Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#82551) Gery0505 válasza SoundON (#82548) üzenetére


Gery0505
tag

Nem biztos, hogy olyan nagyon kellene programozni ehhez, mert ha jól tudom, akkor van olyan PID vezérlő, ami egyszerre két hőmérsékletet tud figyelni. Ha van olyan beállítás, akkor esetleg meg lehetne oldani, hogy rászabályozzon a fűtésre, a második hőmérséklet mérés alapján is, tehát hogy mindkettőt figyelje. Persze ha szükséges... :)

"Failure is always an option." Adam Savage

(#82552) Gery0505


Gery0505
tag

Más téma: Vettünk a Tesco-ban egy French Press gépet a tejhab készítéshez. Első osztályú tejkrémet lehet vele készíteni. :)
A Készítés menete:
Egy kis lábosban megmelegítettem a tejet a gáztűzhelyen, hőmérő híján az ujjammal ellenőriztem a hőmérsékletet. Aztán amikor meleg lett a tej, akkor átöntöem a French pressbe, majd megpumpáltam egy kicsit. A pumpálás hatására szépen kialakult a tejkrém. A Latte Arthoz mindenképpen kell az a kis fém kiöntő, hogy a pulthoz lehessen csapkodni, a nagy buborékok zömítése végett, és mivel a French Press üvegből készült, így azt nem illik a pulthoz csapkodni. :D Nézzétek milyen szép lett.

"Failure is always an option." Adam Savage

(#82553) mdav88


mdav88
senior tag

Egy olasz gaggia classic haromjaratu szelep teste eltavozott az elok kozul... A menete elszakadt, mar kifele is edekesen jott, de befele jott a meglepetes.... Mi a legolcsobb potlasi metodus?

Hatha valaki jartas benne...., Vagy rendelkezik potalkatresszel....

(#82554) vicces1 válasza Gery0505 (#82552) üzenetére


vicces1
aktív tag

Ezt pont két hónapja már besztároltam :)

Én simán bedobom a mikróba a hideg tejjel.
Viszont nem kell ennyire megköpülni, első 2-3 pumpa a tej felső részén, hogy levegőt vigyél be, aztán már csak mélyebben pumpálni, de az se több 8-10 pump, hogy finomítsa a mikrohabot. Én simán ütögetem, és forgatom, szépen simul, még önteni is lehet normálisan.

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus

(#82555) vicces1


vicces1
aktív tag

Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus

(#82556) vicces1


vicces1
aktív tag

Na +1, aztán abbahagyom.

Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus

(#82557) PeterAgos válasza yazoo1 (#82549) üzenetére


PeterAgos
csendes tag

Köszönöm, akkor Bodoky lesz (meg utazó Brikka) :-)

(#82558) inf3rno válasza soldier2 (#82550) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi!

Buliban hasznos! =]

(#82559) CB válasza vicces1 (#82554) üzenetére


CB
senior tag

Na, ezt én is kipróbálom. Fellendítjük a tecso forgalmát! :)

40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.

(#82560) Gery0505 válasza vicces1 (#82554) üzenetére


Gery0505
tag

Lehet hogy pont a Te ötleted nyomán vettünk egy ilyen French Press gépet, de már nem emlékszem pontosan. Ja, hát ki kell tapasztalni, én rendesen megköpültem, így egy kicsit keményebb lett talán a hab, vagy nem lett jó a tömörítés, mert nem mertem odaütögetni az üveget.
De nézd, ez a Barista vagy 50x megköpüli a tejet: (Ha jól számoltam :DD )
[How to make the Perfect Capuccino at home]
Kb. 2:10-től indul a köpülés :)
Milyen tejből szoktad csinálni? Mi tegnap 1,5%-osból próbáltuk

[ Szerkesztve ]

"Failure is always an option." Adam Savage

(#82561) contaxg válasza Gery0505 (#82560) üzenetére


contaxg
veterán

Nyaraláshoz általában kotyogóst viszünk és ahhoz egy Tupperware tejhabosított szoktunk használni. A kis gázfőzővel autópálya parkolóban is kb 5 perc egy normális caffe latte. Remek cucc!!

A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.

(#82562) horinori2


horinori2
csendes újonc

Nem oly rég kérdeztem, hogy Lelit Anna víztartályából az a műanyag, gumis szagot és ízt hogy űzöm el.
Hát eddig sehogy nem sikerült. Kicseréltem a tartályt egy műanyag kulacsra és 2 nap múlva abban is érződik.
Arra gyanakszom, hogy a két gumicső ereszti ezt a szagot. A visszafolyó ágat átraktam egy másik kulacsba. Így kicsit gyengébben, de van a szívóágas kulacsban. Van valami megoldásotok vagy erről tapasztalotok? A vizem 70 tds ozmózisos, semmi vízkő.

(#82563) vicces1 válasza Gery0505 (#82560) üzenetére


vicces1
aktív tag

A tej az minimum 2,8%-os, az alatt nem tej a tej, bár nem csak ezen múlik. Ha valaki szokott külhonban tejet venni, inni, akkor tudja miről van szó.
Pl. a horvátoknál is olyan tejek vannak amikhez köze nincs itt egyiknek sem.
(Mizo, Tesco, Lidl, Spar, ezeket használom)

Ma lecsekkoltam, igazából legalább 16-ot "húzok" a köpülőn! :D de én nem 1 litert habosítok, hanem csak 1adagot vagy 2-őt a 350ml-es FP-en

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus

(#82564) 72lakiluk válasza vicces1 (#82563) üzenetére


72lakiluk
tag

A videon a 'csávó' ideális hőfokra melegíti a tejet, gondolom az ujjal mérés ill. mikroban melegítés nem adja a megfelelő alapot a FP-hez. Ezért pumpál úgy és annyit :) biztos tudja, nem ma kezdte. Veszek én is, ez a gépi habosító nem az igazi, akárhogy bűvészkedek vele.

[ Szerkesztve ]

(#82565) vicces1 válasza 72lakiluk (#82564) üzenetére


vicces1
aktív tag

Persze, Ő egy menő barista, és ez egy promo video. Olyan eszköz arzenál van ott amiről itt álmodni se merünk.
Nekem erre nincs időm, se kedvem, hogy külön edénybe melegítgessem a tejet, várjam, hogy 70fok legyen, hőmérőzzem, aztán FP, aztán inox kancsó, aztán mosagassak egy csomót. Ez nem életszerű, pár percet szánok erre, de nekem így is sikerül elég jó krémes habot gyártani.
Aztán pár naponta gőzölök a Gaggian is.

Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus

(#82566) contaxg válasza vicces1 (#82565) üzenetére


contaxg
veterán

Pedig a gőzölésnél is elég hasznos az a kis hőmérő, ameddig nem alakul ki a rutin, hogy mikor jó a tej. ;)

A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.

(#82567) Gery0505 válasza vicces1 (#82563) üzenetére


Gery0505
tag

Hát igen, ma is kipróbáltuk a tejhabot, de ma sem lett olyan nagyon jó. Valószínű a tej minősége nem volt olyan, mint kellene. Mi sem csinálunk meg egy litert, igazából csak úgy saccra öntöttem ma is a melegítő küblibe, aztán maradt még egy csészényi tej a végén. Azt megittam.
Valószínű jobb minőségű tej kellene hozzá, majd megfűzöm Páromat, hogy szerezzen a Cserpeséktől valami rendesebb tejet, hátha azzal jobban sikerül majd. Addig is kipróbáljuk majd a 2,8%-os Lidis tejet, remélem azzal jobban sikerül majd.

72lakiluk: Igen, valószínű, hogy Dritan Alsela mesternek jobban megy már a tejkrém készítés, valószínű, hogy rendesebb tejből készíti, és már tudja mit csinál, hiszen ez a szakmája. :) Majd nekünk is fog sikerülni. Igazából azért is örülök, hogy feltette ezt a videót, hogy French Pressel is lehet jó tejhabot csinálni, mert megpróbáltam a Gaggia Classiccal a tejgőzölést, hát az minden lett csak tejhab nem. Ezzel meg azért egészen jól sikerült. De lesz az még jobb is, csak ki kell tapasztalni.

vicces1: Igazából semmi extra eszköz arzenálja nincs a baristának, hiszen azt mutatja be, hogy otthon hogy lehet tökéletes Capuccinot készíteni ilyen egyszerű eszközökkel. Igazából ezek a cuccok, amik kellenek hozzá, kb 5500Ft-ból kijönnek. Egy 350ml-es kiöntő Kínából 1400Ft, a hőmérőt 1600Ft körül láttam az Expolygonnál, a French Press, meg 2500Ft volt a Tesco-ban. Szóval szerintem nem vészes. Olyan tejmelegítő kübli, amiben megmelegíti a tejet a tűzhelyen meg csak van otthon mindenkinek, nem? :)

"Failure is always an option." Adam Savage

(#82568) weinmaker válasza contaxg (#82566) üzenetére


weinmaker
őstag

Azért akkora rutin nem kell hozzá. Általában úgy szokták, hogy addig gőzölik, amíg a kezed rajta tudod tartani a kiöntőn. Ez a legtöbb esetben szerintem jól működik. Illetve ha jól tudom, a gőzölésnél egyéb folyamatok is végbemennek a tejnél (de ez lehet, hogy a melegítésnél is megtörténik, ezt nem merném biztosra mondani). Érdekes lenne megkóstolni egy jól felgőzölt tejet, egy "pumpált" változattal, hogy mennyi ízbeni különbség van. Persze szükség esetén kiváló alternatíva ezt nem vitatom.

Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!

(#82569) Rush77


Rush77
aktív tag

Ha valaki éppen a XIII. kerületben jár a Duna Pláza környékén és kávézni szeretne, szerintem érdemes kipróbálni a Café Tripoli-t.
Novemberben nyitottak és már régóta be szerettem volna ugrani, úgyhogy ma kipróbáltam.
Egy CM Akeza Karigura duplát ittam és nekem nagyon ízlett.
Két féle presszójuk van egy klasszikusabb amire most nem emlékszem mi volt éppen és egy világosabb ami az Akeza volt.
LM Linea PB a gép és van egy Eureka Olympus illetve egy F64 ha jól láttam.
A srác teljesen normális volt. Beszélgettünk egy picit még a kávékról meg gépekről is.

(#82570) Illesvik


Illesvik
csendes tag

Sziasztok!
Rancilio Silvia nyitott karba peremes vagy perem nélküli VST a jobb választás?

Üdv Viktor

(#82571) Rush77


Rush77
aktív tag

3 fázisú daráló javításával/átnézésével foglalkozik valaki esetleg itt a fórumon?

(#82572) mdav88 válasza Rush77 (#82571) üzenetére


mdav88
senior tag

Fragolan kivul nem hiszem, hogy erdemes mashoz vinni...

(#82573) Rush77 válasza mdav88 (#82572) üzenetére


Rush77
aktív tag

Fragola nem vállal 3 fázisút sajnos. :((

(#82574) mdav88 válasza Rush77 (#82573) üzenetére


mdav88
senior tag

Akkor faziskesesben vagyok :DDD
Valamelyik szaki, tan simi elektromernoknek(?) Tanul, de a szemelyben, es a pontos szakmaban sem vagyok biztos...

(#82575) mdav88


mdav88
senior tag

[link]
Ezeket ismerjuk? Korrektnek tunik az aruk.

(#82576) WiZARD válasza Gery0505 (#82567) üzenetére


WiZARD
addikt

Cserpessel sose tudtam rendes tejhabot csinálni.
Lidl, Aldi, Penny 3.5% tejjel sose volt bajom ;)

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****

(#82577) koxx válasza WiZARD (#82576) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

A cserpes féle tejben nem tudom mi van, de nekem se sikerült. Lidlis 3,5-es ill a fekete mizo a legjobb (ami boltban könnyen elérhető)

(#82578) PeterAgos válasza koxx (#82577) üzenetére


PeterAgos
csendes tag

A cserpes tej 3-4 éve még jobb volt, már le van "soványodva". Zsír lehet benne, de kevés a fehérje. Más: tudna valaki jól habosítható laktózmentes tejet ajánlani? A családban van kapucsínó-kedvelő laktózérzékeny, még nem találtam meg az igazit...

(#82579) zolnagy


zolnagy
őstag

Cserpessel nem tudom mi bajotok. Igaz nehezebb belőle tejhabot gyártani, de ízre még mindig sokkal jobb, mint ezek a bolti műanyag ízű vackok.

(#82580) inf3rno válasza PeterAgos (#82578) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Laktóz vagy galaktóz mentes kell, hogy legyen? Lehet kapni gyógyszertárban laktáz enzimet kapszulában [link]. Simán fel tudod használni laktóz bontásra bármelyik tejben. Iparilag is azzal csinálják, viszont ott valszeg rögzített enzimmel dolgoznak, és nem marad benne a tejben. Elvileg nem allergén, de gyakorlatilag szinte bármire lehet bárki allergiás.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#82581) PeterAgos válasza inf3rno (#82580) üzenetére


PeterAgos
csendes tag

Köszönöm, mindenképpen kipróbálom. Volna javaslatod, hogy 1 l tejhez mennyit és fogyasztás előtt mikor érdemes beletenni?
#zolnagy - igen, jó az íze, de már nem a legjobb választás habosításhoz.

[ Szerkesztve ]

(#82582) koxx válasza zolnagy (#82579) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Az, hogy nem jo. Kavezokban sem talalkozol vele.

(#82583) paljoc válasza PeterAgos (#82578) üzenetére


paljoc
tag

Nekem az Auchanban kapható hipergagyi világoskék, meg a drágább sárga dobozos Mizo laktózmentes is jól habosíthatónak tűnik, minta is önthető velük.

(#82584) PeterAgos válasza paljoc (#82583) üzenetére


PeterAgos
csendes tag

Na jó, de Te megtanultál LatteArt-ot önteni, pocsolya vízből is :-). Komolyan: köszönöm, megpróbálom... Egyébként szerepet játszhat a bénaságom is, de csak június 23-áig - ekkorra már túl leszek a Karácsonyra kapott LatteArt-tanfolyamon!

(#82585) adp válasza Illesvik (#82570) üzenetére


adp
őstag

sok értelmét nem látom a peremnek, nekem az van, de inkább zavaró mint haszna lenne, én mindenképp perem nélkülit vennék ha most kellene választani.

(#82586) mdav88 válasza PeterAgos (#82578) üzenetére


mdav88
senior tag

Nekem nem viselkedik rosszabbul a lidl os 2,8as laktozmentes, mint a sima.

(#82587) inf3rno válasza PeterAgos (#82581) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Itt azt írja 1 tabletta 2dL tejhez elég: [link]. Viszont ez olyan, hogy le kell nyelni, aztán benned dolgozgat egy rövid ideig. Ha tejhez kevered, akkor időt kell adni neki, hogy átalakítsa a laktózt galaktózra és glükózra. Az enzimek olyanok, hogy fokozatosan tönkremennek, addig viszont folyamatosan bontják a laktózt. A túl hideg és a túl meleg se tesz jó nekik. Ha melegíted, akkor gyorsabban mennek tönkre, de gyorsabban is dolgoznak. Kb. olyasmi ez, mint az élesztő, de nem teljesen ugyanaz, mert az újratermeli az enzimeit, itt meg fokozatosan elfogynak. Olyan 50-55°C az optimális neki azt írják máshol, de sokféle laktáz van, úgyhogy akár el is térhet, hogy milyen hőmérséklet az optimális. Szerintem nyugodtan csinálhatod azt is melegítés helyett, hogy veszel egy liter tejet, beleszórsz egy tablettát, beteszed a hűtőbe, aztán másnap ránézel e, hogy már jó, vagy még mindig tekeri a hasad. Számolás nélkül nehéz megmondani, hogy pontosan mennyi idő kell neki, most meg nagyon nincs kedvem ezzel bíbelődni, egyszerűbb kitapasztalni. Fontos tudni továbbá, hogy a laktózra vagy a galaktózra is érzékeny vagy e, mert az utóbbi bontására is kell más fajta enzim, vagy olyat kell venni, amiben mindkettő benne van. Azt nem tudom, hogy a végeredmény állagra milyen lesz, mert nem biztos, hogy minden beoldódik ezekből a tablettákból. Maga a tej biztosan édesebb lesz a glükóztól, mint normálisan. Irj, ha kipróbálod, kíváncsi vagyok mire jutsz vele.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#82588) Flashback


Flashback
addikt

PallYotz Brazil Yellow Bourbon: Fantasztikus fekete csoki íze van, még a Brikkából is! Kókusztejjel frankón hozza a Bounty-t ! Azt hiszem legközelebb hozok egy fél kilóval... :R

[ Szerkesztve ]

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#82589) And06 válasza PeterAgos (#82578) üzenetére


And06
aktív tag

a zabtejet tudom ajánlani. ennek az ize harmonizál legjobban a kávéval, a többi alternativ tejen italon minden érezni, hogy nem kávéba való.
mindenki azt szed be amit akar, de én a magam részéről a mindenféle tabletták szedésétől tartózkodok, ha nem megy a tej, nem kell erőltetni. évek óta jól elvagyok nélküle

(#82590) inf3rno válasza And06 (#82589) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem lesz tőle semmi baja, a benne lévő enzim ugyanúgy fehérje, mint pl a tejfehérje, csak van katalitikus aktivitása ugyanúgy, mint pl a kígyóméregnek. ;] No én meg kipróbálom a zabtejet, meg a kókusztejet, mert nekem meg az ínygyulladásom szokott felerősödni a sima tejtől. :K Elvileg vannak olyan gépek, amikkel le lehet főzni őket sokkal jobb minőségben, mint a bolti löttyök, és nem is annyira drágák. Igazából meg lehet oldani anélkül is, mert nem sok különbség van köztük meg a kávé között elkészítésben. Be kell darálni őket, aztán beáztatni, utána meg leszűrni és már lehet is inni.

Buliban hasznos! =]

(#82591) M3aN válasza inf3rno (#82587) üzenetére


M3aN
senior tag

Scitec által forgalmazott lactase ensime. Párom ezt használja, ebben van a legnagyobb egységnyi enzim és mellesleg ez is egységárra vetítve a legolcsóbb.

(#82592) Noroo válasza WiZARD (#82576) üzenetére


Noroo
tag

+1.
Fekete Mizo és lila aldis tej.
Ezekből nekem mindig sikerült tejhabot csinálni, és ha nem lennék béna még latte art is mehetne. :)

Ami csalódás volt (nekem) az a fekete lidis uht volt. Hamar összeeső hab és nem jó íz, ami a fentiekkel a sosem fordult elő.

[ Szerkesztve ]

(#82593) inf3rno válasza M3aN (#82591) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem csak az számít, hanem a tisztaság is. Én inkább gyógyszercégektől szoktam venni, amit csak lehet.

Buliban hasznos! =]

(#82594) And06 válasza inf3rno (#82590) üzenetére


And06
aktív tag

a kókusztej a legrosszabb hab szempontból, egyáltalán nem habosodik és az ize is elnyomja a kávét.
az asszony egy időben csinált itthon mandulatejetitalt, az jó volt minőségre, csak macerás

(#82595) PeterAgos válasza And06 (#82589) üzenetére


PeterAgos
csendes tag

Mindenkinek köszönöm a tanácsokat, kipróbáljuk a variációkat. Lidl mentest még nem próbáltam, azt is veszek majd. (Én szerencsére ristretto-t iszom, párom a kapucsínó kedvelő.)

(#82596) mdav88


mdav88
senior tag

Bréking!

Ha valaki csendesebb rezgopumpat szeretne, akkor figyelmebe ajanlom a feher ulka pumpat, mely ex4gw kodon fut.
Ha nem is extrem mertrkben, de sokat javit a zaj problemajan. multkor ajanlottak az expolygonban, de csak legyintettem ra... Most viszont vettem egyet magamnak es lass csodat majdnem paljoci magassagokba repitette a kis ascaso-t :DDD

(#82597) balazs1956


balazs1956
senior tag

Sziasztok!

Ajándékba kapott Nescafe Dolce Gusto kávéfőzőhöz hol érdemes kapszulát venni?
Nekem teljesen új ez a kapszulás dolog, és szeretném tudni, hogy ezekhez szokott akcióban lenni kapszula, illetve mi a normál ára ezeknek. Ami ízlett, az a espresso intenso, ilyet keresnék!
Ajánlott bolt, jó ár?

A segítségeteket előre is köszönöm szépen!

(#82598) Flashback válasza balazs1956 (#82597) üzenetére


Flashback
addikt

Szia
Lidlben van hozzá olcsóbban "saját márkás" kapszula, de tudsz hozzá rendelni utántöltős kapszulát és akkor mehet bele a frissen őrölt kávé.

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#82599) Bazsee71 válasza Flashback (#82598) üzenetére


Bazsee71
őstag

Ahhoz kell egy őrlő is. A kapszulák töltögetését saját tapasztalat alapján nem tudom javasolni, gyötrelmes, az eredménye pedig harmatos.

(#82600) inf3rno válasza And06 (#82594) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi! A mandula sokkal jobban hangzik, mint a kókusz, mert megterem nálunk is, nem fehérítik kéndioxiddal, és a "zacc" felhasználható süteményekben. Nem hiszem, hogy sokkal macerásabb, mint egy főzött kávé, de majd meglátjuk.

Buliban hasznos! =]

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.