Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#86951) Stanlee válasza avl (#86949) üzenetére


Stanlee
őstag

Ha %-ban kerdezed, akkor kb. a munkaido 15%-a az, ami erdekes.

A netto csata mindig attol fugg, hogy kitalalok-e valami ujat vagy sem. Egyedi es komplikalt deal-ek altalaban hozzam kothetoek, amikor valahol megjelenek, mindenki szalad arra amerre tud, mert nem akar a dolgaimon dolgozni. Innentol mindig kuzdes, hogy osszehozzak barmit is.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#86952) stingy2 válasza bernel (#86944) üzenetére


stingy2
senior tag

Nem érted a különbséget: ha veszel vmit (ETF pl.) akkor fogadsz az irányra. Ha jósolgatsz, akkor nem csinálsz semmit: "a kamatok idővel csökkenni fognak". Ha pedig a saját, korlátozott információmorzsákból összerakott jóslatok alapján befektetsz, akkor butaságot csinálsz :) Nem mindegy, hogy azért veszel részvény etf-et, mert 10+ éves távon átlagosan 10%-ot hoz, vagy azért mert éjjel megálmodtad, hogy idővel ez meg az lesz.
"Keynes nyomán, a tőzsde egy olyan szépségverseny, ahol nem azt kell kitalálnod, melyik a legszebb lány, hanem azt, hogy a zsűri kit gondol legszebbnek. Ezt a különbséget nagyon fontos megérteni. Ha valamilyen istenadta véletlen folytán te hajszálpontosan meg tudod jósolni, milyen gazdasági következményei lesznek egy krízisnek, sajnos nem jutsz messzire ezzel az információval. Nem számít, hogy neked igazad van-e. Csak az számít, hogy a legnagyobb piaci szereplők mit gondolnak. Ha tévednek, attól még az történik, amit ők gondolnak. Ha a legszebb lány medve, akkor medve lesz, ha bika…"

Ja, és még ez:"Ha részvény ETF-et veszel, akkor ugyanúgy a tőzsdei árfolyamok irányát jósolod meg". Ez sem igaz. Delta hedge megvan? ;)
Nem tudom, érthető-e már? (sokéves fórumos tapasztalatom, hogy nem, de megpróbáltam :D )

#86950ngaba
"hogy adóznak a külföldi kötvények?"
Ha ETÜ-ről van szó, akkor úgy, mint a részvények. Árfolyamnyereség 15% szja, kamat szintén. Amerikai tőzsdén vett kötvény, kötvény etf után nincs szochó, mert nem osztit fizet, hanem kamatot.

[ Szerkesztve ]

INTJ

(#86953) ngaba válasza stingy2 (#86952) üzenetére


ngaba
aktív tag

Ja, bocs, most látom, hogy félreérthetően kérdeztem. A deviza-árfolyamnyereségre gondoltam, hogy az adózik-e. Részvénynél ugye az van, hogy forintba át kell váltani a vételkori és az eladáskori árat (árfolyamot); tehát simán lehet, hogy USD-ben esik a részvény-árfolyam, de gyengült annyit a forint, hogy kell adózni így is. (Vagy ezt rosszul tudom?)
Ez egyedi kötvénynél is így van? Ha veszek egy 1%-ot hozó zéró kupont, akkor a NAV azt fogja nézni, hogy vételkor és lejáratkor mennyit ért forintban, vagy az 1% USD-hozam fog adózni (lejáratkori forint-árfolyamon). Szerintem az utóbbi logikusabb lenne.
Az esetleges kamatfizetésnél szerencsére egyféleképpen lehet értelmezni a 15%-ot (ha kamatfizető kötvényt veszek), ott ez nem kérdés.

[ Szerkesztve ]

(#86954) aAron_ válasza stingy2 (#86952) üzenetére


aAron_
őstag

A legtöbb kötvényt ATS-en (OTC) kereskedik, ez is ETÜ, ugye? Ebben az esetben akkor tényleg nagyon meg kell válogatni, hogy mit szabad venni TBSZ-en kívülre. Forintban elérhető várható nyereség legnagyobb részét az EUR/HUF emelkedés teszi ki.

#86953ngaba: Szerintem is így lenne logikusabb. :K

Ehhez kapcsolódóan:

Itthon nagyon macerás TBSZ-re deviza kötvényt venni (talán privát bankosok egy része tud ilyet?); HUF kötvény vásárlás, határidős EUR vétel alternatíva ként beléphet. Tehát HUF államkötvény EUR-ra fedezése. Bárki gondolkodott már hasonlóban? Gyakorlatban vajon mennyire érné meg egy ilyen?

Egyelőre inkább a nem éri meg felé hajlok, de elég határeset első ránézésre.

[ Szerkesztve ]

What is your ikigai?

(#86955) ngaba válasza aAron_ (#86954) üzenetére


ngaba
aktív tag

Jaja, ha az EUR/HUF emelkedés adózik, akkor lehet, hogy jobban megéri a cash. Én is ezért kérdezem. :)

(#86956) mgoogyi válasza ngaba (#86953) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Az árfolyamnyereség az kiszállási ár forintban - beszállási ár forintban.

(#86957) Hi!King válasza Stanlee (#86948) üzenetére


Hi!King
őstag

Ez az, amit nagyon sokan nem értenek azok közül, akik azt hangoztatják, dolgozz olyat, amit szeretsz csinálni vagy hogy legyen a munkád a hobbid, hogy attól, hogy elvileg érdekel és szeretem a területet, amit csinálok, még nem ugyanaz, mint ha hobbiból, kikapcsolódásból csinálom elvileg ugyanezt. Ha alkalmazott vagy, akkor a munkáltatódnak kell megfelelned, ha vállalkozó, akkor az ügyfeleknek, teljes szabadságod csak akkor van, ha akkora a tőkéd, amivel már nem kell a megélhetésért dolgoznod.

Azokat viszont én nem értem, akiknek egy korai nyugdíj annyit jelentene, hogy nem csinálnak semmit. Nem csak olyan dolgokat csinál az ember normális esetben, amivel pénzt is keres. Nekem a fő hobbim már jó ideje nem kapcsolódik a munkámhoz, és erősen érzem a korlátozott időt, amit rá tudok fordítani, az idő előrehaladtával pedig ez halmozódik, mert újabb és újabb érdeklődés és kihívások jönnek hobbi terén. Egy idős ismerősöm mondta, aki már valódi nyugdíjasként kezdett el aktívan élni a két fő hobbijának, hogy nehogy azt higgyük, hogy majd aktív nyugdíjasként (ő nem betegeskedik) lesz időnk mindenre, valójában akkor még kevésbé lesz időnk bármire is.

(#86958) avl válasza Hi!King (#86957) üzenetére


avl
aktív tag

és #86951 "akkor kb. a munkaido 15%-a az, ami erdekes"

a 15% szerintem sem sok ...söt: kevés

"Ha alkalmazott vagy, akkor a munkáltatódnak kell megfelelned, ha vállalkozó, akkor az ügyfeleknek, teljes szabadságod csak akkor van, ha akkora a tőkéd, amivel már nem kell a megélhetésért dolgoznod."

egyrészt igen, azaz: munkáltatótól (munkatársak, közvetlen es további fönökök, ...) nagyon függ, hogy milyenek a viszonyok;
másrészt: kicsit érzek hibás várakozást/elvárást is (a német: falsche Erwartungshaltung a jó kifejezés); soha nincs/nem lesz/lehet az életben olyan, hogy 100%-ban minden jó, "szabadság" (vagy a csap csöpög, vagy esik es fúj, ha biciklizni akar menni, vagy sor áll a pénztárnál, vegy áramszünet, ...)
persze a 15% es 95% között nagy a különbség; ...kicsit talán itt kapcsolódik befektetéshez is: óvatosan a várakozásokkal/elvárásal, nem érdemes a legjobb dolgot (100% "szabadság", legjobb hozamu reszveny, ...) vadaszni, hanem tudni kell (megpróbálni) belöni egy jó szintet

(#86959) stingy2 válasza aAron_ (#86954) üzenetére


stingy2
senior tag

Nem tudom, OTC minek számít, és csak IB-n keresztül vettem egyedi kötvényt. (aztán, hogy azt honnan, azt a franc se tudja, de én etü-nek állítottam be, - #jóvanazúgy -, NAV se problémázott eddig, pedig úgy 3-4 évente van jelenésem náluk) Úgy van "hivatalosan", hogy vételnél és eladásnál is forintosítani kell, és persze a kamatot is, a megszerzés napján. Ez gyengülő ft-nál szivacs, erősödőnél (hehehe) nem.
De pl. vhol olvastam, hogy könyvelő ajánlotta a delikvensnek, hogy árfolyamnyereség után úgy számolja az adót, hogy eladás napján kivonja az értékesítési árból a bekert usd-ben, és a különbséget forintosítsa. Ez így nem jó, de ezek szerint még a szakmabeliek közül se mindenki van vele tisztában.

INTJ

(#86960) aAron_ válasza stingy2 (#86959) üzenetére


aAron_
őstag

"Ez gyengülő ft-nál szivacs, erősödőnél (hehehe) nem" - Hát igen, csak ugye a piaci várakozás szerint gyengülni fog. Ha az EUR és HUF hozamkörnyezet közel azonos lenne, akkor nem kéne ezzel igazán foglalkozni, de jelenleg nagyon nagy eltérés van a kettő között.

What is your ikigai?

(#86961) avl


avl
aktív tag

szerintem jo iras: [link] innen jutottam oda: [link]

Lehman Brothers was in great shape on September 10th, 2008. Its Tier 1 capital ratio – a measure of a bank’s ability to endure loss – was 11.7%. That was higher than the previous quarter. Higher than Goldman Sachs.
...
Seventy-two hours later it was bankrupt.
The only thing that changed during those three days was investors’ faith in the company. One day they believed in the company.
...
GameStop was the opposite. The statistics showed it was on the edge of bankruptcy in 2020. Then it became a cultural obsession on reddit, the stock surged, the company raised a ton of money, and now it’s worth $11 billion.
...
obsessed with data and so confident in their models that they leave no room for error or surprise. No room for things to be crazy, dumb, unexplainable, and to remain that way for a long time. Always asking, “Why is this happening?” and expecting there to be a rational answer.
...

(#86962) Mercutio_ válasza Stanlee (#86948) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az állandó belső kardozás miatt van nekem is már elegem a mostani melómból, kérdés 50 fölött gyatra nyelvtudással van-e értelme átképezni magam :U

Ha már szóba jött a nyugdíjtéma:
1. NYESZ-t érdemes-e indítani, vagy ott is magas a működési költség mint a linkelt kiszámolós cikkben? (Jelen állás szerint még 13 évem van a nyugdíjig) (ha szerencsém van addig pont nem emelnek a korhatáron)
2. Van önkéntes- és magán nyugdíjpénztáram is (annó nyilatkoztam, hogy nem lépek vissza államiba) figyelembe véve a következő 3-5 évben várható gazdasági helyzetet (oldalazás kisebb nagyobb esések?) és az utána hátra lévő 8-10 évet milyen portfoliót válasszak, illetve mikor váltsak másikra?
3. Úgy érzem az utóbbi 10 év sikerszériája és a nulla kamatok világa egy időre megszűnt*, az usa etf-ek az év eleje óta elszenvedett esés tetemes részét ledolgozták és újra a korábbi csúcsok közelében vannak, így felfelé egy darabig nem nagyon várható komolyabb emelkedés, (daytrade-re pedig nincs időm) illetve jövőre szerintem sok 0%-os kamattal életben tartott vállalkozás fogja lehúzni a rolót, usa ingatlanpiac is kezd esni. Ebben a helyzetben és a fenti nyugdíjba menetelt feltételezve van-e és ha igen milyen portfoliónak (ez már Erste, MÁK, nem a nyugdíjpénztáras!!) és milyen formában történő (DCA?) vételnek lenne értelme ami legalább a megtakarítás reálértékét megőrzi?
:R

* már a covid előtt 2019-ben is kifulladni látszottak, de a covid és az azt követő lazítás elfedte a problémákat, amik azóta a pénzszórással csak erősödtek

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#86963) avl válasza Mercutio_ (#86962) üzenetére


avl
aktív tag

(hasonlo koru vagyok)

sok függ az abszolut ertekektöl es a teljes portfoliotol

epp a költsegek hosszu tavu ervenyesülese (költseg a teljes összegre vonatkozik, az abszolut ertekben fix evi nyereseg=adovisszaterites pedig %-ban egyre kisebbet jelent) miatt en nemreg inditottam csak az ÖNYUP-ot es NYESZ-t is (a 2 együtt a portfoliom igen kis resze)

leginkabb a diverzifika miatt nyitottam öket

NYESZ-re ugye azt vehetünk, amit akarunk -> ha a portfoliod olyan, akkor szerintem a diverzifika (nem a legnagyobb hozam) miatt erdemes nyitni, es a portfolio többi elemetöl függö eszközt rá

nekem növekedesi az OTP-s önyup-om (a 100e nyitasi akcioval inditottam 2 eve, azaz mar 400e-t "adtak" rá, így böven 10% feletti az elmult idö hozama); itt is a "helyes" önyup-beli portfoliovalasztas függ a teljes portfoliotol

a multkor kicsit folyt erröl diskurzus, szerintem ez jo ide: #86538 azaz: 3-4 evnyi kb. kiadasnyi nem nagyon reszvenyes, stabil eszközben; ha ez az ÖNYUP, akkor az, ha ez más, akkor ÖNYUP lehet rizikosabb (növekedes, dinamikus, ....)

...szerintem :-)

(#86964) fokukac válasza SzGee (#86661) üzenetére


fokukac
nagyúr

Egyre akciósabb a 2051-es. A déli átárazás után már 8,1% a vételi hozam, és 52,12%/ 57,39% az árfolyam.

DKJ-k is szépen kúsznak fel. Már 11,6% van a rövidekre és 13,78% a májusira...
Még a végén csak megvalósul a monetáris transzmisszió... :K

[ Szerkesztve ]

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#86965) concret_hp


concret_hp
addikt

lehet 1nél több egészségpénztára az embernek? (én úgy tudom lehet) és van-e most olyan, amelyiknek emailen lehet számlát küldeni? kezd a hócsukám telelenni az mkb-val.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#86966) Segal válasza fokukac (#86964) üzenetére


Segal
veterán

És még most várható az újabb kamatemelés...
USA meg EU, már a héten, de mi sem fogjuk sokáig húzni...

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#86967) geleati válasza concret_hp (#86965) üzenetére


geleati
tag

Én úgy tudom, hogy lehet, de 150k-nál akkor sem lehet több az szja visszatérítés, és csak 1 pénztár választható, hogy hova kéred ezt az összeget.

Soha ne dobj vízbe alkálifémet!

(#86968) Paxker315


Paxker315
addikt

A MÁK oldalán a rendelkezés esedékességfizetésről alatt választhatok, hogy pénzszámlára v bankszámlára kérem-e az összeget. Jól gondolom, hogy előbbi esetben a kincstáros értékpapír-szla-ra kerül, ahonnan újra be tudom fektetni, míg, utóbbi esetben direkten a folyószámlára? Ezért be kell majd menni személyesen a kincstárhoz az esedékesség-napján, vagy, semmi teendő sincs vele? :B

https://dynotech.hu/ - Új, kultúrált környezet, könnyen megközelíthető : )

(#86969) SzGee válasza fokukac (#86964) üzenetére


SzGee
aktív tag

Jaja, olcsóbban lehet venni a napi adagot :))pár nap alatt elég szép árfolyamesés volt

[ Szerkesztve ]

If you leave me, can I come, too?

(#86970) peetie1 válasza Paxker315 (#86968) üzenetére


peetie1
aktív tag

Jól gondolod, pénzszámla=kincstári ép. számla. Onnan aztán újra befekteted, vagy kiutalod saját magadnak.
Ha egyből a kiutalást kéred akkor pedig egyből kiutalja a megadott bankszámlára, ezért nem kell sehova bemenned. Mindent intézel a mobilappon/webkincstáron :)

(#86971) tomazin válasza concret_hp (#86965) üzenetére


tomazin
veterán

Annyit nyitsz amennyit akarsz (azaz amennyi szolgaltato van).
Szamlat viszont szeretik mindenhol bekuldetni (kivetel eszamla)
En a generalit nagyon tudom ajanlani. Olcso, jo ugyfelszolgalat es a feltetelek sem rosszak az ösp-nél.

(#86972) concret_hp válasza tomazin (#86971) üzenetére


concret_hp
addikt

ha legalább az elektronikus számlát be tudom küldeni emailben, az már oké (kb. minden számla az... :C )
ameddig 3 perc bringázásra voltam heti rendszerességgel az mkb központtól addig nem volt macera, de az hogy elvileg bármelyik bankfiókban leadhatod, de kb. azt se tudják mit cisnáljanak vele / nem is tudsz rá sorszámot húzni, vagy csak bedobni valahova, az rohadt idegesítő...

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#86973) Begi válasza concret_hp (#86972) üzenetére


Begi
senior tag

MKB-nel is van lehetoseg e-szamla bekuldesere. [link]

[ Szerkesztve ]

(#86974) concret_hp válasza Begi (#86973) üzenetére


concret_hp
addikt

legutóbb (covid alatt leveleztem velük erről, amikor még az ügyfélszolgálatot is bezárták :C ) még az volt, hogy szolgáltatásról mindenképp ki kell nyomtatni

már csak az a kérdés, hogy mit tekintenek hiteles e-aláírásnak :C

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#86975) Genesist


Genesist
tag

PredatorZoli, szeretnék tőled segítséget kérni.

Az Erste brókerben online meg van kötve az "Internetes átvezetési szerződés", státusza "van" értéken áll. Továbbá ugyanígy meg van kötve a beszedési megbízási szerződés is. Ennek ellenére nem tudok a saját Erste számlámról pénzt átvezetni, továbbá az Erste sem akarja beszedni a terhelt díj összegét a számlámról.

Átvezetéskor hibátlanul látszik a folyószámlám, rajta az elérhető egyenleg. Beírom az átvezetni kívánt összeget és csak annyit kapok vissza, hogy az átvezetés során hiba történt. A hiba oka nincs részletezve.

Valamit elfelejtettem vagy mi lehet a hiba?

(#86976) attiati válasza concret_hp (#86972) üzenetére


attiati
veterán

Nem kaptam kézhez a bankkártyámat és 5 ügyfélszolgálatos 5 félét mondott. (menjek postára, fiókba, ne menjek sehova, mert központba visszaküldésre kerül.
Fiókot felhívtam és: "be kellene jönni személyesen azonosításra." De kiderült, hogy úgysem a fiókban lesz a kártya. Szóval minek menjek be? :D
Legvégül kiderült, hogy 1 hete postázták a november elején gyártott kártyát (de előtte 4 ügyfélszolgálatos azt mondta, hogy postázás nem követhető nyomon a rendszerben és a gyártás után 1 héten belül mindig postára adják, így rég meg kellett volna kapnom. Közben meg múlt héten adták postára.) Valami nagyon elromlott ott.

(#86977) nort_on válasza Genesist (#86975) üzenetére


nort_on
senior tag

Ügyfélszolgálat mit mondott? Érdemes mindkettőt felhívni (bank + bróker).

(#86978) avl válasza fokukac (#86964) üzenetére


avl
aktív tag

nekem ezen az árfolyamon nem vonzo, bekerülesi atlagáram 50.1%; 51% felett nem veszek, söt inkabb 50.5% felett sem; ha sosem megy oda, akkor marad ennyi

(#86979) concret_hp válasza attiati (#86976) üzenetére


concret_hp
addikt

valami nagyon elromlott?
miután egy piaci cégből csináltak egy neres kifizető helyet, picit megváltoztak a prioritások, az ügyfél kevésbé fontos (én a szép kártyámmal küzdök, hogy szűnjön meg... :C)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#86980) ngaba válasza SzGee (#86969) üzenetére


ngaba
aktív tag

Vigyázz, meg ne égesd magad...

Ahogy a LEGO, úgy az 51/G sem tuti vétel. A piac most ennyinek árazza. Ráadásul az ÁKK egy ideje úgy játszik az árfolyamokkal / marzsokkal, hogy a hosszú papírból ne nagyon érje meg kiszállni.

Mindenesetre én még várok.

(#86981) attiati válasza concret_hp (#86979) üzenetére


attiati
veterán

Naja az volt az első kör. Sztem ugyanúgy fontos továbbra is az ügyfél, csak más romlott el :)

(#86982) ^Andrew^ válasza ^Andrew^ (#86802) üzenetére


^Andrew^
csendes tag

Még mindig nem találtam meg a helyét.

Eskü, ha lenne jelenleg egy 10% körüli PEMÁP nem kínlódnék az ETF-TBSZ kombóval, menne egyből PEMÁP-ba.

(#86983) Paxker315 válasza ^Andrew^ (#86982) üzenetére


Paxker315
addikt

kamatforduló után nem lesz rossz a PEMÁP hozama sem. Én ezért vagyok amellett, hogy akár megosztani is érdemes lehet őket, kisebb részben PEMÁP-ba :B Főleg, hogy az árfolyam valószínűleg az elmúlt 15 év trendjének megfelelően fog folytatódni.

[ Szerkesztve ]

https://dynotech.hu/ - Új, kultúrált környezet, könnyen megközelíthető : )

(#86984) ^Andrew^ válasza Paxker315 (#86983) üzenetére


^Andrew^
csendes tag

Kezdjek el a 2028/Y_EUR 2,85%-os kamatozásúból vásárolgatni?
Ha jól értem ha már megvettem annak a kamata is majd fel fog menni idővel?

(#86985) Genesist válasza nort_on (#86977) üzenetére


Genesist
tag

Egyelőre elérhetetlen mindkettő.

(#86986) szőröscica válasza concret_hp (#86979) üzenetére


szőröscica
addikt

Én is fosok, hogy a Gránit miként fog elcsesződni, miután a nemzet vője belevásárolt.

(#86987) PredatorZoli válasza Genesist (#86975) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Még annyit próbálnék meg hogy a george storból is hozzákötném a számlát az értékpapírszámlához (akkor történt meg ha már george-ból is látod a "portólió"-t.)
Ha ez se segít akkor ügyfélszolgákat kell keresni.

(#86988) SzGee válasza ngaba (#86980) üzenetére


SzGee
aktív tag

Köszi, kiszállni nem ilyen árfolyamon tervezek majd, hanem 110%-on... Nem tervezem 29 évig tartani, bízom benne, hogy 10 éven belül normalizálódik a helyzet, egyetlen kérdés, mi lesz a forinttal
Valószínűleg ehhez már az kell majd, hogy a nerancsos társaság végre a helyére kerüljön... (hogy hol a helye, azt mindenki vérmérsékletére bízom)
Kapkodni nem fogok van egy stratégiám, ahhoz tartom magam, veszek belőle napi 2 db-ot, kerül amibe kerül, ha olcsóbb örülök
Ha beesene 48 alá, akkor pedig még DKJ-ban van egy kis likvid tartalék, amit bele tudok forgatni

Ahogy Tyson bácsi fogalmazott elmésen, mindekinek van egy terve, amíg szájba nem verik...

[ Szerkesztve ]

If you leave me, can I come, too?

(#86989) peetie1 válasza Genesist (#86975) üzenetére


peetie1
aktív tag

Nekem most kiirta a George belépésnél, hogy gond van az atvezetesekkel.

(#86990) Fandango


Fandango
veterán

Sziasztok!

Babaváró pénzt szeretném állampapírba berakni.
Nincs célja és felhasználási ideje, csak tartalék lenne.
A párom nem szeretné hogy rizikósabb eszközbe rakjuk a pénzt, ezért az állampapírban maradtunk. Van MÁK számlám.
Mit javasoltok hogy mit/miket vegyek?

(#86991) BlackV


BlackV
senior tag

Na realizáltam reggel ~420-on az "új" pénzeimen 360 óta folyamatosan vett eurót. (Spread miatt 415,2 váltottam.) És átraktam jelenleg ~17%-os buboros forintosba 8 hónapra, a likvid euró számla helyett. Meglátjuk mit ad ki, de szerintem már nem lesz további drasztikus forintesés a következő 8 hónapban, mert azt már nem bírná el a külkermérleg és beavatkoznának. 8-10% esést pedig behozom forintban legrosszabb esetben, de ennyi forintesésre sem számítok 415-höz képest a köv 8 hónapban. Ezt gondoltam el. Etfezni meg tbszezni ezzel a pénzzel most nem akartam.

(#86992) PredatorZoli válasza BlackV (#86991) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Akkor fogd meg a söröm, 1 óra múlva EU döntés a magyar ügyekről ;]

(#86993) BlackV válasza Fandango (#86990) üzenetére


BlackV
senior tag

Ebben az esetben 1 éves állampapír 9%-ra, vagy 4 éves PMÁP lehet jó szerintem.

(#86994) PredatorZoli válasza Fandango (#86990) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Én ha okvetlen csak állampapír, vegyesen vennék PMÁP-ot és hosszabb lejáratú fix kamatozású papírt (pl 51/G). Így akkor is jól jársz ha magas marad az infláció és akkor is ha visszacsökken az infla és a kamatok is. Erre jutott például Szendrei is ahogy végigszámolgatta.
Az arány rajtad áll, pl fele-fele, 60-40, 75-25 stb..

[ Szerkesztve ]

(#86995) PredatorZoli válasza BlackV (#86993) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

hülyeséget ne ajánljunk
Az 1 éves állampapírhoz semmi értelme hozzányúlni. Ha rövid táv akkor ott van a diszkont kincstárjegy, ez mindenben jobb. PMÁP-ból meg több értelme van a hoszabbnak.

[ Szerkesztve ]

(#86996) BlackV válasza PredatorZoli (#86992) üzenetére


BlackV
senior tag

Tökmindegy mert ha 500 lesz az euró a köv 8 hónapban, akkor magyar banknál euro-s számlán sincs biztonságban a pénzem, mert az a 2015 környéki görög állapot lenne, tehát tökmindegy. Akkor Ausztria, ha prepperkedés. :)

[ Szerkesztve ]

(#86997) BlackV válasza PredatorZoli (#86995) üzenetére


BlackV
senior tag

Hát akkor ajánlj neki ne hülyeséget. De ne a másikat oltsd le, hogy hülyeség. Ha már topikgazda vagy.

(#86998) PredatorZoli válasza BlackV (#86996) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Miért lenne 500-as euronál görög állapot és miért ne lenne akkor az euro biztonságban? 15-20% devizagyengülés nem egy eszeveszett dolog ami kataklizmával érne fel.

edit: Megtettem az ajánlásom. Ettől függetlenül amit te javasoltál, az kontár javaslat volt, ne haragudj, de így van.

[ Szerkesztve ]

(#86999) Fandango válasza PredatorZoli (#86994) üzenetére


Fandango
veterán

Alapvetően nekem is valami hasonló volt az elképzelésem.

(#87000) BlackV válasza PredatorZoli (#86998) üzenetére


BlackV
senior tag

Ilyen energiaárak és import mellett?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.