Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#27601) tomcica válasza kk831228 (#27599) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Tokeletes recept a katasztrofahoz :P annyit tudsz,h konnyu tempoban kifutod 15-17km-ig ilyen 80-85%-os terheles ERZETBOL,nem pulzus es nem fix tempo alapjan(hiszen egyikhez se eleg az a km amit irtal,mindkettonel elmaszna fel a p*csaba feltavnal.A maradek tavot 4-6km feltolhatod kenyelmetlen tempora,utolso 3-500at ami a csovon kifer es lesz olyan ido amilyen lesz,de nem erzed h hagytal benne valami,de azert le is futod.Hirtelen ennyi...

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#27602) Haugland válasza tomcica (#27601) üzenetére


Haugland
aktív tag

Mondj légyszi nekem is akkor már valami tippet, hogyha be merném vállalni vasárnal életem első 20km -es futását. hogy hogyan csináljam?

Egész évben mentem heti ~3x12km majd növelgettem a távot heti 3x15km-re. Júliusban volt egy 3 hetes kihagyásom, majd újra folytattam ahogy az emésztésem egyre jobban engedi.
A futásaim átlagosan 5:35 körüli tempók, durván 160körüli pulzus átlaggal.
Eddig leghosszabb futásom 18,5km volt.

Merjek-e elindulni vagy inkább menjek el és szurkoljak a versenyzőknek inkább? :)

(nagyon szeretnék ebben az évben behúzni egy félmaratont! Ez benne volt az év eleji célkitűzésemben)

(#27603) tomcica válasza Haugland (#27602) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Az a 18.5 szinte mar ott van,abbol 21et akar fellabon is kinyog az ember.Fusd ugy,ahogy akkor is futottad,azzal a 160koruli pulzussal,ne menj el gyorsabbra a tobbi versenyzovel.Fuad ugy,mint egy felmeroEDZEST,legyen meg a tav,az ido nem szamit (de azert megae totyoges,nem 130-140es pulzus).Ha meleg lesz,ha elmaszik a pulzus 10k elott akkor okvetlen lassits,ha 15-17korul maszik el az okes (az az alap hianya nalad is) onnan mar magas pulzussal ismeglesz.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#27604) tomcica válasza Haugland (#27602) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ja,meg mivel pentek van innen mar csak elfarasztanad magad barmilyen terhelo edzessel,ha ma/holnap gondoltal is valamit edzeni,az mar csak atmozgatas legyen max 3-4km
Toltsd fel magad szombaton kajaval es hidratald a tested is,ne legyel sokat aznap a napon.

[ Szerkesztve ]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#27605) Haugland válasza tomcica (#27603) üzenetére


Haugland
aktív tag

Köszönöm szépen a tanácsot!!
Étkezés szempontjából a futóversenyen résztvevők számára van valami javasolt étrend a futás előtti nap(ok) ra?

A tavalyi idők alapján talán lenne esélyem arra, hogy ne legyek utolsó, ebben az eseben sikerülne megelőznöm az '52-es születésű seniort, de ezzel igyexem majd nem foglalkozni. A célom úgyis valóban az, hogy legyen már meg egy félmaraton eccer az életemben ;)

(#27606) Haugland válasza tomcica (#27604) üzenetére


Haugland
aktív tag

szombaton pincét kellene vakolnom (legalábbis megpróbálkozni vele) úgyhogy nem leszek napon :))
....tuti, hogy Te is ilyesmire gondoltál :DDD

[ Szerkesztve ]

(#27607) tomcica válasza Haugland (#27602) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Osztol pedig csinalj uj celkituzest,hagyd a versenytavokat,hagyd a PB idoket,legyen a cel heti X rendszeres futas.Telen elkezded novelni a tavot,esszel,erre a rendszeres futasra.Ha monfjuk heti 4x ki tudsz menni 3x5-8km + egy hosszu 10-15 totyogesre rendszeresen (ez utobbi a kulcs) akkor le is fektetted az elso alapot az igazi PB-eleresere a jovo ev tulso feleben.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#27608) tomcica válasza Haugland (#27606) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Tokeletes ;) szeretem a kemeny embereket,ilyen bringaval jott 30-40km-t,hogy lefusson egy felmaratont stb..nalam ez tiszteletet erdemel.(a klimas kocsival jottem,az asszony gajtott,megvettem a legujabb cipot,orat,zselet kategorian mindig csak mosolygok)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#27609) tomcica válasza Haugland (#27605) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Altalavan szenhidratdus kajaval toltenek be egy nappal elobb.Azert nem extra mennyiseg,csak amennyu jolesik.Tesztafelek,rizs,krumpli...nalam a pizza,spaghetti jott be,szeretem az olaszt.A futas napjan a rajtudotol fugg,esszel kell enni,ugy ahogy edzesre szoktal.Mivel nem porgeted agyon a ritmust igy nyugodtan igyal a frissito pontokon,par falat is befer,amit megkivansz.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#27610) inf3rno válasza bencze (#27596) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Teljesen igazad van. De úgy vagyok vele, hogy 1.5-2 hónap felkészülésről van csak szó, szóval ennyi még belefér. Nagyjából kiderült, hogy mi a baja az ereimnek, szedem a ca,mg,vitd-t, iszogatok, meg majd tolok egy heszperidin kúrát is nem sokára. Egyelőre konszolidálódott a helyzet ilyen téren, néha még érzem, de nagyon ritkán. Valószínűleg túl nagy volt a terhelés az ereimnek hegynek fel, tűző napom, totál kiszáradva, aztán pár hónap alatt egy kis supporttal helyrejött. Szóval az eres téma miatt most nem aggódok. A boka alatti kis ízületek szoktak fájdogálni olyan heti 40k környékén, erre vettem a mezítlábas cipőt, meg persze, hogy a vádlim ne lustuljon el, és pumpálja a vért a lábaimban. Tolom vele heti 1x, egyelőre csak az van, hogy a talpam fájdul meg a sok kavicstól, mást nem érzek, ami jó jel. Szerintem hosszú távon beválik majd, és még az is lehet, hogy többet használom majd, mint a sarkazós cipőimet. Tényleg csak attól függ, hogy reagál rá a lábam.

Buliban hasznos! =]

(#27611) Haugland válasza tomcica (#27607) üzenetére


Haugland
aktív tag

Félreértés ne essék, sosem leszek versenyző. Sem a versenytávok sem pedig a PB-k nem érdekelnek úgy, hogy azokat a határokat akarom feszegetni :)

A heti 3 tötyögés (3* 12-15km) az én max pulzusom 80%-án az nem jó megoldás célnak?
Vagy mindenképp érdemes úgy csinálnom, hogy 3 rövidebb tötyögés és 1 hosszabb táv legyen hetente mert ez vezet eredményre?

(#27612) borbelyfer


borbelyfer
csendes tag

Sziasztok,

egy kis segítségre lenne szükségem. Beragadtam 1:28-1:31 közötti félmaratonokba, innen szeretnék előre lépni (1:25 alámenni) ha lehetséges. 191cm/91kg vagyok.
heti edzéstervem úgy néz ki átlagosan, hogy
10km 41-43p környékén (kedd)
60perc futás 13.5-14.4km (szerda -csütörtök)
8 x 1km 3.50-4.00p/1km-kel közte 60mp séta / kocogás (szerda -csütörtök)
16-22km közötti hétvége 4:30/km környékén (szombat)
11-13km futás 4:20-4:30 közötti 1km-kel (vasárnap)

pulzusmérőt nem használok. Mizuno Wave Rider 18 ill 20 modellekben szaladgálok.

Több résztávot kellene beletennem?
Túlhajszolom magam? több regenerálódás kellene a jobb eredményhez?
Október végi - November eleji félmaratonra van esély kigyorsítanom még?

(#27613) inf3rno válasza tomcica (#27597) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én most csak arra alapozok, hogy dombnak fel sem okozott gondot tartani a 4:30-at az egyik irányból. Régebben azért erőt kellett beletennem, ha ugyanott rendes tempót akartam menni, mindig visszaesett 5:00-ra különben, most meg magától felvitt a lábam. Persze a másik irányból 3x akkora ugyanaz a domb, úgyhogy az már kinyírt, de így is úgy tűnt, hogy ez a tempó lesz majd az új utazó tempóm, ha egy kicsit hozzászokok. Félmaratonhoz egyelőre kevés az állóképesség ilyen tempóban, kelleni fog előtte a téli alapozás. Én úgy szoktam, hogy először 5k-n, utána 10k-n szoktatom magam a tempóhoz, csak utána megyek félmaratonra vele. Versenyeken is van, hogy 15k-t az előző tempóban futok, 5k-t meg az újban, esetleg 10-et 10-et, ha már begyakoroltam előtte. Olyan szempontból is jó, hogy egyre erősödnek a versenyek az év során. Ez a stratégia eddig bevált.

Én is érzem, hogy több idő jó lenne ehhez, de csak 2 hónapom van addig a versenyig, ahol végre találkozok sík tereppel. Pesti szmog lesz, de talán az nem számít annyit. Jó lenne ott megdönteni a 10k-t, mert mindenhol máshol itt csak dombok vannak, 400m körpályán meg biztosan nem fogok lefutni 25 kört, elég hamar elveszteném a fonalat, hogy hány körnél tartok. :D

A heti 1x 5k közelítőt beiktatom majd. Legközelebb megpróbálom az 5k-t ebben a 4:30-as tempóban. Ha menni fog gond nélkül ebben a melegben, akkor megpróbálom fokozatosan lejjebb szorítani 4:00 környékéig. Ha nem megy, akkor 4:45-ről kezdek neki, és úgy szorítom lejjebb. Ahogy hűl az idő, úgyis könnyebben fog menni. A résztávot majd beiktatom, bár a fartleket jobban preferálom normál edzés közben, mint az ilyen merevebb résztávokat. Mekkora távokra gondoltál egyébként? 1-1.5k, esetleg rövidebb?

Buliban hasznos! =]

(#27614) margithid


margithid
veterán

.

[ Szerkesztve ]

(#27615) tomcica válasza Haugland (#27611) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Egy darabig az is mukodne,de idonap elott megallna a fejlodes,hiszen nagyon szuk spektrumra korlatozod.Azon a 80%-on egy komoly maratoni tempoy lehet futni,ha rendesen fel van epitve.Tobbet er a 4 futas,abbol egy azon a 80%-on,ketto 70-75%-on,es a hosszu 65-70%os pulzussal.Kesobb a tav novelese,majd az ujabb edzesnapok segitenek,ott megjelenikmajd egy ujabb tempo 85-87%on,valamint meg tobb atkoto 70-75%-os es a hosszu nyulik ki (legvegul a hosszu vegen is megjelenik egy 3-5km 80%-os faradt labra).Amikor majd itt tartasz a tempok ve fognak betonozodni es ugy tunik elerted ami benned van.Ez nem igy van,ez az aerob alapod,innen indul a kigyorsitas.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#27616) tomcica válasza inf3rno (#27613) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Jo latod te ezeket,fartlek is jo,ugyanaz a cel mas modon.Kellene belole 4-5km (csak a gyors reszt szamolva).Ha 5k-ra elezel oda eleg a 1.5-2km de az 5k celtempotolgyorsabb cooper-3k sebesseg legalabb.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#27617) tomcica válasza borbelyfer (#27612) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ez egy jol osszerakott,igen eros edzeshet.Tul gyorsan futod a hosszut,a resztavok pedig kesobb kulon periodusba erosebbek kellenek,akar 8-10x1K 3.45-3.55 koze (400m kocogas,kesobb 200m kocogassal!).Abban az elezo periodusban kell meg egy 10-12x400m (R200 ha az elejen kell 300 kocogassal) 3.30-40es sebessegre (az ugye kb 85os 400ak)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#27618) kk831228 válasza tomcica (#27601) üzenetére


kk831228
addikt

Igen kb.ennyi... :R :D. .

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#27619) tomcica válasza borbelyfer (#27612) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Oktobertol 10hetet szamolsz vissza,annyi eleg,8is ha jol reagalsz,csak kellett volna egy 10k felmero 2hettel felmaraton elott.Szoval innen 8het belefer,ebbol az alapbol igy csinalnam: heti 2x resztavos nap (egyik 1K,masik 400-ak ahogy irtam az kiepiteni 200m kocogasig fesziteni lefele a pihenot,ez fuzi ossze oket).Laza atkoto napok 8-10km kocogassal,neked 5.00 kornyeke,ha 400as nap utan 5.30esik jol akkor annyival.A cel h a ket resztavos napra extra pihent legyel.Hetvegen a laza hosszu 22-25km legyen (4hetig) extra laza 4.50-5.30 koze,ez totyogesnek tunik.4hetvegen igy,utana szedd le 15-20ra de ugy h elso harmada az a lassu marad,5km a vegen pedig felkapva 4.15-4.30ra.Ez kethetvege a 8bol,utana a hetedik hetvege 8k felmero,a nyolcadik hetvege 10k felmero (rendes melegitessel mintha verseny lenne,ha van a kozelben olcso verseny ezek a tavok kozelebe,akkor vallad be felmerobek.Ha nincs ido a 8k-ra,akkor kimaradhat helyette 10k es rakovetkezo heten felmaraton.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#27620) inf3rno válasza tomcica (#27598) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja olvasom, hogy írtad utána, hogy milyen résztávok. Addig még nem jutottam. Ezek szerint ha lement a félmaraton, akkor jobb csak a 10k-ra koncentrálnom, és elhagynom a hosszú futásokat. Meg lehet próbálni. 10k-ra megvan az alap szerintem ebben a tempóban. 4:00 alá biztosan nem megyek be idén, de 4:23 alá még beférhetek, ha jól sikerül a felkészülés és ideálisak a körülmények a versenyen. Kösz a tippeket, nemsokára összeszórok egy edzéstervet szeptemberre meg október első két hetére, addig meg készülgetek a félmaratonra.

Buliban hasznos! =]

(#27621) tomcica válasza inf3rno (#27620) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Csak egy javaslat volt,de ha mar van alap erdemes meg gyorsitani (mennyiseg lemegy a hetibol persze) es kifutni amit meg ad.Aztan nyugodt lelekkel zarod az evet (nov vegen decemberben,es kezded az alapozast(

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#27622) inf3rno válasza Haugland (#27611) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Az majd átalakul heti 4 eltérő tempójú, felépítésű edzésre a tavasszal. Ez még csak az alapozás, itt még csak szokod a távokat...

Buliban hasznos! =]

(#27623) inf3rno válasza tomcica (#27621) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Oké, akkor ilyen irányba megyek, aztán meglátjuk mit tudok kihozni magamból. Nem ilyen évet terveztem magamnak egyébként, de nincs mit tenni. Maximum nem olyan gyorsan fogok fejlődni, mint terveztem, de még évtizedeim vannak a futásra, úgyhogy nem probléma.

Buliban hasznos! =]

(#27624) Peterhappy


Peterhappy
őstag

Jótékony célból 550 nap alatt 196 országban fut maratonit egy brit férfi, aki a prosztatarák kutatására akar pénzt gyűjteni akciójával.

Nick Butter összesen hozzávetőleg 8260 kilométert tesz meg, egy-egy országban azonban csak 60 órát tölt majd el. Előtte még senki sem teljesített ehhez hasonlót.
A 27 éves bristoli sportoló, aki főállású futó és motivációs tréner, 309 maratonit és 40 ultramaratonit futott eddigi pályafutása során.
A világ csaknem összes országát érintő maratonisorozattal 250 ezer fontot (83.14 millió forintot) akar összegyűjteni. Útja során háborús zónákat és politikailag instabil országokat is érinteni fog, megküzd majd a Szahara forróságával és az Antarktisz hidegével.
Tervei szerint családoknál fog megszállni, vagy ha biztonságos, a vadonban fog táborozni. Útja során 220 repülő- és 45 vonatjáratot vesz majd igénybe, valamint 90 vízum beszerzésére lesz szükség.
Nick Butter 2018. január 6-án indul, és tervei szerint 2019 júliusában érkezik haza Bristolba.

nemzetisport.hu

(#27625) concret_hp válasza Peterhappy (#27624) üzenetére


concret_hp
addikt

az ilyen nekem olyan visszás, télleg:
220 repjegy + 45 vonat és jótékonyságra gyűjt pénzt...

persze hajrá gl meg minden

vagy fullba vagy sehogy :D

(#27626) margithid


margithid
veterán

Belinkelné valaki a futócuccos facebook oldalt ahol adok veszek van és akciókat is kiírnak.
Köszi

(#27627) bandus válasza margithid (#27626) üzenetére


bandus
veterán

mobilrol vagyok de futofelszerelesek adas-vetele neven keresd.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#27628) inf3rno válasza margithid (#27626) üzenetére


inf3rno
nagyúr

[link] Azt hiszem zárt csoport, de nem vagyok benne biztos. Ha kell, szívesen küldök meghívót.

Buliban hasznos! =]

(#27629) margithid válasza inf3rno (#27628) üzenetére


margithid
veterán

Már jelentkeztem, köszönöm. Remélem befogadnak.

(#27630) ígyvanferi válasza inf3rno (#27628) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Zárt csoport, a meghívás meg szünetel. De gondolom aki jelentkezik, azt felveszik.

(#27631) mike1334


mike1334
veterán

Bár ez futó csoport, de sose lehet tudni...
Elhagyott biciklis garmin gps keresi gazdáját.

...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

(#27632) bandus


bandus
veterán

Premier outletben zoom flyknit streak van 16500-ert us 9 es 9.5 meretekben. Nekem sajna a jobb labambak kll egy minimalis support es ebben semennyi nincs :(

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#27633) borbelyfer válasza tomcica (#27617) üzenetére


borbelyfer
csendes tag

Köszönöm a segítséget

(#27634) LanyUs


LanyUs
senior tag

Hogy mégis mire elég heti 25 km edzés?

2 hete a parkerdőben 1km-es körökben, kb. 13m dombokon fel-le kétszer 07:00-07:30-as idők a sérülések elkerülése végett ( egyenletlen talaj ). Ez 10K alatt 220 vagy fölötti szint. Ezen a héten pedig egy katona barátommal gyakoroltam, akinek a 3,2km a felmérője. Vele alkalmanként 6 km, a 3-4. km között pedig full. Hoppá pb 400,660,1km. Belenyaltunk a 3:40-3:50 közötti tartományba. Azt sem tudtam eddig, hogy mi az. Kényelmetlen volt persze, pokolra kívántam abban a pillanatban mindent, de mégis jó érzés volt :) Sok a rizsa, szóval heti 25-30-nál nem tettem bele többet, viszont azt próbáltam minőségire venni.

Ma részt vettem egy emlékversenyen 12,7km 200m emelkedő. Egy triatlonos és egy heti 60-80km-es versenyzővel ment a "run". 5K max. tempómon kezdtek 04:30-on, enyhe emelkedőn sem lassultak. Emelkedőn/lejtőn hoztam rajtuk, de egyenesben elmentek. 11 km-ig együtt mentünk, aztán beelőztek 40 seccel. 170-177 átlag pulzus. A végén feltekerem maxra 186-ra, annál több nem ment. Hiába a pozitív psziché :)
01:02:36 Duration
12.68 km Distance
4:55 /kmAvg. pace
12.2 km/hAvg. speed
20.8 km/h Max. speed
Best estimated 2 mile effort (14:27)
Best estimated 1 mile effort (6:41)
Best estimated 1k effort (3:57)
Best estimated 1/2 mile effort (3:05)

Ezt biztatásul osztottam meg. Mindenkinek drukkolok!

[ Szerkesztve ]

(#27635) Haugland válasza tomcica (#27608) üzenetére


Haugland
aktív tag

Pince: reszben kivakolva ;)
20km fenyves futas: etudva ugy, hogy meg nem is lettem utolso :)

A kozerzetem jo es nagyon boldog vagyok, hogy meg tudtam ezt csinalni :)
Az emesztesem is jol birta, mert hajnal 5kor mar megebredtem es 9ig elinteztem tobbszorosen is mindent :)

Reggel ettem egy kis szelet csokit, ittam egy kv-t es 3dl uditot -> aztan hajra :)
Ami fura volt, hogy az egyik ellenorzopontnal (3kort kellett futni az erdoben) ramszolt a rendezo, hogy most mar igyak egy kicsit! Ugyhogy elvettem tole egy zacsko vizet, picit ittam aztan a kovetkezo ponton leadtam a tasakot.
Jo hangulatu volt az egesz!!

A verseny maga 18,8km volt csak az oram gps-e szerint ugyhogy a celban csak pillanatra allitottam le a rogzitest aztan leadtam a jeladot es hazafutottam, hogy meglegyen az a 20km az oram szerint is.

[ Szerkesztve ]

(#27636) tomcica válasza Haugland (#27635) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Na latom mindenkinek jo hetvegeje volt,igy kell ezt!

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#27637) bandus


bandus
veterán

igyekeztem megtolni én is, temó edzést nem nagyon megyek terepen, de most úgy voltam vele, hogy nyomjuk meg kicsit, aztán meglátjuk mi lesz. a 250 m szint nem sok, alattomos emelkedő van benne az első 5 km-en, aztán meg mászás :)
[link]

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#27638) beltram válasza margithid (#27626) üzenetére


beltram
tag

Az akciós csoportba (Futócuccok - % (webshopok, leárazások)) jelenleg nincsen meghívás, eladó cuccok a fentebb említetten kívül még a "Vedd és vidd..." kezdetű van, azt érdemes követni.

pace be with you

(#27639) beltram


beltram
tag

Nekem bő egy hét kényszerpihenő után úgy érzem sikerül lassan visszarázódnom, bár nem volt könnyű, a tegnapi futásommal nagyon megszenvedtem, képtelen voltam feltolni a pulzusomat (gondolom ez részben a lehűlésnek volt köszönhető), a szombati 20as után nagyon nem vittek a lábaim.
Szerencsére az edzéstervben most pont egy fokkal lazább hét jön, persze most a másik lábam vacakol egy kicsit (ilyen az, amikor a városi ember fejszét vesz a kezébe... :D ).

pace be with you

(#27640) Alg válasza beltram (#27639) üzenetére


Alg
veterán

Egy hét? Én lassan egy hónapja nem futottam, előbb nyaralás (ott legalább volt rengeteg séta hegyen-völgyön meg egy kis futópad), lázas betegség meg kis achillesz gond miatt (ha már úgysem futottam, megvártam míg az is rendbe jön). Ma foci, holnaptól remélhetőleg futás is lesz.

Apropó, Achilles tapadási pont fájdalomra tud valaki valami jót? Csak addig fáj míg be nem melegszik, illetve ha nagyon nyomkodom. Lépcső szélén állós nyújtás kell rá?

Szerk.: mondjuk az idei versenyeket el is engedtem, meg a tempó-hajszolást is kicsit, inkább terepre szeretnék még többet járni mert az tök jól kikapcsol.

[ Szerkesztve ]

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#27641) beltram válasza Alg (#27640) üzenetére


beltram
tag

Ha az edzéstervet nézzük akkor hosszabb volt a kihagyás, ráadásul nagyon soknak tűnt. :)

pace be with you

(#27642) bandus válasza beltram (#27641) üzenetére


bandus
veterán

segítesz kicsit értelmezni?

ezt edző készítette, vagy valami féle-fajta suunto edzésterv? mit jelentenek a színek, a P és C betűk, illetve ahol csak időtartam van, ott milyen a tempó?

köszönöm :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#27643) beltram válasza bandus (#27642) üzenetére


beltram
tag

Csak szemléltetésként tettem fel, ez a trainingpeaks naptár-nézete.
A sárga részben, a piros nagyon nem jó. :D
A zöld azt jelöli, ha rendben megvolt az edzés, nem tudom azon belül mit vizsgál, lehet hogy csak az időtartamot, a pulzuszónákban töltött időt nem biztos hogy nézi.
A P jelöli amúgy az edzés hosszát, azon belül adott pulzuson kell futni, az első 10p bemelegítés, nekem annak a végére kell elérnem a 149-es pulzust, utána 40-65p között tempó 158-on, utána pedig 5-9 perc közötti ismétlések vannak 163-166-on (eddig 1-4 db, de gondolom ez majd a 20. hétig még változni fog), 2 perces pihenőkkel (@149), majd a végén kb 5p levezetés.

[ Szerkesztve ]

pace be with you

(#27644) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Toltam egy 20-at én is hétvégén, de a végén megálltam szedrezni, úgy jöttek értem kocsival a többiek, mert már megunták a várakozást. :D A szedret meg elneveztük gél bokornak, találtam High five géleket is, nem is láttam még ekkora szemeket vadon érőn, talán még nemesítetten sem...

Egyébként volt már valakinek itt olyan, hogy 10 után elfogyott a csí? Idén nem csak a meleget nem bírom úgy, hanem már ennyitől elfáradok. Tavaly, vagy előtte években nem éreztem így a fáradtságot, sem a melegtől, sem a futástól. 20 is simán lement frissítő nélkül, inkább csak kiszáradni vagy túlmelegedni szoktam, de nem elfáradni. Ezzel párhuzamosan a pulzusom is sokat változott, tavaly még 187 volt a max, idén 199-et is mértem, ami azért elég jelentős különbség. Mintha valami határt áttörtem volna ezzel kapcsolatban. Ezt a 190 feletti tartományt viszont nem szívesen használom, mert sokszor érezni szoktam a szívemet közben, hogy küzd vele, illetve amikor ritmust váltok 180 körülről, akkor érzem, hogy egy rohadt nagyot préselni szokott. Szerintem ezek a dolgok talán összefügghetnek, de nem igazán értek hozzá.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#27645) inf3rno válasza Haugland (#27635) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Csak így tovább! :C

Buliban hasznos! =]

(#27646) inf3rno válasza Alg (#27640) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ahogy írod, több vádli nyújtás kell neki. Dinamikus mielőtt nekikezdesz az edzésnek, ill. statikus nyújtás, masszírozás utána. Nem muszáj lépcsőn, lehet falnak támaszkodva is. Esetleg meg lehet próbálni jegelni, kenegetni, hátha használ valamit az is. Ritkán okozhatja cipő is, ha túl szűk vagy túl kemény és nagyon visszahajlik a sarka, és érzékeny vagy az ilyesmire.

Buliban hasznos! =]

(#27647) bandus válasza beltram (#27643) üzenetére


bandus
veterán

köszönöm :) ez már a fizetős változat egyébként?

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#27648) LanyUs válasza inf3rno (#27644) üzenetére


LanyUs
senior tag

A szombati 33 fokban normális a fáradtság. Viszont sokszor csak pszichés és sokkal több van a testedben. Írtad is, hogy frissítés van már. Jó leszel, csak motivált maradj. Engedd el a teljesítményt és próbáld meg élvezni a domb intervall futásokat. Nekem bejött a km csökkentés és a több pihenés. A húzódást is a túl sok alapozó km okozta. A 190 fölötti pulzust semmiképpen nem tolnam. Szédülés, hányinger nem jelentkezik?

(#27649) inf3rno válasza LanyUs (#27648) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Futásnál sosem volt ilyen gondom magas pulzusnál. Súlyzónál volt jellemző, hogy túl intenzív edzésnél ájulás közelbe jutottam, főleg ha a fejem fölé kellett emelni súlyt. Csuklyás izom környékén jött valami hülye érzés, aztán volt, hogy elkenődött a beszédem meg le kellett ülnöm, stb.. A poén, hogy pont egy ilyen alkalomkor jöttek oda, hogy nem tolom rendesen az edzést, döntsem el, hogy csinálom normálisan, vagy lépjek le a csoportból. :N Nem véletlen hagytam abba annak idején 2 év után a közöst edzést ezekkel. Egyébként sem bírtam őket, ezek után, meg azt mondtam, hogy akkor viszlát.

Buliban hasznos! =]

(#27650) Vertigo18


Vertigo18
addikt

Most ezt én annyira nem értem megint... :W

Vettem egy Fr235-öt, ki is próbáltam gyorsban egy 23 km-es szaladással... Eddig óriási fájdalmam volt, mivel a Fr610-em az Ant+ technikán keresztül nem töltötte fel a Trófeavitrinemet, talán emlékeztek ti is, kisebb vita is kialakult itt, hogy mikor tölti a Pb-ket a Garmon...? Talán ha pont annyit futsz? Érts, az egy km-es trófeát, ha max. 1.2km-t tolsz? Vagy akkor is, ha mondjuk a 10km-es futásban van egy PB-s 1 km? Volt egy Garminos ismerősöm, az Ő Trófeavitrine eléggé meggyőző volt, hiszen egy nap egy 10 km-es futásban lett a vitrinjében egy 5km-es és egy 10 km-es Pb is, tehát neki tuti "kiszedi" a Garmin a részidőket Pb-nek. Ennek a kollégának Fr235-ös órája van, ezért alig vártam már, hogy beérjek a "célba" (nomeg el is fáradtam, hivatalosan is életem leghosszabb futása lett ez...). Örült a pofám, mert rögtön ki is írta, hogy 5 Pb-t futottam ezzel a 23km-rel, aztán szépen fel is sorolta őket. Mondjuk nem volt nehéz, mivel mint mondottam, a Garmin eddig egyetlen Pb-met sem rögzítette... :O

Erre felnézek a Garmin oldalára és tök üres a Trófeavitrinem! Megnézem az imént említett kollégát, neki valóban ugyanaz az Fr235-ös órája van és valóban egy bő 10km-es futásban meglett az 5km-es és a 10 km-es Pb-je...

Most akkor valaki mondjon már egy tutit!!! :O

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.