AIO, 2x8+2x16 GB 2400Mhz

(#78606) Attis7 válasza aujjobba (#78603) üzenetére


Attis7
tag

Nem hülyeség, már eddig is kevesebb, mint harmadából kijött, most hogy otthon még olcsóbb rezsi van, viszont a kajáldák piacit lesznek kénytelenek fizetni októbertől, amit át is hárítanak, sokkal jobban megéri mindent otthon csinálni.

Az üzemanyag részt adom, az tényleg ostobaság volt, szomszéd is csak azért kiállt a kocsival hogy tankoljon 30 litert, összesen 180 Ft-tal olcsóbban, mondom ennyit megzabál a kocsid mire elgurulsz a kútig.

[ Szerkesztve ]

(#78607) aujjobba válasza 3800+ (#78605) üzenetére


aujjobba
addikt

Nem ertunk egyet.
Az allampapirok altali tokebevonast epp erositeni probaljak, nemhiaba a rengeteg allamkincstari hirdetes, plakat, uj tipusu papir bejelentese.
Allampapirhoz nem nyul, nem zarol, a vilagon semmi ertelme nem lenne, gazdasagi es politikai ongyilkossag.
Nepszeru azt gondolni, hogy a politikusok hulyek, de azert ez nem teljesen igy van, ok se sz*rnak oda, ahol esznek, ha erted.

#78606 Attis7
Az etterem mas, ott nyilvan maskepp jon ki a matek, en leginkabb a boltban kaphato termekekrol beszelek.

[ Szerkesztve ]

(#78608) ngaba válasza aujjobba (#78607) üzenetére


ngaba
aktív tag

Csak gazdasági öngyilkosság. :) Te nem ebben a rendszerben élsz, hogy itt semmi sem politikai öngyilkosság? Csak egy kis extraprofitadó lenne ez is, fűszerezve egy kis gazdagok elleni hergeléssel.

(#78609) MasterMark válasza SzGee (#78604) üzenetére


MasterMark
titán

Hallottam már ilyet, csak nem értem miért alkalmazzuk erre az esetre ha valaki előbb adja el mint a lejárat.

Switch Tax

(#78610) Tapsi válasza ngaba (#78608) üzenetére


Tapsi
addikt

Ennek semmi realitása. Az állam köszöni szépen, van pénze bőven. Még a megemelkedett rezsiárakon is kaszál a növekvő ÁFA bevételeknek köszönhetően. Ember, most veszik meg a Vodafone-t százmilliárdokért, de szerintetek majd einstandolják a betéteket, vagy államkötvényeket nem fizetnek ki, ezzel kockáztatva egy azonnali államcsőd besorolást? Ahhjj...

[ Szerkesztve ]

(#78611) ngaba válasza Tapsi (#78610) üzenetére


ngaba
aktív tag

Én arról nem mondtam semmit, hogy van-e realitása vagy nincs. Annyit mondtam, hogy az szerintem nem igaz, hogy azért nincs realitása, mert politikai öngyilkosság lenne.

A politikusok már rég rájöttek, hogy sokkal kifizetődőbb kevés embert nagyon megszívatni (akár tönkretenni), mint mindenkit egy kicsit; ha valahonnan be kell szedni a pénzt. Az előző esetben kevesen lesznek nagyon mérgesek (nekik is csak 1 szavazatuk van), a második esetben sokan lesznek mérgesek. Ezért marad a kevés ember megszívatása nagyon, mivel szolidaritás nincs ebben az országban (pláne ha a szívatás hasznából kap egy kis morzsát a békén hagyott többség).

Ezért ebben az országban szemrebbenés nélkül hagyjuk tönkremenni a COVID-dal rosszul járt embereket, a KATÁ-sokat, és majd most a gázárak miatt, akit érint. Ennyi. És akkor ehhez képest mi lenne, ha rávágnának egy 10%-os visszaváltási büntit a lakossági papírokra? Politikailag semmi.

[ Szerkesztve ]

(#78612) Attis7 válasza aujjobba (#78607) üzenetére


Attis7
tag

Akkor feladom fogalmam nincs miről van szó, ha bolti előkészített pácolt húsokról van szó, meg elősütött mirelit élelmiszeripari hulladékokról, akkor minőségben nem lehet összehasonlítani azzal amit otthon készít az ember. Van hungerites, pickes ismerős, sokat meséltek, egyik cég termékét se venném és nem csak azért mert lölö meg csányi zsebét nem tömöm.

(#78613) Tapsi válasza ngaba (#78611) üzenetére


Tapsi
addikt

A bankbetétek einstandolása mindenkit érint, nem csak egy szűk réteget. Arról nem beszélve, hogy azonnal lenullázná a közbizalmat, ami beláthatatlan következményekkel járna.

(#78614) Attis7 válasza Tapsi (#78610) üzenetére


Attis7
tag

Az általános bizalmatlanság tetten érhető, idézet egy mai portfolio-s cikkből:

"a június végén még 10 ezermilliárd forint felett lévő lakossági állampapír állomány augusztus végére 9500 milliárd alá esett vissza."

(#78615) ngaba válasza Tapsi (#78613) üzenetére


ngaba
aktív tag

Amire én válaszoltam, ott állampapírokról volt szó. (Plusz ha már bankszámla: Legyél már kreatív, nem kell zárolni az egészet, csak az x millió feletti részt; a lényeg, hogy a kisebbséget érintse.) Még egyszer megkérdezem, te nem ebben az országban élsz? Itt a közbizalmat nem nullázza le semmi. Én mondjuk nem mernék PannErgy részvényt venni, mert nem lehet tudni, hogy mikor jön egy napszemüveges ember, akinek megtetszik ez az ágazat, és egy törvénymódosítással ellehetetlenítik a céget, vagy rávágnak valami különadót. Mert itt ez a megszokott ügymenet. Na mindegy, hagyjuk, nyilván mindenki másképp látja a magyar viszonyokat.

[ Szerkesztve ]

(#78616) avl válasza aujjobba (#78585) üzenetére


avl
aktív tag

78582-78585-igre:

ngaba
hogyhogy "aki menekíti a pénzét éppen, azt hol érdekli a TBSZ"
-> szerintem hibás gondolkodás, ha nem gondol rá; egy kis eselyü de nagy buktamértékü esemény (ami elöl menekíteni próbál) vs. es 100% biztonságú bukta, csak kisebb mértékü (elert hozam TBSZ-en adomentes)
mindkettö jatszhat, aki TBSZ-re nem gondol, az nem befektetö (nálam), hanem más (itt meg: pánikoló, kapkodó, nem nyugodt meggondoló)

Zoli: "Aki így gondolkodik az nem fekteti be a pénzét, csak bankszámlán vagy kp-ban tartja és az a paranoiája hogy elveszik tőle."

-> lehet/valoszinü/biztos, hogy így gondolkodik, de hibásan; ráadásul a befektetéssel akár biztosabb is (illetve diverzifikaltabban biztonsagos), mint egy penzintezeti folyószámlán álló cash; nem ?
HÜLYESÈG így gombolkozni (sicc)

aujjobba: szerintem is "kicsit" érthetö
nálunk az volt a duma, hogy nagypapám megtakarítása 2szer veszett el ...én meg hozzáteszem: igen, de mindegyikhez világháború kellett ...és lokális értékek
háború most is van persze (szerencsére nem világh.), de a pénzügyi összehálózatosság összehasonlíthatatlanul jobb/más, mint 70 / 100 éve

nnna, mindegy: nem kell nekem mindenkit megértenem (nachvollziehen) mármint hogy úgy gondolkodnak (nem Ti, azt látom persze ;-); vagy megtéríteni, megóvni önmagától, egyoldalú nem átgondolt, pánikcselekedetektöl

(#78617) Hi!King válasza 3800+ (#78605) üzenetére


Hi!King
őstag

Volt korábban szó a manyup államosításról, volt itt egy keményvonalas újkommunista, aki megmagyarázta, hogy az nem is volt lopás, nem is volt államosítás.

Ettől függetlenül az állampapírral nem hasonlítható, mert ha azokat és a betéteket einstandolja az állam, az államcsődöt jelent, az államcsőd pedig további gazdasági összeomlást. Az államnak szüksége van további forrásokra a működéséhez, ezért ilyet nem fog csinálni. Önyuppal, LTP-vel, meg bármivel ami államhoz kötött, trükközhet, de az állampapírral biztosan nem fog. Na meg nagyobb része forint az eladósodásának, előbb lesz 800 Ft-os euró, mint hogy az állampapírokat ne fizesse.

(#78618) ngaba válasza avl (#78616) üzenetére


ngaba
aktív tag

Szerintem ez pszichológia, hogy valaki egy kis valószínűségű nagy buktától fél-e annyira, hogy garantáltan bukik. Vö. a "biztonságnak ára van", illetve "miért kötünk biztosításokat"? Még mielőtt: Én sem menekítem a pénzem, de ha menekíteném, akkor nem biztos, hogy érdekelne, hogy Szlovákia olcsóbb-e mint Ausztria, akkor "ott megfogtuk az értékeinket, és biztonságba helyeztük".

A vagyonelkobzásról: Amikor baj van, könnyebb azoktól elvenni, akiknek van (megtakarításuk). Ez mindig így volt, és mindig így is lesz. Hogy most ez milyen jegybanki manőverezésekkel, csődökkel stb. történik, az más kérdés, de azért a vége valami ilyesmi lesz. És az is igaz, hogy nyilván nem Warren Buffet fog elszegényedni (ő ért annyira a témához, hogy ezen is nyerni fog), hanem Mari néni, aki OTP-részvénybe vagy MÁP+-ba rakta a pénzét.

(#78619) aujjobba válasza avl (#78616) üzenetére


aujjobba
addikt

A kulák-lista, kotelezo beszolgaltatas, padlassopres, magantulajdonok allamositasa a Wikipedia szerint '45 utan tortent, Rakosi idejeben.
(Elore is elnezest, nagyon gyenge vagyok tortenelembol ezert csak Wikipediat tudok felhozni es talalatokat a fenti kulcsszavakra.)
Namost ha ezeket ateltek az oregeink, valamennyire ertheto, hogy az utodokban is van egy kis felsz.

A masik a forintbol menekules tema, emlekszem a "kemenyvaluta" kifejezesre, valahogy mindig az jart jol, akinek az volt (akar parnaba varrva). Persze ez is relativ (hogy jol jart), a fene tudja mar igy utolag evtizedek utan.

szerk.:
En nem felek ilyesmitol, nem is menekitek semmit, csak probalom megerteni miert vannak ilyen felelmek az emberekben.

[ Szerkesztve ]

(#78620) Stanlee


Stanlee
őstag

a kiszamolon levok kozul a kedvencem ez:

"Felső Ausztriában nyitott egy családtag a választások előtt (osztrák lakcímmel és munkahellyel). Nagyon nehéz volt, mert betét nem kellett a bankoknak a hitelt viszont nyomták volna ahogy a csövön kifér. Három hét alatt lehetett elintézni. Aztán zárolták is és jövedelemigazolást kértek miután magyar számláról átutalt 150 ezer eurót." :U

Az ilyen meg is erdemli a zarolast. Nem tudom milyen penzugyi kulturaval rendelkeznek emberek, akiknek ennyi penzuk van, de arra nem gondolt, ha 1-2 hetes friss szamlara egy masik orszagbol atutal 150k eurot, akkor ott bejelez a rendszer? kb. 10k felett mar jelez a rendszer sima bankoknal.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#78621) Lex Icon válasza Attis7 (#78614) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Vagy nem jól értelmezed a folyamatot. Az emelkedő infla. miatt sokan megijednek és elkezdenek befektetni, ezért csökken a betétállomány. Az innen és a lakossági papírokból kiáramló pénz az intézményi papírokba (DKJ, MÁK) áramlik. A cikk legvégén olvashatod is ezt.
Azért, mert szőrös, nem biztos, hogy medve. Érdemes távolabbról nézni az összképet. ;)

(#78622) julius666 válasza 3800+ (#78605) üzenetére


julius666
addikt

Meg szabad kérdezni, hogy mit jelent az "olyan körökben mozog"? A laposföld-hívő FB csopik is lehetnek "olyan körök"...

Itt azért elég jó, akár személyre szabott pénzügyi tanácsokat lehet kapni ingyen és bérmentve, sokan teljesen transzparensek azzal kapcsolatban mibe és mennyit fektetnek, stb. Tiszteljétek már meg a topicot annyival, hogy ha konkrét infótok van azt rendesen leírjátok, ezek a sejtetős kocsmai pletykák nem ide valók.

(#78623) Lex Icon válasza ngaba (#78615) üzenetére


Lex Icon
senior tag

nem kell zárolni az egészet, csak az x millió feletti részt; a lényeg, hogy a kisebbséget érintse.

Miért jó az államnak, ha zárolja ezt az összeget? Szerintem nem érted az államkötvény működését.

Bankbetét dettó. Amit a lakosság berak bankbetétbe, az nincs a bankban, mert ki van helyezve hitelbe vagy a lakosságnak/cégeknek vagy az államnak (lásd aukciók).

[ Szerkesztve ]

(#78624) PredatorZoli


PredatorZoli
Topikgazda

Először is egy államnak sokkal cizelláltabb eszközei vannak arra hogy elvegyék a pénzedet, mint hogy lefoglalják.
Ott a pénznyomtatás, a leértékelés, elinflálás, ezzel élnek is és a többségnek semmi gondja nincs vele, még általában tapsikolnak is mert azt látják hogy nőtt a fizetésük vagy a vagyonuk nominálisan.
Azon felül a külföldi számla a biztonság hamis illúziója véleményem szerint egy magyar adórezidensnek, hisz a külföldi szolgáltatóknak is adatszolgáltatási kötelezettségük van a NAV felé. Aki ennyire fél keressen egy külföldi strómant, és vagy adja le az itteni állampolgárságát az a biztos...

Aki most kezdett el félni az aligha tud racionálisan bánni a pénzével/dönteni arról/megítélni a helyzetet.
Ha nem lesz EU pénz az hosszú távon kellemetlen lesz, de perpill érdemi változást nem fog hozni.

Azért azt lássuk be, hogy ugyan nem ideális a helyzet, de a dolgokat "hagyományos" eszközökkel próbálják kezelni (mégha több kevesebb sikerrel is), azaz adót emelnek ahol lehet, kamatot emelnek, devizát értékelnek le, bérek reálértékét csökkentik az állami szférában, hatósági árakat emelik(rezsi), és nem lefoglalják a pénzeket.
Ez véleményem szerint egy megnyugtató tény, még akkor is ha ez az embereknek kellemetlen és zokon veszik.

[ Szerkesztve ]

(#78625) Hi!King válasza PredatorZoli (#78624) üzenetére


Hi!King
őstag

De miért baj, hogy jelenti a NAV felé? Nekem is van külföldi számlám, de nem adócsalásból származó pénz van rajta, igazolni tudnám az eredetét, ha kérnék (nem akkora összeg, sima bankszámlán nincs értelme sokat tartani). Az meg nem túl reális scenario, hogy itthon beköszöntene az új Rákosi rendszer, és a külföldi számlámon tartott összeget is einstandolják itthonról.

(#78626) julius666 válasza Stanlee (#78620) üzenetére


julius666
addikt

Aztán zárolták is és jövedelemigazolást kértek miután magyar számláról átutalt 150 ezer eurót.

Az igen. Megy a sírás - még sokszor ebben a topicban is - hogy milyen csóró a magyar, erre ilyen analfabétáknak is lazán tud lenni 60 millája ész nélkül baromkodni. Lásd még bróker marcsis sztori.

(#78627) PredatorZoli válasza Hi!King (#78625) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Ahogy mondtam, a biztonság hamis illúziója. Ha adóként kívánják beszedni azt a pénzt, akkor tökmind1 hol tartod, inkasszót fogsz kapni rá mindenedre és üldözni fognak miata életed végéig....
De eleve ez az egész lefoglalós gondolatmenet is abszurd a 21. század gazdasági/pénzrendszeri mechanizmusának alapjait figyelembe véve. (Magyarul lehet egy 70 éve még (átmenetileg) működőképes modell volt (a szovjetúnióban), ma a globálisan működő kapitalizmus alapelvei ezt aligha tennék kivitelezhetővé/működéképessé.) De mit ért már ehhez az, aki még az 50-es éveken szocializálódott...

[ Szerkesztve ]

(#78628) tomazin válasza Stanlee (#78620) üzenetére


tomazin
veterán

Mert mi az optimalis? 500eurenkent kellene? Jol bizonyitod,h tenyleg nem lenne itt semmi, ha einstandolnak az allampapirt. Budos burzsuj, meg is erdemli. Az nem baj,h ennyiert hazat se kapsz kint.
Es nem, nem jelez 10k felett. Barmilyen meglepo egy lakasfelujitas/epites eseten siman utalgatsz ennyit, meg tobbet is. Ha meg vallalkozasod van..

(#78629) Hi!King válasza PredatorZoli (#78627) üzenetére


Hi!King
őstag

Egy külföldi bankszámlának nem az a lényege, hogy jelentős összeg legyen rajta, hanem hogy ha itt gebasz van, akkor azt külföldön használni lehessen. Nem az ellen véd, ha különadót vet ki az állam, hanem ha mondjuk összeomlik a hazai bankrendszer, vagy valami más okból kell relatív gyorsan távozni az országból. Emellett aki sokat jár az eurozónában, ott is használható, nyilván ebben már vannak alternatívái (pl. hazai banknál devizaszámla, Wise viszont nem minden szempontból alternatíva).

Aki 150 ezer eurót ott akar tartalékba tenni, az egyszerűen idióta, és nem csak azért, mert zárolták.

[ Szerkesztve ]

(#78630) Hi!King válasza tomazin (#78628) üzenetére


Hi!King
őstag

De mi értelme egyáltalán 150 ezer eurót egy ilyen számlára utalni? Értelmes lekötés nincs, ha házat venne, akkor utalhatná onnan az eladóhoz, ahonnan ezt utalta, ha be akarja fektetni külföldi brókernél, akkor utalhatná az értékpapír számlára, stb., stb. Ez nagyon úgy néz ki, hogy ekkora összeget parkoltatott volna egy folyószámlán, ami vagy azt jelenti, hogy ez a vagyonának a töredéke, ez esetben fura hogy meglepődött a zároláson, vagy ez a vagyonának a jelentős része, és addig terjed a pénzügyi kultúrája, hogy ráteszi egy folyószámlára euróban...

(#78631) Lex Icon válasza julius666 (#78626) üzenetére


Lex Icon
senior tag

ilyen analfabétáknak is lazán tud lenni 60 millája ész nélkül baromkodni

Az ész és a vagyon mértéke nem korrelál egymással, sőt inkább negatív tartományban van. :D

tomazin: Es nem, nem jelez 10k felett. Barmilyen meglepo egy lakasfelujitas/epites eseten siman utalgatsz ennyit, meg tobbet is.

De, bejelez, de csak akkor, ha ellenőrizetlen forrásból származik a pénz (pl. KP). Attól, hogy te utalgatsz ide-oda, az még ellenőrizhető az indulási és az érkezési oldal is. A pénzmosási (terr.finsz.) trv-t érdemes átfutni.

[ Szerkesztve ]

(#78632) aujjobba válasza Hi!King (#78629) üzenetére


aujjobba
addikt

Egyetlen Kiszamolo hsz. alapjan nem tudhatod, hogyan volt azzal a 150ezer euroval, es mit akart vele kesobb kezdeni az illeto.
Lehet akkor koltozott ki, az itthoni kecot eladta (onnan a penz), es kesobb tervezte befektetni az osszeget, vagy az lett volna a beugro egy kinti kecohoz, passz, nem tudom en se, te se.

Amikor a panelt eladtuk nehany napig a mi folyoszamlankon is parkolt 25M forint.
Par nappal kesobb utaltunk tovabb belole 20M-t az uj lakas elolegekent.

[ Szerkesztve ]

(#78633) SzekeresPeti


SzekeresPeti
tag

S&P-be szoktam fektetni, a Random Capitalon keresztül az ott kapható ETF-be. Most valahogy nem akaródzik 410 forintos áron dollárt venni, hogy tövább duzzasszam ezt, arra gondoltam, inkább veszek jó magyar részvényt.

Szerintetek hogyan tudok most a legkisebb költségekkel venni pl. Richtert, Molt, OTP-t, vagy esetleg BUX követő alap részvényét?

(#78634) Sub-S válasza Hi!King (#78629) üzenetére


Sub-S
senior tag

Csak tudnám miért esik jól itt többeknek konkrét ismeret hiányában leidiótázni/analfabétázni másokat?
A zárolás meg lófax, igazolja az ember oszt kész.

(#78635) PredatorZoli válasza Hi!King (#78629) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Nem. Aki kiviszi pánikszerűen a pénzét az nem csak kis aprót akar kitenni hanem az elkobzástól való félelemtől kiteszi minden pénzét ami nem az itthoni ingatlanjában fekszik. Just so you know, mert nem sok értelme van ha két külön dologról beszélünk. Itt ez a diskurzus eddig erről szolt amit én is fejtegetem, nem vésztartalék kihelyezésről...

(#78636) julius666 válasza Hi!King (#78629) üzenetére


julius666
addikt

+1

(#78637) 3800+ válasza julius666 (#78622) üzenetére


3800+
őstag

Természetesen nem facebookról van az infó, nem a pánikkeltés volt a célom... legyen annyi elég, hogy nagy beruházások környékéről van egy ilyen "hallomás" amit nem veszek én sem tényként, de azért elgondolkodtató. Elnézést a topiktól, ha hülyeséget beszélek. Szeretnék én is bízni abban, hogy nem teljesen hülye az állambácsi.

MSI Z370-A PRO, XFX 6700XT, Intel i7-8700, AIO, 2x8+2x16 GB 2400Mhz

(#78638) aujjobba válasza SzekeresPeti (#78633) üzenetére


aujjobba
addikt

Ugyanott vehetsz a BETa-n s&p500-at forintert is, SXR8.
Ahogyan az emlitett reszvenyeket is olcson megveheted ott.

Mindazonaltal az elkepzelesedet nem teljesen ertem, hogy miert is jo magyar reszvenyeket venni amikor draga a dollar.
Mi az osszefugges, negativan korrelal a dollar arfolyama a magyar papirok teljesitmenyevel?
Mi a befektetesi strategiad?

[ Szerkesztve ]

(#78639) ngaba válasza SzekeresPeti (#78633) üzenetére


ngaba
aktív tag

BUX ETF-et szerintem fölösleges venni.

[ Szerkesztve ]

(#78640) Attis7 válasza Lex Icon (#78621) üzenetére


Attis7
tag

Akkor nézd az arányokat is dkj 1 hónap alatt kb 120->195 (+75 mrd), ezalatt a lakossági -651 mrd.
Nyilván én egy másik véglet vagyok, eddig egy kanyi vasat nem adtam állambácsinak, csak idén nyár óta, amióta 10% körüli hozammal kecsegtetnek. Azaz a fenti arányt én rontom és ki tudja még hányan gondolták így, mégis csökken az állomány.

(#78641) Lex Icon válasza Attis7 (#78640) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Hozzávetted az ÁK-eket is? És az €-ra váltást? És az abból vett P€MÁP-ot?

(#78642) SzGee válasza aujjobba (#78638) üzenetére


SzGee
aktív tag

akkor is "vált" dollárt forintra, ha a magyar sxr8-at veszi, hisz az árfolyamban benne van az USD/HUF is

If you leave me, can I come, too?

(#78643) SzekeresPeti válasza aujjobba (#78638) üzenetére


SzekeresPeti
tag

"Ugyanott vehetsz a BETa-n s&p500-at forintert is, SXR8."

Pont ezt veszem, már majd 2 éve rendszeresen. Már nem SXR8-nak hívják amúgy. És oké, h forintért veszem, de azt az alapkezelő mindenképpen átváltja dollárra, hogy megvehesse belőle az amcsi részvényeket... Utána is néztem: amikor kezdtem, tavaly márciusban az SP 500 kb. ott állt dollárban, ahol most. Viszont forintért megvéve nekem 125 ezer volt akkor, most meg 164 ezer. Tehát ennyivel drágábban veszem ugyanazt az értékű ETF-et. Na ezért akarok magyar részvényt venni kivételesen, amíg az USD/HUF helyre nem áll.

A befektetési stratégiám amúgy lusta protfólió. Nem nézek semmit, csak amikor van rá pénzem, veszem az SXR8-at. Ezt akarom most egy kicsit megszegni.

(#78644) SzekeresPeti válasza ngaba (#78639) üzenetére


SzekeresPeti
tag

Kifejted a véleményed?

(#78646) SzekeresPeti válasza aujjobba (#78638) üzenetére


SzekeresPeti
tag

"Ahogyan az emlitett reszvenyeket is olcson megveheted ott."

Rendben. Jól gondolom, hogy majd az osztalékot visszaküldik az RC számlámra, nekem pedig újra be kell fektetnem, ugye? Ha NYESZ számláról van szó, akkor adót nem vonnak le belőle?

[ Szerkesztve ]

(#78647) nepszter1


nepszter1
addikt

Sziasztok!
Németországban van valami állampapírhoz hasonló befektetési lehetőség valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban?

(#78648) SzGee válasza nepszter1 (#78647) üzenetére


SzGee
aktív tag

van persze német állampapír
talán már 0%-ot hoz, nem negatív :K

If you leave me, can I come, too?

(#78649) Nite válasza Ringman (#78645) üzenetére


Nite
őstag

€420? :DDD

Paid my dues!

(#78650) aujjobba válasza SzekeresPeti (#78646) üzenetére


aujjobba
addikt

Adót TBSZ-en sem vonnak le magyar papír osztaléka után, NYESZ-en sem.
Neked kell újra befektetned.
Az a stratégia amit időnként megszegsz mert valami nem tetszik, az nem jó stratégia.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.