Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mufi
senior tag
Mégvalami. Itt van szűrő nélkül a lefolyás, vagy kifolyás. Ez így jó vagy pucolni kell? videó
-
soldier2
őstag
válasz
NomAAd5 #37147 üzenetére
Szerintem akkor pazarlás a szimpla, mert ami nem sikerül jól, az kidobott pénz ugye?
Ha frissen nincs érdeklődés, akkor ihatsz duplát. Hidegen már nem jó, de pl apámnak mindegy csak fekete legyen. Próbáld egy kicsit rövidebbre venni, annyira, hogy a felhasznált kávé:ital arány 1:2 körül legyen. Ha nem jön be még mindig visszatérhetsz a hosszabb adagra. -
soldier2
őstag
válasz
NomAAd5 #37140 üzenetére
Nekem ez így a VST klónnak tűnik, de valamiért fotóról nehezen tudom egyértelműen megmondani. Ha olyan mint egy cilinder, akkor csak az alsó, szűk részébe kell pakolni a kávét, kb 9g-ot. Ezt természetesen egy nagy, 58mm-es tömörítővel nem tudod, kell hozzá egy 41 mm-es (amivel 2-3 tömörítés során tudod beletömni a kávét a közepébe, vagy egy Fragola tampersegéddel megy egyből - ugyanitt találsz tömörítőt is).
Remélem nem néztem el szűrőt, javítsatok ki ha igen.A nedves kávépogácsa sokak szerint jó ha épp eléri a felsőszűrőt (a száraz nem). Mivel én csak duplázok mostanában, leírom, hogy csinálom. Lemérem üresen a szűrőt, telerakom kávéval, tömörítés előtt eloszlatva, tetejét szintbe húzva, fölösleget kidobva újból lemérem. A különbség adja a belepakolt kávé mennyiségét, és onnan kezdve csak annyit darálok. Nincs szemetelés, és eldobált grammok a drága kávéból.
-
meander
tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #37141 üzenetére
Én örülök csak igazán! A Pavonit nagy élmény volt élőben próbálni, sok dilemmát megválaszolt. Az meg nagy tanulás volt, hogy láttam te hogyan finomítasz 1-1 KV-t. A Spicy Italy-t baromi jól eltaláltad. Az ilyen találkozókat mindenkinek csak ajánlani tudom. Többet tanul az ember 1-2 óra alatt, mint több hónapos fórumozással (ez nem a fórum le, hanem a közös főzőcske felminősítése volt)
Folyt köv... -
meander
tag
Eureka vs. Fiorenzato vs. bármi más (pl. Mazzer) témában mi a véleményetek? Konkrétan az alábbiakra gondolok.
[F4E]
[Zenith Club E]
[F64E]
[Zenith 65E]
Mazzerből egyedül egy felújított Super Jolly jut eszembe, a Mini E-t többen erősen nem ajánlották....ja mint látható ipari őrlőre szeretnék váltani...
a dilemmám, hogy használtan egy SJ, vagy újonnan a fentiek. Árban a hazai forgalmazók szóba sem jöhetnek. Vagy külföld, vagy a Fiorenzato esetében Fragola (csak nekem becsípődött a fekete szín
)
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
ma meander topiktarsnal vendegeskedtem! ezuton is koszonom a vendeglatasat!
btw: remek szakacs, gyomberes, salatas, csipos, garnelas, gombas, szojaszoszos tesztat ettunk! finom volt!
elborozgattunk, kellemesen beszelgettunk! es kozbe nyomattunk egy-egy kofit is!
a rezcsoves GC-n, spicy italy-t es tanzaniat probaltunk (paljoc mestertol, reneka, friss bontas!) filterre Casmo Costa Rica LosGirasoles, persze nem lett annyira jo, mint nalam itthon tobbszor is, de a feherszolot, ahogy hult, szepen hozta! aztan beizzitottuk a Pavonit! spicy italy-t huztunk rajta! nagyon finom volt!el is hataroztam, h most GC-t egy ideig hanyagolom, cs a pavoni meg a Kalita!
a Pavonira meg ugyis van meg egy bontatlan kiscsomag Carraro Don Cortez!
koszonom a latogatas lehetoseget! megismertem egy forumtarsat, remekul elbeszelgettunk, jo kavekat ittunk, jot ettunk! -
NomAAd5
csendes tag
válasz
fragola.6035 #37137 üzenetére
Szerintem innen: [link]
Összefoglalóban van, gondoltam támaszkodhatok az ott olvasottakra. De akkor lehet, hogy én értettem félre amit olvastam. -
-
NomAAd5
csendes tag
A Baby Gaggia-mmal Expolygon-os szimpla szűrővel (13 - 214 / 1 TAZZA 7 gr.) készítek kávét. Huila (DE
ezt sikerült elsőre) kávét CM 702 őrlővel 9-es álláson őrölve, személymérleggel kimért 14 kg-os "zömítéssel"
16 g-nyi őrleménnyel tudom elérni, hogy a felső szűrőig szépen felér, nyomot hagy rajta, szépen 25-30 mp alatt jön át rajta kb. 25-30 ml.
A szimplához az korábban olvasottak alapján kb. 9-g-ra (legfeljebb 14 g-ra) számítanék, de nem 16-ra... Tudnátok segíteni megérteni, hogy miért van ez, mit rontok el, vagy mit értek rosszul?
Előre is köszönöm!
-
reset
senior tag
válasz
soldier2 #37131 üzenetére
No most világosodtam meg...Akkor van leginkább gond, ha vmilyen okból túllépi az ideális hőfokot...Nem kapom el időben az indítást, mert éppen kimentem a postásnak ajtót nyitni, és mire visszaértem, már túllépett rajta...és ilyenkor visszahűtés..stb...Stimmel: kell a PID.
Köszi Bazse71 és Ábi nektek is! Megerősítettetek...igen: nincs mindig kedve az embernek dekkolni...Jó ez az infó a gyári hőmérőről..PID-es lesz -
Ábi
tag
PID!
Mondom én is úgy, hogy egy PID nélküli, fejhőmérős Brikolettám van és úton van egy totál manuális 50 éves Arrarex Caravel, aminek pont az egyszerűségében van a varázsa.Az Ascaso gyári hőmérője nem a legjobb. Kicsit rossz a skálázása, mert az espresso tartomány csak 1-2 cm a teljes íven, amin nem a legkönnyebb követni a folyamatot. Pár hónap után ezért is szereltettem PID-t. Emlékszem nekem is sokat esett a hőmérséklet a PID szerint, de az a kazán közepén mért és nem a fejnél, ami a lényeg.
Szerintem kicsit várj ki egy használt, de nem lestrapált példányt fél áron.
Ezek nem autók, itt 3-5 év nem jelent semmit, pláne, ha gondos tulaja volt. Amikor eladod szinte, semmit nem buksz.
Még az 50 éves Caravelek is vígan működnek, és 200 euro alatt nem találsz jó állapotút. -
Bazsee71
őstag
Kezdőként csak azt tudom javasolni, hogy a PID alap feltétel legyen. Lesz bőven változó a hőfokon kívül is. Egyébként kis bojleres gépnél is el lehet érni jó hőstabilitást rézcső tuninggal, de ahogy látom készen szeretnéd megvenni a konstrukciót.
soldier2-vel egyet tudok érteni, főleg, hogy én pl. nem szívesen dekkolnék még azért is percekig a gép mellett, hogy elcsípjem az ideális hőfokot.
-
soldier2
őstag
Ennyiért már kell a PID (mondom én, mikor az 1 milla feletti Line Miniben nincs
. Előbb utóbb meg fogod unni, kivárni, hogy megfelelő hőmérsékletűre hűljön vissza a kazán. Átmenetileg jó, de előbb-utóbb megunod. Igaz, utólag is bármikor beszerelhető. Mivel sokáig kell nézned a konyhában, vedd amelyik jobban tetszik.
-
reset
senior tag
Köszi soldier2 és köszi Ábi!
Már csak kettő van a porondon, de "csak egy maradhat". Ez a PID kemény sarokkőnek látszik. Bár az általam megnézett videók többségéből annyit érzékeltem csupán, hogy a csapolás kezdő hőmérséklete a fix pont, amit a beépített hőmérővel is el tudnék érni - csak résen kellene állni a főző mellett. A PID ugye ott tartja a kívánt pontnál a hőfokot, így az nem tudja átlépni azt. Amint a kávé vagy a gőz elindul, onnan azonban már valamennyi esetben látványosan esik a hő. Ahol nagyobb a kazán, ott talán ez kevésbé jön elő - több a hőtároló puffer. A PID utólagos beépítésével, már kerülne annyiba az Ascaso, mint a L. Gilda...
Én vidéki vagyok, messze a szakiktól...Eszközök birtokában magam is rámozdulnék a PID-es buherára / viszont akárhogy számolom, az jön ki, ha a PID megkerülhetetlen, nem járok rosszabbul anyagilag, ha eleve a PID-es főzőt veszem...A kiszemelt Ascaso egyébként 160 e. Ft körül van. #37124 A PID-es Lelit Gilda 180 e. A gyárilag PID-es Ascaso Steel UNO TERMOPID pedig 216 e. a legújabb Lelit Viktoria pedig 220 e.
Így már csak egy kérdésem maradt: beáldozzam a PID-oltárán az Ascaso Steel Uno Prof. feelingjét?...Már elképzeltem, hogy sorjáznának a csészék a tetején...olyan sok jó hely van rajta...
Ha a PID erősen ajánlott, akkor a Lelit Gilda lesz a befutó. -
-
cztompi
újonc
válasz
soldier2 #37126 üzenetére
Köszi a gyors segítséget. Csak annyit látok a hirdetésben, hogy daráló: 38mm kés. Sajnos nem tudom hogy Fred vagy nem Fred. A másik gép Lelit Anna 10e-rel olcsóbb daráló nélküli. Az ár miatt gondoltam a darálós Anitát, mivel így nem kellene drága darákót vennem.
Továbbra is hálásan köszönöm a segítséget. Találtam egy robbantott ábrát:
http://espresso.lelit.com/bundles/looptribelelitespresso/documents/PL042EM-Foglio1.pdf?201512041830 -
soldier2
őstag
Az Ascasoval személyes tapasztalata nem sokunknak van, a Kávékorzón találsz egy 2014-es cikket, ebben SID nagyon dícsérte, és az már jelent valamit. De szerény véleményem szerint kell rá a PID. Tehát vagy megveszed a drágább változatot, vagy beszélsz Fragolával, mennyiért csinálja meg utólag. Itt a Garancia a nagy kérdés, az vsz elveszik a pideléssel.
A két Lelit kb ugyanazt tudja (ha van keret a nagyobb a jobb választás a több kiegészítő, tudtommal a fej is más, bojler is nagyobb), a kicsivel készült kávét kóstoltam egy frumtárs jóvoltából az jó volt, de helyenként a kidolgozás hagy kívánnivalót (valahol meg kellett spórolni azt az 50.000 forintot amivel olcsóbb, azért már kávéfőzőt tudsz venni), ez remélhetőleg a nagyobbikon már nincs így. Itt kevesebb a Garancia, de (és ez az Ascasora is érvényes) nem nagyon van ami elromoljon, és ha elromlik is valami megfizethető árban javítható.
Nem tudom mennyibe kerül az Ascaso, de én közte és a nagyobbik Lelit közt döntenék, de vedd figyelembe, hogy PID nélkül vsz alulmarad az elkészült ital minősége egy pidelt géppel szemben (vagy legalábbis nem fogod tudni mindig ugyanazokat az ízeket előcsalogatni). Ugyanakkor a design sem elhanyagolható, hiszen vsz évekig nézed a konyhában.
Cztompi: meg kéne tudni, melyik két gép házasításából született. Ha a legkissebb lelit és a Fred daráló, akkor jó lehet, bár itt mi mind a PID-es változatot ajánljuk (tényleg sokat ad az ízhez, a reprodukálhatósághoz, de van akinek a legjobb espresso es a szarvasi gőzösből jövő lé is csak kávé). Ha a Daráló a Fred alatt van, én inkább külön venném, ha elfér (az ilyen egybeépített gépeket valamiért nem szeretem, de van ahol a helyszűke miatt egy ilyen kombinált megoldás az egyetlen ami szóba jön)
-
cztompi
újonc
Üdvözlet minden kedves kávéimádónak! A hozzáértő segítségeteket kérném új kávéfőző vásárlásnál. Elpusztult a saeco nina plusszom, s helyette szeretnék egy sokkal jobb, finomabb kávét készítő gépet
vásárolni. Kinéztem egy "Lelit Anita PL042EM tipust. Mit gondoltok erről a masináról. Vagy esetleg más alternatíva? Előre is nagyon köszönök minden segítséget. Remélem hamarosan én is hozzáértőbb leszek.Údvözlettel: Czebe Tamás http://kavebolt.net/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=2286 -
reset
senior tag
Sziasztok!
Váltani készülök hardveresen. (Följebb párfokozattal.) Jelenleg 3 db nyomásfokozós gépet használok / főleg téglávalPár napot rászántam a visszaolvasgatásra, és mindezek alapján a következőkre jutottam:
Daráló = GRAEF CM 702 ("belépő szint")
A gépre 150 kiló körül szánnék zsét... Látom, hogy teljesen uralják a mezőnyt a gyárilag PID-es, moddolt PID-es masinák. Az olvasgatás során gyakran volt olyan benyomásom, hogy ez utóbbiak jobban helytállnak.
A kiszemeltek - tetszési sorrendben:
1. Ascaso Steel Uno 3 Prof. 165 e. PID nélküli, hőmérős
2. Lelit Gilda PL41-PLUST 180 e. PID-es
3. Lelit Anna PL41TEM 130 e. PID + nyomásmérő (57-es szűrő!)
- Az Ascasoban tetszik a retro stílus, az alapos szakmunka - és úgy gondolom, hogy a nagyobb kazánnak
talán lenne annyi hőstabilitása, hogy PID nélkül, a beépített hőmérővel is boldogulnék...
- A nagy Lelitben főleg a PID csábítana (bár sokak szerint vannak nyűgjei...). Az ára ennek már húzósabb. Valószínű, ennek jobb a hazai szerviz-háttere, a kiegészítők megvásárlásának lehetősége...
- Igazság szerint a kis Lelittel is beérhetném, mert a napi 2-3 főzésre az is elég lehetne. Abban tetszik, hogy főzés közben a hőfokot és a nyomást egyaránt ellenőrizhetem. Nem tetszik az 57 mm, meg a kisebb kazán...
Ehhh...elkapott a gépszíjPár jó tanács gyorsíthatná döntésemet...
-
kahvesi
csendes tag
Felborult egy kamion? [link]
-
Acus
tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #37097 üzenetére
Valóban nagyon jó kávé!
Épp most iszogatom
-
zolnagy
őstag
Tudom, annak idején Te vetted volna meg, de lepasszoltad nekem.
Parcinak megígértem, hogy ha eladnám neki szólok előszőr, de Te vagy a második
Más. Most ittam a zalaegerszegi Kávélaborban egy nagyon finom Equador dupla risztrettot. Tök jó ez a hely, Zalaegerszegen kötelező. Tegnap láttam, hogy van Rok eszközük is. Kértem is vele egy Equadort. Nem volt rossz, de a ristretto jobban áll ennek a kávénak. Ma reggel viszont az "olaszos" blenddel kértem a Rok-osan. Ez már jobban passzolt ehhez az eszközhöz. Beszélgettem a barista hölggyel. Neki is ez a tapasztalata, világosabb so kávék nem passzolnak hozzá. Ennek ellenére alternatív/úti eszköznek el tudnám képzelni, de nem annyiért, amennyiért láttam a neten...
-
zolnagy
őstag
válasz
Bazsee71 #37114 üzenetére
Bizony. Amit megosztott videot, azon a catler azt jelzi, ami a kifolyó víz hőmérséklete. Itt vagy közvetlen a fej vízét méri a szenzor, vagy jól megoldották az arányosítást. Én a silvanonál pl. jó 10 fokkal kevesebb értéket mérek ezzel a módszerrel, mint a kijelzett. De a volt brasilia ladymnél is 109 fokon volt a joker beállítás.
-
meander
tag
Külföldi vásárlásnál (nagyobb értékű) ti milyen fizetési módot használtok (biztonság, költség szempontból)? Paypal, sima utalás, kártyás fizetés, stb?
Köszi -
Krilehor
tag
Sziasztok, sikerült vennem egy Gaggia classicot használtan, viszont az a gondom, hogy a kart alig bírom felrakni és elfordítani. Ezen egy szűrőtartó tömítés csere tudna segíteni?
-
bluesfan
tag
válasz
Keresztapper #37102 üzenetére
De igen, csak nem szeretném, ha bárki azt hinné, hogy reklámozom a céget:
[link]
Tény, hogy náluk olcsóbban nem láttam sehol.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Xbox tulajok OFF topicja
- Macska topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen videókártyát?
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest