Hirdetés

2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#113048) Sisco2


Sisco2
tag

Anno 10 éve én a devizapiacon égettem meg magam :D De nem volt annyira vészes mint amennyire lehetett volna. :) Olyan 1,5M körül volt a bukó de akkor az még azért többet ért mint ma. :) Mondjuk azért fájt.
Azt se tudtam mi az a moneymanagement, worst case scenario, diverzif. stb :D
Aztán szerencsére felismertem sok évvel késöbb, mindenféle vásárolt MT4 robot aztán sajátok meg utána már gyorsabb platformokon próbálkozás után hogy nincs keresni valóm ezen a forex piacon és senki másnak sem aki pénzt akar keresni stabilan hosszútávon megfelelő kockázat kezeléssel ami mellett lehet nyugodtan aludni.
Rengeteg keresés kutatás után pedig voltak nyerő stratégiák rövid ideg amik azután bezárultak, amiket ki lehetett használni de nem szerették a brókerek (nem csak a Market Makerek) , és a likviditás szolgáltatók sem ha az ember pénzt nyert.

A devizapiacot végül azért hagytam ott mert nem lehetett kezelni normálisan azt a kockázatot semmilyen módon. Pl. ha egy olyan stratégiát kereskedik az ember hogy kevés pipekre megy nagy lottal, pl. API -n keresztül nagyon gyors tradek akkor egy blackswan esemény hatására ilyenkor akkorát ugrik a piac hogy se stop és semmmi nem állítja meg semelyik liquidity provider nem fog árat adni. Ez nem csak CHF -en, de EURUSD is volt jó párszor. Persze be lehet építeni egy robotba is sok mindent hogy figyelje FOMC, NFP -t stb és akkor ne kereskedjen. De egy váratlan black swant nem lehet előre látni (háboru stb).
Nagyon nagy minuszba is lehet így menni, pláne nagyobb 1:100 -as tőkeátétellel amit utána évtizedekig törleszthet az ember, vagy akár fizethetnek a gyerekei. :(
Sajnos volt/van rá példa hogy végivitte és végrehajtatta a broker ha úgy adja ki a matek nekik hogy megéri beszedetni a tartozást.
Kezelhetetlen kockázat kategória.

Érdemes szerintem arról is beszélni hogy tud lenni pozítiv hozadéka is a közepes vagy akár a nagy bukónak, hogyha utána az ember emiatt rengeteg energiát beleölve tanul, olvas, utána néz hogy legközelebb ne fusson bele ilyenbe.
Lenyugszom elkönyvelem hogy ez bukó volt, és tisztalappal nulláról felépítem magam. Megpróbálok megtanulni mindent is a témában.
Jómagam is ilyen vagyok, bár nem csak a tradeléssel/befektetéssel kapcsolatban hanem mindennel kapcsolatban eléggé maximalista vagyok.
Nem buktam nagyobbat mint akkor az össz pf 10% -a mert már eleve volt bennem óvatosság de ennek ellenére fájt mert nagyon rosszul viselem ha pénzt veszítek. :) Pláne ha utána látom hogy mekkora barom voltam és annak köszönhető hogy túl nagy kockázatot vállaltam :D Alapvetően nem a kockázat vállalással van a bajom, hanem amikor útólag derül ki valamiről hogy nem voltam tisztában az adott kockázat szintjével.

Ez engem arra sarkallt hogy folyamatosan fejlődjek és fejlesszem a stratégiáimat amik mentén befektetek. Most azért már azt érzem több van mögöttem mint elöttem ezen a fejlődési úton.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.