Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#27292) inf3rno válasza borix (#27284) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Azért ennél kicsit árnyaltabb a kép, a nagybanira is őstermelők szállítják be, az üvegházi inkább az üzlethálózatoknak meg exportra megy. Szóval ha zöldségesnél veszel, akkor jó eséllyel nem üvegházit kapsz. Mindegyik egyébként tocsog a vegyszerben, mert akinek elég van, hogy kivigye a nagybanira, az már vegyszert is használ. A termelői piacokon is sajnos sokan vegyszerezik őket, sokszor dózissal meg bomlási idővel nem törődve, szóval ott is csak kicsivel jobb a helyzet, mint egy zöldségesnél. Nagybanin én sokszor láttam pl rézgálictól kéklő sárgadinnyéket, stb. A bolti paprikán is szoktak lenni fehér rászáradt cseppek, gondolom az is vegyszer lehet. Szóval a vásárolt gyümölcsöt, zöldséget mindig érdemes rendesen megmosni, még a dinnyéket is mielőtt felvágjuk.

Paprikában érdemesebb minél rondább lecsópaprikát venni lehetőleg zöldségestől, őstermelőtől. Azok általában biobbak, mint a tölteni való, ami mostanra már gyakorlatilag víz ízű szinte mindenhol. Az őstermelőt úgy lehet felismerni nagybani piacon, hogy max 3-4 féle dolgot árul, és rendesen le van barnulva, szemben a viszonteladókkal, akik ezer félét árulnak hófehér bőrrel általában. A normál piacokon talán egy fokkal nagyobb lehet az eltérés, mert ott már sokan termelnek nagyon kicsiben, és mindent kivisznek, ami a kertben nőtt, de azért ott is látni legtöbbször, hogy ki mire szakosodott és ki a viszonteladó. Egyébként nálunk a viszonteladók befenyítették az őstermelőket a piacon, hogy ne adják olcsón, mert baj lesz, szóval megy a kartell rendesen. Gondolom nem egyedi eset ez sem...

Fűszernövényeket, leveszöldséget, paradicsomot, tökfélék egy részét egyébként városban is simán meg lehet termelni a balkonon, nem valami igényes növények. A paprika már egy fokkal nehezebb, de az sem megoldhatatlan. Kubában, amikor jöttek az USA szankciók, akkor pl éhezés volt egy jó darabig, és sokan áttértek a városi növénytermesztésre. [link]

Persze, érezni a különbséget a termelési módszerben minden élelmiszeren. Elég összehasonlítanom a tojást, amit öreganyámtól vettem a bolti tojással. Az utóbbinak már a héján látszik, mert a D-vitaminos táptól baromi vastag a héja az ipari tojásnak.

Szerintem a mai világban nehéz úgy étkezni, hogy ne legyen legalább csökkent a szint valamelyik vitaminból vagy ásványi anyagból. Aki bulizós és iszik, annak kell a többlet cink és B-vitamin bevitel. Aki nem napozik, annak a D-vitamin, kalcium. Aki görcsöl, annak a kalcium, magnézium. Aki fejfájós, annak a B-vitamin, magnézium. Akinek menstruációs görcsei vannak, annak a cink. Náthánál cink és szelén. Hajhullásnál, térképnyelvnél cink, vas és C-vitamin. Ronda bőrnél és körmöknél E-vitamin, cink és szelén. Gyorsan fáradó látásnál A-vitamin. Szív problémáknál Q10. Érelmeszesedésnél omega-3. És így tovább, még lehetne sorolni hosszan. Tápkiegnél ha tömegelsz, akkor esszenciális aminosavak szintén kellenek, vagy zabálsz egy csomó húst. A többi (b-alanin, L-carnitin, stb.) szerintem a mi szintünkön nem kell, nekem legalábbis semmit nem jelent a kicsivel jobb regeneráció vagy kicsivel magasabb laktát küszöb, de ha valakinek főállása a sport, akkor ott gondolom kötelező az is.

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.