Hirdetés
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Notepad++
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
avl
senior tag
-
pictigjis
őstag
en is igy is teszek: amig a 8.1%-ot adja, addig inkabb mas allampapir
szerintem teljesen és totálisan felesleges ezt ennyire szétaprózni. mert a babakötvény nagy előnye az önmagába forgatás és a kamatos kamat, amit viszont más állampapírnál nem kapsz meg. én biztosan nem számolgatok, akármennyit is kamatozik éppen, minden hónapban beteszek ugyanannyit, mert így a legegyszerűbb, és a kamatos kamat miatt rosszul biztosan nem járok, amikor feljebb ugrik a hozam
-
Yager01
senior tag
válasz
aujjobba #87546 üzenetére
Nyilván nem.
De azért valljuk be a nélkül, hogy mélyebben bele mennénk a politikába Ku..va.sok minden függ a vezértől. És amúgy igen, közvetetten naggyon sok pénz az ő zsebébe megy. Nyilván nem közvetlenül a MÁK-ból de nem mondhatod, hogy az államba való befektetésen gondolkodónak elhanyagolható tényező, kockázat ami itt folyik
-
Yager01
senior tag
válasz
nort_on #87540 üzenetére
MÁK termékeket és 2TBSZ (ETF) arányt tekintve kb. 60% a TBSZ javára. Tudom hülyeség de sok helyről az folyik, "hogy pénzt rakni egy ilyen ingatag, bizonytalan, korrupt...stb kormányba mekkora hülyeség" Ezért talán nem biztos, hogy tovább kéne erősiteni ezt a lábat. Valamennyi kp oké, deviza kp oké, revolut oké, ezeket mindez használom. Cetelem látra szóló új ... Ennek utána nézek. Egyébként korábban már írtam, hogy a KH javaslatára vettem kötvény befektetési alapot nyáron. Évesítve 10%ot csinált. Szerintem Addig amíg az infláció olyan amilyen és a kötvények is úgy fizetnek ahogy ez is jó alternatíva lehet. Annak ellenére, hogy egy banki termék aminek tudjuk, hogy nem 1% alatti ktsg-ei vannak.
-
avl
senior tag
+++++
en is igy is teszek: amig a 8.1%-ot adja, addig inkabb mas allampapir (hisz azok jobbak), de amikortol a 2022-es infla + 3%-ot adja, akkor ez lesz a legjobb(ak közül egy) allampapir, akkor teszek rá többet
(es persze a gyermek 10envalahany eves koraban nyitottam, es persze a Neki "szánt" összeg egy része csak ebben, es persze van szimbolikája is [pl. nagyszülöi örökséget így direktben - Neki elmondogatva - kapta rá])
-
avl
senior tag
hasonlo korban nyitottam
azert jobb ilyen rövidebb idöre (mondjuk 10 év és nem 30 ev), mert az adovisszaterites maximuma fix. összeg, a jutalek / költseg pedig %-os: azaz, ha már nagy benne a töke, egyre rosszabb a nyereség, míg akár át is fordul (több a költseg+ mint az adovisszateritesi elöny)persze diverzifika, nekem 1%-nyim sincs benne
-
avl
senior tag
válasz
PredatorZoli #87525 üzenetére
"2006 előtti a gyermek és idén tavasszal kötöttem, így a "három éves szabály" miatt csak 2025. tavaszán vehető fel, viszont 2023. őszétől meg már nem kamatozik, mert betölti a 18-at.
Ez jó nagy butaság volt, ez masszív bukó így"nem tartom jónak, hogy hozzá nem értök, evvel nem foglalkozók írnak róla, mert 1) hibás képet adnak erröl 2) magukról állítanak ki bizonyítványt (másban is ennyire "alaposak" ?)
bocs a kritikai hangvételértA) hülyeség, hogy nem kamatozik. én megkérdeztem államkincstárat - idöben ! - írásos válaszuk szerint: a 18. éves kora után nem lehet befizetni rá, de tovább kamatozik ("
A Kincstári Start-értékpapírszámla megszüntetése, illetve a Babakötvény visszaváltása a számlatulajdonos 18. életévének betöltését követően – illetve legkorábban a számla megnyitását követő 3. év elteltét követően lehetséges.
A számlatulajdonos 18. életévének betöltését követően a számlára befizetni már nem lehet, de a számlán lévő megtakarítás, az esedékességfizetés (infláció+3%) összegével évente növekszik.
A Számlatulajdonos (gyermek) dönthet úgy is, hogy a Babakötvényt a lejáratig a Kincstárnál kívánja tartani. Ebben az esetben csak a Babakötvény lejáratakor szükséges intézkedni a Start számla megszüntetéséről. Részösszeg kivételére azonban nincs lehetőség.
Az Önök esetében a Babakötvény (2032S) 2032. december 2.-án jár le.
" -> figyelem: másnak nem biztos, hogy ugyanez a dec. 2 a lejárat !)B) kifejezetten jól járhat akinek ehhez megfelelö korú a gyereke: a késöbbi fordulók miatt, ha infla lemegy - pláne az egyesek által várt gyors ütemben - akkor épp komoly hozam lesz - persze HUF-ban ;-) - a lejáratig, amikor a hivatalos infla esetleg alacsony lesz
szóval a többi állampapírhoz képest egyáltalán nem bukó (ezeknek)az "szív" vele, akinek nagyon emelkedö infla közben jár le, mert még nem kapja a nagy hozamot.
-
kozeposztaly
csendes tag
Erste Future Save
" A fent javasolt cucc vételi díja minimum 600 Ft, így nem 100 hanem 600 ft a díj havonta. Érdemes mindenkinek kiszámolni, hogy megéri-e neki. Ha 2 évig fizeted, akkor beleteszel 14400 Ft-ot vételi díjként, cserébe 24-ben nem fizetsz számlavezetési díjat. Ha a számlavezetési díjad 1 évben több mint 14400, akkor éri meg."
Azt jól gondolom, hogy NYESZre véve ennek költsége 0 Ft? -
nort_on
senior tag
válasz
Yager01 #87534 üzenetére
Ilyen nincs, hogy ultimate megoldás 1-2-3 évre. Kinek mi.
Mi a cél? Mekkora az összeg? Mekkora az össz portfólió? Mi a kockázatvállalási hajlandóság? Milyen elméleti/gyakorlati pénzügyi ismeretek vannak? Stbstb. De alapvetően állampapír vonalon lehet elindulni, DKJ + PMÁP.
Másikhoz, likvid tartaléknak, pl 6-12 vésztartalék pusztán bankszámla helyett egy megfelelő arányban kialakított KP, bankszámla(ák), Cetelem Takarékszámla (9% látraszóló, nulla költség, -kamatadó), rövid DKJ (11-12%, nulla költség), esetleg valamennyi PMÁP (jövőre forduló után 16%, 1% bünti) jobb kombó. Akár forinton kívüli egyéb devizákban is tartva valamennyit (EUR, USD, GBP, CHF) KP + Revolut.
-
mokus18
tag
Erste TBSZ esetén.
Működik az EUR befizetés, pénztáron keresztül? -
Yager01
senior tag
válasz
nort_on #87532 üzenetére
Én ennyire nem ástam bele magam, de azt gondoltam az olvasottak alapján, hogy nem kell túl tolni és nem itt kell felépíteni a kiscsaj kezdő "zsebpénzét". Évekig nem foglalkoztam vele (sajnos) azt sem tudtam, hogy van. Most toltam bele először pénzt születése óta, pedig már fél úton vagyunk
Mind1, jobb későn mint soha.
Észre vettem, hogy bármilyen téma kerül előtérbe mindig TBSZ (ETF) és államkincstár kombó jelenik meg mint jó befektetés - főleg közép és hosszú távon. Azt is kezdem elfogadni, hogy bankszámlán nem tartunk pénzt
max annyit, hogy 2-4 hónapra legyen tartalék. Szerinted Mi a jó megoldás 1-2-3 éves időtartamra?
-
KMT
addikt
válasz
attiati #87531 üzenetére
Az lehet. Én inkább úgy értettem, hogy ha a "nagyok" azt mondják, hogy még esni fog, akkor feltételezve, hogy ők belőlünk élnek, arra akarnak rávenni, ami nekik jó, és nekünk kevésbé. Azaz felfelé fog menni.
Egyébként működik, mert baromira nehezemre esik azt elhinni, hogy ez most egy jó beszálló és nem lesz még innen nagyobb esés. Ennél jóval sötétebb a (közel)jövőképem. -
nort_on
senior tag
válasz
Yager01 #87515 üzenetére
Ott a pont, (a fentieken túl, illetve amit már korábbi babakötvényes témákra is írtam), 18 éves távon a VWCE+TBSZ kombó jobb eséllyel fog reálhozamot termelni. Év elején elég sokat foglalkoztam a témával, szabályzatot többször átolvastam, YT videók, hívtam a kincstárat is, stb, és végül arra jutottam, hogy inkább nem. Van létjogosultsága, de én inkább kihagyom.
-
nort_on
senior tag
Az aktuális nyugdíjkorhatár + minimum 10 év miatt viszonylag likvid a tőkéd, illetve ha be tudsz fizetni évi 750-et és van 150e SZJA, amit vissza tudsz igényelni, (ezen a távon azért hozzáad a hozamhoz is), alacsony költségű és magas részvény aranyú portfóliót választasz, nem érdekelnek annyira a pénzügyek és valami egyszerű terméket keresel, van mellette más (likvidebb, pl állampapír) befektetésed is, akkor egy lábnak nem rossz. Fateromra illik a fenti, neki megy is.
-
törölt tag
válasz
PredatorZoli #87495 üzenetére
Voltam én is úgy... soknak tűnt az 5 év.. utólag mehetett volna anno abba is 3 helyet... igaz volt terv azért volt elvileg 3....
-
axioma
veterán
válasz
PredatorZoli #87525 üzenetére
nem is tudtam hogy lehetett volna babakotveny a "tulkoros" gyerekekre is... enyemek szuletese utan indult es akkor azt mondtak hogy nem lehet, utana nem figyeltem
mar mind1 elmultak 18 -
PredatorZoli
Topikgazda
-
MC Pite
veterán
válasz
Fandango #87512 üzenetére
Nem ugyanarról beszélünk.
Mobilwebkicstárnak a simple appot kéne indítania, jóváhagy, ujjlenyomat, kész.
Nem az hogy mobilon pötyögjem be az adatokat szépen, amikor ott az app a telefonon!
Vagy neked elindítja?Az értékelések jelentős részében említik, és a válasz amit idéztem a fejlesztőktől jött, tudnak róla.
-
-
kazan23
aktív tag
Sziasztok!
Milyen ~5 éves MÁK portfoliót állítanátok össze?
DKJ-vel van fél éves tapasztalatom, éven belül talán jól látom, hogy nincs vetélytársa, de mást még nem próbáltam.
Látszólag a legmagasabb fix hozamot erre az időszakra a 2027/A 9,14%-on mutatja. (A rövidebb 2026/E, F kicsit magasabb és a még rövidebb 2025/B (10,38%), 2024/C (11,31%) természetesen még magasabb. A 2027/B lenne elvben a nobrain, a maga 16,66%-ával, negyedéves kamatfizetéssel, de 102,43% a br. eladási árfolyama és változó kamattal, remélhetően csökkenő inflációnál már nem olyan biztos az előnye.
Van két babakötvény is, az egyik talán nem a legnyerőbb: 2006 előtti a gyermek és idén tavasszal kötöttem, így a "három éves szabály" miatt csak 2025. tavaszán vehető fel, viszont 2023. őszétől meg már nem kamatozik, mert betölti a 18-at. A másikkal nincs ilyen probléma az 2026. tavaszán jár le. -
Yager01
senior tag
Asszem 16-án írtam, hogy milyen árfolyamokon tudtam "volna" váltani.
#87311Yager01
Az ErsteBrokeren egyedi árfolyamot kértél? Én holnap tervezek váltani...
Pár perce váltottam WISE-on ott 402-es árfolyamot adott.#87511BlackV
Sokat olvastam én is ehhez hasonló víziókról. Ki akartam használni a jutalék mentes kereskedést a KBC-n de sztem elengedem egyelőre. Nem akarom egyben betolni az összes pénzt VWCE-be inkább megosztom valamilyen elv mentén. Annyi, hogy TBSZ-re betárolom amit oda szánok és szép lassan mondjuk havonta elköltöm.
Amit eddig vettem szinte az alján sikerült.... de kérdés, hogy tényleg az alján vagyunk-e -
-
julius666
addikt
You’re getting cashback on the money you hold in your Wise Business account.
Wise earns interest when it keeps your money safe. Balance cashback is our way of sharing the earnings from your money with you.
We are giving you cashback for any EUR, GBP or USD balances you held in your Wise Business account in June 2018. The cashback rate has been calculated as 0.65% for any EUR, 1.25% for any GBP and 1.50% for any USD.
For example — if you held a balance of 1,000 GBP and a jar of 2,000 EUR for the whole month, you would receive 0.44 GBP back to your balance and 0.45 EUR into your jar.A 2018-as dátum nem tudom honnan jött, az valami hiba lehet, az idei novemberi egyenlegem alapján kaptam amit kaptam.
1.5% látra szóló hozam azért igencsak nem rossz USD alapon... Persze egyéni preferencia ki mennyire bízik meg Wiseban, OBA nyilvánvalóan nincs rá.
-
BlackV
őstag
Nincs vége, több mint 20 százalékot szakadhatnak a tőzsdék a Morgan Stanley szerint -
A vállalati profitok visszaesése miatt.
(Akkor azért még ez is aktuális?
A Morgan Stanley vezető részvénystratégája, Michael Wilson szerint az S&P 500 a jövő év első negyedévében 3000 és 3300 pont közötti új mélypontot fog elérni, majd 2023 végére visszatér a 3900-as szintre. [link] ) -
JoinR
őstag
válasz
Ereshkigal #87489 üzenetére
Én múlt hétfőn 412-n váltottam egy nagyobbat ErsteBrókeren (annyira nagy nem volt, hogy megérje visszaküldeni Revolutra, a HUF még az RC-s időszakból maradt cashben). Nem tudom mi történt, de nem jött létre a tranzakció.
Ma beadtam újra a váltást, most már 406-on teljesült.
-
nort_on
senior tag
válasz
MC Pite #87506 üzenetére
Jelenleg a PMÁP nem rossz alternatíva, jövőre fizet mondjuk 16%-ot, baba meg 17.5%-ot. Ok, ott van még az ÁT is, ami százalékosan jó, 10%, de abszolútban éves 12 ezer... Nálam a likviditás a legfontosabb egy befektetésnél, és szerintem ez nagy ár a likviditásért cserébe.
(Pont emiatt az összes ilyen "nyugdíj" befektetés ÖNyP, NyB, stb nálam kilőve. NYESZ van, kb 0.5% portfólió, de csak addig amíg TBSZ-szé alakítható). De mondom, idősebb gyerekre már nem olyan rossz a baba. Mint ahogy van akinek az ÖNyP is jó pl 10 évvel a nyugdíj előtt.
-
Iparmágnás
tag
válasz
Iparmágnás #87423 üzenetére
Erre valaki? Köszönöm
-
MC Pite
veterán
válasz
nort_on #87501 üzenetére
Ja hogy secondhand kötvényt tudtam most csak vásárolni, nem újat; ezért van rajta a 7,1%. OK
Csak a jóváírásnyi lét szoktam belerakni évente, vagy annyit sem, másba rakok eredendően félre lányomnak, ezért lehajolok ha már valamennyicskét adnak.
És egyre kevésbé bízom benne, de nem nagyon látok jó likviditással semmit.
Tudom, mire realizálom hogy gebasz van, pont nem vehetjük már ki. Ezért akartam még nyáron autót venni inkább és abba átrakni, de már ez se nagyon látszik elérhető célnak (ill gebasz esetén az autóvásárlási kedv se lesz magas, ha speciel tűrhetően is tartja az árát). -
BlackV
őstag
válasz
PredatorZoli #87504 üzenetére
vili
-
aujjobba
addikt
válasz
Ereshkigal #87489 üzenetére
Bevásároltam, az esés előtti csúcson, amihez 418-on váltottam eurót.
(december 9) -
-
nort_on
senior tag
válasz
MC Pite #87491 üzenetére
Igen, mivel a felhalmozott kamatot is megveszed. Emiatt érdemes a babakötvényt rögtön a forduló után (február 1.) venni, 120e értékben a max. állami támogatás miatt. Mármint akinek a forint alapú, állami, bizonytalan felhasználási célú, hosszútávon illikvid, stbstb befektetés a perverziója. Najóabbahagyom.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tőzsde és gazdaság
- A Sony technológiáinak krémje lett az Xperia 1 VII
- Subaru topik
- Linux kezdőknek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- BMW topik
- Politika
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- További aktív témák...
- ThinkPad P53 15.6" FHD IPS i7-9850H T1000 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- ROG Strix GX601 Helios Black
- Oppo Find X7 Ultra 16/512GB 100% aksi újszerű!
- Latitude 9430 2-in-1 27% 14" QHD+ IPS kihajt érintő i5-1245U 16GB 512GB ujjlolv IR kam 4G LTE gar
- 27% Számla, Fóliás! RTX 4090 XTREME WATERFORCE 24GB GDDR6X Videokártya! BeszámítOK
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Acer Predator Helios 300 - 15,6"FHD IPS - i7-7700HQ - 8GB - 256GB SSD+1TB HDD - GTX 1060 6GB -MAGYAR
- Bomba ár! Dell Latitude 7400 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD IPS I CAM I W10 I Garancia!
- Honor Magic7 Lite / 8/ 512 GB / Gyárifüggetlen / 12hó Garancia
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest