Hirdetés

2021. június 23., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) snowdog


snowdog
veterán

Az elektronikus könyvek terjedésével egyre nagyobb igény jelentkezik olyan programok iránt, melyek segítségével házilag is jó minőségű könyveket lehet készíteni, szerkeszteni, kezelni.

Erre a feladatra kiválóan alkalmas a Calibre. [link]

A Calibre egy ingyenes, nyílt forráskódú e-book könyvtár kezelésére kifejlesztett alkalmazás, melyet e-könyvek felhasználói fejlesztettek e-könyvek használóinak.

A funkciók bőséges választéka található a következő fő kategóriákban:
- Könyvtár Management
- E-book átalakítás
- E-könyv olvasó eszközök szinkronizálása
- Hírek letöltése az internetről, és e-könyv formába konvertálása
- Fejlett e-book nézegető
- Tartalomszerver online hozzáférést biztosít saját könyvgyűjteményhez

Ezt a topikot azért hoztam létre, hogy ne az e-book eszközökkel foglakozó topikokat írjuk tele a programmal kapcsolatos véleményekkel, ötletekkel, tanácsokkal. Egyébként is úgy gondolom, hogy ez a kiváló program megér egy saját fejezetet.

Nagyon sok hasznos tanács, segédprogram található a következő fórumon. [link]
Úgy gondolom minden olyan fórumozónak, akit részletesebben érdekel a program működése, barátságosabbá tétele, annak megéri oda is regisztrálni.

A program használatához sok sikert kívánok minden olvasni szerető fórumtársunknak! :)

[ Szerkesztve ]

(#2) Spy89


Spy89
aktív tag

Akkor itt folytatva az általános Kindle fórumi eszmecserét:

Arra jutottam, hogy ha az ekönyv konvertálásánál ezt az utat követem: jobb klikk a könyvre--küldés eszközre---meghatározott formátum küldése és itt kiválasztom a mobi-t. Akkor létrehoz az olvasón a xyz.mobi mellett egy könyvtárat amiben lesz egy xyz.anpx kiterjesztésű fájl. Ebben az esetben látszik az az agyonemlegetett borítókép a könyv "leírásánál" (remélem érted , hogy mire gondoltam).

Ha csak simán a létrehozott mobit másolom át a HDD-ről abban az esetben nem látszik.
Az az érdekes , hogy a MPC-vel létrehozott prc-nél a 2. variációt követem és ott látszik minden további nélkül :F .
Most ennyi. Holnap majd még tovább kísérletezgetek ezzel a témával.

Jön még boardosra lavina! :D

(#3) snowdog válasza Spy89 (#2) üzenetére


snowdog
veterán

Akkor létrehoz az olvasón a xyz.mobi mellett egy könyvtárat amiben lesz egy xyz.anpx kiterjesztésű fájl.

Nem apnx-et akartál írni? Mert ha igen, akkor azt a Calibre minden gépre másoláskor automatikusan létrehozza, és az oldalszámozást tartalmazza.

APNX is a new file format for Amazon Kindle 3 and is used to store the page numbers as related to a paper version of the book. This can allow referencing page numbers in an academic document.

Overview
APNX provides a method to achieve an exact match between the eBook pages and a specific edition of the paper book. It is also possible to generate approximate matches automatically in some cases using a program. Once the APNX file is generated there is no way to know if it is an exact match or just an approximate one.

[ Szerkesztve ]

(#4) Spy89 válasza snowdog (#3) üzenetére


Spy89
aktív tag

Most ott tartok, hogy a készülékre küldős verziót, ha kimozgatom a létrehozott könyvtárából szintén elveszti azt a bizonyos képet, még ha a fileban magában benne is van. Ha epub-á alakítom és belenézek ott van benne.
Egyenlőre szét teszem a kezem, és kutatok tovább.
Viszont legalább a tartalomjegyzékes problémát sikerült megoldani :DDD .

Jön még boardosra lavina! :D

(#5) snowdog


snowdog
veterán

Közös beállításoknál a "Behúzás nagysága:" értékét nullára állítom, ennek ellenére konvertálás után minden szakasz elején behúzás látható.

Hol és mit kell ahhoz beállítani, hogy konvertálás után ne legyen behúzás?

(#6) hampidampi válasza snowdog (#5) üzenetére


hampidampi
senior tag

Milyen olvasón?
Csomó olvasó/program felülírja a dokumentum értékeit.

Amúgy szerintem felesleges 0-ra állítani, sokkal nehezebben olvasható úgy a szöveg.

(#7) snowdog válasza hampidampi (#6) üzenetére


snowdog
veterán

A Calibre saját olvasójában néztem. Legalább abban jól kellene megjelennie. Aztán jöhetne hogyan néz ki egy gépen. De amíg a saját olvasóban így jelenik meg, addig nem is próbálkoztam a Kindle 3-on.

Így néz ki az eredeti rtf fájlban:

És így néz ki epub-ba konvertálás után (behúzás 0):

[ Szerkesztve ]

(#8) hampidampi válasza snowdog (#7) üzenetére


hampidampi
senior tag

Ne rtf-et használj bemenetnek. Wordben konvertáld át html-lé, vagy szűrt html-lé és azt töltsd a Calibre-be.
Most próbáltam ki egy random könyvön 0,0 em-mel és jól működött.

(#9) snowdog válasza hampidampi (#8) üzenetére


snowdog
veterán

Kösz, kipróbálom. :C

Azért szoktam rtf-ben szerkeszteni, mert azt konvertálás nélkül is elfogadja a Calibre (bár azt észrevettem, hogy beolvasáskor a Calibre html-be konvertálta). Arra nem gondoltam, hogy az rtf miatt jelentkezik a hiba.

Egyébként mi a különbség a normál és a szűrt html között?

[ Szerkesztve ]

(#10) snowdog válasza hampidampi (#8) üzenetére


snowdog
veterán

Kipróbáltam szűrt html-lel, és nekem nem vált be. Az eredmény ugyan az.

(#11) hampidampi válasza snowdog (#9) üzenetére


hampidampi
senior tag

Ilyen beállításokkal próbálod?:

A html forrás a legideálisabb, minden e-könyv alapkódolása html vagy xml. az e-pub is gyakorlatilag egy bezippelt html, mint ahogy a mobi is egy speciálisan tömörített html.

(#12) Spy89 válasza snowdog (#7) üzenetére


Spy89
aktív tag

Szia!

Épp tegnap bukkantam errre a leírásra és az általad igényelt változtatáshoz itt megleled az eljárást. A harmadik, a HTML finomhangolásról szóló részben találod.
Hátránya, hogy itt magába a html file-ba kell már beletúrni.

[ Szerkesztve ]

Jön még boardosra lavina! :D

(#13) hampidampi válasza Spy89 (#12) üzenetére


hampidampi
senior tag

Hát nem tudom, de kézi sortörést használni bekezdések helyett... szerintem nem szerencsés.

(#10) snowdog
Esetleg linkeld be valahova a forrást és a kész file-t, hogy vethessek rá egy pillantást.

[ Szerkesztve ]

(#14) snowdog válasza hampidampi (#13) üzenetére


snowdog
veterán

Köszi, privi ment.

(#15) snowdog válasza hampidampi (#11) üzenetére


snowdog
veterán

Meg van a hiba oka. :)

Végül is a képed vezetett rá. Ismét átnéztem a beállításokat, és feltűnt, hogy a képeden nem pont ugyan azok az ikonok láthatók a bal oldalon, mint az én beállításomban. Én a "Közös/Megjelenés" fülön állítottam be a nullás behúzást, a képeden pedig a "Konvertálás/Megjelenés" látható.

Azért nem értem hogyan fordulhat az elő, hogy a kettő nem ugyan az, hiszen a közös beállításnak pont az lenne az értelme, hogy azt minden alpont megörökölje. Ezek szerint még sincs így!

(#16) snowdog válasza snowdog (#15) üzenetére


snowdog
veterán

Még bonyolultabb a helyzet. Megnéztem jó pár könyvet, és van aminél átvette a közös beállítás értékét (0), és van aminél meg nem (maradt a 0,5). Ettől kezdve nem értem mitől függ. Minden esetre ezután minden egyes konvertálásnál külön-külön megnézem a beállított értéket.

(#17) Degeczi válasza hampidampi (#11) üzenetére


Degeczi
nagyúr

"A html forrás a legideálisabb"
általánosságban igen - de nem Wordből: onnan még a "szűrt html"-ben mentés is telepakolja veszett sok szeméttel, amitől nagy anyagnál elviselhetetlenül lassan halad utána Calibre-ben a konvertálás, míg RTF-ből gyorsan megvan

(#18) snowdog válasza Degeczi (#17) üzenetére


snowdog
veterán

Én is ezt tapasztaltam, ezért használtam az rtf-et. Viszont a korábban vázolt hiba elbizonytalanított. De most hogy kiderült, a jelenség nem az rtf miatt volt, azt hiszem ismét visszatérek ehhez a formátumhoz. :)

[ Szerkesztve ]

(#19) hampidampi válasza snowdog (#16) üzenetére


hampidampi
senior tag

Az egyedi beállítás könyvenként értendő. A közös beállításokat ha változtatod, azokat csak az újonnan bekerült, konvertálatlan könyvekre húzza rá!

(#20) Degeczi válasza snowdog (#18) üzenetére


Degeczi
nagyúr

igen
Wordben pedig kényelmesen lehet formázni és javítani a szöveget, mert sokkal többet tud, mint azt elsőre gondolná az ember (pl. a Keres/Cserél-nek lehet adni reguláris kifejezést is, amivel egy pillanat alatt javíthatóak mondjuk a rossz helyre került sortörések, ahol egy sor kisbetűvel kezdődik: "(^13)([a-z])"-t cseréltetve " \2"-re)

(#21) snowdog válasza hampidampi (#19) üzenetére


snowdog
veterán

Valószínűleg így működik, csak a sok variálás miatt gondolom már elvesztetem a vezérfonalat. Majd megfigyelem. :)

Degeczi

A Calibre nálam most úgy került a képbe, hogy letöltöttem egy nagy adag epub könyvet, továbbá összeszedtem az eddigi gyűjteményemet, és megpróbálok belőlük egy épkézláb saját könyvtárat összeállítani. Első lépés hogy rendbe teszem a meta adatokat, majd kiszűröm a dupla letöltéseket. Ha ezzel megleszek (mivel egyenként dolgozom fel, ez több ezer könyv esetén nem mostanában lesz), akkor kezdődhet a tartalom vizsgálata, javítása. Jelenleg abc szerint haladok, így rengeteg számomra nem fontos könyvet is feldolgozok. Ha a meta adatokkal végeztem, akkor a könyvek tartalmának vizsgálatát természetesen már a számomra fontos könyvekkel fogom kezdeni.

[ Szerkesztve ]

(#22) snowdog válasza Degeczi (#20) üzenetére


snowdog
veterán

Belenéztem egy-két könyvbe, és némelyik siralmas állapotban van. Vagy rosszul konvertálták (a legtöbb esetben a hosszú ékezetes betűkkel van probléma), vagy az ORC már teljes zagyvaságot adott ki, és valaki ennek ellenére ezeket is közzé tette (aminek persze semmi értelme nem volt), de ez a letöltésnél még nem derül ki. Amit majd javíthatónak ítélek, azt a Word segítségével kijavítom, a menthetetleneket vagy megpróbálom más formátumban beszerezni, vagy egyszerűen törlöm őket.

Szóval később a javítás során lesz szükségem az olyan okosságokra, mint amit az előbb írtál. Nem ártana ezeket (akár itt) összegyűjteni, nyilván sok társunknak hasznos lenne.

Persze van néhány Calibre-vel foglalkozó fórum (főleg angol nyelven) de úgy látom egyik helyen sincs az összes hasznos infó összegyűjtve. Talán még ez az oldal a leghasználhatóbb. [link]

Ha valaki a Calibre-vel való ismerkedést nagyon az elején akarja kezdeni, akkor mindenképpen itt kezdje: "Elektronikus könyvek készítésének technikai kérdései"
[link]

[ Szerkesztve ]

(#23) Degeczi válasza snowdog (#21) üzenetére


Degeczi
nagyúr

igen
én többnyire a Canadahunon szoktam nézelődni úgy, mint egy bolhapiacon (nem célzottan keresgélve, csak úgy, hátha akad vmi érdekes), és aztán a "hazahozott" cuccot rögtön beimportálom Calibre-be és megnézem, nagyjából rendben van-e: pl. metaadatok korrektek (sokszor van fölcserélve a szerző és a cím, nincs fülszöveg vagy borító, vagy akár a nyelv beállítása is hibás/hiányzik), fejezetek/tartalomjegyzék van-e, és gyorsan javítani is, ha nincsen (az a vicc, h többnyire ez is pofonegyszerűen megtehető, mert gyakran meg is vannak formázva a fejezetcímek beazonosítható módon, csak nemtörődömségből vagy ismerethiányból nem gyártotta le a készítő)

(#24) snowdog válasza Degeczi (#23) üzenetére


snowdog
veterán

Akkor nagyon egyformán gondolkodunk, és cselekszünk. :C

(#25) snowdog


snowdog
veterán

És akkor egy kis konkrétum. Három magyar metaadat plugin-t használok: Antikvarium_hu, Libri_hu, Moly_hu
[link]

Azt tapasztalom, hogy a Moly_hu plugin nem olvassa be a fülszöveget. Van erre valami orvosság, vagy várjuk ki a megfelelő javítást?

(#26) vlevi


vlevi
nagyúr

Navégre, ilyen topic is van :)
Pont jó, mert kérdésem lenne nekem is.
Az első, hogy rá lehet-e venni valahogy gyorsan, csoportosan a calibre-t, hogy az írókat nem próbálja már meg vezetéknév-keresztnév szerint összevissza felcserélgetni?
Rühellem, amikor Jókait nem a J, hanem az "M" betűnél találom :))

Közben míg írtam, megtaláltam, a bal alsó sarokban van egy szerző rendezési forma izé.

Jó, mondjuk így meg az néz ki hülyén, hogy Asimov az "I" betűnél van, mert mégiscsak Isaac. ÁÁÁÁÁ
Meg most látom, a magyarokat is megcseréli. Méginkább ÁÁÁÁÁ.

[ Szerkesztve ]

(#27) vlevi


vlevi
nagyúr

Most pl. azon kergülök meg, hogy Wass Albert és Agatha Christie is az "A" betűnél van. Pedig ha úgy nézem, egyik sem oda való.

(#28) hampidampi válasza vlevi (#27) üzenetére


hampidampi
senior tag

Mivel a program nem tudja eldönteni, hogy az adott írót éppen hogyan rendezze, ezt sajnos neked kell kézzel átírni.

(#29) vlevi válasza hampidampi (#28) üzenetére


vlevi
nagyúr

Elvileg bele volt írogatva a könyvekbe, de közben rájöttem egy "bugra".
Baloldalt a szerzőket kezdőbetű szerint lehet lenyitogatni, amire egy táblázatban megmutatja a könyveket. Csakhogy ott nem az szerepel. Már átfirkáltam az összeset (azért nem írtam eddig ide :) ), és így is ilyen. Pl. Mit keres Arthur C. Clarke az "A" betűnél? Hát semmit, mert a bal szélen nincs is ott, csak a táblázatban. Viszont a C betűnél ott van, de a táblázatban nem jelenik meg. Mintha a lenyitható fa és a keresés nem ugyanazon menne.

(#30) vlevi


vlevi
nagyúr

Asszem csöndbe maradok egy ideig. Ez a Calibre okosabb nálam :)
Firkáltam itt egyesével, aztán most meguntam, kijelöltem az összes könyvet, és benyomtam, hogy automatikus szerző rendezési forma. Most úgylátszik jó :) A magyarok és a külföldiek is látszólag rendben vannak. Ady Endre, Isaac Asimov, Babits Mihály, Arthur C. Clarke ... a sorrend.

(#31) Degeczi válasza vlevi (#29) üzenetére


Degeczi
nagyúr

A "rendezési szerző" nagyon jó lehetőség Calibre-ben - bár sajnos a Kindle nem kezeli, csak a normál szerző metaadat mezőt figyeli, ezért Asimov ott az I betűhöz kerül, hiába adod meg Calibre-ben rendezési szerzőként az "Asimoc, Isaac"-ot is

Ha egy könyv metaadatait megnézed Callibre-ben, ott is látod ezt a két mezőt

Amikor sok könyvet beimportálsz, azokban biztosan eltérően lesz írva pár szerző (különösen a "háromnevűek", pl. "H.G.Wells" van, amelyik könyv metaadataiban mint "Herbert George Wells" van megadva: a Calibre számára ezt természetesen egy "új szerző"-ként jelenik meg a listában), azok duplán szerepelnek a listában

Ilyenkor egyszer, egyetlen könyvnél is elég javítanod a szerző nevét (vagy a rendezési nevét), majd a könyvek listájából az eltérő írásmódúakat egyszerűen megragadod, és a bal oldali szerzőlistában rádobod a helyesen írottra: az összes ráhúzott könyv szerző-adatait fölülírja azzal, amire rádobtad őket

(#32) snowdog válasza vlevi (#29) üzenetére


snowdog
veterán

Nyugi, mindenre van megoldás, csak rá kell jönni. :D

A szerző és cím rendezés szabályait a Finomhangolások menü alatt lehet beállítani.

Nálam így vannak beállítva:

És ezek után így fog megjelenni:

[ Szerkesztve ]

(#33) snowdog válasza vlevi (#29) üzenetére


snowdog
veterán

Ha ennek ellenére vagy a cím, vagy a szerző neve rosszul jelenik meg (a jobb oldali mezőben piros háttérrel), akkor egyszerűen megnyomod a szerző vagy a cím utáni jobbra mutató nyilat, és automatikusan kijavítja.

Ha mégsem, akkor a szerző utáni nyíl jobb alsó sarkában van egy lefelé mutató jel, arra rákattintasz (duplán), és megjelenik a szerzők listája. Ott állítsd be a megfelelő név formátumot.

(#34) snowdog válasza snowdog (#32) üzenetére


snowdog
veterán

Ide tartozik még két fontos beállítás, szintén a Finomhangolások fülön.

Szerző rendezési forma algoritmus

A könyvlista rendezése a program indulásakor

(#35) Troy.


Troy.
addikt

Nem igen látom át a menedzser részét a programnak. Eddig csak konvertálásra használtam, majd manuálisan töltöttem rá a könyveket kábelen keresztül.

.

(#36) snowdog válasza Troy. (#35) üzenetére


snowdog
veterán

A manager résznek pl. akkor van jelentősége, ha az oldalszámozást is látni akarod (nem csak százalékban), akkor a manager az olvasóra másolásnál a könyvvel együtt az oldalszámokat tartalmazó fájlt is automatikusan a gépre másolja. Aztán létre hozza és kezeli Collections-t, ha akarod. És így tovább. :)

(#37) skristof


skristof
tag

sziasztok!

lehet, hogy hülye kérdés, akkor elnézést, teljesen új vagyok még az ebook-ok körében.
most kaptam ajándékba egy kindle PW-t, aminek örülök, mert van itthon több szakmai könyvem is, amiket szívesen olvasnék BKV-n, de méretük és súlyuk miatt nem cipelem őket.

megtaláltam pdf-ben is, de szkennelt formában, tehát kéne rá egy OCR is. a calibre ezt is tudja, vagy calibre előtt még szükségem van másra is?

előre is köszi :R

(#38) snowdog válasza skristof (#37) üzenetére


snowdog
veterán

Szia!

A Calibre nem tud OCR feladatot elvégezni. Az ABBYY program viszont kiváló a célra.

(#39) drmotto


drmotto
őstag

Elkezdtem a könyveim metaadatait rendbe tenni Calibre-vel. Ez ugye minden egyes könyvnek csinál egy könyvtárat, amibe beleteszi magát a könyv fájlt, valamint a borítót, és egy opf fájlt.
Az egyik kérdésem ezzel kapcsolatos. Ha csak a mobi fájlt teszem át a Kindle-re, akkor pl a borító benne marad, és látható lesz a könyv adatainál?

A másik pedig, hogy eddig USB-n másoltam át a könyveket, majd a Kindle Collection Managerrel csináltam meg a nekem tetsző struktúrát. Ad-e valami pluszt ha Calibre-n keresztül teszem fel a könyveket? Ha igen, akkor ez pontosan hogy működik? Most rányomtam a "küldés eszközre" menüre, és azon kívül, hogy odakerült a könyv elé, hogy "eszközön" semmi változás nem történt. A könyv az olvasón eddig prc volt, most egy epub-ot küldtem szándékosan, de nincs változás, a sorban az elérési útnál a prc van.

Köszönöm!

(#40) snowdog válasza drmotto (#39) üzenetére


snowdog
veterán

Az egyik kérdésem ezzel kapcsolatos. Ha csak a mobi fájlt teszem át a Kindle-re, akkor pl a borító benne marad, és látható lesz a könyv adatainál?

Igen, de érdemes megőrizni a mobi fájlt is.

A másik pedig, hogy eddig USB-n másoltam át a könyveket, majd a Kindle Collection Managerrel csináltam meg a nekem tetsző struktúrát. Ad-e valami pluszt ha Calibre-n keresztül teszem fel a könyveket?

Sok könyv másolásánál ez nem túl praktikus. Túl sok autómunkával jár, mármint ha nagyszámú könyvet egyenként kell elhelyezni a Collection-okban. Sokkal egyszerűbb ha ezt a munkát a Calibre végzi el. A Collection-ok létrehozásához van plugin ([GUI Plugin] Kindle Collections). [link]
További plusz, ha a Calibre-vel másolod a gépedre a könyveket, akkor az oldalszámozáshoz szükséges kiegészítő állományt is automatikusan felmásolja.

A könyv az olvasón eddig prc volt, most egy epub-ot küldtem szándékosan, de nincs változás, a sorban az elérési útnál a prc van.
Mármint melyik elérési útnál? A PC-n, vagy az olvasón?

(#41) drmotto válasza snowdog (#40) üzenetére


drmotto
őstag

Mármint melyik elérési útnál? A PC-n, vagy az olvasón?

A mobit? azt nyilván megőrzöm, biztos ezt akartad írni?

Túl sok autómunkával jár, mármint ha nagyszámú könyvet egyenként kell elhelyezni a Collection-okban
Nem igazán, pár kattintás. Felmásolom a teljes könyvtárat, majd a Collection managerben jobb klikk, add collections és kész is.

Mármint melyik elérési útnál? A PC-n, vagy az olvasón?

A Calibre-ben. Ott az elérési útja az epub fájlnak a Kindle-n lévő, azonos nevű prc-re mutatott.

(#42) drmotto válasza drmotto (#41) üzenetére


drmotto
őstag

Helyesen:

A mobit? azt nyilván megőrzöm, biztos ezt akartad írni?

(#43) snowdog válasza drmotto (#41) üzenetére


snowdog
veterán

Nem igazán, pár kattintás. Felmásolom a teljes könyvtárat, majd a Collection managerben jobb klikk, add collections és kész is.

Gondolod? Van egy ezer darabos letölthető állomány a neten (epub), töltsd le, és kezd el egyenként jobb klikkelni a gépeden. Kíváncsi lennék mennyi ideig tartana. Mert a Calibre-ben ez valóban egyetlen kattintás. :D

(#44) drmotto válasza snowdog (#43) üzenetére


drmotto
őstag

Láttad már a kindle collections managert? Meg kellene nézned, mert nem érted mit mondok.
Adott egy mappastruktúra, valamilyen elrendezés szerint. Felmásolom a kindle-re, elindítom a managert, abban jobb klikk a mappára, add és kész is vagyok. Nem fájlonként. Így van fent közel 600 könyv. De ez pont nem volt kérdés. :)
Ami kimaradt, hogy a metaadatok is megmaradnak akkor, ha csak a mobit teszem fel?
Köszi.

(#45) snowdog válasza drmotto (#44) üzenetére


snowdog
veterán

Ami kimaradt, hogy a metaadatok is megmaradnak akkor, ha csak a mobit teszem fel?

A metadatok a Cindle-ben mindig megmaradnak. Csak az a kérdés, hogy a gépre másolt könyvben benne lesznek, vagy sem. Az ugyanis attól függ honnan származnak a metaadatok. Ha egy könyvet beteszel a Calibre-be, és az tartalmaz minden metaadatot, akkor azok a Calibre-ben is megjelennek. Ha a könyv nem tartalmazta, de kitöltötted a metaadatokat, akkor az természetesen a könyvben csak egy konvertálás után fog megjelenni. Ha nem konvertálod a könyvet, attól még a metaadatok a Calibre-ben ott lesznek, de a könyvben nem. Remélem kielégítően tudtam válaszolna a kérdésedre.

Láttad már a kindle collections managert?

Nem csak láttam, de használtam is, viszont nem figyeltem, hogy arról írtál. Úgy értettem a könyveket egyenként jelölöd a gépeden.

[ Szerkesztve ]

(#46) drmotto válasza snowdog (#45) üzenetére


drmotto
őstag

A Calibre-ben töltöttem le minden könyv metaadatát a libri, antikvarium, moly pluginokkal. Viszont nem konvertáltam, mert mobi a formátum. Ezek szerint kellene nyomnom rájuk egy konvertálást is mobi->mobi irányba?

(#47) snowdog válasza drmotto (#46) üzenetére


snowdog
veterán

Ha azt akarod hogy a metadatok megjelenjenek a könyvben, illetve a gépeden, akkor igen. Van a Calibre-nek egy szerintem nagyon hasznos funkciója, hogy a könyvbe a borító utáni oldalra be tudja tenni a legfontosabb metaadatokat. Ez azért hasznos (szerintem), mert egy könyv megnyitásakor elolvasható a fülszöveg (ha ki lett töltve a metaadatokban), és olvasás előtt eldönthető, hogy érdekel engem az adott könyv, vagy sem. Én minden könyvemet így konvertálom.

[ Szerkesztve ]

(#48) drmotto válasza snowdog (#47) üzenetére


drmotto
őstag

Köszönöm, sokat segítettél. :R

(#49) hampidampi válasza snowdog (#47) üzenetére


hampidampi
senior tag

Újrakonvertálni csak borító csere után kell. Az összes többi metaadatot automatikusan update-eli a Calibre.

(#50) snowdog válasza hampidampi (#49) üzenetére


snowdog
veterán

Kipróbáltam, és ez nem igaz. Volt egy könyv amiben nem voltak metaadatok. Letöltöttem hozzá minden adatot, a Calibre-ben megjelentek. Ezek után ezt a könyvet máshova ismét beolvastam a Calibre-be és nem voltak benne a metaadatok.

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.