Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#83801) Parci válasza Dr.Anonymus (#83799) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

hát ez a gyönyörű vérturul? :Y

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#83802) Dr.Anonymus válasza Parci (#83801) üzenetére


Dr.Anonymus
addikt

ő egy Milano :) (a Professional és a Stradivari egy ötvözete)
fa markolatúra cserélt karokkal

(#83803) Dr.Anonymus válasza Gery0505 (#83792) üzenetére


Dr.Anonymus
addikt

Egyáltalán nem olyan bonyolult kezelni mint elsőre tűnik. Nekem a korábbi Lelit Anna sokkal gyakrabban elakadt ha túl finomra őröltem a kávét, itt ez szinte soha nem probléma, max egy kicsivel több erővel nyomod át mint 9 bar, és az eredményként kapott kávéval se volt soha gond.

A lényeg, hogy ne James Bondtól tanuld meg a használatát :D

(#83804) norby_42 válasza SierraFox (#83784) üzenetére


norby_42
aktív tag

12 az szerintem kevés a dupla kosárba, nekem 14-15 megy bele, a szimplába 10-11.
Keress vissza, egyszer leírtam, nálam mi a rutin.

[ Szerkesztve ]

Eat pasta, run fasta

(#83805) Gery0505


Gery0505
tag

Sziasztok!
Egy kis gondom akadt a kávéfőzéssel, ennek megoldásában kérném szépen a segítségeteket. Van egy Gaggia Classic alapgépünk, amelyen a nyomás be van állítva 9 barra, és szépen fel van újítva. Az őrlőnk egy Graef 702 típus, kávét Pál Jocitól szoktunk venni, többfélét kipróbáltunk, a Choco Madness a kedvencünk, így általában azt szoktuk inni. Nos ezek a peremfeltételek. A gondom a következő, illetve nem értem, hogy miért van ez. Pál Joci kávéit általában 8-as fokozaton szoktuk őrölni, +/-1 fokozat. Ekkor olyan csepegősen szokott elindulni, ahogy Joci is javasolta nekünk, és általában finom kávé szokott lejönni jó vastag Crema-val. A kávét a fagyasztóban tároljuk a saját zacsijában, és nem is régi pörkölés, tán áprilisi. De most nem tudom mi történt, mert a darálón 3 fokozatot kellene már finomítani, hogy nagyjából ugyanaz a minőség jöjjön le. A főzési módszer nem nagyon változott, szinte mindig ugyanúgy főzöm le. 18g kerül a portafilterbe, ezt mindig az őrlés előtt szoktam lemérni, egy sima konyhai mérleggel. Rendes kávés mérlegünk még nincs. A tömörítéskor azért szoktam látni, hogy a tamper mindig a felső éléig süllyed le, tehát kb. egy vonalban van a kosár peremével. De most azt nem értem, hogy ezek mellett a feltételek mellett 8-ason őröltem le a Choco Madnesst, és átömlött rajta a forró víz, és gyakorlatilag borzalmas lett a KV. De a 3 fokozat finomítással jobb lett most a lefolyás is, és a KV minősége is jobb lett. A darálót tegnap kitakarítottam, arra gondolván, hogy eltömődött. A KV gépet még nem takarítottam, de február óta, mióta Zsoltitól megvettük azóta nem. Nem hiszem, hogy koszos lenne, mert jön belőle rendesen a víz. Amúgy Norda vízzel használjuk azóta, csak 1x-2x használtuk csapvízzel, amikor éppen elfogyott. De nem is használtuk olyan nagyon sokat, ezalatt az idő alatt, tán ha 3kg kávé mehetett át rajta. Nem tudom mi változhatott, gondolom a KV minősége nem nagyon változhatott, mert majdnem minden zacskót a 8-as fokozaton őröltük, és fantasztikus kávék jöttek le. De most nem tudom mi történt. Elkopott volna az őrlő? Alig használtuk.

"Failure is always an option." Adam Savage

(#83806) SierraFox válasza Dr.Anonymus (#83799) üzenetére


SierraFox
tag

Ez de szép. Tetszik, hogy a műanyagokat fára cserélted. :R
Csak a talp jön a Stradivariról ugye? A többi az a Professionalé.
Jó ez a nyomásmérő, csak az ára horror (nekem). :B

(#83807) Dr.Anonymus válasza SierraFox (#83806) üzenetére


Dr.Anonymus
addikt

Igazából az még aránylag elfogadható árú módosítás volt.
Ádámtól kértem, akitől a tamper is van, hogy egy hozzá passzoló antikolt tölgy nyelet csináljon az amúgy is elérhető portafilter kar mellett.
Egyébként azt ígérte, hogy nyár közepe felé a többi műanyag részt is után tudja majd gyártani fából. :K

Igen, az alapzat csak a Stradivari, ami jó mert kicsit stabilabb. :)

Hát igen, a manométert most én se vállalom be az ára miatt, de majd valamikor később majd szeretném azért.

(#83808) SierraFox válasza Dr.Anonymus (#83807) üzenetére


SierraFox
tag

Ez jó hír, mert nekem is tőle van a tamper a pavonihoz. :DDD

(#83809) mutyi válasza hogyaza (#83798) üzenetére


mutyi
őstag

Szerintem jó árban van a te géped 75-ért. Én 80-85-öt mondtam volna rá ennyi tuning után.
Főleg amennyibe kerül egy használt baby tuning után.
Szerintem itt is írd be néhányszor,mert sokan akarnak jó gépet és egy tuningos classic nem jön ki ennyiből, viszont szerintem is nagyon jó kávékat lehet vele lőni, ha minden más rendben van.

(#83810) Dr.Anonymus válasza SierraFox (#83808) üzenetére


Dr.Anonymus
addikt

:R
Eléggé minőségi cuccokat gyárt. :K
Majd ha meglesz a többi fa tartozék is akkor bedobom a fórumba.

(#83811) 72lakiluk válasza Gery0505 (#83805) üzenetére


72lakiluk
tag

Nálam, meg szerintem általánosságban is kell a finomabb felé állítani az őrlőt, ha öregszik a kávé. Egy negyedkilós ha kitart, már pár nap múlva is mást ad, mint előtte. Bár ha úgy van, ahogy írod, hogy ilyen gondod még sose volt, akkor nem tudom mi a baj :)

(#83812) mdav88 válasza Dr.Anonymus (#83810) üzenetére


mdav88
senior tag

Na igen, nalam is Adam cuccai segitenek.

(#83813) Gery0505 válasza 72lakiluk (#83811) üzenetére


Gery0505
tag

Hát igen, ez a baj, hogy én sem értem mi történt. A kávékat fagyasztjuk, jó nem kis mézesüvegekben porciózva, hanem a saját tasakjában, de maximum annyit éreztünk rajta, ahogy a vége felé közeledett a zacsi, hogy egy picit talán vesztett az aromájából, de ez sem volt nagyon jellemző. Elég jól megőrzi így is a minőségét. Bár most még nem isszuk minden nap, és így nem fogy el hamar, de eddig mindig jó volt a kávé. Az a helyzet, hogy ez nem csak nálam van, hanem tesóm is tapasztalta ezt, hogy az őrlőt neki is néhány fokozattal finomabbra kellett állítani. Nem gondolnám, hogy a kávéval van a baj.

[ Szerkesztve ]

"Failure is always an option." Adam Savage

(#83814) Dr.Anonymus válasza mdav88 (#83812) üzenetére


Dr.Anonymus
addikt

Szépek ezek az égetett fák :K

(#83815) xemelon válasza Gery0505 (#83813) üzenetére


xemelon
tag

Én 10 dekánként tárolom szelepes zacsiban mélyhűtőben, így kitart 2-3 napig, de a 3. napon nekem is finomítani kell már az őrlésen.

(#83816) Gery0505 válasza xemelon (#83815) üzenetére


Gery0505
tag

Hát most kipróbáltunk egy Hello Sicilia-t is, de ennél a kávénál is 3 fokozattal finomabbra kellett állítani az őrlőt, mint a Choco Madnessnél is kiderült. Amúgy a Sicilia sem régi még. Az íze ugyanolyan isteni finom volt, mint szokott. Ebben a beállításban most is olyan csepegősen indult el, ahogy szokott. Szóval szerintem az őrlővel történhetett valami, de mi? Ezek lennének a korlátai a Graefnek? Vagy el is kopott volna benne valami?

[ Szerkesztve ]

"Failure is always an option." Adam Savage

(#83817) hogyaza válasza Gery0505 (#83816) üzenetére


hogyaza
csendes tag

Mi történhetett volna az őrlővel?Nem a kávéval,hanem a kávé tárolásával van a baj.Éppen azt tapasztalod,ahogyan öregszik a kávéd.Ha most rendelnél és bontanál egy friss choko m-t,valószínű "megjavulna" az őrlőd.Tárold rendesen,és nem kell ilyeneken pörögni.

(#83818) Parci válasza mdav88 (#83812) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ő ki ő?

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#83819) koxx válasza Parci (#83818) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Tóth Ádám [link]

(#83820) adp válasza vicces1 (#83776) üzenetére


adp
őstag

én a helyedben tényleg várnék még vele, túl friss, éretlen, egy száraz etióphoz 3 hétnél előbb nem nyúlnék,védőgázzal meg még később

(#83821) SirRasor


SirRasor
őstag

Üdv!
Kezd tönkremenni a mostani Hausmeister HM 6209 kávéfőzőnk és nézelődök valami utód után.
Találtam egy ilyen magyar Momert csodát.
Azt írják, hogy "a kávé hőfoka 82°C". Ez miért jó? Nem forrásban lévő vizet szokás ráengedni a kávéra? Ettől gyengébb lesz? Vagy finomabb? Vagy...vagy?

Make Love not war!

(#83822) SlayerSub


SlayerSub
tag

Megvolt a Római vakáció, majd mindenhol jó kávét ittam, de elájulva egytől voltam, story on:
Az airbnb-s vendéglatónkat kérdeztem hol kell kv-t inni mert, hogy szeretem, erre ő, hogy ő Nápolyi és sajnos Romában egy helyen tud normalis kávét inni amúgy inkabb visszaadja. Na mondom ez érdekel, hát lássuk. El is mentem a helyre, kértem egy espresso-t. Szuperlatívuszok nélkül, nagyon izlett és tetszett. Tetszett, hogy olyan vastag és sűrű volt a krém a tetején mintha nem is kávéból készült volna. Meg is kérdeztem, de elvileg sima kávé, majd hoztam is belőle haza. Persze itthon egyenlőre semmi hasonlót nem sikerült kihozni, pedig ezt is megkerdeztem elvileg ugyan az volt a gépben. Ez lenne a hely: [link]
Azóta más oldalakon utána néztem, beszélik hogy létezik híres Nápolyi mogyorós kávé, aminek olyan a cremaja mint amiről -beszéltem.. Lehet ilyet kaptam volna..? Na mindegy, itthon van elérhető nápolyi blend valahol, próbálkoznék még hátha tálalok valami hasonlót mint kint kaptam?

(#83823) koxx válasza SirRasor (#83821) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Ha forrásban lévő vizet engedsz a kávédra akkor az garantáltan megég. Általában 88-95 fok közötti vízzel készül az espresso.

(#83824) bl4ze válasza SlayerSub (#83822) üzenetére


bl4ze
veterán

Jól nézem, őrölt kávét hoztál haza?
Ha igen: abból sajnos sosem lesz olyan mint ott kaptál.... :Y

.:. bl4ze .:.

(#83825) SlayerSub válasza bl4ze (#83824) üzenetére


SlayerSub
tag

Fogalmam sincs mit nézel, szemest hoztam. Az oldalt maga a hely miatt linkeltem, nem a termék miatt...

(#83826) bl4ze válasza SlayerSub (#83825) üzenetére


bl4ze
veterán

Bocsánat,a linken őröltet láttam. Szemes az más, nem szóltam.
Vélhetően kevés a tudás vagy a géppark, azért nem tudod kihozni azt amit ott kaptál : ilyen van, sajnos.

Én most egy februári eddig fagyasztóban levő P&Y Locavore-t iszok: PID 95 fokra feltolva, és iszonyúan hozza az Észak Olasz bárkávék karaktereit.. Nyammm Locavore :)

.:. bl4ze .:.

(#83827) Koczó93 válasza SlayerSub (#83822) üzenetére


Koczó93
őstag

Milyen géppark volt a kávézóban? Egy kis géppel nem valószínű hogy megvalósítható ;)

(#83828) vicces1 válasza adp (#83820) üzenetére


vicces1
aktív tag

ok, kösz.
Kipróbálom, bár mivel már bontottam, ezért 2 naponta rápróbálok.

Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus

(#83829) SlayerSub válasza Koczó93 (#83827) üzenetére


SlayerSub
tag

Hát valami sokkaros drágaság, sajnos ezeket én nem ismerem annyira. De persze tisztában vagyok vele, hogy ez technikai sport. :) Csak jó lett volna megközelíteni. De a kávé frissessége is kérdéses, sima papirzacskos csomagolás...

(#83830) Bazsee71


Bazsee71
őstag

Friss élmények a Fortéval:
Nem lehet megúszni a kések párhuzamosítását, jobb módszer pedig egyelőre nincs a filc-alufólia eljárásnál. Azon kívül, hogy időigényes, siralmas, hogy mekkmesterkedni kell egy új darálóval. Persze nem volt zsákbamacska, csak amíg el nem játszottam vele saját magam egy vasárnap délutánt, addig kicsit tolerálhatóbbnak tartottam.
Remélem ezt a barkácsolást sikerül gyorsan elfelejteni, amihez legalább annyival hozzájárult a Forte, hogy sikerült pár nagyon finom presszót húzni így estére, a beépített mérleg is frankó. Majd beszámolok a hosszú távú tapasztalatokról is.

(#83831) Parci válasza Bazsee71 (#83830) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ilyen gányolás kelljen valami újhoz, illetve, hogy ha már kell, akkor világverő cucc legyen. én a rossi rr45-ön csináltam utoljára, és nem szeretnék rá emlékezni. illetve fragola valamikor leírta, hogy miért nem lehet így normálisan párhuzamosítani, de már nem emlékszem. szerencsére a kisrobur :) teszi a dolgát anélkül, hogy összekenném és ufóvédő alusisakot tennék rá :DDD

viszont a tapasztalat ettől függetlenül jöhet, azért kíváncsi vagyok, fontos részleteiben is tudni, hogy mit fogok szidni egy-két évig :DDD

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#83832) Bazsee71 válasza Parci (#83831) üzenetére


Bazsee71
őstag

3 presszó után messzemenő következtetést levonni nem lenne túl bölcs, így csak annyit írnék, hogy azok a presszók hozták a hűha érzést. :) A héten 3-4 féle kávét ráeresztek, azokat párhuzamosan húzom majd a K30-cal is.

(#83833) adp válasza Koczó93 (#83827) üzenetére


adp
őstag

ez sztem szinte kizart, en otthon meghalos shotokat huzok a fullos gcvel, es a zm keses daraloval, joparszor kostoltam mar kavezoban ugyanazt es sokszor kapok joval szarabbat, es nem olasz szenrol beszelek

(#83834) SteelCowboy


SteelCowboy
csendes tag

Egy kicsit hatásvadász (amolyan tipikus bulváros), neszesemmifogdmegjól cikk, de végülis kávé a témája... :)
[link]
Még mielőtt szó érné a ház elejét, nem vagyok rendszeres olvasója az oldalnak, a Google dobta fel :D

We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.

(#83835) grizlisandor válasza grizlisandor (#83771) üzenetére


grizlisandor
addikt

Durvább őrleménnyel szinezett melegvíz folyt le, de maradva a GC őrlési finomságon(nálam 10-es) értékelhető folyadék folyt le.

Várom már, hogy átessen full tuning-on és visszakapjam a GC-et. :B

(#83836) Parci válasza Bazsee71 (#83832) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

hát, ilyenkor kéne azért egy super jolly, mert simán lehet, hogy azok a kávék olyan kávék, hogy azzal is hozzák a hűha érzést. akkor lehetne bizonyosabbnak lenni, ha a málkőni rendre hozza, a sj meg rendre nem.

de egyébként egy ilyen pontatlan gány csak akkor lehet tényleg hűhás, ha a késprofil viszont csillagos ötös, más magyarázatot nem tudok (csodákban meg nem hiszek). létezik, hogy a málkőni ennyivel jobb késeket tud például a mazzernél, italmillnél?

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#83837) Bazsee71 válasza Parci (#83836) üzenetére


Bazsee71
őstag

Ezt a kört már lefutottam a Majorral, a K30-cal pedig nem egy szintet sikerült lépni utána. Nem hiszem, hogy azóta csak úgy maguktól erőre kaptak volna az SJ-k. :U

Nem tudom a pontatlan gány milyen, mert úgy nem próbáltam. Nem akarok mellette kardoskodni 3 presszó után, így továbbra is csak annyit állítanék, hogy az első presszók hozták, amit vártam, mondhatni többet is.

(#83838) Blaise


Blaise
veterán

Sziasztok!

Mennyire jó választás egy ilyen Lidl-ös eszpresszó gép? Köszi! :R

[link]

(#83839) Parci válasza Bazsee71 (#83837) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

pontatlan gány az, amit neked kell filccel és alufóliával "felszabályozni". ki sem próbáltad úgy, rögtön nekiestél, mint parci a rossinak? :DDD

amúgy elhiszem én, hogy a málkőni bármelyik kése zenész, a mazzernek meg kb. egyik sem, de furcsállom, hogy az utóbbi cég évtizedek alatt is sötétben tartotta magát (bár ugyanennyire nem logikus végülis, hogy a málkőnit meg hakkolni kell, meg sorjás a csodakése stb.). fúzióért kiáltanak :DDD

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#83840) Bazsee71 válasza Parci (#83839) üzenetére


Bazsee71
őstag

Nem akartam magam szivatni, hogy még a késtartókat is takarítanom kelljen , egyből a beállítással kezdtem. :)

(#83841) Bazsee71 válasza Parci (#83839) üzenetére


Bazsee71
őstag

Vagy csak álljon rá az SSP a Mazzer kések helyettesítésére. Most Berlinben is megcsodáltuk az új Mazzereket, a legkomolyabb mérnöki munka szemmel láthatóan náluk van, illetve az "új dizájn" is nagyon bejövős.

(#83842) zolnagy


zolnagy
őstag

Ha már örlők a téma. Kinek mennyire kell állítani 0 ponttól a Mazzer örlőjét? Elsősorban SJ kés érdekelne Mini Electroniccal, de SJ is jöhet. Nálam MiniE SJ késsel 0-tól 12 ricni a jelenlegi kávéval (P&Y CM)

(#83843) mentic18 válasza Blaise (#83838) üzenetére


mentic18
tag

Szia. Már ott bukik a dolog hogy gumiboritást kapott a szűrő és a porta belülről. Műanyag az egész. 60-70ért van gaggia itt a csoportban, én azt ajánlanám és sokmindenki más.
Vagy vegyél egy french press. Hidd el jobban jársz vele mint a lidl-s géppel.

Samsung Galaxy A53 5G

(#83844) 72lakiluk válasza zolnagy (#83842) üzenetére


72lakiluk
tag

0.9-től 1.3-ig eddig, bár nagyon világos nem volt még. Az lehet még lejjebb lenne.

(#83845) #64275200 válasza zolnagy (#83842) üzenetére


#64275200
törölt tag

Azt tudom, hogy őrlő és őrlő között van különbség mint ahogy Mazzer és Mazzer között is.
Nem is beszélve a szőkenő és a szőke nő közötti különbségekről.
De az általad adott ricni számok engem megdöbbentettek. Így lehet, hogy már kést kell cserélnem a Majorba? Ha ennyire levinném az őrlési finomságot, akkor sorra befulladna a csapolásom. A 2,5 és 3 azaz huszonöt és harminc közötti őrlésnél már egy perc körüli átfolyási időket mérek az első csepp megindulásától számítva.

(#83846) Parci válasza zolnagy (#83842) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

van ennek értelme? minden őrlőnél tök máshol van ez a pont, nem?

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#83847) zolnagy válasza 72lakiluk (#83844) üzenetére


zolnagy
őstag

Először nem értettem, mi ez a tizedes szám, de gondolom 0-nak vetted az összeérés állását és ahhot képest a nagy számozást vetted alapul. Két szám között pont 10 ricni van, tehát a 0,9-1,3 az 9-13 ricnit jelent? Nekem is kb ez a tartomány. Minid van amúgy?

@Zöldbab, az pont, hogy jobb nálad, mert messzebb van a 0 ponttól az örlési tartomány, tehát jó nagy tartalékod van a késben. Persze ez viszonyítás kérdése. Egy majort nem lehet egy minivel összehasonlítani.

@Parci, de. Mindazonáltal ha már az összeérés határán van az nem jó. Ott vagy a kés van elkopva, vagy a tengely ferde sztem. Az már volt téma korábban, hogy SJ-k és majorok között máshol van ez a pont. Viszont két egyforma örlőnél egyforma kések esetén ha van nagyobb különbség, az már utalhat a fenti két dolog valamelyikére. Valójában kíváncsi vagyok, hogy saját örlőmön ez a 9-13 ricni tartomány egálban van-e ugyanilyen típusú örlőkkel. Nem akarok elméleteket gyártani, csupán kíváncsiság.

(#83848) 72lakiluk válasza zolnagy (#83847) üzenetére


72lakiluk
tag

SJ van. Nem vagyok műszaki ember, nagyon nem, de egyetértek az előttem szólókkal, hogy őrlőnként eltérő lehet. Én ragasztottam rá osztást, azért írtam tizedesben. De igen 9-13. Most néztem meg, hogy ne írjak hülyeséget, 2 ricninél kezd összeérni a kés, F64 evo úgy rémlik :)

(#83849) sz.zs. válasza zolnagy (#83842) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Mine E SJ késsel:

A 0 a joker állás, a képeken belüli tartományban használom, a másik piros, tehát 8,8 pedig a kések összeérése.

[ Szerkesztve ]

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#83850) 72lakiluk válasza sz.zs. (#83849) üzenetére


72lakiluk
tag

Kb. mindenkinek hasonló lehet :) a joker állásod 12 vagy 1.2, én is itt kezdem mindíg. Azért jellemzően lefelé kell mozdulni, ritkán egyet föl

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.