Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#101351) basaharc502 válasza emvy (#101346) üzenetére


basaharc502
aktív tag

Én azok közé tartozom, aki úgy gondolják, hogy valamilyen formában hozzá fognak nyúlni 2025 körül a pmap-okhoz. 2025-re várhatóan pár %-ra esik majd vissza az összes pmap kamata. Itt is mindenki úgy gondolkodik, hogy ki fogjuk venni a pénzünket majd a 25-ös kamatforduló után. Akinek 2031-es papírja van az is így fog tenni. Nem gondolnám, hogy ezt mindösszesen 1%-os büntivel hagyná az állam, hogy megtegyük, úgy, hogy előtte 15 meg majd 18 (?) %-os kamatot adott, amit ugye szintén ki kell csengetni a befektetett tőke mellé. Mindezt úgy, hogy minden joga megvan rá, hogy bármilyen formában változtasson a visszaváltás feltételein. Most azt mondom, hogy ott sem hülyék ülnek...tudják jól, hogy túl nagy szigorítás a későbbi befektetési kedvet lenyesné, de abban is biztos vagyok, hogy ki tudnak talánli olyan opciót, aminél majd itt fogjuk vakarni a fejünket, hogy akkor mi is legyen....
Nekem 2026-os pmap van, azt ha nagyon kell még kiseggelem a végéig, de pl. most év végén szabadul fel 6m dkj-ból, azt tuti, hogy nem pmap-ba forgatom vissza, mivel 2025/26 körül kell a pénz.

(#101352) axioma válasza basaharc502 (#101351) üzenetére


axioma
veterán

Azt ne felejtsd el, hogy nem a nominalis kamat fog szamitani, hanem az akkori kamatkornyezet [es a tobbsegnek csak a magyar alternativak]. Valoszinuleg ingatlancelra lesz egy hullam, de aki 'csak' penzt tarol valahol, nem latom hogy mitol talalna jobbat, ami miatt ki akarna' venni.

(#101353) Dare2Live válasza Tyler Durden (#101349) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

"MNB is amit írsz 403mrd mínusz jövőre meg 1800-2000mrd magasságát vizionálnak, nem véletlen akarják elkenni évekre.."

5évre lett volna elkenve de ennyi pénz sincs az új ötlet az az, hogy negatívba mehessen a jegybank.

"Kaját már aki teheteti külföldön vesz, ha a határ közelében él."

Kiugrottam Szlovákiába ott nincs meg az a difi ami Szlovéniánál, hogy 40% átlagban. Tippre egy átlagvásárlás 5-10%al olcsobb. Annyira nem nagy difi de persze jönnek az új adók.
Viszont megérte kimenni mert rakás dolgot masszívan olcsobban kaptunk meg. pl müzlit mindkét gyerek eszi, minden második-harmadik reggelijük az. A Lion crunchot 2.99eurért vettünk. Az 1116Ft vs a magyar 1650-1800Fts árhoz képest. 50%al drágább MOon.
Fogkrém 1250Ft vs 1800Ft. ~40%al drágább boltban MOon.
Szardínia konzervet vettem de ott csak ~20% spróroltam, sajnos tonhal konzerv kb uannyi mint MOon.
Össességében mi 70kmre lakunk a Szlovák határtól nem heti de havi szinten se fogunk kijárni. De kéthavonta egyszer valószínűleg igen.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#101354) Dare2Live válasza basaharc502 (#101351) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Tök egyértelmű de az 1% fő ok amiért ennyi pénz pmápba megy. Ha ezt elkaszálják, megfúrják főleg egy alacsonyabb kamatkörnyezetben onnan nem tudom, hogy fognak többé ilyen mennyiségben magánszemély megtakarításoakt állampapírba bevonzani. Vzsge sehogy? És evvel tisztában vannak.

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#101355) emvy válasza Dare2Live (#101354) üzenetére


emvy
nagyúr

De arra sem válaszol senki, hogy miért lenne rossz az államnak az, ha kimenne a PMAPbol a pénz 2025 után? Ha alacsony hoza környezet miatt történik ez meg, az azt is jelenti, hogy az állam tud majd új pénzt behozni olcsón.
Alacsony infláció és magas hozamkörnyezet nehezen jöhet össze, de ha ez lenne, akkor meg nyomtathatnak pénzt.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#101356) favagoJoska válasza emvy (#101355) üzenetére


favagoJoska
tag

"Ha alacsony hoza környezet miatt történik ez meg, az azt is jelenti, hogy az állam tud majd új pénzt behozni olcsón."
Arra azért ne vegyél mérget, hogy a magyar állam 2025-ben olcsón el fog tudni adósodni.

(#101357) emvy válasza favagoJoska (#101356) üzenetére


emvy
nagyúr

Írom, hogy ha nem tud, de alacsony az infláció, akkor ott a pénznyomtatás (amivel direkt módon elvileg nem szabad finanszírozni az államot, de ez nem hiszem, hogy bárkit zavarni fog, máshol se zavart).

Szóval akkor miért is lenne gond a visszavaltassal?

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#101358) julius666 válasza emvy (#101340) üzenetére


julius666
addikt

Az alapelveddel egyetértek (nem cél az állampolgárok direkt szopatása), azzal is, hogy az állampolgárok felé eladósodás nem egy ördögtől való dolog alapvetően (bár a mértéke és a mikéntje azért nem mindegy), akár anticiklikus hatása is lehet(ne).

A konklúzióddal nem feltétlen értek egyet. Nagyon sok minden nem ebbe az irányba mutat.

- A PMÁP jelenlegi konstrukciója a jelentős infla követési delay miatt erre az anticiklikus hatásra korlátozottan alkalmas. Ha most beesne hirtelen az infla - vélhetően egy recesszió miatt - akkor mire azt a piacon kint lévő PMÁP papírok lekövetik és így arra sarkallhatnák a tudatos befektetőket, hogy szedjék ki a pénzüket és a gazdaságot pörgessék, kb. már kifelé lábalnánk a ganéból. (Ez a hatalmas delay egyébként nem véletlenül lett akkor bevezetve amikor, nem lepődnék meg ha még idén új PMÁP konstrukcióknál rövidülne is...)
- Az államnak érdeke lenne az is, hogy a jobbágyok vigyék az alacsonyabb kamatú "intézményi" kötvényeket mint a cukrot, ezzel közvetlenül is lenyomva a kamatokat. A gyakorlatban ennek semmi jele, sőt, amit a PMÁP-nál valószínűtlennek tartotok, az konkrét tapasztalat: masszívan szemétkednek a spreadekkel.
- A múltban többször is szórakoztak már a MÁP+, PMÁP visszaváltási büntijével. Igaz, nem extrém mértékben, de a hozamsivatagban jobban fájt is... Akkor ez miért nem volt probléma?

Véleményem szerint lazán benne van a pakliban pár % ktg emelkedés visszaváltásnál, lenyelt a nép gond nélkül ennél nagyobb dolgokat is.

De arra sem válaszol senki, hogy miért lenne rossz az államnak az, ha kimenne a PMAPbol a pénz 2025 után? Ha alacsony hoza környezet miatt történik ez meg, az azt is jelenti, hogy az állam tud majd új pénzt behozni olcsón.

Ezt a kérdést meg is lehet fordítani: de akkor meg miért ne fejje meg az elvándorló tőkét? :)

[ Szerkesztve ]

(#101359) Vesa válasza basaharc502 (#101351) üzenetére


Vesa
veterán

A kormány hozzáállása az, hogy vannak ők, meg vannak a jobbágyok. Ez sz attitűd vezérel minden gondolatsort és sehol nem téma, hogy a jobbággyal mi van. Tervgazdálkodás, a piacok megerőszakolása, árstopok, kényszerített befektetések...innen csak egy ugrás a magánvagyon kapargatása "ideológiai alapon", főleg, ha a hatalom megtartása a cél. Ezeket már láttuk egyszer a kádár érában és most sem vagyunk tőle messze, páran mégsem számolnak vele, hogy megtörténhet. Szerintem számolni kell vele.

Ezt is meg lehetne lépni "okosan", ha akarják. A kulcs eddig is az volt, hogy soha ne érintsen nagyobb réteget egy szopatási sor, és akkor a többi sem lesz szolidáris az adott megszivatott réteggel. Csak mellé kell tenni valami süket dumát, pl. "fizessenek a gazdagok, akiktől megvédjük a szegényeket", és az elszegényedő országban máris hatalams sikere lenne az intézkedésnek. Ez a módi itthon kiválóan működött eddig is! Éppenséggel annak megállapítása, hogy mikortól számít valaki burzsuj népellenségnek a vagyoni hányada miatt, csak statisztika kérdése lenne. Ott kellene meghúzni a vonalat, ahol még nem éri el a kritikus szintet, akkor a többi magyar csak legyintene annyival, hogy "engem nem érint, a gazdag meg egyébként is pusztuljon".

Alapvetően a bizalom és a hitelesség teljes hiánya a baj, megspékelve a parlamenti demokrácia teljes hiányával! Innentől gyakorlatilag HIT kérdése, hogy ki, mire tesz tétet.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#101360) tonyrulez válasza basaharc502 (#101351) üzenetére


tonyrulez
őstag

MÁP+-ból is rengetegen áttették a pénzt PMÁP-ba. MÁP+ nagy hozzányúlás az volt hogy 0,25%-ról 0,5%-ra emelték a visszaváltás "büntit", ami kb. semmi. Ehhez képest tudta az állam hogy a MÁP+ nevetséges 5% alatti kamatához képest itt majd 10-15%-ot kell fizetniük. Az emberek meg úgysem szimplán kiveszik a pénzüket, hanem átteszik másik papírba, tehát attól sem kell tartaniuk hogy hirtelen párezer milliárdos tőkekivételt kell finanszírozniuk. Majd lesz egy fél-egy százalékkal jobb papír, és az emberek elkezdenek átmenni oda, semmi értelme nem lenne PMÁP-ban tartani őket. Azt érnék el vele hogy a bizalom csökkenne, csak kevesebb pénzt adnának a MÁK-nak, ha a megtakarításukkal így kibaszhatnak.

[ Szerkesztve ]

4 8 15 16 23 42

(#101361) buherton válasza Tyler Durden (#101349) üzenetére


buherton
őstag

Bécs Penny 700 gr Nutella 1600 forint. Budapest Lidl ugyanez 2800 forint. 9 db vettem, ami a benzin költség több felét visszahozta.

Ugyanitt. Van valakinek tippje, hogy Budapestről hova érdemes Szlovákiába menni bevásárolni?

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#101362) favagoJoska válasza emvy (#101357) üzenetére


favagoJoska
tag

És mi van ha nem tud olcsón eladósodni és az infláció sem lesz alacsony? :)
Mert erre a forgatókönyvre egyre nagyobb esély van. Nem azt mondom hogy 20 százalék lesz az infláció 2025-ben, de nagyon valószínű hogy nem lesz olyan alacsony hogy majd könnyen megengethetik maguknak azt a féktelen pénznyomtatást. Jó pár évre véget ért az olcsó pénz korszaka Magyarország számára.
De nézzük már meg a legvalószínűbb változtatot, mi van akkor ha tényleg csak annyiról van itt most szó, hogy gyorsan kell a pénz az államnak mert óriási bajban van a költségvetés? Akkor azért hirtelen kezd értelme lenni annak hogy nem lenne olyan jó nekik az hogy mindenki menekülni is tud az állampapírokból. Ennyiről van itt a szó.

[ Szerkesztve ]

(#101363) BiP válasza emvy (#101340) üzenetére


BiP
nagyúr

A felreertes szerintem onnan fakad, hogy sokan azt gondoljak, hogy a kormanynak a celja, hogy a hatalom erdekeben kicsesszen az allampolgarokkal. Ez igy tevedes -- a kormanynak nem celja, hogy kicsesszen a polgarokkal, a cel siman a hatalom megtartasa.

Nem célja kicseszni a polgárokkal, de nem is szempont, hogy elkerüljék. Ahogy írod, a cel siman a hatalom megtartasa, és azt bármi áron.
Nem gondolkodnak hosszútávon, nem szempont egy fenntartható módja a hatalom megőrzésének. Telhetetlenek és türelmetlenek. Felélik a holnapot is, ha ezen múlik. Hiszen látjuk.

(#101364) forumpista válasza tonyrulez (#101360) üzenetére


forumpista
aktív tag

Szvsz tul sokat felteteleztek orszagunk vezetoirol.

Mast sem olvasok itt, csak hogy ezt azert nem csinalnak mert nem lenne logikus, azt azert nem csinalnak mert az sem lenne logikus, hanem majd amazt csinaljak mert az lenne a logikus.

Na mar most, ha ezt a kormanyt a korlatlan lopason kivul barmi mas is vezerelne, es valoban logikusan gondolkodna, meg rendesen atgondolt hosszutavu strategiaja lenne minden szep racionalisan felepitve, akkor most az orszag nem lenne ebben a helyzetben amiben van.

Nekunk meg almunkban sem jutna az eszunkbe hogy vajon a mindenkit beterelunk a pmapba az nem-e egy ordas nagy atb@szas lesz ujbol ahol a fideszes nerlovagok megint ezer milliardokat fognak ellopni.

(#101365) Gabró válasza favagoJoska (#101362) üzenetére


Gabró
tag

Ebben az esetben akár attraktív is maradhat a PMÁP, és nem indulna be a sokak által várt kiáramlás. Minden intézkedés azt segíti, hogy a forint-megtakaritási termékek között a lakossági állampapírok legyenek a legvonzóbbak. Magas infláció esetén a PMÁP ennek a termékkategóriának a királya.

(#101366) sakal83 válasza BiP (#101363) üzenetére


sakal83
addikt

Azert mert igazuk van. Amiket te irsz nem szükségesek es elegendőek a hatalom fenntartásához. Ebben a hatalom fenntartasban pedig dobogósak a vilagon. Ezek tények, sajnos. A magyart azt sem zavarja hogy a fizetesekhez merten europa kimagasloan legdragabbjai lettunk minden teruleten. Ez sokat elmond.

Az infla koveto papirnal valtoztatas max 25re varhato, megelozve egy esetleges kivaltasi rohamot.

(#101367) favagoJoska válasza Gabró (#101365) üzenetére


favagoJoska
tag

Kivéve, ha a forint jelentősen fog gyengülni az euróhoz képest. Mert akkor már nem lesz annyira nagy biznisz (számunka) az hogy tizenpár százalékos kamatokat fizet a pmáp.

(#101368) Attis7


Attis7
tag

Nem kell logikát keresni a kormány egyik intézkedésében sem, így abban sem kell, ha egyik éjjel 2-3%-ra emeli a pmáp visszaváltási költségét. Nézzétek meg ezt az átgondolatlan epr rendszert, semmi nem számít, csak kellett 200 mrd Ft, ami gondolom részben kerül csak a költségvetésbe, a többit a mol majd lenyúlja, semmi nem adott hozzá, de pénz kellett így hát durván belenyúltak a rendszerbe, mol alkalmatlan rá, alvállalkozókkal nem szerződtek, hulladékátvevők 90%-a bezárhat.

Mik lesznek/lehetnek a következmények, csomó illegális lerakó, a környezetbarát papír csomagolóanyag termékdíját (vagy minek hívják) 9x-re emelik, ezzel átterelnek a soha le nem bomló műanyag csomagolóanyagok felé. Ez megdobja az amúgy is már európai átlag fölötti élelmiszerárakat, ami megdobja az inflációt is.

[ Szerkesztve ]

(#101369) basaharc502 válasza tonyrulez (#101360) üzenetére


basaharc502
aktív tag

Ez így igaz, sőt a kamatforduló utáni napokban 0% bukóval lehetett eladni, de ott ez benne is volt/van a papír konstrukciójában. Míg a pmap esetében nincs ilyen "tuti menekülőút".

(#101370) llacee válasza sakal83 (#101366) üzenetére


llacee
őstag

Azért azt tegyük hozzá, hogy a kimagasló élelmiszer ár az azért hungarikum, mert a szokásos kapzsi boltosok pofátlanul, majdnem kartellezve emeltek árakat indokolatlanul.
Saját szememmel láttam akár melyik boltba mentem, hogy napi árakkal szondáztatták a közönséget, minél mi az ár, amiért még megveszik. Erre rá is kérdeztem és csak vigyorogtak.

(#101371) Kukipapa_rr válasza Tyler Durden (#101325) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Számomra nagyon furcsa, hogy az állampapírokban nem bízol, de életed megtakarítását nyugodt szívvel betolnád egy betétbiztosítással nem rendelkező, külföldi pénzügyi szolgáltatóhoz.

(#101372) favagoJoska válasza llacee (#101370) üzenetére


favagoJoska
tag

Aha, ehhez képest a nagy forgalmú kiskereskedelmi láncok már tavaly veszteségesek lettek a különadók miatt:
https://24.hu/fn/gazdasag/2023/06/02/kereskedelem-uzletlancok-auchan-spar-penny-veszteseg-merleg-extraprofitado-energiakoltseg/
Az idén pedig még több különadót kaptak a nyakukba.

(#101373) emvy válasza favagoJoska (#101367) üzenetére


emvy
nagyúr

> Mert akkor már nem lesz annyira nagy biznisz (számunka) az hogy tizenpár százalékos kamatokat fizet a pmáp

De ha mar gyengult a forint, akkor miert valtanad at eurora, ha addig nem tetted meg?

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#101374) Attis7 válasza llacee (#101370) üzenetére


Attis7
tag

Ez konkrétan nem igaz, azt meg ne felejtsük el, hogy októberben hogy zuhant a forint 432-ig az euróval szemben és mivel ezt a boltok nem tudták lekövetni egy idő után az import termékek árázását 450-es árfolyammal számolva végezték, nehogy nagyot bukjanak a bóvli forint miatt.

(#101375) Morgenstern válasza llacee (#101370) üzenetére


Morgenstern
junior tag

Most akkor lépj egyet hátra és gondold végig hogyan alakítja ki akármelyik bolt az árazását akármilyen terméken. Mert szerintem 1 éve és 10 éve is az a legmagasabb ár volt belőve, amennyiért még elviszik. Ez az alapja egy termék eladásának, nem az, hogy én mennyire vagyok jószívű. Persze kaptak a nyakukba egy kis bizonytalanságot (megfingatva az “extraprofit” adóval), energiaárak/szállítási díjak elszállása.
De engem érdekelne, hogy ha lenne bármilyen vállalkozásod, te mi alapján állapítanád meg mennyiért adod el a cuccod. Végén kijön, hogy neked 500Ft- ba kerül a cucc mindennel. Mekkora profitot raksz rá és miért? 100-at? Miért nem 70-et?

(#101376) favagoJoska válasza emvy (#101373) üzenetére


favagoJoska
tag

Talán azért mert még több eséstől tartanak majd az emberek?

(#101377) emvy válasza favagoJoska (#101376) üzenetére


emvy
nagyúr

Hat aki igy fektet be, annak az esetlegesen megemelt bunti mar tokmindegy :DDD

while (!sleep) sheep++;

(#101378) sakal83 válasza llacee (#101370) üzenetére


sakal83
addikt

Sztem hagyjuk ezt a kapzsi kapitalizmus dumat...

Inkabb nezd meg a 27%os afat+kiskerforgalmi ado+csomagolasi dij stb. Van vagy 33-35% az AFA.

Forgalmu tipusu adok... Ismeros ugye?

13mtol kezdodnek az also kozekategorias kocsik, az avg fizubol 300kg kenyer jon ki...

Egy albi dij pesten meg az avg fizu70%a. Egy 50 nm uj avg lakas meg 4 honap. Egy 50nmes meg is van ropke 17 ev alatt... Egy hasznalt 100nmes haz meg 40 evnyi jovedelem.

Ebbe ne menjunk bele de a kocsog Bokros alatt jobb volt a vasarloeronk...

Felesleges mutogatni masra ennek a majomhordanak (is), 13 eve ok nyomtak tavaly pedig meg piros lett a paradicsom nem sarga...

A megbizhato Nagyokosmarcival meg erdemes vigyazni a megtakaritasok teren is, mert ezt kisse bosszsnkodva mondta 2022ben: „Az embereknél, a háztartásoknál nagyon sok pénz maradt, felhalmozódtak a megtakarítások”.

Ez a tobi rosszabb mint bokros

Na nem bosszankodok :B

[ Szerkesztve ]

(#101379) Hi!King válasza sakal83 (#101378) üzenetére


Hi!King
őstag

Tudom ez politikai off, de egyébként tanulságos az egész történet, hogy miért működik ez a bolsevik gazdaságpolitika politikai szempontból.

Ugyanis onnan indul ki a dolog, hogy minél több populista faszsággal avatkoznak be a piaci folyamatokba, annál rosszabb lesz a helyzet, szomszéd országokhoz képest nagyobb árak az adók és a kockázati felárak miatt, sokkal rosszabb ügyfélkezelés, fogyasztóvédelem tehetetlensége, stb., stb. Ezután lehet tovább uszítani a piaci szereplők ellen, hogy a kapzsiságuk okozza mindezt, ennek megfelelően pedig újabb populista intézkedéseket hozni, amiktől még szarabb a helyzet, aztán megint lehet mutogatni a piacra, mint az ördögre, és így tovább. Egy végtelennek tűnő spirál, amiből nem tudom van-e valaha kiút, az elszegényedés szerintem nem vezet kiúthoz, mert minél szegényebb a lakosság, annál könnyebben megvezethető.

Nem magyar sajátosság, de Magyarországon az átlagosnál sokkal erősebb.

(#101380) sunavlys válasza llacee (#101370) üzenetére


sunavlys
senior tag

Erre rá is kérdeztem

ki a fenét tudtál a boltban megkérdezni, aki hivatalos választ adhatott volna? a takarítónőt? perszer, hogy vigyorgott.

ZTE v967s, Redmi 4A, Huawei_p9_lite_2017, Redmi Note 11 Pro

(#101381) Tapsi válasza llacee (#101370) üzenetére


Tapsi
addikt

Namost, azokban a boltokban, amelyek tényleg számítanak (Lidl, Aldi, Auchan, Tesco, stb.), a boltban melózó jobbágyoknak semmilyen ráhatása nincs az árakra. Azt a központban ülő termékmarketinges találja ki a beszerzőkkel karöltve. Amúgy nem tudom, hogy feltűnt-e, de a Lidl-Aldi öldöklő versenyt vív az elsőségért. De majd biztos kartelleznek, hogy téged személyesen megszívassanak! :) Véletlenül sem a forint instabilitása, és a mértéktelen adóztatás van a dolog mögött! Őrület.

(#101382) WasabiTrsr


WasabiTrsr
csendes tag

Kicsit on topic :D

IB TBSZ-rol mindenki nagyon csendben van, pedig ma indul? Nezem a honlapjukat de nam latom. Esetleg valaki probalta? Nekem nincs accountom veluk.

(#101383) llacee válasza sunavlys (#101380) üzenetére


llacee
őstag

Ahova jarok spar az uzletvezeto a volt evfolyamtarsam

(#101384) sunavlys válasza llacee (#101383) üzenetére


sunavlys
senior tag

akkor azért röhögött ki, mert ismeri a stílusodat a gimnáziumból

ZTE v967s, Redmi 4A, Huawei_p9_lite_2017, Redmi Note 11 Pro

(#101385) Hi!King válasza WasabiTrsr (#101382) üzenetére


Hi!King
őstag

Egyelőre nincs semmi, se üzenet, se ilyen funkció ott ahol gondolom kellene lennie (feltételezem Settings -> Open an additional account-nál kellene lennie, vagy Account Configuration-nél valahol).

(#101386) llacee


llacee
őstag

Egyebkent nagyon jo ez a topic, passzivan resztveszek benne, hasznos es tapasztalt hozzaszolasok vannak benne a befekteteseket illetoen. De a politikai vonala nagyon nem tetszik es erosen egyoldalu, amivel viszont nem ertek egyet.De akkor inkabb maradok a passziv oldalon :) A mostani rendszer sem tetszik es sok mindennel nem ertek egyet, nadeazert...

[ Szerkesztve ]

(#101387) favagoJoska válasza emvy (#101377) üzenetére


favagoJoska
tag

Én nem is mondtam, hogy az átlag befektető megfontolt lenne vagy hogy jól fog járni.
Itt csak arról volt szó, hogy szerintem elég nagy esélye van, hogy szigorítanak majd a visszaváltási feltételeken.

(#101388) gg07


gg07
tag

KBC nem váltja át automatikusan a szabad deviza egyenlegből a díjakat? HUF-ot utaljak be hogy tudják vonni? :U

(#101389) Tyler Durden válasza Dare2Live (#101353) üzenetére

Ausztriába járunk ki, sokminden durván olcsóbb. Metróban vásárolunk, tej 90-92 eurocent, sokszor van akció, hogy ha kartonnal veszed, akkor 10-et fizetsz 12 vihetsz. Gluténérzékenyek vagyunk a lányommal, Barilla tészte kint 1000-1100 forint, itthon 2000. Mosogatószer, öblítő mind mind olcsób a minőséget meg ne is említsük.. Amit itthon vásárolunk az a zöldség, gyümölcs és hús, minden más kintről van. /BP-ről járunk ki és még így is megéri, igaz 150-200k körül vásárolunk havi vagy 2 havi rendszerességgel/

emvy: pénzt lehet nyomtatni a kérdés, hogy mennyit fog érni. Hiába nyomtatod te gőzerővel ha közben a forint/euró árfolyam beszakad..

buherton: gluténmentes barilla ugyanez 900-1000 forint haszon 1 dobozon, ráadásul száraztészta tehát eláll, nagyobb vásárlásnál pikk-pakk megvan az utiköltség.

forumpista: magyar ember nem tanul semmiből, úgy gondolkodik, hogy ezt már biztos nem lépik meg, mikor meglépik, akkor meg megy a sipítozás..

Kukipapa_rr: rövid távra tenném be és 20k euróig, addig meg biztosítva van. Hosszútávra, ami nálunk 5 év lenne, írtam, hogy nincs ötletem.

[ Szerkesztve ]

"It's only after we've lost everything that we're free to do anything." Télen snowboard, nyáron bringa + LEGO® PSN ID: oORastaMaffiaOo

(#101390) sajtos365


sajtos365
tag

Gránitnál promóciós 30 eFt-os szelfis számlanyitáshoz kell ajánlókód vagy csak simán nyitok számlát akkor is megkapom?

(#101391) Tyler Durden válasza Hi!King (#101379) üzenetére

Egy végtelennek tűnő spirál, amiből nem tudom van-e valaha kiút, az elszegényedés szerintem nem vezet kiúthoz, mert minél szegényebb a lakosság, annál könnyebben megvezethető.

Ezt átfordítanám a minél butább a lakosság annál könnyebben megvezethető, ebben pedig élen járunk világviszonylatban is.

"It's only after we've lost everything that we're free to do anything." Télen snowboard, nyáron bringa + LEGO® PSN ID: oORastaMaffiaOo

(#101392) bandus válasza llacee (#101370) üzenetére


bandus
veterán

eh, ugye ezt a kereslet-kínálat dolgot már az 1800-as években leírták, azért nem annyira újdonság :D

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#101393) sajtos365 válasza sajtos365 (#101390) üzenetére


sajtos365
tag

Nem az ajánlókódosra, a szelfis számlanyitásra gondoltam.

(#101394) Morgenstern válasza llacee (#101386) üzenetére


Morgenstern
junior tag

Ausztriában vagy Szlovákiában miért nem az történik az árakkal, mint nálunk? “Hungarofóbiás” a szemét multi és csak azért is a magyarokat akarja kizárólag szopatni, vagy itt Magyarországon nem oké valami?

(#101395) kozeposztaly válasza Morgenstern (#101394) üzenetére


kozeposztaly
csendes tag

Esetleg a máról-holnapra-politikai-döntéshozatal/és urambátyám világ beépült az árakba?
(a sok indirekt adó, amit az állam nem rád testált, de indirekte te fizeted / a vállalkozói bizonytalanságból (mit hoz a holnap a Közlönyben) adódó beárazások, a heti/napi Ár/Tervhivatali rendelkezések...)
Ezek okozzák szerintem döntően.

(#101396) Vesa válasza tonyrulez (#101360) üzenetére


Vesa
veterán

"Az emberek meg úgysem szimplán kiveszik a pénzüket, hanem átteszik másik papírba, tehát attól sem kell tartaniuk hogy hirtelen párezer milliárdos tőkekivételt kell finanszírozniu"

Ez amúgy nem teljesen valid, volt itt egy adat korábban hogy mennyivel csökkent az állampapír állomány a jobb kamatok ellenére, és hogy elég drasztikus mértékben kezdett kivándorolni az emberek megtakarítása külföldre. Jellemzően persze sima deviza bankbetétekbe, aminek nem sok értelme van, viszont pont ez mutatja azt is amiről én beszélek, mert az emberek egy része ettől a kormánytól kifejezetten tart és inkább pusztítja a pénzét egy deviza bankbetétben külföldi bankban, mint hogy "odaadja orbánnak".

A tudomány a valóság költészete!

(#101397) fogkefe21 válasza WasabiTrsr (#101382) üzenetére


fogkefe21
kezdő

2 nappal eltolták a július 4 miatt

(#101398) Elemental válasza buherton (#101361) üzenetére


Elemental
addikt

Nekem ez kb egy évtizednyi adag :)

(#101399) [CS]Blade2


[CS]Blade2
addikt

Engem az érdekelne, hogy mit lehet csinálni, ha beraktam 2031-es PMAP-ba a pénzt, és mondjuk a legeslegrosszabb verziók jönnek be, vagyis mondjuk egyáltalán nem lehet visszaváltani + alig fog fizetni 1-2%-ot? Hitel? Egyáltalán volt már ilyen valaha?

Mert, ha nem jön ki a végére túl jónak, akkor azt mondom, hogy b.a az a.át, így jártam, de az a sz.pó lenne, ha valamiért mégis kell vissza a pénz, de nem férek hozzá.

Mondjuk nekem a 60%-a 2026-os, azt kiülöm akkor is valszeg, ha gáz van.
10% DKJ
30% van a 27-31 közöttiekben. (Ennek a 2/3-a nem rég még DKJ-ben volt, azt átraktam ide)

(#101400) BiP válasza Elemental (#101398) üzenetére


BiP
nagyúr

+1 :)
Nekünk most sógorom hozzott akciós 825grammost (750gr+10%) 3euróért Németországból. 2 üveggel hozott, jó ideig ki fog tartani. (mondjuk a gyerekek elkezdtek rájárni).
De hogy 9 üveg, >6kiló nutella? atyagatya.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.