Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [Kolondrum:] Éves rezsi
- [Re:] [plevips:] Építkezünk 3. rész (2024)
- [Re:] [Tüzi:] Geek-hatarozo
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
yazoo1
tag
Köszi, igen az lesz a jó megoldás ha bele sem teszem
grizlisandor
addikt
Elég volt az égett kávéból, Pünkösd után meg megy fragola mesterhez a gép...
Tegnap 15 perc melegítésnél után megint megégett, marad a 10 perc melegítés utáni csapolás...
Szerk.:
Beszéltem az interspárral, nemrég jött 10+ zsugor Vera, pár zsugorral biztos veszek, hogy legyen.
[ Szerkesztve ]
Gery0505
tag
Valóban nem kell félned a használt Gaggia Classictól, mert tényleg olyan mintha új lenne. Totál fel vannak újítva, ki van takarítva, a tömítések újra cserélve, az OPV pedig beállítva 9 Bar nyomásra, és az elhasználódott alkatrészek pedig újra vannak cserélve. Tesóm is, meg mi is itt vettünk használt GC-t, és azóta is nagy örömmel használjuk, semmi gond nincs egyik géppel sem. Mutatnék néhány képet, hogy milyen szuper kávé főzhető GC-vel.
"Failure is always an option." Adam Savage
vicces1
aktív tag
Vigyázz! valami fehér izé van a csészék alján.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
soldier2
őstag
Fúúúújjj
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Gery0505
tag
Ti nem szoktatok cukrot tenni a kávéba? A cukor egyébként elrontja az ízeket?
"Failure is always an option." Adam Savage
nyisziati
veterán
soldner
tag
Megpróbálom nagyobb szemcse mérettel. Sajnos ma reggel nem tudtam kávét inni.
Nem jött ki semmi.
soldner
tag
Ez tényleg nagyon látványos. Finom lehet - cukor nélkül is!
Sajnos nincs most keretem egy ilyen gépre. Bár ma reggel a KRUPS nem főzte le a kávét.
soldner
tag
Köszönöm a tanácsodat.
Átgondolom a dolgot, de most anyagi akadályai is vannak a vásárlásnak.
jana86
csendes tag
Elvileg a jó kávéba nem kellene. Nekem büntetés lenne, ha cukorral kellene innom. A jó kávé önmagában sem keserű, sőt édes is tud lenni. De persze ízlések....
Egyébként én már akkor leszoktam a cukorról, mielőtt jó kávét kezdtem inni. (Amikor még a SB, McD, Costa, Fr, stb. kávékat gondoltam jónak.) Próbálj ki valamit: idd egy hétig cukor nélkül! Aztán, ha úgy gondolod, térj vissza a cukorhoz! Az egy hét egy bűvös időtartam a berögződések, megszokások megváltoztatásához....
[ Szerkesztve ]
SlayerSub
tag
Azta, mintha a mi irodánkat látnám... szintenként 3 konyha, mindegyikben rakás kávégép, egyik se főz iható kávét, de mindenki behozza a sajátját... Te véletlen nem egy multiban dolgozol...?
WiZARD
addikt
Jól elkészített világos pörkölésű eszpresszóba nem, filterbe végképp nem. (mást meg nem iszom)
Pár napja kipróbáltam kíváncsiságból, majdnem kiköptem olyan rossz volt, kiöntöttem. (Pedig elég édesszájú vagyok.)
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
SlayerSub
tag
Én se cukor se tej. Amig tejjel és cukorral ittam, mindegy volt milyen gép adja a kávét és milyen kávé megy bele, de ez magánvélemény. A másik oldalon ott latte art, ami a professzionális kávézás része, szóval a tejnek is meglehet a maga létjogosultsága.
do0gpwn
újonc
Van esetleg valakinek felesleges/eladó zártszelvénye rex c100-hoz (110mm 50x50)? Szívesen megvenném!
akkor segítek: a jó minőségű klasszikus kávéba sem kell, és inkább ront, mint használ.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Gery0505
tag
Hát van, hogy nekem is befullad a kávé, és alig akar kijönni, de ilyenkor két dolgot lehet tenni, vagy csökkenteni kell picit a kávé mennyiségét, vagy egy-két fokkal durvábbra állítani az őrlőt. Párommal mi is sokat lamentáltunk azon, hogy milyen kávégépet vegyünk, szívtuk mi is egy kicsit a fogunkat, hogy sokba kerül a kávégép, de a mint itt sok tanult kolléga is mondta párszor, hogy a presszózás az technikai sport, tehát kell hozzá jó minőségű felszerelés. Ezt sajna nem lehet megúszni, viszont az eredmény kárpótolni fog majd mindenért. Tesóm mesélte, hogy a minap amikor egy plázában korzóztak valami miatt, tesómnak jó szokásához híven leesett a vérnyomása. Mondta a férjének, hogy igyunk egy kávét, és beültek a Costa-ba inni egyet. Régen tesómnak az volt "A" Kávé, a Costa volt neki a non plusz ultra. Megkapták a kávéjukat, belekortyolt, és azt mondta a férjének, hogy otthon jobb a kávé mint itt... Tehát már ott áll a dolog, hogy az otthoni kávé jobban ízlik neki, mint a Costa-s kávé.
A kávéfőző vásárlásra egy picit visszatérve, ha megnézed a boltok polcain, hogy milyen gépeket lehet kapni, akkor elszörnyedve jössz ki a boltból. A GC meg olyan, mint egy ipari gép, persze nem az, mert kisgép, de minőségét tekintve az ipari gépekhez áll sokkal közelebb. Én is végigjártam jónéhány boltot, megnéztem megannyi kávégépet, és nagyon sokat gagyinak találtam. 60-65eFt-ért tényleg ajándék egy ilyen gép.
Az meg a harmadik szempont, hogyha nem megy tönkre a Szarvasi kávégép gyár, akkor most Szarvasi Mini espresso gépünk lenne, és nem találtunk volna rá erre a kedves kis közösségre, ahol csodákat művelnek sokan a kávékészítés terén.
"Failure is always an option." Adam Savage
OPiiPO
addikt
Saját véleményem: soha nem cukrozom a kv-t, részemről az eredeti aromára vagyok kíváncsi - pl. egy Choco Madness önmagában is eléggé erős karakter számomra.
[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
Gery0505
tag
Igen, ez egy jó gondolat, hogy meg kell próbálni cukor nélkül a kávét, csak ahhoz még nekem is gyakorolnom kell sokat, hogy egyforma minőséget tudjak produkálni a GC-ből. Még alap gépünk van, lehet hogy a tuning is segíteni fog majd rajta, hogy még jobb legyen a lefőzött kávé, és akkor lehet hogy le tudnám tenni könnyebben a cukrot. Most még így egy kicsit nehéz, hogy nincs tizedgrammos mérlegünk, amivel pontosabban meg tudnám határozni a portafilterbe kerülő őrleményt. Szóval most még egy kicsit kesernyés a kávé ami lejön, valószínű, hogy egy picit megég, meg be kellene majd állítani pontosan a 100-asos módszerrel a mennyiséget is. Van hogy egy picit túltöltöm kávéval a szűrőt, és akkor nagyon csak csepegve indul meg, van hogy kevesebb kerül bele, és akkor átömlik rajta a kávé.
Az egyébként biztos, hogy sokkal kevesebb cukor kell bele mint a Szarvasis kávéba.
[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
WiZARD
addikt
Köszönöm, örülök hogy megtudtam, bár nem kérdeztem.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
nyisziati
veterán
De, igen...
nem te kérdezted, hanem a kérdező, akinek válaszoltál, és aki számára a válaszod kiegészítettem, hogy teljes legyen. te semmit sem kérdeztél. (kezdem elveszteni a türelmem)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
paljoc
tag
Velem olyan fordult elő a minap, hogy nemcsak cukrot kért az ember a kávéhoz amit készítettem neki, hanem hamutartót is és kedélyesen rágyújtott hozzá. Mondtam is neki, hogy "úgy-úgy, csak tessék-tessék, kedves egészségére!", hisz utána szépen kiépítette az új villanybojler vízbekötését /kiszállás, anyag plusz munkadíj 15e-ért/!
[ Szerkesztve ]
nyisziati
veterán
Örülj neki, hogy ennyivel megúsztad. Máshol 20-25 alatt szóba se állnak veled.
Csápájev
őstag
Próbáld meg először pl csak tejjel.
A felgőzölt tej eleve édes, szerintem amellé már nem kell cukor.
paljoc +1
Légkondi szerelő, alapból 4 kávéskanál cukorral kezdett , mindezt olyan gyorsasággal,hogy szólni se tudtam,hogy esetleg kóstolja meg cukor nélkül...
Rush77
aktív tag
A Has Bean Jailbrake: Red Blendet és a Blake: Black blendet próbálta már valaki esetleg?
Gondolkodok, hogy rendelnék tőlük jövő héten.
Van! Írj rám!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
jugeen
addikt
Sziasztok! Gaggia Classic szűrőtartóm megérett a cserére. Igyekeztem visszakeresni, de nem találtam választ a kérdéseimre. Honnan mit/miket érdemes rendelnem, hogy legyen egy komplett új darabom? Előre is köszönöm a válaszokat!
mdav88
senior tag
SoundON
tag
jugeen
addikt
Köszönöm!
Milyen szűrőrögzítő rugó való hozzá? Illetve a kifolyón kívül kell még más alkatrész is?
do0gpwn
újonc
Írtam!
djboris
csendes tag
Dale Harris ügyesen összefoglalja azt ami a specialty kávézás próbál magában foglalni.
Szigorúan szenzori szemszögbôl nézve, ahol a (preferenciát igyekszünk kikapcsolni) egyértelmûen a sok ízjeggyel, komplex svassággal és megfelelô mértékû édességgel rendelkezô kávékat értékeljük jobbnak. Illetve magasabb pontokat kapnak értékelésnél a jobb minôségû savak és a sok fellelhetô ízjegy miatt. Nagyon fontos, hogy a savasságnak jó minôségûnek kell lennie, nem feltétlennül extra magas intenzitásúnak, viszont minednképp szükséges a jelenléte egy komplex ízhez (lásd gyümölcsök). Sajnos a sötét pörkölés eléggé leegyszerüsíti ezeket az ízeket és viszonylag beszûkiti az ízspektrumot, illetve minenképp elvesz a komplex ízélménybôl. Mindettôl függetlenül ez tetszhet valakinek, a személyes preferencia nem vitatandó, illetve a fentiek nem jelentik azt, hogy minden világos pörölésû ital értkélhetô jónak, nagyon sok közöttük elég alacsonyra értékelendô. Viszont azt is meg kell jegyezni, hogy egyszerûen sötét pörkölés esetén nincs lehetôség (szimplán szenzopri aspektusból) magasra értkélni az italt, pontosan a hiányzó komplexitás és az egyszerû nem túl változatos izjegyek miatt. Mégegyszer ez nem jelenti azt, hogy ezt valaki szeretheti vagy sem. Szigorúan szenzori oldalról próbáltam megfogalmazni a dolgot. A forumozók számára ez nem feltetlenül kell, ez hogy jelentsen bármit is, fôképp ízlés oldaláról.
Viszont neked is szíved joga egy másik irányzatot nem szeretni söt akár fújni is rá. Amíg nem az embereket nézed le emiatt. Ezt nem tetted meg, pont ezért nem értem a kialakult személyeskedést a témában a többiek átlal.
[ Szerkesztve ]
yazoo1
tag
Feltettem,de Nem a baloldali az opv- S hanem a jobb...
Ha esetleg szoktál használni 18 grammosnál nagyobb kosarakat is, akkor csak gyárit vegyél, mert a linkelt utángyártottba nem fog beleférni.
Pl. itt:
[link]
Ne tévesszen meg hogy baby van odaírva, ugyanúgy jó a Classichoz is.
A rugót és a kifolyót át tudod tenni a régi karból elvileg. Egyébként mi a baja a réginek?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
jugeen
addikt
Köszönöm!
Virít a réz (már ha az) a szűrőtartóból, valamint megrepedt a nyél.
bluesfan
tag
Kb. másfél éve egy fórumos kollégától vettem át egy 4 fajta blendet tartalmazó Has Bean csomagot. Ha jól emlékszem, a kérdezett típus épp nem volt köztük, de mindegyikük nagyon finom volt, talán ezzel sem nyúlsz mellé.
először is, hihetetlen unalmas és roppant felesleges ezeket a köröket állandóan futkorászni. főleg, mert hiába futjuk le, az a pár emberke legközelebb simán ugyanúgy újrakezdi.
bíró úr, mindenki tudja, hogy a pörkölés előrehaladtával a savak tűnnek elfelé. van, aki azt szereti, amikor már teljesen eltűntek. mások azt, amikor még van, de háttérben. megint más azt, amikor alapvetően a savakról szól a kávé. odáig egyértelmű, hogy egy teljesen savhiányos kávé lapos(abb) lesz, és bár szeretheti ezt valaki, attól még kevésbé lesz összetett, ez így van. az én ízlésem is olyan (nem mintha ez bármit számítana), hogy savak nélkül nem szívesen iszok meg egy kávét, az adja az egésznek az ívét, a gerincét.
ámde.
szénbányázni, klasszikot en bloc áthúzni, mindezt magas lovas módon lenézni a dühítő, nem az, ha ezt valakik szóváteszik, még akkor sem, ha te ezt utóbbit minősíted személyeskedésnek. mások sem citromleveztek...
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
djboris
csendes tag
Nagyon sajnálom, hogy a kommunikációt csak ilyen személyeskedéssel lehet megoldani. (“bíró úr”) Ebben én nem szeretnék részt venni. További szép napot.
"Ezt nem tetted meg, pont ezért nem értem a kialakult személyeskedést a témában a többiek átlal."
ez mi? nekem ítéletnek tűnik. szia!
(olyan fura, hogy a szénbányázással kutya bajod volt, még az is fontos lett, hogy elmagyarázd mindenkinek a tudnivalókat, viszont meg sem kísérelted megérteni, hogy mi zavart itt több embert. na de mindegy.)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Csápájev
őstag
Itt szerintem keveredés van.
Senki nem mondja,hogy nem lehet utálni ezt vagy azt az oldalt!
Nyugodtan lehet utálni, sőt,le is lehet írni,hogy te mindig világos pörkölést iszol pl, csak fölösleges elkezdeni azon vitatkozni,hogy melyik a finomabb és fölösleges lehúzni a másik oldalt.
Ez egy véget nem érő story lenne, ezt próbálja Parci is magyarázni.
Te magad is azt írod,hogy ez egy szenzori oldal és nem kell,hogy jelentsen bárkinek itt a fórumon bármit.
Mi nem érthető ezen?
yazoo1
tag
De sebaj,csak nem értem miért kezdett peneszedni,eddig nem volt...
Azt nem értem, minek van egyforma gépekből 3-3 db?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
nekem semmi bajom azzal, ha valaki klasszik kávét iszik, amíg otthon, négy fal közt
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
nyisziati
veterán
Mert mindenkinek a SAJÁTJA az igazi...
Jaértem
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Rush77
aktív tag
Köszi.
Hétfőn szerintem rendelek tőlük.
Más.
Aki direktben IMS-ről váltott esetleg VST kosárra GC-hez, ízekben illetve előkészítésben (őrlemény, előkészítés alapossága, stb...) mekkora változásra lehet kb számítani?
Csápájev
őstag
Titokban...
Lesz nemsokára kávé Pride, ahol felvonulnak a klasszik vonal szerelmesei, hogy elfogadják őket.
Flashback
addikt
vicces1
aktív tag
Nálam változások (szubjektív):
VST--vel (azt tudni kell, hogy az enyém 15gr-os, tehát alacsonyabb -ez befolyásolhatja az alább tapasztaltakat.)
- hangyányit finomabbra lehet (kell) őrölni
- kissé gondosabb előkészítést igényel (de lehet csak én érzem így)
- ami tény, hogy nagyobb felületen van a kioldódás, (több lyukon, vagy hogy mondjam!)
- feneketlen karral láthatóan nehezebben áll össze egy sugárba a lefolyás (nálam) de azért megfelelő
- a kiütött pogácsa kivétel nélkül tökéletes, mégis mintha néha mikro-csatornásodna.
- ezzel együtt szélesebb, tágabb íztartományt érzek azokban a kávékban amikben benne is vannak a megadott ízjegyek.
Szóval a specialty és-vagy világosabb pörkölésekhez többet ad ízben, én így érzem, ezekhez nagyon érdemes.
A szénhez jó az IMS is - Nem komolyan venni!
VILÁGBÉKE!
A balos az IMS, jobbra a VST, lehet látni mennyivel nagyobb a felület.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.