Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37701) Kávé Kálmán válasza Kávé Kálmán (#37700) üzenetére


Kávé Kálmán
tag

Porózusabb, lazább szerkezet, amit könnyebben átjár az oxigén.

(#37702) jveres


jveres
csendes tag

Eladó Reneka szűrő (58-as, 16g-os). Összesen 10-15-ször használtam. Ára: 5e Ft

[ Szerkesztve ]

(#37703) Ábi válasza jveres (#37702) üzenetére


Ábi
tag

Kérem!

(#37704) jveres válasza jveres (#37702) üzenetére


jveres
csendes tag

A beérkező igények időbelisége alapján ronin s8 a "nyertes", így a témát zárom

(#37705) Ábi válasza jveres (#37704) üzenetére


Ábi
tag

😢

(#37706) soldier2 válasza Kávé Kálmán (#37700) üzenetére


soldier2
őstag

Köszönöm a helyreigazítást. Én pusztán abból kiindulva vontam le ezek szerint hibás következtetést, hogy egyes világosabb pörkölésű kávéknál (Has Beanre emlékszem konkrétan, de csak 1x vettem, így statisztikát készíteni nem lehet) hamarabb jelentkeznek az öregedés jelei.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#37707) Parci válasza soldier2 (#37706) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nekem is ez a tapasztalatom, az újhullámos pörik sokkalta érzékenyebben viselkedtek. de persze ez azért is lehet, mert a szénre húzott szajré öregedve sem igazán más ízű, mint újként: keserű :DDD

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#37708) paljoc válasza soldier2 (#37706) üzenetére


paljoc
tag

Szerintem nem vontál le hibás következtetést. Ugyanis pont az említett ok miatt/porózusság, nagyobb szerkezeti felület/ sokkal nagyobb előnyből indul egy klasszik pöri, mint egy akár már az zacsi bontásakor is küzdős újhullámos, aminél sok esetben ahogy jveres is mondta és találkozott olyannal nagyobb nevű pörkölőknél /tehát szerencsére nem nálam :-)))/, hogy pár nap után már erős változást mutatott. Tehát amit észreveszel sok esetben, hogy egy újhullámos kényesebb és gyorsabban öregszik, mint egy klasszik sötétebb kávé, az érzékszervileg és a lefolyást nézve sok esetben igaz lehet. De félek a dolog ennél még összetettebb. /milyen a kávé fajtája, stb./
Tehát szerintem egy "porózusabb"szerkezetű sötétebb pörkölésnél, pláne ha még egy kis robuszta is van benne /maradván a példa Cagliarinál/, jó eséllyel később fogod az öregedés jelét tapasztalni ha kinyitsz egy kilós pakkot és fogyasztani kezded, mintha egy kilós HasBeannal vagy ilyesmivel tennéd meg ugyanezt. /annak ellenére hogy lehet "kémiai szempontból" az előbbi öregszik gyorsabban/

(#37709) paljoc válasza Parci (#37707) üzenetére


paljoc
tag

Igen, ez is benne van a dologban ill. a másik szemszögből nézve, egy nagyon jó alapanyagból és nagyon hozzáillően megpörkölt újhullámos, amiben még tombolnak a fajtára jellemző ínyencséget íz terén, tudnak marha nagyokat villanni ha a készítés is rendben van. Ilyet is sokszor hallottam, hogy "fú, nyitáskor volt egy két olyan húzásom hogy csak pislogtam", aztán többet már nem nagyon. Persze jó úgy is csak akkor már ott lebeg a fene nagy kontraszt az első nagyon jóhoz képest.
Nyilván egy sötét pörinél, ahol már messzebb járunk az eredeti íztől, ott ez nem ennyire észrevehető talán. Viszont tény hogy van ízlés, stílus meg bab fajta is aminek meg ez pörkölés áll jól, de itt valóban nem annyira szembetűnő ízben az akár gyorsabb kémiai változás, öregedés.

[ Szerkesztve ]

(#37710) mgy


mgy
senior tag

nagyon off, de last minute... :-)
nem érdekel valakit rém olcsó, pályaszállásos sízés? szombattól 5 nap.

[ Szerkesztve ]

(#37711) ronin s8


ronin s8
senior tag

Ez a Cagliari Superoro elképesztően stabil lefolyásokat produkált, végig állt, mint a cövek. :K Megjelentek benne gyümölcsök: narancs, mandarin, és a csokik sem hiányoztak. Mindenképpen az olaszos irányzathoz tartozik, de közel van az ideálishoz - amit az újhullám alulról, az olasz felülről közelít. Nem tudom, ebben mi a szerepe a nitrogénnek, ennyire felhasználóbarát kávéval még nem nagyon találkoztam. Akik itták nálam, mind elismerően nyilatkoztak róla. A korzós tesztből nem sok derül ki... :P

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#37712) Parci válasza mgy (#37710) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

90%, hogy csak kíváncsiskodom, de megírod privátban a fő paramétereket?

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#37713) meander


meander
tag

Mi a véleményetek a Kaffee-Netz-ről történő vásárlásról? Nagyon rendesek a németek, vagy azért időnként meg lehet lepődni. Fizetés gondolom akkor paypal.

(#37714) kahvesi


kahvesi
csendes tag

Dózertelenítéshez jó alternatívának tűnik a méretei alapján: katt

»Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır«

(#37715) adp


adp
őstag

Valaki tudna segíteni abban, hogy hogyan tudnám mérhetővé tenni a kifolyó víz hőmérsékletét átmeneti megoldásként amíg nem pideltetem a gépet? Vagy ez csapolással egyidődőben, hogyan lehetséges? Csak mert láttam pár dollárér kis hőmérőket.. ( egyáltalán van értelme? :D )

(#37716) Krilehor


Krilehor
tag

Vennék új szűrőket a GC-hez, ezek a 2 egyadagos IMS szűrő közül ez és ez közül melyiket érdemesebb venni? A 6e ft-ost ahogy nézem lehet rendesen használni 58-as tamperrel a másikhoz meg csak 41-es jó? 2 adagoshoz meg egy ilyen IMS-re gondoltam.

(#37717) adp


adp
őstag

pacificaffe lagos premium és a rome között mi a különbség/melyik jobb stb ? Rome-ról kórzón elég meggyőzőeket olvastam, mondjuk én szeretem az olasz kávékat. a lagos p. most igen kedvező áron van.

[ Szerkesztve ]

(#37718) zolnagy válasza meander (#37713) üzenetére


zolnagy
őstag

Velük még nem volt dolgom, de [Moba Coffee], [Kaffeezentrale], [Vitaliano (itt a név úgy látom változott]. Ezekkel volt pozitív tapasztalatom.

(#37719) meander válasza zolnagy (#37718) üzenetére


meander
tag

köszi köszi

(#37720) ronin s8 válasza adp (#37715) üzenetére


ronin s8
senior tag

Nem nagyon tudod mérni ezekkel a párdolláros kütyükkel...

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#37721) adp válasza ronin s8 (#37720) üzenetére


adp
őstag

egy ilyen 1 fokot téved ami a hőfok szörfözéshez miért ne lenne jó?

(#37722) Kávé Kálmán válasza paljoc (#37709) üzenetére


Kávé Kálmán
tag

Csak, hogy bonyolitsam a dolgot :-). Az oregedes (porkoles utan) nyilvan attol is fugg, milyen koru zold-bol indul a porkolo. Amugy csak ha a jozan paraszti eszunkhoz ragaszkodunk: a zold kave honapokig eltarthato es egeszen stabil (tanulsagos ebbol a szempontbol a kulonbozo koru zold kavekat szaglaszni), babkent (tisztesseges csomagolasban nehan het, orolve egyesek szerint 1-2 ora, masok szerint 1-2 nap, eszpresszokent elkeszitve par perc. A vilagos porkoles a zoldhoz all kozelebb (a szerkezete sokkal zartabb/stabilabb). Azt nem vitatom, hogy az elkeszitese/kivonatolasa sokkal bonyolultabb, hisztisebb kave (lasd skalpolt ;-) csapolasok gyakori kudarcossaga (optikailag). Sotet kavek oregedese: en Belardi papa kavejan ezt ábszolute igazolva latom (tok frissen erkezik hozzam).

Nem kell hasraesni tole de Scott Rao-tol is hasonlokat olvastam vmelyik konyveben.

Kivancsi vagyok a tovabbi velemenyekre!

@meander A kaffee-netz-es Gesellschaft altalanossagban nagyon megbizhato "gyulekezet". Lassan tulnovik a home-barista-t.

[ Szerkesztve ]

(#37723) nemethsza válasza Kávé Kálmán (#37722) üzenetére


nemethsza
tag

Pü ment.

"Tanútt embernek párlya nincs!"

(#37724) Kávé Kálmán válasza Kávé Kálmán (#37722) üzenetére


Kávé Kálmán
tag

Huhh, es akkor meg bele se kavartuk a feldolgozas modjat :-). Gepi vagy napon szaritas, szaraz, mezes (abbol melyik!) vagy mosott eljaras. Milyen magasan termett a kave (annal kemenYebb es zartabb szerkezet), es hogy egyenletesen, teljes erettsegben szedtek-e. Sokismeretlenes a keplet. Ezert is irtam, hogy minden egyeb valtozatlan mellett! Ergo ha ugyanazon kavet vetjuk ossze, mindossze a porkoles intenzitasa ter el. Akkor bizony a sotetebb elébb oregszik.

@nemethsza es vissza

[ Szerkesztve ]

(#37725) paljoc válasza Kávé Kálmán (#37722) üzenetére


paljoc
tag

Én ha a józan paraszti eszemre hallgatok, akkor nem vonok a kiinduló témában párhuzamot a zöld meg a pörkölt kávé közé. Ugyanis mást csinálok a kettővel. Az zöldet meg szeretném pörkölni és ezen szempontból vizsgálom a frissességét és eltarthatóságát. /jó, persze utána majd egyszer csak eszpresszó lesz belőle/
A másik esetben egy valahogy megpörkölt kávéból eszpresszót szeretnék készíteni és ebből a szemszögből nézem az öregedést, melyiknél mennyire érzékeny, világos pörkölésnél vagy a sötétebbnél érzem intenzívebbnek a minőség esését az idő előrehaladtával. De mint írtam ez annyira sok összetevős dolog még ha a zöldet nem keverem ide akkor is, hogy én a magam részéről nem is boncolgatnám tovább. Találkoztam már magam is klassziknak mondható blenddel, ami marha gyorsan romjaiba dőlt a nyitás után.

(#37726) Parci válasza paljoc (#37725) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

logikus amúgy, amiket kálmán ír. ugyanakkor nem rémlik nekem az eddigi pályafutásom során olyan világosra pörkölt kávé, ami jól bírta volna a száguldó másodperceket, az idő vasfogát.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#37727) ronin s8 válasza Parci (#37726) üzenetére


ronin s8
senior tag

Nekem sem. :D A pörkölés javítja a kávé minőségét (ezért pörkölik). Pörkölés szempontjából az újhullámos kávék alul vannak pörkölve - jelentsen ez a szó bármit is. :DDD Élek a gyanúval, hogy egy-egy kiváló olasz brand által csomagolt kávé átment néhány - újhullámos pörkölő előtt ismeretlen - eljáráson, minek köszönhetően stabilabb lett. Viszont ahogy én látom, az újhullámosok is fejlődnek. Lehet, hogy rájöttek pár dologra, amivel meg lehet hosszabbítani az agonizációs időt. ;)
Az idő ellen sajnos nincsen orvosság. Lehet trükközni, egyes kávék (a robusták pl. eléggé) jól bírják az idő múlását, de jobb betartani náhány kezelési szabályt, amivel elejét tudjuk venni a gyors öregedésnek. ;)

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#37728) Parci válasza ronin s8 (#37727) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

be kell verni a zacsit hamar, meg kell inni húzóra!

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#37729) paljoc válasza Parci (#37726) üzenetére


paljoc
tag

Logikus vagy sem, én csak azt mondom, az ügy szempontjából nem látom az összefüggést a zöld kávé hónapokig tartó tárolási lehetősége, meg a pörköltek öregedésének vizsgálata között, én továbbra is külön kezelném ezt a két kérdést. Mindemellett magam is azt gondolom, legjobb dolog amit lehet tenni miután kinyílt egy akár védőgázas, akár egy simán lezárt kávészacsi, hogy mihamarabb megissza az ember.

(#37730) Kávé Kálmán válasza paljoc (#37725) üzenetére


Kávé Kálmán
tag

Hiaba no! A jozan PARASZTOK se egyformak mar manapsag. Mennyira kulonbozok lehetnek azok, akik felontottek a garatra vagy uram bocsá epp betepettek.

Tanulsag: mindenki menjem a maga jozan paraszti esze utan. De nagyon udito olvasni a kulonbozo velemenyeket.

[ Szerkesztve ]

(#37731) Deadzone41 válasza ronin s8 (#37727) üzenetére


Deadzone41
őstag

jó esetben nincsenek alul pörkölve, mert az egy pörkölési hiba. :)

(#37732) meander válasza Kávé Kálmán (#37722) üzenetére


meander
tag

Köszi... rémlett, hogy te vettél már onnan valamit. Akivel levelezek egyébként nagyon korrektnek tűnik eddig...

(#37733) Keresztapper válasza vendingo (#37649) üzenetére


Keresztapper
senior tag

Szerintem ilyesmi jó lenne, csak én sajnálom rá a pénzt.

[ Szerkesztve ]

http://palscoffeetech.com/

(#37734) Toobee


Toobee
veterán

Jófogáson láttam egy Rancilio Epoca E 2Gr gépet igen jó áron, már ha mozgat valakit. Elgondolkodtam rajta én is, de akkor a konyhát át kéne nevezni kávészobának, a mostani konyhát meg leváltatni egy ételfutárra :DDD

https://barbieripnk.hu/

(#37735) Wolfy999 válasza Toobee (#37734) üzenetére


Wolfy999
tag

Otthonra ez nagyon nem lenne jó választás. Ha jól tudom 11 literes a boiler, mire azt felfűtöd rendesen, addig van időd elmenni akár több kávézóba is. Meg persze beleteker a villanyszámládba is alaposan. És akkor ott vagy egy HX-es géppel, annak minden nyűgjével otthoni használat esetén. (Tudom milyen, E61 HX van itthon.) Akkor inkább egy rézcsőtuningos GC otthonra ebből a pénzből.

(#37736) Toobee válasza Wolfy999 (#37735) üzenetére


Toobee
veterán

Nekem is egy E61HX van otthon (La Scala Eroica). Természetesen érzelmi alapú döntés volt, van otthonra való gépem is néhány darab, de azokat be sem kapcsolom. Én élvezem, hogy kitakargatom, megtörölgetem, hűtőcsapolok 350 literrel..szóval engem maga a rituálé mozgat, nem az, hogy hány litert kell fűteni. Heti 3x ha bekapcsolom a gépet. Reggel meg automacázok egyet, azt csókolom :)

https://barbieripnk.hu/

(#37737) Keresztapper válasza Toobee (#37736) üzenetére


Keresztapper
senior tag

+1 a HX-re érzelmi alapon. És az enyém nem is E61. ;)

Mondjuk a 11 liter tényleg nem túl kényelmes. Nekem csak 4-et kell felfűteni.

[ Szerkesztve ]

http://palscoffeetech.com/

(#37738) Parci válasza Keresztapper (#37737) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

az sem kényelmes... :)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#37739) Keresztapper válasza Parci (#37738) üzenetére


Keresztapper
senior tag

De. :)

http://palscoffeetech.com/

(#37740) Ábi válasza Toobee (#37736) üzenetére


Ábi
tag

+1
Éljen az otthoni használatra nem ajánlott, csak érzelmileg túlfűtött emberek által szeretett HX E61. 😍

[ Szerkesztve ]

(#37741) Wolfy999 válasza Ábi (#37740) üzenetére


Wolfy999
tag

Egyébként szerintem a Bricoletta még egész jól használható így fejhőmérővel otthon. Nekem kb 20-25 perc után hadra fogható, annyit meg a GB-vel is vártam.

(#37742) ronin s8 válasza Toobee (#37736) üzenetére


ronin s8
senior tag

+1 :K

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#37743) Keresztapper válasza Wolfy999 (#37741) üzenetére


Keresztapper
senior tag

Nekem azért kell 35-40 is, de erre van a távvezérelhető / időzíthető aliexpress-es kínai okos csodakonnektor.

Ha meg ad hoc az igény, akkor tökmindegy, hogy a vendégnek vagy akár nekem 20, vagy 35 percet kell várni.

[ Szerkesztve ]

http://palscoffeetech.com/

(#37744) Toobee válasza Wolfy999 (#37741) üzenetére


Toobee
veterán

Még nem volt fejhőmérőm én is időre húztam a kávékat, úgy emlékszem 23 perccel a bekapcsolás után lehetett húzni 100A-t pici hűtőcsapolással. Bár a hőstabilitásról nem biztos, hogy beszélhetünk ilyen esetben.

https://barbieripnk.hu/

(#37745) Karthmann válasza Keresztapper (#37743) üzenetére


Karthmann
csendes tag

Én biztosra megyek, az időkapcsoló reggel ötkor bekapcsol, hatkor már max csak a fejét kell megmelegíteni.

Happy wife happy life

(#37746) bbuffy válasza ronin s8 (#37742) üzenetére


bbuffy
senior tag

Pluszegyyy!
Rocket for president!:)

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#37747) adp válasza Keresztapper (#37743) üzenetére


adp
őstag

Belinkeled az aliexpresszes csodát :)

(#37749) soldier2 válasza adp (#37748) üzenetére


soldier2
őstag

Ha megfelel egy olyan, ami az idegbajt hozta rám, amíg ki kísérleteztem, hogyan működik (mert természetesen nem úgy, ahogy kéne), nem playstoreról van az app, de földelt, írj privátot. Postaköltségmeg némi apróért a tiéd lehet :) Szobában a router, a konyhában már nem volt stabil a WiFi jel a drágámnak (2vékony téglafal) - már ha megtalálom még valahol.

[ Szerkesztve ]

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#37750) Upo válasza adp (#37747) üzenetére


Upo
addikt

[link]
Nekem ilyen van, teljesen jól működik. Egy masszív földelt eu adaptert adnak hozzá, nem esik szét, szorosan tartja a konnektorban. Az appja fent van a play-en, Broadlink e-Control. Wifiről és mobilnetről is azonnal kapcsol, és van egy gomb az oldalán, telefon nélkül kézzel is kapcsolható.

[ Szerkesztve ]

Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.