Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#25275) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Közben felszórtam a hajagi terep verseny adatait. Movescount-on jobban látszik, hogy hányszor sétáltam bele: [link][link]. 5k után jött le, amikor kezdett emelkedni, hogy az aszfaltos tempó terepen nem fog menni, annyi plusz munka van vele. 6k-nál már kénytelen voltam erősen visszalassítani, és 6.5k-nál sétáltam bele először. Ahogy nézem a grafikont nem csak lábból készültem el, hanem keringésből is a sok plusz mozdulat, pocsolya kerülgetés, kidőlt fa átugrás,útvonal keresés, stb. szóval a terep miatt. A 4:50-es tempó, ami aszfalton 170-175-ös pulzussal jár, itt 180-190 közötti pulzussal járt lejtőn lefelé... Ha vágom, hogy lejtőn megyek végig 5k-n, akkor tutira visszalassítok 5:30-6:00-ra, de az út fel-le ment végig, úgyhogy nem tudatosult, hogy több benne a lejtő, meg hát nem volt időm erre figyelni, mert szinte minden lépésnél volt valami akadály. A hegynek fölfelé onnantól kb. kocogás volt sétával felváltva, de ahogy néztem a többieknek is, félútig tudtam tartani a tempót néhány előttem érkezővel, onnantól elengedtem őket. A jobb lábamon az egyik ízület már az elejétől kezdve fájt, 9-10k körül pedig a jobb lábam bokától lefelé minden lépésnél bezsibbadt. Nem tudom, hogy ideget nyomhatott-e valami, esetleg a keringése szorult el valamitől a lábamnak, nem derült ki. Ránéztem, nem volt bedagadva, úgyhogy folytattam vele a frissítőpontig. A frissítőponton vártam 10 percet, meg rendesen bekajáltam, ha már fizettem érte, a verseny már úgyis elment... Onnantól kocogtam visszafele 140-150 körüli pulzussal, és szerencsére elmúlt a zsibbadás is. Valamiért amikor 160 fölé ment a pulzusom emelkedőknél (de sokszor síkon is), és elkezdtem volna izzadni, akkor mindig elkészültem, és kénytelen voltam belesétálni. Inkább úgy tűnt, hogy keringésből nem bírom, de vádliból meg combból sem igazán ment. Csak tippelni tudok, hogy annyira lehűlhettem a frissítőpontnál, hogy utána már a hideg erdőben nem sikerült újra bemelegíteni, illetve a szervezetem is átkapcsolt emésztésre a sok kajától. 5k-val később azért visszajött valami a mozgásomból, sikerült 5-össel kezdődő pace-t is elérnem, a végén pedig ezzel a kocogós max 5.40-es tempóval egész élvezhető volt az erdei futás, már alig-alig kellett belesétálni. Így végül 2:21:15-el zártam. Talán ha kevesebbet frissítek, meg nem törődök semmivel, akkor 2:00 körüli idő ment volna, de a lényegen így sem változtatott volna, az sem lett volna elég a harmadik helyre.

Nagyon tanulságos volt ez a verseny, megmutatta, hogyha valaki végig aszfalton tolja, akkor mennyire meggyengülnek az oldalsó tartóizmai. Valszeg emiatt fájhat a lábam is hosszabb aszfaltos edzések után. Azt hiszem beiktatok ezen túl 1-2 hetente egy terep edzést. Illetve ajánlották az dinamikus ülőpárnán való (állva) egyensúlyozást is ezeknek az izmoknak az erősítésére. Vettem görgőt is a Lidl-ben, úgyhogy most fullos a regeneráló szettem. Remélhetőleg sikerül valahogy helyrehozni a lábamat.

Nem sokára elkezdek résztávozni 2-3 hetet, hogy egy kicsit erősítsek a tempón UB-re. Már egyébként is unom ezeket a kocogós 20-30k-kat. Úgyhogy most váltok heti 3 hosszú távról 1 hosszú 2 résztávra.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.