Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
reset
senior tag
válasz
gyuri860213
üzenetére
Mielőtt új háromjáratúra költenél, próbáld megtisztítani a régit :-)
[link] -
reset
senior tag
Crossland CC1 - új versenyző a home-kategóriában.
-
reset
senior tag
zs.zs. Még nem látok sehol az üzletek polcain, de sztem már sorban állnak valahol...
icm Igen, 16 bar-os. 6.5 bar-nál jelzi a LED, hogy indulhat a gőzölés. Hat bar körül szoktam indítani, így nyerek egy kis időt és hőtöbbletet. -
reset
senior tag
Hali!
Ma barkácsoltam egy keveset a 2023-as Gaggia Classicon, aminek az előlapját teljesen uralják a LED-kijelzők. A bal oldalát is elég sok vezeték cirógatja belülről. Így maradt a jobb oldal a manométer fészkének kialakítására. Ügyelni kellett arra is, hogy a víztartály feltöltését segítő beépített műanyag tölcsérrel se ütközzek.
A gőzcső nyaki részét fúrtam meg, és építettem bele a nyomásmérő számára m6 -> 1/8 közcsavart - közel a fejhez, mert egyébként útban lenne a kazán fűtőszálának kivezetéséhez. Nem annyira a víz nyomását akarom nyomon követni, inkább a gőznyomás felépülését...
-
reset
senior tag
Sziasztok!
A Gaggia Deluxe/Evolution gőzcsapját rá lehet-e a G.classicra építeni?
Mi célt szolgál az a szilcső toldalék a nyaki résznél?
Én egy manométert kötnék rá - ha adaptálható lenne a kütyü...
[link] -
reset
senior tag
Sziasztok!
Tudtok-e vmi infót a moddolt bojleres Gaggia Classic Evo Pro 2023 [link] magyarországi forgalmazásáról? -
reset
senior tag
Sziasztok!
Pályakezdők figyelmébe - ha valaki most buzdulna rá a kávé-varázslásra - árulom a Magistert és a PID-es Ascasot.
Üdv.
[link] -
reset
senior tag
válasz
hoffaboy
üzenetére
A cső végén lévő peremes hüvelyt (amit a hollandi anya szorít az OPV-re) én már többször forrasztottam le-és vissza egyszerű forrasztólámpával - némi forrasztóón segítségével.
Kiszereled a manométert csövestől, mindenestől...befogatod finoman satuba a rézcső buherálni való végét...közepes lánggal leolvasztod róla a régi ónréteg nagyját...ha szükséges befuttatod némi új réteggel...hevítés közben egy csipesszel ráhúzod a peremes hüvelyt. (Amíg forró, könnyen elmozdulhat..) A művelet előtt ne feledd a hollandi anyát - megfelelő tájolással - a csőre felhúzni...! -
reset
senior tag
válasz
OImi.
üzenetére
Nekem volt/van mindkettőhöz szerencsém. A tapasztalataim alapján az ES30-at ajánlanám. (Év elején még egy huszassal olcsóbb volt...) Komolyabb gép. A PID hiányát nem nagyon fogod észrevenni, mert fokonként állítható, belső szenzoros; és gyorsan reagál a hőfok-ingadozásokra. A félautomata üzemmódot meg kell szokni, de ha nem bejövős, át lehet könnyen mókolni manuálisra. Ajánlom döntés előtti elolvasásra [link] A cím ne zavarjon meg; valójában ES30-asról van szó...
-
reset
senior tag
válasz
Csápájev
üzenetére
Ez 2012. 09. havi. Van belőle nekem PID nélküli változat is. Mindkettőre jellemző a rkívül erős gőzkapacitás. A Magister ES30-asomnak nagyobb a kazánja, de nem nyomja így a gőzt.
Ezt a típust már nem gyártják - de talán még van a márkakereskedőnél / ahonnan én is vettem. Egyébként anno a Kávékorzón jelent meg róluk írás [link] . -
reset
senior tag
válasz
Csápájev
üzenetére
Az OPV belsejében nincs olyasmi, amitől koszos lehetne. Szedtem már szét: egy nyomórugó a végén műanyag kalappal...semmi különös. A csepptálca nem a legnagyobb űrtartalmú. Új kávé bontásakor, az őrlővel való kísérletezgetések alkalmával / ha éppenséggel túl apró szemcséket produkál / bármely okból, ami a rendszerben túlnyomáshoz vezet - hamar megtelhet. De azt hiszem, az az általános, hogy az "eldobott víz" iránya a víztartály vagy pedig a szivattyú szívóoldala...Érdekelne, hogy a legújabb Ascasonál hogy oldották meg.
-
reset
senior tag
A #96090 hsz-ben kérdeztem az Ascaso Uno Prof. PID hőérzékelő szondájával kapcs-ban, hogy milyen típusú és hogy a bojlerhez miképpen kapcsolódik. Választ nem kaptam, viszont szert tettem egy ilyen masinára...
- Megosztanám, ahogyan ennél a gépnél csinálták:
A bojler tetején méri a szonda a belvilági hőt.
Persze itt is a csepptálcába vezették az OPV eldobott vizét, amit én azon melegében átirányítottam a víztartályba. Lehúztam és ideiglenesen ledugóztam (lásd a piros dugót!) az ominózus szilcsövet - amit majd később kidobok a gépházból - és bekötöttem egy új csövet a víztartály felé.
-
reset
senior tag
Sziasztok!
A billenőkapcsolós, Gicar PID-es Ascaso Steel Uno Prof. PID szenzorával kapcsolatban kérnék infót, a mellékelt fotók alapján.
1. Az ábrán feltüntetett hőérzékelőt alkamazzák-e?
2. A kazánnak/fejnek mely részéhez rögzítették?
(A kiguglizott fotók alapján úgy vélem, hogy a kazánt és a fejet rögzítő csavarok egyike szorongatja...tehát nem a kazán tetején csücsül...) -
reset
senior tag
Nekem a fapados (PID nélküli) verzsön van meg az Ascasobol. Közepesen kemény vízzel hajtom - napi 2-3 csapolás. A vízlágyító patronban havonta cserélek gyantát, 2 havonta citromsavas jakuzzi + Pully Caff. Nem volt gondom soha a gőz-szeleppel...Lehet, hogy nem úszod meg a pancsikálást...
-
-
reset
senior tag
válasz
bluesfan
üzenetére
Ránézésre igen. A fülek kialakítása - helyzetük, méretük, az ékpálya ívének szöge - a szűrőtartó fészek peremének magassága a fő meghatározók. Nekem van egy olyan 58-as karom, amit csak azt követően tudtam használatba venni, hogy előzőleg elkoptattam vele egy ív finom csiszolóvásznat...Rengeteg 8-ast rajzoltam vele, mígnem annyit csökkent a perem magassága, hogy a belerakott kosárral együtt fel tudtam csatolni a fejre...
-
-
reset
senior tag
válasz
Csápájev
üzenetére
Még csak szemezek vele

Egyébként jelenleg tudomásom szerint itt kapható. Nézegettem a manuálját - de nem világos előttem, hogy főzés közben a kávéadagok mennyiségének meghatározása kézi vezérléssel működik-e. A koxx válaszából azt gondolom, hogy a menüjében nincs olyan opció, amely lehetővé tenné az automatikus shot kiiktatását....
Nem nagyon bejövős nekem az automatikusan beprogramozott főzési hossz. A Magisterben pl. az OPV eldobott vize az átfolyásmérő után, annak megkerülésével adódik hozzá a pumpa által fölszippantott vízhez - tehát a program ezt a mennyiséget eleve figyelmen kívül hagyja...
Márpedig az eldobott víz mennyisége csapolásról-csapolásra igencsak változó lehet; és így a lefőtt kávé mennyisége is rendre eltérhet attól, amit beprogramoztál...Jobban szeretem figyelni az egér farkát, és kézzel beavatkozni - ha szükséges. (Nemrég átirányítottam az OPV-visszatérőjét a tartályba - de továbbra is maradtam a kézi vezérlésnél...) -
reset
senior tag
Nekem a Magisteren volt programozva a főzési hossz. A központi elektronikai modulban lehúztam két jumpert, amivel kiiktattam a dozírozást - így "örökjárós" lett...Az indítás után csak akkor kell a gombhoz nyúlnom, ha le akarom lőni a főzést / tehát nem kell folyamatosan nyomva tartani a gombot ( kapcsolót).
-
reset
senior tag
Sziasztok!
Az új PID-es Ascaso Uno Prof [link] modellnél ki lehet kapcsolni a programozott csapolást?
Van-e mód arra, hogy a felhasználó kikerülhesse a "kényszerpályát" - és ha úgy tartja gusztusa, kézi vezérléssel csapoljon? -
reset
senior tag
válasz
üzenetére
Az Ascasotol stabilabb #92102
"Kalandvágyból" adnám el...mert előbb-utóbb újat kell venni
Az Ascaso vasa igényesebben összepakolt. Érvég-hüvelyek a csatlakozó vezetékek végén, csavaros, oldható kötések ott is, ahol a Magister szegecselést alkalmaz, lemezcsavarok helyet normál csavarok, anti-burn gőzcső védőgumival...A Magisteren egyik első dolgom volt a hálózati elektromos kábel mókolása ...Elemi vörösréz-szálak meredeztek mindenfelé, nem volt rendesen rögzítve. A Gicar modulba csatlakoztatandó kábel lógott a levegőben, amitől be sem indult a gép elsőre...A szegecseket kifúrtam, oldható kötésekkel helyettesítettem, a hálózati kábelt kicseréltem, a jumperek áthelyezésével elvettem tőle az automata funkciókat (amit könnyen vissza lehet állítani, ha szükséges), a gőzkarra védőgumit raktam...stb...stb... Így most, a két belepakolt műszerrel jobb, mint amikor a dobozából kivettem -
reset
senior tag
Na jó, igazán csak még egy sztorit - hátha éppen unatkoztok / aztán félre vonulok - nem akarom túltolni a biciklit...
Nézzétek meg kicsit figyelmesebben és kicsit közelebbről a képet! A menő elektromos főző kecses zsiráfnyakán - az alsó fertályon - van egy kis dudor...Na mi lehet az? Nem golyva (kedveltem anno a golyvás nyakú üveges sört, barna üvegből...) - szóval nem golyva, hanem fekete színű szigszalag. Azért "bandázskodik" ott, mert a hosszú nyakban fölfelé futó alagutat takaró műanyag fedél alsó része letört, és jobb híján szalaggal rögzítettem...Azért tört le, mert gyakran kellett leszedni. Azért kellett gyakran leszedni, mert az alagútban futott egy alumínium cső - ami összekötötte az alul lévő kazánt a fenti szűrőtartóval - no szóval az a cső gyakran "könnyezett". Lent és fönt kis szilikon gumigyűrű hivatott volna a megfelelő tömítésről gondoskodni, de nem sok sikerrel. A propelleres daráló mindig termelt annyi mikro szemcsét, hogy befulladjon a főző.
Fiatal házasok voltunk, amikor boldogan vittem haza a legközelebbi vas-műszaki boltban vásárolt masinát. Asztalfőre került: öröm és boldogság volt a konyhában. A papírok gyors tanulmányozását követően rögvest beizzítottam / mondhatni, prompt. Fertály óra múltával még mindig izzadt és könnyezett, de kávé csak nem jött belőle...Csuklott a bimetál, pislogott a kis parázsfénylámpa a kazánon...
De ekkor már mi is pislogtunk...a kulcslyukon keresztül...mert rázártuk az ajtót és úgy lestük: átfesti-e a konyha frissen meszelt falait, ha majd felrobban... -
reset
senior tag
A 60-as évek közepétől iszom rendre a kofikat. Amikor bizony még mustáros pohárban kínálták a frissen épült falusi bisztrók egyikében-másikában. A sparhelt szélére, rezsóra, petroforra, gázra pakolható otthoni főző alkalmatosságok mellé később már sorjáztak az elektromos kütyük is. A mellékelt fotót a 70-es évek vége körül készítettem, Zenit-E masinával - aminek a tokjából egy elem uralja a bal alsó sarkot :-) Középen, hátul egy akkoriban menő elektromos szarvasi szoknyájába kapaszkodik félszegen egy kicsiny Plútó, amely már akkor sem volt gyermekkorú...A fémdobozos Omnia, a propelleres daráló, kockacukor (egy piskótás dobozban) lakják még többek között a konyhaasztalt...

-
reset
senior tag
-
reset
senior tag
válasz
zolnagy
üzenetére
Azáltal, hogy 1°C lépésekben állítható a víz hőmérséklete és-hogy a tartályon belül van a hőérzékelő szonda egész stabilan tartja a beállított paramétereket. Az Ascasoval olykor szörfözni kell le vagy föl irányba - ezzel nem szoktam. Ősszel tervezek újítani...akkor lehet, hogy pénzzé varázsolnám
-
reset
senior tag
Sziasztok!
Nemrég raktam hőmérőt a kis Magisterembe #81411
Nem sokáig volt benne...hamarosan leváltottam egy manométerre:A gépházon belül volt egy kb. 6 cm hosszú összekötő idom az ulka és az OPV között:
...Nna ennek a helyre raktam egy T-idomot, amihez csatlakoztattam a manométer hollandiját...
Persze hogy rögtön állítani kellett a Magisteren a gyári limitet / bő 12 bar nyomást mutatott a vakszűrős teszt - amit szépen visszagurigáztam 9 körülire...
-
reset
senior tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
A hivatkozott linken írtam erről az egyik kérdésre válaszolva - nagyjából a következőképpen:
"Az előlapi nyomógombokkal lehet állítani a hőfokot, és a 2 LED felvillanásainak kombinációja mutatja a programozott értéket / amit egy egyszerű algoritmussal bármikor le tudsz kérdezni, illetve módosítani. Gyárilag 98 °C-ra van belőve (bekalkulálhattak 10 °C offsetet…) – 88 °C víz léphet ki a fejből. Nem mértem le. Felfűtés közben villog az aktuális LED (kávé vagy gőz) és ha elérte a kívánt hőfokot, akkor folyamatosan világít. A forgalmazó ad a géphez külön magyar nyelvű útmutatót ehhez. Az egész könnyen és gyorsan elsajátítható.
Ha belépsz a kalibrálási menübe, akkor az utólag beállított értéket mutatják a ledek, amit le-és föl irányba a nyomópanel megfelelő gombjaival módosíthatsz..."
(A két led közül az egyik a 10-es értékeket, a másik az 1-eseket mutatja. Ha az egyik pl. 8-at villan, az = 80 °C, a másik pedig mondjuk 5-öt, az = 5 °C...) Először a 10-es értékeket mutató led villog, utána rögtön az 1-es értékeket mutató...és ezt ismételgeti, amíg ki nem lépsz a menüből. -
reset
senior tag
válasz
bluesfan
üzenetére
A bojler palástjának felső részén van két szabad menetes furat egymással átellenes oldalon - az egyik a víz-beömlő cső, a másik a gőz kivezetésének csöve mellet. (a fentebb linkelt cikk egyik fotóján látható is vmelyik a két furat közül).
Egyelőre a gőzös cső melletti furatba rögzítettem a szondát tartó kengyelt...amit még ki sem próbáltam; jelenleg az Ascaso teljesít szolgálatot...Túl sok mindent nem várok tőle...mivel a gép előlapján kínálkozott egy szabad hely, gondoltam, rakok oda fészket: jól jöhet még egy hőmérőnek vagy manométernek. Inkább a kíváncsiság hajtott. Majd a használatba vételt követő napok alatt eldől, marad-e ott a szonda ahol most van, vagy 180 fokkal arrébb költözik vagy esetleg helyet cserél egy manométerrel. Új furatot semmi képen nem tervezek készíteni... -
reset
senior tag
válasz
Illesvik
üzenetére
A Magistert szűk fél éve használom. Ascaso Steel Uno Prof / Lelit Glenda masinákkal tudom összehasonlítani.
A Magisternek elektromos termosztátja van. Az előlapi nyomógombokkal lehet állítani a hőfokot...1°C. fokonként A legkisebb beállítható hőmérséklet 81 °C, a legnagyobb 105 °C. A gőzé nem állítható / az a gyári értékre fűt...
A gőze kb. az Ascasoéval egyforma erős / és valóban erős...
Azonban a gőzcsövéről lespórolták a szigetelő hüvelyt...és mivel nem anti-burn kivitelű, mókolni kell rá vmiféle szigetelő "muffot "...A csepptálcája viszont csodálatos
Az eddigi használat során, mindig borsszáraznak találtam a környezetét - különös tekintettel az alatta lévő fenéklemezre...(Az Olaszpresszo lapján találsz róla írást a gépajánló rovatban. Ott a teszt soraiból és a kapcsolódó kérdésekből-válaszokból még szerezhetsz hasznos infókat. [link]
#81413 Ez csak egy mezei hőmérő...
-
reset
senior tag
Hali!
Árulom a Gildát -
reset
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Nevezzük inkább központi (szabályzó) elektronikai egységnek. P - I - D értékeket nem vezérel. Hőmérséklet, adagok lefolyási ideje, kazán automatikus feltöltése...legalábbis ebben a gépben ilyesmi a tudománya...
-
reset
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Hát most zavarban vagyok...A csatolt fotó #75204 alapján mintha PID lapulna a gépházban...
Az angol nyelvű leírás kb. így fordítható"Elektronikusan állítható főzési hőmérséklet...(81 °C és 105 °C között) Egyébként elektronikus termosztát van benne és nem mechanikus...A programozott hőt tartja. Nyilván kilengésekkel, ami kisebb lehet, mint a mechanikus termosztátok esetében (itt belóg a kazán belsejébe a szonda), de nagyobb mint egy spéci PID alkalmazásával... -
reset
senior tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Az előlapi panelen van 2 LED (kávé és gőz). A nyomógombokkal lehet állítani a hőfokot, és a 2 LED felvillanásainak kombinációja mutatja a programozott értéket / amit egy egyszerű algoritmussal bármikor le tudsz kérdezni, illetve módosítani. Gyárilag 98 °C-ra van belőve (bekalkulálhattak 10 °C offsetet...) - 88 °C víz léphet ki a fejből. Nem mértem le. Felfűtés közben villog az aktuális LED (kv vagy gőz) és ha elérte a kívánt hőfokot, akkor folyamatosan világít.
-
reset
senior tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Egy hete használom. Tulképpen van benne egy Gicar PID, csak nem LCD kijelzős. Az előlapi panelről lehet állítani a bojler hőmérsékletét 81 °C - 105 °C fok között 1°C fokonként. Mivel elektronikus a termosztátja, gyorsan reagál a változásokra. Általában napi 2-3 alkalommal főzök kávét, megközelítőleg azonos időpontokban - így az induló vízhőmérséklet belövése nem probléma; beérem ezzel a PID-del :-)
-
reset
senior tag
válasz
John3:16
üzenetére
Mindent a központi csavar tart. A felsőszűrő tartót, vízterítőt és felsőszűrőt egyaránt. (Itt a felsőszűrő és a csavar nincs a képen.) A kartömítésen kívül nincs egyéb gumigyűrű a környékükön. A szűrőtartó pereme hézagmentesen követi a kartömítő gyűrű ívét, de nem "fészkel" bele: kézzel viszonylag könnyen kimozdítható onnan.
-
reset
senior tag
válasz
John3:16
üzenetére
Hát igen...Szinte mindenkit megkísért a legjobb vízterítő utáni fáradhatatlan nyomozás bűvköre...
Kérdésedre válszolva: BFC, Elektra, Bezzera, ECM, FAEMA...
De én leginkább Ascaso Uno Prof géphez társítottam őket, olykor egy Lelit Gilda is befigyelt a projektbe..
(A libasor közepe táján az a fényes, krómozott az Ascaso eredetije - nem volt túl sokáig használatban...)
Néha egy féléből többet is szereztem; legtöbbször a rajtuk lévő lyukak számának-átmérőjének változtatásával
moddoltam őket.Jelenleg éppen egy Magister ES30 -cal ismerkedek, aminek a teljesen más szisztémájú vízterítője nagyon kedvemre való :-)
-
reset
senior tag
-
reset
senior tag
Hali!
A főzőm turbózásán spekulálva nézegetem az Omron PID-eket….
Egy E5CB lenne a kiszemelt.
A hosszú távon garantált jó működéshez általában 50 °C körüli környezeti hőmérsékletet írnak elő...A kvfőzők gépházában azért ennél jóval több lehet (pláne, ha rendszeresen gőzt is használ az ember fia).Kérdéseim:
1. A fenti PID megfelelő-e egy esetleges "műtéthez"...?
2. Komolyan kell-e venni a javasolt környezeti hőt? - a PID a gépházon belül lenne.
3. A kazántest jelenleg "csupasz". Hőszigetelő burkolatot ajánlatos-e rakni rá? -
reset
senior tag
# 71326 - #71327 Így teljes a kör...Beraktam a regiszterbe...
-
reset
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Értem és köszönöm a választ. Az alap Gaggiánál elég hamar elfogy a gőz...gondolom ez a rézkazán nagyobb űrtartalmú mint az alu; így a gőz is tartósabb lehet...
-
reset
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ezzel a rézbojlerrel már cappuccino is tolható?
-
reset
senior tag
válasz
qvik27
üzenetére
A kasznin belül rengeteg szabad hely van a különféle modoknak... Az OPV nagyon barátságos, könnyen állítható. "Ismert butaság" - hogy az OPV elvezető csövét gyárilag a csepptálcába vezetik...
Ezt ajánlatos rögtön jobb belátásra bírni, és a víztartályba tessékelni - legalábbis én ezt tettem :-)#71044 Parci - az Ascaso Uno Prof-nak nem 3,5 dl a kazánja, hanem 3,25
-
reset
senior tag
válasz
qvik27
üzenetére
Elég kevés az infó róla. Jó lenne tudni a gyártási évet, futott kilométereket :-) - volt-e javítva, volt-e alkatrész-csere stb...Ha nem több mint egy éves, akkor talán reális a meghirdetett ár...Egyébként meg 40 kilóval többért már vadi újat árul a forgalmazó...Nekem uilyen gépem van (többek között) - és szeretem.
-
reset
senior tag
válasz
zolnagy
üzenetére
Igen tudok - bár videom nincs róla. Eredeti állapotában egy 10-es anyával "körbeölelt" kivezetésre csatlakozik az OPV szilikon csöve - így lehet a gép kaszniján belül állítani a víznyomást. (Lásd a mellékelt fotót!)
Volt a sufniban megfelelő átmérőjű, egyik végén külső menettel ellátott alucső. Abból levágtam a szükséges hosszúságú darabot, a menet nélküli végét egy kis üvegező kalapáccsal addig "igazítottam" míg ráhúzható lett az OPV szabályzó anyájára. Előzőleg az alucső palástjára fúrtam-reszeltem egy ovális ablakot, amin át kibújtathattam a szilcsövet... van annyira flexibilis, hogy azt a max. 90-100 szögfokos tekerést simán kibírja, ami nyomásprofilozásnál adódhat. (Esetleg lőhetek fotót az alucsőre vágott ablakról és az azon át kibúvó szilcsőről ha vkit érdekelne...)
Ja és persze ki kellett fúrnom a gép burkolatát, éppen a megfelelő helyen, hogy a cső pont szembe találja majd magát az OPV anyájával - ezt egy 14-es fúrószárral végeztem el. A furaton át kivezetett alucsőre pedig ráhajtottam egy spéci, ricnis külsejű közdarabot, aminek a segítségével üzem közben változtathatom a nyomást.
-
reset
senior tag
válasz
j.bravo
üzenetére
Én már hónapok óta nem használom az enyémet...Most belenéztem, hát detto olyan a belvilága, mint a tiednek - (persze nem szétszedett állapotban tároltam). Fehéres-szürke foltok, afféle telepek...
Kapirgáltam egy fém tűvel őket. Most már porszerűen bomlanak szét, mert már kiszáradtak...
Mindennapos használatnál én nem tapasztaltam ezt a foltosodást.
Ez a szarvasi kotyogó már nem ugyanaz, mint a pár évtizeddel ezelőttiek. Azoknak még a belsejüket is kidolgozták; nem volt tele sorjás csíkokkal, barázdákkal - jóval könnyebb volt tisztán tartani...és talán nem is voltak hajlamosak efféle tünetekre... -
reset
senior tag
válasz
Sinisi
üzenetére
Fölrakom kevés vízzel a gtűzhelyre a felső rész nélkül. Forralom pár percig, leveszem, majd a forró vizet benne hagyva spéci kefével, spatulával, egyéb alkalmatos mechanikai eszközökkel eltávolítom a "szigeteket"...
Átöblítem párszor, tiszta vizet forralok benne...és megpróbálom a továbbiakban főzés után a felső résztől elkülönítetten tárolni...Régebben, amikor naponta használtam, nem volt ilyen gond: a gyakori használat nem engedte megjelenni a trutyi-szigeteket
-
reset
senior tag
válasz
j.bravo
üzenetére
Akár vmilyen gombaféle is lehet...A hosszú ideig tartó nedves környezet kedvez a létrejöttüknek. Nekem is van kotyeszem. Hasonló szépen van kidolgozva a belső felülete: sorják és szegélyek mindenhol...Én is ritkán használom, és ha lezárva tárolom, bizonyos idő elteltével hasonló fehér penész trutyik sorjáznak benne...
-
reset
senior tag
válasz
zolnagy
üzenetére
Ha minden áron belülről is "foltozni" akarsz, akár végig is fúrhatod teljes hosszában a lyukat menetfúróval. Szerezz egy selejtes termosztátot (vagy áldozz be egyet)... Vágd le róla fonalfűrésszel a menetes csonkot!
A levágott rész felületébe fűrészelj hornyot! Az így legyártott apró csavart a termosztát becsavarása előtt "előre küldheted" - egy mini csavarhúzó alkalmatossággal belevarázsolhatod a furatba a kívánatos mélységig, utána behajtod mögé a termosztátot... -
reset
senior tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Ha a szilikonzsír sem használ, vedd ki a fejtömítést! Finom csiszolóvásznat fektess kemény felületre, helyezd rá a tömítést úgy, hogy az ujjaiddal egyenletesen nyomva tartod a teljes körív mentén - ha ügyes vagy, mind az 5 ujjad elfér rajta. Csinálj finom köröket, nyolcasokat stb....így lecsiszolhatod könnyen a "felesleget" róla.
Tolómérővel,, próbálgatással időnként ellenőrizd a folyamatot!
A kívánt vastagság elérése után polírpapírral véglegesítheted a mesterművet :-) -
reset
senior tag
-
reset
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Imádtam azt a Lunapresst. A 70-es években egész jó kávékat főztem vele. A fémdobozos omnia kávéval egész jó párost alkottak...:-)
-
reset
senior tag
válasz
excalibur36
üzenetére
A bal oldali a POD-os, a jobb oldali az őrleményes - 50"
-
reset
senior tag
Farigcsáld csak nyugodtan....Én még csak az 1/3-adnál tartok. Ma irányfényt biztosító lámpát szereltem a fűszertartó polc bal felső sarkára - merthogy a daráló és a főző éppen alatta laknak. Azt mondtam az asszonynak, ő is hasznát fogja venni, amikor a rántani való szeletet panírozza. Átvilágít az a pult túl felére is

-
reset
senior tag
válasz
norkov84
üzenetére
Elég nehéz volt belőni. Mert nincsenek gyárilag bejelölt viszonyítási pontok a fogaskoszorún, tölcséren, akármin. Ha kibontod a csomagot, Te döntöd el, milyen opcióban rakod föl a tölcsért a darálóra - nincs vezető horony, bárhogy fölrakhatod. Nem babráltam a szemcseméret-állítócsavart. Szembefordítottam magammal a gépet, ráraktam a tölcsért úgy, hogy a fokozatokat jelölő skála közepe (3-as 4-es között) szembe nézzem velem. Aztán egy nagyon rövid időre bekapcsoltam; egyáltalán forognak-e a tárcsák, nincs-e rendellenes hang stb...Ez ok' volt...Ekkor elővettem egy zacsi olcsóbb szemes kávét, felöntöttem a garatra. Kiraktam 6 db hófehér porceláncsészét az asztalra - és jött a daráló finomhangolása. Elindítottam a 3-as fokozaton. Egy adagoló kanálnyit őröltem. Ez volt az 1-es számú minta, ez került az első csészébe... Meggusztáltam: szemre, színre, tapintásra...Aztán ismét bekapcs. Bekapcs. után rögtön szabályozás a kívánt irányba. A második darálmány a 2-es csészébe került... A második és minden további mintavételnél számolj vele, hogy az első gramm még az előző beállításból származik, egy kis "fáziseltolással" jelenik meg a következő szemcseméret...Aztán jött a 3-ik csésze és így tovább

No szóval én így lőttem be a darálót - Végül ennek megfelelően "összejelöltem" a fogaskoszorút és a tölcsért... -
reset
senior tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Igen...Ez lesz a nehezebb: eligazodni a rengeteg kávé között, és kihozni belőlük amit ki lehet...Félek, hogy eleinte mindegyik "megtorló fajta" lesz nekem

#37294 A lelkembe látsz...Jól jön most minden vállveregetés - az asszony épp most indult a spájzba a sodrófáért, hogy elszámoltasson a tervezett kiadásokról. Sebaj, majd megvigasztalom az első főzettel
-
reset
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Majd elajándékozom

#37285 200 kilóból kellet kihozni a legoptimálisabbat / napi 2 főzésre - minél kevesebb változóval...
-
reset
senior tag
Hali!
Ki kellett jönnöm 200 e. Ft-ból, így hát konszolidálódtak álmaim. Ma elküldtem a kereskedőhöz a megrendelést - kezdőnek, kezdéshez. Mivel tuningolni, barkácsolni nem akarok, és a mindennapokban legtöbbször mindössze két alkalommal izzítom a gépet 2 személyre, így az alábbi konfig lett a nyerő:
Lelit Anna PL41TEM és hozzá Lelit Fred PL043MMT daráló - valamint tamper, vakszűrő, vízlágyító és tisztítószerek...
Már készítem elő a terepet, takarítom a kávésarkot a konyhában: megy a sufniba a nyomásfokozós...
Köszi még egyszer a PH-társak segítségét
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Honor 90 /12/512GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios Neo 16 PHN16 notebook-i9 13900HX 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 8GB W11
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 FE
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3835
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
- Megosztanám, ahogyan ennél a gépnél csinálták: