Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37801) jveres válasza vendingo (#37800) üzenetére


jveres
csendes tag

Konkrétan igen. :) Már vagy 1.5 hete nem ittam jó kávét

(#37802) Szyszko


Szyszko
tag

Mennyi vizhozamnak is kell lenni mennyi ido alatt egy kv gépnek?

"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."

(#37803) Surda- válasza Szyszko (#37802) üzenetére


Surda-
őstag

10mp alatt 60ml körül kell lennie vízhozamnak Babynél, Classicnál.

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#37804) Deadzone41 válasza Surda- (#37799) üzenetére


Deadzone41
őstag

latte macchiato

(#37805) vendingo válasza jveres (#37801) üzenetére


vendingo
veterán

Mondtam, hogy adok brikkát. Nekem jó volt, annyira nem rossz.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#37806) adp válasza Szyszko (#37802) üzenetére


adp
őstag

ezeket mértem kar nélkül vízkőtelnítés után baby class

[ Szerkesztve ]

(#37807) Szyszko válasza Surda- (#37803) üzenetére


Szyszko
tag

Köszi, de akkor ez gepenkent valtozik? Egy baratomnak akartam segíteni, egy kvzoban dolgozik. Van ott egy nagy simonelli gép, 160ml/10mp az jo/rossz? Vagy ott mennyinek kell lenni tudja valaki?

"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."

(#37808) Surda- válasza Deadzone41 (#37804) üzenetére


Surda-
őstag

:R

Szyszko Ezt passzolom.

[ Szerkesztve ]

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#37809) jveres válasza vendingo (#37805) üzenetére


jveres
csendes tag

Köszi, de valamilyen ok (nem logikus, inkább érzelmi) miatt a Brikka nem hoz lázba.

(#37810) edk- válasza Surda- (#37799) üzenetére


edk-
őstag

Ha papírpohárba (brrr...) kéri valaki, akkor ebből jobb átönteni, mint csészéből?

"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado

(#37811) kk831228 válasza Surda- (#37799) üzenetére


kk831228
addikt

Pont ott vagyok most... :)) Megkérdezzem?? ;]

[ Szerkesztve ]

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#37812) Surda- válasza kk831228 (#37811) üzenetére


Surda-
őstag

Én is be fogok nézni. Majd írd meg milyen volt.

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#37813) Acus válasza jveres (#37798) üzenetére


Acus
tag

Milyen tapasztalatokra gondolsz?

Véleményem szerint, inkább világosabb pörkölésű kávékkal működik.
60gr kávé/ 1 liter víz arány ami működik, de természetesen készítheted kevesebb vizzel is ha töményebb italt szeretnél.

Papírszűrőt átnedvesíted (mosod) forró vízzel, így a kalita is átmelegszik.
12gr kávé 40-50g vizzel felöntöntöd. 30 sec blooming, vagy átkevered.
30 másodpercenként öntöd rá a vizet amíg az egész vízmennyiség rá nem kerül (200g 93-94 celsius)
2:30-3:00 össz kivonatolási idő, ehhez mérten választasz szemcseméretet.

Ettől természetesen teljes mértékben eltérhetsz, de ezek alapján készítem.

Fém Kalitát használok, kevésbé törik mint az üveg :)

[ Szerkesztve ]

(#37814) kk831228 válasza Surda- (#37812) üzenetére


kk831228
addikt

2 espresso... Az egyik Casino Mocca Mahembe Ruanda, nagyon finom, :K A másik Has Bean klasszikus csokis... Nekem a Casino jobban ízlett, viszont a Has Bean nagyon selymes... :)

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#37815) bl4ze


bl4ze
veterán

Kicsit nem nézek ide be és ennyi poszt van :)

Győrből jött csomagom mégpedig Kapucziner "Nicaragua Decaf".
Nagyon szép, egyenletes, matt kávé szemek, kellemes diós, kenyérhéj illattal.
Joker őrlésen parádés lefolyás, hőfokra nem háklis, nálam 87 fok PID körül muzsikál szépen.
(GB+Sestos SiD PID)

A kávéról szerintem kb. senki nem mondaná meg, hogy decaf - enyhe savasság mellett egy kellemesen fanyarkás zöld dió aroma az uralkodó, lecsengésében pici marcipánnal.

Nagyon jó,igazán kellemes decaf - bátran ajánlom aki koffeinmentes kávéból akar "nem csokis" klasszik kávét inni ! :)

.:. bl4ze .:.

(#37816) jolti válasza Parci (#37794) üzenetére


jolti
senior tag

Emlékszel, hogy mióta megjelent a pacificnél és megkóstoltam, azóta ezt mondom.
Eleinte lehülyéztél' érte. Na jó nem szó szerint, csak nem értetted, hogy mit szeretek rajta ennyire.
Szerintem ár-értékben is nagyon ott van. És qurva finom mellé. Plusz mindig friss! Legalábbis én még nem kaptam egy hónapnál régebbi pörkölést.
Kóstolgatok ezt azt, de 2-3 havonta tuti veszek egy Malabart!
Valahogy nagyon egyben van nekem ez a kávé.

[ Szerkesztve ]

(#37817) vendingo válasza jolti (#37816) üzenetére


vendingo
veterán

Én is malabart iszok a héten, pontosabban india malabar asia elephant kivitelben. Ma néztem a leírását, ez elég alacsonyan terem, 600-800 méteren. Ízre semmi extra, de épp ez benne a jó. Nem akar többnek látszani, mint ami. Nincsenek benne kiugró ízjegyek, semmi savasság, nagyon kellemes. Annyi cremaja van, mint a 100% robi kávéknak, pedig ez 100% arabica. Most ez nálam abszolút favorit.
Az ára se vészes, sőt... ~4000ft nyersen.

Más:
Kapuzciner zimbabwe-t próbálta már valaki?

[ Szerkesztve ]

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#37818) soldier2 válasza bl4ze (#37815) üzenetére


soldier2
őstag

A, az új zacskójuk, vagy te töltötted át bele? Lehet teszek egy próbát ezzel a kávéval a közeljövőben. Már úgyis érik egy Kapucziner rendelés.

Más: elfogyott a CasMo Ruanda. A végére jó barátok lettünk, az utolsó kb 6-7 kávé nagyon jó volt. Megbontottam utána egy PY Spicit, standard Paljoc kávés darálóbeállítás egy csöpögős, kicsit rövid (1/1,5) kávét kaptam, nulla spricceléssel, a Casino moccáénál 12 egységnyivel durvább daráló beállítás mellett. Nemrég téma volt, mit ajánlunk kezdő kávénak. Hát ez megérdemel egy esélyt.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#37819) bl4ze válasza soldier2 (#37818) üzenetére


bl4ze
veterán

Nem töltöttem semmit, ez a zacskó már egy ideje, egyirányú szelepes, profi zacskó.
Jó kávé, én csak ajánlani tudom. Nem gondoltam, hogy ennyire ízleni fog, és totál nem mondanád meg, hogy decaf, lehet este is inni :) :)

.:. bl4ze .:.

(#37820) nemethsza válasza bl4ze (#37819) üzenetére


nemethsza
tag

Annyi kiegészítés, hogy LEHET ilyen zacsiban IS rendelni, pluszpénzért.

"Tanútt embernek párlya nincs!"

(#37821) Bazsee71 válasza bl4ze (#37819) üzenetére


Bazsee71
őstag

Kérlek majd számolj be tapasztalataidról a #37795 számú hozzászólásom fényében. :)

(#37822) jveres válasza Acus (#37813) üzenetére


jveres
csendes tag

Köszi. Az interneten fellelt infók alapján kb. én is erre jutottam. Két kérdésem lenne:
1. keverés, vagy nem keverés - 2 "iskola" van Persze majd kipróbálom, de mik a tapasztalatok, hogy hat az ízre?
2. Készítés után nekem (türelmetlen voltam) még kesernyésbe hajló íze volt, ami szépen elmúlt és jött az adott kávé által ígért gyümölcsösség, ahogy hűlt a kávé
Egyébként egész kellemes terméket sikerült első kettőre produkálnom, de még érzem, hogy van benne tartalék, amit ki kell hoznom. Persze teljesen más világ, mint a presszó.

[ Szerkesztve ]

(#37823) Acus válasza jveres (#37822) üzenetére


Acus
tag

Nekem a kevergetés jobban bevált. Szerintem jobban tudod áztatni a kávét úgy, mintha csak ráöntöd a vizet. Úgy maradhatnak "foltok" ahol száraz marad az őrlemény.

Igen, ahogy hűl, úgy nyílik ki a kávé és az ízek.

(#37824) Silent 71 válasza Surda- (#37799) üzenetére


Silent 71
csendes tag

Nekem ilyen kiöntöm van erre a célra.

(#37825) bl4ze válasza nemethsza (#37820) üzenetére


bl4ze
veterán

Én mindig ilyenben kaptam eddig Győrből, nem tudtam ez feláras fícsör.

Bazsee71 : nem öregedik a decaf jobban, gyorsabban mint a normál kávék.

.:. bl4ze .:.

(#37826) nemethsza válasza bl4ze (#37825) üzenetére


nemethsza
tag

Nincs két hete, hogy rendeltem. Nézd meg az új honlapon, választható.

"Tanútt embernek párlya nincs!"

(#37827) jolti válasza vendingo (#37817) üzenetére


jolti
senior tag

Jaja! Pontosan megfogalmaztad!
Nem akar többnek látszani, mint ami! Egy kiugrásoktól mentes, finom, harmónikus kis kávé! És azt mindig hozza!
És még egyik-másik robis kávét megpocsékoló cremával!

(#37828) Parci válasza jolti (#37816) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

kizárt, hogy lehülyéztelek volna és már egy-két hónapja is dicsértem én is. nem a világ legizgalmasabb kávéja azért, de korrekt, és egyébként savak is vannak benne, jó hőfok kell neki (picit gyorsított lefolyás, pid=83 fok nálam). így is szinte fehér (!) a lefolyás az utolsó harmadban, de a kofi finom.

ár/értékben nagyon jó tényleg, best buy. :K

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#37829) And06


And06
aktív tag

ma újra ellátogattunk Miskolcon az "egy kávé"ba. a divatos naked nyitott szűrőtartós csapolást kértem, ristrettonak. Valami hihetetlenül jó volt! minden tekintetben szuper: szirupos, testes, nagyon gyümölcsös (jó értelemben), kellőképp savas, de mégsem citromlé. megkockáztatom, hogy M.o.-n a legjobb kávé amit valaha ittam. csak ajánlani tudom.

(#37830) adriankoooo válasza And06 (#37829) üzenetére


adriankoooo
senior tag

Nem akarok hülyének tűnni, de a vendég szempontjából jelent bármit is a naked csapolás?

(#37831) And06 válasza adriankoooo (#37830) üzenetére


And06
aktív tag

21g kávé a 18 helyett, meg minimális különbség amiatt, hogy nem fémen folyik le az ital.
Ja, és ha akarod láthatod milyen a lefolyás.

[ Szerkesztve ]

(#37832) Deadzone41 válasza adriankoooo (#37830) üzenetére


Deadzone41
őstag

muszáj odafigyelnie a baristának a helyes örlemény eloszlatásra, tamperelésre, ha nem akar takarítani, így a kávé is jó eséllyel finomabb lesz. :DDD

(#37833) adriankoooo válasza Deadzone41 (#37832) üzenetére


adriankoooo
senior tag

:C :K

(#37834) Kávé Kálmán


Kávé Kálmán
tag

Tanulsagos nyomasmeres a rugos kis karos Olympia Club-on. 4 bar csucsnyomassal is keszulhet finom eszpresszo:

http://m.youtube.com/watch?v=yeiQOGDzPDQ

[ Szerkesztve ]

(#37835) Parci válasza And06 (#37831) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

"meg minimális különbség amiatt, hogy nem fémen folyik le az ital"

ezt kifejted?

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#37836) Kávé Kálmán válasza Parci (#37835) üzenetére


Kávé Kálmán
tag

A kifolyón veszítesz a krémából. Ha véletlen nem elég meleg a szűrőtartó, akkor többet is veszíthetsz, mint a kréma.

(#37837) levytee


levytee
csendes tag

Szerintetek lehet a kávéfőző gyári nyomása miatt gyorslefolyásom? Bár a darálom még nincs meg,és tudom az a legfontosabb,de addig is vettem két helyről is darált kávét.Az egyiket helyi neves kávézóban darálták le direkt presszógéphez. És sajnos hibá töltöm és tömörítem egy tonnával, de sajnos csak gyorslefolyásom van mindig.

levytee

(#37838) Ábi


Ábi
tag

És tudja, és tudja és tudja! :DD

Számomra 100%-osan megdőlt a Caravel robusztafőző skatulya.
Olyat húztam egy 2 éves zöldből pörkölt, 5 napot pihent Nepal Mt. Everestből, hogy mindennek odavert.
Igaz, a termosztátot fel kellett tolni, hogy folyamatosan enyhe rotyogásban tartsa a "kazánt", de simán hozta az E61 élményt, csak selymesebben. 94-98 között kell tartani a vizet.
Hasonló eredményeket produkál a Sidamoval is, amit 1/4 áron vettem a Nepalhoz képest! ;)

Amikor megfogalmazódott ez a robifőző minősítés, akkoriban nem voltak még ennyire közkedveltek a gyümis, világos pörkölésű kávék.

Lassan féltékeny lesz a Bricoletta, mert egy majd 40 évvel idősebb matróna igencsak megszorongatja.

Pharos is egyre kezesebb. Valóban létezik Pharos izom (nem csak farizom).
Rendesen izomlázam van a jobb karom egy részén, cserébe egyre könnyebb az őrlés. Meg kell tanulnom ballal is tekerni, mert hülén néznék ki félig kigyúrt felsőtesttel. :D

[ Szerkesztve ]

(#37839) Kávé Kálmán válasza Ábi (#37838) üzenetére


Kávé Kálmán
tag

"Számomra 100%-osan megdőlt a Caravel robusztafőző skatulya."

Ezeken a sztereotípiákon mindig is jókat mulattam. A Cremina és a Pavoni is besoroltatott néha (kísérletezőkedv hiányában) a csak klasszik vonalat komáló gépek közé.

(#37840) soldier2 válasza Kávé Kálmán (#37839) üzenetére


soldier2
őstag

A világosabb pörikhez azért kell a hőmérő (legalább az Orphanos csík). Mert különben nem az igazi (bár lehet, hogy mivel én csak így használtam, nem fejlődtek ki olyan érzékszerveim amikkel hőmérő nélkül is lehet jókat húzni).

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#37841) Parci válasza Kávé Kálmán (#37836) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

én meg ezeken a baromságokon szoktam mindig jót derülni :U

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#37842) soldier2 válasza Parci (#37841) üzenetére


soldier2
őstag

Melyik részével vitatkoznál? Gondolom nem a hideg szűrőtartó/kifolyó negatív hatásával. Hogy mennyi a crema kifolyóval/vagy anélkül már nem emlékszem, régen használtam rendes, kifolyós kart.

U.I. Brace for impact :)

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#37843) Ábi válasza Parci (#37841) üzenetére


Ábi
tag

:F

(#37844) Parci válasza soldier2 (#37842) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

hideg szűrőtartót nem használunk, mert >fél kiló és lehűti a kávét, öngól volna.

a többire meg inkább nem is reagálok, nem fogok vitatkozni, kalmárral pláne nem. legyen ő a karos gép = tényfaktum megállapítások mekkája.

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#37845) Ábi válasza Parci (#37844) üzenetére


Ábi
tag

Van élet rendesen ebben a topikban! :DDD

(#37846) And06 válasza Kávé Kálmán (#37836) üzenetére


And06
aktív tag

igen erre gondoltam.

Parci: miért baromság? otthon személyesen is tapasztaltam ilyet.

[ Szerkesztve ]

(#37847) Parci válasza And06 (#37846) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

akkor az úgy van. mondom, nem vitaindítónak szántam, a világ bölcsetlenebbik felének ideírtam, legyen az ő véleményük is képviselve az írás megmarad jeligére. boldog hétvégét mindenkinek, elfogyott a malabar, lehet visszaváltani a kalmár salvadorra.

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#37848) Ábi válasza Parci (#37847) üzenetére


Ábi
tag

Én sem akarok vitatkozni, de házigazdaként mégiscsak vitaindítónak tekinthető a beírásod.
Nem?
Tettél egy kijelentést, érvelés nélkül. ;)

Annyira dicséritek a malabart, nekem is be kell szereznem.

(#37849) vendingo válasza Parci (#37847) üzenetére


vendingo
veterán

Lassan ideje lenne belevágnod a pörkölésbe és felhalmozhatnál jó sok zöldet, lassabban fogynál ki a jó kávékból :)
Nálam szunnyad most 2 kiló zöld spéci malabar.
Beosztom, nehogy túl hamar unjam meg.

Amúgy próbáltad már a pörkölést, van vele bármiféle tapasztalatod?

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#37850) prandris válasza levytee (#37837) üzenetére


prandris
tag

Saját daráló nélkül nem fog menni. Szinte biztos lehetsz benne, hogy túl durva az örlemény.

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.