Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [Szevam:] Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [Tüzi:] Geek-hatarozo
- [Re:] [bitpork:] Balatoni autós tali 2024
- [Re:] [Mr Dini:] Ha szeretnéd rootolni az LG Smart TV-d, tedd meg most!
- [Re:] ZUK Z2 - Kicsi a bors, de erős!
- [Re:] Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
jveres
csendes tag
Konkrétan igen. Már vagy 1.5 hete nem ittam jó kávét
Szyszko
tag
Mennyi vizhozamnak is kell lenni mennyi ido alatt egy kv gépnek?
"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
Surda-
őstag
10mp alatt 60ml körül kell lennie vízhozamnak Babynél, Classicnál.
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
Deadzone41
őstag
latte macchiato
vendingo
veterán
Mondtam, hogy adok brikkát. Nekem jó volt, annyira nem rossz.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
adp
őstag
ezeket mértem kar nélkül vízkőtelnítés után baby class
[ Szerkesztve ]
Szyszko
tag
Köszi, de akkor ez gepenkent valtozik? Egy baratomnak akartam segíteni, egy kvzoban dolgozik. Van ott egy nagy simonelli gép, 160ml/10mp az jo/rossz? Vagy ott mennyinek kell lenni tudja valaki?
"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
Surda-
őstag
Szyszko Ezt passzolom.
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
jveres
csendes tag
Köszi, de valamilyen ok (nem logikus, inkább érzelmi) miatt a Brikka nem hoz lázba.
edk-
őstag
Ha papírpohárba (brrr...) kéri valaki, akkor ebből jobb átönteni, mint csészéből?
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
kk831228
addikt
Pont ott vagyok most... Megkérdezzem??
[ Szerkesztve ]
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
Surda-
őstag
Én is be fogok nézni. Majd írd meg milyen volt.
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
Acus
tag
Milyen tapasztalatokra gondolsz?
Véleményem szerint, inkább világosabb pörkölésű kávékkal működik.
60gr kávé/ 1 liter víz arány ami működik, de természetesen készítheted kevesebb vizzel is ha töményebb italt szeretnél.
Papírszűrőt átnedvesíted (mosod) forró vízzel, így a kalita is átmelegszik.
12gr kávé 40-50g vizzel felöntöntöd. 30 sec blooming, vagy átkevered.
30 másodpercenként öntöd rá a vizet amíg az egész vízmennyiség rá nem kerül (200g 93-94 celsius)
2:30-3:00 össz kivonatolási idő, ehhez mérten választasz szemcseméretet.
Ettől természetesen teljes mértékben eltérhetsz, de ezek alapján készítem.
Fém Kalitát használok, kevésbé törik mint az üveg
[ Szerkesztve ]
kk831228
addikt
2 espresso... Az egyik Casino Mocca Mahembe Ruanda, nagyon finom, A másik Has Bean klasszikus csokis... Nekem a Casino jobban ízlett, viszont a Has Bean nagyon selymes...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
bl4ze
veterán
Kicsit nem nézek ide be és ennyi poszt van
Győrből jött csomagom mégpedig Kapucziner "Nicaragua Decaf".
Nagyon szép, egyenletes, matt kávé szemek, kellemes diós, kenyérhéj illattal.
Joker őrlésen parádés lefolyás, hőfokra nem háklis, nálam 87 fok PID körül muzsikál szépen.
(GB+Sestos SiD PID)
A kávéról szerintem kb. senki nem mondaná meg, hogy decaf - enyhe savasság mellett egy kellemesen fanyarkás zöld dió aroma az uralkodó, lecsengésében pici marcipánnal.
Nagyon jó,igazán kellemes decaf - bátran ajánlom aki koffeinmentes kávéból akar "nem csokis" klasszik kávét inni !
.:. bl4ze .:.
jolti
senior tag
Emlékszel, hogy mióta megjelent a pacificnél és megkóstoltam, azóta ezt mondom.
Eleinte lehülyéztél' érte. Na jó nem szó szerint, csak nem értetted, hogy mit szeretek rajta ennyire.
Szerintem ár-értékben is nagyon ott van. És qurva finom mellé. Plusz mindig friss! Legalábbis én még nem kaptam egy hónapnál régebbi pörkölést.
Kóstolgatok ezt azt, de 2-3 havonta tuti veszek egy Malabart!
Valahogy nagyon egyben van nekem ez a kávé.
[ Szerkesztve ]
vendingo
veterán
Én is malabart iszok a héten, pontosabban india malabar asia elephant kivitelben. Ma néztem a leírását, ez elég alacsonyan terem, 600-800 méteren. Ízre semmi extra, de épp ez benne a jó. Nem akar többnek látszani, mint ami. Nincsenek benne kiugró ízjegyek, semmi savasság, nagyon kellemes. Annyi cremaja van, mint a 100% robi kávéknak, pedig ez 100% arabica. Most ez nálam abszolút favorit.
Az ára se vészes, sőt... ~4000ft nyersen.
Más:
Kapuzciner zimbabwe-t próbálta már valaki?
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
soldier2
őstag
A, az új zacskójuk, vagy te töltötted át bele? Lehet teszek egy próbát ezzel a kávéval a közeljövőben. Már úgyis érik egy Kapucziner rendelés.
Más: elfogyott a CasMo Ruanda. A végére jó barátok lettünk, az utolsó kb 6-7 kávé nagyon jó volt. Megbontottam utána egy PY Spicit, standard Paljoc kávés darálóbeállítás egy csöpögős, kicsit rövid (1/1,5) kávét kaptam, nulla spricceléssel, a Casino moccáénál 12 egységnyivel durvább daráló beállítás mellett. Nemrég téma volt, mit ajánlunk kezdő kávénak. Hát ez megérdemel egy esélyt.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
bl4ze
veterán
Nem töltöttem semmit, ez a zacskó már egy ideje, egyirányú szelepes, profi zacskó.
Jó kávé, én csak ajánlani tudom. Nem gondoltam, hogy ennyire ízleni fog, és totál nem mondanád meg, hogy decaf, lehet este is inni
.:. bl4ze .:.
nemethsza
tag
Annyi kiegészítés, hogy LEHET ilyen zacsiban IS rendelni, pluszpénzért.
"Tanútt embernek párlya nincs!"
Bazsee71
őstag
Kérlek majd számolj be tapasztalataidról a #37795 számú hozzászólásom fényében.
jveres
csendes tag
Köszi. Az interneten fellelt infók alapján kb. én is erre jutottam. Két kérdésem lenne:
1. keverés, vagy nem keverés - 2 "iskola" van Persze majd kipróbálom, de mik a tapasztalatok, hogy hat az ízre?
2. Készítés után nekem (türelmetlen voltam) még kesernyésbe hajló íze volt, ami szépen elmúlt és jött az adott kávé által ígért gyümölcsösség, ahogy hűlt a kávé
Egyébként egész kellemes terméket sikerült első kettőre produkálnom, de még érzem, hogy van benne tartalék, amit ki kell hoznom. Persze teljesen más világ, mint a presszó.
[ Szerkesztve ]
Acus
tag
Nekem a kevergetés jobban bevált. Szerintem jobban tudod áztatni a kávét úgy, mintha csak ráöntöd a vizet. Úgy maradhatnak "foltok" ahol száraz marad az őrlemény.
Igen, ahogy hűl, úgy nyílik ki a kávé és az ízek.
Silent 71
csendes tag
bl4ze
veterán
Én mindig ilyenben kaptam eddig Győrből, nem tudtam ez feláras fícsör.
Bazsee71 : nem öregedik a decaf jobban, gyorsabban mint a normál kávék.
.:. bl4ze .:.
nemethsza
tag
Nincs két hete, hogy rendeltem. Nézd meg az új honlapon, választható.
"Tanútt embernek párlya nincs!"
jolti
senior tag
Jaja! Pontosan megfogalmaztad!
Nem akar többnek látszani, mint ami! Egy kiugrásoktól mentes, finom, harmónikus kis kávé! És azt mindig hozza!
És még egyik-másik robis kávét megpocsékoló cremával!
kizárt, hogy lehülyéztelek volna és már egy-két hónapja is dicsértem én is. nem a világ legizgalmasabb kávéja azért, de korrekt, és egyébként savak is vannak benne, jó hőfok kell neki (picit gyorsított lefolyás, pid=83 fok nálam). így is szinte fehér (!) a lefolyás az utolsó harmadban, de a kofi finom.
ár/értékben nagyon jó tényleg, best buy.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
And06
aktív tag
ma újra ellátogattunk Miskolcon az "egy kávé"ba. a divatos naked nyitott szűrőtartós csapolást kértem, ristrettonak. Valami hihetetlenül jó volt! minden tekintetben szuper: szirupos, testes, nagyon gyümölcsös (jó értelemben), kellőképp savas, de mégsem citromlé. megkockáztatom, hogy M.o.-n a legjobb kávé amit valaha ittam. csak ajánlani tudom.
adriankoooo
senior tag
Nem akarok hülyének tűnni, de a vendég szempontjából jelent bármit is a naked csapolás?
And06
aktív tag
21g kávé a 18 helyett, meg minimális különbség amiatt, hogy nem fémen folyik le az ital.
Ja, és ha akarod láthatod milyen a lefolyás.
[ Szerkesztve ]
(#37832) Deadzone41 válasza adriankoooo (#37830) üzenetére
Deadzone41
őstag
muszáj odafigyelnie a baristának a helyes örlemény eloszlatásra, tamperelésre, ha nem akar takarítani, így a kávé is jó eséllyel finomabb lesz.
Kávé Kálmán
tag
Tanulsagos nyomasmeres a rugos kis karos Olympia Club-on. 4 bar csucsnyomassal is keszulhet finom eszpresszo:
http://m.youtube.com/watch?v=yeiQOGDzPDQ
[ Szerkesztve ]
"meg minimális különbség amiatt, hogy nem fémen folyik le az ital"
ezt kifejted?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Kávé Kálmán
tag
A kifolyón veszítesz a krémából. Ha véletlen nem elég meleg a szűrőtartó, akkor többet is veszíthetsz, mint a kréma.
levytee
csendes tag
Szerintetek lehet a kávéfőző gyári nyomása miatt gyorslefolyásom? Bár a darálom még nincs meg,és tudom az a legfontosabb,de addig is vettem két helyről is darált kávét.Az egyiket helyi neves kávézóban darálták le direkt presszógéphez. És sajnos hibá töltöm és tömörítem egy tonnával, de sajnos csak gyorslefolyásom van mindig.
levytee
Ábi
tag
És tudja, és tudja és tudja!
Számomra 100%-osan megdőlt a Caravel robusztafőző skatulya.
Olyat húztam egy 2 éves zöldből pörkölt, 5 napot pihent Nepal Mt. Everestből, hogy mindennek odavert.
Igaz, a termosztátot fel kellett tolni, hogy folyamatosan enyhe rotyogásban tartsa a "kazánt", de simán hozta az E61 élményt, csak selymesebben. 94-98 között kell tartani a vizet.
Hasonló eredményeket produkál a Sidamoval is, amit 1/4 áron vettem a Nepalhoz képest!
Amikor megfogalmazódott ez a robifőző minősítés, akkoriban nem voltak még ennyire közkedveltek a gyümis, világos pörkölésű kávék.
Lassan féltékeny lesz a Bricoletta, mert egy majd 40 évvel idősebb matróna igencsak megszorongatja.
Pharos is egyre kezesebb. Valóban létezik Pharos izom (nem csak farizom).
Rendesen izomlázam van a jobb karom egy részén, cserébe egyre könnyebb az őrlés. Meg kell tanulnom ballal is tekerni, mert hülén néznék ki félig kigyúrt felsőtesttel.
[ Szerkesztve ]
Kávé Kálmán
tag
"Számomra 100%-osan megdőlt a Caravel robusztafőző skatulya."
Ezeken a sztereotípiákon mindig is jókat mulattam. A Cremina és a Pavoni is besoroltatott néha (kísérletezőkedv hiányában) a csak klasszik vonalat komáló gépek közé.
soldier2
őstag
A világosabb pörikhez azért kell a hőmérő (legalább az Orphanos csík). Mert különben nem az igazi (bár lehet, hogy mivel én csak így használtam, nem fejlődtek ki olyan érzékszerveim amikkel hőmérő nélkül is lehet jókat húzni).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
én meg ezeken a baromságokon szoktam mindig jót derülni
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
soldier2
őstag
Melyik részével vitatkoznál? Gondolom nem a hideg szűrőtartó/kifolyó negatív hatásával. Hogy mennyi a crema kifolyóval/vagy anélkül már nem emlékszem, régen használtam rendes, kifolyós kart.
U.I. Brace for impact
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
hideg szűrőtartót nem használunk, mert >fél kiló és lehűti a kávét, öngól volna.
a többire meg inkább nem is reagálok, nem fogok vitatkozni, kalmárral pláne nem. legyen ő a karos gép = tényfaktum megállapítások mekkája.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Ábi
tag
Van élet rendesen ebben a topikban!
And06
aktív tag
igen erre gondoltam.
Parci: miért baromság? otthon személyesen is tapasztaltam ilyet.
[ Szerkesztve ]
akkor az úgy van. mondom, nem vitaindítónak szántam, a világ bölcsetlenebbik felének ideírtam, legyen az ő véleményük is képviselve az írás megmarad jeligére. boldog hétvégét mindenkinek, elfogyott a malabar, lehet visszaváltani a kalmár salvadorra.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Ábi
tag
Én sem akarok vitatkozni, de házigazdaként mégiscsak vitaindítónak tekinthető a beírásod.
Nem?
Tettél egy kijelentést, érvelés nélkül.
Annyira dicséritek a malabart, nekem is be kell szereznem.
vendingo
veterán
Lassan ideje lenne belevágnod a pörkölésbe és felhalmozhatnál jó sok zöldet, lassabban fogynál ki a jó kávékból
Nálam szunnyad most 2 kiló zöld spéci malabar.
Beosztom, nehogy túl hamar unjam meg.
Amúgy próbáltad már a pörkölést, van vele bármiféle tapasztalatod?
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.