Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: ASUS TUF Gaming VG27AQ - finomhangolása
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jezsu1998
csendes tag
válasz
Moleman #53847 üzenetére
Érdemes lehet megnézni egy olcsóbb számlacsomagot legalább.
Hosszú távon egy feltétel nélküli vagy nagyon olcsó forintszámla mindig jól jöhet. (az én esetemben így volt amikor külföldön dolgoztam)
Ismereteim szerint nem kapsz semmilyen visszatérítést a MÁK tranzakció után.
-
jezsu1998
csendes tag
válasz
Moleman #53840 üzenetére
Én kb.: 4 éve használom a Revolutot és én még nem futottam bele zárolásba (összesen kb 10 millió ment már át rajta nekem valamilyen módon. Rengeteg vásárlás, váltás, appon belül utalás, revoluton kívülre utalás, tőzsde).
A Revolut topikban elmondottak alapján, ha van papírod a pénzről és bemutatod, akkor a legtöbb esetben feloldják a zárolást könnyen. Kezd először alacsony összegekkel feltölteni, és fizess minél több helyen a kártyával. A zárolás elkerülésének legjobb módja a nagy számlatörténet tapasztalatom szerint. A Revoluton kívülre utalás nagy összegben, számlatörténet nélkül pedig a "legrizikósabb" tevékenység, hogy zárolást kapj, de ahogy írtam akkor se dől össze a világ a mások által elmondottak alapján.
Remélem tudtam segíteni! -
vnorbi
aktív tag
válasz
Moleman #53845 üzenetére
Egyébként a Revolutot is kivették már a visszatérítős játékból, annál 2020. február 3 a határnap, amit a szerződésénél figyelni kell, és ezt meg egy harmadik dokumentumban írják.
-
Moleman
addikt
válasz
jezsu1998 #53846 üzenetére
Gondolkodtam rajta, idén még biztos nem mondom fel, mert decemberben lesz a hitelkártyajóváírás, az jól tud esni. Főleg, ha sikerül velük állampapírt is venni.
Utána valóban érdemes lehet váltani, vagy meggondolni, hogy van-e egyáltalán szükségem forintszámlára (az asszonynak úgyis marad, neki talán még ingyenes is). Bár a belépő bónusz miatt mindenképp megérheti, Revolutom is csak ezért van.
-
jezsu1998
csendes tag
válasz
Moleman #53837 üzenetére
Szia
2000-es havi költségnél én azt tanácsolnám, hogy menj át másik bankhoz vagy legalább másik számlacsomagba.
Ennél vannak lényegesen jobb, olcsóbb számlák, akár feltétel nélkül is. Nézd meg az online kalkulátorokat.
www.money.hu/bankszamla
bankmonitor.hu
Most pár helyen adnak belépő bónuszt is 5000-20000 Ft értékben (Gránit, Cib, Raif)
Nem tudom mennyit fektetnél be, de egy jó bankszámlával is spórolhatsz/kaphatsz jó pár 10 ezret éves szinten. -
vnorbi
aktív tag
válasz
Moleman #53840 üzenetére
"Sima OTP Bónusz a kártya, erre irányuló részleteket nem találtam a hirdetményben."
Mert az üzletszabályzatban van
2018. január 13 előtt kötött szerződés esetén van visszatérítés a kincstári vásárlásra, újabb szerződéseknél nincs (34. oldal).
-
Moleman
addikt
válasz
aujjobba #53842 üzenetére
A Revolutot régen hitelről töltöttem, mikor még használtam, nem volt gond, még 1%-ot is kaptam.
Azóta már lehet, hogy felfigyeltek rá, valóban fájdalmas lenne, ha 1 millió forintnál derülne ki, hogy ez most készpénznek számított.
#53841 Beniii06
Köszi!
Egyelőre nem lesz rá szükség, de akkor ha 5 év múlva lejár a MÁP, majd körbenézek újra, hogy nyissak-e egy Wise-t, vagy éppen jó híre lesz a Revolutnak. -
Beniii06
addikt
válasz
Moleman #53840 üzenetére
"Pár éve volt hiszti belőle, hogy ha passzivitás után hirtelen nagy összeg érkezett rá (már akár 5-10 ezer ft is), letiltották és hetekbe/hónapokba telt, mire igazoltad, hogy a te pénzed."
Nekem még nem volt vele gondom, de a fórumon lévő tapasztalatok alapján a Wise ilyen szempontból jobb, ott kevésbé zavarja őket milyen időközönként mennyi pénzt és honnan teszel a számládra.
-
Moleman
addikt
válasz
PredatorZoli #53839 üzenetére
Köszönöm!
A Revolut mostanában jól működik? Van számlám, de nem használom. Pár éve volt hiszti belőle, hogy ha passzivitás után hirtelen nagy összeg érkezett rá (már akár 5-10 ezer ft is), letiltották és hetekbe/hónapokba telt, mire igazoltad, hogy a te pénzed. Ami nekem különösen nagy kihívás lehet, mert most változik harmadjára a címem, mióta megnyitottam a számlát, és nem jelentettem feléjük.
A hitelkártyás tippet is köszi, eszembe sem jutott, akkor valószínű nem járna a Transferwise után sem. Sima OTP Bónusz a kártya, erre irányuló részleteket nem találtam a hirdetményben.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Moleman #53837 üzenetére
szerintem a 2 azokkal a kiegészítésekkel hogy:
-lehet hitelkártyával de a legtöbb hitelkártyánál ilyen célra nem jár az 1%
-az otp-nél levő pénzből kártás fizetéssel megoldható ingyenesen
-a készpénzben levő rész közvetlenül a kincstárhoz befizethető ingyenesen, ez személyes megjelenést igényel, vagy az otp-hez készpénzbefizetés és ebből is kártyás vásárlás (ez utóbbi is szerintem ingyenes kell legyen)
-ha majd szükséged lesz rá és euróban, akkor szerintem érdemes revolut számlát nyitni, a kincstártól oda kiutaltatni, és ott átváltani, majd onnan lehet külföldi számlára utalni -
Moleman
addikt
Sziasztok!
Befektetési tanácsot szeretnék kérni, leginkább rövid távra (1-5 év).
A helyzet az, hogy Ausztriába akartam költözni, viszont kicsit utamba állt a vírushelyzet, úgyhogy 1 évig még biztosan élvezem hazánk vendégszeretetét. A magyar munkahelyem megszűnt, előreláthatóan hamarosan lesz osztrák munkám, de azt a bért már egy leendő kinti számlára kérem.
Jelenleg az OTP-nél van számlám, a havi költsége kb 1200 ft, de mivel hamarosan nem érkezik rá több munkabér, 2000 ft lesz.
A megtakarításom fele ott, másik fele készpénzben van, próbáltam kimenteni, amennyit ingyen tudtam, hogy könnyebb/olcsóbb legyen euróra váltani költözéskor.A kérdés az, hogy hogyan tovább:
1. opció: rakjam vissza a készpénzt az OTP-be és vegyek az egészből MÁP+-t értékpapírszámlára;
2. opció: nyissak MÁK számlát és ott indítsak MÁP+-t (Korábbi hozzászólásokban láttam valami kártyás vásárlást, hitelkártyával is lehet vásárolni? Jól jönne az 1%. Viszont vidéken nem tudom, van-e irodájuk, vagy csak Pesten lehet ügyintézni és a végén kivenni a pénzt.);
3. opció: ha már lesz osztrák euró számlám, mentsek át oda mindent (pl hitelkártyával Transferwise);
4. opció: ezek kombinációja;
5. opció: valami teljesen más, arany, részvény, befektetési alap?Előre is köszi!
-
travix
aktív tag
válasz
noiq_nolife #53812 üzenetére
Egyik sem, szerintem a legjobb kripto bányába fektetni, mert ha nem is növekszik a kripto értéke hanem stagnál akkor is növekszik a bevétel a folyamatosan telepített bányagépek miatt. Kedvencem a hive, mert terveznek nasdaq-ra menni és ha valóban így lesz akkor könnyen 2-3x-ra nő az értéke, de nyilván ez is speklucáió, hogy nem esik be a bitcoin.
-
szabop27
tag
RandomCapital
Frissen, online nyitottam számlát, külföldi brókertől utalnék be EUR-t. Felhívtam őket, ennek megelőző feltétele az egyszeri személyes azonosítás. Viszont, mivel jelenleg ők sincsenek irodában, előre nem látható ideig ez nem lehetséges. Alternatívaként közjegyző által hitelesített dokumentum másolatot elfogadnak. Csinált már valaki ilyet? Mi ennek a várható költsége és átfutási ideje? -
Mr.RiK
csendes tag
Valamiről lemaradtam én. Mi is ez a coinbase ami nasdaq-n lesz? Mert én mostanság tervezek kriptovalutát venni (tudom, hogy szerencsejáték), randomcapital oldalon már vannak részvényeim, de kriptovalutát nem lehet ott venni, szóval most különböző oldalak után nézek (lehetőleg magyar) ami megbízható kriptovaluta vásárlásra.
De ha április 14-én valami változik akkor lehet jobb lenne azt még megvárnom. -
a coinbase vonatra milyen módon lehet most/a lehető leghamarabb felülni?
-
válasz
PredatorZoli #53823 üzenetére
Köszi. Akkor ennek a díja ami a Díjjegyzékben jegyzés néven fut? Mert az ingyenes, a többinek díja van.
-
-
válasz
PredatorZoli #53821 üzenetére
Akkor a jegyzésnél ha 2023/L PRÉMIUM MAGYAR ÁLLAMPAPÍR-ból jegyzek (gondolom igazából veszek, mert ez tavalyi kibocsájtás) akkor nincs költségem úgy mintha egy most kibocsájtott papírból jegyzek? Kicsit megkavarodtam.
Amúgy pimasz az ERSTE mert a 304,4Ft-os árfolyamnál 299,35 Ft-ot ad egy dolláromért. -
PredatorZoli
Topikgazda
-
aujjobba
addikt
Amerikai részvényeket tudsz venni dollárért.
Állampapírt az államkincstárnál érdemes venned, EUR vagy HUF alapút tudsz. Ott TBSZ nélkül is adómentes, ellenben máshol adóköteles ha felbontod a TBSZ-t idő előtt.
ETF-et euróért tudsz venni TBSZ-re, esetleg trading212-n azt hiszem tudsz dollárért, de ott meg TBSZ nincs.
“melyiket tekinthetem biztosnak a következő pár évben” - erre nincs válasz, nem látunk a jövőbe. -
mgoogyi
Topikgazda
A magyar állampapírok egy ideje adómentesek.
Ha TBSZ-re veszed őket és feltöröd, akkor adóznod kell a nyereségből.
Ha ez nem gond és biztos nem töröd fel, veheted TBSZ-re.
Ha a likviditás számít, akkor MÁP+, ha van 3 éved kifutni és olyat akarsz, ami nagy valószínűséggel megőrzi az értékét nagyjából, akkor talán eurós PEMÁP.
(Nem ismerem az Erste kínálatát és állampapíros költségeit.) -
Biztos már kérdeztem, de megpróbálom megint.
Mit vegyek ha a befektetésem hozadékát valami biztosba akarom tenni TBSZ-en?
Emlékszem valamire, hogy miért ne vegyek TBSZ-en MÁP-ot, de nem találom a hozzászólást. Csak azt találtam, hogy ha felbontom akkor adózni fog. A TBSZ-ről nem tudom a pénzt az Államkincstárhoz átutalni.
Most dollárban előállt a hozadék. Az ETF-ekhez is euróra kell váltanom, és ott sem tudom melyiket tekinthetem biztosnak a következő pár évben. Az ERSTE USD alapok évi 1%-ot levesznek és 1-2%-ot hoznak. Tehát majdnem 0-t. Ezzel csak az árfolyamnyereségre számíthatok.
Most úgy tűnik csak a MÁP-ok lehetnek. Az is válasz, hogy nincs más alternatíva mint amiket felsoroltam.
Előre is kösz az együtt gondolkodást! -
Greentea
senior tag
válasz
ad4m1337 #53807 üzenetére
A magyar ingatlanboom szerintem elég sok összetevőből áll(t): kezdve az új lakásépítések és beruházások kereslethez viszonyított alacsony számával, a bérlakásszektor alapvető hiányával, airbnb térnyerésével + abból is, hogy a válság után egyszerűen alul voltak árazva a lakásárak a régiónkhoz képest, így a külföldi befektetők is megjelentek a piacon. (nem is kis számmal)
A alacsony kamat is biztosan benne van, mert az állampapír megjelenése fixre visszább fogta a piacot. De biztosan nem csak az, mert nem csak itthon van ez a pénzügyi rendszer és kamatpolitika. -
Kobe
veterán
válasz
PredatorZoli #53814 üzenetére
How much
-
PredatorZoli
Topikgazda
Az ingatlanárak nagyságrendét a kamat mértéke határozza meg, a stimulusok pedig korrigálhatják még valamivel felfelé.
Ennek oka, hogy az átlag béla amikor venni akar magának egy lakást, azt kérdezi meg (magától) hogy mennyibe kerül havonta? (how much a month). Egy okosabb, vagyonosabb ember inkább azt kérdezi hogy mennyibe kerül (how much). Erről csináltak valami amerikai tanulmányt is. Minél alacsonyabb a kamat, egységnyi havi pénzért összességében jóval drágább árú portéka is belefér. Ez persze egy veszélyes játék, az emberek hajlamosak túlvállalni magukat. Határozott ingatlan vagy tőzsdelufiról viszont nem igazán lehet beszélni, mert ez attól nagyban függ, milyen dolgok fognak történni a (közel)jövőben. Benne van a pakliban, hogy 10 év múlva mára visszanézve az ingatlanárak/tőzsdeárfolyamok most olcsók. Az is benne van persze, hogy drágák. -
aujjobba
addikt
válasz
noiq_nolife #53812 üzenetére
A coin-ok adozasa finoman szolva nem tul baratsagos, emiatt ha mindenkepp kripto kell en ETF formaban fektetnek bele, jatszospenz mennyiseget, mondjuk 5-10% a teljes megtakaritasomnak.
Itthon a kripto altali bevetel egyeb jovedelemnek szamit, amit negyedevente vallani es fizetni kellene, raadasul a nyereseg/veszteseg nem allithato szembe.
Tehat ha egy tranzakcioval lenullazol X osszeget, es masikkal 1 Ft-bol csinalsz ugyanannyit, akkor nem nulla az adoalap, hanem X.
Ovatosan ezzel. -
noiq_nolife
csendes tag
Szerintetek crypto ETFekkel érdemes foglalkozni? vagy inkább direktben egy ígéretes coinba érdemes fektetni? Kicsit szkeptikus vagyok konkrétan a bitcoinnal kapcsolatban, de maga a blockchain technológia szerintem domináns lesz a jövőben viszont nehéz megtippelni, hogy pontosan melyik.
most nem flamewart akarok indítani ezzel a bejegyzéssel -
vzozo
senior tag
válasz
ad4m1337 #53804 üzenetére
Szvsz a befektetés != spekuláció .
Inkább pakolom a fölös pénzem nagyrészét ETF-ekbe, és egy minimális játszós pénzt felteszek egyre-másra. Ezzel elérem, hogy nem veszítek sokat, és belátható távon belül stabilan növekszik a vagyonom.
Lehet máshogy is csinálni, csak akkor majd ne tessék rinyálni, amikor az aktuális tulipánhagyma árfolyama beszakad.
-
ad4m1337
aktív tag
válasz
szabi__memo #53806 üzenetére
Szvsz ezek a "negativ ado" tamogatasok CSOK, Babavaro, falusi CSOK stb csak olaj a tuzre, az elszallo ingatlanarakat en elsosorban az alacsony kamatpolitikanok tudnam be. Nem vennenek tomegek belvarosi airbnb lakasokat 12-15% kamatok mellett..
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
ad4m1337 #53804 üzenetére
Nem sok köze vsn a kamatoknak ehhez. Ami felnyomta az árakat a nagyrészt a csok. Azonnal felment minden 10+ millióval
Pk az addigi vidéki 250-300eFt-os átlag négyzetméterárt 'kissé' megdobta. Gyakorlatilag többre jött ki sokszor a támogatás négyzetméterárra vetítve mint az addigi nm ár -
ad4m1337
aktív tag
Koszi a valaszokat!
En speciel megertem a 30 ev alatti NY-Europai, US, fejlett Azsiai orszagok lakoit, hogy kockaztatnak. Errol olvastam is korabban egy cikket, hogy a novekvo eszkozarak, ingatlanarak vele jaroi, hogy a fiatal, megtakaritasok nelkuli lakossag (US ben erre rajon a 3 trillio € diakhitel is) kenytelen kockaztatni, mivel ugy erzi, hogy mas lehetosege nincs ahhoz, hogy egzisztenciat teremtsen.
Mo on egy nagyon komoly ingatlanar emelkedest koszonhetunk (persze ez mindenhol tendencia) az alacsony kamatszinteknek, mar lassan 10 eve, teljesen ertheto, hogy ha lakast akarsz venni (es ez meg mindig sokszor alapja a csaladalapitasnak) akkor kockaztatsz.
Kijon a friss diplomas corvinusos kozgaz hallgato az egyetemrol es arcaba csap az 1M negyzetmeter arak Kobanyan!!! Es a 40-50 -es korosztaly es ettol felfele meg csodalkozik, hogy miert kernek "irrealis" fizeteseket a palyakezdok....
Szoval teljesen ertheto a wallstreetbetses, "zommer" kozosseg hogy nem elegszik meg evi 10% hozammal, "kilatastalanul" magas ingatlanarak mellett es kockaztat.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
ad4m1337 #53800 üzenetére
Az egyes termékeket leírták. Kicsit a szolgáltatókról. Minden termékre előfordulhat, hogy más az ideális.
Befalapokhoz a legjobb szerintem az Erste
ETF-ekhez a legjobb a random, de ha fontosabb a stabil háttér és ezért kicsit hajlandó vagy fizetni is akkor erste és kbc
Egyedi részvényekhez Random vagy KBC (De nem Erste mert ott az osztalékkifizetés drága!).
Ezek a fentiek akkor érvényesek, ha kihasználja az ember a TBSZ nyújtotta előnyöket. Ha ezzel valaki nem kíván élni (ami legtöbbünk szerint nagy hiba mert 15% hosszútávon nagyon sok), akkor jobban jár nagy külföldi szolgáltatókkal (Degiro, Interactive brokers) -
vzozo
senior tag
válasz
ad4m1337 #53799 üzenetére
Szvsz ez a PH-s fórum még a leginkább normális, nincsenek folytonos felbeszélések meg "to the moon", mint pl. egy random portfoliós vagy reddites fórumban láthatnád.
Másrészről meg szerintem egy rossz irány folyamatosan a közösségi médiát bújni befektetések terén. Én általában akkor kattintok ide, ha már összegyűlik 500 olvasatlan hozzászólás, átfutom az utolsó 50-et, és látom, hogy továbbra is ugyanarról van szó.
Eleve a megtakarítást én nem agyalnám túl. Beállítasz valami alacsony TER-ű ETF-et folyamatos havi / negyedéves vásárlásra, fire and forget. Ehhez nem kell pörgős fórum.
Ha több izgalomra vágysz, akkor meg spekizhetsz, reddit wallstreetbets.
-
aujjobba
addikt
válasz
ad4m1337 #53799 üzenetére
Ez a forum elegge aktiv, ahol epp vagy.
Tobbfele velemeny szokott is feljonni.
1. Sokan a passziv indexkoveto ETF-eket javasoljak, abbol is az AllWorld tipusut, ez egy olyan megoldas, ami az emberek nagy resze szamara hosszutavon jo, nem igenyel aktiv menedzsmentet, olcso is. Mindezt TBSZ-en, a legolcsobb magyar broker ehhez a Random Capital.
2. ETF-en belul szokas a Value es a SmallCap premiumot emliteni, elobbibol kaphato fejlett vilagot lefedo, utobbibol csak USA-t lefedo. Osszessegeben atlag befektetonek nem biztos, hogy szuksege van ezekkel foglalkozni.
3. Vannak akik osztalekos portfolioban hisznek, errol az a velekedes, hogy teljesen mindegy osztalekos vagy sem a portfoliod, a vegeredmeny ugyanaz lesz, amit kulonbsegnek velsz egy pszichologiailag ertelmezheto dolog, valos alapja nincs.
4. Idonkent feljon a kripto tema, de mivel ez nem szerencsejatek topik, megtakaritasra nem feltetlenul szoktak javasolni.
5. Aktiv kereskedes is szoba kerul neha, nehanyan itt nagyokat nyernek vele, maskor epp nagyokat buknak.Az ETF-ek melletti ervelesben sok az akademiai kutatasokkal alatamasztott tenyszeruseg, ezeket nem kotelezo elfogadni, en kovetem.
Ezek irjak le, hogy peldaul az aktiv befektetesi alapok 80+ szazalekat hosszutavon tulszarnyalja hozamban a passziv ETF, ha mas nem a joval alacsonyabb koltsegek miatt.
Mas tanulmanyok a faktorok nyujtotta premiumot bizonyitjak (value, smallcap, momentum, stb).
Nyilvan egy adott ETF-be (mondjuk vanguard ftse allworld) torteno folyamatos befektetes nem olyan izgalmas, mint gyakran tradelni esetleg izgulni amikor megint duplaz a bitcoin, de hosszutavon ez bizonyitott eddig.
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Cyberpunk 2077
- Futás, futópályák
- Politika
- Hamarosan érkezhet a Western Digital kis híján 15 GB/s-os SSD-je
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Xbox tulajok OFF topicja
- Kerékpársportok
- Hobby rádiós topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 5411 - i7-10850H I 32GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- AlzaPower CAT6 UTP 40m, szürke kábel
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest