Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#68751) Rush77 válasza Keresztapper (#68737) üzenetére


Rush77
aktív tag

A tartályban tárolás esete nem áll fent mert én kiporciózok amennyit tudok (kb 25 kis baby ételes üvegem van) de előfordul, hogy elfogy, nincs időm újra porciózni, stb stb... (nem állnak együtt a csillagok nah :D )
A kiindulási ponthoz képest rengeteget neveltem ezzel kapcsolatban.
ha éppen ki van porciózva akkor egész jókat tud csinálni (bár a tömörítést még azért gyakorolnia kell de azon majd a maroktamper segít) és már úgy ahogy wdt-zik is :DDD és csapolásnál is szokott (néha) mérleget használni
A mérleg használatára kellene még rá vennem ha éppen nincs adagolt kávé de ugye most még ott van, hogy ha éppen sír a gyerek vagy valami akkor nyilván nem fog méricskélni, hanem önt a tartályba valamennyit (azért sokat nem szokott mert kb ilyen max 2, 2,5 adagnyit önt bele találomra. csakhát azért az ott van benne igen...)
A combosabb értékű kávé megdöglesztéstől nem félek mert nem ízlenek neki presszónak még akkor sem amikor (szerintem) nagyon jól eltalálom és se nem savanyú se nem keserű (próbáltam már párat pl Sidamo, Yirga, Kenya Gicherori, El Salvador Pacamara...).
Filterre ízlik neki a Yirga pl de abból max 1-1 kortyot szokott inni.

Amúgy kicsit off de valamelyik nap amikor reggel fél 7kor nem tudtam éppen kávét főzni mert még nem ébredt fel a gyerek amit legtöbbször 6 körül megtesz, éppen azon gondolkodtam, hogy "tuning" gyanánt valahogy belülről dynamattal (vagy hasonló hangcsillapító cuccal) kibélelni a darálót

[ Szerkesztve ]

(#68752) Rush77 válasza Rush77 (#68751) üzenetére


Rush77
aktív tag

Kifutottam a szerkesztésből sorry.

Bár kérdés, hogy a hővel mi lenne.
De valami ilyesmi

(#68753) kaligula


kaligula
tag

Srácok, ha valakinek ingere lenne egy új Fiorenzato e64 evo- ra, maradt rajtam egy darab, az ára sem titok, 210 ezer forintos.

rovidkv.reblog.hu

(#68754) norkov84 válasza sublett (#68732) üzenetére


norkov84
tag

Molinari decaf. Klasszikus olasz bárkávé :)

http://molinarikave.hu/bolt/kave/szemes-kave/molinari-kave-cinque-stelle-szemes-koffeinmentes/

(#68755) Parci válasza #91073280 (#68734) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

szerintem is erős félreértésről van szó. senki sem mondja ugyanis, hogy csak a vagy b megoldás jó bármire. a gc, amin ironizálsz, nem véletlenül lett népszerű, kitűnő tuning alap, talán a legjobb a kisgépek közül. de éppenséggel elég sok éven át ment a faema family és hasonló gépek tuningja is. azzal sincs gond, ha érteni véled, hogy manio miért kritizálta a topikot -- nem a kritikával van ugyanis baj, hanem a viselkedésével. ráadásul nagyon úgy fest, hogy a topik ekézésénél tovább nem is jutunk, akkor meg azért mégiscsak az van, hogy trollszagúra sikeredett az egész, na.

viszont lezárnám ezt a vonalat. maniótól is azt várnám, hogy tegyen érdemi tartalmat a felütése mögé. nem érdemi tartalmat ebben a körben innentől törlök.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#68756) SoundON


SoundON
tag

Tapasztalataitok szerint tényleg fordítva működik a lefolyási sebesség és a nyomás növelés ahogyan ezt a https://www.home-barista.com/espresso-guide-better-extractions.html
oldal írja?
Tehát a bejegyzés szerint a nyomás növelésével a lefolyási sebességet csökkentjük és ugyan ez fordítva.
Én nagyon meglepődtem ezen, de lehet csak én vagyok a zöldfülű...

(#68757) manio válasza Bazsee71 (#68745) üzenetére


manio
újonc

Mihez képest, ugye. A 0,1g-os mérleghez képest nyilván rosszabb. De itt a kiindulás a találomra beleöntés volt, meg hogy a felesleges kávészemek aztán a tartályban szellőznek. Ennél valóban sokkal jobb.
Szerintem jó ötlet, talán könnyebb rávenni az asszonyt, mint a mérlegen méricskélésre.

(#68758) manio válasza Keresztapper (#68735) üzenetére


manio
újonc

Ez jó lista! Ha van kedved, még az Eureka Atomot is tett melléjük, aztán a részletek és az egyéni ízlésed szerint válassz.

Szerk.: Mármint nyilván No.01, csak a te listádat toldottam meg még egy javaslattal.

[ Szerkesztve ]

(#68759) Keresztapper válasza manio (#68758) üzenetére


Keresztapper
senior tag

Asszem ez nem nekem akart menni, én is csak válaszoltam a kérdésre.

http://palscoffeetech.com/

(#68760) John3:16 válasza Rush77 (#68752) üzenetére


John3:16
csendes tag

... vagy lecseréled a Gastobacket egy csendes Eureka Mignonra. :)
Már lehet Mignont is olyan halk verzióban kapni, mint az Atom:

http://www.eureka.co.it/en/catalogo.aspx

(#68761) 2007ath válasza fragola.6035 (#68720) üzenetére


2007ath
aktív tag

"IMS Single ... A másik gond vele, hogy tömörítéskor könnyen elmozdul az őrlemény pogácsa"

Nekem gyakran a felső szűrőről kell lekaparnom a pogácsát, mert a vákum kiszippantja belőle a csapolás végén.

[ Szerkesztve ]

(#68762) manio válasza csab001 (#68728) üzenetére


manio
újonc

A gépből ugyanakkora nyomással (9 bar - nem kevés!) ugyanakkora területről zúdul a víz a szűrőbe, akár 18-20g (a duplához), akár 9-10g őrlemény van abban. Még a szimpla kosár spéci geometriai kialakítása mellett sem tudsz úgy tömöríteni, hogy a nyomás jobban szét ne csapja a pogácsát. Könnyebben (azaz szinte biztos) fellép a csatornásodás, és már meg is van az oka, hogy miért nem lesz a szimpla kosaras kávé sosem olyan jó, mint a duplával készített.

Csatornásodás: a víz nem egyenletesen áztatja át az őrleményt, hanem a csatornák mentén átzubog, egyrészt érintetlenül hagyva a kávé nagyobb részét, másrészt túlkivonatolást és égést okozva a csatornák mentén.

(#68763) Gravity1234 válasza sublett (#68750) üzenetére


Gravity1234
tag

Lelit Fred-et sem hagynam ki. Nekem ez van, szuper jol funkcional, hasonlo arkategoria.
A legtobben a CM702-hoz tartjak hasonlonak. En ezekhez nem ertek.
Nem reg volt a nagy orlos teszt, ahol volt felhozatal boven, bar igazan valaszt szerintem a legfontosabbra pont nem kaptunk hogy a 200 ezres job e mint a 30 ezres. kostolgattunk, kostolgattunk de engem nem gyozott meg hog valaha is vegyek 200-ert orlot mert kozel sem ereztem a 30 <> 200 kozotti kulonbseget izben, vagy barmi masban.

Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8

(#68764) Rush77 válasza John3:16 (#68760) üzenetére


Rush77
aktív tag

Hmmm jól hangzik. (bár még odébb van picit a váltás)
Mondjuk én úgy általában véve gondolkodtam ezen nem kizárólag a sajátom miatt hanem, hogy kísérletezésből hozna e valami eredményt mondjuk ahol persze számít a hangerő.

[ Szerkesztve ]

(#68765) Bazsee71 válasza manio (#68757) üzenetére


Bazsee71
őstag

Szerintem nem árt, ha tisztában van vele, hogy úgy nagyon nem lesz pontos. Egy gramm tévedés is benne van, azzal meg már be lehet fullasztani a gépet. Ha tudja, hogy pontatlan a módszere, akkor nem csodálkozik 10 másodperces eltéréseken a lefolyásnál.

Atomot otthonra nem ajánlanám, kellő mennyiségű kávé nélkül a tartályban nem igazán használható, pangó is akad.

(#68766) Bazsee71 válasza Gravity1234 (#68763) üzenetére


Bazsee71
őstag

A darálós teszten kicsit túlvállaltuk magunkat, ottani tapasztalatról sajnos nem nagyon beszélhetünk. Azonban saját tapasztalatom, hogy a Majort utólag is meglépném, a HC pedig a legjobb döntésem volt.

(#68767) manio válasza csab001 (#68728) üzenetére


manio
újonc

Hogy sötét pörkölésből készítve miért lesz értékelhetőbb a szimpla, mint világosból, az kb. ugyanazért van, amiért a bolti kávék kevésbé érzékenyek az öregedésre: a lényeg már korábban elveszett...

(#68768) manio válasza Bazsee71 (#68765) üzenetére


manio
újonc

Szerintem amikor a zacsibol talalomra belezudit valamennyit a tartalyba, nem a pontossagra torekszik. Ezen a gyakorlaton javit egy fokozatot az 50 Ft-os adagolokanal.

(#68769) kaligula válasza manio (#68767) üzenetére


kaligula
tag

Azért ez nem ennyire egyszerű szerintem. Sötét pörkölés is lehet sokféle, de amit mi tapasztalunn pl. a kávézóban, hogy ahogy szenesedik, annál több a mikroszkopikus részecske, ami végülis átjut a szűrőn és testet ad az italnak.

rovidkv.reblog.hu

(#68770) John3:16 válasza Bazsee71 (#68765) üzenetére


John3:16
csendes tag

Helyesbítés Atom adagonkénti darálás témában:

1) Ha kioperálja a user a műanyag kávébab behordó csigát és az antisztatikus rácsot
2) RDT-zik két csepp vízzel a sztatikusság ellen
3) Körtefecskendőzik vagy összehoz (pl. vitaminos dobozokból) egy passzentos adagonkénti darálásra alkalmas készséget amivel ki lehet pumpálni a pangót

akkor általában 0,5g alatti retencióval lehet számolni. Ma reggel pl. tized gramm pontossággal kiadta amit beleraktam 1-2 ráindítás és pumpálás után. A garathoz sajnos nem lehet hozzáférni kívülről.

[ Szerkesztve ]

(#68771) csab001 válasza manio (#68762) üzenetére


csab001
tag

Azért alapvető fogalmakkal már tisztában vagyok, ilyen a csatornásodás is. De azért köszi! 🙂
Egyébként ezt a gondolatot tovább boncolgatva... Milyen lenne egy dupla kosárral megegyező geometriájú, de annál lényegesen alacsonyabb profilú szimpla kosár, amibe mondjuk 8-9gr örlemény fér? Ennek mi lehet a hátulütője? Mitől nem viselkedne ugyanúgy, mint a dupla kosárral?
Egyébként a másik gondolatodra reagálva, azért a sötétebb pörkölés és a szénné égetés között van némi különbség szerintem... Nem gondolom, hogy egy klasszikusan sötétebbre pörkölt kávé eleve szar lenne... Legalábbis nem hasonlítanám egy bolti, döglött kávéhoz... De nyilván különbözőek vagyunk, ízlések és pofonok... Szóval azt elfogadom, ha nem szereti valaki, de úgy gondolom, attól lehet az még jó kávé.

(#68772) Wolfy999 válasza John3:16 (#68770) üzenetére


Wolfy999
tag

Az, hogy reggelente 0,1g pontossággal kiadja azt a mennyiséget amit beleraksz, önmagában még nem árul el túl sokat a retencióról. Ettől még simán lehet 2-3 g benne, ami minden alkalommal cserélődik. Amennyi bemegy annyit kilök a régiből. Azon felül is lehet még több gramm ami meg pár használat után kitölti az üres helyeket és a következő takarításig ott lakik.

(#68773) manio válasza csab001 (#68771) üzenetére


manio
újonc

Srácok! Szövegértés!
(Most ezt a tiedre válaszolom, de másoknak is szól.)
Annyira fárasztó, hogy mindig le kell írni, hogy mit _nem_ mondtam.
Itt pl. nem mondtam, hogy a sötét pörkölésű kávé eleve szar lenne. Nem értem, miért hoztad ide ezt a sarkos véleményt.
Továbbá nem hasonlítottam a sötét pörkölésűt a bolti kávéhoz, nem is azonosítottam a két (meglehetősen tág) kategóriát.

(#68774) Parci válasza manio (#68773) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

elemezd már nekünk ezt itt légyszi:

"Hogy sötét pörkölésből készítve miért lesz értékelhetőbb a szimpla, mint világosból, az kb. ugyanazért van, amiért a bolti kávék kevésbé érzékenyek az öregedésre: a lényeg már korábban elveszett..."

mit értesz lényeg alatt? mit jelent az, hogy már korábban elveszett? csak hogy egészen pontosan és tisztán lássa a teljes topik, hogy mit mondtál.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#68775) csab001 válasza manio (#68773) üzenetére


csab001
tag

Azzal a kijelentéseddel, hogy a sötét pörköléssel a lényeg elveszett (gondolom a vele elkészült ital minőségéről beszélünk) , azt mondod, hogy a sötétebbre pörkölt babok minőségben alul maradnak a világosabb társaikhoz képest... Én ezt értettem abból, amit írtál. A szövegértésemmel nem hiszem, hogy gond lenne, de persze, lehet, hogy mégis... Ebben az esetben mondd el kérlek, mit értettem félre és ne kritizálj légy oly kedves. 🙂
Szimpla kommunikációnak hívják ezt és mivel írásban történik, gyakrabban előfordulhatnak félreértelmezések benne...
Nem szeretnék egyébként vitába szállni senkivel, semmiről, csak véleményekre voltam kíváncsi a témában, amikre reagáltam. Ha csak én értettem félre, amit írtál, elnézést érte, javíts ki... 🙂

(#68776) manio válasza Parci (#68774) üzenetére


manio
újonc

OK, segítek egy absztrakt példával, és kifejtem a konkrétat is.

Absztrakt példa:
Ha azt mondom, 3 és 5 között akkora a különbség, mint 7 és 9 között, akkor nem a 3-at hasonlítottam a 7-hez (és nem is mostam őket össze), hanem a két különbséget hasonlítottam egymáshoz.

Konkrét eset:
Minél sötétebbre pörkölték a kávét, annál jellemzőbb az égett íz és annál kevesebb marad a kávéban máskülönben fellelhető többszázféle aromából. Tehát ha eleve kevesebb volt benne a felfedeznivaló, a rosszabb szimpla a komplexitáson relatíve kevesebbet ront, mint amennyit világos pörkölésű esetén.
A különbségre analógia a bolti kávé: egy már eleve koros kávé 1 hónap mulva nem lesz látványosan "döglöttebb", míg egy friss pörkölésű ugyanennyi idő elteltével sokat változik a kiindulási állapotához képest.

(#68777) csab001 válasza manio (#68776) üzenetére


csab001
tag

Ezzel a tézissel én nem szállok vitába, majd a nálam tapasztaltabbak és hozzáértőbbek véleményezik (már ha akarják, persze). Viszont az eddigi tapasztalataim nem igazolják, hogy egy sötétebbre pörkölés égett kávét eredményezne. Persze lehet, hogy veszít vele a több száz aromából, de ha jól sejtem, az égett pörkölésből lesz égett kávé (vagy ha az elkészítés során hibádzik a hőfok).
Tehát ezt a gondolatodat követve, egy koros kávé (alias sötét pörkölés, ami nyilván rossz), idővel nem lesz érezhetően még rosszabb, míg egy friss kávé (alias világos pörkölés), sokat veszít a minőségéből (tehát alapjában véve jó)... Félreértem?

(#68778) soldier2 válasza csab001 (#68771) üzenetére


soldier2
őstag

"Milyen lenne egy dupla kosárral megegyező geometriájú, de annál lényegesen alacsonyabb profilú szimpla kosár, amibe mondjuk 8-9gr örlemény fér?"- ez gyakorlatilag a dupla szűrőbe szimpla adag esete. Mivel ilyenkor a pogácsa nagyon vékony, a megfelelő ellenállás létrehozásához nagyon finomra kell őrölni, ami túlextraháláshoz, követkeményesen keserű ízhez vezet. A Creminával ha közelíteni akarom az 58mm-es gépek ízvilágát akkor hasonló pogácsavastagságot célzok (ez a 49mm-es szűrőnél 14g), de ez alá menve már nem az igazi.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#68779) csab001 válasza soldier2 (#68778) üzenetére


csab001
tag

Értem! Ez mondjuk logikusan hangzik, a pogácsa vastagságával nem számoltam. 🙂
Ezek szerint a különböző szűrő méretek is jelentősen befolyásolják a kapott produktumot, mivel eltérő vastag lesz bennük ugyanannyi örlemény mellett a pogi...

(#68780) Parci válasza manio (#68776) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

most jönne az, hogy megkérdezem, hogy szerinted a több száz aroma elvesztése hátrány-e (mert ha igen, akkor mégis az van, hogy azt mondtad, hogy a sötétre pörkölt kávé primitívebb, gyengébb), de nem kérdezem meg, már így is fölöslegesen tudálékoskodunk trivialitásokról.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#68781) soldier2 válasza csab001 (#68779) üzenetére


soldier2
őstag

Nagyon is számít a szűrőméret. A 49mm-es kosarakkal csak közelíteni lehet az 58mm-es ízvilágot, de egyforma sosem lesz. Van amelyik kávénak egyik íz áll jobban, másiknak más. Hogy a Daloskörte vs Gaghia ízvilág közti különbségnek van-e ehhez köze nem tudom, de vsz a különbség ottis jelentkezik, csak kisebb.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#68782) Parci válasza soldier2 (#68781) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

persze, hogy van -- elsősorban a szűrőméret és -típus adja a különbséget. hiszen a dc és az űrgc is full hőstabil stb.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#68783) bl4ze


bl4ze
veterán

sublett : Igen, az előbb említett fél kilós Molinari decaf jó, és legtöbbször igen friss van belőle a Molinari kávézóban. Kérdezz rá. Elég bolondbiztos kávé, hozza az Olasz bár kávé jegyeit. Én szeretem.

A másik Budapesten ami még szóba jöhet, kérdezz rá P&Y mesternél, hogy éppen van-e decafja. Azok is jók:)

Más : újabb trieszti versenyző a házban, Amigos Caffé :)

.:. bl4ze .:.

(#68784) OImi.


OImi.
csendes tag

Gaggia Baby víztartályt szeretnék venni.Tudtok esetleg segíteni?

(#68785) gubabela válasza OImi. (#68784) üzenetére


gubabela
senior tag

Parancsolj. Lehet, hogy van olcsóbban is, nem néztem utána, de ez jó hozzá.

(#68786) OImi. válasza gubabela (#68785) üzenetére


OImi.
csendes tag

Köszönöm.
Vettem egy használt gépet,postán jött,nem voltam otthon.A szomszéd kedves volt átvette,de nem nézte meg.Persze a tartály össze volt törve.

(#68787) adp válasza gubabela (#68785) üzenetére


adp
őstag

Azert nem semmi hogy ez a muanyag vacak ennyi, amikor en neztem 11 volt, meg jo hogy nem vettem meg, mert csak az 50ftos tomito volt szar

(#68788) gubabela válasza OImi. (#68786) üzenetére


gubabela
senior tag

Sajnos ez benne van a pakliban, nagyon könnyen eltörik, hiába csomagolják be gondosan. A legjobb a gyári dobozában feladni, az megvédi valamennyire. Sajnos nem tudtad megnézni átvételkor, mert akkor lehetett volna reklamálni.

(#68787) adp
Igen, a talptömítés ezeknél fogyó eszköz mindig be van tárazva jópár darab. Most jött egy twin, abban is cserélni kellett, mert engedte a vizet. Szerencsére nem drága hozzá semmi a fő darabokat leszámítva. Viszont amin meglepődtem, hogy a twin mindenféle tuning nélkül milyen jó kávét csinált.

(#68789) von toth


von toth
tag

Egyszer már kérdeztem, de hátha most beljebb vagyunk,hog mondjuk akkor 53mm es szűrőnél nem olyan komplex az ízvilág?

(#68790) Parci válasza von toth (#68789) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

durva lenne, ha ez ilyen egyszerű lenne. más szűrő és szűrőméret mellett más lesz az íze a kávénak. nem jobb vagy rosszabb, hanem más. bizonyos esetekben ez jobb, máskor meg rosszabb. én azt figyeltem meg, hogy a nálam lévő dc és űrgc közül az utóbbinál magasabb volt a kivonatolás (szemre, nem mértem), aminek én elméleti szinten örülök. de nagyon változó, hogy ez minek és miért áll jól vagy rosszul.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#68791) sz.zs. válasza Keresztapper (#68735) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Én biztos, hogy F4E nanot soha(többet), egy szép Mini E-re viszont nagyon fáj a fogam :K

...és én is térfogatra töltök, soha nem áálítom a palmtampot! :)

[ Szerkesztve ]

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#68792) von toth válasza Parci (#68790) üzenetére


von toth
tag

58 mm nél szélesebb a vízterítés, 53-nál mélyebb a pogácsa . Érdemes lenne tesztet csinálni

(#68793) Parci válasza von toth (#68792) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

egy ilyen teszt, ha értelme is van, hónapokig tart, több száz kávét néz, és kétlem, hogy valami teljesen egyértelmű választ kapnánk. de megfordítom a dolgot: igen komoly gépek vannak mindkét szűrőmérettel, szóval egyik sem lesz akadálya semminek önmagában.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#68794) manio válasza Parci (#68780) üzenetére


manio
újonc

Csak nem álltad meg, hogy megkérdezd, de majd én megállom, hogy válaszoljak. :D :D

(#68795) Bazsee71 válasza manio (#68768) üzenetére


Bazsee71
őstag

Keresztapper ezt tudja, én viszont sublett-nek válaszoltam, és továbbra is tartom. Legyél kicsit figyelmesebb, kérlek. :U

(#68796) John3:16 válasza Wolfy999 (#68772) üzenetére


John3:16
csendes tag

Igen, igazad van. De csészeminőségi szempontból ugye csak a cserélődő őrlemény az érdekes.
Legközelebbi darálótakarításnál megnézem, hogy mennyi a tényleges pangó.
Az antisztatizáló rács kiszedése + az RDT viszont érezhető javulást hozott.

(#68797) sublett válasza Gravity1234 (#68763) üzenetére


sublett
tag

ez esetleg meggondolandó?

(#68798) sz.zs.


sz.zs.
senior tag

Sziasztok, a képen látható Baby ajánlott? Mit érhet egy ilyen, patent állapotban?

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#68799) dozó válasza sublett (#68797) üzenetére


dozó
tag

Akkor sokkal inkább már ez

(#68800) mdav88


mdav88
senior tag

Danettitol rendelek, valaki valamit esetleg? Gyal, Bp-i atveteli lehetoseg.

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.