- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Okos Otthon kezdőknek
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
72lakiluk
tag
válasz
Gravity1234 #116769 üzenetére
Szerintem egy klassziknál - ami még robusztás is - senki nem nyújtja meg a lefolyási időt. A szőkülés meg 20 sec-nél nem nevezhető korainak. De mindegy, én így szoktam, így szeretem.
-
72lakiluk
tag
válasz
Gravity1234 #116766 üzenetére
25sec környékén már olyan szőke, mint a Tisza
nem tudnám nézni még 10-15 másodpercig azt a 'lefolyást'
maradjunk a rövidebb verziónál
-
72lakiluk
tag
válasz
Gravity1234 #116758 üzenetére
Hmm, én meg nem küldeném 28sec fölé semmiképpen. Egy GetUp nálam is 16g-ból 32-35g és 25-28sec. Az tényleg lötty lesz ha ebből 46g-ot húzatunk vele 40sec alatt.
Ez csak az én véleményem. -
sz.zs.
senior tag
válasz
Gravity1234 #116048 üzenetére
Az utolsó két szóban leírtad a választ.
-
brumi1024
veterán
válasz
Gravity1234 #116048 üzenetére
[gonosz on]: Őrlő bejáratásra teljesen alkalmasak.
-
Mano66
senior tag
válasz
Gravity1234 #113380 üzenetére
Azért nézz szét itt is. [link]
Igaz mindenütt most mentek fel az árak rendesen. Novemberben 20000 ft-tal voltak olcsóbbak. Ez igaz a PurePro-ra is. A Krausen membránja és szűrő szettje is olcsóbb. -
Szabász
csendes tag
válasz
Gravity1234 #113380 üzenetére
-
Szabász
csendes tag
válasz
Gravity1234 #113373 üzenetére
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Gravity1234 #112909 üzenetére
Cady-Trade-nél legyen nálad elég pénz!
-
sz.zs.
senior tag
válasz
Gravity1234 #112913 üzenetére
Nem mondom, hogy eddig sok belső fűtőszálas zárt bojleres géppel volt dolgom, de amivel volt ( Saeco Aroma, Lelit belsős San Remo) azok mind “fortyogó” hangot adtak felfűtés közben.
-
Gravity1234
tag
válasz
Gravity1234 #112913 üzenetére
AZ elmult 1 evben csak Norda volt benne, elotte es kozte ha neha nem toltottem utana Nordaval akkor meg szurt viz.
-
Zen42
tag
válasz
Gravity1234 #112909 üzenetére
Nem vagyok "szaki", de volt nekem is Annám. Nem arra a zajra gondolsz véletlenül amit a bojler ad amikor kezd vízkövesedni? Mert ha a gép egyébként működik, ahhoz nem kell szakember csak ki kell citromsavazni és megszűnik az a hang amit említettél.
-
Nutra
tag
válasz
Gravity1234 #112874 üzenetére
Gravity1234 ha sikerül jó szervízt találni Annához, légyszi ossz meg a tapasztalatokat
(nálam kb 1.5 éve megy, igyekszem vigyázni rá: DM viz, aeropress papír, backflush, vízkőtlenítés; de alkalmanként megnézetném megbízható szakival) -
stereofan
tag
válasz
Gravity1234 #112874 üzenetére
szerintem ez a felfűtés alatti vízforralóhoz hasonló reccsenő/sercegő hang normál, nem kell vele foglalkozni.
-
Karex
senior tag
válasz
Gravity1234 #111926 üzenetére
Jelentkeznék egy Eureka véleménnyel, egy Mignon Specialitá 16CR -t használok február óta. Hozzátenném, első "komolyabb" gép nálam, nincs más összehasonlítási alapom. Ennek ellenére nekem bevált, nem érzem a késztetést, hogy váltsak. Én csak espressohoz, adagonkénti őrléssel használom, nem tudom, filternél hogyan teljesítene.
Amit korábban negatívumként írtak, hogy a macerás az őrlési finomság beállítás, valahol igaz, de ha egyszer megvan a "tartomány", némi rutinnal könnyen utána lehet állítani a kávétípusok között. Nekem valahol kifejezetten tetszik is a fokozatmentessége, könnyen lehet játszani, hogy akár előző shothoz képest, mennyit kell változtatni, és nem több 1mp-nél.
Én egy single dose hoppert készíttettem hozzá thingverse-ről, és így (arra érzékenyek, füleket befogni!) egy kis kézi pumpával is rá tudok segíteni az őrlés végén, nem marad pangó sem. Fél éve használom így, eddig nem lett tőle baja, kop-kopp.
Már csak azért is ajánlott valamivel rásegíteni, akár csak óvatos kocogtatással is, mert ami számomra negatívum még, az a "Elektrosztatikus feltöltődést gátló "ACE" rendszer: csökkenti az őrlemény rögök kialakulását így kivételesen szépen adagol megkönnyítve az őrlemény egyenletes eloszlatását a szűrőben." Ez gyakorlatilag egy kétágú fémvilla a garatnál, amibe előszeretettel tud beleragadni egy-egy sötétebb/olajosabb típus, aztán feltorlódik, és extrém esetben el is tömődhet.
Ugyanakkor egy csavar tartja, könnyen meg lehet tőle szabadulni is akár, ha utólag úgyis woodoo-zol valami egyéb WDT eszközzel.Méretre elég szolíd, elfér kis helyen is, hangja nem sok van, ez nem zavar senkit a lakásban: [flexin' with my setup]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Gravity1234 #111926 üzenetére
Vegyél egy kézit ;)
A Mignon élőben egyáltalán nem konzervatív. Az a Mazzer. -
Nutra
tag
válasz
Gravity1234 #111908 üzenetére
Én egy Graef 702-t cseréltem Sette 270wi-re.
Jó döntés volt. Őrlésminőségben, kényelemben, mindenben (szubjektív...) jobb. -
Toobee
veterán
válasz
Gravity1234 #111908 üzenetére
Első körben rákeresnék a topikban, elég sokat írtam róla.
-
ribarszki
őstag
válasz
Gravity1234 #111873 üzenetére
Az első őrléskor kb. ennyi marad bent. Ennek egy része cserélődik, egy része bentmaradt pangó. Itt is elég sok feltorlódik a villánál.
-
ribarszki
őstag
válasz
Gravity1234 #111871 üzenetére
Mert a Specben bent ragad 2-3gramm pangó. A Single Doseban elvileg sokkal kevesebb. Mert 65mm-es a késpár. Amúgy én szerettem a Specet, de az állítógyűrő kritikán aluli. (Bár ahogy nézem az SD-n sem jobb) Annyira pici, nehéz pontosan visszatalálni a beállított értékre. Egy-egy tájékoztató rovátka van. Ezt kimondottan nem szerettem benne.
-
ribarszki
őstag
válasz
Gravity1234 #111868 üzenetére
Nekem volt Spec. Én a Spec helyett az Eureka Single Dose gépre mennék rá..
-
Mano66
senior tag
válasz
Gravity1234 #111831 üzenetére
Tegnap volt fent a "Barista eszköz piacon" az FB-n egy Nice Zero használtan 240 ezerért (Én se adnám az enyémet olcsóbban, ha eladnám). Pár perc alatt elkelt. Ennyit a 210 ezerről.
-
JózsefK
csendes tag
válasz
Gravity1234 #111840 üzenetére
Kb egy éve használom a mignon spec-t
Teljesen jó, meg vagyok vele elégedve és 2 db -ő t veszel a niche árából
Összehasonlítási alapom nincs, de én is adagonként őrlök a pangó kb 2 g ami az első őrlésnél benne marad -
bigmasterg
addikt
válasz
Gravity1234 #111840 üzenetére
KVX Marketre most raktak fel egy keveset használt Nichet 240ezerért.
210ből tuti nem jön ki. -
WarLock07222
tag
válasz
Szerintem ha ennyit, és se többet se kevesebbet nem akarsz rászánni és kiszolgálja az igényeidet, akkor nem nagyon fogsz más alternatívát találni. Még mindig nagyon egyedüli játékos ebben az árkategóriában.
-
ribarszki
őstag
válasz
Gravity1234 #111834 üzenetére
Szerintem erre még rájön a magyar adókülönbözet, plusz a vám. De majd a többiek megmondják a tutit. Úgy rémlik, hogy a fórumon múltkor valaki rendelt volna, de cakk-pakk 280k körül állt meg.
-
ribarszki
őstag
válasz
210k-ért ha találsz, nekem is szólj
Már 280k körül van?
-
válasz
Az már rég nem 210k a brexit óta.
-
törölt tag
válasz
Gravity1234 #111071 üzenetére
Így van! Nagyon király....
-
norkov84
tag
válasz
Gravity1234 #111016 üzenetére
Kalmár sötét pörkölésű brazilja nekem nagyon OK flat white-hoz.
-
törölt tag
válasz
Általában CasMo-t, kávékalmárt vagy Téeszt iszom, mert ezek vannak az általam látogatott kávézókban. Most én a Kalmár új etiópját ajánlanám világos pörkölésből, nekem az új kedvencem. Eszméletlen finom. Flat white vagy cortadót iszom. Szuperül kijönnek az ízjegyek.
-
BBéci
legenda
válasz
Finom a flat white, hetente 2-3x iszom olyat, konkrétan a Mizo Coffee Selection sorozatból. A többi napon ennek az Espresso nevezetű változatával öblítem le a szendvicsemet. Uzsonnához kiváló.
-
Toobee
veterán
válasz
Gravity1234 #110947 üzenetére
Segítsetek nekem, kérlek. Tejjel elfedve milyen azta élményre számít bárki?
-
válasz
Gravity1234 #110947 üzenetére
CM Aricha/Nensebo Etiop, Goosebumps Costa Rica
-
sgery
őstag
válasz
Gravity1234 #110314 üzenetére
Köszi, a nagyon korrekt, kimerítő választ
E szerint próbálkozom, illetve nézek a többiek által javasolt - és szintén köszönet érte - típusú kávékból is, remélhetőleg sokkal közelebb kerülök a várt ízekhez -
válasz
Gravity1234 #109635 üzenetére
Loveramics, avx most feltankolt belole.
-
bbuffy
senior tag
válasz
Gravity1234 #105024 üzenetére
Ja értem. Igen itt más a helyzet. Vmiert e61 volt a fejemben, bocs
-
bbuffy
senior tag
válasz
Gravity1234 #105018 üzenetére
Milyen géped van?
-
JózsefK
csendes tag
válasz
Gravity1234 #104996 üzenetére
Nézegettem videókat róla stb. és elméletileg a Lelitnél adnak/használnak vízlágyító patront. Használtál ilyet? Van az ilyen jellegű patron megoldásnak létjogosultsága? Ezt most magam miatt kérdezem, mert nem szeretnék Nordát hajkurászni állandóan és műanyag hulladékot gyártani.
Örömmel fogadom a tapasztalatokat, javaslatokat bárkitől
(deszt vizet inkább nem innék
)
-
bbuffy
senior tag
válasz
Gravity1234 #104996 üzenetére
Miért probléma? Nekem is HX em van, és simán lenyomok tiz kávét mellette gőzt.
-
norkov84
tag
válasz
Gravity1234 #104979 üzenetére
Loveramics szerintem is. Van többféle méretben is falt white / capuccino mérethez.
-
soldier2
őstag
válasz
Gravity1234 #102483 üzenetére
Nem. Csak a csili Vili kijelző a különbség, és a könnyebb (és megbízhatatlanabb) állítási lehetőség.
-
válasz
Gravity1234 #102480 üzenetére
max 40e használtan
-
SoundON
tag
válasz
Gravity1234 #98470 üzenetére
Pontosan nem tudom milyen géped van de pl sima fapad Gaggia Classic-on is lehet picit előáztatni (vagy legalább is valami hasonlót) úgy hogy kinyitott gőzcsappal kezdjük a csapolást így a víz egy része felül távozik a kazánból a gőzcsövön víz formában és szép lassan elzárva a gőzcsapot egyre több vizet engedünk a pogira majd teljesen elzárva folytatjuk 9báron (vagy kinek mire van állítva az OPV). Ugyan ezt fordítva lehet menet közben vagy a végével is csak az a félnivaló hogy a gyári kazán kb 1dl víz nagy része így nem a pogira megy szóval ezt csak óvatosan.
Sokszor annyi is elég hogy a csapolás előtt leeresztjük a gőzcsapig felgyülemlett vizet így az induláskor mint egy puffertartály valamennyi víz oda is megy és ameddig nem telik meg vízzel a gőzcsap teste addig a pogira is finomabban megy a víz.
-
72lakiluk
tag
válasz
Ha tudja a géped, akkor tudsz. Ha nem tudja, akkor marad az őrlemény beáztatása langyos vízbe, aztán szilviával leitatni és végül mehet a kosárba
sajnos az enyém sem tud
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Akkor azon sehogy. Lehet olyat, hogy rákapcsolod mondjuk 5-7 mp-re, gondolom az megvan, hogy mennyi idő alatt kezd el kifolyni; na előtte zárd el. Számolj tovább még ötöt-tizet és indítsd újra a csapolást. Ennek két randa hátránya van
1 állni fog rajta a víz és hűlni közben
2 a pogácsát felszívja az elzárt csapolás és utána már kérdéses a tömörsége.
Szóval nem túl jó megoldás, de egy próbát megér. A profik agyon fognak verni, hogy hülyeséget terjesztek.
Cserébe majd jól megmondják, mi legyen. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Gravity1234 #98444 üzenetére
A konkréttal nincs, más világossal folyamatos küzdelem megy.
Relatív finomra őrölve és több kávéval, mint sötétebb pörk esetében (igazából nekem az is mindegy, beleér-e a felsőszűrőbe; van, hogy igényli), minél hosszabb előáztatás (12-16-20mp), mikor az első csepp megjelenik a szűrő alján 4-6bar közé felhúzom és kifolyik. Összesen 40-50 mp, mennyiségtől függően. Előáztatás nélkül sose sikerült, csak citromlé, bármit próbáltam. Nyilván nem vagyok egy barista -
general
addikt
válasz
hű, ekkora a különbség ott hőfokban? (nekem is Lelit Annám van)
pl PY oldalán a kávékra megadott hőfokot is a kifolyó vízre kell vajon érteni? mert akkor mellette vagyok rendesen én is. -
bl4ze
veterán
válasz
Esetleg próbálj meg egy 1,5-2 fokot menni le hőfokban.
Lehet ott lesz jó. -
general
addikt
válasz
Gravity1234 #98385 üzenetére
tudtommal onnan kell számolni, hogy elindul a csepegés.
vagy nem? mert igen, van, ami akár 6-10mp múlva csepeg először.
-
general
addikt
válasz
Gravity1234 #98363 üzenetére
na ez engem is érdekel!
én is úgy gondolom, hogy egyszerűen csak hamarabb állítod le, ahogyan SoundON is írja. ha túl finomra őrlöd, elcsesződhet az egész. De persze szentírás sosincs, ízlésekről nem vitatkozunk.Én egy személyre magamnak kávétól függően 13-14-15 grammot teszek a kosárba (IMS 12/18gr, 57mm Lelit Anna), és az őrlemény finomságát variálom kávéfajtánként, igyekszem 25-35mp-es lefolyásra állítani az 1:2-es arányt. aztán változó, mennyit engedek belőle, reggel többet, mert igénylem, ilyenkor olyan 40-44gr ebből az adagból, kicsit hosszabban, napközben általában tartom az 1:2-t. Néha gőzölt tejjel cortado arányban kb, néha presszó kicsi tejszínnel. Nekem magában feketén még mindig nem adja, hosszú latte meg nagyon nem.
ritkán iszom világos pörkölésűt, de legutóbb is kiderült számomra, hogy abból bizony grammra többet kell, hogy jó íze legyen, a maxot, ami belefér, ez nálam 17gr ebben a kosárban, már így is megmarad a felső szűr nyoma kissé. -
SoundON
tag
válasz
Gravity1234 #98363 üzenetére
Ha jól tudom a risztretto egy korán leállított, rövidre hagyott eszpreszó, amibe a szőkülő gyorsan folyó, kesernyés lötyit már nem eresztjük bele.
RetepNyaraB: legalább is azt hisszük hogy "azonos feltételek" vannak
-
SoundON
tag
válasz
Gravity1234 #98348 üzenetére
Szerintem a legfontosabb kérdés hogy miért akarsz változtatni az arányokon?
Gondolom önmagában nem az 1:2, 1:3 arányért, hanem az attól várt textúra és ízváltozásért nem? Ez viszont kávénként változik és valóban a kóstolással esetleg szeleteléssel érdemes megnézni mikor mi történik, mikor milyen ízjegy, aroma kerül bele az adott kávéból.A kérdéseidre tapasztalatom szerint nagyon nagy általánosságban:
1. rövidebb lesz a presszó, sűrűbb, sziruposabb marad, a vége kesernye lötyi kikerül belőle, dominánsabbak maradnak a savak és a gyümölcsösebb ízjegyek
2. ebben az esetben is rövidebb lesz a presszó, de intenzívebben jöhetnek elő az aromák, édesebb lesz és talán kiegyensúlyozottabb marad a sav, viszont hajlamos túlkeseredni főleg a száraz tételeknél de akkor meg hőfokkal kell lefele táncolni
3. kb hasonló mint az előző, talán nem annyira édes, de bekeseredni is kevésbé tud, így nem kell lejjebb menni hőfokkalÉn is a fix térfogatban hiszek ami kávénként más és más tömeget adhat. De itt is van több stílus: a kevésbé tömörített (kvázi előáztatást produkáló)iszaposabb pogit eredményező kevesebb mennyiség, meg a brutálisan megtömött, tömörített szárazabb, gyorsabb indulást hozó, szebb pogácsát eredményező térfogat. Ezek is komoly változást hozhatnak ízben és kortyérzetben.
Ja és ha lassan folyik a víz akkor elkezd kihűlni a kosárban a víz, míg ha gyorsan érkezik a kávéra és nagy az átfolyás akkor emelkedik az extrakciós hőmérséklet. De ez is gépenként változhat.
AZ ALAP HOGY SEMMI SEM SZENTÍRÁS AZ EGÉSZ CSAK OKOSKODÁS!
-
válasz
Gravity1234 #98348 üzenetére
a kosárnak van egy optimális dózisa, nem igazán jó attól eltérni. magyarán, nagyon többet nem tudsz belerakni. lehet a shotot rövidíteni és/vagy finomabbra őrölni, az ízét pedig meg kell kóstolni és annak alapján dönteni.
-
bl4ze
veterán
válasz
Gravity1234 #97929 üzenetére
Olvass egy kicsit vissza.
Csak indiegogo és csak futárral küldik. -
válasz
Gravity1234 #97929 üzenetére
Csak a weboldalrol tudod rendelni 500gbp-ert.
-
mgy
senior tag
válasz
Gravity1234 #97888 üzenetére
Nem halk.
Bár nem tom, hallottam-e már halk darálót. -
bbuffy
senior tag
válasz
Meg bizony. Én is sokáig hezitaltam, de nem bántam meg. Amellett hogy kiváló az őrlemény, dekorativ a termék, sajnos unalmasan egyszerű a darálás
. Semmi pepecselés, söprögetés, vizesvoodoo, rákiáltás, száraz madárcsontok dobálása.
viccet félreteve majdnem tökeletes. -
sz.zs.
senior tag
válasz
Röviden: igen!
Kicsit bővebben: ha van rá keret akkor mindenképp érdemes, nagy előrelépés lesz. -
72lakiluk
tag
válasz
Gravity1234 #96070 üzenetére
Szerintem többet is teszel, mint kellene
A savval csak gyilkolod, de ha ragaszkodsz hozzá évi egy is elég. Nem vagyok szaki de esetleg tömítést cserélhetsz/cseréltethetsz.
-
sz.zs.
senior tag
válasz
Gravity1234 #91697 üzenetére
Ezt én nem bírom végignézni
ha valaki leírná pár szóban a lényeget, megköszönném
-
Toobee
veterán
válasz
Gravity1234 #91697 üzenetére
Fagyasztásról csak ennyit.
-
gboszi
senior tag
válasz
Gravity1234 #90827 üzenetére
eureka mignon
-
vicces1
aktív tag
válasz
Gravity1234 #90826 üzenetére
Az hogy téged mi érdekel nem volt kérdés, nem Te kerestél őrlőt jelenleg.- minosegben hozzak a Fred-et (azt már egy Graef is hozza)
- nem 1 meter magas, 20 kilos ( egyik sincsen ennyi, de a konyhapultnak mindegy, hogy 2 vagy 4 kiló)
- halk (annál minden halkabb)Mazzer SJ-ig mindegyik inkább mint a Fredi haverod, beleértve a Minit is és ezek már 70-80ezer körül vannak és az 50-60k feletti kéziket is (ha érdekel ha nem).Aztán 100 - 150- ig újabb stabil használt, felújított, beállított szép állapotúakat lehet találni Fiorenzato, Eureka. (2hónapja 100ezerér volt egy F4e Nano)Azzal együtt, ha valakinek nem a bóti vaxos új gép a fixaideálja .Ezeket akartam írni, de aztán rájöttem, hogy igazad van, nincs más őrlő a Fred és a Niche között, de ha van is akkor sincs.
-
Alg
veterán
válasz
Gravity1234 #90827 üzenetére
Én mikor nézegettem még az Eureka mignon silenzio-n gondolkodtam, elvileg csendes (nevében legalábbis), 50mm sík kés, ~350EUR.
Aztán gondoltam elég lesz nekem a Graef harmadannyiért...
-
Alg
veterán
válasz
Gravity1234 #90823 üzenetére
Csendes, kicsi, nem nagyon drága -> kézi, a korábban itt emlegetett 1zpresso pl.
Szerk: a mazzer minit én kb. niche árban látom újonnan.
-
sz.zs.
senior tag
válasz
Gravity1234 #90823 üzenetére
Mazzer Mini pl. szerintem. És a kézik.
-
vicces1
aktív tag
válasz
Gravity1234 #90820 üzenetére
A Niche és a Lelit közti ársávban azért még van néhány ajánlottabb őrlő, és nem 38-as késekkel, disznóvágás hanggal
-
Nutra
tag
válasz
Gravity1234 #90738 üzenetére
Köszönöm neked is és alg-nak is a részletes választ.
Akkor Anna marad stabilan a shortlist-en ;-) Az egy vs két bojler kérdésemet akkor lezártam magamban, csak emiatt min. kétszer annyit nem ér meg (nekem és most).
Valaki Gaggia Classic Pro (mod nélkül) tapasztalatokkal?
Csak motoszkál bennem a hírneve (<2015) és az újról is sokfelé mondják, hogy ízben mégis ez a legjobb a mai gépválasztékból. Amennyivel olcsóbb, abból talán ki is jöhet később egy kis upgrade (persze nálam is játszik, hogy a szép gyári külsővel könnyebb a páromat meggyőzni a váltásról). -
mgy
senior tag
válasz
Gravity1234 #90503 üzenetére
Én simán kattintottam egyet, max a paypal visszaadja a pénzt.
Nyilvánvaló kamu, de tökre érdekel, hogyan próbálják meg majd megtartani a pénzem. Keresgéltem, de sehol nem láttam még szót a webshopról, a Niche csoportban se hozta elő még senki. -
cotagg
tag
válasz
Persze, hogy az, még az eredetinek feltűntett árnak sincs semmi köze a valósághoz.
-
72lakiluk
tag
válasz
csak az lehet, azért még egy Nichét sem adnak ilyen olcsón
-
72lakiluk
tag
válasz
Gravity1234 #90260 üzenetére
Mi az, hogy kézzel tömörítesz ? mint egy kotyesznél ? csak nem
de én biztosan finomabbra őrölnék és lassabban engedném le
-
bluesfan
tag
válasz
Gravity1234 #90255 üzenetére
A leírás akár csatornásodásra is utalhat. Előkészítés rendben? Millen kosarat használsz? Én az Annát IMS-sel általában 16g körül szoktam pakolni. 17 g világos pöriből nem tűnik soknak, de talán próbáld meg 16g környékén, hátha segít.
-
coxymaxi
csendes tag
válasz
Gravity1234 #90251 üzenetére
Lehetőség 1.: magasabb hőfok.
Lehetőség 2.: (ha van rá mód, fér a kosárba) több gramm.
Én általában ennyi idő alatt 25-40gr italt engedek. Kávéfüggő. -
Mano66
senior tag
válasz
Gravity1234 #87477 üzenetére
Az ára ~204 ezer Ft.
-
sz.zs.
senior tag
válasz
Gravity1234 #87477 üzenetére
Innen [link] .
-
John3:16
csendes tag
válasz
Gravity1234 #87163 üzenetére
Szia, ha mégis az Atom mellett döntenél:
Érdemes a 65 mm-es verziót venni (vagy a 75 mm-est). Én nemrég szereltettem át Fragolával: 65 mm-es
TiN bevonatos kést kapott. Nagyságrendet javult vele a csészeminőség.Az adagonkénti őrlés is megy vele, csak ki kell hozzá szedni az antisztatikus rácsot és körtepumpázni (van gyári megoldása is horror áron) illetve a popcorning megelőzésére célszerű kioperálni a műanyag behúzócsigát is.
-
bluesfan
tag
válasz
Gravity1234 #87167 üzenetére
Szállítással kb. annyi, persze ez aktuális árfolyam függvénye is.
-
válasz
Gravity1234 #87167 üzenetére
500 GBP.
-
bluesfan
tag
válasz
Gravity1234 #87163 üzenetére
200 körül van. Ebben az árfekvésben én inkább a Niche Zero-t választanám,
ami szintén csendes, ráadásul a pangó őrleménye is minimális.
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
Gravity1234 #87022 üzenetére
Érezhetően. A Fred nem túl hangos szerintem - más őrlőkkel összehasonlítva -, csak pont nagyon zavaró frekvencián működik.
Én eddig két halk őrlőt használtam: Eureka Atom és Niche Zero. Ezek jelentősen halkabbak, mint a többi. A Mazzerken sokat csillapít, ha teszel alájuk pl. parafát, nem tölcsérrel használod, és a hopper helyett nem tampert teszel, hanem pl. parafa lappal ragasztott rossz kosarat.
-
Ludovicus
aktív tag
válasz
Nemrég én is végigjártam ezt az utat, a gyerekek miatt kerestem halkabb őrlőt a legkisebb Graef helyett. Végül egy 64 mm-es síktárcsás ipari példányt vettem (La San Marco), de ennek csak a hangszíne más, mélyebb, a hangereje szerintem hasonló. A féléves kisfiam, ha éber alvási fázisban van, ugyanúgy felébred rá a másik szobában, mint korábban a Graefre. Szóval saját tapasztalat alapján, ha ez a fő szempont, kézit vegyél.
-
Noroo
tag
válasz
nekem Mazzer Major van, és nekem is ijedezett tőle a pici fiam. Én nem vennék semmit. Oké, hogy "hangos" a Fred, oké, hogy a gyerek megriad, oké, hogy mindent meg akarsz tenni az Ő érdekében, és ez így is van jól! De hidd el pár alkalom, és a gyerek fel sem fogja venni ezt a zajt. (mostanában nálunk, már Ő kapcsolja be az őrlőt, ami egy mazzer gyári tekerőnél nem kis erőfeszítés számára, és amikor elindul a babokkal a fedélzeten, még összerezdül, de mosolyog)
Ha elégedett vagy a mostani őrlőddel, akkor az a pár alkalom tűréshatáron belüli, és a kávébabok recsegése minden őrlőben hangos lesz...
(megj: a major előtt én egy Eureka Specialitá 17NX-el szemeztem a zaj miatt, mert csendesnek tartják, de nem bántam meg a majort)szerintem...
-
Keresztapper
senior tag
válasz
Gravity1234 #87015 üzenetére
A kereslet és a kínálat árban nem fog sajnos találkozni, de ha a pénz nem lenne szempont, akkor az Eureka Atom lehetne egy megoldás, ha a halkabb motoros őrlő a cél.
-
verti1
tag
válasz
A mininek is van hangja. Jóval konszolidáltabb mint egy fred/iberital/graef, de nem hangtalan. Ha alszik a gyerek a másik szobában akkor erre is felébred szerintem. Kézi a leghalkabb.
-
handrash
őstag
válasz
Anélkül, hogy nagyobb tapasztalatom lenne benne, úgy gondolom, hogy nagyságrendbeli különbségek nem lehetnek.
Én megpróbálnám betekerni valamibe pl. -
zolnagy
őstag
válasz
Biztos, hogy halkabb. Teljesen más konstrukció, az ipari örlőkével egyező felépítés. Nyilván a babok törése itt is hangot ad. A különbséget üres állapotban lehet a legjobban hallani. Ez szinte hangtalan, míg a Lelit akkor is visít.
@iatti, hallotál már egy iberital challenge, lelit fred felépítésű örlőt? Ha ahhoz képest nem csendesebb a minid, akkor ott valami baj van
-
zolnagy
őstag
válasz
Gravity1234 #87020 üzenetére
A napokban linkeltek itt egy mazzer minit 60 körül, az annyit megérhet. Persze én azonnal küldeném fragola mesterhez.
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
Kézi? Kinu M47 Phoenix a AVX-től?
-
sz.zs.
senior tag
válasz
Kézi? Kinu M47 Phoenix a Roastopustól?
-
Csápájev
őstag
válasz
Gravity1234 #83117 üzenetére
Én sok kávénál kísérletezgetek egészen szélsőséges hőfokokkal, jó játék és ajánlom másoknak is
-
Csápájev
őstag
válasz
Gravity1234 #83113 üzenetére
Próbáld meg jópár fokkal följebb és lejjebb is.
Nagy meglepetések érhetik az embert
Volt már világos pokolés,ami 80as pid állások lett finom -
bluesfan
tag
válasz
Gravity1234 #83113 üzenetére
Nyugodtan told feljebb a hőt. Szerintem a 88 fok Leliteknél amúgy is kevéske, a tapasztalatom, hogy 6-8 fokkal alacsonyabb a pogira érkező víz valós hőfoka a PID által jelzett értéknél. Mások is írták már, hogy néhány kávéfajtánál a hőfok emelésétől tűnik el a kesernye, hiába az ennek ellentmondó általános tapasztalat. Egy próbát megérhet. Én épp az előbb egy indiai pampadamparát 98 fokos PID állásban toltam egy Annával és teljesen rendben volt a végeredmény, keserűség nélkül. Világosabb pöriknél 102-103 fokra állított PID érték is simán jó lehet.
-
törölt tag
válasz
Gravity1234 #78115 üzenetére
A koffeint illetően nem erősebb viszont alulkivonatolt, ezért kevésbé keserű viszont aromás és gyümölcsösebb.
Ki lehet próbálni hogy egy eszpresszó hosszúra engedni a duplát. -
törölt tag
válasz
Gravity1234 #78105 üzenetére
Dupla risztrettóból is túl erős lenne? Ez olyan mint a japán jeges kávé, ott jégre főznek egy drip kávét.
A cold brew nem savas, a kávéra jellemző aromás, fás ízek jellemzik, de eláll a hűtőben akár két hétig. Ha ez az ízvilág tetszik, akkor előre el lehet készíteni hetente a heti adagot és elég naponta hígítani.Van olyan módszer cold brewra amihez csak egy szagmentes befőttesüveg kell és valami textil amin átszűröd a végén. 1:4 kávé víz aránnyal, durvára őrölt kávéval 12-24 óra alatt kész is. Egy hétig eláll.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
Az is egy megoldás lehet, hogy szimplát húzol neki, és az őrlemény mennyiségével lövöd be a lefolyást, hogy ne kelljen a darálót elállítani.
-
Nibiru
tag
válasz
A cold brew nem intenzív, inkább olyan mint valami tea. Én a helyedben este beállítanám a jeges csöpögetőt, reggelre meg is van a kávéja, magamnak meg egy duplából megcsinálnám a flat white-ot.
Egyébként a fw-nál nem előírás a kávé mennyisége, csak a kávé-tej arány. Akár szimplából is készítheted.Ritkán iszom tejjel a kávét, (általában csak ha nagyon savas, citrusos az alapanyag) de ha mégis akkor az egyik amit iszom az a flat white, de én dupla ristrett-oból szoktam. Ha gondolod, próbáld ki!
-
vTamas35
csendes tag
válasz
Gravity1234 #73551 üzenetére
Ja persze, azért is engedtem el. Csak magamban szörnyűlködtem. Az emberek 90%-a simán isteni kávénak tartaná... Anno én is egy a csillagok akkori állásának megfelelően jónak gondolt benzikutas kávé után kezdtem belevetni magam a témába, hogy egyszer én is olyan “jó” kávét ihassak otthon. Mostmár azért nem akarok “olyan” kávét inni
Amíg nincs meg rá az igény a tömegeknél, addig marad ez, én meg kávézok otthon.
-
weinmaker
őstag
válasz
Gravity1234 #69857 üzenetére
Én már régóta használom teljes megelégedéssel. Nekem tökéletes, de ha valaki nem hisz benne, ne használja. Rengeteg kávézó használja a direkt kávézóknak kifejlesztett Bestmax patront (én is ezt használom itthon). Emellé még egy oscar párna be van dobva és annyi.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel
- Apple iPhone 13 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 16GB 512GB 15.6 új akksi 1év garancia
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 8GB 256GB 14" FHD 1év garancia
- HP EliteBook 830 G8 i5-1135G7 16GB 256GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest