Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [Szevam:] Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
- [Re:] [Tüzi:] Geek-hatarozo
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [bitpork:] Balatoni autós tali 2024
- [Re:] [Mr Dini:] Ha szeretnéd rootolni az LG Smart TV-d, tedd meg most!
- [Re:] ZUK Z2 - Kicsi a bors, de erős!
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
vendingo
veterán
Ez egész jónak tűnik.
Köszi a tippet.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
jveres
csendes tag
Nézd meg, találsz-e máshol is hasonló terméket, mert ők nem a legolcsóbbak
jveres
csendes tag
Hifis kezdett el összehozni az LWW-hez hasonló (vélhetően annál kedvezőbb árú) megoldást
http://lynweber.com/accessories/bean-cellars-glass/
bluesfan
tag
Én is kerestem máshol is, de nem nagyon találtam olcsóbban.
vendingo
veterán
Tudom, láttam, de én 4x250g tárolására keresek megoldást. Kicsit sokallom a korábban linkelt báristaszaküzletes dobozokat mert 12000 lenne a 4 doboz. Lehet maradok az ikeás csatos üvegeknél.
Ettől függetlenül lehet veszek egy ilyen dobozt, mert jónak tűnik.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
adp
őstag
Koszi a valaszt Ez a hűtés ilyen fontos lenne? Lehet akkor kiviszem a pincebe majd oket
And06
aktív tag
szerintem az az egyik legrosszabb alternativa. egyrészt átlátszó, másrészt sok levegő fér bele.
And06
aktív tag
nincs valakinek kézi őrlője eladó? utazáshoz kéne. (mini mill, skerton vagy hasonló árkategória)
Upo
addikt
Nem tudom, de sok helyen olvashatod hogy fagyasztják vagy hűtik. A fagyasztásnál azért előfordulhat, hogy esetleges maradék nedvességből jégkristályok keletkezhetnek amik roncsolják a szerkezetét, az sima hűtőben nem fordul elő. Én nem mertem fagyasztani, de van aki megteszi. Zöldségek-gyümölcsök is frissebbek maradnak a hűtőben, de pl. fagyasztás után már nem gusztusos közvetlen fogyasztásra. Mindenki eldönti magának, hogy milyen módszert választ.
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
And06
aktív tag
én akkor fagyasztok, ha a tárolási idő előreláthatólag >1 hónap. különben csak hűtő.
adriankoooo
senior tag
Nem vagyok benne biztos, hogy nem flegmáztak volna egy sort a helyszínen is.
Billentyűzetet ragadott: a vezetőségnek írt (nem a homárnak) egy tök normális levelet. Erre a normális emberi reakció az lett volna, hogy: sajnáljuk valami hiba csúszhatott a gépezetbe, de a vendégünk vagy egy másik flat whitera.
adriankoooo
senior tag
Anyámnak volt régen egy fasza vákuumos üvegje (rajta pumpával), szerintem az jó lenne kávéra is - csak jó régen nincs már meg.
Valami ilyesmi:
https://www.otto.hu/d-10031580986-szett-vakumos-tarolo-uvegkeszlet-4-reszes.html
[ Szerkesztve ]
vendingo
veterán
Ilyen pumpás dologgal már találkoztam, de napi 4-6 alkalommal nem lenne kedvem pumpálni, na meg hamar tönkre is menne a sok használattól.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
(#37664) Deadzone41 válasza adriankoooo (#37662) üzenetére
Deadzone41
őstag
nem biztos, hogy jó ötlet a vákum, lehet még gyorsabban öregíti a kávét, mint amúgy.
vendingo
veterán
Én 1, max. 2 hétre előre pörkölök. Nem nagyon van ideje megromlani a kávénak.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
celf
őstag
az a fajta turizmus engem nem érdekel az csak akkor jó, ha úgy élvezheted, hogy közben otthon érzed magad, az az igazi feeling
vagy kiköltözök, vagy megvárom, amíg itthon is adottak a jogi körülmények (40 év múlva)
[ Szerkesztve ]
Wolfy999
tag
Igen, volt szerencsém élőben is megcsodálni és kipróbálni a Pharos-Caravel duót. Nem katasztrófa a Pharos használata, a tekerését tényleg elcserélném a Hario-éra, ezzel egy pillanat alatt ledarálod a kávét. A kiürítése tényleg nem a legkényelmesebb, de szerintem egy kis gyakorlás után ez se lenne több idő, mint a Compak-ból kiimádkozni amit lehet. Talán ezen a téren még lehetne rajta fejleszteni, de nem megszokhatatlan így sem.
A Caravel meg egyszerűen cuki!!! Amilyen pici, olyan jó kávét készít. Játszósnak és utazósnak is príma.
adp
őstag
ha légmentesen ( vákumozva) tarjuk miért öregítené gyorsabban? Nem kötekedek csak nem értem
[ Szerkesztve ]
soldier2
őstag
Mert a vákumban több co2-t veszít a bab mint egyébként. Legalábbis ezzel magyarázzák.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Kávé Kálmán
tag
A vakum igazabol oregit. Rogton az elso nyitasnal. A frissen porkolt kave gazokat termel,( vigyazat csunya szo kovetkezik!) parcialis tulnyomas van magon belul. Ez segit az oxidacio hatraltatasaban. Ha vakumozol, akkor ezeket eroszakosan :-) kiszivod. A mag belsejeben is vakum lesz (gazok es tulnyomas helyett). Amikor kinyitod a dobozt, akkor friss levego todul be. Ertelemszeruen a magon belulre is :-(. Ezt meg parszor megismetelve, az "idealis" gyorsitott oxidaciot ered el.
A szelepes, simitozaras tasaknal nemigen van jobb tarolas felbontas utan, felteve, hogy kinyomod belole a levegot alaposan zaras utan.
[ Szerkesztve ]
jveres
csendes tag
És ha felhasználási adagonként (15-20g) tárolod és egyszer vákumozod csak? Akkor sem jó megoldás?
Kávé Kálmán
tag
Szerintem ezek a praktikák alapvetően a kávésznobériát meglovagolni próbáló kísérletek. Körülményes babrálás, csekély valódi hozammal a felhasználónak. Ha növeli, élvezetesebbé teszi valakinek a kávékészítési rituálét, akkor bukik az előző állítás :-).
Nálunk heti 1-1,5*250g kávé fogy. Ha elfogadjuk azt, hogy 1 hónapig viszonylag keveset veszít az élvezeti értékéből a frissen pörkölt kávé, akkor 250g-jával 1 hónap alatt 5-6 féle kávét ihatnék/hasonlítgathatnék anélkül, hogy döglöttnek kéne neveznem (a klasszikus szelepes, újrazárható tasakban). A vákumkapszulák célcsoportja, átlagban nagyobb kávéfogyasztó nálam, ergo náluk ez több összehasonlítható kávét jelent(ene).
Amúgy azt gondolom, hogy az Általad leírt módon működőképes. De rendkívül kevés, kivételes esettől eltekintve nem látom a kézzelfogható hasznát.
[ Szerkesztve ]
noss
csendes tag
én inkább a szelepes zacsikat választanám, jól kinyomkodva belőlük a maradék levegőt is.
a kávét tekintve a zoxigén minden romlás forrása.
vákuum nagy ívben kerülendő.
a légmentesen záródó dobozból meg nem lehet kinyomni a levegőt. esetleg ha csordultig töltöd kávéval, alig/nem marad neki hely. a legtutibb az volna, ha nitrogénnel lehetne egy ilyen dobozt megtölteni, kiszorítva a levegőt. persze háztartási viszonylatban ez igencsak körülményes lenne..
noss
Kávé Kálmán
tag
Más! Ha valakinek van Elektra Micro Casa Leva-ja, az dobjon rám egy privát üzenetet vagy mailt. Köszönöm!
jveres
csendes tag
Nekem sajnos mások a tapasztalataim: több nagynevű pörkölő esetén is tapasztaltam, hogy a viszonylag frissen pörkölt (1-2 hetes) kávék felbontás után, a leggondosabb visszazárást követően is 3-5 nap múlva kezdenek bedögleni
mutyi
őstag
Na ha már itt tartunk a kávék tárolását illetően, akkor én is szelepes tasakokba szoktam szétdobni kb- 125 grammos kiszerelésekben.
A kérdésem viszont arra irányulna, hogy ti mindig teljesen új zacskókat vesztek-e,mert én felhalmoztam már egy csomót amikben tartom és miután kiürült picit szellőztetem,de máskor is bele szoktam tenni a friss kávékat.
A kérdés pedig az,hogy ezzel rontok-e jelentős mértékben a friss kávén?
soldier2
őstag
[link]
Mindig jólesik látni, hogy nálunk elvakultabbak is vannak Kíváncsi lennék, mit dobna rá a jelen géppark, de egy mezei szitálás is úgy hazavágta a kávémat minap, hogy a lefolyóban végezte.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
adp
őstag
Köszönöm a válaszokat.
jveres Lehet nem vagyok egy nagy szakértő meg kifinomult kóstoló, de azért ha ez a 3 napos téma igaz lenne akkor minden 250g-s zacsit "ki kéne dobni a felénél" ? (csak mert elég sokunknak 1 zacsi 1 hét) én érezhető különbséget, ami tényleg érződött nem csak egy kis talán mintha valami 1 hét után vettem észre. Persze lehet lassan lassan megszoktam, hogy napról napra "gyengébb" és nem tűnt fel. De szerintem ebben az is közrejátszik, hogy ha felbontasz valami újat annak biztos, hogy megvan a maga varázsa, akkor és abban a pillanatban aztán ez a 7-8-x-edik kosolásra már nem ugyanaz
[ Szerkesztve ]
Deadzone41
őstag
Jó ötlet a cucc, de az én szívem nem viselné, ha az őrlemény negyede a kukában végezné. bár lehet csökkenteni, ha a durva szemcséket még egyszer átküldöd a darálón. de kinek van erre ideje?
jveres
csendes tag
Nem kell kidobni (én sem dobom ki), de érezhetően csökken az élvezeti értéke (sajnos). Ráadásul konzekvensen, azaz azon kávéknál, amiket ismerek, ergó a kezdeti újdonság varázsa már kisebb
jveres
csendes tag
Miért nem jött be a szitálás?
Kávé Kálmán
tag
En ilyet (3-5 nap) meg nem tapasztaltam (nem is olvastam). 2 hetestol oregebb kavehoz ritkan van szerencsem. UgYanakkor nem ertem a fizikajat, ha a levegot alaposan kinyomva zarod a tasakot. Nem lehet, h a CO2-t hianyolod az izbol? Rohamos oregedes (oxidalodas/aromavesztes) logikusan a vakumnal adodik. Volt hogy a vedogazasnal is ilyesmirol irtak (errol nincs tapasztalatom).
Allitasz az orlon, ahogy "korosodik" a kave?
jveres
csendes tag
Sajnos tapasztaltam több hazai pörkölő esetén is kisebb-nagyobb mértékben.
Igen, utána "húzom" az őrlőt. A CO2 hiányra még nem figyeltem, de legközelebb (ha egyszer megjön a gépem ) odafigyelek
Kávé Kálmán
tag
Kulfoldi friss porkolesuvel gyujtott hasonlo tapasztalat?
jveres
csendes tag
Nincs. Olyat még nem rendeltem
Surda-
őstag
Én is érzem pár nap után, hogy már nem olyan friss, mint első nap.
Egyedüli megoldáskent azt tudom elképzelni, hogy a pörkölők 16-18grammonkènt zacskóznak.
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
Deadzone41
őstag
És akkor elérkezünk a kapszulás kávék szemét termelésének szintjére.
ronin s8
senior tag
Létezik már tartósabb megoldás - a nitrogénnel felfújt zacskó. Nemrég vettem Bécsben egy kiló Cagliari-t, ami fel volt fújva, mint egy kisbojler. A kávé az első húzástól az utolsóig tökéletes volt - mind lefolyásban, mind ízben.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
Surda-
őstag
És ezeket az infókat miért titkolod?
Paljoc!
Tessék héliumos zacsit venni!
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
paljoc
tag
Hélium? Minek vegyek lufit, nem vagyok már gyerek!:-)
/A nitrogént használja az illy is a dobozoknál, de ha jól rémlik mégis gyorsan öregszik nyitás után/
[ Szerkesztve ]
Surda-
őstag
akkor vegyél nitrogéneset
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
Peti...(16v)
tag
Mióta mondom már én is! Ha nem is ilyen kicsi, de mondjuk 50, max 100 grammos tasakokban is kiváló lenne.
Ronin: itthon nem lehet kapni Cagliarit? Szívesen kipróbálnám.
soldier2
őstag
A Luxal nagyon jó volt, szimpla szűrővel a végén mindig szitáltam, a Reneka nem igényelte. A tekerőlant viszont nem szereti. Több a nagyobb szemcse, ami fentmarad, de a gáz az, hogy olyan szinten átzubog rajta a víz, hogy szinte tolni sem kell a kart. Okát nem tudom.
Ronin: az a nitrogén az első nyitásnál, de max a másodiknál elszáll. A zacskóban valóban tovább megmarad a friss jellege a kávénak, de bontás után nem értem hogyan befojásol bármit is. Nem az lehet a háttérben, hogy olaszos pörkölés mellett nem érződik annyira az "öregedés"? - Ez tényleg kérdés, nem burkolt állítás.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
paljoc
tag
Lehet kapni, kóstoltuk is a Korzón a 90/10-es csúcs blendjüket, 12e volt az ára.
paljoc
tag
A védőgáz elsődleges szerepe valóban az eltarthatóság. Ha egy év múlva bontom ki az illy hordót, vagy 2 hónaposan, ugyanolyan. Hogy nyitás utáni viselkedését/öregedését befolyásolja-e, azt nem tudom, ezért nem is vonom kétségbe amit ronin tapasztalt, de én is arra hajlok inkább amit te írtál.
Peti...(16v)
tag
Kösz, már olvasom is
paljoc
tag
Vegyél is mert kíváncsi vagyok!!!:-) /ne szaggatósan csapold!!!/
hajlok rá, hogy nyilvánvaló tény legyen, hacsak nem kanállal mered ki a szemeket a tárolóból kb. ha öntesz, öntöd a nitrogént is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Peti...(16v)
tag
Sajnos látom, hogy csak kilósban létezik... Nálam az nagyon sokáig tartana, meg nem is szeretek egy fajta kávéból ennyit betárazni, mert ráunok, mielőtt elfogyna
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.