Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [btz:] Internet fejlesztés országosan!
- [Re:] [plevips:] Építkezünk 3. rész (2024)
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
mdav88
senior tag
Bármely 3/8-os menettel ellátott darab jó lesz rá, ez a legelterjedtebb.
Satu a barátod lesz.
SlayerSub
tag
jah már le is kaptam, kis csavarlazitó azért segített a dolgon...
Ez jó lenne szerinted? Semmi adat nincs megadva.
[link]
Azért innen mert akkor már kipróbálnám az egyik kinézett kávét.
Noroo
tag
"elsőre fail" Lelit Victoriám van, és az első HÓNAP fail! Igaz csak 2 kv próbálkozás per nap deee (valszeg én vagyok a béna)
"20 sec 2 csepp", sztem akkor túl finomra van állítva az őrlő...
Annában nem hiszem, hogy jobb a helyzet, mint a Vikiben, így ha 95fokot látsz az valszeg olyan 85-88-at jelent max. szal én a helyedben felfelé indulnék 2-3-4 fokot. ;-)
[ Szerkesztve ]
eeent
csendes tag
Már annyi videót néztem, cikket olvastam, hogy az elmélet egy része a fejemben van, de a gyakorlat teljesem más! Biztos lesz még fail bőven. Lehet el kellene menni egy profihoz a kávéval, megnézni, hogy mi a cél, és megpróbálni azt kihozni valahogy.
bigboka
csendes tag
Menj el a Black sheep-be, azt ismerem arrafelé.
Noroo
tag
én se "rutintalanul" indultam neki ... amúgy de... (csak ezt a fórumot olyan 30k-hsz-tól olvastam el pár hónap alatt, míg először kérdeztem....), de elméletben még mindig többet tudok, mint a gyakorlatban.. (sensory skillem: ízlik a kávé, nem ízlik a kávé) én még ezzel a kettővel operálok... ízjegyeket keresgélek, de még nem találtam.... de: "Örökké nem eshet"
[ Szerkesztve ]
mdav88
senior tag
Szinte biztos hogy megfelel.
grizlisandor
addikt
& (#83398) sz.zs.:
Először is köszi, a kart akkor külön tárolom majd.
Az a 100as dolog, a felső szűrő és kávépogácsa közötti távolság miatt írtam, csak már belezavarodtam.
Őrlemény tényleg jobb lett egy spricc víztől.
Végre sikerült értékelhető mérget főzni.
Szerintem nem vártam meg az elsőnél, hogy bemelegedjen a gép rendesen.
17g bab, 10 őrlőállás, 30 sec, 4g kávé
Vártam még pár percet, és utána ezek jöttek le.
17g bab, 12 őrlőállás, 20 sec, 53g kávé
17g bab, 11 őrlőállás, 24 sec, 44g kávé
17g bab, 10 őrlőállás, 30 sec, 55g kávé
17g bab, 09 őrlőállás, 30 sec, 57g kávé
Utolsó két kávé már gazdára talált, ez a mordori kávé jobb ízű, mint egy omnia, de ez a holland kakaópor íz nem gyere be.
Hogyan tovább?
Reggel adok a gépnek 20 percet, hogy összeszedje magát, utána próbálkozok csak.
Hibát egyenlőre a mérlegben látom, mivel csak gramm pontos.
Tárold csak a gépen, hogy melegedjen az is. Én is úgy csinálom, kitörlöm belőle a vizet mielőtt beleteszem a kávét.
Ott valami nem stimmel, ha 12 és 9 álláson is kb. hasonló mennyiség jön le.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
grizlisandor
addikt
12 álláson 20 alatt jött le kb ugyannyi, mint 9 álláson 30 sec alatt.
vicces1
aktív tag
20 perc után legfeljebb a kart tedd fel, hogy az is átmelegedjen, meg a kosár.
Csapolással még várj perceket. (ha tehetem 1 órát is melegszik a gép)
Tömörítetlenül tele a kosár akkor jó, ne akarj 1 gr-ot spórolni, ha a kosár kéri akkor bele kell tenni a 18-19-et is.
(nem tudom ez a gyári dupla a Gaggiahoz, vagy esetleg IMS?!
Nyugodtan engedd tovább 30mp után is, ha már elindult a lefolyás, nem lesz semmi baja.
A normál kifolyónál ugye nem látja az ember a szűrőt, de lehet, hogy szép lassan csöpögősen enged át és a kifolyón akár csak 10-15 mp után jelenik meg az értékes nedű.
A hiba nem a mérlegben van
Menni fog ez hamarosan, nekem az első hónapot kellet túlélnem, addig megfordult a fejemben sokszor, hogy ez nem fog menni, aztán megéreztem, megtapasztaltam, felfedeztem, elkezdtem élvezni a készítést stb. meg ilyenek.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
adp
őstag
egy pides-rézcsöves gaggiának 16 perc kell a bemelegedéshez, ha minimum ennyit de inkább 20 percet vár az 100% tökéletes, nem lesz "melegebb" 1 óra múlva, max a gépházad.....
Kezdőként inkább töltse alul mint túl mivel sokkal nagyobb az esély a csatornásodásra magasabb poginál, arra meg sokkal kisebb, hogy megérezze a töltősúly értelmétízét... szóval a 16-17g az tökéletesen jó közepes pörinél
[ Szerkesztve ]
vicces1
aktív tag
Szerintem ez nem rézcsöves, és egyenlőre az enyém sem.
A 16 perc kereken az mivel kalibrált érték?
és nem melegebbről van szó, hanem a hőstabilitásról, ezt Te nagyon jól tudod....
És ne, ne töltse alul!
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
adp
őstag
Kimérte fragola, én is és még páran néhány évvel ezelött, egyszer azt is leírtam, hogy hogyan lehet ezt 12 percre redukálni, ha épp nincs idő várni
[link]
[ Szerkesztve ]
vicces1
aktív tag
Nem rugózok ezen, de ahogy látom 20 perc után sokszor csapolt 40-50-60gr-okat.
Ez most gyári GC- a kollégának vagy a full tuning?!
Ja, ha nincs idő várni akkor mindjárt gőzre kapcsolja, lesz ott meleg, csak bírja ki az alukazán, meg az alja mikor rányomja a pumpa a vizet.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
adp
őstag
vicces1
aktív tag
Kösz a fáradozást, holnapra megtanulom.
Én szégyenlem, de nekem jobb, finomabb csapolások vannak, ha nem töltöm alul a kosarat. (és kevésbé csatornásodik)- naked-el csapolok. Azt már végképp félve írom le, hogy kizárólag 30 mp fölöttiek a lefolyások nálam. Akkor is ha ristrettot, vagy duplát készítek. - és ez így is marad.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
grizlisandor
addikt
Bedobtam aláírásba is a setupot, felújított GC (réz vízterítő, ipari felső szűrő, IMS 12/18 kosár) + CM702 őrlő.
Nem sprólásból próbálkozok 17g-al, hanem tele van tömörítettlenül a kosár, + 100FT-s témának(katt) talán eleget teszek.
adp
őstag
még mindig nem sikerült értelmezed, a fentebbi írást. Kezdőként tanácsos inkább a mimumim szintet megcélozni, mert sokkal nagyob az esély a jó produktumra, a helytelen előkésztés ( eloszlatás, tamperolás stb) miatt, mint, hogy teliteszi és jó szar lesz, mint amit a kolléga lefolyási táblázata is tükröz, a graefen egy fokozat kb 5-6 mp nem 1-2, ez mind a csatornásodás miatt.
Kétség kívűl a cél a legjobb töltősúlyt megtalálni, de kb ez 20-adrangú (végletektől tekintsünk el) a fentiekkel ellentétben
Csapolási idők nálam is 40 körüliek, mondjuk ebből fele előázatás, és nem is nagyon megyek mostanában 5bar fölé
[ Szerkesztve ]
vicces1
aktív tag
Fejezd be ezt a "nem sikerült értelmezni" szöveget!
Ezt a legtöbben leállították volna 20-25 mp-nél, abban a hiszemben, hogy besült, rossz, hibás, nem tankkönyvi, a baristahustle szerint istenkáromlás stb.
Szóval én nem ragaszkodok mereven a dogmákhoz.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
Noroo
tag
Jut eszembe... Lett valami a kaposvári összeröffenésből, őrlő teszt céljából?
vicces1
aktív tag
OK, akkor próbálgasd csak, inkább erősebben tamperelj, csak ne ferdén,
Nem tudom szűkítő van e benne.
IMS 18-ba persze jó lehet a 17gr is, ha robusztás blend (nem néztem melyik az a kávé)
Akkor a hőstabilitásról csak annyi, hogy nincs rézcső-tágulási.
Tehát ne csapolj 12perc után!
(a mellékszálakkal ne törődj, néha kell ilyen is, nehogy álmosító legyen a topic)
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
iatti
aktív tag
nálam 12-14s mire felépül a 9bar nyomás.volt olyan csapolásom is ami 90s-re sikerült.meg lehetett inni
Noroo
tag
egy kávés topic lehet álmosító? az paradoxon lenne vagy ott valami nagyon el van b...va...
[ Szerkesztve ]
Noroo
tag
A Seat altea-t nem értem bár tágulási abban is biztos van!
Sic.Transit
csendes tag
Eladó PID-es Gaggia Classic, a szokásos tuninggal:
- réz vízterítő,
- ipari zuhany,
- Silvia gőzkar,
- új kosarak
Simi tette rendbe, PID-elte.
grizlisandor
addikt
Köszi, jegyzetelek.
Tudtommal nincs benne szűkítő.
Ezzel a kávéval(katt) próbálkozok.
Persze, minden hobbi esetén megvan a szent írás, meg ugye mindenki hozzáteszi a saját tapasztalatait.
Más:
Már 2 liter Verát elpancsoltam.
(#83425) Noroo:
Az a Vag topik miatt van. Meg van ott egy pontosvessző kérem.
Nincs benne szűkítő.
És még egy előzőre reagálva: az hogy nem tized grammos a mérleg, az lehet probléma, mert nagyon nem mindegy hogy 17,1, vagy 17,9 gramm van a szűrőben…
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
GAgyiXyXy
aktív tag
Egészen pontosan ha 17-et mutat mégleg, akkor >16,5 és <17,5g kávé van a szűrőben.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
(#83430) angelside77 válasza grizlisandor (#83427) üzenetére
angelside77
tag
Ha van lehetőséged, dobj fel egy videót, a (elő)készítési folyamatról. A többiek itt biztos meglátják, hogy ha valahol gond van. Jobban tudunk segíteni.
Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
(#83431) fragola.6035 válasza Sic.Transit (#83426) üzenetére
fragola.6035
aktív tag
Látom, hogy viton kázántömítés van benne. Jó eséllyel 5 éven belül bekeményedik és ereszteni fog, főleg, ha gőzölnek is majd vele. Célszerűbb lenne szilikont használni, az kb. örök élet.
https://caffe35.webnode.hu/
SlayerSub
tag
És milyen a chocorange? Pont azt akartam kipróbálni, mert nagy fanja vagyok a csoki narancs keverésének minden téren. (desszert, étcsoki)
Én se vagyok nagy spiler még, így méginkább érdekel, hogy kezdőként mit hozol ki belőle.
Jöhet ide videó de kép is megfelel..
adp
őstag
Ez egy elég kezdőbarát kávé, teszt alatt nálam (szabiakos) szinten mindenhogy jó volt, ami itt azt is jelentheti, hogy elrontva sem volt ihatatlan, ha nem forráztam szét meleg vízzel
[ Szerkesztve ]
grizlisandor
addikt
Igen, valahogy éreztem. Sajnos benéztem, mert úgy emlékeztem, hogy anno a lidl-ből vásárolt mérleg tized gramm-os, de nem.
(#83430) angelside77:
Ha nagyon nem boldogulok, lehet az lesz.
(#83432) SlayerSub:
Ez az első nem bolti döglött kávém, nagy összehasonlítási alapom nincs. Nem tökéletes az arány, de intenzívebb ízű, mint a boltiak, holland kakaópor ízzel.(ha szereti valaki, annak biztos pozitívum )
Ha sikerül valami olyat létre hozni, amire büszke leszek, jövök majd képpel.
(#83433) adp:
Igen, eddig is megvolt, hogy ott álnéven tevékenykedsz.
adp
őstag
Igazából ez az állnév Azt a kávét én is gramm mérleggel teszteltem, mert pont akkor romlott el a másik, elég toleráns cucc, nem emlékszem pontosan de IMS kosárral valahogy 17g körül próbáld készíteni 17->45g kávé 25-30 mp alatt, ha kakaóporos akkor mielőtt csapolsz engedj ki egy kis vizet a gépből, hogy hűljön
[ Szerkesztve ]
eeent
csendes tag
Segítsetek kicsit
A lefőzött kávé elég savanykás. Min változtassak? A crema és a mennyiség jónak tűnik, viszont a savanyú íz dominál. Pid 95°C-ról indul, és esik a lefolyás alatt 88-ig kb. A nyomás 9-10 bar a mutató szerint.
(#83437) Sic.Transit válasza fragola.6035 (#83431) üzenetére
Sic.Transit
csendes tag
GAgyiXyXy
aktív tag
Jól bemelegedett az a gép (>40 perc)?? Annyit nem szabadna esnie a hőfoknak. Ha blenddel eteted, akkor annak savanyúnak semmiképpen nem szabadna lennie. Mindenképpen hőhiányos lehet.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
Elvileg ilyenkor a hőfokkal kell feljebb menni, de milyen gép ez és milyen pid?
Szerk.: most nézem, hogy Lelit... nem ismerem a Leliteknek a lelkivilágát, de mintha valahol azt hallottam volna hogy jó 10-15 °-kal is feljebb kell állítani a pidet, mint amit szeretnél, mert köszönőviszonyban sincs a kilépő vízhőfok a pid által jelzett értékkel.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
eeent
csendes tag
Köszi, megpróbálom akkor annyival magasabbal. Pár fokot állítottam, de nem volt nagy változás.
[ Szerkesztve ]
freaghill
őstag
Tegnap megint jobb volt egy fokkal a kávé.
17g->40g 30sec, viszont még mindig érezni keserűséget. Ma kísérletezek vele, hogy csökkentem az időt, lassan el fog tűnni a kesernyesség remélhetőleg.
soldner
tag
Sziasztok,
Próbáltam utána olvasni, úgy látom itt nagyon pörög a Graef CM702.
Delonghi KG521, nagyon szép készülék, LCD kijelző, de csak 18 fokozat. Olvastam olyan hozzászólásokat, hogy eszpresszóhoz nem elég finom az őrlemény.
Graef CM702, 24 fokozat, ami azért kevesebb mint a 40 fokozat.
Graef CM800 és 802, 40 fokozat jelenleg ugynazon az áron szerezhető be a két készülék.
Ezeket néztem ki, ami belefér most a költségvetésembe.
• Graef CM702
• Graef CM800
• Graef CM802
• Delonghi KG521
Eszpresszó készítéséhez melyik örlőt ajánljátok?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
GAgyiXyXy
aktív tag
CM702
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
CM702
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Ebben igazad van, de itt most a "szórásra" akartam rávilágítani, ami mindkét esetben ~1g.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
72lakiluk
tag
Nem nagyon mennék 30sec alá. Nem sok kávé van, aminek jól áll a 25sec felé hajló lefolyás. A hőfok menjen lejjebb, de lehet alapíz is a kicsit kesernye ezt a teszterek biztos mandulának ... stb. mondanák mint ahogy a gyümölcsöst is sokunk savanykásnak mondja, de igazából az eper, paradicsom, cseresznye, citrusok ...meg sorolhatnám. Nálam már a bornál és a pálinkánál kiderült, hogy fejletlen az ízlelőrendszerem meg a fantáziám de nem adom fel, fogyasztó maradok.
freaghill
őstag
Igazad lett, nagyon keserű lett, most egyértelmű volt a kérdés, hogy keserű vagy savanyú.
Utána állítottam egy fokot az örlőn, hagytam 32sec-ig és sokkal jobb lett.
Egyre jobban élvezem a kísérletezést.
soldner
tag
@GAgyiXyXy
@sz.zs.
Köszi a CM702 ajánlást.
Nem fog hiányozni az a plusz 16 fokozat amivel a CM802 többet tud?
Ahogy írtam kifejezetten eszpresszóhoz fogom használni. (KRUPS XP5620)
Sic.Transit
csendes tag
De, elképzelhető.
Eszpresszóhoz kb. 5 fokozatos tartományon belül fogod használni. Viszont azt nem tudom, hogy a 25, ill. a 40 fokozat hogyan viszonyul egymáshoz?! Tehát hogy ugyanaz a tartomány van-e 40 felé felosztva a 802-n, ebben az esetben finomabban lehet állítani, vagy pedig 15 fokozattal nagyobb az állíthatósági tartomány?! Ez utóbbi akkor jöhet jól, ha filterezésre is használná az ember. Viszont az a Krups, ha gyári állapotában van, nyomásfokozós karral és szűrőkkel rendelkezik, ebben az esetben viszont a Delonghi is jó hozzá, mert a Graef által előállított eszpresszó finomságú őrleményre a NEM NYOMÁSFOKOZÓS gépeknek van szüksége.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.