Hirdetés
- Szárítógép szösszenet (hogy Te ne járj pórul)
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Trump vagy Harris
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Bambanő háza tája
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- 5¼ floppy meghajtó izzítás 30 év pihi után
- Newton harmadik törvénye
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
Dual bojleres gépeknél hogyan oldják meg a kávékazán légtelenítését az első feltöltésnél? Itt ugye nincs se gőzcső, se forróvíz vételi cső. Azért kérdem, mert a Silvanot berézcsöveztem és a gyári helyéről áttettem az OPVt a pumpa után. A gyári hely a kazán tetején a vízbebezető T elágazás másik felén volt, így viszont az előmelegített vizet dobta el. Tehát áttettem, de nem működött jól. Nagyon lassan érte el nyomást, az opvt jóval beljebb kellett tekernem...stb. Tehát az opv helyére szeretnék tenni egy légtelenítő szelepet vagy hasonlót.
Van valakinek ötlete ezzel kapcsolatban? -
HÁZIGAZDA
válasz zolnagy #83053 üzenetére
kimérted, hogy kellenek ezek a tuningok? amikor mi anno közepesen komoly eszközzel néztük SiD-del, emelkedő volt a hőkarakterisztika csapolás alatt dacára az eldobott melegvíznek (pedig mi is azzal kezdtük, hogy még a hideg ágba ment egy OPV, mert ez fel sem merült bennünk).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
zolnagy
őstag
Kimértem, a csapolás feléig emelkedett 2 fokot, aztán a végére visszaesett 2-t, szóval nem biztos, hogy kell. (az igazság az, hogy nem vagyok biztos benne, hogy jó az a mérés, amit csináltam, azaz, hogy bedugtam a k elemet a fej furatába, mert így a fejhővel együtt méri a vizet) A kíváncsiság hajt. Akinek eladtam a Brasilia Ladyt, egyszer visszahozta, mert nem melegített. Kiderült, hogy a K hőelem vezetéke csúszott ki a pidből. De ha már ott volt, rézcsöveztem is neki. Ő szerinte jobb lett tőle.
A te volt Silvanodból én anno kiszedtem a pumpa utáni fot opvt. Nem dobott el az meleg vizet, mert ott nem melegítette elő semmi a vizet. Pusztán keresztülment a forró T idomon a víz az opv felé, ezért volt enyhén kézmeleg, amikor a tartályba folyt (a bojlerből nem szívta ki a forró vizet).
A rézcsőnél viszont valóban az előmelegített forró vizet dobja el.
Ha más nem lesz, lehet beteszek én is egy 2. opvt a pumpa után, ha nincs más ötlet. -
SoundON
tag
válasz zolnagy #83056 üzenetére
Szerintem az a mérés jó, ami a csapolás közbeni állapotokat modellezi le és aközben tudja mérni a kifolyó víz hőmérsékletét. Hiszen azt szeretnénk szabályozni hogy pontosan hány fokos víz érkezzen a kávépogácsára.
Természetesen a PIDet a bojlerbe helyezett hőelem kell hogy szabályozza, de hogy a pid éppen mit mutat, meg a bojler és a fej mikor hány fokos az szerintem nekünk teljesen mindegy.
Tehát egy feltett karban és kitöltő közegbe kell egy pontos és gyors hőelemet rakni, ami mérni tudja a kb 30mp/40ml víz lefolyás közbeni pontos hőmérsékletét. Addig kell a PID hangolásával, a hőelem pontos helyével, a fűtőpatronok teljesítményével, a bojler szigeteléssel, a rézcső hosszával stb stb játszani amíg minél kisebb szórásban, minél stabilabban a kívánt hőmérsékleten folyik ki a víz.
A Fragola által épített rézbojleres, rézcsöves, Omron E5CC PIDes, K hőelemes GC-nél egy 30mp/40ml-es csapolás alatt nekem csak 0,2-0,5C fokot emelkedik a kifolyó víz hőmérséklete, ami több mint kurvajó!(Csak viszonyításképpen: Ugyan ezzel a mérő műszerrel egy új La Marzocco GS3 MP-nél 0,5-1,5C fokokat mértem)
-
senior tag
válasz sz.zs. #83051 üzenetére
Na, ma próbálgattam...
IMS-sel bármit csinálok, megvan a kicsit kesernyés íz.
VST-vel teljesen eltűnik, és jobban kijönnek az ízjegyek is.
Anno alubojlernél pont azért váltottam vissza VST-ről IMS-re ennél a kávénál, mert pont fordítva volt.
Hogy ez mitől van, nem tudom, minden esetre igen érdekes.
A kifolyó víz méréseim szerint mindkét bojlernél közel azonos hőfokú.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
vicces1
aktív tag
válasz sz.zs. #83058 üzenetére
Mindkét kosár 18gr-os?
Nálam a VST 15, és az aluból érkező vízzel is inkább (bár a víztrítő réz) az édes felé mozdul vele, ha gyorsabb, ha lassabb a lefolyás.
Az IMS-el szebb a lefolyás, de ízben más.Ez a tapasztalat mondjuk most sokat nem segít neked a rézbojler dilemmában.
Lehet, hogy az új réznek kell egy kis "edzés" bejáratás, patina, ásványi lerakódás, hogy megérjen a feladatára
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
senior tag
-
grizlisandor
veterán
51ml hexagon üveg, Graef CM702 kávédaráló, tamper, ims kosár, 0,5 kg kávé berendelve.
-
senior tag
válasz grizlisandor #83062 üzenetére
Hol találtál 51 ml-es hexagon üveget?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
grizlisandor
veterán
válasz sz.zs. #83063 üzenetére
Elírtam, csak 50 ml hexagon üveg(katt) találtam, de végül csak 47 ml hexagon üveg(katt)-et rendeltem.
-
Fred23
nagyúr
Nagyon régen nem mértem vérnyomást, pedig évek óta napi 8-10 kávé lecsúszik. Most, így az esti kávé után mégis valahogy kíváncsi lettem... és megnyugodtam.
[ Szerkesztve ]
-
freaghill
őstag
"Sikerült hozzájutni a képen szereplő Indonéz Toraja kávéhoz limitált mennyiségben. Ezért kizárólag a hírlevél olvasók juthatnak hozzá. A web áruházban Indonéz Jáva kávét kell kiválasztani és a megjegyzés rovatba beírni hogy Toraja kávét kérjük. Úgy gondolom hogy aki szereti a különlegességet , ezt az egyszeri alkalmat nem hagyja ki, Értékeli ezt a rendkívül kedvező árat és él a lehetőséggel.Érdemes sietni, mert a készlet véges."
[ Szerkesztve ]
-
-
Fred23
nagyúr
válasz BlacKSouL #83078 üzenetére
106, de az én monitoromon és mobilomon egész jól látható, szóval ha Nálad nem látszik a szisztolés, kalibrálni kéne a monitorod!
Ha koffeinből a halálos adag felét tartalmazó mennyiségű kávét iszok, akkor már nekem is felmegy 150-re a vérnyomásom. Hosszú távon kérdéses, mennyire egézséges egy alapból alacsony vérnyomással élő számára a napi 8-10-12 kávé? Majd kiderül, de egyelőre minden oké.
[ Szerkesztve ]
-
Csápájev
őstag
válasz Fred23 #83079 üzenetére
Ha komolyan foglalkozol a vérnyomásoddal,akkor vegyél egy kalibrált, megbízható vérnyomásmérőt.
Engem egy ilyen jópár éves citizen vérnyomásmérő majdnem bevitt az erdőbe, már magas vérnyomás gyógyszert akartak felírni.
Nagyon fontos,ha tényleg érdekel a vérnyomásod.[ Szerkesztve ]
-
Fred23
nagyúr
válasz Csápájev #83081 üzenetére
Nem igazán foglalkozom vele, csak éppen kedvem támadt megmérni, mert mostanában a családban majd' mindenki méregette. A vérnyomásmérő pontos lehet, mert kórosan magas vérnyomású apámnak is kábé annyit mér, mint az orvosé. (Apám 69 éves, az elmúlt 30 évben úgy 2x volt dokinál, de nemrég elesett az utcán, mentők vitték be, ott derült ki, hogy ilyen 190 körüli a szisztolésa. ) Mondjuk pont ezt tudta is, mert már 10 éve is meg lett mérve, és akkor is ennyi volt kábé, csak akkor még nem lett tőle különösebb baja, illetve nem produkált tüneteket. Nem szedett gyógyszereket rá, nem foglalkozott vele. Szerintem 2 hét, és abba fogja hagyni a vérnyomáscsökkentőzést most is, mindegy, ki mit mond neki.
OPiiPO: Ha még élek, örömmel! Én anyum vérnyomását örököltem, úgy néz ki.
[ Szerkesztve ]
-
vicces1
aktív tag
Kedves érdeklődők a fentiekben a webbeteg orvos-valaszol rovatunkat olvashatják.
altéma: "frissen pörkölt, és őrült" csibó, edusó, stb. döglött kávék élettani hatásai
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Csápájev
őstag
válasz Fred23 #83082 üzenetére
Nekem is mértek összevissza a dokinál, hasonlóan milliószor használt csodákkal,de ugye nagyon változó, nem kapsz pontos képet,van akinek csak este, van akinek csak reggel magas.
Végül egy 24 órás vérnyomásmérő mutatott rá,hogy bizony jó a vérnyomásom, gondolom azt a napi használat miatt sűrűn ellenőrzik, vagy hamar kijön,ha hibás.
Én csak ajánlani tudom a megbízható vérnyomásmérőt,életet menthet.
Aki pedig a vérnyomáscsökkentőt csak úgy magától abbahagyja,az jó eséllyel hamar meghal. -
reset
senior tag
Sziasztok!
Nemrég raktam hőmérőt a kis Magisterembe #81411
Nem sokáig volt benne...hamarosan leváltottam egy manométerre:A gépházon belül volt egy kb. 6 cm hosszú összekötő idom az ulka és az OPV között:
...Nna ennek a helyre raktam egy T-idomot, amihez csatlakoztattam a manométer hollandiját...
Persze hogy rögtön állítani kellett a Magisteren a gyári limitet / bő 12 bar nyomást mutatott a vakszűrős teszt - amit szépen visszagurigáztam 9 körülire...
[ Szerkesztve ]
-
mdav88
aktív tag
Ascaso még itt...
Nem egészen értem, kb 6an írtak érdeklődők, de utána nem válaszoltak semmit arra, amit írtam. Egy ember már jött megnézni, de ő nem érzett akkora előrelépést, bár szerintem az általa hozott bab nem volt jó....
Keresztapper:
La Spaziale Vivaldi.[ Szerkesztve ]
-
senior tag
-
-
HÁZIGAZDA
válasz sz.zs. #83092 üzenetére
hozzám meg visszatért az elátkozott catler, úgyhogy még mindig eladó. nem tetszett a vevőnek, meg állítólag búg a tápja néha. szerintem örökre rajtam marad, lehet, hogy ha már így alakult, eladok minden mást, oszt nyomom belőle a robusztát. egyszer élünk!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mdav88
aktív tag
válasz sz.zs. #83090 üzenetére
Férfiasan bevallom, hogy PY etióp volt, viszont a zacskó aljáról kb 4 duplányi.
Szvsz ledöglött, de javasoltam neki, hogy hozza el a Kinu örlőjét, és nézzük meg, nem-e az én őrlőm volt a gyenge pont.(egyébként sikerült belőle gyönyörűt rántani másodjára olyan illata volt, hogy beszarás, de az ízében volt valami kesere)
-
grizlisandor
veterán
Ez ám a gyorsaság mordorban, tegnap reggel megrendelem+kifizetem, ma délelőtt már a kezemben a csomag.(hozzá tartozik, hogy csak szomszédos megyek székhelyre kellett eljuttatnia a postának, nem ehhez vagyok szokva szállítási időben)
Korzótesztet megjárt kávét bedobtam a kosárba, gyakorolni.De várom már, hogy meglegyen minden.
-
bluesfan
tag
A példa azért kissé sántít. Egy kiváló minőségben felvett és kinyomott lemez lehet jó támpont egy rendszer tesztjéhez. Kávénál viszont az őrleményt mindig az adott "lejátszóhoz" kell igazítani, nincs olyan kávé, amelyik minden gépsárkánynak egyformán testhezálló, ráadásul a finomhangolás is elengedhetetlen.
[ Szerkesztve ]
-
iatti
aktív tag
válasz grizlisandor #83095 üzenetére
és melyik kávét rendelted?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest