Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [Kolondrum:] Éves rezsi
- [Re:] [plevips:] Építkezünk 3. rész (2024)
- [Re:] [Tüzi:] Geek-hatarozo
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
qvik27
tag
Sziasztok,
Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
[link]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
bl4ze
veterán
Patent állapotban : 35-40 ezret kb.
Jó gép, a régebbi baby-k jobbak, de ez is oké, ha normálisan karban van (volt) tartva.
.:. bl4ze .:.
Bazsee71
őstag
Ez konkrétan egy SJ (a kés is kompatibilis), elég megérős darab!
fragola.6035
aktív tag
Hát elég szivatós daráló ez a régi Fiorenzeto. SJ-től azért odébb van.
https://caffe35.webnode.hu/
manio
újonc
Aki viszont hozzáfűzött valamit ahhoz, amit Keresztapper valaszolt Rush77 sztorijára. Látod, én figyelek.
(Végig nem a precíziós mérésről volt szó. De ezt minden résztvevő tudja. Te is. Látom, hogy még mindig böki a csőrödet, hogy szóvá tettem, hogy elnéztél valamit. Kár. Szerintem béküljünk ki.)
manio
újonc
Azt fragola tudja, hogy belülről melyik jobb (ez, vagy amit dozó ajánl). Én inkább csak azt kérdezem, hogy biztos-e, hogy adagolósat szeretnél, vagy ha nem, megéri-e neked, hogy aztán még átalakíttasd karba őrlőssé. Nem lehetetlen, csak az is pénz és utánajárás.
coxymaxi
csendes tag
Sziasztok!
PID-es Silvia tulajokat kérdezném, hogy nagyjából milyen hőmérsékletre van állítva a gép?
Sötétebb pörkölés, de nem olasz. (Nálam kazánhőmérsékletet mér, az is érdekelne.)
Köszi!
sublett
tag
a helyzet az, hogy korábban volt Fragolának egy fél mondata amiből én azt vontam le, hogy a használt daráló azért veszélyesebb terep, mint egy haszbált kávégép, mert ha gallyra van vágva a csapágy, akkor többe kerül a leves mint a hús.
Nem vagyok én még home barista sem, sőt én nem is kávézom (helyette tea, oda nem kell nagy gép, de egy normál jixing kanna is simán 40+ rongy, a teáról nem is beszélve, tényleg PID-elt már valaki vízforralót? ) feleségem viszont szereti a jó presszót, ezért van egy PID-elt GC, ehhez nem jó a jelenlegi kézi Zassenhaus Espresso örlő, mert macerás, hosszadalmas és szemmel láthatóan mozog a tengelye használat közben).
Nagyon nagy a valószínűsége, hogy veszek egy Graef CM702-est, de mielőtt meglépném gondoltam teszek egy informálódó kört a használtak felé. (jól tudom, hogy a graf karba örlős, az, de nem adagolós?)
Mano66
senior tag
Kávé PY Choco. PID 98 fok (belül a bojlerben).Kilépő víz 90-91 fok.De több mint valószínű nálad már mást fogsz mérni.Ahogy fragola mondta nekem a Silvia elég hektikus,a kilépő víz hőfoka minden készüléknél más és más az eltolt fej miatt.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
soldier2
őstag
Ha szép a festése még, és műszakilag is rendben van (valamint nem továbbadási céllal veszi, hanem használni) akkor én adnék érte egy ötvenest is. Persze ha van 35-ért az jobb, de egy Baby nem felét éri egy Classicnak.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
WiZARD
addikt
Értem, köszi. Azért LM neve se rossz
jelenleg így állok:
Eddig Strada MP-n gondolkoztam, de rájöttem hogy szép a manuális kezelés, és ezért elvben jobb kávét lehet vele csinálni, de pont emiatt sokkal több odafigyelés kell. Amihez vagy több ember kell a pultba, vagy kisebb forgalom, és fontos hogy olyan barista legyen aki tényleg mindig figyel erre... Eleinte amíg én állok ott, addig figyelnék rá, és a nyilván a forgalom se lenne túl nagy az első naptól. De ha beindul, és ha felveszek valamit, akkor félek, hogy ez a rész veszélybe kerülne.
A Black Eagle jóformán full automata, ha be van állítva onnan kezdve a baristának nincs több dolga mint betenni a kart az őrölt kávéval, és nem kell méregetni, stopperezni...
Erre ott a lehetőség az LM egyéb gépeivel is, ott a volumetrikus mérés. (vagy +1600 EUR az auto brew ratio-hoz a mérleg). Bár a volumetrikus mérés meg a szűkített keresztmetszet miatt a forgalmazó szerint gyengébb kávét eredményez, mint a full manuális.
Olasz pörkölésű kávé nem lesz, csak világos.
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
bl4ze
veterán
soldier2
őstag
Épp ezért írtam, hogy szerintem többet ér mi t 35000ft. Pid, rézcső mehet bele, a műanyag opv isbelőhető de ha kell 5000ft-ért már van állítható. A Classic meg 70000-ért megy mostanság.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
zoknee
csendes tag
Majd számolj be róla, régóta nézegetem ezt a jópofa zacsit
na, húzzunk most egy vonalat, és légyszi innentől az ilyen jellegű figyelős, értelmezős, olvasós, egymást véleményezős off dolgokat felejtsük el, ne legyenek. ha valaki félreért, megjegyzés nélkül is lehet pontosítani, hogy mire gondolsz és sokkal jobb lesz neked is, másoknak is, mintha elkezdünk azon lovagolni, hogy ki hogyan olvas és mit sérelmez. ezeket az off dolgokat innentől gyomlálni is fogom, ezt most csak magyarázatként írom.
a kávéról és a körítéséről beszéljünk, ne egymásról!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
elkezdtem használni a qm 0650-et. qrva komoly kis dög, de azért az egyértelmű, hogy az űrgaggia lesz a gép, bármilyen jó is ez, van annyira hangos, zaccos és kényelmetlen, hogy tudjam biztosra. ezzel együtt, ha nem lehetne semmilyen tuningot használni, eléggé elöl állna a hierarchiában.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
leslie76
újonc
Szia,
Nekem 98 fokra van állítva a kazán, így van kb. 92 fokos kilépő víz a Silvián. De olvastam olyat is, hogy valaki 105-115 közé állítja, külföldi videókon is gyakran látni ezt.
Van egy kép is a saját gépemről:
https://www.facebook.com/magyarlacy/ https://www.instagram.com/magyarlacyphoto/
norkov84
tag
Ezt így nehéz megmondani, gépfüggő: kinek hol és hogy van bent a K-elem, milyen PID, van-e rézcső/szigetelés stb.
Nekem pl. 105°C PID, 89°C-os fejhőt/kilépő vizet eredményez, ami csapolás végéig további 2°C-kal emelkedik. Én ezt használom a choco madness és hasonlókra, de ugye kinek hol ízlik, milyen örlő...
bl4ze
veterán
Még állítok az őrlésen, de azt kell mondanom, hogy két shot után elég rendben van.
Masszívan étcsokis, jóféle bár kávé benyomását tette eddig rám a rövid ismerkedésünk alatt
.:. bl4ze .:.
leslie76
újonc
Igazad van, ez mind befolyásolja. Nekem a Fragola féle módon van a hőelem (kazánba befúrva-forrasztva), rézcsövezett, hőszigetelt.
PY kávékat készítek, most épp Brazil Yellow Bourbon-t. Annak jó a 91-92 kilépő víz.
https://www.facebook.com/magyarlacy/ https://www.instagram.com/magyarlacyphoto/
John3:16
csendes tag
Találtam egy videót "Opening a Cafe - 3 Mistakes New Owners Make" címmel.
Talán hasznos lehet neked:
[link]
kaligula
tag
LM kb alapvetés lett. Black Eagle viszont WBC gép. Egyik jobb, mint a másik. Kissé irigykedve figyelek Győr felé
rovidkv.reblog.hu
mdav88
senior tag
Győrben szerintem nem olyan nehéz villantani, kevés illetve nincs rendes speciality hely (tudtommal). Vagy eddig csak nekem nem került látómezőbe?
neducsinm
csendes tag
Ezzel a kijelentéssel, és azzal, hogy felkorbácsolta a vitát a világosabb vs. sötétebb pörkölésű kávék közötti minőségi sorrendről, egy fontos dolog viszont elveszett. Mégpedig, hogy igenis a világos pörkölésű kávék között vannak igen nyűgős, nehezen elkészíthetőek. Sőt megkockáztatom a világos pörkölésűek általában kényesebbek mindenféle elkészítésbeli hibára. És itt nem csak arról van szó, hogy elveszik e a "lényeg", vagy pártucat aroma, hanem arról, hogy konkrétan ihatatlan, crema nelküli híg löttyöt kapunk.... Persze ennek a fizikai okairól írtak már sokan...
cotagg
tag
Én Gyôrben ezeket tudom, de egyiket sem próbáltam:
https://www.facebook.com/gyorkavevilag
https://www.facebook.com/Szomszed.Gyor/
Ha minden igaz az utóbbi srácok csinálják a Hungarian Barista Academy Győrt.
Illetve van a Kapucziner természetesen.
mdav88
senior tag
Jut eszembe, hogy Rómer-ház törekszik (Dalla Corte géppark meg Lucky Cap kávé)
A két utóbbit nem ismertem...
(nameg a kapuczínert lehet ide sorolni talán.... bár ott sem a géppark, meg a hely nyer meg, de olcsó és viszonylag minőségi)
And06
aktív tag
nem kéne hitvitát inditani. van aki a sötétet szereti, van aki a világosat. mind2 vonalnak megvan a maga helye, mind2 fajtából van jó és kevésbé jó. legjobb lenne, ha egyik tábor sem nézné le a másikat. az tény, hogy a világos pörkölés érzékenyebb mindenre, de nem ettől lesz jobb vagy rosszabb. szóval a "citromlézés" ugyanolyan lenézés számomra, mint a "széntablettázás".
u.i.: ezt most nem kifejezetten neked szánom, hanem általánosságban mondom.
[ Szerkesztve ]
bl4ze
veterán
+1
.:. bl4ze .:.
Lefty
addikt
Masodik gepnek nagyon gondolkozom ezen Mar csak azert is mert marhara tetszik.
cotagg
tag
Valóban a Rómerben komoly gépparkot hoztak össze. Mikor oda jutok általában nem a kávézás a fô csapásirány... Egyszer ittam csak eszpresszót, nincs sok emlékem róla, csak annyi, hogy meglepetésemre felfedeztem benne olyan aromákat, ami nem jellemzô a legtöbb helyi egységben.
mdav88
senior tag
NA ja legutóbb én is két tátratea közt ittam egy dupla ristrettót las margaritasból
[ Szerkesztve ]
kaligula
tag
Szerintem a "citromlé" és a széntabletta is létező dolog, nem csak fikázásként él. Vannak egyszerűen túl világos pörkölések, amiből számomra értelmezhetetlenül savanyú presszó készül, btw ittam ilyen gésát is. A széntabletts pedig szintúgy létezik jó pár helyen. De mindegy is, milyen a típusú a pörkölés, ha - ízlést félretéve - rossz.
rovidkv.reblog.hu
Csápájev
őstag
+1
cotagg
tag
Pontosan, nálam is inkább életmentô célokat szolgált
And06
aktív tag
ez igy van, létezik, csak nem úgy ahogy egyik vagy másik tábor néha használja: az "olasz" tábor szerint minden újhullámos "citromlé", az újhullám szerint meg minden olasz "széntabletta". miközben, csak a félrepörkölt kávékat illetnék ezek a jelzők.
Csápájev
őstag
Ha a zsebemben lenne az a pénz,amit rosszul pörkölt kávékra költöttem...
Volt olyan pörkölő akitől hárman rendeltünk, mindhárman küzdöttünk a kávékkal, míg végül Bazsee írt nekik,hogy ez bizony hibás pörkölés. (hármunk közül csak ő pörkölt otthon kávét, ő találkozott ezzel a hibával).
A pörkölő visszakérte a kávékat és visszaadta a pénzt.
Az is beszédes,hogy nem újat küldött helyette...
Rengeteg speciality helyet próbáltam már, rengeteg drága kávét.
Mikor a legprofibb pörkölők, legjobb kávéja a legjobb gépparkkal is olyan lesz,hogy inkább fórumtárssal együtt kiöntjük, akkor azért felmerül bennem,hogy mennyire hóbort, divat ez a világos pörkölés
10ből kilenc helyen nem ízlik presszóként a világ pörkölésű kávé.
Ebből mondjuk nyolcszor baromira citromlé érzésem is van.
Aztán jön két hely,ahol egész jó.
Nagyon ritkán pedig egy "húdebaromijó" érzés.
Tamp and Pullokban nem szoktam csalódni, és legutóbb Madalban volt ez a húdebaromijó filing.
[ Szerkesztve ]
kk831228
addikt
Nekem kaffeine is tetszett az alle-ban... 👌
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
csab001
tag
Igazából alapvetően a kérdésem nem is erről szólt, csak valahogy elkanyarodtunk ebbe az irányba. Egyáltalán nem volt cél világos kontra sötét vitát generálni, lévén ennek nincs is értelme. Mint írtam, ízlések és pofonok, ki az egyiket szereti jobban, ki a másikat. És ez így is van jól... 🙂
Viszont, ha már itt tartunk, az érdekelne technikai értelemben, hogy a világos elkészítési módja, miért nehezebb? Mi az amitől nagyobb odafigyelést igényel és könnyebb elrontani? Én is találkoztam már ezzel, sőt, nemrég bontottam egy világosabb yirgát, amivel vannak problémáim. Azt írtad, ezt már többen is kifejtették, de nem olyan rég óta figyelem a fórumot és még nem találkoztam a témával...
citromlé = savanyú, szén = keserű. egyik íz sem való egy jó eszpresszóba, akármilyen hullámos. van persze olyan, aki annyira nem csípi a savakat, hogy neki minden "citromlé", ami savas egy kicsit, de itt a topikban szerintem elég jól meg tudjuk különböztetni ezeket. egy kávé lehet savas, ha mellette van természetes édessége. ha savanyú, akkor viszont hibás. ugyanúgy lehet csokis, pörköltes, mogyorós, nugátos, ha közben ugyanúgy van saját édessége. ha keserű, hibás.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
neducsinm
csendes tag
Hát olyan nagyon nem emlékszem, majd valaki kijavít, de valami olyasmi rémlik, hogy a hosszabb pörköléstől jobban megbomlik a kávé szerkezete és nagyobb felületen tud érintkezni a vízzel. De lehet, hogy ez csak egy kis része a megállapításoknak....
neducsinm
csendes tag
hát végülis én is ezt mondtam....
Mondjuk részemről a sötétebbre pörkölt vs világosabbra pörkölt nem a klasszik olasz robusztas kévé és mondjuk a Casmo vonatkozásában jelentkezik... sokkal inkább pl Paljoc mester kicsit sötétebbre pörkölt SO kávéi (amik nálam gyakorlatilag a folyamatosan fogyasztott kávék) és az itt-ott vásárolt nagyon specialty egész világos pörkölésűek, amikben lehet nagyon eltalált ízeket felfedezni, de benne van a nehezen kezelhetőség rizikója is.
paljoc
tag
zolnagy
őstag
Rómerben ittam legutóbb elég korrekt olasz blendet ill etióp yrgat, bár ez sem az a kifejezett seciality hely. Nem a kávéra van kihegyezve, de az korrekt ott.
Szomszédot is próbáltam, az sem rossz, de Rómerben jobban ízlettek a kávék.
[ Szerkesztve ]
adp
őstag
TP-ban has been van, ami a vilagosok kozt is a picit sotetebb, sztem ezert izlik jobban
coxymaxi
csendes tag
Köszi skacok a választ. Sejtettem hogy ez lesz. Mármint hogy nem egyértelmű lesz a válasz, sajnos.
Amatőr módon, minimális eszköz igénybevételével (nem több százezres hőkamerával) hogyan tudnám viszonylag pontosan megmérni a kilépő víz hőmérsékletét?
Mert végülis úgy is az a lényeg...
vTamas35
csendes tag
Pedig már majdnem kivertem a balhét náluk, de akkor helyreállt a világ rendje
O1G
coxymaxi
csendes tag
Sziasztok!
Eladnám 2x használt tejkiöntőm ha érdekel valakit!
Motta Europa 350ml.
5e
https://www.kephost.com/images/2018/02/23/motta_europa.jpg
[ Szerkesztve ]
John3:16
csendes tag
coxymaxi
csendes tag
El is kelt, bocsi
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.