Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3401) DopeBob válasza tomcica (#3400) üzenetére


DopeBob
addikt

Koszonom a valaszt. Igy vegiggondolva, lehet, hogy egy kicsit nagyot almodtam igy elsore :-(

Na mindegy, megteszek mindent amit tudok, aztan majd kiderul hogyan sikerul fejlodnom :$

MZ/X

(#3402) tomcica válasza DopeBob (#3401) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Azért heti 3x elég hosszú edzessel el lehet azt a felmarat érni,ha a telet végig tudod futni és szépen növelni akkor egész jó alapkondid lesz,legfeljebb kicsit feszesebb lesz a verseny (és nem az időre gondolok elsősorban hanem a távra)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#3403) Nyugdíjas válasza szki (#3389) üzenetére


Nyugdíjas
nagyúr

Nagyon nem oké ez nekem, hogy hétközben csak sötétben tudok futni. Hétvégén meg van más dolgom, mint futni

Na ez nekem is nagy fejfájást okoz mostanában :U

‎"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."

(#3404) DopeBob válasza tomcica (#3400) üzenetére


DopeBob
addikt

Szia,

na, áttanulmányoztam így kevésbé álmosan, sajnos nem értek mindent pontosan :B

Kedd - Csütörtök - Vasárnap bontásban járok futni.

Vasránap lenne a hosszú futás. Most nem volt különösebb gondom a 6,5km-el. Most kicsit érzem a vádlim, de semmi extra, ezt akkor már most vasárnap megpróbálom felemelni 8.4km-re aztán meglátjuk mi lesz belőle. Most a 6,5km-en 6-6,15 perc / km körüli időket futottam, próbálom majd ezt tartani. A pulzusom ilyenkor 170 körül van, semmim nem fájt most, jól éreztem magam :)

Kedd akkor lehetne ez: "egy könnyű tempoedzes ez is el kellene h érje a 8km-t amiből 5km könnyű tempo 70%" Itt a cél az össz 8km ha jól értem, mondjuk 2km bemelegítés, laza, 5km könnyű tempó 70% ez kb mit jelent? Meg a végére még egy km levezetés. Ezt jelenleg úgy tudom elkezdeni szerintem, hogy 1km bemelegítés, 3km 5.15-5.30 perc/km tehát mindenképpen gyorsabban mint ami most konfortos, és még 1km levezetés.

Csütörtök: "a harmadik edzés egy hosszú iramjatek(fartlek) lehetne 500m közepes iram (kb.1:55-2perc) 500m laza átmozgató és így szépen amíg csak bírod,itt is 5km-t el kellene fokozatosan érni és melle szépen lassú könnyű futást egy 5km-t meg..." Itt akkor a végére kéne eljutni az össz 10km-ig, mondjuk 1km bemelegítés, 4km úgy hogy 500m 4perc/km (:O) 500m laza, és még 5km csak úgy levezetésnek? :) Ezt kezdetben szintén 5km-re tudom betervezni, 1km bemelegítés, 3x 500m gyors 500lassú, 1km levezetés.

Remélem jól értettem mindent. Lelkesedéssel nem lesz gond, úgy érzem. Ha nem zavar senkit, majd itt beszámolok rendszeresen :K

MZ/X

(#3405) brownus válasza Nyugdíjas (#3403) üzenetére


brownus
veterán

ezért is tervezem, hogy veszek fejpántos led-es lámpát, és térd/ízület melegítőket... ezt most úgy oldottam meg, mivel bringát használok a városban, hogy szétvágtam egy harisnyát:) az még jó futáshoz is, még...
bár mínusz 50 fokban nem fogok kimenni az hót ziher! Ti jártok kemény mínuszokban is futni?

(#3406) tomcica válasza DopeBob (#3404) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Azert irtam 70%-ot mert nem tudtam hogy milyen tempot tudsz menni (az 500as 2perc is csak atlagos ido,lehet neked 2.30 kell)
A 70% azt jelenti,hogy az aznapi formad/allapotod 100%-a a versenytempod,az a max amivel tudnal futni azon a tavon es abbol visszaveszel jocskan.Jo ugy ahogy irtad,bemelegitesz es megprobalod a tempot (kesobb a tempot noveled) jol hangzik az az 5perc koruli,ugy kell hogy erezd hogy ez mar feszesebb de meg nem tul feszes.Elotte bemelegitesz,beleteszed a tempot es pihenesnek hosszu kifutas.
Igen jol ertetted a fartleket is,azt mar jobban kell porgetni 2perc esetleg neked 2.15-os 500-ak (annak a vegen mar dobog a sziv rendesen) es lassu 500m kocogas-kifutas,aztan ezt addig valtogatod amig csak birod,jo az ugy ahogy eloszor tervezed es noveled 5db gyors-ra az 2.5km melle az 5 lassu az 2.5 = 5km + bemelegito es hosszu kifutas,osszesen 10km lesz majd valamikor.

Azert nem irom,hogy hetente mennyit emelj mert nem tudom milyen a sportmult,milyen a kondid most,mennyire birja a labad,ha melletted futnek akkor latnam mikor farad el a tested es hogy kezd el romlani a lepes es a technikad (mert vannak olyan emberek akik faradtan is viszonylag normalisan tudnak futni,na ok ha gyorsabban novelik a heti km-t akkor kevesbe serulnek,mint azok akik elfaradtan mar ossze-vissza lepnek es lelegeznek,nekik nagyon oda kell figyelni a tavra es gyakran par het utan meg csokkenteni is kell majd ujra novelni)

Utazotemponak a 170-es pulzus nagyon magas,azt majd le kell tornaznod szepen 140 korulire,az a beszelgetos utazotempo (nekunk most 4.40/km per pillanat,de regen volt nekem az 4perces is,szoval igen jol be lehet a testet ra idovel edzeni)
En 170-es pulzussal a 85-90%-os tempomat futom,meg a resztavos edzes kozepeig van ilyen magas pulzus.Na nem gond gyorsan fog ez lefele menni.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#3407) tomcica válasza brownus (#3405) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Mi jarunk,en egesz jol birom a hideget.Felenk itt delen a mult telen a leghidegebb -12-15 korul lehetett + ugye a szel.Mi az edzest igy telen 12-13korul kezdjuk tehat ritkan talalkozunk a -20 vagy hidegebbel,lehet este v koran reggel van annyi,de nem akkor futunk.
A leghidegebb idoben a max ruha amiben csinalom en az edzest az egy termo cicanadrag (ezesetben Saucony komolyabb) ala-fole nem huzok semmit,felul tapados hosszuujju bluz (valami regi kiszuperalt,altalaban nem is sportra tervezett) es ra egy termo-eso-szelallo softshell dzseki.Kesztyu okvetlen,a sapkat csak akkor szoktam ha esik a ho vagy nagyon fuj a szel,amugy nem szeretem.
-10 alatt ebben a ruhaban meg pont fazol amikor kilepsz a hazbol de a bemelegitesnel mar erzed hogy okes,a tempoknal es egyeb munkanal meg akar meleg is felul,vagy pont jo.Kifutas persze kapuig megy es nincs totyoges amikor ilyen hideg van,nem szabad enegedni hogy kihuljon ujra minden.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#3408) tomcica


tomcica
Topikgazda

vannak olyan napok amikor csak azt erzed,hogy minden a helyen van,hogy repulsz...ez a mai egy ilyen nap volt

8km kozepen egy 50 perces kilepes es laberosito szett...vegen konnyu kifutas benne a klubtarsakkal egy jo kis 1500m gyorsulo iram uccso 600m versenyiram,repultem mintha ez lenne a termeszetes allapot,vannak ilyen napok :K

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#3409) DopeBob válasza tomcica (#3406) üzenetére


DopeBob
addikt

Nah, túl vagyok az első ilyen edzésen, amit előre eltereztem, az végül is ment, úgyhogy elégedett vagyok.

10 perc bemelegítés még a lakásban utána 1 kör (ez 1km itt a környéken, igy tudom mennyit futok) lassú futás 6.15, utána 3km gyorsabb, itt az idők 5:07, 4:45, 4:59, majd a végén még egy 6.15 körüli lassú na ez már brutális volt, mindenem fájt. A tempós részt lehet, hogy nem kéne akkor ennyire tempósra vennem :) Ami kényelmes most az a 6:05-6:15 p/km körüli, jövő hét kedden megpróbálom majd a "könnyű tempót" olyan 5:30-ra belőni, és inkább a távot emelni +1 körrel, illetve a bemelegítés és a levezetés is jó lenne +1-1km-el növelni.

Holnap után kipróbálom azt az iramjátékosat, kíváncsi vagyok már nagyon, elvileg ott még gyorsabban kéne futnom majd :B. Kezdetben itt is 5km-t tervezek, 1km bevezető 2x500gyors-500laza, 2km levezetés. :K

MZ/X

(#3410) tomcica válasza DopeBob (#3409) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Igy kell ezt csinalni,az egy dolog hogy leirok valamit es papiron jol hangzik,az meg egy masik dolog,hogy hogyan tudod a valos eletben lefutni,kozben hogy erzed magad.Szepen allitsd be a tempokat,a konnyut,a kozepeset es a porgos 500-at is,nyugodtan hagyj benne 10%-ot az 500-ba is,tehat ne menjen teljes erovel sehol...jegyezd meg a tempok idejet ehhez tudsz majd a jovoben viszonyitani.

-----
Mi is egesz jol muzsikaltunk ma,igaz esett az eso,de legalabb a szel nemfujt,palyan "dolgoztuk" 18km ossz,hosszu bemelegito + torna-szokdeles-tehnikak-gyorsitok-rovid tempo
3 x 1km (piheno 400m lassu futas)
3:27,3:23,3:21
jol is ereztem magam,nem volt sehol teljes feszultseg,probaltam utazni rajta,ugye 3 hete edzek a gyogyulas ota,most ereztem eloszor,hogy rendben lesz ez

konnyu futas
3xoregoni (hat 2x ment,utolso lelassult,de azert lefutottam,na az fajt es ott ereztem,hogy izomero hanyzik nem keves,vissza kell epiteni szepen)

kifutas + nyujtas

[ Szerkesztve ]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#3411) Polacheck


Polacheck
HÁZIGAZDA

Elekzdtük mi az evezős csapattal a futóedzéseket, most így néznek ki kb:
500m laza kocogós bemelegítés lábemelés, térdemelés, utána gimnasztika
1km gyors tempó nekem ez 4:46 lett
2-3 perc pihenő majd 2km kicsit lazábban ez nekem 10:36 lett
2-3 perc pihenő majd 1km gyors tempó, itt 5:18-at futottam.
500m laza kocogós levezetés

Ez után megy a súlyzós köredzés, kb egy óra, a végére menni alig birok. Néha a futós rész változik 4x1km vagy 2x2km-re.

Ez megy most egy héten kétszer, hétvégénként meg futok egy 10 vagy 15 kilit laza kocogós tempóban szigorúan 150-es pulzussal, ez most vasárnap 6:47-es kilikkel ment 16km.

Kíváncsi vagyok, hogy tavaszra mennyit fejlődök ezekkel futás terén. Eléggé húz a csapatfutás közben, jó, hogy nem egyedül kell futni.

less qq more pewpew!

(#3412) tomcica válasza Polacheck (#3411) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ez igy egy nagyon jo kis edzes,talan meg annyi ferne bele hogy egy +edzes,ami egy osszekotott tempo lenne (mondjuk a Te idoiddel egy 5.15-5.30-as kozepes tempo) tehat bemelegito es utana 3-5km kozepes tempo es hosszu kifutas.Ez osszebb kapcsolna a hetvegi hosszudat a het kozben elvegzett rovid resztavossal.
Ugy le lenne fedve a teljes edzestartomany.Viszont kerdezd meg,lehet tervbe is van ilyen kozepesen hosszu tempo,ha nincs akkor valahogy egy olyan napot meg bele kellene csempeszni.

MIlyen tavra keszulsz? Mit szeretnel tavasszal kifutni?

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#3413) Polacheck válasza tomcica (#3412) üzenetére


Polacheck
HÁZIGAZDA

Hát, komoly terv nincs, azért csináljuk, hogy bírjuk a hosszabb távokat evezésnél majd tüdővel. A saját célom az, hogy jó lenne egyszer két órán belül félmaratont futni.

Még egy futás biztosan nem fér bele nekem ezek mellé sajnos, úgyhogy most szerintem maradok ezeknél.

less qq more pewpew!

(#3414) tomcica válasza Polacheck (#3413) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ertem,jo is ez igy,annyit tudsz csinalni hogy kethetente a hosszu hetvegi futasodba beleteszel egy 3-5km kozepes tempot,elkezded a hosszut amikor jol erzed magad,bemelegedtel akkor lefutod a tempot,utana ha kell kicsit nyujtasz,ha birod tudovel/pulzussal akkor viszont nem allsz meg,hanem szepen lassan felveszed a hosszu futas tempojat.Igy marad a 3x edzes,de 2 hetente kap a szervezeted egy masfajta "informaciot/terhelest".Persze ez csak egy javaslat,mi igy csinaljuk a hosszunal 5km-vel (kesobb egesz fel 10ig) mert nekunk a 6 edzesbe nem fer bele minden vagy nem tudjuk kipihenni magunkat elegge (altalaban az utobbi)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#3415) Polacheck válasza tomcica (#3414) üzenetére


Polacheck
HÁZIGAZDA

Megpróbálom majd ezt akkor, mondjuk a hétvégén siófok félmaraton, majd utána.

less qq more pewpew!

(#3416) tomcica


tomcica
Topikgazda

Mai termes 24 km - benne 8km konnyu tempo olyan 4.15-4.20/km atlaggal (a 20-at mertem 1:46 lett,de jol is ereztuk magunkat,nem volt feszes egyaltalan,sot meg tovabb is tudtunk volna futni 30ig tuti)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#3417) brownus válasza tomcica (#3416) üzenetére


brownus
veterán

Te mivel foglalkozol? testnevelési tanár vagy, vagy csak szeretsz futni? az időid egész jók:) a Te könnyű tempód engem megölne:D meg le se bírnék futni ekkora távot. /még/ gondolom Te is humanoid biorobot vagy mint én is, csak Te nőben:) a nickneved alapján...

(#3418) tomcica válasza brownus (#3417) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ferfi vagyok 36 eves,csak a regi nickem: Tomcat foglalt volt igy magyarositottam cica.tom-ra...tomcica-ra vagy ami epp szabad volt.Nem vagyok testnevelesi tanar,de nagyon hajlok aziranyba hogy legalabb egy OKJ fitness edzoit elvegezzek,mert en ezt szeretem csinalni is es edzoskodni is.Regen regionalis felnott bajnok voltam 800m-en es 1500m-en (vajdasai felnott bajnok) aztan sajnos az elet ugy hozta,hogy abba kellett hagynom az aktiv edzest.Most igy 35evesen a masodik "futoeletemet" elem,mellette a csaladi vallalkozasba besegitek reszmunkaidoben es heti ketszer modellkedem a helyi muveszsuliban.
Van par "tanitvanyom" akinek at szeretnem adni azt az edzesmunkat amit en tanultam,mert en is igy kaptam az oreg edzomtol,ez egy tradicio az en szememben.Egyik tanitvany igy lassan 2 ev napi munka utan ugy tunik megerik arra,hogy tovabbvigye a "tudast".
Ide a forumra is azert irom le az edzeseket,hogy otleteket,motivaciot nyerjetek belole,meg persze ha van kerdes akkor szivesen megvalaszolom (ha tudom).Edzettem regebben a romanokkal es a szerb ifi bajnokkal (aki kijutott az ifi vb-re 13:57-es 5K-val) de azokat a tapasztalatokat nincs ertelme leirni,mert elobb egy bizonyos szintig el kell jutni.Persze az apro trukkoket (erosites,bemelegites,kifutasban gyors munka) azert atultettem a mostani edzesmunkaba is,de sok mindenhez kell a bombabiztos alap.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#3419) DopeBob válasza tomcica (#3418) üzenetére


DopeBob
addikt

Szerintem nincs itt olyan a topicban, akinek még ne segítettél volna! :R

Nah de, új edzésterv, második nap. Nagy célt tűztem ki, de végül is nem volt gond. 3 km bemelegítés, 4x 500m gyors (4:30 :B ), 500 m lassú, és még 1,5 km, úgyhogy ma is megfutottam az eddigi max távomat. 6,5 km, 40 perc :) Futás elején fájt kicsit a vádlim, meg a térdem utána 1-2 óráig, de már semmi, remélem nem lesz gond. Sajnos munka miatt elég kötött, hogy hol tudok futni este 6-7 felé már nem nagyon tudok elmenni sehová, úgyhogy marad a betonon futás. Tavasztól egy fokkal jobb lesz, akkor egy közeli tó körük körözgetek, ott kb. csak 30-40% az aszfalt.

Valami vitamint érdemes szednem? 1000 mg-os C-vitamint szedek csak. Esetleg magnézium vagy kalcium? Vagy valami porc/ízület erősítő?

MZ/X

(#3420) tomcica válasza DopeBob (#3419) üzenetére


tomcica
Topikgazda

egesz jo lett (foleg ha 4.30 egyforman ment mind es egyforma pihenokkel) figyelj oda hogy a labad es a tested tudjon regeneralodni (tehat ki tudja teljesen pihenni magat) nehogy kialakuljon valami tulterheles amibol barmi lehet,leginkabb nyuzott hangulat es alulteljesites.Szoval figyeld mennyi lefutott km az ami meg belefer es amig nem szokod meg NE emeld,lesz meg ido emelni,nem az elejen kell.Az elejen a fokozatossag fontosabb inkabb legyel 80%-ban kihasznalva,mint 100-110%-ban es kesobb meg kenyszerpihenore kell menni,mert ha visszanezel lehet a lassub emeles lesz a gyorsabb....

En 1000mg C-vitamint tolok (most epp DrChen csipkebogyosat,de van hogy masmilyet),amikor eros igenybevetelnel erzem hogy gorcsol az izom,akkor kurszeruen szoktam 7-10 nap magnezium feltoltest csinalni,altalaban Magnezium Direct Sport-al,az kis tasakokban szetosztott por ami 400mg magnezium es valamennyi kalcium,egesz normalis aron van,na[i 1x,viz nelkul feloldodik a nyaladdal es meg az ize is elfogadhato.Utana leallok vele es probalom a csonthejasokbol es mas elelmiszerbol felvenni a magneziumot,altalaban 5-6 honapig nem is kell ilyen kura,ha jo a taplalkozas.

Kulon kalcium nem kell,foleg ha tejet es tejtermeket eszel eleget.A sok kalcium csak lerakodik a vesebe.
En nem eszem hust mar kb 19eve igy a vasra figyelnem kell,napi 10mg vasat szoktam bevinni,folsavval van kombinalva,semmi extra.Ezt husevoknek nem kell,csak ha rossz a verkepuk (keves a voros versejt,es nem szallit eleg oxigent)
Porcerositot nem szedek,ilyen gondom nincs (alacsony a sulyom is,hajlamom sincs ra) viszont barnakolest eszem 5gramot naponta,ebben van kovasav ami a porcban levo "folyadekot" tudja termelni,ez a felnotteknel 30ev felett fokozatossan leall (a szervezet kovasavtermelese) es a barnakoles (nyersen,olyan mint a prezli ugy is nez ki) az egyetlen novenyi termeszetes forrasa,amelybol be is tud epulni a szervezetbe.
Tejsavoport szoktam vizben kikeverni 10gramot nehezebb edzesek utan (feherjepotlas) es sorelesztot eszem minden nap 5gramot neha 10-et,ebben is feherje,esszencialis zsirsavak es bo asvanyi anyag forras van.Lenmagolajat szoktam inni egy kiskanallal,ebben omega 3 es 6-van de ugy hogy novenyi (minden omega 3-6 tabletta halbol van azt en meg nem eszem) es E vitamin forras,valamint erositi az immunrendszert es segiti az emesztest.Tavaly viragporral is kiserleteztem,azt majd megint vennem kell,az is altalanos roboralo.
Azert "ugyetlenkedem" igy ezekkel a dolgokkal,mert nem szeretnem mesterseges formaban felvenni,hanem igyekszem termeszetes alakjukban (ha megoldhato,mert 1000 vagy tobb mg C vitamin nem oldhato meg).HIve vagyok a termeszetessegnek es annak hogy ne eltessuk a multikat meg a gyogyszergyarakat...

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#3421) Bocsek


Bocsek
aktív tag

Sziasztok!
Méretprobléma miatt eladó egy ÚJ (0km-es) Adidas Galaxy Elite 2 férfi futócipő 46-os (UK11) méretben. Ára: 16ezer Ft [link]

(#3422) TripleB válasza tomcica (#3420) üzenetére


TripleB
senior tag

Üdv!

Ezt ismered?JAAT féle sókeverék. Én biciklizéshez használom 70+ km-es túrákhoz.

[ Szerkesztve ]

"Aki nevet, azzal együtt nevet a világ. Aki sír, az egyedül sír"

(#3423) Perillustris válasza tomcica (#3418) üzenetére


Perillustris
senior tag

13:57-es 5K

:Y

[ Szerkesztve ]

Perillustris

(#3424) tomcica válasza TripleB (#3422) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Nem ismerem,de mindjart elolvasom.En felmaratonon nem szoktam enni-inni (igaz nem is surun futom versenyen) rendes temponal max inni lehetne,de csak par kortyot tempozva tovabb.Ugy a 10km kornyeken,de csak ha meleg van.
A rovidebb tavoknal 3-5-10km nincs ertelme inni sem,tobb idot elveszitesz a ritmuskiesesbol,mint amit a viz hozni tudna.

-------
jaja 14perc alatti 5K ifikent azert szep ido,es en meg izmos embernek tuntem a legeny mellett...olyan vekony volt

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#3425) cekkk


cekkk
veterán

Egy kis kérdésem lenne, kedden megrántottam a jobb térdemnél a szalagokat, szerintem, mert hátul fáj és nem tudtam behajlítani a lábam sem, biciklizni is alig bírtam. A héten így nem is voltam edzeni sem és futni se, még nem 100% de ha például ha a combfeszítő izmot akarom nyújtani , mint a 6. képnél,még fáj kicsit van értelme kicsit rá dolgozni, vagy addig ne csináljon az ember semmit, amíg teljesen el nem múlik?

(#3426) Polacheck


Polacheck
HÁZIGAZDA

Hát ilyen még nem volt velem. Siófok félmaratont futottam ma, durván jól ment 12-ig (5:50-6:00 körüli percek), majd egyik pillanatról a másikra hasgörcs és 3 km szenvedés a toitoi-kig, onnantól belassultam és hasfájás. Így is 8 percet javítottam a legjobb eredményemen mondjuk, de ez 15-20 perc is lehetett volna :(
Nutellás teljes kiőrlésű kenyeret reggeliztem, verseny előtt közvetlenül ettem két csokit meg glutaminos vizet és lkarnitint ittam. Valamit ezek közül nem szeretett a gyomrom futás közben, mert amikortól megálltam, nem volt semmi bajom.

less qq more pewpew!

(#3427) DopeBob


DopeBob
addikt

Nyah, ma megvolt az első lassú futkorászás is az új edzésterv szerint. Az eddigi max amit futottam, 6.5km volt, mára 8k volt tervezve, de annyira jól ment, hogy nem akartam abbahagyni. Végül 9.3km-t futottam pont egy óra alatt (6:38min/km). Kicsit érzem most a vádlim meg a térdem, de semmi extra, gyakorlatilag alig izzadtam meg. Átlagos HR is 153 volt, sosem volt még ilyen alacsony. Szerintem jövő héten is még ugyan ezt a távot futom, nem akarok nagyon nagy lépésekben haladni, de ma úgy éreztem, ezzel a tempóval órákig bírnék futni :B

MZ/X

(#3428) concret_hp


concret_hp
addikt

kicsit off, sondico ruhák jók? ezek pl? :)
nadrág
felső

vagy fullba vagy sehogy :D

(#3429) tomcica válasza cekkk (#3425) üzenetére


tomcica
Topikgazda

nalam a terd a tabu resz,eddig szerencsem volt vele,nem serult,viszont ha barmikor fajdalmat ereznek a terdnel akkor 100% hogy pihentetnem (attol hasizom,fekvotamasz,felhuzas stb. siman mehet) kesobb ha elmult a fajdalom akkor lehet az elso hetet laza uszassal rehabilitalnam (a vizben ugye nem a teljes testsulyodat mozgatod igy nem annyira terhelo a mozgas,de mar mozgas)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#3430) tomcica válasza DopeBob (#3427) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Jo jel,most tartsd ki a tavot addig amig a vegen mar nem erzed ennyire feszultnek a vadlit.Szoval hogy egy kicsit megszokja a tested (lehet 1-2 futas is eleg,majd meglatod) utana mehet a noveles,ha igy jol esik...jo jel...a tavemelesnel ket dologra kell figyelni> egyik hogy felemeled es figyeled magad kozben,a masik hogy a pihenonapokon figyeled hogy tud-e a szervezeted regeneralodni,tehat ki tudod-e pihenni (mert a kipihenes nelkul nem lesz jo,mindket resz ugyanolyan fontos,persze sok futo a futast fontosabbnak tartja,mint a regeneralodast,de idovel ra kell jonni hogy ezek komplementarisak)

-------
mi szepen mentunk vasarnap,megint eros szel volt,ugy latszik a november mar csak ilyen az iden,oda se.
19km benne> bemelegito+torna,gyorsitok,tehnikak,szokdelesek egylabas-valtott labu,200m eros tempo
5 x 400m (piheno 200m kocogas) 70,72,72,75(ez muszaj volt elengedni mert itt mar kulminalodott a faradtsag) 71
konnyu laza futas... 10 x 50m gyors-lassu
kifutas es nyujtas

kezdunk raallni erre a feszes tempora,a szel tuti beletett egy 2-3mp-et es meg farasztott is,palyan csinaltuk,a celegyenesre hagytuk a szembeszelet,a 200-ak eleg elesek voltak 33-34mp,de aztan bekoszont a szel bacsi a masik felen.
A mult heti ossz kilometer megint egesz magas lett: 88km

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#3431) tomcica válasza concret_hp (#3428) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Hallod nem ismerem a markat,de arban annyira jo,hogy mas celra valo alaoltozetnek is megteszi (horgaszas,turazas stb..) Kalenjit vett a tanitvanyom (en Sauconyban tolom) jo ara volt,de par futas utan mar latszik a combnal (valszeg surun osszeer) hogy neki ez hamar ki fog kopni,de egyelore ok,kiderul idovel.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#3432) TripleB válasza tomcica (#3431) üzenetére


TripleB
senior tag

Pedig most akartam venni Kalenji-t... Akkor inkább hagyjam? A Saucony kb 2x annyiba kerül, nem?

"Aki nevet, azzal együtt nevet a világ. Aki sír, az egyedül sír"

(#3433) tomcica válasza TripleB (#3432) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Amig hosszabb ideig nem teszteli,addig nem irom le...csak elso megjegyzes volt.A Saucony 12-15ezer JOOOVAL dragabb,mondjuk nalam 2 szezont kihuzott es nem ugy nez ki,hogy szetesne a kozeljovoben

14.500 ft a cicanadrag(termo es betetes,alul cipzar) es 16.500 ft a felso (termo,egy zseb)

[ Szerkesztve ]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#3434) cekkk válasza tomcica (#3433) üzenetére


cekkk
veterán

Köszi a javaslatot.

A kalenji annyit ér amennyit az ára, én sem sokat futottam benne, de nekem is a combomnál egyből kidörzsölődött, kíváncsi vagyok, mennyit fog majd kibírni, de lehet érdemesebb drágábbat venni, a tartósság miatt.

(#3435) tomcica válasza cekkk (#3434) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Egyezem,siman vettem is egy 4990ft-os Kalenji szel/esodzsekit...eddig nagyon szepen teszi a dolgat,nagy zuhancsba meg nem tudtam tesztelni,valoszinuleg ott mar beazik,de azt a par alkalmat elviselem.Kisebb esot,szemerkelest jol tur,a szelben mukodik

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#3436) cekkk válasza tomcica (#3435) üzenetére


cekkk
veterán

Olyat mi is most vettünk barátnőmmel, majd kíváncsi vagyok, hogy mit fog bírni :DDD :DDD

(#3437) tomcica válasza cekkk (#3436) üzenetére


tomcica
Topikgazda

A masik amit a haverok vettek a Decathlonba az a Kipscha alaoltozet (feher v fekete) 5K forint,nem tul olcso,de nagyon jol mukodik.Koztes idoben siman fel lehet venni csak ugy,hidegben meg eleg ravenni egy dzsekit.Jo az anyaga,nyulik,kellemes es eleg meleg.En nem vettem mert elcipoztem a "kasszat",de a listamra kerult (inkabb feketeben az nem erzekeny)

Apropo cipo: Asics DS Racer 9-et felvettem vasarnap,nem birtam ki hogy ott hagyjam a dobozban az agy alatt tavaszig.Meresz voltam benyujtas nelkul egybol egy 19km-es fullos edzesre beizzitottam,nagyon preciz,dinamikus es pengeeles egy cipo.Olyan szuk,mint egy zokni.Nem egy kenyelmes pocsni,de nem is lehet benne lassan totyogni.Gyors tempora es resztavokra nagyon jo lesz,meg sprintekre.Hal istennek az Asics meg nem teljesen koveti a trendet igy hagyomanyos cipokiepitese van (ergo van sarka,annak ellenere hogy olyan konnyu mint egy minimal cipo 195gramm az en meretemben) es ami meg fontosabb elol es oldalt az anyagerositese NEM ragasztott film-strip-folia (mint az uj NIke-nel es Sauconynal) hanem vekony anyag,de varrva van.Ez fontos,volt NIkem ilyen ragasztott amibe rengeteget belefutottam,de vegul az ido megette ezt az erositest es darabokra tort,majd kihullottak belole reszek es legyengult a konstrukcio,ha varrva lett volna akkor nem igy engedi el,akkor a mellette levo anyag kezd kihasadni.A Mizuno es az Asics meg epit ilyen cipoket,a tobbiek atalltak (kiveve a nehezebb modelleknel ott varrott meg mind,de azok 300gramm folott vannak,nekem bunkerek)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#3438) TripleB válasza tomcica (#3433) üzenetére


TripleB
senior tag

Annyit sajnos nem tudok rászánni most egy futónadrágra... Van egy aldi-s softshell futónadrágom, de az ilyenkor még vastag, jól beleizzadtam.

[ Szerkesztve ]

"Aki nevet, azzal együtt nevet a világ. Aki sír, az egyedül sír"

(#3439)



addikt

Tud valaki segíteni nekem, aki nike+ használ mérsére, hogyan tudom úgy megosztani a futásomat, hogy akinek adom a linket lássa a gps-es útvonalat meg kb mindent, amit én látok.

Nekem csak egy lebutított oldalra mutat a link sajnos.
Azért kérdem, mert láttam már a topicban linkelve úgy, ahogy én szeretném. Talán Polá-tól.

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#3440) Polacheck válasza (#3439) üzenetére


Polacheck
HÁZIGAZDA

Én sem tudom már hogyan kell, pont vasárnap váltottam endomondora.

less qq more pewpew!

(#3441) tomcica


tomcica
Topikgazda

A mai osszeszaladt megint: 20km ossz,benne: hosszu bemelegito (fullos) - 8km ossz a melegites resz,benne 2K lassu,2K konnyu tempo,300m gyors,5x30m gyorsito,torna,tehnikak kigyorsitassal (jog,terdemeles,sarokhatra,lengyel skip) 9x50db valtott labu szokdeles...konnyu futas a palyara es rahangolodas
3x 1000m (piheno 400m lassu futas) 3.19,3.22,3.26 - a vege elkeszult...lassu futas...1x oregoni (tobb nem ment,nem eroltettem) ergo 200m 30-ra,egybol folytatva 200m 40-re (ez fejbol ment 39lett) elinditottam a kovetkezo 200-at de csak h erezze a szervezet h mit kernek,20m sprint lett
kifutas es kis nyujtas

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#3442) DopeBob


DopeBob
addikt

Nah, tegnap megint terv szerint ment minden. Sajnos csak viszonylag későn tudtam elmenni futni, és már elig hideg volt. Eddig fel sem tűnt, vagy nem gondoltam, hogy fontos lesz, de a számon keresztül veszem a levegőt. Ez eddig nem volt gond, ma reggel viszont már arra keltem, hogy nagyon fáj a torkom :N Tegnap már próbálkoztam, orron át, de hát nem igazán megy, olyan érzés, mintha úgy már nem lenne elegendő az oxigén. Tegnap főleg a "komfortosnál" gyorsabb tempóban futottam. Egy sál esetleg segítene? Melegebb most egy darabig nem lesz :O

MZ/X

(#3443) tomcica válasza DopeBob (#3442) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Nalam a tanitvany kuszkodott foleg az elso evben hasonlo gonddal,vegul megoldotta egy sallal,majd mivel mindig lecsuszott erosebb iramnal vegul vett egy arc-nyak maszkot a decathlonban...az iden viszont ugy latom sokkal jobban ellenall,kezdi megszokni.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#3444) Perillustris válasza DopeBob (#3442) üzenetére


Perillustris
senior tag

Nyilván egyéni érzékenységtől is függ, de amíg lehet, kifejezetten érdemes a szádon át lélegezni, ugyanis kevesebb energiát igényel. Természetesen ezzel sem lehet hirtelen sokkolni a szervezeted, fontos, hogy fokozatosan szokj hozzá. Ez annál, aki pl. ősztől fut rendszeresen, "automatikusan" megtörténik. Nekem mínusz 10 fokig nincs ilyen problémám, ennél alacsonyabb hőmérséklet pedig nincs túl sűrűn több napon keresztül, folyamatosan. Az biztos, hogy a szám elé nem teszek semmit, mert zavar. A bringázáshoz is olyan símaszkot vettem, amiben szabad a szám (ilyenkor azért óvatosan menjünk be a banki ATM-hez ;] ).

Perillustris

(#3445) t-bali3


t-bali3
senior tag

Vettem végre egy foot podot az órámhoz és kalibráltam is, de egy szigetkörre folyton 5,45 km jön ki. Szerintetek ez még belefér a hibahatárba? Mert valahol 5,3 máshol 5,35re irják, én pedig nem végig a futószőnyegen futok. Csak nem akarom, hogy nagyon fals eredmények legyenek letárolva.
A kitűzött 22 perces időmhöz meg annyit, hogy valamelyik nap intervallumoztam 500m-eket és kb úgy kellene végig futnom, ahogy az erősebb 500m-eim alakultak :))

(#3446) tomcica válasza t-bali3 (#3445) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Az elobbihez nem tudok szolni...passz...en egy snassz-mezei oraval merem a tempot (meg csak reszidot sem nyomok bele,csak ranezek) vagy a palyan (ugye 400m) vagy a foldesuton ahol pontosan 500m tavolsagra vannak kiteve a jelzokarok.

Az utobbihoz viszont annyit,hogy ha a resztavosban van meg a kivant iram,akkor azt meg ossze kell fuzni (ket modon - csokkenteni a resztavok kozti pihenot egesz le 200m - 1perc,majd 100m 30mp lassu mozgo pihenore - kocogas.......a masik mod a tempofutas,ez felenk mar benne van a bemelegito vegen 1-2km es heti 1-2x az edzesben is 3k-5k,nem versenytempo hanem feszes,de meg levegovel futott tempo - beszelgetni mar nem tudsz,de nem is feszit meg annyira mint a versenytempo...ez segiti osszefuzni a tempot,fuggetlenul attol hogy nem azt a tempot futod,hanem ugye egy picit lassabbat)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#3447) t-bali3 válasza tomcica (#3446) üzenetére


t-bali3
senior tag

Az a baj, hogy még a résztávokkal is messze vagyok a céltól, futottam 3x500 métert erősebben köztük kocogtam 1-1km-ert. Ahhoz, hogy jó legyek le kéne futnom 11x erősen az 500 métert. Most azt a taktikát alkalmazom, hogy lefutom az távot egybe és folyamatosan próbálok gyorsulni.
Más, jön a hideg, ilyenkor nem árt ha sprintel az ember, persze miután bemelegitett?

(#3448) tomcica válasza t-bali3 (#3447) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Igen,fel kell epiteni szepen azokat a resztavokat....majd adja a szervezet.Telen sem szabad elhanyagolni a sprinteket,de sokkal kevesebbet kell belole,inkabb az edzes kozepen vagy vegen (kiveve a sprintereket,nekik mashogy nez ki).Mi heti 1x csinalunk 60m sprinteket,1x rovid emelkedo sprinteket,1 x 10db 50m valtogatot es 1x van oregoni hosszabb valtogato..ezeket altalaban az edzes vegen.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#3449) tomcica válasza tomcica (#3448) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ja,csak hogy legyen viszonyitas,tavaly 60m-et nem csinaltunk,az emelkedo pedig kethetente volt.Ergo lassan lett felnovelve a terheles,meg most is ugy van,hogy figyelni kell mert ha ramegy a tempo es resztavok karara akkor inkabb vissza kell venni a gyors munkabol...legalabbis telen.

---
A resztavoknal sokkal konnyebben fog jonni a gyorsabb iram,meg akar 5-6x500m-nel is (habar a pihenot le kellene venni 500m-re!) mint az osszefuzott versenyiram.Az utobbihoz sok minden ossze kell hogy erjen. :K

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#3450) t-bali3 válasza tomcica (#3449) üzenetére


t-bali3
senior tag

Elmentem ma este is egy derbire. Olyan 5,4 km-et futottam és most megint megbontottam a távot:
1 km bemelegítés - 7'07
1 km erősebb tempó - 4'23
1 km laza tempó - 7'14
1 km erősebb tempó - 4'21
900 m laza tempó - 100 m sprint zárásul - 6'26

Most megint ott vagyok, hogy kb. a 4'20-at kellene 5,5 km-en át bírnom, hogy hozzam a kitűzött célt :)

Egyébként mikor nem intervallum edzésen vagyok, akkor kb 5'20 átlagokat futok az 5,3 km-en.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.