Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [btz:] Internet fejlesztés országosan!
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [fatpingvin:] Thinkpad X230 mint asztali gép, mi van a bővítőkártyákkal?
- [Re:] [Szevam:] Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [bambano:] Bambanő háza tája
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
hát ez a gyönyörű vérturul?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Dr.Anonymus
addikt
ő egy Milano (a Professional és a Stradivari egy ötvözete)
fa markolatúra cserélt karokkal
Dr.Anonymus
addikt
Egyáltalán nem olyan bonyolult kezelni mint elsőre tűnik. Nekem a korábbi Lelit Anna sokkal gyakrabban elakadt ha túl finomra őröltem a kávét, itt ez szinte soha nem probléma, max egy kicsivel több erővel nyomod át mint 9 bar, és az eredményként kapott kávéval se volt soha gond.
A lényeg, hogy ne James Bondtól tanuld meg a használatát
norby_42
aktív tag
12 az szerintem kevés a dupla kosárba, nekem 14-15 megy bele, a szimplába 10-11.
Keress vissza, egyszer leírtam, nálam mi a rutin.
[ Szerkesztve ]
Eat pasta, run fasta
Gery0505
tag
Sziasztok!
Egy kis gondom akadt a kávéfőzéssel, ennek megoldásában kérném szépen a segítségeteket. Van egy Gaggia Classic alapgépünk, amelyen a nyomás be van állítva 9 barra, és szépen fel van újítva. Az őrlőnk egy Graef 702 típus, kávét Pál Jocitól szoktunk venni, többfélét kipróbáltunk, a Choco Madness a kedvencünk, így általában azt szoktuk inni. Nos ezek a peremfeltételek. A gondom a következő, illetve nem értem, hogy miért van ez. Pál Joci kávéit általában 8-as fokozaton szoktuk őrölni, +/-1 fokozat. Ekkor olyan csepegősen szokott elindulni, ahogy Joci is javasolta nekünk, és általában finom kávé szokott lejönni jó vastag Crema-val. A kávét a fagyasztóban tároljuk a saját zacsijában, és nem is régi pörkölés, tán áprilisi. De most nem tudom mi történt, mert a darálón 3 fokozatot kellene már finomítani, hogy nagyjából ugyanaz a minőség jöjjön le. A főzési módszer nem nagyon változott, szinte mindig ugyanúgy főzöm le. 18g kerül a portafilterbe, ezt mindig az őrlés előtt szoktam lemérni, egy sima konyhai mérleggel. Rendes kávés mérlegünk még nincs. A tömörítéskor azért szoktam látni, hogy a tamper mindig a felső éléig süllyed le, tehát kb. egy vonalban van a kosár peremével. De most azt nem értem, hogy ezek mellett a feltételek mellett 8-ason őröltem le a Choco Madnesst, és átömlött rajta a forró víz, és gyakorlatilag borzalmas lett a KV. De a 3 fokozat finomítással jobb lett most a lefolyás is, és a KV minősége is jobb lett. A darálót tegnap kitakarítottam, arra gondolván, hogy eltömődött. A KV gépet még nem takarítottam, de február óta, mióta Zsoltitól megvettük azóta nem. Nem hiszem, hogy koszos lenne, mert jön belőle rendesen a víz. Amúgy Norda vízzel használjuk azóta, csak 1x-2x használtuk csapvízzel, amikor éppen elfogyott. De nem is használtuk olyan nagyon sokat, ezalatt az idő alatt, tán ha 3kg kávé mehetett át rajta. Nem tudom mi változhatott, gondolom a KV minősége nem nagyon változhatott, mert majdnem minden zacskót a 8-as fokozaton őröltük, és fantasztikus kávék jöttek le. De most nem tudom mi történt. Elkopott volna az őrlő? Alig használtuk.
"Failure is always an option." Adam Savage
SierraFox
tag
Ez de szép. Tetszik, hogy a műanyagokat fára cserélted.
Csak a talp jön a Stradivariról ugye? A többi az a Professionalé.
Jó ez a nyomásmérő, csak az ára horror (nekem).
Dr.Anonymus
addikt
Igazából az még aránylag elfogadható árú módosítás volt.
Ádámtól kértem, akitől a tamper is van, hogy egy hozzá passzoló antikolt tölgy nyelet csináljon az amúgy is elérhető portafilter kar mellett.
Egyébként azt ígérte, hogy nyár közepe felé a többi műanyag részt is után tudja majd gyártani fából.
Igen, az alapzat csak a Stradivari, ami jó mert kicsit stabilabb.
Hát igen, a manométert most én se vállalom be az ára miatt, de majd valamikor később majd szeretném azért.
SierraFox
tag
Ez jó hír, mert nekem is tőle van a tamper a pavonihoz.
mutyi
őstag
Szerintem jó árban van a te géped 75-ért. Én 80-85-öt mondtam volna rá ennyi tuning után.
Főleg amennyibe kerül egy használt baby tuning után.
Szerintem itt is írd be néhányszor,mert sokan akarnak jó gépet és egy tuningos classic nem jön ki ennyiből, viszont szerintem is nagyon jó kávékat lehet vele lőni, ha minden más rendben van.
Dr.Anonymus
addikt
Eléggé minőségi cuccokat gyárt.
Majd ha meglesz a többi fa tartozék is akkor bedobom a fórumba.
72lakiluk
tag
Nálam, meg szerintem általánosságban is kell a finomabb felé állítani az őrlőt, ha öregszik a kávé. Egy negyedkilós ha kitart, már pár nap múlva is mást ad, mint előtte. Bár ha úgy van, ahogy írod, hogy ilyen gondod még sose volt, akkor nem tudom mi a baj
mdav88
senior tag
Gery0505
tag
Hát igen, ez a baj, hogy én sem értem mi történt. A kávékat fagyasztjuk, jó nem kis mézesüvegekben porciózva, hanem a saját tasakjában, de maximum annyit éreztünk rajta, ahogy a vége felé közeledett a zacsi, hogy egy picit talán vesztett az aromájából, de ez sem volt nagyon jellemző. Elég jól megőrzi így is a minőségét. Bár most még nem isszuk minden nap, és így nem fogy el hamar, de eddig mindig jó volt a kávé. Az a helyzet, hogy ez nem csak nálam van, hanem tesóm is tapasztalta ezt, hogy az őrlőt neki is néhány fokozattal finomabbra kellett állítani. Nem gondolnám, hogy a kávéval van a baj.
[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
Dr.Anonymus
addikt
Szépek ezek az égetett fák
xemelon
tag
Én 10 dekánként tárolom szelepes zacsiban mélyhűtőben, így kitart 2-3 napig, de a 3. napon nekem is finomítani kell már az őrlésen.
Gery0505
tag
Hát most kipróbáltunk egy Hello Sicilia-t is, de ennél a kávénál is 3 fokozattal finomabbra kellett állítani az őrlőt, mint a Choco Madnessnél is kiderült. Amúgy a Sicilia sem régi még. Az íze ugyanolyan isteni finom volt, mint szokott. Ebben a beállításban most is olyan csepegősen indult el, ahogy szokott. Szóval szerintem az őrlővel történhetett valami, de mi? Ezek lennének a korlátai a Graefnek? Vagy el is kopott volna benne valami?
[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
hogyaza
csendes tag
Mi történhetett volna az őrlővel?Nem a kávéval,hanem a kávé tárolásával van a baj.Éppen azt tapasztalod,ahogyan öregszik a kávéd.Ha most rendelnél és bontanál egy friss choko m-t,valószínű "megjavulna" az őrlőd.Tárold rendesen,és nem kell ilyeneken pörögni.
ő ki ő?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Tóth Ádám [link]
adp
őstag
én a helyedben tényleg várnék még vele, túl friss, éretlen, egy száraz etióphoz 3 hétnél előbb nem nyúlnék,védőgázzal meg még később
SirRasor
őstag
Üdv!
Kezd tönkremenni a mostani Hausmeister HM 6209 kávéfőzőnk és nézelődök valami utód után.
Találtam egy ilyen magyar Momert csodát.
Azt írják, hogy "a kávé hőfoka 82°C". Ez miért jó? Nem forrásban lévő vizet szokás ráengedni a kávéra? Ettől gyengébb lesz? Vagy finomabb? Vagy...vagy?
Make Love not war!
SlayerSub
tag
Megvolt a Római vakáció, majd mindenhol jó kávét ittam, de elájulva egytől voltam, story on:
Az airbnb-s vendéglatónkat kérdeztem hol kell kv-t inni mert, hogy szeretem, erre ő, hogy ő Nápolyi és sajnos Romában egy helyen tud normalis kávét inni amúgy inkabb visszaadja. Na mondom ez érdekel, hát lássuk. El is mentem a helyre, kértem egy espresso-t. Szuperlatívuszok nélkül, nagyon izlett és tetszett. Tetszett, hogy olyan vastag és sűrű volt a krém a tetején mintha nem is kávéból készült volna. Meg is kérdeztem, de elvileg sima kávé, majd hoztam is belőle haza. Persze itthon egyenlőre semmi hasonlót nem sikerült kihozni, pedig ezt is megkerdeztem elvileg ugyan az volt a gépben. Ez lenne a hely: [link]
Azóta más oldalakon utána néztem, beszélik hogy létezik híres Nápolyi mogyorós kávé, aminek olyan a cremaja mint amiről -beszéltem.. Lehet ilyet kaptam volna..? Na mindegy, itthon van elérhető nápolyi blend valahol, próbálkoznék még hátha tálalok valami hasonlót mint kint kaptam?
Ha forrásban lévő vizet engedsz a kávédra akkor az garantáltan megég. Általában 88-95 fok közötti vízzel készül az espresso.
bl4ze
veterán
Jól nézem, őrölt kávét hoztál haza?
Ha igen: abból sajnos sosem lesz olyan mint ott kaptál....
.:. bl4ze .:.
SlayerSub
tag
Fogalmam sincs mit nézel, szemest hoztam. Az oldalt maga a hely miatt linkeltem, nem a termék miatt...
bl4ze
veterán
Bocsánat,a linken őröltet láttam. Szemes az más, nem szóltam.
Vélhetően kevés a tudás vagy a géppark, azért nem tudod kihozni azt amit ott kaptál : ilyen van, sajnos.
Én most egy februári eddig fagyasztóban levő P&Y Locavore-t iszok: PID 95 fokra feltolva, és iszonyúan hozza az Észak Olasz bárkávék karaktereit.. Nyammm Locavore
.:. bl4ze .:.
Koczó93
őstag
Milyen géppark volt a kávézóban? Egy kis géppel nem valószínű hogy megvalósítható
vicces1
aktív tag
ok, kösz.
Kipróbálom, bár mivel már bontottam, ezért 2 naponta rápróbálok.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
SlayerSub
tag
Hát valami sokkaros drágaság, sajnos ezeket én nem ismerem annyira. De persze tisztában vagyok vele, hogy ez technikai sport. :) Csak jó lett volna megközelíteni. De a kávé frissessége is kérdéses, sima papirzacskos csomagolás...
Bazsee71
őstag
Friss élmények a Fortéval:
Nem lehet megúszni a kések párhuzamosítását, jobb módszer pedig egyelőre nincs a filc-alufólia eljárásnál. Azon kívül, hogy időigényes, siralmas, hogy mekkmesterkedni kell egy új darálóval. Persze nem volt zsákbamacska, csak amíg el nem játszottam vele saját magam egy vasárnap délutánt, addig kicsit tolerálhatóbbnak tartottam.
Remélem ezt a barkácsolást sikerül gyorsan elfelejteni, amihez legalább annyival hozzájárult a Forte, hogy sikerült pár nagyon finom presszót húzni így estére, a beépített mérleg is frankó. Majd beszámolok a hosszú távú tapasztalatokról is.
egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ilyen gányolás kelljen valami újhoz, illetve, hogy ha már kell, akkor világverő cucc legyen. én a rossi rr45-ön csináltam utoljára, és nem szeretnék rá emlékezni. illetve fragola valamikor leírta, hogy miért nem lehet így normálisan párhuzamosítani, de már nem emlékszem. szerencsére a kisrobur teszi a dolgát anélkül, hogy összekenném és ufóvédő alusisakot tennék rá
viszont a tapasztalat ettől függetlenül jöhet, azért kíváncsi vagyok, fontos részleteiben is tudni, hogy mit fogok szidni egy-két évig
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Bazsee71
őstag
3 presszó után messzemenő következtetést levonni nem lenne túl bölcs, így csak annyit írnék, hogy azok a presszók hozták a hűha érzést. A héten 3-4 féle kávét ráeresztek, azokat párhuzamosan húzom majd a K30-cal is.
adp
őstag
ez sztem szinte kizart, en otthon meghalos shotokat huzok a fullos gcvel, es a zm keses daraloval, joparszor kostoltam mar kavezoban ugyanazt es sokszor kapok joval szarabbat, es nem olasz szenrol beszelek
SteelCowboy
csendes tag
Egy kicsit hatásvadász (amolyan tipikus bulváros), neszesemmifogdmegjól cikk, de végülis kávé a témája...
[link]
Még mielőtt szó érné a ház elejét, nem vagyok rendszeres olvasója az oldalnak, a Google dobta fel
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
(#83835) grizlisandor válasza grizlisandor (#83771) üzenetére
grizlisandor
addikt
Durvább őrleménnyel szinezett melegvíz folyt le, de maradva a GC őrlési finomságon(nálam 10-es) értékelhető folyadék folyt le.
Várom már, hogy átessen full tuning-on és visszakapjam a GC-et.
hát, ilyenkor kéne azért egy super jolly, mert simán lehet, hogy azok a kávék olyan kávék, hogy azzal is hozzák a hűha érzést. akkor lehetne bizonyosabbnak lenni, ha a málkőni rendre hozza, a sj meg rendre nem.
de egyébként egy ilyen pontatlan gány csak akkor lehet tényleg hűhás, ha a késprofil viszont csillagos ötös, más magyarázatot nem tudok (csodákban meg nem hiszek). létezik, hogy a málkőni ennyivel jobb késeket tud például a mazzernél, italmillnél?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Bazsee71
őstag
Ezt a kört már lefutottam a Majorral, a K30-cal pedig nem egy szintet sikerült lépni utána. Nem hiszem, hogy azóta csak úgy maguktól erőre kaptak volna az SJ-k.
Nem tudom a pontatlan gány milyen, mert úgy nem próbáltam. Nem akarok mellette kardoskodni 3 presszó után, így továbbra is csak annyit állítanék, hogy az első presszók hozták, amit vártam, mondhatni többet is.
Blaise
veterán
pontatlan gány az, amit neked kell filccel és alufóliával "felszabályozni". ki sem próbáltad úgy, rögtön nekiestél, mint parci a rossinak?
amúgy elhiszem én, hogy a málkőni bármelyik kése zenész, a mazzernek meg kb. egyik sem, de furcsállom, hogy az utóbbi cég évtizedek alatt is sötétben tartotta magát (bár ugyanennyire nem logikus végülis, hogy a málkőnit meg hakkolni kell, meg sorjás a csodakése stb.). fúzióért kiáltanak
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Bazsee71
őstag
Nem akartam magam szivatni, hogy még a késtartókat is takarítanom kelljen , egyből a beállítással kezdtem.
Bazsee71
őstag
Vagy csak álljon rá az SSP a Mazzer kések helyettesítésére. Most Berlinben is megcsodáltuk az új Mazzereket, a legkomolyabb mérnöki munka szemmel láthatóan náluk van, illetve az "új dizájn" is nagyon bejövős.
zolnagy
őstag
Ha már örlők a téma. Kinek mennyire kell állítani 0 ponttól a Mazzer örlőjét? Elsősorban SJ kés érdekelne Mini Electroniccal, de SJ is jöhet. Nálam MiniE SJ késsel 0-tól 12 ricni a jelenlegi kávéval (P&Y CM)
mentic18
tag
Szia. Már ott bukik a dolog hogy gumiboritást kapott a szűrő és a porta belülről. Műanyag az egész. 60-70ért van gaggia itt a csoportban, én azt ajánlanám és sokmindenki más.
Vagy vegyél egy french press. Hidd el jobban jársz vele mint a lidl-s géppel.
Samsung Galaxy A53 5G
72lakiluk
tag
0.9-től 1.3-ig eddig, bár nagyon világos nem volt még. Az lehet még lejjebb lenne.
#64275200
törölt tag
Azt tudom, hogy őrlő és őrlő között van különbség mint ahogy Mazzer és Mazzer között is.
Nem is beszélve a szőkenő és a szőke nő közötti különbségekről.
De az általad adott ricni számok engem megdöbbentettek. Így lehet, hogy már kést kell cserélnem a Majorba? Ha ennyire levinném az őrlési finomságot, akkor sorra befulladna a csapolásom. A 2,5 és 3 azaz huszonöt és harminc közötti őrlésnél már egy perc körüli átfolyási időket mérek az első csepp megindulásától számítva.
van ennek értelme? minden őrlőnél tök máshol van ez a pont, nem?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
zolnagy
őstag
Először nem értettem, mi ez a tizedes szám, de gondolom 0-nak vetted az összeérés állását és ahhot képest a nagy számozást vetted alapul. Két szám között pont 10 ricni van, tehát a 0,9-1,3 az 9-13 ricnit jelent? Nekem is kb ez a tartomány. Minid van amúgy?
@Zöldbab, az pont, hogy jobb nálad, mert messzebb van a 0 ponttól az örlési tartomány, tehát jó nagy tartalékod van a késben. Persze ez viszonyítás kérdése. Egy majort nem lehet egy minivel összehasonlítani.
@Parci, de. Mindazonáltal ha már az összeérés határán van az nem jó. Ott vagy a kés van elkopva, vagy a tengely ferde sztem. Az már volt téma korábban, hogy SJ-k és majorok között máshol van ez a pont. Viszont két egyforma örlőnél egyforma kések esetén ha van nagyobb különbség, az már utalhat a fenti két dolog valamelyikére. Valójában kíváncsi vagyok, hogy saját örlőmön ez a 9-13 ricni tartomány egálban van-e ugyanilyen típusú örlőkkel. Nem akarok elméleteket gyártani, csupán kíváncsiság.
72lakiluk
tag
SJ van. Nem vagyok műszaki ember, nagyon nem, de egyetértek az előttem szólókkal, hogy őrlőnként eltérő lehet. Én ragasztottam rá osztást, azért írtam tizedesben. De igen 9-13. Most néztem meg, hogy ne írjak hülyeséget, 2 ricninél kezd összeérni a kés, F64 evo úgy rémlik
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Mai Hardverapró hirdetések
prémium kategóriában
- Eladó gamer PC (Ryzen 5 7600X/16GB DDR5/512GB SSD/RTX 4070 Super)
- Eladó gamer PC (i5-6500/16GB DDR4/120GB SSD+320GB HDD/GTX 1050Ti)
- Eladó új gamer PC (i5-12400F/16GB DDR4/512GB SSD/RX 7600)
- Eladó gamer PC (i5-8500/16GB DDR4/256GB SSD+500GB HDD/GTX 1650 4GB)
- Eladó gamer PC (i5-9500/16GB DDR4/256GB SSD+500GB HDD/GTX 1660 6GB)