Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [btz:] Internet fejlesztés országosan!
- [Re:] [plevips:] Építkezünk 3. rész (2024)
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
vTamas35
csendes tag
Hát kell gyakorolni az tuti, főleg ha valakinek annyira nincs semmiféle érzéke hozzá mint nekem, de ilyen alap mintákat össze lehet hozni, nekem is ugyanez a kiöntő van otthon. Én reggelente szoktam tejjel inni kis 150ml-es (flat white) csészében a dupla espressohoz az a 100ml tej még az a kategória nekem ahol megmarad annyi karaktere a kávénak, hogy ne legyen szentségtörés. Ami kihívás, hogy a mintát sokkal kevesebb tejből kell összehozni mint egy nagy latte-nál...
O1G
paramparya
őstag
Itt vannak képek a 680-as belsejéről, ami talán ugyanaz kb: [link]
(Szerk: találtam egy ilyet is: [link])
Én így ránézésre nem látom, hogy van-e. Ha esetleg nincs, akkor érdemes ezzel elkezdenem foglalkozni, hogy rakok bele, vagy annyit nem számít?
(#68347) Rush77:
Biztos barátnőm is lelkes lesz, amikor ezt meg kell tanulnia, de nem baj
Egy tejflon spay-vel ilyet nem lehet fixelni? Vagy amúgy is csúszik eléggé a műanyag, nem azon múlik?
[ Szerkesztve ]
paljoc
tag
“Akkur...stenit, meggyalázták a csendőrséget”, milyen kiöntőt rendeltél nekem, nem ilyen jön ki belőle!!!😤😤😤
😂
soldier2
őstag
Eszem megáll mi megy itt kávégép ajánlás terén. Kapszulás gépet ajánlani ezen a fórumon még pár hónapja is eretnekségnek számított, és olyan aki próbálta a kapszulást és karos gépre váltott, meggyőződésem szerint csak akkor ajánl kapszulást, ha ki akar b.szni valakivel. Egyszerűen olyan magasságokban van a kapszula ára, hogy egy év alatt a különbségből vehetsz egy általad második kategóriába sorolt gépet, 2 év alatt meg már a 3. kategória is befigyel (az, hogy a kávé még tejjel és cukorral is sz.r belőle az legyen mellékes). A gond, ahogy a többiek is írták, hogy a 2. kategória elég karcsú, mióta kukázta a Baby/Classic sorozatot a Gaggia (Philips). Talán a Lelit maradt még (Silvia és társai 150-200k körül vannak), de az is a lélektani határod fölött van kicsivel. Sokan mondták már, de még egyszer sosem árt: ennyi pénzből használt, de jó állapotú Classicot lehet vadászni, ár/érték arányban nincs jobb jelenleg annál (ha a javítástól félsz, akkor jó tudni, hogy ha van is gond pár ezresből javítható).
U.I. Az új Classic 70k körül megvan Romániából újan, garanciával, de gyakorlatilag eladhatatlan, ha meggondolnád magad később (és talán nem is ér még ennyit sem)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
vTamas35
csendes tag
Akkor tuti átvágtak vele, én akármit csinálok ez a minta jön. Lehet a tiédnél elállítottak valamit a kicsi kínaiak Ha csinálsz megint aricha yirgat, akkor kicserélhetjük az enyémre
[ Szerkesztve ]
O1G
Rush77
aktív tag
Szerintem nem azon múlik. Inkább a kialakítás miatt, hogy a kések alatt egy lapátos cucc söpri ki a kávét és a lapátok között megül a kávé (bár majd szerintem kijavítanak a hozzáértők). Amúgy az én feleségem sem vevő alapvetően az ilyenekre de nem volt a pofozgatással gondja.
Rush77
aktív tag
Öntésről jut eszembe.
Az első két próba úgy ahogy értékelhető lett de azóta semmi mintát nem tudok önteni.
Értem én, hogy kezdők szerencséje de azóta semmi. Pedig YouTube meg gyakorlás is ezerrel. Lehet nagyon rá görcsölök.
donald_boy
tag
Köszi
adp
őstag
Valahogy a babyben is elfer...
Csápájev
őstag
Érdekes olvasni ,hogy pár éve még hányan estetek a torkomnak,mikor kritizálni mertem a Gourmet fesztiválon Nespressot reklámozó Tóth Sanyit
"amíg a Michelin csillagos étteremben nem ciki a Nespresso, addig a Gourmet fesztiválon sem az", mostanában meg csomóan fikázzátok a kapszulás kávékat, időközben vállalhatatlan lett.
Ma már "meggyőződésem szerint csak akkor ajánl kapszulást, ha ki akar b.szni valakivel."
Egyébként ha belegondolsz nem drágább a kapszula,mint egy speciality kávé.
3200 körül szoktam venni CM kávékat, ami 200gramm, azaz jó esetben kb 11 dupla jön ki belőle, ami azt jelenti,hogy 145- egy presszó, és akkor egy olyan ideális esetet vettünk,mikor elsőre eltalálja az ember a hőfokot és az őrlési finomságot...
Nespresso utángyártott 75-, eredeti 120- körül van / kapszula.
Nyilván más minőség... ,de nem drágább.
adp
őstag
Ez igaz de a casmot nem nagyon lehet egy lapon emliteni a nespressoval
Amugy van 1-2nem rossz nespresso kapszula, pl a mostani limited etiop, vagy egy olaszosabb fogalmam nincs mi a neve, lila szinu
[ Szerkesztve ]
tony70
tag
Most találtam egy ilyem Lelit Anna PL41EM Kávéfőzőgépet! Vissza olvastam a forumonez sem olyan nagyon ajánlott mert kicsi a bojler, kicsi a szűrő (-1 mm ) nincs rajta Pid! Ez nem tudom miért olyan fontos? Nagyon tetszik nekem a dizájn! Sokkal roszabb akkor mint a GC!?
Csápájev
őstag
PID kelleni fog,azzal 140.
tony70
tag
A PID a hőmérséklet szabályzást jelenti? A gaggia classic ban nincsen és mondjuk a a rancilio silvia ban sincs! Ez feltétlen kell? Bocsi hogy értetlenkedek , csak próbálok talalálni egy minőségi anyagokból összerakot kávéfözőt max 100 ból, és most azt látom hogy ha nincs rajta Pid akkor az nem jó ,,, igy viszont ugrik sz ár megint és nekem snnit nem ér meg!
[ Szerkesztve ]
Csápájev
őstag
Azzal állítod a víz hőmérsékletét. Kell!
Klasszikban sincs alapból, utólag kell beszereltetni.
Csápájev
őstag
Mindenképpen új kell?
Használtan egy Babyt vagy egy Classicot vadássz. Ahhoz kell egy graef cm70 daráló. Ez kb 90. Pidet beteteted ha lesz rá pénzed.
tony70
tag
Most figyelgetem a használt classicot egy van debrecenben, máshol nem találtam eladót ,,,darálót sikerült ujjat vennem egy graef 800ast jó áron, az megvan már!
tony70
tag
A baby-ről tennél fel képet? Mert találtam az edigitálnál baby presszó név alatt de van más fajta is new baby twin néven is ,,, melyik az ajánlott
[ Szerkesztve ]
Koczó93
őstag
Azt nehogy megvedd, ha egyre gondolunk az már a gagyi Classic.
tony70
tag
Ok! Köszi! Akkor ez fajta jó a babyben!
[ Szerkesztve ]
Csápájev
őstag
Pides Classic lenne a legtutibb. A keret dönt.
#91073280
törölt tag
Én csak vicceltem a kapszulással, de mondjuk akinek nincs ideje pepecselni, annak jó lehet. Az automatával nem vicceltem, mert abban még PID is van.
Lefty
addikt
Nem ferne el a hazban. Amugy nem olyan nagy gaz, hogy egy bojler van.
[ Szerkesztve ]
Rush77
aktív tag
Mivel a a tesómék Nespressot isznak néha szoktam próbálgatni náluk a különböző kapszulákat. Most legutóbb pl egy Starbucks Guatemala kapszulát kóstoltam és meg kell mondjam, hogy az alap Nespresso kapszuláknál sokkal jobban ízlett. Azt hiszem valami 110 forintra jön ki egy darab. A Nespresso saját etióp kávéját is kóstoltam és nem rossz az sem de azért még kezdőként is sokkal jobb a GC végeredménye.
2007ath
aktív tag
Az ajánlott, 2015. előtti gépeken a felirat: Classic Gaggia, a 2015. után gyártottakon pedig Gaggia Classic. A "Classic" felirat a régi (ajánlott) típusokon a "Gaggia" felett, az újakon az alatt van. A betűtípus is kicsit más.
Egy másik árulkodó jellemzője az új típusoknak, hogy hiányzik a mágnes (solenoid) szelep kivezető csöve. (Szemből nézve bal oldalon, a víztartály előtt, függőlegesen.)
[ Szerkesztve ]
freaghill
őstag
Ezek az infók mehetnének akár az összefoglalóba is szerintem.
soldier2
őstag
Most akkor mondhatod, hogy "én már akkor megmondtam" . De azóta annyit változott a világ, hogy már a Michelin csillagos éttermek egyre nagyobb részében lett ciki a nespresso, és kezdenek nyitni a normálisabb kávék felé.
A számításodban azért akad némi hiba, hiszen amíg egy CM általában 15000 ft/kg körül mozog, addig 5g/120ft-os Nespresso 24000 ft/kg, ami már a CM és a Geisha között van félúton (35000/kg áron volt a legutóbb a Colonnánál). Az, hogy egy CM annyival finomabb, hogy 20g-ból iszunk kávét egyszerre az más gond, Nespressoból is ritkán elég az egy kávé reggel.
Tej/cukor: a legtöbbünk így kezdte, és ha őszinték akarunk lenni az Omniát kotyeszból vagy szarvasiból másképp meginni nem is lehet.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Csápájev
őstag
Én már akkor okosabb voltam,mint a többi fórumos!
Kb 18 grammal számoltam egy duplát, ez reális.
Ravasz,hogy átváltottad a ft/presszót ft/grammra! Nagyon ravasz!
Kicsit olyan ez,mint a kormányszóvivői sajtótájékoztatók érvelései
adp
őstag
Regen en is ezzel erveltem, hogy milyen draga a nespresso, g szempontbol teny es valo rohadt draga, de aki megszokja hogy (akarmilyen) kapszulabol iszik napi 2-t es nem mondjuk 16-18gbol vagy 9g szimplabol akkor nem sok ertelme szamolgatni,
Mondjuk egy kapszula 120 egy dupla 8ezres kavebol meg 130korul,szimpla 75korul
Az is igaz h a minoseg azert mas nagyon mas,inkabb 3500-4ezer ft kornyeki kaveval lenne idealis szamolni
Ugy akkor 70ft a dupla a szimpla meg kb 35 tehat elmondhatjuk hogy ar es minoseg szempontjabol is dragabb a nespresso kb 40%-kal
[ Szerkesztve ]
Peti...(16v)
tag
Nekem a nespressoval a fő bajom, hogy nem érzem, hogy kávét ittam volna, talán csak a negatív hatását, de hiányérzetem marad utána, és innom kell egy rendes kávét. A másik, hogy van egy egyen háttéríze az összes kapszulának (eredetire gondolok), és ha már eleget ivott az ember, akkor csak ezt érzi a többi mű íz felett. Mi is tartunk egy ilyen gépet itthon a feleségemnek, karácsonyra lecseréltem egy szebbre, mert arra számítottam, hogy a régi gépben van a hiba, és hátha az újjal megint jók lesznek a kapszulák, de semmi nem változott.
A melóban napi 3-4 automatás kávét betolok (Saeco Office Royal + Mokambo Argento), és 100x inkább az, mint a nes. A cégnél van még egy Lavazza kapszulás is a vendégeknek, de mi is ihatunk belőle, na azt kifejezetten utálom, stabil égett gumicsizma. Tehát ha a kényelem a szempont, akkor már inkább egy jól beállított Saeco, és ki kell tapasztalni hozzá egy jó kávét.
szép! ne kaparj ki túl sokat a közepíbű'!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
And06
aktív tag
én is akárhányszor iszok ezt a vegyszerizt érzem csak.
meander
tag
A korábbi hsz-ben írt DC hőmérésekhez kapcsolódóan Fragola-val azon tanakodtunk, hogy a csapolás utáni durva túlfűtések valószínűleg nem a PID hibája, hanem a következő történik:
A hőelem a bejövő víznél van, ezért ott durván esik a hőmérséklet -> PID elkezd fűteni -> csapolás leáll, elkezd összekeveredni a sokkal melegebb víz (PID még mindig fűt), folyamatosan emelkedő hőmérsékletet érzékel a PID -> hőelem érzékeli a kívánt hőmérsékletet, ekkor a PID leáll, de az összekeveredés még folyamatban van és ezért durván túlfut.
Ennek több megoldása is kínálkozik, de a legjobb lenne PID oldalról kezelni. Szerintetek be lehet olyat állítani az omron PID-nek, hogy ha egyszer elérte a kívánt hőmérsékletet (legyen 90fok), akkor mondjuk 5foknál nagyobb hőmérséklet esésre ne reagáljon, tehát csak 85-90 között szabályozzon.
Ha valakinek akár csak sejtése van, akkor írjon privátot legyen szíves, én baromira nem értek ehhez.
kaligula
tag
Elektromos kotyogót pideljek-e?
rovidkv.reblog.hu
von toth
tag
Először a kenyérporitot
soldier2
őstag
Persze, hogy nem érzed, mert a duplához szokott szervezetednek legalább négyet kell elfogyasztania, hogy hasonló mennyiségű koffeint vigyen be. És akkor meg is érkeztünk oda, hogy ki zsonglőrködik a számokkal, én vagy Csapajev.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
MrCsiT
addikt
(Nem feltétlenül Hozzád kérdés, csak mint előzményt nyomtam "válasz"-t. )
Ilyen szépen megoldott pid-elést itt a fórumon is van aki meg tud csinálni egy Baby-n?
Valóban annyit számít a végeredmény kávé szempontjából? Nekem egy New Baby-m van, ott vajon számítana?
A pid-elt gépeknél csak meg kell várni, amíg a hőfokszabályzó azt a hőfokot mutatja amit beállítottam, vagy hogyan is kell használni egy pid-elt gépet?
Kb. mennyi lehet a költsége?
"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
adp
őstag
mindenképpen jót tesz ha pidelteted a GB-d, amit kiír a pid az csak a bojlerben a hőfok, de ezen felűl még át kell melegedni az egész rendszernek ( fej,kar,víztérítő) ez kb 15p, ha nincs pid akkor is kb ennyi kell neki
fragola és sim.esp csinál ilyet, hogy mennyi jó kérdés, kb 20e ft, de ebbe benne vannak a tömítések cseréje, plusz az átnézés
MrCsiT
addikt
A Dolce Gusto kapszulással mi a helyzet, olyan kávét ittál már? Mert az se nem Nespresso, se nem Lavazza gép?
"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
adp
őstag
Na az a legalja a kvzasnak
Peti...(16v)
tag
Duplát csak hétvégén iszom, itthon, és csak általában reggel, utána már ketten isszuk, és a szimplát is megérzem, nem kívánok utána azonnal még egyet.
Mrcsit: még nem próbáltam, de állítólag instant kv van benne, úgyhogy nem várnék tőle sokat.
[ Szerkesztve ]
-v-
addikt
En a dupla utan is azonnal kivanok meg egy duplat
Peti...(16v)
tag
Régen nálam is így volt, ma már nem bírom.
Lali, írtam privátot. A harmadik réz tömböt bevállalnám
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
nem hiszem. de továbbra is egyszerűbb és tisztább megoldás, ha a csapolás idejére a pid által kiadott fűtési kérelmet egy relé lekapcsolja.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
keblemre, tesó!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
meander
tag
igen az is egy megoldás, de ha lehetne kettőt klikkelni a piden az se lenne rossz
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.